Events Archive - Fredrikstad Animation Festival

Edufest: Storm Studios and Fortiche

Hvem er menneskene bak seriene vi elsker, og deres fantastiske visuelle effekter? Og hvordan implementerer de ingeniørarbeidet som kreves for å produsere tankevekkende visuelle effekter som i Arcane eller The Last of Us. Charles Bouet, CG Pipeline Supervisor hos Fortiche Production, og Espen Nordahl, Head of VFX hos Storm Studios, vil fortelle deg alt om deres respektive karrierer og deres daglige ansvarsområder.

Møt Toon Boom

Hev et glass for programvaren som gjør så mye animasjon mulig! Start kvelden med feiring av den nordisk-baltiske animasjonsscenen med velkomsten fra Toon Boom før gallamiddagen. Her vil du møte den nordlige europeiske representanten fra Toon Boom, Ansgar Massmann.

Utstilling: Sara Koppel

Sara Koppel er en unik animasjonskunstner basert i København og vil under årets animasjonsfestival presentere en utstilling med hennes fasinerende augumented reality-verker. Sara er kjent for å skape fargerike, poetiske og sensuelle verdener, og hun jobber på gamlemåten – håndtegning med penn og papir. Verkene som stilles ut i Fredrikstad sentrum representerer Koppels arbeid med både sensuelle filmer og miljøtematikk, hvor hennes analoge arbeid, blandes med ny AR-teknologi.

Åpningstider:
Torsdag – 16:00 – 21:00
Fredag – 12:00 – 19:00
Lørdag – 12:00 – 19:00
Søndag – 12:00 – 14:00

Participants

Sara Koppel

Sara Koppel jobber med håndtegnet 2D-animasjon på papir og har gjennom årene skapt en rekke personlig pregede, uavhengige prisvinnende filmer med temaer som seksualitet og miljøvern. Hun har også eksperimentert med å kombinere analog animasjon med AR (augmented reality), og har hatt en mengde utstillinger med AR-verk over hele verden. For tiden jobber hun med sin neste animerte kortfilm som en del av utstillingen 2nd Day & the End of the World, med premiere våren 2023.

OBOS Familiedagen

Velkommen til OBOS Familiedagen på Fredrikstad Animation Festival. Møt opp på en spennende dag i animasjonens tegn. Søndag 22. oktober arrangerer Nordens ledende festival for animasjon familiedag med filmvisninger, animasjonsverksted og andre aktiviteter for hele familien.

Festivalens samarbeidspartner for Familiedagen, OBOS, spanderer førpremiere på det Oscar-belønnede animasjonsstudioet Cartoon Saloon sin nyeste film Lundefjell – egget som forsvant.

E6 Medieverksted rigger opp en kjempevegg til animasjonsverksted i kinofoajeen og lager animasjon i stort format. Tema er Haloween. De erfarne instruktørene Gitte Ous og Eirin Handegard er med og veileder. Animasjonsverkstedet er gratis og forgår fra kl 1200 -1500.

Også blir det Disney klassikermaraton. Tre av Disney sine mest kjente og kjære animasjonsfilmer er å oppleve på det store lerretet under familiedagen, Bambi, Askepott og Løvenes Konge.

Andre filmer på programmet er førpremieren på den ukrainske aniamsjonsfilmen Mavka – Skogens sjel og reprise av Folk og røvere i Kardemomme by, som er med i konkurranseprogrammet for langfilm under Fredrikstad Animation Festival.

Filmprogram

12:30: Disney klassikermaraton: Askepott
Regi: Clyde Geronimi, Wilfred Jackson, Hamilton Luske
USA – 1950
Lengde: 83 min

Askepott er den 12. filmen i rekken av det som regnes som Disneyklassikerer og er basert på et eventyr av Chares Perrault. Filmen regnes som en av Disney sine største suksesser og det revitaliserte studioet er regnet som starten på Disney andre gullalder. Alle kjenner historien om jenta som blir synonymet på disney-prinsesse og hvordan man kaprer drømmeprinsen. Filmen vises i en helt ny digital kopi som er lansert denne høsten sammen med en rekke andre klassikere.

13:00: OBOS-film: Lundefjell – egget som forsvant
Regi: Jeremy Purcell
Irland – 2023
Lengde: 80 min
Billetter er GRATIS!

Lundefuglene Una og Baba bor på en fredelig øy langt ute i havet. En sommer får de besøk av noen fremmede fugler som har flyktet nordover på grunn av klimaendringene. Una, Baba og de andre fastboende får nye venner, men også nye utfordringer. Ekstra spennende blir det når et egg forsvinner på mystisk vis. Klarer de små fuglene å finne egget før stormen rammer øya?

Lundefjell – egget som forsvant er en vidunderlig film fra det irske animasjonsstudioet Cartoon Saloon som tidligere har gitt oss Sangen fra havet og Ulvevandrerne.

13:30: Nordisk-baltisk konkurranseprogram for langfilm: Folk og røvere i Kardemomme by
Regi: Rasmus Sivertsen
Norge – 2022
Lengde: 79 min

Man skal ikke plage andre, man skal være snill og grei, og for øvrig kan man gjøre hva man vil.

14:30: Disney klassikermaraton: Bambi
Regi: David Dobb Hand
USA – 1946
Lengde: 80 min

Med sin fantastiske animasjon, er den elskede klassikeren tilbake på kino i anledning av Disney sitt 100 års jubileum. Bambi blir med vennene Trampe og Blomst for å utforske skogens utfordringer og vidundre, og for å oppfylle sin skjebne som skogens prins.

