Events Archive - Fredrikstad Animation Festival

Symposium Researching Animation – Nordic Perspectives

Hva gjør vi når man forsker på animasjon? Hvilke spørsmål spør vi, og hva er mulighetene for animasjon er som ikke er dekket av disse spørsmålene? Forskning handler om å spørre spørsmål, fra de som høres veldig dumme ut til de mer uventede opplysende. Man går aldri tom for spørsmål, siden det alltid er nye veier for å unders om hva som er, hva som kan være, og hva animasjon kan bli. Konseptet om teori, som de klassiske grekerne sa, gror fra det å undre. Studier om animasjon er ung, men voksende felt for forskning, for å undre seg over animasjon i all sin vakre form. Det er rundt dette prinsippet, om å undre seg, som forener Nordiske forskere og akademikere som presenteres i Symposiumet. Vi ønsker å vise en variasjon av perspektiver, og la publikum få et bredere oversikt over noe av overskriftene, diskusjoner og spørsmålene som okkuperer dagens forskere. I Researching Animation: Nordic Perspectives, vil man diskutere spørsmål om animert kunnskap, media arkeologi, nye former for samarbeid i VR, potensialet for helsebringende effekter i videospill og den politiske viktighet av å la studenter fortelle sine egne historier.

Order Billetter

Participants

Ray Whitcher

Ray Witcher  underviser og utøver av animasjon fra Johannesburg i Sør Afrika, som nå underviser ved Uppsala Universitet i Sverige. Gjennom hans profesjonelle karriere har Ray animert lyric videoer for klienter som Marshmello, YoungBlud og Corey Taylor, illustrert tegneserier for Star Wars: Clone Wars Confidential i tillegg til forskjellige illustrative og design prosjekter. Ray underviser i 2D animasjon for videospill, konsept og utvikling, kritisk teori og profesjonell praksis (inkludert pitching). Han har også publisert vitenskapelige artikler om tegneserie-praksiser i Afrika, intermedium og kuratoriske praksis.

Sophie Mobbs

Sophie Mobbs er førsteamanuensis ved Høgskolen i Innlandet. Før hun startet med å jobbe innen høyere utdanning, tilbragte Sophie ti år med å arbeide som animatør innen spillindustrien for selskaper som Sony, Silicon Dreams og Rebellion, og har bidratt på åtte publiserte spill på varierende plattformer. Nå lærer hun 2D- og 3D-animasjon, skape karakterer og design for dataspill og XR applikasjoner. Mobbs akademiske arbeid fokuserer på seriøse spill og applikasjoner med virtuell, utvidet og mikset virkelighets- og erfarenhets-spill som medisinsk behandling.

Laura Søndergaard Isaksen

Laura Søndergaard Isaksen er prosjektleder og forsker for animert læring, med en bakgrunn som pedagog og en Master i filosofi om utdannelse. Hun har jobbet med animert læring siden 2016 på forskjellige prosjekter, innen film og mediekunnskap og har undervist alt fra barn, tenåringer til lærere, pedagoger og studenter om hvordan bruke animasjon i både kreative og i læringsprosesser.

M. Javad Khajavi

Javad Khajavi er en prisvinnende flerfaglig designer, animatør, utvikler og forsker, som jobber i mellomleddet mellom kunst, design og teknologi. Javad lagde sin første animasjon med å skrive en datakode i 1995, i en alder av 10 og har vært interessert i mellomleddet mellom kunst og teknologi siden. Han er teknisk kunnskapsrik og arbeidet hans spriker mellom ulike disipliner, inklusivt 2D og 3D animasjon, spillteknologi og virtuell virkelighet. For øyeblikket er han en professor ved universitetet i Volda, hvor han leder gruppen for animert kunst- og mediaforskning. Han var tidligere assisterende professor ved det det nasjonale universitetet i Irland, Maynooth. Han er grunnleggeren av Fanoos studio og Vertical Cosmos, og en uteksaminert ved Nanyang Technological University,  og deres Ph.D program innen media kunst + design i Singapore. Han er sterkt investert i tverrfaglige forskningstilnærminger som er informert av praksisorientert forskning, design tenkning, analytiske metoder og verktøy innen ingeniørskap.

Samantha Moore

Samantha Moore er en internasjonal prisvinnende animasjons-regissør som bor i England. Hun elsker animasjonens gledesfulle og eklektiske natur. Ingen vil noen gang finne animasjon skremmende, og likevel kan den formidle komplekse ideer til et bredt publikum på en engasjerende måte. Samantha har jobbet med forskjellige emner, fra konkurransedyktig dyrking av søte erter, til banebrytende mikrobiologi, arkeologi, nevrovitenskap og sin egen erfaring med å ha tvillinger. Sam jobber for tiden med et kort animert magisk-realistisk eventyr om dysenteri, A Language of Shapes (2022). Den er finansiert av en Wellcome Trust -pris, og laget i samarbeid med Mostowy-mikrobiologilaboratoriet ved London School of Hygiene og Tropical Medicine. Sam underviser på deltid som førsteamanuensis i animasjon ved høgskolen i Volda (Norge), samt som Senior Tutor i animasjon ved Royal College of Art (Storbritannia).

Narissa Schander and Vibeke Heide – EduFest

Elever i videregående skole og folkehøgskoler er invitert til egen fagdag under FAF. Torsdag 20. oktober kl 10:00 er alle klasser innen medie-, design- og kunstfag velkomne til Fredrikstad Kino for et pogram med foredrag og filmvisning.

