Biographies Archive - Fredrikstad Animation Festival

Nina Bergström

Nina Bergström, født 1962 i Karlstad, er regissør, manusforfatter, skuespiller og animatør for film og teater. Bergström har bakgrunn som skuespiller og regissør innen teater og debuterte 1996 som filmregissør med den prisbelønte langfilmen Väninnor – berättelser från garderoben. Studerte siden film, animasjon og kunst og jobbet fra 2000 med animasjon som animatør, supervisor og regissør med spillefilmer og TV-serier; Slipp Jimmy Fri, Redningsskøyta Elias, Knerten, Trollejegeren, Blekkulf mfl. som ble belønnet med priser og nominasjoner bla. Emmy, Amanda og Annecy Crystal.

Siden 2018 arbeider hun som universitetslektor ved Høgskolen i Innlandet, BA digital kunst og animasjon. Bergströms personlige film, Pappa (2016) fikk Nordic Doc’s hedersomtale og er kjøpt inn av Nasjonalbiblioteket. Er i utvikling av nye originale prosjekter.

Jens Jonathan Gulliksen

Mer enn 15 års erfaring som animatør og animasjonsregissør har gitt Jens et solid rykte innen den internasjonale industrien for stop-motion spillefilm. Han har jobbet med flere høyprofilerte produksjoner for navn som Wes Anderson, Tim Burton og Laika Studios. Han er en av grunnleggerne av animasjons- og teaterselskapet Rainy Day Productions.

Torgeir Holm

Torgeir er partner og kreativ direktør i 3D & VFX i Netron AS. Han studerte grafisk design ved SFGD i Oslo, og har jobbet med design, 3D-animasjon og motion graphics siden 1996 i selskaper som Union Design, Kjeks, Simian – og nå Netron – mens han jobbet med kunder som TV2, TVNorge, Monster, Tiden, Oslo Internasjonale Filmfestival, Digdir, Petroleumstilsynet, Tank, Mack, Telenor, Statoil, WWF, DNV, Assa Abloy, Kygo, TONO og Universal Music. Torgeir er også en av arrangørene av den årlige datagrafikkkonferansen End User Event i Utrecht, Nederland.

Luce Grosjean

Luce Grosjean etablerte Sève Films i 2014. Dette er et distribusjons selskap for å promotere student filmer og unge talentfulle regissører på animasjons festivaler. I 2017 jobbet hun med Miyu Productions for å lage Miyu Distribution, som spesialiserer seg på distribusjon på festivaler og internasjonale salg av animasjon. Fire av de filmene hun distribuerte har blitt nominert hos Oscar, en hos César og filmene hennes er kjent for å få internasjonal suksess. Selskapet hennes fikk prisen for beste kortfilm distribusjons selskap i 2020 av UiFrance og Fête du Court Métrage.

Mark Burton

Mark Burton er en britisk manusforfatter for film og TV, produsent og filmregissør, som for tiden jobber med Paddington 3. Han var en av to manusforfattere og regissører på Sauen Shaun filmen som ble både Oscar- og Bafta nominert for best animerte langfilm i 2015. Senere var han og involvert i oppfølgeren Sauen Shaun filmen: Faramgeddon, som ble lansert i 2019. Andre filmer som Burton har jobbet med er Gnomeo & Juliet, Aliens in the Attic og Wallace & Gromit og Varulvkaninens forbannelse, som vant Oscar for beste animerte langfilm i 2006. Mark Burton har også vært med å skrive manuset til Madegaskar, etter en original ide fra ham selv og Billy Frolick.

Trygve Selnes Nielsen

Trygve Nielsen er en Ph.D student innen filmskapning, som er spesielt interessert i forbindelsen mellom tegning, animasjon og musikk. Han har laget uavhengige kortfilmer, oppdragsfilmer og illustrasjoner, og laget musikk for film og teater, sammen med å være lærer for animasjon og film ved universitetet i Volda.

M. Javad Khajavi

Javad Khajavi er en prisvinnende flerfaglig designer, animatør, utvikler og forsker, som jobber i mellomleddet mellom kunst, design og teknologi. Javad lagde sin første animasjon med å skrive en datakode i 1995, i en alder av 10 og har vært interessert i mellomleddet mellom kunst og teknologi siden. Han er teknisk kunnskapsrik og arbeidet hans spriker mellom ulike disipliner, inklusivt 2D og 3D animasjon, spillteknologi og virtuell virkelighet. For øyeblikket er han en professor ved universitetet i Volda, hvor han leder gruppen for animert kunst- og mediaforskning. Han var tidligere assisterende professor ved det det nasjonale universitetet i Irland, Maynooth. Han er grunnleggeren av Fanoos studio og Vertical Cosmos, og en uteksaminert ved Nanyang Technological University,  og deres Ph.D program innen media kunst + design i Singapore. Han er sterkt investert i tverrfaglige forskningstilnærminger som er informert av praksisorientert forskning, design tenkning, analytiske metoder og verktøy innen ingeniørskap.