15:00: Nordisk juleanimasjon: Snøbarnas juletime
Regi: Diverse
Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island – 2022
Lengde: 57 min

Her får du ekte julemagi fra flere av Nordens kjæreste forfattere. Bli med på en eventyrlig reise med Solan og Ludvig, Reven og Nissen, Mummitrollet og Snøbarna. Snøbarnas Juletime er en samnordisk produksjon hvor kjente animasjonsstudioer gir deg kjente og kjære julehistorier fra alle de nordiske landene.

15:30: Ukrainsk animasjon: Mavka – Skogens sjel
Regi: Oleh Malamuzh, Oleksandra Ruban
Ukraina – 2023
Lengde: 90 min

Dypt inne i de ukrainske skogene finnes det hemmeligheter som lenge har vært skjult for menneskene. Her lever skogsåndene som beskytter de eldgamle trærne og alt som bor blant dem. Her får du møte den unge, naive skogsånden Mavka. Men hvem skulle tro at hun skulle bli valgt som skogens nye vokter? Hun lover å beskytte skogens sjel mot alt som truer. Særlig mot de grådige menneskene. Men hva skjer når hun forelsker seg i musikeren Lukas – et menneske?

16:30: Disney klassikermaraton: Løvenes Konge
Regi: Roger Allers, Rob Minkoff
USA – 1994
Lengde: 88 min

Løvenes Konge er kanskje en av Disneys største suksesser noensinne og er en av filmene som markerte Disneys tredje gullalder, som fant sted på 1990-tallet. Filmen som ble basert på Hamlet av William Shakespeare, har gjennom sin engasjerende historie, fantastiske animasjon og musikk etablert seg som en av de største tegnefilmene som er lansert gjennom tidene.

Animated City: Kristian Pedersen

Ta del i en fantastisk animert opplevelse midt i byen, når vi projiserer et knippe magiske filmer på Scandic City Hotels bygg ved Nygaardsgata 44 (siden mot gågaten). Filmene er verk av den nyskapende og Fredrikstad-fødte regissøren Kristian Pedersen. Bli med oss på en fengslende opplevelse utendørs når vi viser de fire filmperler: Little Boy, Zolle: Resign, Däncing Düplös og Bøygen. Alle filmene formidler engasjerende historier gjennom sterke visuelle uttrykk og av og til abstrakt animasjon. Filmene vises kontinuerlig fra kl. 18.30 til 21.00, og arrangementet er gratis og åpent for alle. Så stopp innom og ta en titt, eller fordyp deg i alle fire filmene – du bestemmer.

MERK! Ny lokasjon er Nygaardsgata 44, rett utenfor Scandic City i gågata.

Dette arrangementet er muliggjort gjennom samarbeid med Mikrofilm, Barco og CityPlan.

VR Utstilling: Kabaret

Kabaret (Gina Thorstensen) er en interaktiv VR-opplevelse om synkron korallreproduksjon og en syngende rekes bekymringer for fremtiden. Det er en leken og utforskende reise fra kanten av vår galakse til dypene av våre hav. Vi klimprer på glødende planteplankton, svømmer gjennom en portal av sjømataspik – den tittelgivende «Kabaret», en rett som en gang var populær i Norge – og blir båret av månen til et korallrev i parringsperioden. Men alt er ikke bra her. Kan vi bidra til å redde korallenes årlige reproduksjon? Kabaret er delvis musikalsk, delvis dokumentarisk, og inviterer oss til å tilfredsstille vår nysgjerrighet om den naturlige verden og reflektere over vårt forhold til den.

Dette arrangementet krever billett med angitt tidspunkt. Vennligst reserver billett for det tidspunktet du ønsker at din VR-opplevelse skal starte. Møt opp 5 minutter før det angitte tidspunktet på billetten din.

Kabaret VR Teaser from Gina Thorstensen on Vimeo.

Gallamiddag

Du er hjertelig invitert til Fredrikstad Animation Festivals 2023 Galamiddag, for animasjonsbransjen lørdag 21. oktober kl. 18:30, på Beach Club.

FAF arrangerer en gallamiddag før prisutdelingen (samme sted) for å feire det sprudlende animasjonsmiljøet. Benytt anledningen til å bryte brød med dine med-animatører og produsenter.
Kostnaden for middagen er 600 kr, som inkluderer en 2-retters måltid. Drikkevarer er ikke inkludert.

Billettene til dette arrangementet vil være tilgjengelige frem til 13. oktober (eller frem til full-booket). Når du bestiller en billett til dette arrangementet, vil du motta en bekreftelses-e-post med en lenke til skjemaet for måltidsvalg. Vennligst fyll ut dette skjemaet innen 14. oktober.

Utstilling: Anime Architecture

Anime Architecture er den første utstillingen av ikonisk bakgrunnskunst fra anime, presentert av Riekeles Gallery i Norge! 

Siden suksessen til AKIRA (1988) og Ghost in the Shell (1995) har japansk anime sikret sin plass i den internasjonale popkulturen. Mye av den visuelle kraften i disse filmene stammer fra den overdådige fremstillingen av bylandskap. Anime Architecture presenterer produksjonsdesignen bak disse cyberpunk anime-filmene. Gjennom disse verkene skapte visjonære kunstnere et visuelt språk som hadde dype røtter i de voksende asiatiske storbyene på slutten av 1980-tallet, og projiserte livlige visjoner av dystopiske fremtider på lerretet. 

Utstillingen viser reproduksjoner av fantastiske fremstillinger av byarkitektur laget for lerretet, som vanligvis kun er synlige i noen få sekunder i filmen. Presentert som kunstverk på veggen, tilbyr disse håndtegnede bakgrunnene nøye utførte kunstige underverdener å dykke inn i. 