Foredragsholder for fagdagen er Narissa Schander fra Moss, som er animatør og spesialist inne 2D-animasjon. Den siste tiden har hun arbeidet i Irland hos Cartoon Saloon med 2D-spesialeffekter på Wolfwalkers (Ulvevandrerne), hun har også bidratt på TV-serier for Disney og BBC som Wander over Yonder og Danger Mouse. Hun har vært med på produksjon av My Little Pony: The Movie, norsk-produserte Titina og på Netflix’ kommende film, My Father’s Dragon.

Andre foredragsholder er regissør og produsent Vibeke Heide, som vil diskutere mangfold og representasjon innen animasjonfilm.

Billetter

Participants

Narissa Schander

Narissa Schander har brukt de siste 12 årene på å spesialisere seg innen 2D animasjon. Den siste tiden har hun jobbet i Irland hos Cartoon Saloon med 2D spesialeffekter på Wolfwalkers (Ulvevandrerne) der fokuset var å animere ild, vann, røyk, magi og mye mer. I Irland har hun også tideligere bidratt på Disney og BBC TV serier som Wander over Yonder og Dangermouse. Deretter tok hun turen til Canada der rollen var som komposisjonsartist på filmen My Little Pony The Movie. Gjennom hennes hele karriere har hun jobbet flittig sammen med Mikrofilm på mange flotte prosjekter som Frisørsalongen på Frydenlynd, Kakerlakkene, It was Mine, Maratondagboken og Titina. Narissas siste prosjekt var i Irland hos Cartoon Saloon som 2D Spesialeffekts Supervisor på Netflix kommende film, My Father’s Dragon.

Vibeke Heide

Vibeke Heide er utdannet filmregissør ved Den norske filmskolen. Hun skriver, regisserer og produserer kortfilm og musikkvideoer gjennom sitt eget produksjonsselskap Sentimeter film. Filmene har blant annet blitt tildelt Gullstolen under Kortfilmfestivalen og Amandaprisen under Den norske filmfestivalen. I tillegg til å være filmskaper jobber Heide med mangfold i kunst- og kulturlivet hos Transcultural Arts Production, og som frivillig for Oslo Fusion Filmfestival.

Animation Production Day Part I, II, and III

Den tredje utgaven av Animasjonskonventet vil fokusere på Japansk anime, og foredragsholderne er anerkjente japanske produsenter og regissører fra animasjonsbransjen. Konventet blir det største fokuset på Japansk anime som noen gang har vært arrangert i Norge noensinne. Seminaret presenterer følgende foredragsholdere:
Eiko Tanaka, fra STUDIO4℃, som har vært produsent for en flere TV-serier, spillefilmer, kortfilmer og animasjons oppdrag for varierende formater, som steroscopic 3D og video mapping prosjekter.
Koji Takeuchi er en erfaren produsent for TV-serier, og har siden 2011, viet sin tid til unge animatører og filmskaper og laget workshop for de japanske kulturmyndighetene.
Yasuhiro Yoshiura er en manusforfatter og regissør. Han har drevet med animasjon og produksjon av animerte filmer siden ung alder og etter utdannelsen etablerte han sitt eget studio Pale Cocoon, og har produsert animasjon siden.
Seminaret inneholder også en forhåndsinnspilt samtale med Toshio Suzuki! Toshio Sucuki er produsent og administrerende direktør for Studio Ghibli. Han med å etablere Studio Ghibli i 1985 og har arbeidet full tid på studioet siden 1989. Han har siden produsert nesten samtlige filmer som Studio Ghibli har lansert frem til i dag.
Aniamsjonskonventet er organisert av Animasjon Norge en underavdeling av Virke produsentforeningen, Qvisten animasjon og Fredrikstad Animation Festival, i samarbeid med Frame by Frame.

Part I: Eiko Tanaka Order tickets

Part II: Koji Takeuchi & Toshio Suzuki
Order tickets

Part III: Yasuhiro Yoshiura
Order tickets

Participants

Toshio Suzuki

Toshio Suzuki er en filmprodusent for anime og en mangeårig kollega av Hayao Miyazaki, og den tidligere presidenten for Studio Ghibli. Suzuki er kjent som en av Japans mest suksessrike produsenter etter den enorme kinosuksessen (i Japan) til mange Ghibli-filmer. I 1967 startet han studier ved Keio University og ble uteksaminert med en B.A. i litteratur i 1972. I 2014 ble Suzuki nominert til Academy Award for beste animerte spillefilm som produsent av The Wind Rises, sammen med Hayao Miyazaki. Og i 2017 ble han igjen nominert til Academy Award for beste animerte spillefilm som produsent av The Red Turtle.

Koji Takeuchi

Koji Takeuchi begynte sin karriere hos Nippon Animation Co., Ltd. i 1976 som medlem av produksjonsteamet. Han jobbet på forskjellige hit-TV-serier med regissørene Isao Takahata og Hayao Miyazaki. I 1980 begynte han hos Telecom Animation Film Co., Ltd og jobbet på mange TV-serier og spillefilmer som Lupin the 3rd, Sherlock Hound, Chie the Brat, Little Nemo: Adventures in Slumberland og mange flere. I tillegg jobbet han med mange ikke-japanske studioer, inkludert Warner Bros. Animation og Walt Disney Television Animation. Nylig viet han tiden sin til unge animasjonsskapere og har utviklet workshops med den japanske regjeringens Agency for Cultural Affairs siden 2011. I tillegg etablerte han Japan Educational Network of Animation. I 2013 studerte han Animation Education ved Gobelins, l’école de l’image i Paris. Fra 2014 til 2019 regisserte han for den japanske regjeringens Agency for Cultural Affairs oppdragsprosjektet Anime Tamago. Han tiltrådte i stillingen som festivaldirektør for Tokyo Anime Award Festival i 2016 og har hatt stillingen siden den gang.

