- 115 filmer vist i 15 programmer
- Største pass-salg og publikumsoppslutning i festivalens historie
- 6 868 publikummere på festivalens visninger og arrangementer under festivalen og visninger gjennom året.
- Festivalens program presentert på seks kulturarenaer i Fredrikstad
- 27 paneldeltagere og foredragsholdere presentert i 11 seminarer og paneler
- Tredje gang FAF ble gjennomført med et digitalt tillegg
Fredrikstad Animation Festival 2022 ble arrangert fra 20. til 23. oktober med Fredrikstad Kino som hovedarena. Arrangementer og filmvisninger ble også gjennomført på TÆPS, hoi polloi, St. Croix huset og på Quality Hotel – Fredrikstad. Utenom festivaldagene holdt festivalen visninger på SALT i Oslo, TÆPS og hoi polloi i Fredrikstad og kuraterte programmer til festivalen Animasyros i Hellas og Trollywood Animation Festival i Sverige.
Fredrikstad Animation Festival 2022 har hatt den største publikumsoppslutningen i festivalens historie og har etablert seg som det viktigste arrangementet for animasjon i Norden, med 125 filmskapere, filmformidlere og samarbeidspartnere presentert i festivalens programposter. Festivalen videreutviklet et tettere samarbeid med Fredrikstads kultur- og næringsliv gjennom festivalens programmer.
Publikum
- Antall publikum (totalt): 6 868
- Antall publikum – festival: 5 976
- Antall publikum – digital: 447
- Antall publikum – arrangementer utenom festival: 445
- Antall solgte pass: 323
- Antall gratis akkrediteringer: 206
- Antall solgte enkeltbilletter: 89
- Antall skolebilletter: 1 273
Veksten til Fredrikstad Animation Festival har vært betydelig de siste årene, hvor de to siste årene begge har markert rekord for publikumsoppslutning. Veksten festivalen opplever, er et resultat av stabil organisering og utvikling av sterkere markedsmekanismer som gjør av festivalen når sitt publikum.
Salget av festivalpass utgjør den viktigste årsaken til at animasjonsfestivalens store vekst. Pass-salget har bevisst blitt markedsført sterkere og går på bekostning av salget av enkeltbilletter. Dette både for å sikre plass til passholdere i saler med begrenset kapasitet, og for å sikre større billettinntekter til festivalen.
De fysiske arrangementene under festivalen bidrar sterkest til økningen i publikumsoppslutningen. Festivalens digitale satsning var viktig for å sikre publikum under pandemien, men man ser at det kreves ny innovativ satsning for å imøtekomme publikums nye erfaringer med digitalt innhold.
Program
- 75 kortfilmer, 33 oppdragsfilmer og 7 langfilmer ble vist i løpet av festivalen
- 83% av filmutvalget var tilgjengelig for publikum på festivalens digitale plattform
- 69 filmskapere, eksperter og artister ble presentert i festivalens seminarer, arrangementer og møte med filmskapere
- 54% av filmene som ble presenter i festivalens programmer hadde kvinnelig regissør
- 42% av foredragsholderne og 55% av jurymedlemmene var kvinner
- Konsert, utstilling og egne programposter for barnehager, unge og barnefamilier ble gjennomført
Fredrikstad Animation Festival 2022 bød på et variert program i animasjonens tegn. Festivalen opprettholdt siste års aktivitetsnivå med et omfattende program, med sterkt fokus på filmvisninger og seminarer for både bransje og unge. Andre arrangementer og tiltak som konserter, seremonier, workshops og aktiviteter for barn og unge ble også avholdt. Store deler av festivalen kunne i tillegg til å oppleves i Fredrikstad også oppleves digitalt.
Vinner av prisen for Beste Nordisk-Baltiske Animerte Kortfilm Tobias Rud
Nordisk-baltisk konkurranseprogram for animert film
Festivalens hovedprogram er konkurranseprogrammet for nordisk-baltisk animert film, som er unik både i internasjonal og nasjonal sammenheng. Konkurranseprogrammet for kortfilm har eksistert siden 1997 og langfilmkonkurransen siden 2019. 4 langfilmer, 16 kortfilmer, 13 studentfilmer, 33 oppdragsfilmer, 8 barnefilmer og 6 filmer for unge deltok i konkurransen. Nytt av året var at det ble utdelt en egen pris for filmer som henvender seg til unge i alderen 12 til 15 år.
Vinnerfilmer
Grand Prix
konkurranseprogram for animert kortfilm
Sierra
Regi: Sander Joon
Estland, 2022
Juryens begrunnelse: Det er ikke ofte man opplever en så supersonisk og bombastisk film om familiedynamikk. Denne kortfilmen er fortalt med klarhet, visuell nerve og energi.
Beste Nordisk-Baltisk Langfilm
konkurranseprogram for animert langfilm
My Love Affair with Marriage
Regi: Signe Bauman
Latvia, USA, Luxemburg, 2022
Juryens begrunnelse: Denne helt unike animasjonsfilmen, der myter og symboler konfronterer nevrologi og hormoner, lykkes på en veldig dristig måte å forvandle en personlig historie til noe universelt.
Publikumspris
konkurranseprogram for animert kortfilm
Havnesjefen
Regi: Mia Ludvigsen & Konrad Hjemli
Norge, 2022
Filmen ble stemt frem av festivalens publikum.