Laura Søndergaard Isaksen

Laura Søndergaard Isaksen er prosjektleder og forsker for animert læring, med en bakgrunn som pedagog og en Master i filosofi om utdannelse. Hun har jobbet med animert læring siden 2016 på forskjellige prosjekter, innen film og mediekunnskap og har undervist alt fra barn, tenåringer til lærere, pedagoger og studenter om hvordan bruke animasjon i både kreative og i læringsprosesser.

Ray Whitcher

Ray Witcher  underviser og utøver av animasjon fra Johannesburg i Sør Afrika, som nå underviser ved Uppsala Universitet i Sverige. Gjennom hans profesjonelle karriere har Ray animert lyric videoer for klienter som Marshmello, YoungBlud og Corey Taylor, illustrert tegneserier for Star Wars: Clone Wars Confidential i tillegg til forskjellige illustrative og design prosjekter. Ray underviser i 2D animasjon for videospill, konsept og utvikling, kritisk teori og profesjonell praksis (inkludert pitching). Han har også publisert vitenskapelige artikler om tegneserie-praksiser i Afrika, intermedium og kuratoriske praksis.

Sophie Mobbs

Sophie Mobbs er førsteamanuensis ved Høgskolen i Innlandet. Før hun startet med å jobbe innen høyere utdanning, tilbragte Sophie ti år med å arbeide som animatør innen spillindustrien for selskaper som Sony, Silicon Dreams og Rebellion, og har bidratt på åtte publiserte spill på varierende plattformer. Nå lærer hun 2D- og 3D-animasjon, skape karakterer og design for dataspill og XR applikasjoner. Mobbs akademiske arbeid fokuserer på seriøse spill og applikasjoner med virtuell, utvidet og mikset virkelighets- og erfarenhets-spill som medisinsk behandling.

Fredrik Fottland

Fredrik Fottland er en prisvinnende produsent med over 20 år erfaring fra animasjonsbransjen. Han er medstifter av animasjons- og VFX-studioet Expanse, som jobber både med spillefilm, TV-serier og reklame. Expanse har nylig levert 19 minutter karakteranimasjon til Teddybjørnens Jul, en live action/ animasjon julefilm, produsert av Fantefilm. Fredrik var medprodusent på kortfilmen Odd er et egg og Rulletrappen, og er krediter som animasjonsprodusent og 3D skaper på flere animerte langfilmer. Fotland er utdannet i multimedia design fra Monash University.

Leena Lecklin

Leena Lecklin er en storyboard artist og animatør, bosatt i Helsinki i Finland. Hun har jobbet innen animasjon rundt om i Europa, nyligst i Cartoon Saloon med filmen Wolfwalkers og så videre for Gigglebug Entertainment med ulike prosjekter, som Unstoppable Yellow Yeti TV-serien og den kommende Christmas comes to Moominvalley kortfilmen. For øyeblikket jobber hun som en storyboard artist for Tom and Jerry Time TV-serien. Som en storyboard artist er hun mest interessert i å fortelle historien gjennom karakterene og deres skuespill.

Sanne Jehoul

Sanne Jehoul jobber i kortfilm avdelingen i det Wien-baserte salgs og festival distribusjons selskapet Square Eyes. Hun er også programdirektør for Glasgow Short Film Festival, Skottlands ledende kortfilm arrangement. I tillegg jobber hun freelance på tvers av kurering og skriving, har ledet industri programmet hos Vienna Shorts i 2022 og sitter i Forstanderskapet ved Glasgow Artists’ Moving Image Studios.

Yasuhiro Yoshiura

Yasuhiro Yoshiura er en skribent og regissør. Han startet med animasjons produksjon mens han gikk på universitetet, og etter å ha eksaminert skapte han sin egen animasjon Pale Cocoon. Siden den gang har han vært aktiv innen produksjon. Time of Eve var hans debut som regissør. Siden den gang har han mest skrevet og regissert egne arbeid.

Toshio Suzuki

Toshio Suzuki er en filmprodusent for anime og en mangeårig kollega av Hayao Miyazaki, og den tidligere presidenten for Studio Ghibli. Suzuki er kjent som en av Japans mest suksessrike produsenter etter den enorme kinosuksessen (i Japan) til mange Ghibli-filmer. I 1967 startet han studier ved Keio University og ble uteksaminert med en B.A. i litteratur i 1972. I 2014 ble Suzuki nominert til Academy Award for beste animerte spillefilm som produsent av The Wind Rises, sammen med Hayao Miyazaki. Og i 2017 ble han igjen nominert til Academy Award for beste animerte spillefilm som produsent av The Red Turtle.

