Høydepunkter i årets festival!

13/10/2017

Atter en festival er i emning; fire dager fylt med arrangementer og visninger en animasjonselsker ikke kan motstå. Her er en oversikt over noe av moroa du kan få med deg.

Torsdag 9. november

09:00 Frokostseminar: Goodbye Kansas

Hydrogenfabrikken

Som kick-start for festivalen holdes et frokostseminar med det prisvinnende svenske studioet Goodbye Kansas Studios. Studioet lager visuelle effekter, digital animasjon og motion capture for filmer, spill og reklame. Studioet har arbeidet med visuelle effekter for blant annet TV-serien The Walking Dead, karakterdesign for kortfilmen Adam, et Unity prosjekt, og nylig med de visuelle effektene på Gullpalmevinneren The Square. 

 

12:00 Seminar for videregående skole

Fredrikstad Kino

To av årets gjester vil holde en presentasjon om hvordan de startet sin karriere og vise hva de har gjort gjennom årenes løp. Julian Vargas, kreativ leder for det Oslobaserte studioet Animaskin, og regissør og designer Sophie Koko Gate, som er kjent for oppdrag hun har gjort for MTV, The Guardian, Airbnb, Vox og Lena Dunham. Seminaret er åpen for alle.

 

14:00 Konkurranseprogram for nordisk-baltisk studentfilm (original versjon, engelske undertekster)

Fredrikstad Kino

Aldersgrense: 15

Visning av de beste studentproduksjonene. Filmene i programmet er fra Norge, Sverige, Danmark, Finland, Estland, Litauen og Latvia.

 

16:00 Konkurranseprogram for nordisk-baltisk kortfilm program 1 (original versjon, engelsk undertekster)

Fredrikstad Kino

Aldersgrense: 9

8 av 15 filmer utvalgt i festivalens konkurranse for nordisk-baltisk animert kortfilm.

 

17:30 nordisk-baltisk konkurranseprogram for barnefilm (Norsk versjon)

Fredrikstad Kino

Aldersgrense: 6

6 filmer som konkurrerer om Golden Gunnar for beste barnefilm.

 

21:30: Offisiell åpning

Litteraturhuset

Storslått åpning med visning av filmer og annen underholdning.

 

Fredag 10. november

10:00 Visual Answers to Random Ideas

Fredrikstad Kino

Hele karrierer til Nathan Jurevicius har handlet om design av fantastiske skapninger, rare menneskelignende skapninger og gjenskapte dyr. I dette foredraget vil Nathan diskutere hans personlige prosjekter og gi eksempler på tankene bak hans kreative prosjekter. I løpet av presentasjonen vil han gi publikum innsikt i hvordan hans ideer oppstår og hvordan konsepter kan gjennomføres. Nathan vil også gi et innblikk i historiefortellingen bak hans animerte prosjekter, med fokus på karakterer og den rike verden de omgir seg med.

 

12:00 Experimental Animation, Research & Practice

Fredrikstad Kino

Dr. Samantha Moore er en animert dokumentarfilmskaper som med sine filmer ønsker å vise frem det som ikke nødvendigvis kan vises med live-action. I undervisningen, som hun gjør ved universitet i Wolverhampton, fokuserer hun på områdene rundt idéutvikling, eksperimentell og innovativ animasjon, i tillegg til kombinasjonen mellom forskning og praktisk gjennomføring. Hun er veldig opptatt av å bruke animasjon til å formidle kompleks informasjon på nye måter. I hennes prisvinnende animerte dokumentarer, samarbeider hun med forskere og andre fra forskningsmiljøet, fra arkeologer til mikrobiologer. I løpet av presentasjonen vil Dr. Samantha Moore diskutere metodikken hun har utviklet for arbeidet sitt, samt vise noen av filmene sine.

 

13:15 Internasjonale kortfilmer 2 (original versjon, engelske undertekster)

Fredrikstad Kino

Aldersgrense: 15

Program to av to med internasjonale kortfilmer, valgt ut av festivalens administrasjon fra andre internasjonale animasjonsfestivaler som den internasjonale animasjonsfestivalen i Annecy, Pictoplasma, Animafest i Zagreb og The International Trickfilm Festival – Stuttgart.

 

16:30 Konkurranseprogram for nordisk-baltisk kortfilm program 2 (original versjon, engelske undertekster)

Fredrikstad Kino

Aldersgrense: 15

7 av 15 filmer utvalgt for det nordisk-baltiske konkurranseprogrammet.

 

18:30 Paneldebatt: Animasjon i Dokumentarer

Litteraturhuset

Det siste året har vi sett flere dokumentarfilmer som benytter animasjon i kombinasjon med vanlig foto i historiefortellingen. I løpet av festivalen vises filmene Mannen som kunne 75 språk og Natta Pappa henta oss. I tillegg vises animasjon delene fra TV-dokumentaren Inni mitt hodet i festivalens konkurranseprogram for oppdragsfilm. I denne panelsamtalen vil både animasjonsregissører og dokumentarister diskutere hvilke muligheter, men også hvilke utfordringer som oppstår når to forskjellige verdener innen film møtes.