Beste Nordisk-Baltiske Kortfilm
konkurranseprogram for animert kortfilm
I’ll Be Your Kettle
Regi: Tobias Rud
Danmark, Canada, 2021
Juryens begrunnelse: Du vil sette pris på denne filmen hvis du tvangsmessig prøver å fikse relasjonene dine ved å bli et elektrisk apparat. Juryen likte denne lekne og surrealistiske kortfilmen om de alvorlige utfordringene med avhengighet. Det lunefulle designet passer filmens tone perfekt.
Beste Nordisk-Baltisk Oppdragsfilm
konkurranseprogram for animert oppdragsfilm
Toleransevinduet
Regi: Julia Torjak
Norge, 2022
Juryens begrunnelse: En film som nærmer seg temaet med klarhet og er i øyehøyde med målgruppen. Det er en stilsikker film med et veldig tiltalende design.
Welcome to Hell – Black Midi mottok hederlig omtale.
Beste Nordisk-Baltisk Studentfilm
konkurranseprogram for animert studentfilm
Cowboy Kevin
Regi: Anna Lund Konnerup
Danmark, 2022
Juryens begrunnelse: Det er ikke lett å snakke om kjærlighet, og det er enda vanskeligere å ikke bli sentimental og cheesy når man gjør det. Regissøren av beste studentfilm lykkes i å fortelle en leken og oppriktig kjærlighetshistorie i perfekt tempo, ytterligere hevet av en bemerkelsesverdig prestasjon fra stemmeskuespilleren.
Beste Nordisk-Baltisk Barnefilm
konkurranseprogram for animert kortfilm
Tales of Zales – Flickering Lights
Regi: Sif Savery
Danmark, 2022
Juryens begrunnelse: Årets beste barnefilm er kjempebra, amazing. Handlingen og tegningene var veldig fine.
Hjemme hos Sinna av Tommy Vad Funderud & Markus Vad Flaaten fikk hederlig omtale.
Beste Nordisk-Baltisk film for unge
konkurranseprogram for animert kortfilm
Troublemaker Tommy
Regi: Rao Heidmets & Pauline Heidmets
Estland, 2021
Juryens begrunnelse: Årets beste ungdomsfilm er sjarmerende med dritbra musikk. Barnslig, gøy.
Bear Hug mottok hederlig omtale.
Fornying av festivalens pris
Som en videreutvikling av festivalens fokus på et bredere aspekt av animasjonsbegrepet, innførte Fredrikstad Animation Festival ny design og utforming av festivalens pris i 2023.
Med fornyelsen av prisen ønsker festivalen å kommunisere at den tar innover seg den rivende teknologiske utviklingen som har skjedd og skjer innen animasjon. Samtidig legges det grunnlag for en festival som favner hele bransjen, hvor alle som jobber med animasjon, både når det gjelder film, spill og ny teknologi som VR, AI, VFX og Motion Graphics, inkluderes i festivalens perspektiv. Festivalen har samarbeidet med den lokale kunstneren Ingeborg Elieson om nytt uttrykk for prisen. Hun sier dette om prisens nye konsept:
”Prisen er designet i et stilisert og lekent uttrykk med en karakterpreget fremtoning. Utformingen springer ut fra idéen om en figur som er i betraktning av seg selv. Jeg har ønsket å integrere det inngraverte tekstfeltet som en del av konseptet ved at karakteren vender blikket innover og studerer egen prestasjon.
Det er lagt vekt på at prisen skal være god å holde i, ha en viss tyngde, eksklusivitet og holdbarhet uten å bli for tradisjonell. Det har også vært viktig å beholde en åpenhet i uttrykket, så prisen kan favner alle konkurranseprogrammenes kategorier. For å levelig-gjøre karakteren vil armen ha en viss bevegelse når man holder i prisen.”
Andre filmprogrammer
Best of International 1 & 2
To programmer med tilsammen 12 filmer med høydepunkter fra den internasjonale animasjonsscenen. Filmene viste et vidt spekter av teknikker innen animasjon og var produsert i tilsammen 14 land (inkludert co-produksjoner).
Abstraction på hoi polloi
Fem non-narrative filmer ble vist i samarbeid med utestedet hoi polloi i Fredrikstad. Filmprogrammet var dedikert filmer som har en mer abstrakt tilnærming, hvor filmskaperne gjennom kunstneriske uttrykk skaper unike filmverk.
Queer Night på TÆPS
Seks kortfilmer inngikk i et natt-program på utestedet TÆPS under festivalens åpningsdag. Programmet var dedikert filmer rundt skeiv tematikk og tok for seg temaer som seksuell orientering, kjønns-identitet og mangfold.
Hekki Prepula Retrospective
I forbindelse med kåring av årets Lifetime Achievement Award til finske Heikki Prepula, viste Fredrikstad Animation Festival et program med kortfilmer laget av den finske mesteranimatøren.
Animert på TÆPS
To filmvisninger av animert kortfilm ble arrangert utenom festivalen på utestedet TÆPS i Fredrikstad. Programmene var viet ukrainsk animert kortfilm og vinnerfilmer fra FAF 2022.
Animert på SALT
Fire visninger av animerte kortfilmer på Kulturhuben SALT i Oslo, ble arrangert i løpet av 2021 utenom festivalperioden. Programmene var viet skeiv animert film, studentfilmer fra Volda, ukrainsk animert kortfilm og vinnerfilmer fra FAF 2022.
Kulturnatt – Fredrikstad
Under Kulturnatt Fredrikstad viste Fredrikstad Animation Festival et animert kortfilmprogram viet skeive filmer på utestedet hoi polloi.
Visning av film på andre festivaler
Best of FAF 2021-program ble vist på Animasyros International Animation Festival i Hellas og på Trollywood Animation Festival i Sverige . Programmene ble satt sammen av vinnerfilmene fra Fredrikstad Animation Festival 2021.