Utstillingen inneholder førsteklasses 1:1-reproduksjoner av verk av Hiromasa Ogura (Ghost in the Shell, Patlabor – The Movie), Toshiharu Mizutani (AKIRA), Hiroshi Ohno (AKIRA), Shuichi Kusamori (Ghost in the Shell, Metropolis). Disse anerkjente kunstnerne tilhører en generasjon av illustratører som nesten utelukkende lager animasjonsfilmer for hånd. Selv om datagrafikk brukes i dag på tvers av alle produksjonsområder, forblir papir, blyant og pensel deres essensielle verktøy. Takket være deres kunstneriske håndverk er arbeidene fullendt med intrikat oppmerksomhet til detaljer. 

Kurator Stefan Riekeles begynte sine reiser til animasjonskunstnerne i Tokyo for 15 år siden. Han oppdaget en skatt av bildeplater, nøye tekniske blyantlayouter og fargerike bakgrunner som stammer fra den gyldne tiden til japansk sci-fi anime fra 1980-tallet. Riekeles ble umiddelbart fascinert av disse kunstverkene, som i seg selv stod som slående malerier. De futuristiske bylandskapene, pyntet med pulserende neonlys, definerer de narrative landskapene i filmene, men vises bare kort på skjermen, vevd sammen i et ensemble av figurer, kjøretøy og gadgets. Forskningen hans resulterte i utgivelsen av boken hans «Anime Architecture» (Thames & Hudson, 2020). 

Riekeles Gallery, grunnlagt i 2021 i Berlin, tilbyr førsteklasses reproduksjoner av animasjonsbakgrunner. Galleriets oppdrag er å presentere og arkivere kunstverkene bakgrunnsmaleriene er – de som vanligvis er synlig i bare noen få sekunder på skjermen og sjelden blir betraktet som en egen kunstform. 

Alle reproduksjoner som vises, er tilgjengelige for kjøp på utstillingen hos Camino bok og online fra www.riekeles.com. Riekeles Gallery tilbyr gratis frakt til kunder i Norge. 

Utstillingsåpning på onsdag 18 oktober kl 20:30 på Fredrikstad Kino.

Edufest: Building Neo-Tokyo, the world of AKIRA

Første del av Edufest, seminar for elever og studenter byr på foredrag med ekspert på Anime bakgrunnskunst Stefan Riekeles, som vil snakke om den unike kunsten bak den klassiske Anime filmen Akira. Riekeles har publisert en rekke bøker om arkitekturen i Anime filmer og regnes som en av de største ekspertene på området. Seminaret vil også inneholde presentasjoner av sentrale utdanninger innen animasjon, film og VFX.

Participants

Stefan Riekeles

Stefan Riekeles, født i Leonberg, Tyskland i 1976, er en animasjonshistoriker og utstillingskurator. Han er grunnleggeren av Riekeles Gallery. Han fullførte sin M.A. i culture studies and audio communication science fra Humboldt University og Technical University Berlin. Han har kuratert flere internasjonale turnerende utstillinger med original anime-bakgrunnskunst, inkludert” Proto Anime Cut” (Berlin, Dortmund, Barcelona, Madrid, Tallinn, Basel, 2011~2013), “Anime Architecture” (Berlin, London, Sydney, Delray Beach, 2016~2019), “AKIRA – The Architecture of Neo Tokyo” (Berlin, 2022) og for øyeblikket “Cityscapes in Anime Background Art” (Kanazawa, 2023). Han grunnla Riekeles Gallery i 2021. Hans nyeste publikasjon er “Anime Architecture – Imagined Worlds and Endless Megacities “(Thames & Hudson, 2020).

Prisutdeling Beste Barnefilm

For å feire den kunstneriske frie kortfilmen for barn o gunge, vil en jury bestemme hvilken barnefilm og film for unge, vil vinne prisen for beste film i kategoriene for nordisk-baltisk barnefilm og nordisk-baltisk kortfilm for unge. Totalt 6 barnefilmer og 4 filmer for de over 9 år, konkurrer om årets FAF-pris. I løpet av seremonien vil workshopfilmer som er laget barn og unge de siste årene, vises. Her vil unge filmskapere gis mulighet til å presentere hva de har gjort på det store lerret. Festivalen samarbeider med forskjellige animasjonsverksteder i regionen for å presentere hva fremtiden har å by på . Prisutdelingen vil også innholde visning av vinnerfilmen i kategorien for beste nordisk-baltiske barnefilm.

Prisutdeling

Prisutdelingen lørdag kveld markerer slutten på det nordisk-baltiske konkurranseprogrammet for 2023. FAF vil dele ut priser for Beste Kortfilm, Beste Oppdragsfilm, Beste Studentfilm, Beste Langfilm, Publikumsprisen og Grand Prix. Prisene for Beste Barnefilm og Beste Ungdomsfilm deles ut under en egen seremoni tidligere på dagen.

Umiddelbart etter seremonien vil det være avslutningsfest på Østfold Internasjonale Teater.

Animated Live: St. Croix

Vi i FAF er glade for å kunngjøre at vi har utvidet vårt konsept for Animated Live Club til fire konserter over to kvelder, inkludert årets avslutningsfest. Gjør deg klar for to netter med avantgarde, eksperimentelle og dansbare opplevelser som inkluderer like mye musikk som live videoanimasjon.

Sikre deg billetten din på forhånd, for dette er et populært arrangement du ikke vil gå glipp av.

Festivalpass, gratis inngang
280 kr per billett

Fredag 20.10 – Store Sal, St.Croix.
Dørene åpner kl. 20.00. Aldersgrense: 18 år.

