2023 Trailer Release and Filmmaker Spotlight - Fredrikstad Animation Festival

2023 Trailer Release and Filmmaker Spotlight

Konrad Hjemli har fått en pangstart på karrieren både med avgangsfilmen Havnesjefen som vant juryprisen i Annecy, og ved å bli valgt ut til å lage festivaltraileren for FAF 2023. Havnesjefen ble i 2022 tildelt FAFs Audience Award og ble dermed også shortlisted til Amandaprisen, og er nå en av de nominerte til kortfilmprisen.

Vi vil gjerne bruke litt tid på å markere denne fantastiske starten og lære mer om hvordan FAF har hjulpet Hjemli med starten på hans lyse fremtid.

Dette intervjuet ble gjennomført mens Hjemli var i ferd med å avslutte arbeidet med festivaltraileren for den kommende Fredrikstad Animation Festival, og før han reiste til Annecy for å se avgangsfilmen sin i Frankrike, og før Amandanominasjonene var kunngjort.

Hjemli har lang fartstid med å delta på festivaler, kanskje spesielt Fredrikstad Animation Festival, men han har lenge hatt lyst å dra til festivalen i Annecy, og nå har han god grunn til å reise. Den animerte kortfilmen Havnesjefen som er Hjemlis og Mia Ludvigsen Henriksens avsluttende oppgave for animasjonsstudiet ved Høgskolen i Volda er valgt ut til programmet Graduation Films in Competition under animasjonsfestivalen i Annecy.

At Havnesjefen ble valgt ut til Annecy kom som en overraskelse.

Hvordan synes du mottakelsen av filmen har vært internasjonalt?

Mottakelsen har vært overraskende bra. Vi var veldig klar over at nordmenn var hovedmålgruppen. Nordmenn har ofte hørt om historien før, eller har et vagt minne av historien, og blir så minnet på den. Og det er en veldig norsk film, den har ganske nordisk humor, vil jeg si. Vi var usikre på om den kom til å bli forstått internasjonalt.

Filmen ble mottatt bra der. Den klarer slå an, selv om vi ikke prioriterte det internasjonale publikum høyest.

Havnesjefen har også vunnet Audience Award under FAF 2022. Hvordan var det å motta denne prisen i hjembyen?

Det var stort – uventet. Det føltes ekstra kult når det er publikum som stemmer fram. Veldig, veldig kul opplevelse.

I år er det Hjemli som lager festivaltraileren for FAF. Tradisjonelt får kunstneren ganske frie tøyler når FAF-traileren skal lages. Det kan høres ut som en drømmeoppgave, men det har ikke bare vært enkelt.

Det er typisk at en som ny animatør kan tenke at det er en sånn drømmejobb hvor man kan gjøre absolutt hva man vil, men egentlig er det kjent blant kreative at dette er den vanskeligste typen jobb. En har frie tøyler og kan gjøre det en synes er kulest, men så sitter en plutselig der og kommer ikke på noen ting. Jeg måtte bruke litt tid på å finne noen temaer og en visuell inspirasjon.

Festivalleder Anders Narverud Moen og festivalens designere likte designet til Havnesjefen – designet er i stor grad utformet av Henriksen.

Ville føltes feil å etterligne den stilen når det er mer Mias uttrykk. Mitt bidrag til Havnesjef-designen var kombinasjonen live action og animasjon. Det er et kult stiluttrykk, og også en fin måte å spare tid. Et stiluttrykk som kanskje er litt min greie.

Han har hentet inspirasjon til karakterene og animasjonen fra romkameratens spilling av Rhythm Heaven Fever.

Det er et rytmespill med random karakterer, og veldig gøy, quirky, merkelige scener. Tenkte jeg kunne gjøre noe med den type stil og uttrykk.

Programvaren som er brukt gav også noen begrensninger for å tegne ting for hånd, som er det han vanligvis gjør. Hjemli har laget karakterene rundt disse begrensningene.