Gjester
2022-utgaven av Fredrikstad Animation Festival bød på offisielle gjester fra tre kontinent og representerer 10 land.
Årets Lifetime Achievement-pris gikk til den finske animatøren og filmskaperen Heikki Prepula. Han fikk prisen for sin livslange innsats og sitt kunstnerskap innen den finske animasjonsscenen. Dessverre var Prepula frahindret å reise, så han var ikke tilstede under festivalen i Fredrikstad.
Offisielle gjester var Peter de Sève (USA), Mark Burton (England), Marie-Laure Guisset (Belgia), Yasuhiro Yoshiura (Japan), Eiko Tanaka (Japan), Koji Takeuchi (Japan), Sophie Mobbs (Norge), Vibeke Heide (Norge), Leena Lecklin (Finland), Fredrik Fottland (Norge), Frank Mosvold (Norge), M. Javad Khajavi (Norge), Ray Witcher (Sverige), Laura Søndergaard Isaksen (Danmark), Ben Mitchell (England), Heikki Jokinen (Finland), Samantha Moore (England), Yaprak Morali (Norge), Andreas E. Lund (Norge), Andreas Paleologos (Norge), Ida Melum (Norge), Aneta Ozorek (Nederland), Gísli Darri Halldórson (Island), Maria Mac Dalland (Danmark), Maria Anestopoulou (Hellas), Johan Edström (Sverige), Tobias Rud (Danmark/Canada), Katz Plunket (Norge), Narissa Schander (Norge) og Kristian Larsen (Norge).
Følgende filmskapere med film i programmet var tilstede og ble presentert i ulike Meet the Filmmakers-arrangement: Hung Huei Jen Red (Taiwan/Estland), Tobias Rud (Danmark) Leena Pukki (Finland), Antanas Skucas (Litauen), Margrethe Danielsen (Norge), Steph Hope (Norge), Julie Engaas (Norge), Adel Kahan Farooq (Norge), Sigrit Villido & Kadi Sink (Estland), Maja Kjellstad Aanonsen (Norge), Frida Tonnby (Sverige), Mia L. Henriksen (Norge), Konrad Hjemli (Norge), Margo Nowicka (Finland) og Christine Tjore Lervåg (Norge).
Seminarer og foredrag
Fredrikstad Animation Festival jobbet aktivt med andre institusjoner og organisasjoner innen film og animasjon, for å utvide festivalens seminardel og videreutvikle festivalen. Under paraplyen FAF-Masterclass presenterer festivalen en foredragsrekke rettet mot animasjonsbransjen som helhet, hvor inspirerende filmskapere og animatører deler sine kunnskaper med festivalens bransjepublikum. Symposiumet har et mer akademisk tilsnitt og Production Day er mer spesifikt rettet mot produksjon og produsentrollen. New Nordic Animation er et utstillingsvindu for en felles nordisk animasjonsscene og viser hva som foregår av prosjekter i hele Norden.
Symposium: Researching Animation – Nordic Perspectives
Torsdag 20. oktober kl 14:00 – Fredrikstad Kino
Antall deltagere: 43
I samarbeid med Høgskolen i Volda, arrangerte Fredrikstad Animation Festival for tredje gang et symposium med en akademisk tilnærming til animasjonsfaget. Ved 2022 utgaven av symposiet deltok foredragsholdere fra viktige nordiske utdanningsinstitusjoner innen animasjon, VFX og dataspillproduksjon, som sammen ga et overblikk over hva som skjer innen forskning og utvikling i Norden. Foredragsholderne var Ray Whitcher, forleser ved Universitetet i Uppsala, Sverige, Nina Bergström, Høgskolelektor ved Høgskolen i Innlandet, M. Javad Khajavi førsteamanuensis ved Høgskolen i Volda og Laura Søndergaard Isaksen, forsker ved Høgskolen i Viborg, Danmark.
Animasjonskonvent
Fredag 20. oktober kl. 11:00 – Fredrikstad Kino
Antall deltagere del 1: 184
Antall deltagere del 2: 165
Antall deltagere del 3: 165
Fredrikstad Animation Festival 2022 var vertskap for den tredje utgaven av Animasjonskonventet, arrangert av Animasjon Norge som er en undergruppe av Virke Produsentforening. Årets konvent var produsert av Qvisten Animation og hadde japansk anime som tema. Foredragsholderne som ble presentert var anerkjente japanske produsenter og regissører fra animasjonsbransjen:
Eiko Tanaka, fra STUDIO4℃, som har vært produsent for flere TV-serier, spillefilmer, kortfilmer og animasjonsoppdrag i ulike formater, som stereoscopic 3D og videomapping-prosjekter.
Koji Takeuchi er en erfaren produsent for TV-serier, og har siden 2011 viet sin tid til unge animatører og filmskapere, og laget workshops for de japanske kulturmyndighetene.
Yasuhiro Yoshiura er manusforfatter og regissør. Han har drevet med animasjon og produksjon av animerte filmer siden ung alder, og etter studiene etablerte han sitt eget studio Pale Cocoon, og har produsert animasjon siden.
Seminaret inneholdt også en forhåndsinnspillt samtale med Toshio Suzuki. Toshio Suzuki er produsent og administrerende direktør for Studio Ghibli. Han var med å etablere Studio Ghibli i 1985 og har arbeidet fulltid for studioet siden 1989. Han har siden produsert nesten samtlige filmer som Studio Ghibli har lansert frem til i dag.