Eiko Tanaka

Eiko Tanaka er en produsent som har deltatt på mange animasjonsfilmer og gjennomført høyt anerkjente prosjekter med STUDIO4℃. Sjangrene for hennes produksjoner strekker seg fra teatralske filmer, kortfilmer, TV-serier, musikk-klipp og reklamefilmer, til nyere medier som stereoskopisk 3D og projeksjonskartlegging. Tanaka har produsert filmer som MEMORIES, Spriggan, Princess Arete, THE ANIMATRIX og MIND GAME. Tekkonkinkreet ble også produsert av Tanaka og vant Japans Academy Award for beste animasjonsfilm og ble også valgt ut til Berlinale. Tanaka bidro også som medskaper på prosjekter med internasjonale selskaper som Batman: Gotham Knight og Thundercats, og Halo Legends som produsent. MUTAFUKAZ var et ambisiøst prosjekt laget i samarbeid med det franske selskapet Ankama. Etter fem års produksjon ble Children of the Sea lansert i mer enn 30 land. De siste filmene Poupelle of Chimney Town og Fortune Favors Lady Nikuko har blitt invitert til mange internasjonale filmfestivaler, og lansert og gledet mennesker i en rekke land.

Yasuhiro Yoshiura

Yasuhiro Yoshiura er en skribent og regissør. Han startet med animasjons produksjon mens han gikk på universitetet, og etter å ha eksaminert skapte han sin egen animasjon Pale Cocoon. Siden den gang har han vært aktiv innen produksjon. Time of Eve var hans debut som regissør. Siden den gang har han mest skrevet og regissert egne arbeid.

Yaprak Morali

Yaprak Morali, født 1976 i Ankara, Tyrkia, holder en B.A. innen bank og finans. Hun har i ettertid studert karateranimasjon ved Animation Workshop i Viborg, Danmark. Siden den gang har hun jobbet i Istanbul, Ankara, København, Milano, Budapest, London, München, Bombay og Oslo med ulike prosjekter for den store lerret og den lille skjermen som regissør, karakteranimatør (3D + klassisk animatør), storyboard artist og karakterdesigner. Yaprak er også forfatteren og illustratøren av barnebøker publisert i Tyrkia. Hun er leder for animasjonsfestivalen Frame by Frame i Oslo, er leder for Grafill Animation og er medlem av styret for Fredrikstad Animation Festival. Hun holder til tider foredrag om animasjon og jobber som moderator for festivaler. Med 24 års erfaring innen animasjonsbransjen, Yaprak bor i Oslo med sin norske ektemann og jobber på Qvisten Animation.

Identity and LGBTQ+ Representation Panel

Åpne skeive animerte karakterer har gjennom århundret vært en sjeldenhet, men noe er i ferd med å skje. Men hvilken betydning har det at filmer viser skeive, er de alltid fremstilt rett og hvilken rolle har mangfoldet å si for film og animasjon? I denne panelsamtalen vil filmskaperne Vibeke Heide og Frank Mosvold snakke om representasjon, mangfold og identitet i film og animasjon. Og hvordan man tilnærmer seg temaer knyttet til LHBTQ+. Og er det lov å kalle det skeiv lengre. Samtalen ledes av festivalleder Anders Narverud Moen.

Billetter

Participants

Vibeke Heide

Vibeke Heide er utdannet filmregissør ved Den norske filmskolen. Hun skriver, regisserer og produserer kortfilm og musikkvideoer gjennom sitt eget produksjonsselskap Sentimeter film. Filmene har blant annet blitt tildelt Gullstolen under Kortfilmfestivalen og Amandaprisen under Den norske filmfestivalen. I tillegg til å være filmskaper jobber Heide med mangfold i kunst- og kulturlivet hos Transcultural Arts Production, og som frivillig for Oslo Fusion Filmfestival.

Frank Mosvold

Frank Mosvold har en master i filmproduksjon fra Loyola Marymount University, Los Angeles. Han har regissert 14 kortfilmer og er skaperen og produsenten for to animerte tv-serier Hubert (26 episoder) og Elleville Ellfrid (104 episoder). Mosvold produserer og co-regisserer hans første animerte langfilm basert på hans Tv-serie om Elleville Elfrid. Filmen hadde premierer januar 2020.

Meet The Filmmakers: Short Film Competition

Møt filmskaperne bak filmene i festivalens konkurranseprogram for Nordisk-Baltisk kortfilm og få svar på hva du lurer på. I en spørsmål og svar runde har du mulighet til å spørre de spørsmålene du må brenne inne med, få mer informasjon om filmene direkte fra de som har laget dem og få innsikt i ideene, prosessene og teknikken bak filmene. Det hele foregår i en avslappet atomsfære på St. Croix huset, når filmskaperne fra Nordisk-baltisk kortfilm programmene blir intervjuet av Ben Mitchell, sjefredaktør for Skwigly.co.uk.

Billetter

Participants

Ben Mitchell

Ben Mitchell er en animatør, filmskaper og skribent fra Bristol.