Koji Takeuchi

Koji Takeuchi begynte sin karriere hos Nippon Animation Co., Ltd. i 1976 som medlem av produksjonsteamet. Han jobbet på forskjellige hit-TV-serier med regissørene Isao Takahata og Hayao Miyazaki. I 1980 begynte han hos Telecom Animation Film Co., Ltd og jobbet på mange TV-serier og spillefilmer som Lupin the 3rd, Sherlock Hound, Chie the Brat, Little Nemo: Adventures in Slumberland og mange flere. I tillegg jobbet han med mange ikke-japanske studioer, inkludert Warner Bros. Animation og Walt Disney Television Animation. Nylig viet han tiden sin til unge animasjonsskapere og har utviklet workshops med den japanske regjeringens Agency for Cultural Affairs siden 2011. I tillegg etablerte han Japan Educational Network of Animation. I 2013 studerte han Animation Education ved Gobelins, l’école de l’image i Paris. Fra 2014 til 2019 regisserte han for den japanske regjeringens Agency for Cultural Affairs oppdragsprosjektet Anime Tamago. Han tiltrådte i stillingen som festivaldirektør for Tokyo Anime Award Festival i 2016 og har hatt stillingen siden den gang.

Eiko Tanaka

Eiko Tanaka er en produsent som har deltatt på mange animasjonsfilmer og gjennomført høyt anerkjente prosjekter med STUDIO4℃. Sjangrene for hennes produksjoner strekker seg fra teatralske filmer, kortfilmer, TV-serier, musikk-klipp og reklamefilmer, til nyere medier som stereoskopisk 3D og projeksjonskartlegging. Tanaka har produsert filmer som MEMORIES, Spriggan, Princess Arete, THE ANIMATRIX og MIND GAME. Tekkonkinkreet ble også produsert av Tanaka og vant Japans Academy Award for beste animasjonsfilm og ble også valgt ut til Berlinale. Tanaka bidro også som medskaper på prosjekter med internasjonale selskaper som Batman: Gotham Knight og Thundercats, og Halo Legends som produsent. MUTAFUKAZ var et ambisiøst prosjekt laget i samarbeid med det franske selskapet Ankama. Etter fem års produksjon ble Children of the Sea lansert i mer enn 30 land. De siste filmene Poupelle of Chimney Town og Fortune Favors Lady Nikuko har blitt invitert til mange internasjonale filmfestivaler, og lansert og gledet mennesker i en rekke land.

Heikki Jokinen

Heikki Jokinen har vært freelance journalist og kritiker siden 1986. Han har en M.A innen politisk vitenskap og komparativ kulturforskning. Artiklene hans har blitt publisert i over 125 aviser og magasiner rundt om i verden. Han har skrevet eller redigert 20 bøker og holdt foredrag ved kunstuniversiteter på fem kontinenter. Jokinen har vært medlem av mer enn 20 juryer og utvalgskomiteer på filmfestivaler, inkludert Annecy, Stuttgart, og Zagreb animasjonsfestivaler. På 1990-tallet var han et medlem av Animerte Dager og festivalens utvylgskomité. Jokinen er den tidligere visepresidenten av ASIFA. Han har vært leder for det finske animasjonsforbundet, det finske kritikkforbundet, og det finske tegneseriesamfunnet. Nå er han et medlem av styret for Cartoon – European Association of Animation Film og leder for Kopiodto, den kollektive management organisasjonen for grafiske og audiovisuelle forfatteres opphavsrett.

Andreas E. Lund

Andreas Emil Lund er utdannet illustratør fra Fagskolen Kristiania. Han forvillet seg inn i animasjon under utdannelsen, da han ønsket flere medier og teknikker for sin historiefortelling. Som selvlært animatør har Andreas utviklet en animasjonsstil som ikke nødvendigvis følger almene animasjonsprinsipper, og står i motsetning til illustrasjonfaget hvor man gjerne har måtte avlære seg de grunnleggende teorier for å skape en særegenhet. Animasjonene Andreas lager, har nettopp fungert som metode for å utvikle en særegen stil som illustratør og designer, som virkelig engasjerer og til tider provoserer. Langt fra Oscar-materiale, men en opplevelse ganske utenom det vanlige, som har gjort at Andreas E. Lund har blitt nominert og vunnet priser, både i inn- og utland

Peter de Sève

Peter de Sèves har over de siste fire tiår, jobbet som illustratør og designer for forskjellige medier inkludert magasiner, bøker, reklamefilm, plakater og ikke minst med karakterdesign for en rekke animerte langfilmer. Han er kanskje mest kjent for de mange forsidene for The New York Magazine og hans karakterdesign for filmserien Istid. De Séve har også bidratt på filmer som Oppdrag Nemo, Robots, Den Lille Prisen og Grinchen for å nevne et par. Hans mange utmerkelser inkluderer den høythengende Hamilton King Award fra Society of Illustrators, og en Emmy for beste karakterdesign for beste karakterdesign i en TV-serie. Den siste tiden har de Séve bidratt på forskjellige animasjonsprosjekter for Walt Disney, Universal og andre produksjoner i Frankrike og Norge. Han siste prosjekt var som sjefsdesigner for Netflix nyeste Roald Dahl serie som inkludere klassiske historiene om Matilda, SVK og Charlie og Sjokoladefabrikken.

faf