FAF-Masterclass I: Peter de Sève
Lørdag 22. oktober kl. 10:00 – Fredrikstad Kino
Antall deltagere: 210
Peter de Sève har levert karakterer til filmer som Istid, Oppdrag Nemo og Zootopia? De Sève regnes som en av de ypperste innen fagdisiplinen karakterdesign, og er en prisvinnende illustratør. Hans kunst er detaljrik og følsom, samtidig som han har en egen evne til å få frem karakterenes levd liv og historie i sin subtile strek. I hans mesterklasse under festivalen delte han fra sin kreative prosess og arbeidsmetoder for å få frem det spesielle emosjonelle uttrykket som animasjonsfigurer krever for å få publikums oppmerksomhet.
FAF-Masterclass II: Mark Burton
Lørdag 22. oktober kl. 14:00 – Fredrikstad Kino
Antall deltagere: 211
Manusforfatter, produsent og regissør Mark Burton har de siste 20 årene jobbet med store animasjonsstudioer som Aardman, Dream Works, og Warner Bros. Han er anerkjent som en av de beste manusforfatterne for animasjon i Europa, og har bidratt på mange internasjonale kassasuksesser. I foredraget under Fredrikstad Animation Festival delte han av sin erfaring og ekspertise med å skrive manus for animerte spillefilmer, med fokus på den kreative prosessen.
FAF-Masterclass III: Marie-Laure Guisset
Lørdag 22. oktober kl 15:00 – Fredrikstad Kino
Antall deltagere: 192
Marie-Laure Guisset er en erfaren animatør med flere internasjonale produksjoner bak seg, inkludert Cartoon Saloons The Secret of Kells (2009) og Sylvain Comets The Triplets of Belleville (2003). Nylig var hun sentral i produksjonen av den norske spillefilmen Titina, hvor hun var animasjonsregissør, som en del av det belgiske co-produksjonsteamet. Guisset elsker å jobbe med å skape liv i karakterene, empati, og ikke minst fortelle historier i forskjellige formater og teknikker. Med et fokus på essensen, liker hun å gå for ”less is more”, samtidig som man tilfører den ekstra lille detaljen som vil skape følelser. I foredraget presentert under Fredrikstad Animation Festival, delte hun tips og små triks hun har samlet i løpet av en over 20 år lang karriere fra animasjonsbransjen, med et særlig fokus på animasjonsstilen i Titina og temaet ”Acting in Animation”.
New Nordic Animation
Lørdag 22. oktober kl.16:45 – Fredrikstad Kino
Antall deltagere: 132
Fire prosjekter fra de nordiske landene, ble presentert under Fredrikstad Animation Festival sitt nordiske forum, kalt New Nordic Animation, lørdag 22. oktober på Fredrikstad Kino. Formålet med forumet er å vise frem nye prosjekter og presentere filmskapere fra de nordiske landene. Under seansen presenterte fire filmskapere, produsenter eller studioer fra Danmark, Finland, Sverige og Norge sine siste prosjekter.
Foredragsholderne var Maria Mac Dalland, en dansk regissør og visuell kunstner, som presenterte en work-in-progress av sin nyeste TV-serie Lille Toot, som hun produserer med Toolbox og JA Film. Johan Edström, en svensk produsent, presenterte en ny film Anna Mantzaris, mens Storyboardartist, Leena Lecklin fra det finske studioet Gigglebug, snakket om den nyeste TV-serien Unstoppable Yellow Yeti. Seansen ble avsluttet med en presentasjon av produsent Fredrik Fottland fra CGI studioet Expanse, om deres arbeid med hybrid live-action-/animasjonslangfilmen Teddybjørnens jul. Forumet er satt sammen i samarbeid med forskjellige nordiske organisasjoner for animasjon: SAAVA – den svenske sammenslutningen for animasjon og VFX, ANIS – dansk sammenslutning for animasjon og den finske animasjonslauget Finnanimation.
Meet the Distributors
Fredag 21. oktober kl. 12:30 – Blender Collective
Antall deltagere: 66
I en seanse på Blender Collective, presenterte et knippe distributører seg selv og diskuterte hvordan man som filmskaper skal kunne få verket sitt ut på et internasjonalt marked. Følgende foredragsholdere ble presentert i seansen:
Sanne Jehoul som jobber i kortfilmavdelingen i det Wien-baserte salgs- og festival-distribusjonsselskapet Square Eyes. Hun er også programdirektør for Glasgow Short Film Festival, Skottlands ledende kortfilmarrangement.
Luce Grosjean etablerte Sève Films i 2014. Et distribusjonsselskap for å promotere studentfilmer og unge, talentfulle regissører på animasjonsfestivaler. I 2017 jobbet hun med Miyu Productions for å lage Miyu Distribution, som spesialiserer seg på distribusjon på festivaler og internasjonale salg av animasjon. Festivalkonsulent Arna Bersaas fra Norsk filminstitutt deltok også for å informere om NFIs arbeid med internasjonale festivaler.
Meet the Financiers
Lørdag 22. oktober kl. 11:30 – Blender Collective
Antall deltagere: 72
I en panelsamtale med ulike filmfond og institusjoner, kunne produsenter, animatører og filmskapere høre om forskjellige muligheter for å få finansiert sine audiovisuelle prosjekter. Deltagere i panelet var Kåre Jensen fra Kreativt Europa – Mediadesk, Ånund Austenå, leder ved Viken Filmsenter, og fra NFI Silje Riise Næss, seksjonsleder for kunstnerisk vurdering og Rodrigo Stoicheff, fiksjonsfilmkonsulent.
