Biographies Archive - Fredrikstad Animation Festival

Nadda Noor

Multiartist og Dj Nadda Noor er en av de best gjemte skatter i Norges undergrunnsklubber. Ettertraktet for sin unike smak, og beundret av sine dj kollegaer, for hennes evne til å sette fyr på dansegulvet med sin elektriske ambient-elektro-techno.

Yohann Comte

Yohann Comte er medgrunnlegger av Charades, et salgs- og samproduksjonsselskap basert i Paris. Før han grunnla selskapet i 2017, sammen med partnere fra Wild Bunch, Studiocanal og Asuna, var Yohann visedirektør for internasjonale salg hos Gaumont. I Charades var Yohann medprodusent for Revenge av Coralie Fargeat, den franske komedien The Shiny Shrimps, Nikolaj Coster-Waldaus filmen Suicide Tourist. Han fungerte også som utøvende produsent for den kunstnerisk skrekkfilmen Swallow og for konkurransefilmen fra Venezia 2020 The World to Come. I tillegg jobbet han som medprodusent for Mamoru Hosoda’s Cannes Première 2021-suksess Belle. Nylig var han medprodusent for Tchaikovsky’s Wife, som deltok i Cannes 2022-konkurransen, og han fungerte som utøvende produsent for Sanctuary, en forviklet og leken thriller med Margaret Qualley og Christopher Abbot i hovedrollene.

Niels Putman

Niels Putman er kunstnerisk direktør for Kortfilm.be, en nettportal for kortfilmer, og sjefsredaktør for det uavhengige kortfilmbladet Talking Shorts, som han er medgrunnlegger av. Han er også en del av redaksjonsteamet til Avila, som tilbyr en kuratert samling av moderne og klassiske belgiske filmer online og på kino.

Som freelance filmprogrammerer og kurator er Niels tilknyttet Fantoche International Animation Film Festival, Film Fest Gent og den skeive filmfestivalen PinX, og har bidratt som gjestekurator til festivaler i Quebec City, Dresden og Poznan.

Niels har en mastergrad i Filmstudier og Visuell Kultur fra Universitetet i Antwerpen, og Audiovisuelle Kunst ved RITCS i Brussel. Arbeidet hans som journalist og kritiker er blitt publisert i flere belgiske medier, inkludert De Standaard, Etcetera og Fantômas. Niels har vært medlem av juryer ved internasjonale filmarrangementer som Tampere, Cannes og Festival Regard, og er ett offisielt medlem av den belgiske filmpressens forening og FIPRESCI.

Cornelia Boysen

Cornelia Boysen er en av Norges mest erfarne produsenter og står bak noen av Norges største kinosuksesser. Hun har produsert et bredt spekter av både animasjons- og live-action-filmer for et bredt publikum, blant dem den animerte trilogien og kinosuksessen om Solan og Ludvig (2013, 2015 og 2018) og vinneren av EFA Young Audience Award fra 2020; Flukten over grensen. Hun er for tiden i produksjon med tre spillefilmer, planlagt utgitt i 2024/2025.

Endre Eidsaa Larsen

Endre Eidsaa Larsen er førsteamanuensis i film- og animasjonsstudier ved Høgskolen i Volda. Endre underviser i film- og animasjonshistorie, teori og analyse, og sentrerer sin forskning på spørsmål om estetikk, stil og persepsjon. I 2021 avsluttet han sin Ph.D. med avhandlingen Figures of Cinema: A Figural Approach to Film and Film Analysis (Larsen, 2021).

Anaïs Colpin

Anaïs Colpin kommer fra diffusjonsavdelingen ved Fresnoy School of Digital Arts og kortfilmavdelingen til filmfestivalen i Cannes, og er nå koordinator og ansvarlig for distribusjon ved Manifest siden det ble opprettet i desember 2015. Hun administrerer en katalog på mer enn 350 filmer, der hun og kollegaene sikrer sine karrierer på festivaler og salg i Frankrike og internasjonalt.
Anaïs er foreleser ved University of Caen – Master Production, ved Maison du Film eller European Film Production Training Centre. Hun er også visepresident for Unifrance Short Film Commission.

Frederick P. N. Howard

Frederick Howard, studerte ved Westerdals School of Arts, Communication and Technology og Den norske filmskolen. Han arbeider for tiden på sin doktorgrad med fokus på ledelse av tverrfaglige samarbeidsprosesser. Howard er leder for Storm Films og har styreverv i VFX-kraftsenteret Storm Studios. Blant hans anerkjente produksjoner er Tre nøtter til Askepott (2021), Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama (2014), og co-produksjonen Viking Skool (2022) fra Disney, Samka og Cartoon Saloon, hvor han hadde rollen som eksekutiv produsent og serieskaper. Howard leder for tiden produksjonen av fire godkjente animerte langfilmer.

Arnaud Delord

Arnaud Delord er en av grunnleggerne av Fortiche Production, og en av medregissørene i Arcane-serien (2021).

