Åpningsseremoni - Lifetime Achievement Award - Fredrikstad Animation Festival

Åpningsseremoni – Lifetime Achievement Award

Festivalen er i full gang! Åpningsseremonien er nettopp avsluttet, hvor tre filmer ble vist. Åpningsfilmen var den norske premieren på den dansk-norske spillefilmen FLUKT i regi av Jonas Poher Rasmussen. Neste var verdenspremieren på den siste kortfilmen fra det Oscar-vinnende norske studioet Mikrofilm Frisørsalongen på Frydenlund, regissert av Hanne Berkaak. Den tredje filmen var den finske kortfilmen Flames av Maja Viitahuhta, filmen hadde festivalpremiere under åpningsseremonien.

Under årets åpningsseremoni ble prisen «Lifetime Achievement Award» delt ut:

– Hvert år velger styret for denne festivalen en av pionerene fra den nordiske og baltiske animasjonsscenen. En person som har påvirket animasjonsscenen i vår nordiske og baltiske region, gir vi ut en spesialpris til; The Lifetime Achivement -prisen. I år har vi en dansk æresgjest som vil motta vår pris, Morten Thorning, forteller Trine Vallevik Håbjørg, styreleder i festivalstyret. Festivalstyret består også av Lise Fearnley, Yaprak Morali Austnes, Søren Fleng, Johannes Hafnor og Endre Eidsaa Larsen.

Juryens motivasjon
Morten Thorning har oppnådd mye i karrieren, men det viktigste er at han har laget utdanningsprogrammer som har hatt stor innvirkning på den danske og nordiske animasjonsindustrien. Fra 1988 da Thorning grunnla The Animation Workshop i Viborg til 2019 har han vært en innovativ kraft ved skolen. Med en energisk og visjonær tilnærming til animasjon og visuell tenkning har han utviklet og profesjonalisert animasjonssamfunnet.

Tidligere studenter omtaler ham som en inspirerende og lidenskapelig leder som bygde animasjonsverkstedet fra ingenting, og gjorde den til en av de beste og mest respekterte animasjonsskolene i Europa. Mer enn 200 animerte kortfilmer, dokumentarer og vitenskapsfilmer har blitt produsert på The Animation -verkstedet. Sammen med alle utdanningsprogrammene har dette gjort skolen til et «powersenter», ikke bare i nordisk animasjon, men i europeisk animasjon. Jeg blir fortalt at Morten har en gave til å inspirere mennesker med sjarm som får folk til å føle at drømmer kan gå i oppfyllelse. Virkelig noe vi trenger, så forhåpentligvis vil Morten fortsette å gjøre akkurat det.

Vi tildeler Morten denne prisen som en takk for hans livslange arbeid for animasjonssamfunnet, ikke bare i Danmark, men for oss alle.

FAF gratulerer Morten Thorning med prisen og ønsker dere velkommen til Morten sitt seminar i morgen, hvor du får et større innblikk i arbeidet med skolen og også nye prosjekter. Kjøp billetter her.

faf