Meet the festivals
Lørdag 22. oktober kl. 18:30 – Blender Collective
Antall deltagere: 60
Fredrikstad Animation Festival har utvidet samarbeidet med flere ulike nordiske og europeiske animasjonsfestivaler, og flere av de samarbeidende festivalene var tilstede under animasjonsfestivalen i Fredrikstad. Disse ble presentert i en egen seanse på Blender Collective, lørdag kveld. Festivalrepresentanter som var tilstede under seansen og som ble presentert var Aneta Ozorek fra den nederlandske animasjonsfestivalen KABOOM, Laura Almantaité fra Blon i Litauen, Maria Anestopoulou fra greske animasjonsfestivalen AnimaSyros og Sandra Brunkow Simonsen og Jane Lyngbye Hvid Jensen fra danske Viborg Animation Festival. Formålet med seansen var å knytte kontakt mellom filmskapere som var tilstede og animasjonsfestivaler fra Norden og Europa.
Barn og unge
Den kulturelle skolesekken
Tirsdag 18. oktober – torsdag 20. oktober – Fredrikstad Kino
Antall deltagere: 840
Gjennom Den kulturelle skolesekken viste Fredrikstad Animation Festival et program bestående av fem animerte kortfilmer rettet mot tredjeklassingene i Fredrikstad. Filmene var satt sammen av internasjonale filmer som festivalens administrasjon hadde sett på andre festivaler for animasjon i Europa. Som en forlengelse av opplegget fikk tredjeklassingene mulighet til å lage sine egne zoetrope-striper som ble utstilt i foajeen på Fredrikstad Kino. En av stripene ble kåret som vinner og forstørret til å bli vist i en større zoetrope som var utstilt.
Seminardag for elever og studenter: Narissa Schander og Vibeke Heide
Torsdag 20. oktober kl. 10:00 – Fredrikstad Kino
Antall deltagere: 120
To foredrag ble presentert i et eget seminar for unge i alderen 16 til 20 år under åpningsdagen av Fredrikstad Animation Festival. Foredragene sentrerte rundt produksjon av animasjon, representasjon og mangfold i film.
Seminardagen åpent med et foredrag av Vibeke Heide, som er utdannet filmregissør ved Den norske filmskolen. Hun skriver, regisserer og produserer kortfilm og musikkvideoer gjennom sitt eget produksjonsselskap Sentimeter film. Filmene har blant annet blitt tildelt Gullstolen under Kortfilmfestivalen og Amandaprisen under Den norske filmfestivalen. I tillegg til å være filmskaper jobber Heide med mangfold i kunst- og kulturlivet hos Transcultural Arts Production, og som frivillig for Oslo Fusion Filmfestival. Heide ga et introduksjonsforedrag om hvordan en skal forholde seg til seksuell orientering og kjønn i et mangfoldsperspektiv når man lager film.
Seminardagens andre foredrag var ved Narissa Schander som har brukt de siste 12 årene på å spesialisere seg innen 2D-animasjon. Den siste tiden har hun jobbet i Irland hos Cartoon Saloon med 2D-spesialeffekter på Wolfwalkers (Ulvevandrerne) der fokuset var på å animere ild, vann, røyk, magi og mye mer. I Irland har hun også tidligere bidratt på Disney og BBC TV-serier som Wander over Yonder og Dangermouse. Deretter tok hun turen til Canada der hun hadde rollen som komposisjonsartist på filmen My Little Pony The Movie. Gjennom hele karrieren har Schander jobbet flittig sammen med Mikrofilm på mange flotte prosjekter som Frisørsalongen på Frydenlund, Kakerlakkene, It was Mine, Maratondagboken og Titina. Schanders siste prosjekt var i Irland hos Cartoon Saloon som 2D Special Effects Supervisor på Netflix’ kommende film, My Father’s Dragon. Under foredraget presenterte Schander sin karrierevei og hvordan hun jobbet med de ulike internasjonale produksjonene.
Portofolioseanse
Torsdag 20. oktober kl. 16:30 – TÆPS
Antall deltagere: 22
Studenter og nylig ferdigutdannede animasjons- og filmarbeidere fikk mulighet til å vise frem arbeidet sitt til et utvalg av festivalens gjester og samarbeidspartnere. Arrangementet ble koordinert av den franske produsenten Thomas Malmonte, som har over ti års erfaring med innhold for barn og unge. I panelet satt Animatør og SFX-utøver Narissa Schander, Produsent ved Mikrofilm Lise Fearnley, og 3D-animatør og designer Torgeir Holm fra det Fredrikstadbaserte selskapet Netron.
Utdanningsstand
Torsdag 20. oktober kl 10:00 – 15:00 – Fredrikstad Kino
I forbindelse med fagdagen for elever og studenter, fikk sentrale institusjoner innen høyere utdanning i animasjon, mediefag og film, presentert seg med stand i foajeen til Fredrikstad Kino. Skolene som var tilstede var Universitetet i Innlandet som presenterte deres spillutdanning, animasjonslinja ved Høgskolen i Volda og Høgskolen Kristiania.
Meet the Future
Fredag 21. oktober kl 09:30 & lørdag 22. oktober kl. 09:30 – Quality Hotel Fredrikstad
Antall deltagere: 60
I to Q&A-seanser kunne festivalpublikum møte filmskaperne fra festivalens konkurranseprogram for nordisk-baltisk studentfilm. Filmskaperne som ble presentert var Christine Tjore Lervåg (Remember this is not over), Sigrit Villido og Kadi Sink (Hidden Life), Emilia Eriksson (Birthday), Maja Kjellstad Aanonsen (Death at the bus stop), Mia Ludvigsen Henriksen and Konrad Hjemli (Havnesjefen) og Margo Nowicka (Dysmorphia). Seansen ble ledet av journalist og filmskaper Ben Mitchell som er sjefsredaktør i den britiske animasjonsbloggen Skwigly Online Animation Magazine.
