New Nordic Animation - Fredrikstad Animation Festival

New Nordic Animation

Hva skjer I de nordiske landene?
FAF har invitert fire foredragsholdere fra Danmark, Finland, Sverige og Norge for å presentere deres nylige prosjekter. Animasjonsscenen er levende og voksende i alle disse landene, og presentasjonen vil inneholde noen av de heteste regissørene, produsentene og studioer fra det kalde nord.
Forumet er satt sammen i samarbeid med forskjellige nordiske foreninger for animasjon. SAAVA – den svenske foreningen for animasjon og VFX, ANIS – den danske foreningen for animasjon og Finnanimation – en ideell organisasjon dedikert for å promotere den finske animasjonsindustrien. Foredragsholderne på årets forum:
Den selvsendige filmskaperen Lasse Persson, som driver det uavhengige produksjonsselskapet Swedish Ecstasy Film, vil presentere noen av hans nyeste verk. Den finske animatøren og filmskaperen Kaisa Penttilä er i produksjon på en spillefilm Bear Park, som hun vil presentere i New Nordic Forum. Forumet avsluttes med fokus på norsk VR, med presentasjon av tre prosjekter som har vært under utvikling de siste årene. Gina Thorstensen vil presentere en WIP presentasjon av hennes VR-film Kabaret. Bjørn-Morten Nerland fra Stargate Media vil presentere hvordan han jobber med VR, og sammen med regissøren Hilde Kjøs, vil de presentere deres nyeste VR-film Finding Frida. August Volden Skarra vil presentere A meeting between Munch and Ibsen, som vil bli utstilt under festivalen.

Participants

Gina Thorstensen

Gina Thorstensen er en visuell kunstner som arbeider innen felt som animasjon, interaktive medier, utsmykning og skulptur. Hennes Virtual Reality-opplevelse Kabaret hadde premiere på International Film Festival Rotterdam i 2023. Hun har jobbet som art director på flere animasjonsfilmer – senest på The Island av Anca Damian – og har regissert mange animerte musikkvideoer. Gina har en B.A. i kunst og design fra La Escola Massana i Barcelona og en M.A. i film og nye medier fra den norske filmskolen.

Lasse Persson

Lasse Persson er en animatør, regissør og filmprodusent. Han utdannet seg i animasjon i Canada, hvor han også jobbet som en animatør på filmprosjekter ledet av Oskar-prisende filmskapere Derek Lamb og Kaj Pindal. Siden 1995 har han drevet produksjonsselskapet Swedish Ecstasy Film. Lasse har laget mange anerkjente kortfilmer som har vunnet priser på filmfestivaler rundt om i verden, og har blitt vist på TV-kanaler som amerikansk MTV, franske ARTE og britiske Channel Four. Persson sitt utseende er noen ganger mann, og andre ganger kvinne. Som kvinne er hun kalt Lisa Tulin. Et gjennomgående tema i Persson sine filmer er kjønnspørsmål, og i 2013, mottok Lasse/Lisa Premio Maguey -prisen «for din vei som kultfilmregissør» på filmfestivalen i Guadalajara i Mexico. Lasses nyeste filmer er Corona on the fridge, Art on the fridge og Blood on the fridge. Disse tre filmene er basert på tegninger fra førskolebarn. For tiden jobber han med en ny film kalt Scared of Death.

August Volden Skara

August Volden Skara er stop motion-animatør og kortfilmskaper fra Nesodden i Norge. Han ble uteksaminert med en B.A. fra Høgskolen i Volda i 2019 med sin bachelorfilm Et møte mellom Munch og Ibsen, en stop motion-film laget for VR. August er interessert i tradisjonell stop motion-animasjon, men også stop motion-animasjon for VR og for spillutvikling.

Kaisa Penttilä

Kaisa Penttilä er en animasjonskaper, født i 1975 i Helsinki, hvor hun fremdeles bor og arbeider. Hun studerte animasjon i Turku på nittitallet og har jobbet som animasjon freelancer siden det.
Hun har regissert flere kortfilmer som har blitt vist på flere festivaler verden rundt og vunnet flere priser. Kaisa Penttilä største enkelt prosjekt er en 26 episoders TV-serie for barn, Boris the Råt Mends his Ways, som hun skrev og regisserte sammen med Leena Jääskeläinen og som fortiden kringkastes på finske YLE.
Kaisa Penttilä har også vært lærer ved flere utdanningsinstitusjoner og prosjekter, som universitetet i Aalto og media utdanning for kvinner i Somaliland i 2013. For tiden er hun i produksjon med den animerte langfilmen Bear Park.

Hilde K. Kjøs

Hilde K. Kjøs er en prisvinnende dokumentar regissør og filmfotograf, utdanne som fotograf ved Manchester Metropolitan University i England. Kjøs var med å startet Mica Film AS i 2003 og har siden holdt hus i Oslo, regissert og produsert dokumentarer, som har blitt vist på en rekke internasjonale film festivaler og fjernsyn. Siden 2019 har hun jobbet i VR, utviklet opplevelsesr basert på virkelige hendelser.

Bjørn-Morten Nerland

Bjørn-Morten Nerland er en XR produsent bosatt i Oslo. Han har 10 års erfaring med immersive medida og interaktive produksjoner, i alt fra utstillinger, dokumentarer til reklame og musikkvideoer og kort filmer. Han er med-grunnlegger av Stargate Media. Bjørn-Morgen har Bachlore i mediateknologi fra Høgskolen i Lillehammer og har blitt nominert fra Gullrutens pris flere år på rad, inkludert «Årets Inovasjonspris». Han har også mottatt Webby Award for beste bruk av Interaktiv video.

Søren Fleng

Søren Fleng  er en animasjonsprodusent og utøvende produsent med over 20 års erfaring og er styreformann for den danske animasjonsammenslutningen ANIS. Søren bor og jobber i Viborg og er en del av det kreative kontorfelleskapet Arsenalet, hvor han selskap Happy Flyfish  Rights ApS holder hus.

Som produsent har han vært involvert Angry Birds Toons serier, med over 4milliarder seere, Elleville Ellfrid TV-serien, Olsenbanden og mange andre. Ved siden av vanlig underholdning, Søren jobber også med animasjon som et effektivt og funksjonell verktøy.

faf