Archive Archive - Fredrikstad Animation Festival

Fredrikstad Animation Festival 2022

  • 115 filmer vist i 15 programmer
  • Største pass-salg og publikumsoppslutning i festivalens historie
  • 6 868 publikummere på festivalens visninger og arrangementer under festivalen og visninger gjennom året.
  • Festivalens program presentert på seks kulturarenaer i Fredrikstad
  • 27 paneldeltagere og foredragsholdere presentert i 11 seminarer og paneler
  • Tredje gang FAF ble gjennomført med et digitalt tillegg

Fredrikstad Animation Festival 2022 ble arrangert fra 20. til 23. oktober med Fredrikstad Kino som hovedarena. Arrangementer og filmvisninger ble også gjennomført på TÆPS, hoi polloi, St. Croix huset og på Quality Hotel – Fredrikstad. Utenom festivaldagene holdt festivalen visninger på SALT i Oslo, TÆPS og hoi polloi i Fredrikstad og kuraterte programmer til festivalen Animasyros i Hellas og Trollywood Animation Festival i Sverige.

Fredrikstad Animation Festival 2022 har hatt den største publikumsoppslutningen i festivalens historie og har etablert seg som det viktigste arrangementet for animasjon i Norden, med 125 filmskapere, filmformidlere og samarbeidspartnere presentert i festivalens programposter. Festivalen videreutviklet et tettere samarbeid med Fredrikstads kultur- og næringsliv gjennom festivalens programmer. 


Publikum

  • Antall publikum (totalt): 6 868
  • Antall publikum – festival: 5 976
  • Antall publikum – digital: 447
  • Antall publikum – arrangementer utenom festival: 445
  • Antall solgte pass: 323
  • Antall gratis akkrediteringer: 206
  • Antall solgte enkeltbilletter: 89
  • Antall skolebilletter: 1 273

Veksten til Fredrikstad Animation Festival har vært betydelig de siste årene, hvor de to siste årene begge har markert rekord for publikumsoppslutning. Veksten festivalen opplever, er et resultat av stabil organisering og utvikling av sterkere markedsmekanismer som gjør av festivalen når sitt publikum.

Salget av festivalpass utgjør den viktigste årsaken til at animasjonsfestivalens store vekst. Pass-salget har bevisst blitt markedsført sterkere og går på bekostning av salget av enkeltbilletter. Dette både for å sikre plass til passholdere i saler med begrenset kapasitet, og for å sikre større billettinntekter til festivalen.

De fysiske arrangementene under festivalen bidrar sterkest til økningen i publikumsoppslutningen. Festivalens digitale satsning var viktig for å sikre publikum under pandemien, men man ser at det kreves ny innovativ satsning for å imøtekomme publikums nye erfaringer med digitalt innhold.


Program

  • 75 kortfilmer, 33 oppdragsfilmer og 7 langfilmer ble vist i løpet av festivalen
  • 83% av filmutvalget var tilgjengelig for publikum på festivalens digitale plattform
  • 69 filmskapere, eksperter og artister ble presentert i festivalens seminarer, arrangementer og møte med filmskapere
  • 54% av filmene som ble presenter i festivalens programmer hadde kvinnelig regissør
  • 42% av foredragsholderne og 55% av jurymedlemmene var kvinner
  • Konsert, utstilling og egne programposter for barnehager, unge og barnefamilier ble gjennomført

Fredrikstad Animation Festival 2022 bød på et variert program i animasjonens tegn. Festivalen opprettholdt siste års aktivitetsnivå med et omfattende program, med sterkt fokus på filmvisninger og seminarer for både bransje og unge. Andre arrangementer og tiltak som konserter, seremonier, workshops og aktiviteter for barn og unge ble også avholdt. Store deler av festivalen kunne i tillegg til å oppleves i Fredrikstad også oppleves digitalt.

Vinner av prisen for Beste Nordisk-Baltiske Animerte Kortfilm Tobias Rud

Tobias Rud omkranset av juryen: Ida Melum, Gísli Darri Halldórsson og Aneta Ozorek, under prisseremonien

Nordisk-baltisk konkurranseprogram for animert film

Festivalens hovedprogram er konkurranseprogrammet for nordisk-baltisk animert film, som er unik både i internasjonal og nasjonal sammenheng. Konkurranseprogrammet for kortfilm har eksistert siden 1997 og langfilmkonkurransen siden 2019. 4 langfilmer, 16 kortfilmer, 13 studentfilmer, 33 oppdragsfilmer, 8 barnefilmer og 6 filmer for unge deltok i konkurransen. Nytt av året var at det ble utdelt en egen pris for filmer som henvender seg til unge i alderen 12 til 15 år.

Vinnerfilmer

Grand Prix

konkurranseprogram for animert kortfilm

Sierra

Regi: Sander Joon
Estland, 2022

Juryens begrunnelse: Det er ikke ofte man opplever en så supersonisk og bombastisk film om familiedynamikk. Denne kortfilmen er fortalt med klarhet, visuell nerve og energi.


Beste Nordisk-Baltisk Langfilm

konkurranseprogram for animert langfilm

My Love Affair with Marriage

Regi: Signe Bauman
Latvia, USA, Luxemburg, 2022

Juryens begrunnelse: Denne helt unike animasjonsfilmen, der myter og symboler konfronterer nevrologi og hormoner, lykkes på en veldig dristig måte å forvandle en personlig historie til noe universelt.


Publikumspris

konkurranseprogram for animert kortfilm

Havnesjefen

Regi: Mia Ludvigsen & Konrad Hjemli
Norge, 2022

Filmen ble stemt frem av festivalens publikum.


Beste Nordisk-Baltiske Kortfilm

konkurranseprogram for animert kortfilm

I’ll Be Your Kettle

Regi: Tobias Rud
Danmark, Canada, 2021

Juryens begrunnelse: Du vil sette pris på denne filmen hvis du tvangsmessig prøver å fikse relasjonene dine ved å bli et elektrisk apparat. Juryen likte denne lekne og surrealistiske kortfilmen om de alvorlige utfordringene med avhengighet. Det lunefulle designet passer filmens tone perfekt.


Beste Nordisk-Baltisk Oppdragsfilm

konkurranseprogram for animert oppdragsfilm

Toleransevinduet

Regi: Julia Torjak
Norge, 2022

Juryens begrunnelse: En film som nærmer seg temaet med klarhet og er i øyehøyde med målgruppen. Det er en stilsikker film med et veldig tiltalende design.

Welcome to Hell – Black Midi mottok hederlig omtale.