Som uavhengig regissør har han laget seks animerte kortfilmer som har blitt vist på over 200 festivaler og turnerende programmer verden rundt. Som freelancer har han produsert animasjon for CBeebies, Channel 4, WildBrain Spark, Plymptoons, Animortal, Wonky Films, A Productions, Shy Guys Studios, Slurpy Studios og Rumpus, for å nevne noen. Som skribent for akademia og animasjonsbransjen, er Ben sjefsredaktør for det englandbaserte animasjonsnettstedet Skwigly og forfatter av boken Independent Animation: Developing, Producing and Distributing Your Animated Films. Han har også jobbet med for en rekke internasjonale bransje arrangementer, inkludert Encounters, ITFS Stuttgart, Animafest Zagreb, British Animation Awards, Manchester Animation festival og Cardiff Animation Festival, og har undervist ved flere universiteter blant annet Arts University Bournemouth, University of the West of England, Central Saint Martins og University of Gloucestershire.

Animated Live True Cuckoo

Musikkartisten True Cuckoo er animatøren Andreas Paleologos, en multikunstner som for første gang lager en animert konsert opplevelse eksklusivt for publikum i Fredrikstad. Konserten er en del av Fredriksstad Animation Festival, som en rekke ganger har presentert spennende møter mellom animasjon og musikk, gjennom årene. I årets utgave av Animated Live byr True Cuckoo denne kvelden på positiv, leken og smårar elektronika i en herlig miks av ny og gammel sound, kombinert med like spennende animasjon på lerretet. ”I play synth on Youtube” er True Cuckoo sine egne ord om seg selv, men med sin mangfoldige bakgrunn innen animasjon, visuell kunst, scenekunst og musikk er streben etter enkelhet en viktig faktor for Cuckoo.

Cuckoo er best kjent for sin tilstedeværelse på Youtube, hvor melodiene og musikken trylles frem der og da, fra tynne luften under innspillingen, samtidig som han deler alle sine dårlig skjulte hemmeligheter for sin store følgerskare.

Kveldens DJ er DJ Sissyfus, som spiller før og etter konserten.

Billetter

Peter de Sève – Masterclass I

Hvem kjenner vel ikke karakterene til Peter de Sève fra filmer som Istid, Oppdrag Nemo og Zootopia? Peter de Sève regnes som en av de ypperste innen fagdisiplinen karakterdesign, og er en prisvinnende illustratør. De Sèves kunst er detaljrik og følsom, samtidig som han har en egen evne til å få frem karakterenes levd liv og historie i sin subtile strek. I sin master class under Fredrikstad Animation Festival vil han gå gjennom sin kreative prosess og vise frem arbeidsmetoder for å få frem det spesielle emosjonelle uttrykket som animasjonsfigurer krever for å få publikums oppmerksomhet.

Billetter

Participants

Peter de Sève

Peter de Sèves har over de siste fire tiår, jobbet som illustratør og designer for forskjellige medier inkludert magasiner, bøker, reklamefilm, plakater og ikke minst med karakterdesign for en rekke animerte langfilmer. Han er kanskje mest kjent for de mange forsidene for The New York Magazine og hans karakterdesign for filmserien Istid. De Séve har også bidratt på filmer som Oppdrag Nemo, Robots, Den Lille Prisen og Grinchen for å nevne et par. Hans mange utmerkelser inkluderer den høythengende Hamilton King Award fra Society of Illustrators, og en Emmy for beste karakterdesign for beste karakterdesign i en TV-serie. Den siste tiden har de Séve bidratt på forskjellige animasjonsprosjekter for Walt Disney, Universal og andre produksjoner i Frankrike og Norge. Han siste prosjekt var som sjefsdesigner for Netflix nyeste Roald Dahl serie som inkludere klassiske historiene om Matilda, SVK og Charlie og Sjokoladefabrikken.

Heikki Jokinen

Heikki Jokinen har vært freelance journalist og kritiker siden 1986. Han har en M.A innen politisk vitenskap og komparativ kulturforskning. Artiklene hans har blitt publisert i over 125 aviser og magasiner rundt om i verden. Han har skrevet eller redigert 20 bøker og holdt foredrag ved kunstuniversiteter på fem kontinenter. Jokinen har vært medlem av mer enn 20 juryer og utvalgskomiteer på filmfestivaler, inkludert Annecy, Stuttgart, og Zagreb animasjonsfestivaler. På 1990-tallet var han et medlem av Animerte Dager og festivalens utvylgskomité. Jokinen er den tidligere visepresidenten av ASIFA. Han har vært leder for det finske animasjonsforbundet, det finske kritikkforbundet, og det finske tegneseriesamfunnet. Nå er han et medlem av styret for Cartoon – European Association of Animation Film og leder for Kopiodto, den kollektive management organisasjonen for grafiske og audiovisuelle forfatteres opphavsrett.

Mark Burton – Masterclass II

Manusforfatter, produsent og regissør Mark Burton har de siste 20 årene jobbet med store animasjonsstudioer som Aardman, Dream Works, og Warner Bros. Han er anerkjent som en av de beste manusforfatterne for animasjon i Europa og har bidratt på mange internasjonale kassasuksesser. I foredraget som han skal holde under Fredrikstad Animation Festival vil han dele all sin erfaring og ekspertise med å skrive manus for animerte spillefilmer og vil ta med deg på en oppkvikkende tur gjennom hans kreative prosess.

Billetter

Participants

Mark Burton

Mark Burton er en britisk manusforfatter for film og TV, produsent og filmregissør, som for tiden jobber med Paddington 3. Han var en av to manusforfattere og regissører på Sauen Shaun filmen som ble både Oscar- og Bafta nominert for best animerte langfilm i 2015. Senere var han og involvert i oppfølgeren Sauen Shaun filmen: Faramgeddon, som ble lansert i 2019. Andre filmer som Burton har jobbet med er Gnomeo & Juliet, Aliens in the Attic og Wallace & Gromit og Varulvkaninens forbannelse, som vant Oscar for beste animerte langfilm i 2006. Mark Burton har også vært med å skrive manuset til Madegaskar, etter en original ide fra ham selv og Billy Frolick.

