Guest of Honor: Roze Stiebra - Fredrikstad Animation Festival

Guest of Honor: Roze Stiebra

Roze Stiebra viser til en impuls hun fikk i 10-årsalderen som årsaken til hennes karrierevalg som animasjonsregissør – etter å ha sett en forestilling av stykket Prinsesse Gundega og Kong Brusubārda. «Etter stykket var jeg absolutt overveldet av vakkerhet. Jeg har ingen andre ord for å beskrive det. ‘ – sier Roze.

«Det var hvor mye jeg likte denne forestillingen. Jeg husker veien hjem alene – og det var som om jeg var fortryllet. Jeg husker den veien hjem selv den dag i dag. ‘ Det var da at Roze innså at hun ønsket å være involvert i kunstverdenen.

Hun studerte ved Leningrads Statlige Institutt for Teater, Musikk og Kino og i 1964 ble hun uteksaminert med diplom som regissør i dukkeanimasjon. Hun jobbet på latvisk fjernsyn med live-action-marionetter, men ønsket å lage animasjon. Til tross for mange hindringer klarte hun å starte en animasjonsavdeling og pionérte i både cut-out animasjon (1969 – 1983) og i tegnet animasjon (fra 1983) i Latvia. Hun har skapt mer enn 30 filmer, og mottatt nasjonale og internasjonale priser. I 2003 mottok hun De Tre Stjerners Ordren, som er den mest fremtredende prisen for verdifull tjeneste til landet. Roze Stiebra feires som æresgjest med et retrospektivt program og en utstilling under festivalen.

faf