Visning av workshopfilmer og prisutdeling for beste barnefilm
Lørdag 22. oktober kl. 15:30 – Fredrikstad Kino
Antall deltagere: 29
I en uformell seremoni ble årets vinner av best nordisk-baltiske animerte barnefilm kåret på Fredrikstad Kino, av en lokal barnejury. I forbindelse med seremonien ble også en rekke filmer produsert i en workshop ved E6 – Østfold medieverksted vist.
Barnehagevisning og kritt-tegning i Gågata
Fredag 21. oktober kl 11:30 – Fredrikstad Kino
Antall deltagere: 219
Et egnet program med fem animerte filmer ble vist for barnehagene i Fredrikstad. Etter visningen ble alle barna invitert til å tegne og fargelegge gågata med kritt.
Workshop for unge
Lørdag 22. oktober & søndag 23. oktober – E6 – Østfold medieverksted
Antall deltagere: 8
En workshop med animatør Kristian Larsen ble avholdt på E6 – Østfold medieverksted, helgen 22. til 23. oktober. Deltagerne som var i aldersgruppen 16 til 20 år fikk innføring i grunnleggende animasjonsteknikker, med et særlig blikk på stop-motion. Workshopleder var Kristian Larsen som er en norsk animatør som for tiden jobber i Portland, Oregon for Laika Studios. Med over 8 års erfaring fra reklamer, dataspill og animerte filmer som Jul i Flåklypa, Hakkebakkeskogen, Missing Link og Guillermo del Toros Pinocchio. Under workshopen, var det også planlagt et tilpasset festivalopplegg for deltagerne, slik at de fikk mulighet til å delta på andre arrangementer og seminarer.
Familiedag
Søndag 23. oktober – Fredrikstad Kino
Siste festivaldag er viet barn og familier med filmprogram og aktiviteter tilpasset målgruppen, arrangert på Fredrikstad Kino. I byhallen som fungerer som kinofoaje holdt festivalen en rekke aktiviteter som animasjonsworkshop, tegneverksted og legobygging. Festivalens hovedsponsor bydde på gratis filmvisning av filmene Hvor er Anne Frank og Titina. Familiedagen er produsert i samarbeid med Fargefabrikken, E6 – Østfold medieverksted, Fredrikstad Kino og OBOS.
Seremonier, møte med filmskapere og andre arrangementer
Åpningsseremoni
Torsdag 20. oktober kl. 21:00 – Fredrikstad Kino
Antall deltagere: 190
Åpningsseremonien 2022 var dedikert til den norske premieren av Titina, regissert av Kajsa Næss. Filmen er en norsk-belgisk co-produksjon og er løst basert på historien om Roald Amundsen og Umberto Nobiles luftskipsferd til Nordpolen. Under åpningsseremonien ble årets Lifteime Achievement-vinner hyllet og åpningstalen ble holdt av Steinar Frølandshagen, regionsdirektør i OBOS.
Utstilling: Don Giorno al Forno
Torsdag 20. oktober – søndag 22. oktober – Fredrikstad Kino
Antall deltagere: 150 (åpning)
Gjennom konseptet ”Don Giorno al Forno” presenterte kunstneren og illustratøren Andreas E. Lund en konseptuell utstilling konsentrert rundt den fiktive bodybuilderen og hans sønn sitt nye matkonsept. Utstillingen ble presentert i byhallen som fungerer som foaje for festivalen og Fredrikstad Kino.
Animated Live: True Cuckoo
Fredag 22. oktober kl. 21:00 – St. Croix huset
Antall deltagere: 191
Animert konsert med elektronikaartisten True Cuckoo på St. Croix huset i Fredrikstad. True Cuckoo er artistnavnet til Andreas Paleologos som også er animatør, filmskaper og illustratør. Til konserten laget Paleologos animasjoner tilpasset et 45 minutter live-set som ble urfremført under Fredrikstad Animation Festival 2022.
Quiz-o-rama
Torsdag 20. oktober kl. 19:00 – TÆPS
Antall deltagere: 80
Som en del av festivalen holdt samarbeidspartneren TÆPS en spesialutgave av sin tradisjonsrike torsdags-quiz med spørsmål om film og animasjon.
Identity and LGBTQ+ Representation Panel
Fredag 21. oktober kl. 20:00 – St. Croix huset
Antall deltagere: 56
Som en del av Fredrikstad Animation Festival sin satsing på mangfold og feiring av skevit kulturår presenterte festivalen et panel som diskuterte emner rundt skeiv representasjon og identitet i film og animasjon. I panelet satt filmskaperne Frank Mosvold og Vibeke Heide, som gjennom sitt kunstnerskap har presentert skeive karakterer i film og animasjon. Samtalen ble ledet av festivalleder Anders Narverud Moen.
Meet the Filmmaker
Fredag 21. oktober kl. 20:30 – St. Croix huset
Antall deltagere: 59
I flere seanser under Fredrikstad Animation Festival, fikk publikum mulighet til å møte filmskaperne fra festivalens konkurranseprogram for animert film. Seansene ble ledet av Ben Mitchell, sjefsredaktør for den britiske animasjonsbloggen Skwigly. Kortfilmskaperne i konkurranseprogrammet ble presentert på St. Croix huset fredag kveld.