Heikki Jokinen

Heikki Jokinen har vært freelance journalist og kritiker siden 1986. Han har en M.A innen politisk vitenskap og komparativ kulturforskning. Artiklene hans har blitt publisert i over 125 aviser og magasiner rundt om i verden. Han har skrevet eller redigert 20 bøker og holdt foredrag ved kunstuniversiteter på fem kontinenter. Jokinen har vært medlem av mer enn 20 juryer og utvalgskomiteer på filmfestivaler, inkludert Annecy, Stuttgart, og Zagreb animasjonsfestivaler. På 1990-tallet var han et medlem av Animerte Dager og festivalens utvylgskomité. Jokinen er den tidligere visepresidenten av ASIFA. Han har vært leder for det finske animasjonsforbundet, det finske kritikkforbundet, og det finske tegneseriesamfunnet. Nå er han et medlem av styret for Cartoon – European Association of Animation Film og leder for Kopiodto, den kollektive management organisasjonen for grafiske og audiovisuelle forfatteres opphavsrett.

New Nordic Animation

Hva skjer i de nordiske landene? Under årets festival kan du møte fire filmskapere, produsenter eller studioer fra Danmark, Finland, Sverige og Norge som presenterer sine siste prosjekter. Animasjonsscenen i vår del av verden vokser raskt, med nye og interessante prosjekter under utvikling. Fredrikstad Animation Festival vil presentere noen av de heiteste produsentene, regissørene, og filmskaperne fra det kalde nord. Forumet er satt sammen i samarbeid med forskjellige nordiske organisasjoner for animasjons: SAAVA – den svenske sammenslutningen for animasjon og VFX, ANIS – dansk sammenslutning for animasjon og den finske animasjonslauget Finnanimation.

Foredragsholdere:

Maria Mac Dalland, en dansk regissør og visuell kunstner, vil presentere en work-in-progress av sin nyeste tv-serie Lille Toot, som hun produserer med Toolbox og JA Film. Johan Edström, en svensk produsent, vil presentere en ny film av Anna Mantzaris, mens Storyboard artist, Leena Lecklin fra det finske studioet Gigglebug, vil snakke om den nyeste TV-serien Unstoppable Yellow Yeti. Seansen avsluttes med en presentasjon av produsent Fredrik Fottland fra CGI studioet Expanse om deres arbeid med hybrid live-action-/animasjons-langfilmen Teddybjørens jul.

Billetter

Participants

Fredrik Fottland

Fredrik Fottland er en prisvinnende produsent med over 20 år erfaring fra animasjonsbransjen. Han er medstifter av animasjons- og VFX-studioet Expanse, som jobber både med spillefilm, TV-serier og reklame. Expanse har nylig levert 19 minutter karakteranimasjon til Teddybjørnens Jul, en live action/ animasjon julefilm, produsert av Fantefilm. Fredrik var medprodusent på kortfilmen Odd er et egg og Rulletrappen, og er krediter som animasjonsprodusent og 3D skaper på flere animerte langfilmer. Fotland er utdannet i multimedia design fra Monash University.

Johan Edström

Johan Edström er produsent med animasjon og visuelle effekter som spesialisering. Han driver og eier animasjonsproduksjonsselskapet APPARAT Filmproduktion AB og er medeier i produskjonselskapet The Chapel Films AB. Han startet å jobbe med film i 1977, i en tid hvor redigering bestod i faktisk fysisk kutte og sette ting sammen. Noen av Edströms prosjekter inkluderer projeksjonsdesign for kinoer, motion design for dokumentarer, kortfilmer, barne-tv, musikkvideoer, tittelsekvenser for spillefilm, design og reklame for TV. Johan har gjort utallige stop-motion animasjoner, men har også jobbet med annen type animasjonsteknikker, kinematografi fra bordplata, i tillegg som regissør og produsent for realfilm. To ganger har Johan Edström blitt nominert til Emmy-prisen som regissør for den animerte TV-serien Doug (Nickelodeon). Johan har vært en del av nominasjonsjuryen for den svenske filmprisen Guldbaggen og er styremedlem i den svenske animasjonsorganisasjonen SAAVA, i tillegg til medlem av den svenske filmakademiaen.

Leena Lecklin

Leena Lecklin er en storyboard artist og animatør, bosatt i Helsinki i Finland. Hun har jobbet innen animasjon rundt om i Europa, nyligst i Cartoon Saloon med filmen Wolfwalkers og så videre for Gigglebug Entertainment med ulike prosjekter, som Unstoppable Yellow Yeti TV-serien og den kommende Christmas comes to Moominvalley kortfilmen. For øyeblikket jobber hun som en storyboard artist for Tom and Jerry Time TV-serien. Som en storyboard artist er hun mest interessert i å fortelle historien gjennom karakterene og deres skuespill.

Maria Mac Dalland

Maria Mac Dalland er utdannet animasjonsfilmsregissør i den gamle, analoge penn og papir-måten av regissør Jannik Hastrup ved Dansk Tegnefilmkompagni på tidlig 80-tallet. Mac Dalland jobbet i Nicaragua i to år ved det Nicaraguanske filminstituttet i midten av 80-tallet. Siden slutten av 80-tallet har hun regissert vekselvis sine egne filmer og jobbet som animatør, komponist, redaktør, fotograf eller som assisterende regissør på andre filmer. Mac Dalland gikk over til digitale verktøy, med en fascinasjon og takknemlighet (for lettheten og magien det brakte arbeidet). Men hun ser alltid etter måter å holde kontakten med den analoge følelsen av materialene og teksturene i den virkelige verden. Mac Dallands nyeste arbeid inkluderer TV-serien My little dog Maestro, produsert av Toolbox Film og jobber med den kommende TV-serien Tiny Toot, for de minste barna, produsert av Toolbox Film og JA Film 2022-23.