21.00-22.00: ÁNNÁMÁRET ENSEMBLE & MARJA VIITAHUHTA

For tredje gang på rad presenterer Fredrikstad Animation Festival sitt Animated Live konsept. I år presenteres den finsk-samiske artisten Ánnámáret i samarbeid med den visuelle kunstneren og animatøren Marja Viitahuhta en konsert med live musikk og videokunst. Filmen deres Flames er kanskje kjent for tidligere festivalpublikum, da den ble vist på åpningen av animasjonsfestivalen i 2021. Ánnámáret er Anna Näkkäläjärvi-Länsman, samisk musikker som bor og arbeider i Nourgam, helt nord i Finland. Musikken er inspirert av livet og naturen i Sámpi. Ánnámárets styrke som artist springer ut av oppveksten mellom to kulturer, og gjennom forståelse av disse kulturene og deres motsetninger og likheter. Ánnámárets band kombinerer den samiske vokaltradisjonen Joik, med den eldgamle lyden av den finsk lyrebuen jouhikko, spilt av Ilkka Heinonen og organisk live elektronikk, spilt av Turkka Inkilä. Musikken influeres fra både den rike joiketradisjonen og av et levende samisk kultur og arktisk natur, og legger grunnlaget for en eksperimentell verden ved bruk av musikk og bilder. Konsert vil bli ledsaget av Marja Viitahuhtas videokunst basert på Ánnámárets indre visjoner og ideer for joiken.

22.00-01.00 SNORRE MAGNAR SOLBERG & OLA LYSGAARD

DJ-sjamanen Snorre Magnar Solberg og video-magikeren Ola Lysgaard fortryller publikum med en hypnotiserende psykedelisk gourmet av lyd og video. De har samarbeidet på flere spektakulære audiovisuelle arrangementer på Østre i Bergen, og har forberedt en spesiell godbit for anledningen bestående av egenkomponert materiale innen ambient, techno, acid, fraktaler, ormehull og sopp. Begge kunstnere bruker animasjon som inspirasjon for sitt arbeid, og er begeistret for å være en del av årets animasjonsfestival. Vi gleder oss til å se hva de tryller frem i sin gryte av eksperimentell klubbmusikk og live video. Ta på deg danseskoene, kle deg som om det er fremtiden, og gjør deg klar for en reise i kropp og sjel.

Dørene åpner 20:00. Aldersgrense 18 år.

Animated Live er en mini-festival innenfor festivalen som fokuserer på samspillet mellom live musikk og live videokunst/animasjon. Kuratert av Anders N. Moen og Henrik B. Langgård. I samarbeid med Urban Sound Art Festival, St.Croix, Tim Finseth, Dag Kopperud og Østfold Internasjonale Teater.

Participants

Anna Näkkäläjärvi-Länsman

Anna Näkkäläjärvi-Länsman er en samisk joiker. Hun ga ut sitt første joikalbum Nieguid duovdagat med sitt band i februar 2021. Før dette ga Näkkäläjärvi-Länsman ut to soloalbum med Ánnámáret Ensemble (Beallječiŋat 2011 og Gollehelmmot 2016). Hun har arbeidet som soloartist i mange samiske musikkproduksjoner.

Marja Viitahuhta

Marja Viitahuhta er en mediekunstner, og hennes verk inkluderer kortfilmer, presentasjoner, installasjoner, fotografier og collager. Arbeidene hennes har blitt utstilt internasjonalt, for eksempel på Cannes filmfestival, der filmen hennes 99 Years of My Life ble tildelt pris i 2004. Denne filmen har også blitt anskaffet av MoMAs og Kiasmas samlinger. Mange av Viitahuhtas verk omhandler udødelighet i forhold til eksistens, utforsker kvinners biografiske historier og erfaringer, og undersøker forholdet mellom tekst og bilder.

Turkka Inkilä

Turkka Inkilä er en multisjangermusiker og komponist. Sammen med bandet sitt Tölöläb har han som mål å lage elektroakustisk musikk som bryter med naturskjønne konvensjoner. Musikken kombinerer uforutsigbarheten til moderne musikk, den oppriktige jakten på skjønnhet og den kroppslige opplevelsen av elektronisk dansemusikk. Han studerer for tiden ved den japanske Kinko-skolens Shakuhachi-program under veiledning av Gunnar Jinmei Linder, og han deltar aktivt i den Helsingfors-baserte foreningen Eloa ry som komponist, arrangør og fløytist.

Ilkka Heinonen

Ilkka Heinonen er en musiker og komponist som har spesialisert seg på folkemusikk. Instrumentene hans inkluderer den finske buede lyren, G-violone og kontrabass. I tillegg til band som har fått innflytelse fra europeiske folkemusikkulturer, har Heinonen arbeidet både som soloartist og i et orkester, med konserter og i prosjekter med moderne og tradisjonell musikk.

Snorre Magnar Solberg

Multikunstner og DJ-sjaman Snorre Magnar Solberg har over det siste tiåret markert seg om en av landets mest kompromissløse techno DJ´s. Solberg improviserer hele-natta-lang lyd-reiser gjennom et nøye utvalgt og utprøvd eklektisk materialet av egenkomponert ambient, techno, acid, elektro og eksperimentell elektronisk musikk, til en pønkete unik dansbar mashup stil. Kjent fra sitt label og klubbkonsept Club No-No og Ambient Garden, og sine samarbeids-utgivelser med Berlin baserte Sex Tags Mania.

Ola Lysgaard

Ola Lysgaard er en visuell kunster som arbeider med live visuals, animasjon, spill design, og alt annet som er morsomt.

Animated Live: Østfold Internasjonale Teater

Vi i FAF er glade for å kunngjøre at vi har utvidet vårt konsept for Animated Live Club til fire konserter over to kvelder, inkludert årets avslutningsfest. Gjør deg klar for to netter med avantgarde, eksperimentelle og dansbare opplevelser som inkluderer like mye musikk som live videoanimasjon.