Beste Nordisk-Baltisk Studentfilm

konkurranseprogram for animert studentfilm

Cowboy Kevin

Regi: Anna Lund Konnerup
Danmark, 2022

Juryens begrunnelse: Det er ikke lett å snakke om kjærlighet, og det er enda vanskeligere å ikke bli sentimental og cheesy når man gjør det. Regissøren av beste studentfilm lykkes i å fortelle en leken og oppriktig kjærlighetshistorie i perfekt tempo, ytterligere hevet av en bemerkelsesverdig prestasjon fra stemmeskuespilleren.


Beste Nordisk-Baltisk Barnefilm

konkurranseprogram for animert kortfilm

Tales of Zales – Flickering Lights

Regi: Sif Savery
Danmark, 2022

Juryens begrunnelse: Årets beste barnefilm er kjempebra, amazing. Handlingen og tegningene var veldig fine.

Hjemme hos Sinna av Tommy Vad Funderud & Markus Vad Flaaten fikk hederlig omtale.


Beste Nordisk-Baltisk film for unge

konkurranseprogram for animert kortfilm

Troublemaker Tommy

Regi: Rao Heidmets & Pauline Heidmets
Estland, 2021

Juryens begrunnelse: Årets beste ungdomsfilm er sjarmerende med dritbra musikk. Barnslig, gøy.

Bear Hug mottok hederlig omtale.


Fornying av festivalens pris

Som en videreutvikling av festivalens fokus på et bredere aspekt av animasjonsbegrepet, innførte Fredrikstad Animation Festival ny design og utforming av festivalens pris i 2023.

Med fornyelsen av prisen ønsker festivalen å kommunisere at den tar innover seg den rivende teknologiske utviklingen som har skjedd og skjer innen animasjon. Samtidig legges det grunnlag for en festival som favner hele bransjen, hvor alle som jobber med animasjon, både når det gjelder film, spill og ny teknologi som VR, AI, VFX og Motion Graphics, inkluderes i festivalens perspektiv. Festivalen har samarbeidet med den lokale kunstneren Ingeborg Elieson om nytt uttrykk for prisen. Hun sier dette om prisens nye konsept:

”Prisen er designet i et stilisert og lekent uttrykk med en karakterpreget fremtoning. Utformingen springer ut fra idéen om en figur som er i betraktning av seg selv. Jeg har ønsket å integrere det inngraverte tekstfeltet som en del av konseptet ved at karakteren vender blikket innover og studerer egen prestasjon.

Det er lagt vekt på at prisen skal være god å holde i, ha en viss tyngde, eksklusivitet og holdbarhet uten å bli for tradisjonell. Det har også vært viktig å beholde en åpenhet i uttrykket, så prisen kan favner alle konkurranseprogrammenes kategorier. For å levelig-gjøre karakteren vil armen ha en viss bevegelse når man holder i prisen.”

Andre filmprogrammer

Best of International 1 & 2

To programmer med tilsammen 12 filmer med høydepunkter fra den internasjonale animasjonsscenen. Filmene viste et vidt spekter av teknikker innen animasjon og var produsert i tilsammen 14 land (inkludert co-produksjoner).

Abstraction på hoi polloi

Fem non-narrative filmer ble vist i samarbeid med utestedet hoi polloi i Fredrikstad. Filmprogrammet var dedikert filmer som har en mer abstrakt tilnærming, hvor filmskaperne gjennom kunstneriske uttrykk skaper unike filmverk.

Queer Night på TÆPS

Seks kortfilmer inngikk i et natt-program på utestedet TÆPS under festivalens åpningsdag. Programmet var dedikert filmer rundt skeiv tematikk og tok for seg temaer som seksuell orientering, kjønns-identitet og mangfold.

Hekki Prepula Retrospective

I forbindelse med kåring av årets Lifetime Achievement Award til finske Heikki Prepula, viste Fredrikstad Animation Festival et program med kortfilmer laget av den finske mesteranimatøren.

Animert på TÆPS

To filmvisninger av animert kortfilm ble arrangert utenom festivalen på utestedet TÆPS i Fredrikstad. Programmene var viet ukrainsk animert kortfilm og vinnerfilmer fra FAF 2022.

Animert på SALT

Fire visninger av animerte kortfilmer på Kulturhuben SALT i Oslo, ble arrangert i løpet av 2021 utenom festivalperioden. Programmene var viet skeiv animert film, studentfilmer fra Volda, ukrainsk animert kortfilm og vinnerfilmer fra FAF 2022.

Kulturnatt – Fredrikstad

Under Kulturnatt Fredrikstad viste Fredrikstad Animation Festival et animert kortfilmprogram viet skeive filmer på utestedet hoi polloi.

Visning av film på andre festivaler

Best of FAF 2021-program ble vist på Animasyros International Animation Festival i Hellas og på Trollywood Animation Festival i Sverige . Programmene ble satt sammen av vinnerfilmene fra Fredrikstad Animation Festival 2021.


Gjester

2022-utgaven av Fredrikstad Animation Festival bød på offisielle gjester fra tre kontinent og representerer 10 land.

Årets Lifetime Achievement-pris gikk til den finske animatøren og filmskaperen Heikki Prepula. Han fikk prisen for sin livslange innsats og sitt kunstnerskap innen den finske animasjonsscenen. Dessverre var Prepula frahindret å reise, så han var ikke tilstede under festivalen i Fredrikstad.

Offisielle gjester var Peter de Sève (USA), Mark Burton (England), Marie-Laure Guisset (Belgia), Yasuhiro Yoshiura (Japan), Eiko Tanaka (Japan), Koji Takeuchi (Japan), Sophie Mobbs (Norge), Vibeke Heide (Norge), Leena Lecklin (Finland), Fredrik Fottland (Norge), Frank Mosvold (Norge), M. Javad Khajavi (Norge), Ray Witcher (Sverige), Laura Søndergaard Isaksen (Danmark), Ben Mitchell (England), Heikki Jokinen (Finland), Samantha Moore (England), Yaprak Morali (Norge), Andreas E. Lund (Norge), Andreas Paleologos (Norge), Ida Melum (Norge), Aneta Ozorek (Nederland), Gísli Darri Halldórson (Island), Maria Mac Dalland (Danmark), Maria Anestopoulou (Hellas), Johan Edström (Sverige), Tobias Rud (Danmark/Canada), Katz Plunket (Norge), Narissa Schander (Norge) og Kristian Larsen (Norge).