Marie-Laure Guisset – Masterclass III

Marie-Laure Guisse er en erfaren animatør med flere internasjonale produksjoner bak seg, inkludert Cartoon Saloons The Secret of Kells (2009) og Sylvain Comet’s The Triplets of Belleville (2003). Nylig var hun sentral i produksjonen av den norske spillefilmen Titina, hvor hun var animasjonsregissør, som en del av det belgiske co-produksjonsteamet. Guisset elsker å jobbe med å skape liv til karakterene, empati og ikke minst fortelle historier, i forskjellige formater og med forskjellige teknikker. Med et fokus på essensen, liker hun å gå for ”less is more”, samtidig som man tilfører den ekstra lille detaljen som vil skape følelser. I foredraget som presenteres under Fredrikstad Animation Festival, vil hun dele tips og små triks hun har samlet i løpet av en over 20 år lang karriere fra animasjonsbransjen, med et særlig fokus på animasjonsstilen i Titna og temaet ”Acting in Animation”.

Billetter

Participants

Marie-Laure Guisset

Marie-Laure Guisset er en animatør og animasjonsregissør fra Brussel i Belgia. Etter studiene i klassiske animasjon i Bournemouth og Dublin, arbeidet hun forskjellige prisvinnende prosjekter som Trillingene fra Belleville, The Secret of Kells, La mécanique du Coeur, Zombillenium, og Tv-serien The Smurfs. Nylig var hun animasjonsregissør for den norske spillefilmen Titina av Kajsa Næss.

Guisset jobber med forskjellige formater og teknikker, og elsker å gi liv og empati til karakterene, og ikke minst fortelle historier. Med et fokus på essensen, ønsker hun en “Less is more” tilnærming, men hvor man tilfører små detaljer for å trykke på de riktige følelsene.

Hun ønsker å få animatørene til å fokusere på hvordan man beveger publikum og ikke nødvendigvis bare karrakterene.

Heikki Jokinen

Heikki Jokinen har vært freelance journalist og kritiker siden 1986. Han har en M.A innen politisk vitenskap og komparativ kulturforskning. Artiklene hans har blitt publisert i over 125 aviser og magasiner rundt om i verden. Han har skrevet eller redigert 20 bøker og holdt foredrag ved kunstuniversiteter på fem kontinenter. Jokinen har vært medlem av mer enn 20 juryer og utvalgskomiteer på filmfestivaler, inkludert Annecy, Stuttgart, og Zagreb animasjonsfestivaler. På 1990-tallet var han et medlem av Animerte Dager og festivalens utvylgskomité. Jokinen er den tidligere visepresidenten av ASIFA. Han har vært leder for det finske animasjonsforbundet, det finske kritikkforbundet, og det finske tegneseriesamfunnet. Nå er han et medlem av styret for Cartoon – European Association of Animation Film og leder for Kopiodto, den kollektive management organisasjonen for grafiske og audiovisuelle forfatteres opphavsrett.

Educational Stand

For både unge som ser etter hvor de skal starte deres animasjonsutdanning eller studenter som ønsker videre utdanning, vil kunne møte representanter for noen av de beste høyere utdanning innen animasjon, spillutvikling og film. Torsdag 20. Oktober vil fire utdanningsinstitusjoner presenterer seg i foajeen til Fredrikstad Kino. Standene vil være åpne fra 10:30 til 16:30.

Skolene som vil være tilstede er:

Game School – Høgskolen i Innlandet, forberede studentene for sin karriere som grafiske kunstnere, animatører, digitale modellere, riggere og programmere. De tilbyr to studieprogrammer, Bachelor in Animation and Digital Art og Bachelor of Game and Technology and Simulation.

Westerdals – Høgskolen Kristiania. Hovedfokus til Westerdals Department of Film and Media er audiovisuell kommunikasjon og historiefortelling, med fokus på produksjon, innhold og erfaring. Og tilbyr både bachelor og master utdanning.

Høgskolen i Volda har et bredt animasjonsutdannings program, hvor studenten kan lære alt fra stop-motion, tegnet animasjon og digital animasjon til animasjonsproduksjon. Lærerstedet har flere animasjonsstudioer og utstyr til fri benyttelse for sine studenter. Aktivitetene i kurset er sentrert rundt forelesninger, samarbeidsprosjekter og individuelle arbeid med veiledning.

Portfolio Session

Are you a student who is interested in getting your current work reviewed by FAF guests and partners? Are you new in the field, looking for work, and don’t know where to start? Getting feedback is an essential part of starting a career in animation. Bring your portfolio and impress our panel of great artists and professionals. Space is limited so you must order a ticket on Eventive before the event.

Order tickets

Quiz-o-Rama at Tæps

Bare for anledningen til FAF, vil TÆPS vanlige torsdagsquiz være dedikert til animasjon og film. Med to runder med 20 spørsmål, vil quizen kanskje bli utfordrende, men bare så utfordrende som den trenger å være. Samle team med opp til seks venner, og kom forberedt med skjerpet sinn og spissede blyanter!

Billetter

Meet the Distributors

Hvordan skal du distribuere filmen din til et internasjonalt marked? Et evig spørsmål alle filmskapere forsøker å finne ut av. Under årets festival har FAF samlet forskjellige distributører som er spesialisert i kortfilm og uavhengige spillefilmer, og du kan møte dem i forbindelse med en lunsjpause på Blender Collective, en felles arbeidssted, som festivalen deler med den kreative bransjen i Fredrikstad.

