Utstilling: Anime Architecture - Fredrikstad Animation Festival

Utstilling: Anime Architecture

Anime Architecture er den første utstillingen av ikonisk bakgrunnskunst fra anime, presentert av Riekeles Gallery i Norge! 

Siden suksessen til AKIRA (1988) og Ghost in the Shell (1995) har japansk anime sikret sin plass i den internasjonale popkulturen. Mye av den visuelle kraften i disse filmene stammer fra den overdådige fremstillingen av bylandskap. Anime Architecture presenterer produksjonsdesignen bak disse cyberpunk anime-filmene. Gjennom disse verkene skapte visjonære kunstnere et visuelt språk som hadde dype røtter i de voksende asiatiske storbyene på slutten av 1980-tallet, og projiserte livlige visjoner av dystopiske fremtider på lerretet. 

Utstillingen viser reproduksjoner av fantastiske fremstillinger av byarkitektur laget for lerretet, som vanligvis kun er synlige i noen få sekunder i filmen. Presentert som kunstverk på veggen, tilbyr disse håndtegnede bakgrunnene nøye utførte kunstige underverdener å dykke inn i. 

Utstillingen inneholder førsteklasses 1:1-reproduksjoner av verk av Hiromasa Ogura (Ghost in the Shell, Patlabor – The Movie), Toshiharu Mizutani (AKIRA), Hiroshi Ohno (AKIRA), Shuichi Kusamori (Ghost in the Shell, Metropolis). Disse anerkjente kunstnerne tilhører en generasjon av illustratører som nesten utelukkende lager animasjonsfilmer for hånd. Selv om datagrafikk brukes i dag på tvers av alle produksjonsområder, forblir papir, blyant og pensel deres essensielle verktøy. Takket være deres kunstneriske håndverk er arbeidene fullendt med intrikat oppmerksomhet til detaljer. 

Kurator Stefan Riekeles begynte sine reiser til animasjonskunstnerne i Tokyo for 15 år siden. Han oppdaget en skatt av bildeplater, nøye tekniske blyantlayouter og fargerike bakgrunner som stammer fra den gyldne tiden til japansk sci-fi anime fra 1980-tallet. Riekeles ble umiddelbart fascinert av disse kunstverkene, som i seg selv stod som slående malerier. De futuristiske bylandskapene, pyntet med pulserende neonlys, definerer de narrative landskapene i filmene, men vises bare kort på skjermen, vevd sammen i et ensemble av figurer, kjøretøy og gadgets. Forskningen hans resulterte i utgivelsen av boken hans «Anime Architecture» (Thames & Hudson, 2020). 

Riekeles Gallery, grunnlagt i 2021 i Berlin, tilbyr førsteklasses reproduksjoner av animasjonsbakgrunner. Galleriets oppdrag er å presentere og arkivere kunstverkene bakgrunnsmaleriene er – de som vanligvis er synlig i bare noen få sekunder på skjermen og sjelden blir betraktet som en egen kunstform. 

Alle reproduksjoner som vises, er tilgjengelige for kjøp på utstillingen hos Camino bok og online fra www.riekeles.com. Riekeles Gallery tilbyr gratis frakt til kunder i Norge. 

Utstillingsåpning på onsdag 18 oktober kl 20:30 på Fredrikstad Kino.

faf