Sikre deg billetten din på forhånd, for dette er et populært arrangement du ikke vil gå glipp av.

Festivalpass, gratis inngang
280 kr per billett

22.00 – 23.00 Center of the Universe / Kristoffer Lislegaard

Allerede en favoritt blant FAF-publikumet for hans mange legendariske festival-DJ-sett, vender Center of the Universe tilbake med sitt helt nye albumkonsept med live visuelle elementer av Kristoffer Lislegaard. COU lager musikkvideoer til nesten alle sine låter, med en beryktet DIY-bruk av grønn skjerm, B-filmeffekter og morsomme animasjoner. For FAF skal han presentere en ny audiovisuell forestilling i samarbeid med VJ og musikalsk samarbiedspartner Kristoffer Lislegaard, med live videoeffekter og forsøk på å ta konseptet «Animated Live» bokstavelig!

23.00-01.30 DJ Nadda & VJ Rohtie

DJ og Multiartist, DJ Nadda, er en av Oslo klubb-undergrunnens best gjemte skatter. Ettertraktet for sin unike smak, og beundret av sine DJ-fagfeller, for hennes even til å sette fyr på dansegulvet med sin eklektiske elektro-techno. På den visuelle siden har FAF satt Nadda opp mot Thor Merlin Lervik aka VJ Rohtie – en multikunstner med tverrfaglig bakgrunn i programmering (BA Univeristet i Oslo) og kunstdesign (BA Kunstakademiet i Oslo). Lervik søker sårbare situasjoner hvor han kan tre inn i en bevissthetsstrøm og improvisere med hjelp av live koding, matematikk og romfølelse. Han har tidligere gjort live visuelle opptredener på Rikscenen, Tou scene, Bergen Kunsthall (Landmark), Slottsfjell og under årets Øya festival.

Arrangementet er i samarbeid med Urban Sound Art Conference på ØIT. Konferansen er kl. 12.00 – 21.00. Følg denne lenken for mer informasjon om programmet deres: https://www.facebook.com/events/698599538780762/698599548780761/

Animated Live er en mini-festival innenfor festivalen som fokuserer på samspillet mellom live musikk og live videokunst/animasjon. Kuratert av Anders N. Moen og Henrik B. Langgård, i samarbeid med Urban Sound Art Festival, St.Croix, Tim Finseth, Dag Kopperud, Torbjørn Aaberg og Østfold Internasjonale Teater. Støttet av Norsk Kulturråd.

Participants

Kristoffer Lislegaard

Kristoffer Lislegaard er en eksperimentell ambient musiker, kunster og produsent basert i Oslo. Ikke fremmed for å jobbe med rare, kreative, tverrkunstneriske tech setup, blant annet gjennom sine egne AV live performancer, og samarbeid med dansere som Janne Eraker. Til årets Animated Live vil presentere live animasjon og visuals i samarbeid med Center of The Universe.

Jørgen Skjulstad (Center of the Universe)

Center of the Universe er kjent for å produsere videoer til nesten alle lydsporene hans, med en beryktet bruk av greenscreen, B-filmtriks og morsomme animasjoner. For FAF presenterer han et nytt audiovisuelt show i samarbeid med VJ Kristoffer Lislegaard, med live videoeffekter og forsøk på å ta konseptet Animated Live bokstavelig!

Center of the Universe har nettopp gitt ut albumet COU, hvor alle sangene er akronymer og et album med elektronisk norsk folkemusikk sammen med Kenneth Lien, som har fått masse gode anmeldelser og dekning i media. Nå er albumet Long Player på vei. Du kan danse til denne musikken som er inspirert av house, disco, orientalsk og diverse folkemusikk.

The Center of the Universe er en artist som hovedsakelig, men ikke bare, jobber med musikk og lyd. Bandet, som er et soloprosjekt (derav navnet) har gitt ut nesten 20 album i full lengde, mange remikser og jobber også for film, teater og lydkunst.

Nadda Noor

Multiartist og Dj Nadda Noor er en av de best gjemte skatter i Norges undergrunnsklubber. Ettertraktet for sin unike smak, og beundret av sine dj kollegaer, for hennes evne til å sette fyr på dansegulvet med sin elektriske ambient-elektro-techno.

Quiz-o-Rama at Tæps

Bare for FAF vil TÆPS dedikere sin vanlige torsdagsquiz til animasjon og film. Med to runder med 20 spørsmål, vil quizen kanskje bli utfordrende, men bare så utfordrende som den trenger å være. Saml et team med opp til seks venner, og kom forberedt med skjerpet sinn og spissede blyanter!

Utstilling: Art on Wheels

Art on Wheels er en samtidskunstutstilling for barn og ungdom som utforsker nye kunstverk av kunstnerne Zahars Ze (LV), Jurģis Peters (LV), Eva Vēvere (LV) og Oda Bremnes (NO). Art on Wheels byr på en interaktiv utstilling med 4 unike kunstverk bestående av virtuell virkelighet, lyd og kinetikk.  Tema er skapelsen av nye verdener.

Deltakende barn er aktive med bruk av VR-briller og `hands on` interaksjon med kunstverkene, utstillingen byr også på ulike aktiviteter i tilknytning til de 4 kunstverkene. «Art on Wheels» kan oppleves i to minibusser som besøker skoler, festivaler og kunstinstitusjoner i Latvia i tillegg til 2 steder i Norge; Fredrikstad Animation Festival og Galleri F15.

Utstillingskurator Sandra Ķempele sier: «Vi ønsker å skape en positiv opplevelse av å besøke en samtidskunstutstilling. Det skal være en kreativ, aktiv og inspirerende opplevelse for barn og unge, og den  skal fremme tilgjengeligheten av visuell kunst utenfor hovedstaden i Latvia.

