Utstilling: Recognizing the Miracle. The Animation Films of Roze Stiebra - Fredrikstad Animation Festival

Utstilling: Recognizing the Miracle. The Animation Films of Roze Stiebra

Under festivalen vil en utstilling dedikert til æresgjest Roze Stiebras filmer bli vist i 2. etasje av Litteraturhuset.

For å gi den statiske figuren liv, krever animasjonsprosessen deltagelse av mange mennesker, alle utstyrt med tålmodighet, som tegner, faser, kutter, limer, fotograferer, fyller det hele med liv og senere skaper stemningen med musikk og tekst.  

Roze Stiebra er som regissør drivkraften i prosjektene, og det er det som holder de ulike delene av arbeidet sammen. Hun begynte å lage sine unike filmer i utfordrende omstendigheter, som det var for en ung kvinne rett utenfor universitetet på den tiden. Imidlertid klarte hun å etablere en animasjonslinje, og bli en pioner for cout-out og tegnet animasjon, på tross av å leve under sensuren in sovjetdiktaturet.  

Hun har samarbeidet med både nye lovende og anerkjente artister, komponister, animatører, og har hele tiden forsøkt å inspirere dem til å strebe etter et originalt kunstnerisk uttrykk. Roze sier: «Ved å lage en film, skaper vi en ny virkelighet, og det viser hvor vakker og ubegrenset verden er. Du begynner å se underverker hvor du ikke så dem før «.

En søken etter nye utfordringer og tilhørighet til den lokale kulturen har alltid vært avgjørende for Stiebra. For moralsk og kunstnerisk støtte har Roze hatt sin partner i liv og arbeid, Ansis Bērziņš, og noen av deres nærmeste samarbeidspartnere.

faf