Hva gjør vi når man forsker på animasjon? Hvilke spørsmål spør vi, og hva er mulighetene for animasjon er som ikke er dekket av disse spørsmålene? Forskning handler om å spørre spørsmål, fra de som høres veldig dumme ut til de mer uventede opplysende. Man går aldri tom for spørsmål, siden det alltid er nye veier for å unders om hva som er, hva som kan være, og hva animasjon kan bli. Konseptet om teori, som de klassiske grekerne sa, gror fra det å undre. Studier om animasjon er ung, men voksende felt for forskning, for å undre seg over animasjon i all sin vakre form. Det er rundt dette prinsippet, om å undre seg, som forener Nordiske forskere og akademikere som presenteres i Symposiumet. Vi ønsker å vise en variasjon av perspektiver, og la publikum få et bredere oversikt over noe av overskriftene, diskusjoner og spørsmålene som okkuperer dagens forskere. I Researching Animation: Nordic Perspectives, vil man diskutere spørsmål om animert kunnskap, media arkeologi, nye former for samarbeid i VR, potensialet for helsebringende effekter i videospill og den politiske viktighet av å la studenter fortelle sine egne historier.
Symposium Researching Animation – Nordic Perspectives
Participants

Ray Whitcher
Ray Witcher underviser og utøver av animasjon fra Johannesburg i Sør Afrika, som nå underviser ved Uppsala Universitet i Sverige. Gjennom hans profesjonelle karriere har Ray animert lyric videoer for klienter som Marshmello, YoungBlud og Corey Taylor, illustrert tegneserier for Star Wars: Clone Wars Confidential i tillegg til forskjellige illustrative og design prosjekter. Ray underviser i 2D animasjon for videospill, konsept og utvikling, kritisk teori og profesjonell praksis (inkludert pitching). Han har også publisert vitenskapelige artikler om tegneserie-praksiser i Afrika, intermedium og kuratoriske praksis.

Sophie Mobbs
Sophie Mobbs er førsteamanuensis ved Høgskolen i Innlandet. Før hun startet med å jobbe innen høyere utdanning, tilbragte Sophie ti år med å arbeide som animatør innen spillindustrien for selskaper som Sony, Silicon Dreams og Rebellion, og har bidratt på åtte publiserte spill på varierende plattformer. Nå lærer hun 2D- og 3D-animasjon, skape karakterer og design for dataspill og XR applikasjoner. Mobbs akademiske arbeid fokuserer på seriøse spill og applikasjoner med virtuell, utvidet og mikset virkelighets- og erfarenhets-spill som medisinsk behandling.

Laura Søndergaard Isaksen
Laura Søndergaard Isaksen er prosjektleder og forsker for animert læring, med en bakgrunn som pedagog og en Master i filosofi om utdannelse. Hun har jobbet med animert læring siden 2016 på forskjellige prosjekter, innen film og mediekunnskap og har undervist alt fra barn, tenåringer til lærere, pedagoger og studenter om hvordan bruke animasjon i både kreative og i læringsprosesser.

M. Javad Khajavi
Javad Khajavi er en prisvinnende flerfaglig designer, animatør, utvikler og forsker, som jobber i mellomleddet mellom kunst, design og teknologi. Javad lagde sin første animasjon med å skrive en datakode i 1995, i en alder av 10 og har vært interessert i mellomleddet mellom kunst og teknologi siden. Han er teknisk kunnskapsrik og arbeidet hans spriker mellom ulike disipliner, inklusivt 2D og 3D animasjon, spillteknologi og virtuell virkelighet. For øyeblikket er han en professor ved universitetet i Volda, hvor han leder gruppen for animert kunst- og mediaforskning. Han var tidligere assisterende professor ved det det nasjonale universitetet i Irland, Maynooth. Han er grunnleggeren av Fanoos studio og Vertical Cosmos, og en uteksaminert ved Nanyang Technological University, og deres Ph.D program innen media kunst + design i Singapore. Han er sterkt investert i tverrfaglige forskningstilnærminger som er informert av praksisorientert forskning, design tenkning, analytiske metoder og verktøy innen ingeniørskap.

Samantha Moore
Samantha Moore er en internasjonal prisvinnende animasjons-regissør som bor i England. Hun elsker animasjonens gledesfulle og eklektiske natur. Ingen vil noen gang finne animasjon skremmende, og likevel kan den formidle komplekse ideer til et bredt publikum på en engasjerende måte. Samantha har jobbet med forskjellige emner, fra konkurransedyktig dyrking av søte erter, til banebrytende mikrobiologi, arkeologi, nevrovitenskap og sin egen erfaring med å ha tvillinger. Sam jobber for tiden med et kort animert magisk-realistisk eventyr om dysenteri, A Language of Shapes (2022). Den er finansiert av en Wellcome Trust -pris, og laget i samarbeid med Mostowy-mikrobiologilaboratoriet ved London School of Hygiene og Tropical Medicine. Sam underviser på deltid som førsteamanuensis i animasjon ved høgskolen i Volda (Norge), samt som Senior Tutor i animasjon ved Royal College of Art (Storbritannia).