Prosjektet «Art on Wheels» initierer en dialog mellom kunstnere og studenter, involverer barn aktivt i prosessen med å skape et kunstverk, og tar opp temaer som er viktige for barn og unge.

«Art on Wheels» er produsert av Art Center NOASS (LV) sammen med Fargefabrikken (NO) med støtte fra «The European Economic Area (EEA) grant programme – Local Development, Poverty Reduction and Cultural Cooperation.” Prosjektet er også støttet av Novum Riga og Office for contemporary Art Norway – OCA.

Les mer om prosjektet her:

http://www.noass.lv/en/art-on-wheels/

http://fargefabrikken.no/2023/04/17/art-on-wheels/

Åpningsseremoni

FAFs offisielle åpning på Fredrikstad Kino, vil inneholde både visning av det første konkurranseprogrammet for nordisk-baltisk animert kortfilm, underholdning og offisielle taler.   

Under åpningen presenteres danseforestillingen Grow, hvor surrealisme møter klima og miljø gjennom videoprojeksjon, dans og musikk – i samspill reiser de spørsmål og ettertanke om hvordan verden ser ut i dag. Et stadig foranderlig og drømmelignende scenebilde skaper et rom hvor publikum får anledning til å reflektere rundt noen av vår tids største utfordringer. 

I forkant av festivalåpningen vil en AR-utstilling med den danske animasjonskunstneren Sara Koppel holdes i Nygaardsgata 37.

Symposium Researching Animation – Nordic Perspectives

Hva gjør vi når man forsker på animasjon? Hvilke spørsmål spør vi, og hva er mulighetene for animasjon er som ikke er dekket av disse spørsmålene? Forskning handler om å spørre spørsmål, fra de som høres veldig dumme ut til de mer uventede opplysende. Man går aldri tom for spørsmål, siden det alltid er nye veier for å unders om hva som er, hva som kan være, og hva animasjon kan bli. Konseptet om teori, som de klassiske grekerne sa, gror fra det å undre. Studier om animasjon er ung, men voksende felt for forskning, for å undre seg over animasjon i all sin vakre form. Det er rundt dette prinsippet, om å undre seg, som forener Nordiske forskere og akademikere som presenteres i Symposiumet. Vi ønsker å vise en variasjon av perspektiver, og la publikum få et bredere oversikt over noe av overskriftene, diskusjoner og spørsmålene som okkuperer dagens forskere. I Researching Animation: Nordic Perspectives, vil man diskutere spørsmål om animert kunnskap, media arkeologi, nye former for samarbeid i VR, potensialet for helsebringende effekter i videospill og den politiske viktighet av å la studenter fortelle sine egne historier.

Order Billetter

Participants

Ray Whitcher

Ray Witcher  underviser og utøver av animasjon fra Johannesburg i Sør Afrika, som nå underviser ved Uppsala Universitet i Sverige. Gjennom hans profesjonelle karriere har Ray animert lyric videoer for klienter som Marshmello, YoungBlud og Corey Taylor, illustrert tegneserier for Star Wars: Clone Wars Confidential i tillegg til forskjellige illustrative og design prosjekter. Ray underviser i 2D animasjon for videospill, konsept og utvikling, kritisk teori og profesjonell praksis (inkludert pitching). Han har også publisert vitenskapelige artikler om tegneserie-praksiser i Afrika, intermedium og kuratoriske praksis.

Sophie Mobbs

Sophie Mobbs er førsteamanuensis ved Høgskolen i Innlandet. Før hun startet med å jobbe innen høyere utdanning, tilbragte Sophie ti år med å arbeide som animatør innen spillindustrien for selskaper som Sony, Silicon Dreams og Rebellion, og har bidratt på åtte publiserte spill på varierende plattformer. Nå lærer hun 2D- og 3D-animasjon, skape karakterer og design for dataspill og XR applikasjoner. Mobbs akademiske arbeid fokuserer på seriøse spill og applikasjoner med virtuell, utvidet og mikset virkelighets- og erfarenhets-spill som medisinsk behandling.

Laura Søndergaard Isaksen

Laura Søndergaard Isaksen er prosjektleder og forsker for animert læring, med en bakgrunn som pedagog og en Master i filosofi om utdannelse. Hun har jobbet med animert læring siden 2016 på forskjellige prosjekter, innen film og mediekunnskap og har undervist alt fra barn, tenåringer til lærere, pedagoger og studenter om hvordan bruke animasjon i både kreative og i læringsprosesser.

M. Javad Khajavi

Javad Khajavi er en prisvinnende flerfaglig designer, animatør, utvikler og forsker, som jobber i mellomleddet mellom kunst, design og teknologi. Javad lagde sin første animasjon med å skrive en datakode i 1995, i en alder av 10 og har vært interessert i mellomleddet mellom kunst og teknologi siden. Han er teknisk kunnskapsrik og arbeidet hans spriker mellom ulike disipliner, inklusivt 2D og 3D animasjon, spillteknologi og virtuell virkelighet. For øyeblikket er han en professor ved universitetet i Volda, hvor han leder gruppen for animert kunst- og mediaforskning. Han var tidligere assisterende professor ved det det nasjonale universitetet i Irland, Maynooth. Han er grunnleggeren av Fanoos studio og Vertical Cosmos, og en uteksaminert ved Nanyang Technological University,  og deres Ph.D program innen media kunst + design i Singapore. Han er sterkt investert i tverrfaglige forskningstilnærminger som er informert av praksisorientert forskning, design tenkning, analytiske metoder og verktøy innen ingeniørskap.