Billetter

Participants

Sanne Jehoul

Sanne Jehoul jobber i kortfilm avdelingen i det Wien-baserte salgs og festival distribusjons selskapet Square Eyes. Hun er også programdirektør for Glasgow Short Film Festival, Skottlands ledende kortfilm arrangement. I tillegg jobber hun freelance på tvers av kurering og skriving, har ledet industri programmet hos Vienna Shorts i 2022 og sitter i Forstanderskapet ved Glasgow Artists’ Moving Image Studios.

Luce Grosjean

Luce Grosjean etablerte Sève Films i 2014. Dette er et distribusjons selskap for å promotere student filmer og unge talentfulle regissører på animasjons festivaler. I 2017 jobbet hun med Miyu Productions for å lage Miyu Distribution, som spesialiserer seg på distribusjon på festivaler og internasjonale salg av animasjon. Fire av de filmene hun distribuerte har blitt nominert hos Oscar, en hos César og filmene hennes er kjent for å få internasjonal suksess. Selskapet hennes fikk prisen for beste kortfilm distribusjons selskap i 2020 av UiFrance og Fête du Court Métrage.

Meet the Financiers

Ofte blir kommer ikke prosjekter lengre enn idefasen, på grunn av manglende finansiering. Som filmskaper eller produsent er det viktig å vite hvor man skal starte for å finansiere prosjektet. Under festivalen vil noen av de viktigste filmfondene komme for å presentere seg selv. På festivalens industri arena på Blender Collective kan du møte representantene i lørdagens lunsjpause.

Billetter

Meet the Future

Møt filmskaperne fra festivalens konkurranseprogram for Nordisk-baltisk studentfilm. Her kan du få mulighet til å få svar på de spørsmålene du måtte brenne inne med, og får mer informasjon om filmene direkte fra filmskaperne, om dette måtte være innsikt i ideen bak filmen, prosess, eller teknikk. Arrangementet vil skje i forbindelse med frokostene på festival hotellet Quality Hotel fredag og lørdag morgen. Moderator er Ben Mitchell, som er sjefredaktør for Skwigly.co.uk

Billetter

Meet the Festivals

Nysgjerrig på å lære mer om forskjellige europeiske filmfestivaler? Bli med når våre festivalvenner presenterer seg og lær mer om hva som skjer forskjellige steder i Europa. I en avslappet atmosfære på festivalens Industry arena på Belnder Collective kan du bli kjent med festivalene som er tilstede og hør hva de ser etter av film til sine fremtidige festivalutgaver.

Billetter

Exhibition: Don Giorno al Forno

Med utstillingen “Don Giorno al Forno” ønsker Andreas Emil Lund å bruke en multimedial tilnærming til historiefortelling. Det er en fragmentert og oppdelt kritikk av tanker om en idealmann, samfunnets suksesskriterier, og en oppfordring til å skape sine egne drømmer i stedet for for arve dem av andre. Mest av alt skal det være en gøy opplevelse. Utstillingen vil inneholde både skulptur, animasjon, illustrasjon og massevis av hermetikk.

Andreas Emil Lund er en prisvinnende animatør og illustratør fra Bergen. Han har tidligere gjort arbeid for blant annet MTV, New York Times og i fjor samarbeidet han og Death by Unga Bunga om å lage en heidundrandes live animasjons-konsert under Fredrikstad Animasjonsfestival!

– Som ufaglært animatør har jeg null peiling på animasjonsprinsipper, noe som visstnok kan provosere noen animatører. I følge juryens kommentar da jeg vant gull i åpen klasse under Visueltprisen i 2020, gir det imidlertid en naiv særegenhet og en “grell stil” som “ser ut som feilproduksjon uten at det er det”.

Utstillingen er støttet av Grafill og i Januar stod den i Grafills lokaler.

OBOS presents Family Day

Møt opp på en spennende dag I animasjonens tegn på Fredrikstad Kino. Søndag 23. Oktober arrangerer Nordens ledende festival for animasjon familiedag med filmvisninger, animasjonsverksteder og andre aktiviteter for hele familien.

E6 Østfold Medieverksted holder åpne animasjonsverksted, mens det blir legobygging og andre morsomme aktiviteter for barn i alle aldre i kinofoejeen.

Festivalens samarbeidspartner for familiedagen OBOS spandere førpremiere av den nye internasjonale storfilmen Hvor er Anne Frank og premiere på den norske storslåtte animasjonsfilmen Titina.

Filmprogram:

12:00:

Titina

Regi: Kajsa Næss

Den tidligere løshunden Titina nyter en ubekymret tilværelse sammen med luftskipsingeniør Umberto Nobile, som reddet henne fra et hundeliv i Romas bakgater. En dag får Nobile en telefon fra polarsuperstjernen Roald Amundsen, som bestiller et luftskip i håp om å endelig realisere sitt livs store mål: å erobre Nordpolen. Noblie ser sitt snitt til å skrive seg inn i historiebøkene og tar Titina med, til tross for at en liten terrier åpenbart ikke er skikket for polare forhold. Reisen til verdens nordligste punkt blir en suksess, men så begynner Amundsen og Nobile å krangle om æren.

13:00

Helt Super

Regi: Rasmus A. Sivertsen

Du trenger ikke å være superhelt for å være helt super!