Prisutdeling og avslutningsfest
Lørdag 22. oktober kl. 22:00 – Quality Hotel Fredrikstad
Antall deltagere: 172
Prisutdeling som konkluderte festivalens konkurranseprogram for nordisk-baltisk animert film ble avholdt på Quality Hotel i Fredrikstad med festivalleder Anders Narverud Moen som konferansier.
Organisering og produksjon
Fredrikstad Animation Festival er organisert av Norsk Animasjonsforum, med Anders Narverud Moen som festivalleder og daglig leder. Moen hadde ansvar for program, økonomi og produksjon av festivalen. Han er den eneste fast ansatte i festivalorganisasjonen. Som festivalprodusent var Clara Saetren ansatt i seks måneder fra mai til november. Andre ansatte og tilknyttet administrasjonen var Jonas Saabel, med ansvar for digital festival, Marit Krogstad som informasjon og markedsansvarlig, og Thomas Malmonte som ansvarlig for bransjerelaterte tiltak. Mathilde Jansen var utplassert fra Høgskolen i Østfold, og hadde oppgaver tilknyttet gjestehåndtering.
Festivalstyre i Norsk Animasjonsforum består av Trine Vallevik Håbjørg (leder), Søren Fleng, Yaprak Morali, Lise Fearnley, Johannes Hafnor og Endre Eidså Larsen.
Festivalens tekniske team bestod av Mette Durban Andreassen og Jonas Siro. Design er gjort ved Parabol Studio og festivalens trailer ble laget av Ida Melum. Katrin Caspar ved Polynor er ansvarlig for festivalens nettsider. Festivalens aktiviteter for barn og skoleklasser ble produsert av Fargefabrikken ved Nina Molven.
Festivalen hadde to programråd; en utvalgskomité for festivalens nordisk-baltiske konkurranseprogram, og et programråd som rådfører festivalens administrasjon angående seminargjester og foredragsholdere. For å sikre kjønnsbalanse i festivalens program har festivalen et prinsipp om også å ha kjønnsbalanse i festivalens programråd. Slik sikres det at ulike perspektiver på animasjonsfilm slipper til. I utvalgskomitéen satt foruten festivalleder Anders Narverud Moen, produsent Merete Korsberg og journalist Ben Mitchell. Programrådet bestod av filmskaper Kajsa Næss, produsent Frank Mosvold og spillutvikler Fredrik Kaupang.
Animasjonskonventet ble produsert i samarbeid med Norsk Animasjon, som er en undergruppe av Virke Produsentforening og Qvisten Animation. Symposiumet ble gjennomført i samarbeid med Høgskolen i Volda og det nyetablerte nettverket for nordiske utdanningsinstitusjoner innen animasjon.
Festivaladministrasjonen har vært stabil de siste årene og evner på tross av begrensede lønnsmidler å produsere en festival i sterk utvikling, både når det kommer til program og publikumsvekst. Gjennom effektive organisasjonsformer og bruk av nye innovative planleggingsverktøy evnes det å utvikle arbeidsflyten slik at organisasjonen effektivt gjennomfører de mange formidlingstiltakene som festivalen har, selv med begrensede ressurser.
Festivaladministrasjonen ser det likevel som en stor utfordring å videreføre veksten som festivalen er i, uten å øke antall ansatte. Flere publikummere gir større utfordringer med tanke på logistikk, publikumshåndtering og kapasitet i saler, på arenaer og hoteller i Fredrikstad. En mer stabil og sterk administrasjon med flere ansatte i helårsstillinger, bør være et fremtidig mål for festivalen, for å kunne håndterer veksten.
Resultat og økonomi
Med 50% større publikumsoppslutning og 20% økt pass-salg er Fredrikstad Animation Festival 2022 det største arrangement for animasjon som noen gang har funnet sted i Norge. Fredrikstad Animation Festivalen opplevde også større tilvekst av inntekter, både private og offentlige midler. På tross av dette var prisvekst og inflasjon medvirkende årsaker til av 2022-utgaven av festivalen gikk i underskudd.
Inkludering og mangfold
Fredrikstad Animation Festival jobber aktivt for å mangfoldiggjøre programmene og gjøre festivalen tilgjengelig for at nye grupper skal få oppleve festivalen. Målsettingen er at Fredrikstad Animation Festival skal speile det mangfold som dagens samfunn og animasjonsbransje består av, og derfor jobber festivalen på mange fronter for å oppnå en større deltagelse og diversitet i programmene som festivalen presentere.
Gjennom programpostene evnet festivalen å mangfoldiggjøre programmet, med filmer som tar opp i seg mangfold- og minoritetsperspektiver. Gjennom statistikkføring og kontinuerlig diskusjon om temaene evner festivalen å oppnå flere av målene som er satt i festivalens strategiplan for inkludering og mangfold, vedtatt av festivalstyret i Norsk Animasjonsforum:
- Både festivalens styre og administrasjon har en kjønnsbalanse på 50% og administrasjonen bestod av folk fra fire nasjonaliteter.
- Festivalens programråd hadde begge kjønn representert.
- Kjønnsbalansen i festivalens filmprogrammer var jevn, hvor kjønnsfordelingen av regissører var 40% kvinnelige, 52% mannlige og 8% av filmene hadde co-regissører av begge kjønn. Det er først og fremst festivalens program for oppdragsfilm som gjør at festivalen presenterer flest mannlige regissører sett samlet.
- Festivalen presenterte et eget panel og filmvisninger dedikert LHBTQ+-filmer, hvor foredrag med TrAP (Transcultural Arts Production) også inngikk i festivalens program.
- Flere av foredragsholderne hadde minoritetsbakgrunn, det samme gjaldt filmskaperne presentert i festivalens konkurranseprogrammer.