Samantha Moore

Samantha Moore er en internasjonal prisvinnende animasjons-regissør som bor i England. Hun elsker animasjonens gledesfulle og eklektiske natur. Ingen vil noen gang finne animasjon skremmende, og likevel kan den formidle komplekse ideer til et bredt publikum på en engasjerende måte. Samantha har jobbet med forskjellige emner, fra konkurransedyktig dyrking av søte erter, til banebrytende mikrobiologi, arkeologi, nevrovitenskap og sin egen erfaring med å ha tvillinger. Sam jobber for tiden med et kort animert magisk-realistisk eventyr om dysenteri, A Language of Shapes (2022). Den er finansiert av en Wellcome Trust -pris, og laget i samarbeid med Mostowy-mikrobiologilaboratoriet ved London School of Hygiene og Tropical Medicine. Sam underviser på deltid som førsteamanuensis i animasjon ved høgskolen i Volda (Norge), samt som Senior Tutor i animasjon ved Royal College of Art (Storbritannia).

Narissa Schander and Vibeke Heide – EduFest

Elever i videregående skole og folkehøgskoler er invitert til egen fagdag under FAF. Torsdag 20. oktober kl 10:00 er alle klasser innen medie-, design- og kunstfag velkomne til Fredrikstad Kino for et pogram med foredrag og filmvisning.

Foredragsholder for fagdagen er Narissa Schander fra Moss, som er animatør og spesialist inne 2D-animasjon. Den siste tiden har hun arbeidet i Irland hos Cartoon Saloon med 2D-spesialeffekter på Wolfwalkers (Ulvevandrerne), hun har også bidratt på TV-serier for Disney og BBC som Wander over Yonder og Danger Mouse. Hun har vært med på produksjon av My Little Pony: The Movie, norsk-produserte Titina og på Netflix’ kommende film, My Father’s Dragon.

Andre foredragsholder er regissør og produsent Vibeke Heide, som vil diskutere mangfold og representasjon innen animasjonfilm.

Billetter

Participants

Narissa Schander

Narissa Schander har brukt de siste 12 årene på å spesialisere seg innen 2D animasjon. Den siste tiden har hun jobbet i Irland hos Cartoon Saloon med 2D spesialeffekter på Wolfwalkers (Ulvevandrerne) der fokuset var å animere ild, vann, røyk, magi og mye mer. I Irland har hun også tideligere bidratt på Disney og BBC TV serier som Wander over Yonder og Dangermouse. Deretter tok hun turen til Canada der rollen var som komposisjonsartist på filmen My Little Pony The Movie. Gjennom hennes hele karriere har hun jobbet flittig sammen med Mikrofilm på mange flotte prosjekter som Frisørsalongen på Frydenlynd, Kakerlakkene, It was Mine, Maratondagboken og Titina. Narissas siste prosjekt var i Irland hos Cartoon Saloon som 2D Spesialeffekts Supervisor på Netflix kommende film, My Father’s Dragon.

Vibeke Heide

Vibeke Heide er utdannet filmregissør ved Den norske filmskolen. Hun skriver, regisserer og produserer kortfilm og musikkvideoer gjennom sitt eget produksjonsselskap Sentimeter film. Filmene har blant annet blitt tildelt Gullstolen under Kortfilmfestivalen og Amandaprisen under Den norske filmfestivalen. I tillegg til å være filmskaper jobber Heide med mangfold i kunst- og kulturlivet hos Transcultural Arts Production, og som frivillig for Oslo Fusion Filmfestival.

Animation Production Day Part I, II, and III

Den tredje utgaven av Animasjonskonventet vil fokusere på Japansk anime, og foredragsholderne er anerkjente japanske produsenter og regissører fra animasjonsbransjen. Konventet blir det største fokuset på Japansk anime som noen gang har vært arrangert i Norge noensinne. Seminaret presenterer følgende foredragsholdere:
Eiko Tanaka, fra STUDIO4℃, som har vært produsent for en flere TV-serier, spillefilmer, kortfilmer og animasjons oppdrag for varierende formater, som steroscopic 3D og video mapping prosjekter.
Koji Takeuchi er en erfaren produsent for TV-serier, og har siden 2011, viet sin tid til unge animatører og filmskaper og laget workshop for de japanske kulturmyndighetene.
Yasuhiro Yoshiura er en manusforfatter og regissør. Han har drevet med animasjon og produksjon av animerte filmer siden ung alder og etter utdannelsen etablerte han sitt eget studio Pale Cocoon, og har produsert animasjon siden.
Seminaret inneholder også en forhåndsinnspilt samtale med Toshio Suzuki! Toshio Sucuki er produsent og administrerende direktør for Studio Ghibli. Han med å etablere Studio Ghibli i 1985 og har arbeidet full tid på studioet siden 1989. Han har siden produsert nesten samtlige filmer som Studio Ghibli har lansert frem til i dag.
Aniamsjonskonventet er organisert av Animasjon Norge en underavdeling av Virke produsentforeningen, Qvisten animasjon og Fredrikstad Animation Festival, i samarbeid med Frame by Frame.

Part I: Eiko Tanaka Order tickets

Part II: Koji Takeuchi & Toshio Suzuki
Order tickets

Part III: Yasuhiro Yoshiura
Order tickets

Participants

Toshio Suzuki

Toshio Suzuki er en filmprodusent for anime og en mangeårig kollega av Hayao Miyazaki, og den tidligere presidenten for Studio Ghibli. Suzuki er kjent som en av Japans mest suksessrike produsenter etter den enorme kinosuksessen (i Japan) til mange Ghibli-filmer. I 1967 startet han studier ved Keio University og ble uteksaminert med en B.A. i litteratur i 1972. I 2014 ble Suzuki nominert til Academy Award for beste animerte spillefilm som produsent av The Wind Rises, sammen med Hayao Miyazaki. Og i 2017 ble han igjen nominert til Academy Award for beste animerte spillefilm som produsent av The Red Turtle.