Følgende filmskapere med film i programmet var tilstede og ble presentert i ulike Meet the Filmmakers-arrangement: Hung Huei Jen Red (Taiwan/Estland), Tobias Rud (Danmark) Leena Pukki (Finland), Antanas Skucas (Litauen), Margrethe Danielsen (Norge), Steph Hope (Norge), Julie Engaas (Norge), Adel Kahan Farooq (Norge), Sigrit Villido & Kadi Sink (Estland), Maja Kjellstad Aanonsen (Norge), Frida Tonnby (Sverige), Mia L. Henriksen (Norge), Konrad Hjemli (Norge), Margo Nowicka (Finland) og Christine Tjore Lervåg (Norge).


Seminarer og foredrag

Fredrikstad Animation Festival jobbet aktivt med andre institusjoner og organisasjoner innen film og animasjon, for å utvide festivalens seminardel og videreutvikle festivalen. Under paraplyen FAF-Masterclass presenterer festivalen en foredragsrekke rettet mot animasjonsbransjen som helhet, hvor inspirerende filmskapere og animatører deler sine kunnskaper med festivalens bransjepublikum. Symposiumet har et mer akademisk tilsnitt og Production Day er mer spesifikt rettet mot produksjon og produsentrollen. New Nordic Animation er et utstillingsvindu for en felles nordisk animasjonsscene og viser hva som foregår av prosjekter i hele Norden.

Symposium: Researching Animation – Nordic Perspectives

Torsdag 20. oktober kl 14:00 – Fredrikstad Kino
Antall deltagere: 43

I samarbeid med Høgskolen i Volda, arrangerte Fredrikstad Animation Festival for tredje gang et symposium med en akademisk tilnærming til animasjonsfaget. Ved 2022 utgaven av symposiet deltok foredragsholdere fra viktige nordiske utdanningsinstitusjoner innen animasjon, VFX og dataspillproduksjon, som sammen ga et overblikk over hva som skjer innen forskning og utvikling i Norden. Foredragsholderne var Ray Whitcher, forleser ved Universitetet i Uppsala, Sverige,  Nina Bergström, Høgskolelektor ved Høgskolen i Innlandet, M. Javad Khajavi førsteamanuensis ved Høgskolen i Volda og Laura Søndergaard Isaksen, forsker ved Høgskolen i Viborg, Danmark.

Animasjonskonvent

Fredag 20. oktober kl. 11:00 – Fredrikstad Kino
Antall deltagere del 1: 184
Antall deltagere del 2: 165
Antall deltagere del 3: 165

Fredrikstad Animation Festival 2022 var vertskap for den tredje utgaven av Animasjonskonventet, arrangert av Animasjon Norge som er en undergruppe av Virke Produsentforening. Årets konvent var produsert av Qvisten Animation og hadde japansk anime som tema. Foredragsholderne som ble presentert var anerkjente japanske produsenter og regissører fra animasjonsbransjen:

Eiko Tanaka, fra STUDIO4℃, som har vært produsent for flere TV-serier, spillefilmer, kortfilmer og animasjonsoppdrag i ulike formater, som stereoscopic 3D og videomapping-prosjekter.

Koji Takeuchi er en erfaren produsent for TV-serier, og har siden 2011 viet sin tid til unge animatører og filmskapere, og laget workshops for de japanske kulturmyndighetene.

Yasuhiro Yoshiura er manusforfatter og regissør. Han har drevet med animasjon og produksjon av animerte filmer siden ung alder, og etter studiene etablerte han sitt eget studio Pale Cocoon, og har produsert animasjon siden.

Seminaret inneholdt også en forhåndsinnspillt samtale med Toshio Suzuki. Toshio Suzuki er produsent og administrerende direktør for Studio Ghibli. Han var med å etablere Studio Ghibli i 1985 og har arbeidet fulltid for studioet siden 1989. Han har siden produsert nesten samtlige filmer som Studio Ghibli har lansert frem til i dag.

FAF-Masterclass I: Peter de Sève

Lørdag 22. oktober kl. 10:00 – Fredrikstad Kino
Antall deltagere: 210

Peter de Sève har levert karakterer til filmer som Istid, Oppdrag Nemo og Zootopia? De Sève regnes som en av de ypperste innen fagdisiplinen karakterdesign, og er en prisvinnende illustratør. Hans kunst er detaljrik og følsom, samtidig som han har en egen evne til å få frem karakterenes levd liv og historie i sin subtile strek. I hans mesterklasse under festivalen delte han fra sin kreative prosess og arbeidsmetoder for å få frem det spesielle emosjonelle uttrykket som animasjonsfigurer krever for å få publikums oppmerksomhet.

FAF-Masterclass II: Mark Burton 

Lørdag 22. oktober kl. 14:00 – Fredrikstad Kino
Antall deltagere: 211

Manusforfatter, produsent og regissør Mark Burton har de siste 20 årene jobbet med store animasjonsstudioer som Aardman, Dream Works, og Warner Bros. Han er anerkjent som en av de beste manusforfatterne for animasjon i Europa, og har bidratt på mange internasjonale kassasuksesser. I foredraget under Fredrikstad Animation Festival delte han av sin erfaring og ekspertise med å skrive manus for animerte spillefilmer, med fokus på den kreative prosessen.

FAF-Masterclass III: Marie-Laure Guisset

Lørdag 22. oktober kl 15:00 – Fredrikstad Kino
Antall deltagere: 192

Marie-Laure Guisset er en erfaren animatør med flere internasjonale produksjoner bak seg, inkludert Cartoon Saloons The Secret of Kells (2009) og Sylvain Comets The Triplets of Belleville (2003). Nylig var hun sentral i produksjonen av den norske spillefilmen Titina, hvor hun var animasjonsregissør, som en del av det belgiske co-produksjonsteamet. Guisset elsker å jobbe med å skape liv i karakterene, empati, og ikke minst fortelle historier i forskjellige formater og teknikker. Med et fokus på essensen, liker hun å gå for ”less is more”, samtidig som man tilfører den ekstra lille detaljen som vil skape følelser. I foredraget presentert under Fredrikstad Animation Festival, delte hun tips og små triks hun har samlet i løpet av en over 20 år lang karriere fra animasjonsbransjen, med et særlig fokus på animasjonsstilen i Titina og temaet ”Acting in Animation”.

New Nordic Animation

Lørdag 22. oktober kl.16:45 – Fredrikstad Kino
Antall deltagere: 132

Fire prosjekter fra de nordiske landene, ble presentert under Fredrikstad Animation Festival sitt nordiske forum, kalt New Nordic Animation, lørdag 22. oktober på Fredrikstad Kino. Formålet med forumet er å vise frem nye prosjekter og presentere filmskapere fra de nordiske landene. Under seansen presenterte fire filmskapere, produsenter eller studioer fra Danmark, Finland, Sverige og Norge sine siste prosjekter.

