Animert på SALT: 75-års markering for Hiroshima og Nagasaki - Fredrikstad Animation Festival

Animert på SALT: 75-års markering for Hiroshima og Nagasaki

I 2020 er det 75 år siden bombene ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki hvor minst 240 000 mennesker døde. I samarbeid med Nei til atomvåpen og kulturarenaen SALT ønsker Fredrikstad Animation Festival å markere dette med et 45 minutters utendørs filmprogram hvor filmene tar for seg katastrofene som skjedde i august 1945. De animerte kortfilmene som presenteres, er alle filmkunstnernes egne tolkninger av tragedien, hvor personlig visuell stil og fortellerevner, gir et unikt blikk på hendelsene som utspilte seg for 75 år siden.

Onsdag 5. august kl. 21:00
Arrangementet holdes på SALT (Langkaia 1) i Oslo. Det er gratis å delta, og billetter kan hentes her. Visningen har plass til 200 personer. Dørene åpner kl 21.00, filmstart kl 22.00. ID: 18.

Filmprogram:

Downfall
Regi: Wietse Hindryckx
Polen, 2013
Lengde: 3 min

Første film ut er en abstrakt film som gjennom tegninger, pop-kulturelle bilder og lydmontasje søker å forstå atombombens uhyrligheter.

Loving the Bomb
Regi: Alison Davis
England, 2009
Lengde: 4 min

Loving the Bomb er en håndtegnet animasjonsfilm som portrettere en families dilemma: Hvordan leve med effektene av atomvåpen, mens man er avhengig av kjernekraft? Familiens uttrykksløse ansikter avslører en forvirring når industrien messer sin positive atompropaganda og forteller spennende historier om kjernefysisk forskning.

The Letter From Hibakusha
Regi: Vladimir Leschiov
Latvia/Japan, 2019
Lengde: 5 min

En animert kortfilm for et japansk TV-program basert på et brev av Seiichiro Kawahara To Our Children Throughout the World. Kawaharaoverlevde atombomben som ble sluppet over Nagasaki i 1945.

Rainy Days
Regi: Vladimir Leschiov
Latvia/Canada, 2014
Lengde: 8 min

En eldre japansk mann går ombord på en ferge til en ukjent øy. Når han ser ut over havet, får regnet ham til å gjenoppleve en rekke minner, blant annet en opplevelse fra barndommen i Fukuoka og et kort møte mange år senere i en røykfull togkupé ved en avsidesliggende togrute langs sjøen. Den eneste sammenhengen er regnet, en kvinne og Fuji-fjellet. Når mannen ankommer øya starter regnet igjen, og en mystisk kvinne på en motorsykkel gir en hilsen…

Obon
Regi: André Hörmann & Anna Samo
Tyskland, 2008
Lengde: 15 min

I denne animerte dokumentarfilmen forteller Akiko Takaura – en av de siste overlevende etter Atombombeangrepet mot Hiroshima – sin livshistorie. I filmens visuelle og emosjonelle historie beskriver hun hvordan hun, på tross av terroren, opplevde et øyeblikk av nærhet til hennes ellers følelsesmessig fraværende far. 

Little Boy 
Regi: Kristian Pedersen
Norge, 2018
Lengde: 5 min

6. august 1945 var det to soler over Hiroshima. En varslet en ny dag, den andre var atombomben som ble kalt Little Boy.

faf