Han ble uteksaminert fra Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs i Paris (ENSAD), og begynte sin karriere som regissør innen musikkvideoverdenen (Deus, Tahiti Boy, Mellow, Stuck In The Sound, BB Brunes…), hvor han utviklet konsepter som blandet live action og animasjonsteknikker. Han samarbeidet med Jérôme Combe og Pascal Charrue om reklamefilmer. Komplementariteten deres gir de tre vennene ideen om å grunnlegge sitt eget studio, og Fortiche-produksjonen er født.

Dette internasjonalt anerkjente animasjonsstudioet, som ligger i Paris, er også kjent for sine samarbeid med store navn innen videospillindustrien som: Ubisoft, Carbine Studios og Riot Games. De har en elektrisk kultur som gjenspeiler deres visjon og måte å jobbe på. De har utviklet en unik grafisk stil som blander 2D- og 3D-medier, kombinert med en ambisiøs iscenesettelse inspirert av kino. Kombinasjonen av denne visuelle stilen og deres narrative ambisjoner gjør Fortiches signatur umiddelbart gjenkjennelig i bransjen.

I 2012 produserte og regisserte studioet en musikkvideo for det franske bandet Limousine, kalt La Gaviota, og det ble lagt merke til av Riot Games. Riot kom til dem i 2013 for å regissere og produsere Get jinxed. Dette startet et langt partnerskap mellom de to selskapene og med Christian Linke, showrunner i Arcane. Studioet har produsert prosjekter som League of Legends: Rise, League of Legends: K/DA – POP/STARS, League of Legends: Warriors, Coldplay og Gorillaz musikkvideoer og Rocket & Groot-serien for Marvel Studios.

I 2021 ble Arcane Series utgitt, og markerte nok en milepæl for studioet og teamet. Showet, hyllet av kritikerne og publikum, mottok flere Emmy-priser.

Emmanuèle Petry-Sirvin

Emmanuèle Petry-Sirvin vokste opp i Boston frem til hun var 10 år gammel og fullførte sin doktorgrad ved La Sorbonne innen internasjonal litteratur. Hennes karriere innen animasjon begynte som leder for Europa i det kanadiske produksjonsselskapet Nelvana European, der hun var ansvarlig for co-produksjoner og internasjonalt salg (Babar,  På eventyr med Tintin: Enhjørningens hemmelighet, for å nevne noen), og hvor hun vant sin første Emmy Award (Rolie Polie Olie). Etter to år som leder for kreativ utvikling hos Millimages, slo hun seg sammen med Jean-Baptiste Wery i 2010 for å skape Dandelooo, med mål om å utvikle, produsere og distribuere ambisiøs animasjon over hele verden, hovedsakelig basert på barnebøker eller unike talent. Hun skapte hybridserien The Treehouse Stories (Emmy Award) og flere unike programmer (Mum is Pouring Rain), i tillegg til animerte skatter basert på bøker (Billy the Cowboy Hamster). Hun presenterte nylig den nye serien Hold on Gaston! på Cartoon Forum i Toulouse. Hennes sanne stolthet er å jobbe med det beste teamet i verden.

Martine Andersen

Martine Andersen er en grafisk designer og illustratør som er lidenskapelig opptatt av historiefortelling og spesialiserer seg innen strategisk design. Hun jobber som frilanser i et mikrodesignstudio (enmannsbedrift) der hun utvikler konsepter, identiteter og skreddersydde løsninger som er forankret i følelser, basert på brukervennlighet, kreativitet og håndverk. Andersen samarbeider innen film og fjernsyn ved å skape design og illustrasjoner for promotering og animerte vignetter, og har mer enn ti års erfaring.

Laura Almantaitė

Laura Almantaitė er filmprodusent og direktør for BLON Animation and Games Festival, og startet karrieren i den audiovisuelle bransjen i 2007 med det Paris-baserte selskapet Media Consulting Group. Almantaitė har arbeidet med dusinvis av filmprosjekter, inkludert dokumentarer, animasjonsfilmer og fiksjonsfilmer. Hun fokuserer på samfunnstematikk og internasjonale co-produksjoner. For øyeblikket produserer Almantaitė en VR-arbeid ved navn Eyes of Shame av Tomas Tamosaitis, samt en poesibasert animert kortfilm kalt A Woman and Her Lives av Rasa Joni. Hun arbeider også med manusutvikling til et animert langfilmprosjekt.

Anna Näkkäläjärvi-Länsman

Anna Näkkäläjärvi-Länsman er en samisk joiker. Hun ga ut sitt første joikalbum Nieguid duovdagat med sitt band i februar 2021. Før dette ga Näkkäläjärvi-Länsman ut to soloalbum med Ánnámáret Ensemble (Beallječiŋat 2011 og Gollehelmmot 2016). Hun har arbeidet som soloartist i mange samiske musikkproduksjoner.