 

19:30 Møt filmskaperne

Litteraturhuset

Møt folkene bak filmene i konkurranseprogrammet. Vi samler filmskapere og gjester fra inn- og utland til et uformelt møte der festivalpublikummet kan bli bedre kjent med profesjonelle aktører innen animasjonsfeltet. Samtalen ledes av Chris Robinson fra Animation World Network (AWN.com) og Ottawa International Animation Festival vil holde en Q&A seanse med regissører og filmskaperne fra festivalens konkurranseprogram.

 

20:30 In this Corner of The World (original versjon, engelske undertekster)

Dir: Sunao Katabuchi

Fredrikstad Kino

Aldersgrense: 9

Suzu er en ung jente på vei inn i de voksnes rekker, når vi møter henne i gatene i Hiroshima på 30 tallet. Denne vidunderlige anime-filmen forteller historien om dagliglivet i et gjennommilitarisert samfunn på randen av krig, sett gjennom blikket til vanlige mennesker fra Hiroshima og nabobyen Kure som huser et militæranlegg.

 

 

23:00: Animert Nattkino (original versjon, Engelske undertekster)

Litteraturhuset i Fredrisktad

Aldersgrense: 18

Festivalen har satt sammen et kortfilmprogram med utfordrende og nyskapende animerte kortfilmer. Disse passer definitivt ikke for barn. Derfor det sene klokkeslettet også passer det å nyte drikke fra Joker bar samtidig.

 

 

Lørdag 11. november

10:00: Nordisk Baltisk konkurranseprogram (original versjon, engelske undertekster)

Fredrikstad Kino

Aldersgrense: 9

8 av 15 filmer utvalgt i festivalens konkurranse for nordisk-baltisk animert kortfilm.

 

10:30 Reisen til Melonia (original versjon)

Fredrikstad Kino

Aldersgrense: 6

Per Åhlins mesterverk fra 1989 er løselig basert og en homage til Stormen av Shakespeare, og står igjen som en av de best gjennomførte animasjonsfilmene fra Skandinavia fra forrige århundre. Reisen til Melonia er historien om trollmannen Prospero som bor på den frodige øya Melonia, sammen med hans datter Miranda og deres gode men noe snodige hjelpere. En dag etter en stor storm flyter en gigantisk kasse opp på stranden, som har kommet fra industriøya Plutonia. En liten gutt har flyktet fra Plutonia i kassa, for å unngå barnearbeid. Sammen slår de seg samme for ta grep ovenfor Plutonia.

 

12:00 nordisk-baltisk konkurranseprogram for barnefilm (Noorsk versjon)

Fredrikstad Kino

Age Limit: 6

6 filmer som konkurrerer om Golden Gunnar for beste barnefilm.

 

12:00 Konkurranseprogram for nordisk-baltisk studentfilm (original versjon, engelske undertekster)

Fredrikstad Kino

Aldersgrense: 15

Visning av de beste studentproduksjonene. Filmene i programmet er fra Norge, Sverige, Danmark, Finland, Estland, Litauen og Latvia.

 

12:30 Internasjonal kortfilm 1 (original versjon, engelske undertekster)

Fredrikstad Kino

Aldersgrense: 15

Program en av to kortfilmprogrammer hvor festivalens administrasjon har valgt ut de beste filmene fra den internasjonale animasjonsfestivalen i Annecy, Pictoplasma, Animafest i Zagreb og The International Trickfilm Festival – Stuttgart.

 

14:00: Mannen som kunne 75 språk (original versjon, engelske undertekster)

Dir: Anne Magnussen & Pawel Debski

Fredrikstad Kino

Aldersgrense: Tillat for alle

En talentfull lingvist finner sin store kjærlighet i en prinsesse som han aldri kan få. Knust av kjærlighet, dedikerer han livet sitt for minoritetene i Europa. Dette er filmen om det bemerkelsesverdige livet til Georg Sauerwein, og hans livslange kjærlighet til Elisabeth av Wied, som senere ble Dronningen av Romania. Visningen vil bli etterfulgt med en Q&A seansen med regissøren av filmen.

 

14:30: Konkurranseprogram for nordisk-baltisk kortfilm program 2 (original versjon, engelske undertekster)

Fredrikstad Kino

Aldersgrense: 15

7 av 15 filmer utvalgt for det nordisk-baltiske konkurranseprogrammet.