Foredragsholderne var Maria Mac Dalland, en dansk regissør og visuell kunstner, som presenterte en work-in-progress av sin nyeste TV-serie Lille Toot, som hun produserer med Toolbox og JA Film. Johan Edström, en svensk produsent, presenterte en ny film Anna Mantzaris, mens Storyboardartist, Leena Lecklin fra det finske studioet Gigglebug, snakket om den nyeste TV-serien Unstoppable Yellow Yeti. Seansen ble avsluttet med en presentasjon av produsent Fredrik Fottland fra CGI studioet Expanse, om deres arbeid med hybrid live-action-/animasjonslangfilmen Teddybjørnens jul. Forumet er satt sammen i samarbeid med forskjellige nordiske organisasjoner for animasjon: SAAVA – den svenske sammenslutningen for animasjon og VFX, ANIS – dansk sammenslutning for animasjon og den finske animasjonslauget Finnanimation.

Meet the Distributors

Fredag 21. oktober kl. 12:30 – Blender Collective
Antall deltagere: 66

I en seanse på Blender Collective, presenterte et knippe distributører seg selv og diskuterte hvordan man som filmskaper skal kunne få verket sitt ut på et internasjonalt marked. Følgende foredragsholdere ble presentert i seansen:

Sanne Jehoul som jobber i kortfilmavdelingen i det Wien-baserte salgs- og festival-distribusjonsselskapet Square Eyes. Hun er også programdirektør for Glasgow Short Film Festival, Skottlands ledende kortfilmarrangement.

Luce Grosjean etablerte Sève Films i 2014. Et distribusjonsselskap for å promotere studentfilmer og unge, talentfulle regissører på animasjonsfestivaler. I 2017 jobbet hun med Miyu Productions for å lage Miyu Distribution, som spesialiserer seg på distribusjon på festivaler og internasjonale salg av animasjon. Festivalkonsulent Arna Bersaas fra Norsk filminstitutt deltok også for å informere om NFIs arbeid med internasjonale festivaler.

Meet the Financiers

Lørdag 22. oktober kl. 11:30 – Blender Collective
Antall deltagere: 72

I en panelsamtale med ulike filmfond og institusjoner, kunne produsenter, animatører og filmskapere høre om forskjellige muligheter for å få finansiert sine audiovisuelle prosjekter. Deltagere i panelet var Kåre Jensen fra Kreativt Europa – Mediadesk, Ånund Austenå, leder ved Viken Filmsenter, og fra NFI Silje Riise Næss, seksjonsleder for kunstnerisk vurdering og Rodrigo Stoicheff, fiksjonsfilmkonsulent.

Meet the festivals

Lørdag 22. oktober kl. 18:30 – Blender Collective
Antall deltagere: 60

Fredrikstad Animation Festival har utvidet samarbeidet med flere ulike nordiske og europeiske animasjonsfestivaler, og flere av de samarbeidende festivalene var tilstede under animasjonsfestivalen i Fredrikstad. Disse ble presentert i en egen seanse på Blender Collective, lørdag kveld. Festivalrepresentanter som var tilstede under seansen og som ble presentert var Aneta Ozorek fra den nederlandske animasjonsfestivalen KABOOM, Laura Almantaité fra Blon i Litauen, Maria Anestopoulou fra greske animasjonsfestivalen AnimaSyros og Sandra Brunkow Simonsen og Jane Lyngbye Hvid Jensen fra danske Viborg Animation Festival. Formålet med seansen var å knytte kontakt mellom filmskapere som var tilstede og animasjonsfestivaler fra Norden og Europa.


Barn og unge

Den kulturelle skolesekken

Tirsdag 18. oktober – torsdag 20. oktober – Fredrikstad Kino
Antall deltagere: 840

Gjennom Den kulturelle skolesekken viste Fredrikstad Animation Festival et program bestående av fem animerte kortfilmer rettet mot tredjeklassingene i Fredrikstad. Filmene var satt sammen av internasjonale filmer som festivalens administrasjon hadde sett på andre festivaler for animasjon i Europa. Som en forlengelse av opplegget fikk tredjeklassingene mulighet til å lage sine egne zoetrope-striper som ble utstilt i foajeen på Fredrikstad Kino. En av stripene ble kåret som vinner og forstørret til å bli vist i en større zoetrope som var utstilt.

Seminardag for elever og studenter: Narissa Schander og Vibeke Heide

Torsdag 20. oktober kl. 10:00 – Fredrikstad Kino
Antall deltagere: 120

To foredrag ble presentert i et eget seminar for unge i alderen 16 til 20 år under åpningsdagen av Fredrikstad Animation Festival. Foredragene sentrerte rundt produksjon av animasjon, representasjon og mangfold i film.

Seminardagen åpent med et foredrag av Vibeke Heide, som er utdannet filmregissør ved Den norske filmskolen. Hun skriver, regisserer og produserer kortfilm og musikkvideoer gjennom sitt eget produksjonsselskap Sentimeter film. Filmene har blant annet blitt tildelt Gullstolen under Kortfilmfestivalen og Amandaprisen under Den norske filmfestivalen. I tillegg til å være filmskaper jobber Heide med mangfold i kunst- og kulturlivet hos Transcultural Arts Production, og som frivillig for Oslo Fusion Filmfestival. Heide ga et introduksjonsforedrag om hvordan en skal forholde seg til seksuell orientering og kjønn i et mangfoldsperspektiv når man lager film.

Seminardagens andre foredrag var ved Narissa Schander som har brukt de siste 12 årene på å spesialisere seg innen 2D-animasjon. Den siste tiden har hun jobbet i Irland hos Cartoon Saloon med 2D-spesialeffekter på Wolfwalkers (Ulvevandrerne) der fokuset var på å animere ild, vann, røyk, magi og mye mer. I Irland har hun også tidligere bidratt på Disney og BBC TV-serier som Wander over Yonder og Dangermouse. Deretter tok hun turen til Canada der hun hadde rollen som komposisjonsartist på filmen My Little Pony The Movie. Gjennom hele karrieren har Schander jobbet flittig sammen med Mikrofilm på mange flotte prosjekter som Frisørsalongen på Frydenlund, Kakerlakkene, It was Mine, Maratondagboken og Titina. Schanders siste prosjekt var i Irland hos Cartoon Saloon som 2D Special Effects Supervisor på Netflix’ kommende film, My Father’s Dragon. Under foredraget presenterte Schander sin karrierevei og hvordan hun jobbet med de ulike internasjonale produksjonene.

