Per Åhlin er årets hedersgjest!

18/08/2017

Det er en stor glede å annonsere årets hedersgjest, filmregissør, illustratør og animatør, Per Åhlin. Neste år er det 50 år siden Per Åhlin lanserte sin første langfilm, I huvet på en gammal gubbe, og festivalen ønsker å hylle legenden inne det nordiske animasjonsmiljøet under Fredrikstad Animation Festival, som går av stabelen 9. til 12. november.

Animasjonsfestivalen hedrer hvert år en sentral aktør knyttet til det nordisk-baltiske animasjonsmiljøet, som har utmerket seg med en livslang karriere for og med animasjonsfilmen. Det er festivalstyret i Norsk Animasjonsforum, stiftelsen bak Fredrikstad Animation Festival, som velger ut hvem festivalen skal hylle.

Per Åhlin er mest kjent for sine langfilmer og tv-serier, som Reisen til Melonia, Albert Åberg og Karl-Bertil Jonssons jul, som blir vist på NRK TV hver jul. Per Åhlin har fungert som en markant figur innen det svenske filmmiljøet og har vært en drivkraft for utviklingen av et animasjonsmiljø i Sverige. Filmene til Per Åhlin blir i dag sett på som en viktig del av Sveriges filmhistorie og er blitt folkeeie både i hjemlandet og resten av Norden. I dag fremstår Per Åhlin som den fremste animasjonsfilmskaperen i vår del av verden, det er derfor helt naturlig å hylle Per Åhlin når det nå er 50 år siden han startet sin mangfoldige karriere.