Tidligere har du hatt litt ulike stiler i filmene du har laget. Hvordan har stilen din utviklet seg?

Det har mye med at jeg har gjort mest samarbeidsprosjekt så langt. I Pandiculation som jeg laget med Jakob Eiring var det han som stod mest for å designe stilen. I begge tilfeller [Pandiculation og Havnesjefen] tror jeg vi har funnet et kompromiss mellom stilene våre. Noe som er intuitivt for begge to.

Jeg har beveget meg mye rundt stilmessig selv, og ser på meg selv som en ren animatør, filmskapertype. Det er ikke design jeg går mest inn i. En ting jeg liker veldig godt og holder litt fast ved er å mikse forskjellige teknikker og uttrykk sammen. Mixed media kan du si.

Når du sier det så tenker jeg på filmen din Eh.

Der har du et helt soloprosjekt der jeg har laget alt. Den er kanskje purely min stil. Den skulle ikke bli en film, det var bare jeg som kjedet meg.

Jeg liker veldig enkle karakterer, men animert på en overdreven måte som kanskje kræsjer med hvor enkel stilen er. Jeg liker å putte inn mye i selve animasjonsbiten – det er der jeg trives og har vært siden jeg var liten.

Hjemli har alltid hatt en interesse for animasjon, og startet animasjonskarrieren tidlig. Han fikk tilgang til flash som 8-åring, og da ble å lage animasjon rett og slett hobbyen. Som 10-åring gikk han på Flash-klubben ved E6 – Østfold medieverksted, og senere har han deltatt på FAFs talentworkshop.

Jeg har alltid sett mye på animasjonsfilm og serier. Vi fikk Cartoon Network, og det ble fort et problem at jeg gjorde nesten ikke annet enn å sitte og se på, eller nesten studere det. Jeg ble veldig fascinert av det animerte uttrykket.

Da jeg var 12 kom Megafon på NRK Super og lagde en episode hvor jeg var en liten animatør. Det var hele identiteten min som kid.

Til tross for en så stor interesse for animasjon som barn, falt Hjemli litt ut av animasjon som ungdom, men han holdt fremdeles på med film og tegning. Som barn og ungdom  deltok han en rekke ganger på animasjonsfestivalen gjennom skolen, i tillegg til å ha deltatt hvert år som student – og også som frivillig – og verdsetter å ha en slik festival som et lokalt tilbud. Det var blant annet slik han oppdaget animsajonsstudiet i Volda som han nylig har gjennomført.

Festivalen har vært en del av min animasjonstilhørighet ganske lenge. Og karrieremessig er det veldig gunstig å ha vist film i nærområdet. Det er sånn folk blir kjent med hvem som lager disse filmene. Folk legger kanskje ekstra merke til at det er en lokal fyr. Det er litt ekstra kult da, å vise film i Fredrikstad.

Du som har deltatt så mange ganger kjenner festivalen godt. Hvis du skulle trekke frem det du liker best med festivalen, hva er det?

Liker veldig godt hvor profesjonelt hele opplegget er. Det er noe jeg har merket når jeg har vært rundt på festivaler. Det er veldig forskjellig hvor mye tanker og effort som er lagt inn i at filmprogrammet og det skal være en smooth opplevelse. Og så klart kinoen i Fredrikstad er en veldig bra kino, fantastisk visningslokale, så du får sett filmene på den beste måten.

Hva gleder du deg til med årets festival?

Det er alltid veldig mange interessante paneler og masterclasser, så skal prøve få med meg mest mulig av det. Det er mye spennende film som blir lagd for tida, og sikker på at det er mange av de nyere produksjonene jeg har hørt litt om som kommer til å bli vist.

I det vi avslutter intervjuet skal Hjemli til med siste innspurt på FAF-traileren. Bli kjent med Hjemlis unike stil – du finner traileren her nå.

faf