 

16:45 Skandinavisk mester: Per Åhlin

Litteraturhuset

Per Åhlin er en av de mest markante skandinaviske regissørene innen animasjon, og har flere langfilmer og TV-serier som nå regnes som klassikere. I denne samtalen med Elisabeth Lysander, forfatter av biografien om Åhlin, vil de sammen presentere hele hans arbeid med illustrasjon, tegninger og filmene som Åhlin har laget siden 60-tallet. Per Åhlin har en sterk visuell stil og filmene hans omhandler spørsmål som å bevare naturen og det medmenneskelige.

 

17:45 Nordisk Animasjonsforum

Litteraturhuset

I samarbeid med den svenske organisasjonen SAAVA, finske Animaatioklinikka, og danske ANIS, presenterer Fredrikstad Animation Festival et seminar med mål om å vise frem den nordiske animasjonsscenen. Sammen har vi lagt et program som viser mangfoldet i nye produksjoner som forgår i vår del av verden. Kveldens foredragsholdere er den finske produsenten av en helt ny TV-serie om Mummifamilien: Moomin Valley, Marika Makaroff, Kortfilmskaper Malin Erixon fra Sverige, produsent Bo Juhl Nielsen fra  Sun Creature studio i København og skaperen av Viking Skool, Frederick Howard fra Storm Studios i Norge.

 

20:00: Psiconautas, The Forgotten Children (original versjon, engelsk undertekster)

Dir: Pedro Rivero & Alberto Vazquez

Fredrikstad Kino

Aldersgrense: 15

Tenåringene Birdboy og Dinki har bestemt seg for å rømme fra en øy som er ødelagt av en økologisk katastrofe. Birdboy ved å skyte seg vekk fra verdenen og Dinki ved å dra på en farefull reise i håp om at Birdboy vil møte henne igjen. Visningen blir etterfulgt med en Q&A seanse med en av regissørene Pedro Rivero.

 

22:00: Prisutdeling

Litteraturhuset I Fredrikstad

Som en grand finale på den nordisk-baltisk kortfilmkonkurransen blir det holdt en prisutdeling på Litteraturhuset lørdag kveld. Festivalens pris Golden Gunnar skal få nye eiere og går til vinnerne av følgende kategorier: beste Kortfilm, beste oppdragsfilm, beste studentfilm, publikumsprisen og Grand Prix. Seremonimester er musikeren Egil Olsen, som også viser seg å være illustratør og animatør. Han er kjent for sine meget underhold sceneopptreden hvor ærlig og intim musikk balanseres med hans noe overraskende humor.

 

 

Søndag 12. november

10:30 Vinnerfilmer (original versjon, engelske undertekster)

Fredrikstad Kino

Aldersgrense: 15

Visning av årets Golden Gunnar-vinnere.

 

12:00 Internasjonale kortfilmer 2 (original versjon, engelske undertekster)

Fredrikstad Kino

Aldersgrense: 15

Program to av to med internasjonale kortfilmer, valgt ut av festivalens administrasjon fra andre internasjonale animasjonsfestivaler som den internasjonale animasjonsfestivalen i Annecy, Pictoplasma, Animafest i Zagreb og The International Trickfilm Festival – Stuttgart.

 

14:00: Natta Pappa Henta oss (original versjon)

Dir: Steffan Strandberg

Fredrikstad Kino

Aldersgrense: 9

Da moren til Steffan døde følte han ingenting. Ikke sorg. Ikke lettelse. Hvordan ble det sånn? Natta pappa henta oss er regissøren Steffan Strandbergs fortelling om sin oppvekst med en alkoholisert mor, og natta som ble avgjørende for han og lillebroren. I en pandoras boks av fortrengte minner dukker både morsomme høydepunkt, spennende eventyr og såre etterspill opp, og livets mysterium virker uhåndgripelig. Filmen kombinerer Steffans voksne refleksjoner og barnets perspektiv gjennom arkivfilm og animasjon – i et forsøk på å forsone seg med historien og moren.

 

16:00 Katteprinsen (original versjon, norske undertekster)

Dir: Hiroyoki Morita

Fredrikstad Kino

Aldersgrense: Tillatt for alle

En natt våkner skolejenta Haru av et rabalder ute i gata. Det er en parade til hennes ære, hun har nemlig reddet en katt fra å bli overkjørt av en bil. Hvordan kan de få takket henne nok? Jo, ved å la henne få gifte seg med selveste Katteprinsen! De bortfører henne til Kattekongeriket. Ved hjelp av den snille og modige Baronen forsøker hun å befri kattene fra den griske kongen og flykte hjem igjen til den virkelige verden.

 

18:00 Your Name (original versjon, norske undertekster)

Dir: Makoto Shinkai  

Fredrikstad Kino

Aldersgrense: 6

Mitsucha og Taki har aldri møtt hverandre. Hun bor på landet og lengter etter storbylivet, han er i Tokyo og ønsker seg et enkelt liv på landet. Alt endres når de en dag plutselig bytter identitet. Hennes sjel har tatt plass i hans kropp og hans i hennes. Er båndet mellom dem sterkt nok til å føre dem sammen?