Portofolioseanse

Torsdag 20. oktober kl. 16:30 – TÆPS
Antall deltagere: 22

Studenter og nylig ferdigutdannede animasjons- og filmarbeidere fikk mulighet til å vise frem arbeidet sitt til et utvalg av festivalens gjester og samarbeidspartnere. Arrangementet ble koordinert av den franske produsenten Thomas Malmonte, som har over ti års erfaring med innhold for barn og unge. I panelet satt Animatør og SFX-utøver Narissa Schander, Produsent ved Mikrofilm Lise Fearnley, og 3D-animatør og designer Torgeir Holm fra det Fredrikstadbaserte selskapet Netron.

Utdanningsstand

Torsdag 20. oktober kl 10:00 – 15:00 – Fredrikstad Kino

I forbindelse med fagdagen for elever og studenter, fikk sentrale institusjoner innen høyere utdanning i animasjon, mediefag og film, presentert seg med stand i foajeen til Fredrikstad Kino. Skolene som var tilstede var Universitetet i Innlandet som presenterte deres spillutdanning, animasjonslinja ved Høgskolen i Volda og Høgskolen Kristiania.

Meet the Future

Fredag 21. oktober kl 09:30 & lørdag 22. oktober kl. 09:30 – Quality Hotel Fredrikstad
Antall deltagere: 60

I to Q&A-seanser kunne festivalpublikum møte filmskaperne fra festivalens konkurranseprogram for nordisk-baltisk studentfilm. Filmskaperne som ble presentert var Christine Tjore Lervåg (Remember this is not over), Sigrit Villido og Kadi Sink (Hidden Life), Emilia Eriksson (Birthday), Maja Kjellstad Aanonsen (Death at the bus stop), Mia Ludvigsen Henriksen and Konrad Hjemli (Havnesjefen) og Margo Nowicka (Dysmorphia). Seansen ble ledet av journalist og filmskaper Ben Mitchell som er sjefsredaktør i den britiske animasjonsbloggen Skwigly Online Animation Magazine.

Visning av workshopfilmer og prisutdeling for beste barnefilm

Lørdag 22. oktober kl. 15:30 – Fredrikstad Kino
Antall deltagere: 29

I en uformell seremoni ble årets vinner av best nordisk-baltiske animerte barnefilm kåret på Fredrikstad Kino, av en lokal barnejury. I forbindelse med seremonien ble også en rekke filmer produsert i en workshop ved E6 – Østfold medieverksted vist.

Årets barnejury flankert av vinnerne av årets Beste Nordisk-Baltiske Barnefilm

Barnehagevisning og kritt-tegning i Gågata

Fredag 21. oktober kl 11:30 – Fredrikstad Kino
Antall deltagere: 219

Et egnet program med fem animerte filmer ble vist for barnehagene i Fredrikstad. Etter visningen ble alle barna invitert til å tegne og fargelegge gågata med kritt.

Workshop for unge

Lørdag 22. oktober & søndag 23. oktober – E6 – Østfold medieverksted
Antall deltagere: 8

En workshop med animatør Kristian Larsen ble avholdt på E6 – Østfold medieverksted, helgen 22. til 23. oktober. Deltagerne som var i aldersgruppen 16 til 20 år fikk innføring i grunnleggende animasjonsteknikker, med et særlig blikk på stop-motion. Workshopleder var Kristian Larsen som er en norsk animatør som for tiden jobber i Portland, Oregon for Laika Studios. Med over 8 års erfaring fra reklamer, dataspill og animerte filmer som Jul i Flåklypa, Hakkebakkeskogen, Missing Link og Guillermo del Toros Pinocchio. Under workshopen, var det også planlagt et tilpasset festivalopplegg for deltagerne, slik at de fikk mulighet til å delta på andre arrangementer og seminarer.

Familiedag

Søndag 23. oktober – Fredrikstad Kino

Siste festivaldag er viet barn og familier med filmprogram og aktiviteter tilpasset målgruppen, arrangert på Fredrikstad Kino. I byhallen som fungerer som kinofoaje holdt festivalen en rekke aktiviteter som animasjonsworkshop, tegneverksted og legobygging. Festivalens hovedsponsor bydde på gratis filmvisning av filmene Hvor er Anne Frank og Titina. Familiedagen er produsert i samarbeid med Fargefabrikken, E6 – Østfold medieverksted, Fredrikstad Kino og OBOS.


Seremonier, møte med filmskapere og andre arrangementer

Åpningsseremoni

Torsdag 20. oktober kl. 21:00 – Fredrikstad Kino
Antall deltagere: 190

Åpningsseremonien 2022 var dedikert til den norske premieren av Titina, regissert av Kajsa Næss. Filmen er en norsk-belgisk co-produksjon og er løst basert på historien om Roald Amundsen og Umberto Nobiles luftskipsferd til Nordpolen. Under åpningsseremonien ble årets Lifteime Achievement-vinner hyllet og åpningstalen ble holdt av Steinar Frølandshagen, regionsdirektør i OBOS.

Utstilling: Don Giorno al Forno

Torsdag 20. oktober – søndag 22. oktober – Fredrikstad Kino
Antall deltagere: 150 (åpning)

Gjennom konseptet ”Don Giorno al Forno” presenterte kunstneren og illustratøren Andreas E. Lund en konseptuell utstilling konsentrert rundt den fiktive bodybuilderen og hans sønn sitt nye matkonsept. Utstillingen ble presentert i byhallen som fungerer som foaje for festivalen og Fredrikstad Kino.

Animated Live: True Cuckoo

Fredag 22. oktober kl. 21:00 – St. Croix huset
Antall deltagere: 191

Animert konsert med elektronikaartisten True Cuckoo på St. Croix huset i Fredrikstad. True Cuckoo er artistnavnet til Andreas Paleologos som også er animatør, filmskaper og illustratør. Til konserten laget Paleologos animasjoner tilpasset et 45 minutter live-set som ble urfremført under Fredrikstad Animation Festival 2022.

Konsert med True Cuckoo på St. Croix huset

Quiz-o-rama

Torsdag 20. oktober kl. 19:00 – TÆPS
Antall deltagere: 80

Som en del av festivalen holdt samarbeidspartneren TÆPS en spesialutgave av sin tradisjonsrike torsdags-quiz med spørsmål om film og animasjon.