Marja Viitahuhta

Marja Viitahuhta er en mediekunstner, og hennes verk inkluderer kortfilmer, presentasjoner, installasjoner, fotografier og collager. Arbeidene hennes har blitt utstilt internasjonalt, for eksempel på Cannes filmfestival, der filmen hennes 99 Years of My Life ble tildelt pris i 2004. Denne filmen har også blitt anskaffet av MoMAs og Kiasmas samlinger. Mange av Viitahuhtas verk omhandler udødelighet i forhold til eksistens, utforsker kvinners biografiske historier og erfaringer, og undersøker forholdet mellom tekst og bilder.

Turkka Inkilä

Turkka Inkilä er en multisjangermusiker og komponist. Sammen med bandet sitt Tölöläb har han som mål å lage elektroakustisk musikk som bryter med naturskjønne konvensjoner. Musikken kombinerer uforutsigbarheten til moderne musikk, den oppriktige jakten på skjønnhet og den kroppslige opplevelsen av elektronisk dansemusikk. Han studerer for tiden ved den japanske Kinko-skolens Shakuhachi-program under veiledning av Gunnar Jinmei Linder, og han deltar aktivt i den Helsingfors-baserte foreningen Eloa ry som komponist, arrangør og fløytist.

Ilkka Heinonen

Ilkka Heinonen er en musiker og komponist som har spesialisert seg på folkemusikk. Instrumentene hans inkluderer den finske buede lyren, G-violone og kontrabass. I tillegg til band som har fått innflytelse fra europeiske folkemusikkulturer, har Heinonen arbeidet både som soloartist og i et orkester, med konserter og i prosjekter med moderne og tradisjonell musikk.

Jørgen Skjulstad (Center of the Universe)

Center of the Universe er kjent for å produsere videoer til nesten alle lydsporene hans, med en beryktet bruk av greenscreen, B-filmtriks og morsomme animasjoner. For FAF presenterer han et nytt audiovisuelt show i samarbeid med VJ Kristoffer Lislegaard, med live videoeffekter og forsøk på å ta konseptet Animated Live bokstavelig!

Center of the Universe har nettopp gitt ut albumet COU, hvor alle sangene er akronymer og et album med elektronisk norsk folkemusikk sammen med Kenneth Lien, som har fått masse gode anmeldelser og dekning i media. Nå er albumet Long Player på vei. Du kan danse til denne musikken som er inspirert av house, disco, orientalsk og diverse folkemusikk.

The Center of the Universe er en artist som hovedsakelig, men ikke bare, jobber med musikk og lyd. Bandet, som er et soloprosjekt (derav navnet) har gitt ut nesten 20 album i full lengde, mange remikser og jobber også for film, teater og lydkunst.

Will Ashurst

Will Ashurst startet som tradisjonell animatør og story artist i 2000. Han var med på å skape King Arthur’s Disasters i Storbritannia, som ga ham en BAFTA-nominasjon. Han har bidratt til mange barnefilmproduksjoner, og som regissør hjalp han med en nytolkning av Elias-universet for et internasjonalt publikum i Elias’ New Adventures. Han debuterte som regissør av en langfilm med den prisbelønte Anchors Up, også fra Elias-universet. Han jobber for tiden hos Qvisten Animation og har hatt suksess med filmserien Kutoppen. Hans fjerde spillefilm, Bukkene Bruse på Badeland, vises på kino denne julen.

Stacey Abbott

Stacey Abbott er Professor Emerita i Film and Television (Roehampton University UK). Hun er en ledende forsker innen skrekkfilm og TV, med spesialisering på vampyrer og zombier. Hun har undervist i skrekkfilm og animasjonshistorie i over 15 år. Abbott er forfatter av “Celluloid Vampires” (2007),” “Undead Apocalypse: Vampires and Zombies in the 21st Century” (2016), BFI filmklassikeren om ”Near Dark” (2020), og medforfatter, sammen med Lorna Jowett, av “TV Horror” (2012). Hun jobber for øyeblikket med en ny bok som fletter sammen hennes kjærlighet til skrekk-sjangeren og animasjon, “Horror Animation: History, Aesthetics, and Genre “(kommer snart).

Snorre Magnar Solberg

Multikunstner og DJ-sjaman Snorre Magnar Solberg har over det siste tiåret markert seg om en av landets mest kompromissløse techno DJ´s. Solberg improviserer hele-natta-lang lyd-reiser gjennom et nøye utvalgt og utprøvd eklektisk materialet av egenkomponert ambient, techno, acid, elektro og eksperimentell elektronisk musikk, til en pønkete unik dansbar mashup stil. Kjent fra sitt label og klubbkonsept Club No-No og Ambient Garden, og sine samarbeids-utgivelser med Berlin baserte Sex Tags Mania.

Ola Lysgaard

Ola Lysgaard er en visuell kunster som arbeider med live visuals, animasjon, spill design, og alt annet som er morsomt.

faf