Hedvig har krympet pappas supereltdrakt, og nå kan han ikke lengre være byens Superløve. Typisk Hedvig, som er ganske så klønete og mest glad i å game. Men når pappa velger sterke og suverene fetter Adrian til å bli den nye superhelten, bare Må Hedvig ta opp kampen.

13:30:

Lille Allan – den menneskelige antenne

Regi: Amalie Næsby Fick

Sommerferien føles lang og ensom for Allan, når man ikke har klarer å få nye venner. Heldigvis kommer Allan i kontakt med sin nabo Helge som er besatt av ufoer. Her skal Allan være en menneskelig antenne, og prøve å komme i kontakt med romvesener. Når Maiken en tankelesende romvesen nødlander på Jorden, oppstår det et merkverdig vennskap mellom Maiken og Allan.

Filmen vises med original dansk tale med engelske undertekster.

14:00

Hvor er Anne Frank

Regi: Ari Folman

En dag våkner Kitty, fantasi-jenta som Anne Frank skrev til i dagboka, i Anne Franks hus i Amsterdam. Når hun leser den berømte boka vekkes minnene til live, men Anne er forsvunnet. Kitty er sikker på at Anne også er der ute et sted, og legger ut på en reise for å finne henne. Det blir en reise både i tid og rom, for å gjenforenes med sin beste og eneste venn.

Hvor er Anne Frank er en moderne nytolkning av Anne Franks dagbok, laget av den Oscar©- nominerte regissøren Ari Folman. Filmen vises med norske tekster.

ANIMATED SHORT: UKRAINE BENEFIT

ANIMERT KORTFILM: UKRAINE BENEFIT

I en tid som er utfordrende for Ukrainske filmskapere og animatører viser Fredrikstad Animation Festival og Salt i samarbeid med flere Europeiske animasjonsfestivaler vår støtte til det kreative miljøet i et land herjet av krig og invasjon ved å vise et mangfoldig program av Ukrainske animasjonsfilmer. Programmet er kuratert av Linoleum the International Contemporary Animation and Media Art Festival som har vært arranger I Kiev hvert år siden 2014. Festivalen er den ledende formidler av animert kortfilm fra Ukraina. Programmet vil vises i flere Europeiske byer som Amsterdam, Stuttgart i tillegg til Oslo og Fredrikstad.

Amastasiya Verlinska, festivalleder for Linoleum, uttaler:

Våre liv ble for alltid forandret 24. Februar. Ikke bare for Ukrainere, men for alle europere. Mens Ukraina er i full brann, i forsvar for sin egen eksistens, har Ukrainske filmskapere blitt soldater, forsvarer og frivillige.

Vi har ingen illusjon at kunst og kultur skal være et ekte våpen slik situasjonen er nå, det samme med trøstende ord. Men det kan bli en bru mellom oss og Europa, som endelig er klare for å forstå hva som er spesielt med Ukraina, som et ondskapsfullt imperium er klar å starte tredje verdenskrig over, og sette hele verden under atom-fare.

Programmet viser filmer fra Ukraina før krigen.

Alle inntekter som samles inn i forbindelse med går uavkortet til Linoleum slik at de kan fortsett deres arbeid med å støtte Ukrainske filmskapere og animatører. Programmet er samarbeid med KABOOM Animation Festival (Nederland) og Linoleum the International Contemporary Animation and Media Art Festival (Ukraina).

Filmprogram:

UNNECESSARY THINGS
Dmytro Lisenbart
Ukraina – 2020
14 min

Kan en robot adoptere et kjæledyr i fremtiden? – Ja, hvorfor ikke.
Kan kjæledyret være et menneske? – Tja, det kan være mulig i fremtiden.
Kan de være venner? – Muligens ja.
…Og hva vil skje med roboten i etterkant? – Hør her! til helvete med alle de dumme spørsmålene dine.

DEEP LOVE
Mykyta Lyskov
Ukraine – 2019
14 min

Ekte kjærlighet har endelig skjedd i Ukraina! En unik og bisarr satire om den Ukrainske historie og nåtidens realiteter.

THE SURROGATE
Stas Santimov
Ukraine – 2020
6 min

En mann ødelegger redet til en ukjent ufyselig skapning. Men skapningen viser seg å ikke være det mest fryktinngytende monsteret han vil møte denne kvelden.

PAPER OR PLASTIC
Nata Metlukh
USA – 2019
8 min

En immigrant kommer til et land under den første verdenskrigen for å male freske på byens høyeste tårn. Han prøver å tilpasse den nye situasjonen, men fremmedfrykt og gamle regler tvinger ham til å dra tilbake.

UNTIL IT TURNS BLACK
Anastasiia Falileieva
Ukraine – 2019
6 min

Når sannheten lider og ingenting kan endres, virker det å flykte inn i drømmenes verden som eneste mulig vei ut. Fantasien kan lindre smerten, men vent litt – er det kun virkelighetsflukt?

THE DEEP WATER
Anna Dudko
Ukraine – 2020
6 min

Filmer om havfruer er det beste! Og her er en helt fersk en! I denne søte Ukrainske kortfilmen, møter vi en lubben havfrue som er opptatt med å spionere på mennesker gjennom magiske vannkikerter. En dag mens hun spionerer, forelsker hun seg i en mann som hun i blind lidenskap oppsøker i hans bolig.

THE RESPONSIBLE HERO
Roman Lysenko
Ukraine – 2021
5 min

Tragikomisk historie om et redningsforsøk og dens konsekvenser, basert og inspirert av svulstige men sjarmerende Superman filmer fra 70 og 80 tallet. En simpel historie med en munter og nostalgisk atmosfære, kontrastert med en uhyggelig og overraskende slutt.

faf