Norsk regissørs langfilmdebut er åpningsfilm på Fredrikstad Animation Festival

20/09/2018

Menneskene som lever i etterdønningene av humanitære katastrofer overlever slik mennesker flest gjør; drømmer, håp, samhold og kjærlighet driver animasjonsregissør Mats Groruds film. Men hvordan gjenfinner man håpet og sin egen fremtid, når fortiden overskygger livet?

 På Fredrikstad Animation Festival vil årets åpningsfilm være Tårnet – fortellingen om elleve år gamle Wardi og hennes bestefar Sidi, som bor sammen med sin familie i et fireetasjes høyt «tårn», ettromshus stablet oppå hverandre, i en flyktningeleir.

Dette vil være en av filmens første visninger og festivalen ønsker med dette å promotere hvordan animasjonsfilm kan fungere som et medium for å fortelle viktige og alvorligere historier – både for barn og voksne. Visningen får besøk av statssekretæren for kulturdepartementet.

Sidi, som flyktet fra landet sitt i den første Israel-Arabiske konflikten i 1948, også kalt «al-Nakba» – katastrofen, av palestinerne, har aldri sluttet å drømme om å returnere til sitt hjemland. Men med alderen har han begynt å tenke annerledes. Vekten av en overveldende militærmakt gjør at familien har gang på gang blitt trykket ned.

Mats Grorud, som har bodd og studert i Cairo, Dar es Salaam og Beijing bruker disse erfaringene når han velger temaer for sine filmer. Dette gjelder også hans opphold i Beirut i Libanon, der filmen finner sted. I leiren Burj el-Barajneh i utkanten av det sørlige Beirut jobbet Grorud i et år, og møtte historier som har vært med på å inspirere Tårnet.

Etter 70 år som flyktninger i Libanon blir palestinerne fortsatt sett på som fremmede, og blir jevnlig utsatt for rasisme. En målgruppe for vold i senere konflikter har ført til at granatsjokkene aldri har fått tid til å forsvinne.

Filmens narrativ er sentrert rundt Wardis økende bevissthet rundt og kjennskap til familiens historie, gjennom de fire generasjonene som bor i tårnet, i hennes søken etter Sidis’s tapte håp og hennes egen fremtid.

På tross av at dette er en mørk historie har Tårnet mange øyeblikk med bittersøt humor og Wardis håp, og Groruds lekende animasjon bidrar til å lette på vekten av de alvorlige temaene.

Mats Grorud er tidligere prisvinner hos festivalen og har også vist «work in progress» på Tårnet der i 2015. Det vil være en utstilling om filmen i Fredrikstad Kinos foajé under festivalen, helga 25. til 28. Oktober.

Enkeltbilletter på åpningen inkludert visningen av Tårnet er i salg hos Fredrikstad Kino. 

Publikum med gyldig festivalpass (enten fore hele festivalen eller torsdags-pass) behøver ikke kjøpe enkeltbillett til forestillingen.