Koji Takeuchi

Koji Takeuchi begynte sin karriere hos Nippon Animation Co., Ltd. i 1976 som medlem av produksjonsteamet. Han jobbet på forskjellige hit-TV-serier med regissørene Isao Takahata og Hayao Miyazaki. I 1980 begynte han hos Telecom Animation Film Co., Ltd og jobbet på mange TV-serier og spillefilmer som Lupin the 3rd, Sherlock Hound, Chie the Brat, Little Nemo: Adventures in Slumberland og mange flere. I tillegg jobbet han med mange ikke-japanske studioer, inkludert Warner Bros. Animation og Walt Disney Television Animation. Nylig viet han tiden sin til unge animasjonsskapere og har utviklet workshops med den japanske regjeringens Agency for Cultural Affairs siden 2011. I tillegg etablerte han Japan Educational Network of Animation. I 2013 studerte han Animation Education ved Gobelins, l’école de l’image i Paris. Fra 2014 til 2019 regisserte han for den japanske regjeringens Agency for Cultural Affairs oppdragsprosjektet Anime Tamago. Han tiltrådte i stillingen som festivaldirektør for Tokyo Anime Award Festival i 2016 og har hatt stillingen siden den gang.

Eiko Tanaka

Eiko Tanaka er en produsent som har deltatt på mange animasjonsfilmer og gjennomført høyt anerkjente prosjekter med STUDIO4℃. Sjangrene for hennes produksjoner strekker seg fra teatralske filmer, kortfilmer, TV-serier, musikk-klipp og reklamefilmer, til nyere medier som stereoskopisk 3D og projeksjonskartlegging. Tanaka har produsert filmer som MEMORIES, Spriggan, Princess Arete, THE ANIMATRIX og MIND GAME. Tekkonkinkreet ble også produsert av Tanaka og vant Japans Academy Award for beste animasjonsfilm og ble også valgt ut til Berlinale. Tanaka bidro også som medskaper på prosjekter med internasjonale selskaper som Batman: Gotham Knight og Thundercats, og Halo Legends som produsent. MUTAFUKAZ var et ambisiøst prosjekt laget i samarbeid med det franske selskapet Ankama. Etter fem års produksjon ble Children of the Sea lansert i mer enn 30 land. De siste filmene Poupelle of Chimney Town og Fortune Favors Lady Nikuko har blitt invitert til mange internasjonale filmfestivaler, og lansert og gledet mennesker i en rekke land.

Yasuhiro Yoshiura

Yasuhiro Yoshiura er en skribent og regissør. Han startet med animasjons produksjon mens han gikk på universitetet, og etter å ha eksaminert skapte han sin egen animasjon Pale Cocoon. Siden den gang har han vært aktiv innen produksjon. Time of Eve var hans debut som regissør. Siden den gang har han mest skrevet og regissert egne arbeid.

Yaprak Morali

Yaprak Morali, født 1976 i Ankara, Tyrkia, holder en B.A. innen bank og finans. Hun har i ettertid studert karateranimasjon ved Animation Workshop i Viborg, Danmark. Siden den gang har hun jobbet i Istanbul, Ankara, København, Milano, Budapest, London, München, Bombay og Oslo med ulike prosjekter for den store lerret og den lille skjermen som regissør, karakteranimatør (3D + klassisk animatør), storyboard artist og karakterdesigner. Yaprak er også forfatteren og illustratøren av barnebøker publisert i Tyrkia. Hun er leder for animasjonsfestivalen Frame by Frame i Oslo, er leder for Grafill Animation og er medlem av styret for Fredrikstad Animation Festival. Hun holder til tider foredrag om animasjon og jobber som moderator for festivaler. Med 24 års erfaring innen animasjonsbransjen, Yaprak bor i Oslo med sin norske ektemann og jobber på Qvisten Animation.

Identity and LGBTQ+ Representation Panel

Åpne skeive animerte karakterer har gjennom århundret vært en sjeldenhet, men noe er i ferd med å skje. Men hvilken betydning har det at filmer viser skeive, er de alltid fremstilt rett og hvilken rolle har mangfoldet å si for film og animasjon? I denne panelsamtalen vil filmskaperne Vibeke Heide og Frank Mosvold snakke om representasjon, mangfold og identitet i film og animasjon. Og hvordan man tilnærmer seg temaer knyttet til LHBTQ+. Og er det lov å kalle det skeiv lengre. Samtalen ledes av festivalleder Anders Narverud Moen.

Billetter

Participants

Vibeke Heide

Vibeke Heide er utdannet filmregissør ved Den norske filmskolen. Hun skriver, regisserer og produserer kortfilm og musikkvideoer gjennom sitt eget produksjonsselskap Sentimeter film. Filmene har blant annet blitt tildelt Gullstolen under Kortfilmfestivalen og Amandaprisen under Den norske filmfestivalen. I tillegg til å være filmskaper jobber Heide med mangfold i kunst- og kulturlivet hos Transcultural Arts Production, og som frivillig for Oslo Fusion Filmfestival.

Frank Mosvold

Frank Mosvold har en master i filmproduksjon fra Loyola Marymount University, Los Angeles. Han har regissert 14 kortfilmer og er skaperen og produsenten for to animerte tv-serier Hubert (26 episoder) og Elleville Ellfrid (104 episoder). Mosvold produserer og co-regisserer hans første animerte langfilm basert på hans Tv-serie om Elleville Elfrid. Filmen hadde premierer januar 2020.

faf