Identity and LGBTQ+ Representation Panel

Fredag 21. oktober kl. 20:00 – St. Croix huset
Antall deltagere: 56

Som en del av Fredrikstad Animation Festival sin satsing på mangfold og feiring av skevit kulturår presenterte festivalen et panel som diskuterte emner rundt skeiv representasjon og identitet i film og animasjon. I panelet satt filmskaperne Frank Mosvold og Vibeke Heide, som gjennom sitt kunstnerskap har presentert skeive karakterer i film og animasjon. Samtalen ble ledet av festivalleder Anders Narverud Moen.

Meet the Filmmaker

Fredag 21. oktober kl. 20:30 – St. Croix huset
Antall deltagere: 59

I flere seanser under Fredrikstad Animation Festival, fikk publikum mulighet til å møte filmskaperne fra festivalens konkurranseprogram for animert film. Seansene ble ledet av Ben Mitchell, sjefsredaktør for den britiske animasjonsbloggen Skwigly. Kortfilmskaperne i konkurranseprogrammet ble presentert på St. Croix huset fredag kveld.

Prisutdeling og avslutningsfest

Lørdag 22. oktober kl. 22:00 – Quality Hotel Fredrikstad
Antall deltagere: 172

Prisutdeling som konkluderte festivalens konkurranseprogram for nordisk-baltisk animert film ble avholdt på Quality Hotel i Fredrikstad med festivalleder Anders Narverud Moen som konferansier.


Organisering og produksjon

Fredrikstad Animation Festival er organisert av Norsk Animasjonsforum, med Anders Narverud Moen som festivalleder og daglig leder. Moen hadde ansvar for program, økonomi og produksjon av festivalen. Han er den eneste fast ansatte i festivalorganisasjonen. Som festivalprodusent var Clara Saetren ansatt i seks måneder fra mai til november. Andre ansatte og tilknyttet administrasjonen var Jonas Saabel, med ansvar for digital festival, Marit Krogstad som informasjon og markedsansvarlig, og Thomas Malmonte som ansvarlig for bransjerelaterte tiltak. Mathilde Jansen var utplassert fra Høgskolen i Østfold, og hadde oppgaver tilknyttet gjestehåndtering.

Festivalstyre i Norsk Animasjonsforum består av Trine Vallevik Håbjørg (leder), Søren Fleng, Yaprak Morali, Lise Fearnley, Johannes Hafnor og Endre Eidså Larsen.

Festivalens tekniske team bestod av Mette Durban Andreassen og Jonas Siro. Design er gjort ved Parabol Studio og festivalens trailer ble laget av Ida Melum. Katrin Caspar ved Polynor er ansvarlig for festivalens nettsider. Festivalens aktiviteter for barn og skoleklasser ble produsert av Fargefabrikken ved Nina Molven.

Festivalen hadde to programråd; en utvalgskomité for festivalens nordisk-baltiske konkurranseprogram, og et programråd som rådfører festivalens administrasjon angående seminargjester og foredragsholdere. For å sikre kjønnsbalanse i festivalens program har festivalen et prinsipp om også å ha kjønnsbalanse i festivalens programråd. Slik sikres det at ulike perspektiver på animasjonsfilm slipper til. I utvalgskomitéen satt foruten festivalleder Anders Narverud Moen, produsent Merete Korsberg og journalist Ben Mitchell. Programrådet bestod av filmskaper Kajsa Næss, produsent Frank Mosvold og spillutvikler Fredrik Kaupang.

Animasjonskonventet ble produsert i samarbeid med Norsk Animasjon, som er en undergruppe av Virke Produsentforening og Qvisten Animation. Symposiumet ble gjennomført i samarbeid med Høgskolen i Volda og det nyetablerte nettverket for nordiske utdanningsinstitusjoner innen animasjon.

Festivaladministrasjonen har vært stabil de siste årene og evner på tross av begrensede lønnsmidler å produsere en festival i sterk utvikling, både når det kommer til program og publikumsvekst. Gjennom effektive organisasjonsformer og bruk av nye innovative planleggingsverktøy evnes det å utvikle arbeidsflyten slik at organisasjonen effektivt gjennomfører de mange formidlingstiltakene som festivalen har, selv med begrensede ressurser.

Festivaladministrasjonen ser det likevel som en stor utfordring å videreføre veksten som festivalen er i, uten å øke antall ansatte. Flere publikummere gir større utfordringer med tanke på logistikk, publikumshåndtering og kapasitet i saler, på arenaer og hoteller i Fredrikstad. En mer stabil og sterk administrasjon med flere ansatte i helårsstillinger, bør være et fremtidig mål for festivalen, for å kunne håndterer veksten.


Resultat og økonomi

Med 50% større publikumsoppslutning og 20% økt pass-salg er Fredrikstad Animation Festival 2022 det største arrangement for animasjon som noen gang har funnet sted i Norge. Fredrikstad Animation Festivalen opplevde også større tilvekst av inntekter, både private og offentlige midler. På tross av dette var prisvekst og inflasjon medvirkende årsaker til av 2022-utgaven av festivalen gikk i underskudd.

Inkludering og mangfold

Fredrikstad Animation Festival jobber aktivt for å mangfoldiggjøre programmene og gjøre festivalen tilgjengelig for at nye grupper skal få oppleve festivalen. Målsettingen er at Fredrikstad Animation Festival skal speile det mangfold som dagens samfunn og animasjonsbransje består av, og derfor jobber festivalen på mange fronter for å oppnå en større deltagelse og diversitet i programmene som festivalen presentere.

Gjennom programpostene evnet festivalen å mangfoldiggjøre programmet, med filmer som tar opp i seg mangfold- og minoritetsperspektiver. Gjennom statistikkføring og kontinuerlig diskusjon om temaene evner festivalen å oppnå flere av målene som er satt i festivalens strategiplan for inkludering og mangfold, vedtatt av festivalstyret i Norsk Animasjonsforum:

  • Både festivalens styre og administrasjon har en kjønnsbalanse på 50% og administrasjonen bestod av folk fra fire nasjonaliteter.
  • Festivalens programråd hadde begge kjønn representert.
  • Kjønnsbalansen i festivalens filmprogrammer var jevn, hvor kjønnsfordelingen av regissører var 40% kvinnelige, 52% mannlige og 8% av filmene hadde co-regissører av begge kjønn. Det er først og fremst festivalens program for oppdragsfilm som gjør at festivalen presenterer flest mannlige regissører sett samlet.
  • Festivalen presenterte et eget panel og filmvisninger dedikert LHBTQ+-filmer, hvor foredrag med TrAP (Transcultural Arts Production) også inngikk i festivalens program.
  • Flere av foredragsholderne hadde minoritetsbakgrunn, det samme gjaldt filmskaperne presentert i festivalens konkurranseprogrammer.
  • Gjennom samarbeid med Fredrikstad Kino og OBOS, kunne flere av visningene og aktivitetene rettet mot barnefamilier tilbys gratis. Dette er en del av strategien for å tilgjengeliggjøre festivalen ovenfor lavinntektsfamilier og marginaliserte grupper i samfunnet.
  • Fredrikstad Animation Festival bør allikevel jobbe sterkere med inkludering av nye marginaliserte publikumsgrupper ved å tilknytte seg en fast organisasjon som jobber kontinuerlig med dette i lokalsamfunnet i Fredrikstad.