- Gjennom samarbeid med Fredrikstad Kino og OBOS, kunne flere av visningene og aktivitetene rettet mot barnefamilier tilbys gratis. Dette er en del av strategien for å tilgjengeliggjøre festivalen ovenfor lavinntektsfamilier og marginaliserte grupper i samfunnet.
- Fredrikstad Animation Festival bør allikevel jobbe sterkere med inkludering av nye marginaliserte publikumsgrupper ved å tilknytte seg en fast organisasjon som jobber kontinuerlig med dette i lokalsamfunnet i Fredrikstad.
Miljøprofil
Fredrikstad Animation Festival ønsker å ta klima og miljøutfordringene på alvor og ønsker å bidra til et bærekraftig samfunn. Selv om animasjonsfilmen er det sentrale i festivalen, ønsker Fredrikstad Animation Festival å bidra til en positiv samfunnsutvikling. Endring av festivalen i en mer miljøvennlig retning er et langsiktig arbeid og krever at ressurser blir satt av til en helhetlig plan for gjennomføring av tiltak. På grunn av festivalens økonomiske situasjon ble ikke hele tiltaksplanen som er ønsket fra festivalstyret gjennomført i 2023. Det er derfor viktig at festivalen oppnår en større finansering for å ta bedre kontroll over festivalens klimautslipp. Tiltak som ble gjennomført i 2022 var
- Festivalens styre og administrasjon gjennomførte flere møter digitalt, for å begrense reisingen.
- Reiser med tog og landtransport ble vurdert der det var hensiktsmessig, både for festivaladministrasjonens reiser gjennom året, og for inviterte gjester.
- Vegetariske alternativer ble mer fremtredende i festivalens tilbud til gjester og publikum. Flere av måltidene som festivalen organiserte var hel-vegetariske.
- Festivalens hovedarena, Fredrikstad Kino, er Miljøfyrtårn-sertifisert, som betyr at de jobber helhetlig, systematisk og langsiktig med tiltak som vil redusere klimagassutslippene, og bidrar til en grønn fremtid.
- Festivalen ønsker å klimakompensere sine utslipp, men på grunn av manglende økonomi ble ikke dette gjennomført.
Internasjonalt samarbeid
I 2022 har festivaladministrasjonen arbeidet aktivt for å etablere samarbeid og nettverksorganisasjoner på et internasjonalt plan. Fredrikstad Animation Festival har som mål å etablere seg som en betydelig aktør i det internasjonale animasjonsmiljøet og søker stadig samarbeid med relevante organisasjoner innen film og animasjon fra andre land.
I flere år har Fredrikstad Animation Festival hatt et programsamarbeid med nordiske organisasjoner for animasjon, som Finnanimation, SAAVA og Anis, om seminaret New Nordic Animation, hvor nye nordiske prosjekter blir presentert, og samarbeid mellom landene er sentralt i diskusjoner. Samarbeidet ble videreført i 2022.
Fredrikstad Animation Festival har også vært sentral i etablering av festivalnettverk for både nordisk-baltiske festivaler og nettverk for europeiske festivaler. Arbeidet med det nordiske nettverket har størst suksessfaktor, hvor en plan for samarbeid om digital formidling og utveksling av erfaring og kunnskap er sentrale mål. Nettverket består av foruten for Fredrikstad Animation Festival, Blon – Animation and Game Festival fra Litauen og danske Viborg Animation Festival. Det europeiske nettverket er under evaluering, da finansieringen av nettverket uteble i 2022.
Økonomi
På tross av at festivalen evner å tiltrekke seg større inntekter gjennom økte tilskudd, billettinntekter og sponsoratet gikk festivalen med et betydelig underskudd i 2022. Dette skyldes økte kostnader og inflasjon som skjedde i 2022. Fredrikstad Animation Festival har utfordringer med å kompensere for prisstigningen som skjer i samfunnet, samtidig som det er et ønske å sette av mere midler til lønn og administrasjon. Også flere publikummere gir økte utfordringer, og det er begrenset hvor mye festivalen kan øke billettinntektene for å kompensere merutgiftene. Festivalen opplever stabile tilskudd fra det offentlige, men uten videre økning som kompenserer for inflasjon blir det vanskelig for festivalen å holde tritt med kostnadsøkningene og en forventet lønnsøkning.
Festivalen klarerer likevel å sikre flere sponsorer og samarbeidspartnere som er interessert i å investere i festivalens programposter. Dette bidrar til at festivalen kan opprettholde aktiviteten og sikre festivalens programmer videre drift. Festivalens gode relasjon med animasjonsbransjen muliggjør mange prosjekter, gjennom egeninnsats fra studioer og enkeltpersoner i miljøet.
Samarbeidspartnere
Amandus – Lillehammer Internasjonale Studentfilmfestival, Animasjon Norge – Virke Produsentforening, Animation Volda, The Animation Workshop, ANIS – Animasjonssammenslutningen, Blender Collective, Camino Books, E6 – Østfold medieverksted, Expanse AS, Frame by Frame, Fargefabrikken, Fredrikstad Kino, Fredrikstad kommune, Finnanimation, Fritt Ord, Grafill Animasjon, hoi polloi, Høgskolen i Innlandet, Høgskolen i Volda, Norsk filminstitutt, Nordic Cultural Point, OBOS, Parabol Design, Quality Hotel Fredrikstad, Qvisten Animation, SALT Art and Music, SAAVA, Scandic City Hotel, St.Croix huset, ToonBoom, TV Paint, TÆPS, Viken Filmsenter, Viken fylkeskommune, Viken UNG og Wex Hotel.