ANIMATED SHORT: UKRAINE BENEFIT - Fredrikstad Animation Festival

ANIMATED SHORT: UKRAINE BENEFIT

ANIMERT KORTFILM: UKRAINE BENEFIT

I en tid som er utfordrende for Ukrainske filmskapere og animatører viser Fredrikstad Animation Festival og Salt i samarbeid med flere Europeiske animasjonsfestivaler vår støtte til det kreative miljøet i et land herjet av krig og invasjon ved å vise et mangfoldig program av Ukrainske animasjonsfilmer. Programmet er kuratert av Linoleum the International Contemporary Animation and Media Art Festival som har vært arranger I Kiev hvert år siden 2014. Festivalen er den ledende formidler av animert kortfilm fra Ukraina. Programmet vil vises i flere Europeiske byer som Amsterdam, Stuttgart i tillegg til Oslo og Fredrikstad.

Amastasiya Verlinska, festivalleder for Linoleum, uttaler:

Våre liv ble for alltid forandret 24. Februar. Ikke bare for Ukrainere, men for alle europere. Mens Ukraina er i full brann, i forsvar for sin egen eksistens, har Ukrainske filmskapere blitt soldater, forsvarer og frivillige.

Vi har ingen illusjon at kunst og kultur skal være et ekte våpen slik situasjonen er nå, det samme med trøstende ord. Men det kan bli en bru mellom oss og Europa, som endelig er klare for å forstå hva som er spesielt med Ukraina, som et ondskapsfullt imperium er klar å starte tredje verdenskrig over, og sette hele verden under atom-fare.

Programmet viser filmer fra Ukraina før krigen.

Alle inntekter som samles inn i forbindelse med går uavkortet til Linoleum slik at de kan fortsett deres arbeid med å støtte Ukrainske filmskapere og animatører. Programmet er samarbeid med KABOOM Animation Festival (Nederland) og Linoleum the International Contemporary Animation and Media Art Festival (Ukraina).

Filmprogram:

UNNECESSARY THINGS
Dmytro Lisenbart
Ukraina – 2020
14 min

Kan en robot adoptere et kjæledyr i fremtiden? – Ja, hvorfor ikke.
Kan kjæledyret være et menneske? – Tja, det kan være mulig i fremtiden.
Kan de være venner? – Muligens ja.
…Og hva vil skje med roboten i etterkant? – Hør her! til helvete med alle de dumme spørsmålene dine.

DEEP LOVE
Mykyta Lyskov
Ukraine – 2019
14 min

Ekte kjærlighet har endelig skjedd i Ukraina! En unik og bisarr satire om den Ukrainske historie og nåtidens realiteter.

THE SURROGATE
Stas Santimov
Ukraine – 2020
6 min

En mann ødelegger redet til en ukjent ufyselig skapning. Men skapningen viser seg å ikke være det mest fryktinngytende monsteret han vil møte denne kvelden.

PAPER OR PLASTIC
Nata Metlukh
USA – 2019
8 min

En immigrant kommer til et land under den første verdenskrigen for å male freske på byens høyeste tårn. Han prøver å tilpasse den nye situasjonen, men fremmedfrykt og gamle regler tvinger ham til å dra tilbake.

UNTIL IT TURNS BLACK
Anastasiia Falileieva
Ukraine – 2019
6 min

Når sannheten lider og ingenting kan endres, virker det å flykte inn i drømmenes verden som eneste mulig vei ut. Fantasien kan lindre smerten, men vent litt – er det kun virkelighetsflukt?

THE DEEP WATER
Anna Dudko
Ukraine – 2020
6 min

Filmer om havfruer er det beste! Og her er en helt fersk en! I denne søte Ukrainske kortfilmen, møter vi en lubben havfrue som er opptatt med å spionere på mennesker gjennom magiske vannkikerter. En dag mens hun spionerer, forelsker hun seg i en mann som hun i blind lidenskap oppsøker i hans bolig.

THE RESPONSIBLE HERO
Roman Lysenko
Ukraine – 2021
5 min

Tragikomisk historie om et redningsforsøk og dens konsekvenser, basert og inspirert av svulstige men sjarmerende Superman filmer fra 70 og 80 tallet. En simpel historie med en munter og nostalgisk atmosfære, kontrastert med en uhyggelig og overraskende slutt.

faf