Miljøprofil

Fredrikstad Animation Festival ønsker å ta klima og miljøutfordringene på alvor og ønsker å bidra til et bærekraftig samfunn. Selv om animasjonsfilmen er det sentrale i festivalen, ønsker Fredrikstad Animation Festival å bidra til en positiv samfunnsutvikling. Endring av festivalen i en mer miljøvennlig retning er et langsiktig arbeid og krever at ressurser blir satt av til en helhetlig plan for gjennomføring av tiltak. På grunn av festivalens økonomiske situasjon ble ikke hele tiltaksplanen som er ønsket fra festivalstyret gjennomført i 2023. Det er derfor viktig at festivalen oppnår en større finansering for å ta bedre kontroll over festivalens klimautslipp. Tiltak som ble gjennomført i 2022 var

  • Festivalens styre og administrasjon gjennomførte flere møter digitalt, for å begrense reisingen.
  • Reiser med tog og landtransport ble vurdert der det var hensiktsmessig, både for festivaladministrasjonens reiser gjennom året, og for inviterte gjester.
  • Vegetariske alternativer ble mer fremtredende i festivalens tilbud til gjester og publikum. Flere av måltidene som festivalen organiserte var hel-vegetariske.
  • Festivalens hovedarena, Fredrikstad Kino, er Miljøfyrtårn-sertifisert, som betyr at de jobber helhetlig, systematisk og langsiktig med tiltak som vil redusere klimagassutslippene, og bidrar til en grønn fremtid.
  • Festivalen ønsker å klimakompensere sine utslipp, men på grunn av manglende økonomi ble ikke dette gjennomført.

Internasjonalt samarbeid

I 2022 har festivaladministrasjonen arbeidet aktivt for å etablere samarbeid og nettverksorganisasjoner på et internasjonalt plan. Fredrikstad Animation Festival har som mål å etablere seg som en betydelig aktør i det internasjonale animasjonsmiljøet og søker stadig samarbeid med relevante organisasjoner innen film og animasjon fra andre land.

I flere år har Fredrikstad Animation Festival hatt et programsamarbeid med nordiske organisasjoner for animasjon, som Finnanimation, SAAVA og Anis, om seminaret New Nordic Animation, hvor nye nordiske prosjekter blir presentert, og samarbeid mellom landene er sentralt i diskusjoner. Samarbeidet ble videreført i 2022.

Fredrikstad Animation Festival har også vært sentral i etablering av festivalnettverk for både nordisk-baltiske festivaler og nettverk for europeiske festivaler. Arbeidet med det nordiske nettverket har størst suksessfaktor, hvor en plan for samarbeid om digital formidling og utveksling av erfaring og kunnskap er sentrale mål. Nettverket består av foruten for Fredrikstad Animation Festival, Blon – Animation and Game Festival fra Litauen og danske Viborg Animation Festival. Det europeiske nettverket er under evaluering, da finansieringen av nettverket uteble i 2022.

Økonomi

På tross av at festivalen evner å tiltrekke seg større inntekter gjennom økte tilskudd, billettinntekter og sponsoratet gikk festivalen med et betydelig underskudd i 2022. Dette skyldes økte kostnader og inflasjon som skjedde i 2022. Fredrikstad Animation Festival har utfordringer med å kompensere for prisstigningen som skjer i samfunnet, samtidig som det er et ønske å sette av mere midler til lønn og administrasjon. Også flere publikummere gir økte utfordringer, og det er begrenset hvor mye festivalen kan øke billettinntektene for å kompensere merutgiftene. Festivalen opplever stabile tilskudd fra det offentlige, men uten videre økning som kompenserer for inflasjon blir det vanskelig for festivalen å holde tritt med kostnadsøkningene og en forventet lønnsøkning.

Festivalen klarerer likevel å sikre flere sponsorer og samarbeidspartnere som er interessert i å investere i festivalens programposter. Dette bidrar til at festivalen kan opprettholde aktiviteten og sikre festivalens programmer videre drift. Festivalens gode relasjon med animasjonsbransjen muliggjør mange prosjekter, gjennom egeninnsats fra studioer og enkeltpersoner i miljøet.

Samarbeidspartnere

Amandus – Lillehammer Internasjonale Studentfilmfestival, Animasjon Norge – Virke Produsentforening, Animation Volda, The Animation Workshop, ANIS – Animasjonssammenslutningen, Blender Collective, Camino Books, E6 – Østfold medieverksted, Expanse AS, Frame by Frame, Fargefabrikken, Fredrikstad Kino, Fredrikstad kommune, Finnanimation, Fritt Ord, Grafill Animasjon, hoi polloi, Høgskolen i Innlandet, Høgskolen i Volda, Norsk filminstitutt, Nordic Cultural Point,  OBOS, Parabol Design, Quality Hotel Fredrikstad, Qvisten Animation,  SALT Art and Music, SAAVA, Scandic City Hotel, St.Croix huset, ToonBoom, TV Paint, TÆPS, Viken Filmsenter, Viken fylkeskommune, Viken UNG og Wex Hotel.

Fredrikstad Animation Festival 2021

  • 130 filmer vist i 13 programmer
  • Største billett- og pass-salg i festivalens historie
  • 5000 besøkende publikum på festivalens visninger og arrangementer
  • Arrangementer presentert på 8 kulturarenaer over hele Fredrikstad
  • 30 foredragsholdere presentert i 11 seminarprogramposter
  • Videreføring av festivalens digitale strømmetjeneste

Fredrikstad Animation Festival 2021 ble arrangert fra 21. til 24. oktober, med Fredrikstad Kino som hovedarena. Også TÆPS, hoi polloi, Gamlebyen Kino, Gamlebyen Kulturhus, Fredrikstad bibliotek og Klubselskapet Phønix ble benyttet som arenaer for visninger og arrangementer.

