Animert på Kulturhuset 1: Eksperimentell Animasjon

11/08/2016

Animert på Kulturhuset 
Program 1: Eksperimentell Animasjon
Boksen på Kulturhuset
Onsdag 31. august kl. 18:00
GRATIS INNGANG

Fredrikstad Animation Festival og Kulturhuset vil tre ganger denne høsten presentere animert kortfilmprogram med ulike tema. Fredrikstad Animation Festival er Nordens største festival for animert film og den viktigste samlingsarenaen for animasjonsmiljøet i Norge. Festivalens hovedprogram er konkurranseprogrammet for nordisk-baltisk animert kortfilm, hvor festivalen gir ut sin helt egen pris kalt Golden Gunnar. Kortfilmene som vises på Kulturhuset er satt sammen av festivalens ledelse som hvert år er tilstede på flere av de viktigste festivalene for animert kortfilm i verden, og består av både høydepunkter fra festivalens eget program og utvalgte internasjonale animerte kortfilmer.
Arrangementene er satt i stand med tilskudd fra Norsk Filminstitutt.

Dagens program består av flere non-figurative og ikke-narrative filmer, ispedd et par filmer med mer karrakterdrevne plott. Fellesnevner for filmene er utforskning av animasjon i en mer eksperimentell, og ofte abstrakt form, hvor resultat er overraskende konkret. I flere av filmene er musikken vesentlig både for formspråket og fortellingen i filmen.

Cineplasto
Regi: Thor Sivertsen
Norge – 2015
Lengde: 5 min

Abstrakt animasjon med organiske former, flyvende rundt i verdensrommet. Laget bilde for bilde, ved å kutte tynne skiver av blokker med modelleire. Motorpsycho har laget musikken.

Velodrool
Regi: Sander Joon
Estland – 2015
Lengde: 6 min

En røykavhengig syklist går tom for sigaretter. Han blir med i et løp for å få tak I flere, men må få hjelp fra noen merkelige folk i publikum for å bli i konkurransen.

Pipene
Regi: Kristian Pedersen
Norge – 2014
Lengde: 3 min

Pipene er en ode til Stavangers Industri og kulturelle historie. Diktet er fra Øyvind Rimbereids «Orgelsjøen» og var urfremført under åpningen av det nye orgelet i Stavanger Konserthus.

Bølgeslag
Regi: Kristian Pedersen
Norge – 2013
Lengde: 2 min

Poesifilm basert på tre dikt av Tor Ulven.

Futon
Regi: Yoriko Mizushiri
Japan – 2012
Lengde: 6 min

Insvøpt i en futon… minner kommer tilbake, fremtiden er forestilt, sansene er gjenerobret, fysiske følelsen av en kvinne som er inngrodd. Alt smelter behaglig til sammen. I futonen, kroppen vandrer søkende.

Jungle of Despair
Regi: Mari-Liis Rebane
Estland – 2015
Lengde: 3 min

Film basert på dikt av Iimar Laaban

Even Robot Makes Mistakes
Regi: Mats Sivertsen
Norge – 2010
Lengde: 4 min

Livevisuelt til Radio 9 sin sang Even Robot Makes Mistakes.

A Void 
Regi: Joseph Hodgson
Norge – 2014
Lengde: 4 min

“As the spirit wanes the form appears” – Charles Bukowski
En audiovisuell utforskning inspirert av havets hypnotiske kvaliteter. A Void fremkaller følelser av håpløshet, klaustrofobi og ensomhet, og påkaller samtidig motsetningsvis en følelse av ro og intriger.

The Great Rabbit
Regi: Atsushi Wada
Japan/Frankrike – 2013
Lengde: 7 min

En magisk animasjon som også er en dyp gåte. En gang kalte vi den det edle, dyptgående og mystisk eksistens The Great. Men nå har vi beveget oss med tiden og våre tanker og bevissthet har endret seg.

Lucid
Regi: Hypnorama
Sverige -2015
Lengde: 5 min

Musikkvideo for krypto-elektronika artisten Prunk Möbel. Produsert i forbindelsen med utgivelsen av albumet Crustacean Larvae.

IMG_00:01.JPG
Regi: Zane Oborenko
Estland – 2014
Lengde: 3 min

Som i et øyeblikk av oppvåkning av først forvirrede sinnstilstander mellom dyp søvn og våkenhet , utvikler filmen seg langsomt inn i bevisstheten. Sand og lys brukes til å gjøre at denne filmen ikke forteller én bestemt, fast historie, men gir hint og åpner opp nye muligheter for tolkning.