Fredrikstad Animation Festival 2021 er tidenes animasjon- og filmfestival arrangert i Fredrikstad, med 35% økning i publikumsoppslutning fra 2019, større program og opptil 100 filmskapere tilstede presentert enten med film i programmet eller som offisielle gjester. Festivalen hadde også et utvidet samarbeid med flere næringslivs- og kulturaktører i Fredrikstad.


Publikum

  • Antall publikum (totalt): 4922
  • Antall publikum – festival: 4074
  • Antall publikum – digital: 591
  • Antall publikum – arrangementer utenom festival: 257
  • Antall solgte pass: 261
  • Antall gratis pass: 180
  • Antall solgte enkeltbilletter: 320
  • Antall skolebilletter: 850

Fredrikstad Animation Festival har hatt en betydelig vekst de siste årene, med 2021 som rekordår. Festivalens utvikling av digitale plattformer har bidratt til at festivalen har kunnet holde på et publikum gjennom Corona-pandemien.

Festivalen har et godt grep om salg av festivalpass, som har økt vesentlig de siste årene. Enkeltbillettsalget var i 2021 nedadgående da man opplevede svikt i oppslutningen om familiedagen som tradisjonelt har vært det viktigste tiltaket ovenfor et lokalt publikum.


Program

  • 91 kortfilmer, 36 oppdragsfilmer og 4 langfilmer ble vist i løpet av festivalen.
  • 90% av filmutvalget var tilgjengelig for publikum på festivalens digitale plattform.
  • ­4 animerte VR verk var også en del av det offisielle festivalprogrammet.
  • 51 filmskapere, filmvitere og artister ble presentert i festivalens seminarer, arrangementer og møte med filmskapere.
  • 50% av filmene som ble presenter i festivalens kortfilmprogrammer hadde kvinnelig regissør. Kjønnsfordelingen er også lik i festivalens seminarprogram.

Festivalprogrammet for 2021 utgaven av Fredrikstad Animation Festival bød på et rekordstort antall filmer, seminarer og foredragsholdere, samtidig som festivalen hadde alternative formidlingsopplegg som animert konsert, møte med filmskapere og klubbnatt. Festivalen gir gjennom sitt unike program et innblikk i hvor animasjonsfilmen står i dag både på vår hjemlige scene, internasjonalt og på den nordiske arenaen. Festivalens program kunne både oppleves fysisk og digitalt.


Nordisk-baltisk konkurranseprogram

Fredrikstad Animation Festival presenterer hvert år et eget konkurranseprogram for nordisk-baltisk animert film, som er unik i festivalfloraen både nasjonalt og internasjonalt. Konkurranseprogrammet for kortfilm er blitt avholdt siden 1997 og i 2021 er det tredje året at langfilm er en del av konkurranseprogrammet. 16 kortfilmer, seks barnefilmer, 17 studentfilmer, 36 oppdragsfilmer og fire langfilmer kjempet om prisene som ble delt ut under en prisutdeling på Phønix lørdag 23. oktober.

Vinnere nordisk-baltisk konkurranseprogram for animert film

Grand Prix

konkurranseprogram for animert kortfilm

A Most Exquisite man

Regi: Jonas Taul
Estland, 2021

Juryens begrunnelse: Med sine fredelige bilder klarer filmen å bygge opp sitt eget univers på en delikat måte, og får seeren til å komme med indirekte, men uunngåelige spørsmål om meningen med livet.
Stedet er ikke et sted, men et mentalt forslag. Hvitt er ikke bare hvitt, og svart er ikke bare svart, men de er fulle av muligheter som bidrar til isolasjonen av karakteren som danner hans indre verden og åpner filmrommet for utsøkte muligheter.


Beste Nordisk-Baltisk Langfilm

konkurranseprogram for animert langfilm

FLEE

Regi: Jonas Poher Rasmussen
Danmark, Norge, 2021

Juryens begrunnelse: Flukt klarer på en usentimental måte å fortelle om de følelsesmessige kostnadene å flykte fra hjemlandet. Den viser oss skjønnheten i kjærligheten mellom en gutt og hans familie, men også oppvåkningen av en ung gutts seksualitet. Vi blir tatt med på reisen hvor en voksen mann forteller sine innerste hemmeligheter og følelser. Filmen rørte oss dypt! Den fine kraftfulle animasjonen, geniale historiefortellingen; med bruk av musikk, vakker design og dristig blanding av teknikker gjør dette til en virkelig vakker og viktig film.


Beste Nordisk-Baltisk Kortfilm

konkurranseprogram for animert kortfilm

The Landing

Regi: Kaisa Penttilä
Finland, 2021

 Juryens begrunnelse: Filmens slående kombinasjon av humor og hardhet portretterer vakkert, vårt samfunn sin store frykt og dømmekraft for det ukjente, og den umiddelbare nødvendigheten av å merke og tilpasse det ukjente til våre behov og forståelse.


Beste Nordisk-Baltisk Oppdragsfilm

konkurranseprogram for animert oppdragsfilm

Hjelp! Vi har en blind pasient

Regi: Robin Jensen
Norge, 2021

Juryens begrunnelse: I et veldig mangfoldig utvalg av animasjonssjangere, stiler og teknikker, alt fra musikkvideoer, informasjonsfilmer, trailere og reklamer, har juryen valgt en film som bruker en tradisjonell animasjonsteknikk på en vellykket måte. Filmen skildrer et seriøst tema på en varm og humoristisk måte. Filmen bruker hverdagslige situasjoner for å gjøre emnet til noe absurd unikt mens de bruker animasjonens fulle potensial som en kunstform.
Uttrykket og tonen i filmen oppmuntrer til latter samtidig som den respekterer temaet. Fantastisk arbeid.


Publikumsprisen

konkurranseprogram for animert kortfilm

Night of the Living Dread

Regi: Ida Melum
England, 2020

Filmen ble stemt frem av festivalens publikum


Beste Nordisk-Baltiske Studentfillm

konkurranseprogram for animert studentfilm

Favorittdatter

Regi: Susi Haaning
Danmark, 2020

Juryens begrunnelse: Denne bemerkelsesverdig finstemte filmen klarte å røre oss dypt med et poetisk bildespråk, stødig historiefortelling og en sterk følelsesmessig påvirkning. Det gjøres en imponerende jobb med å fange hvordan det er å ha en psykisk syk forelder, noe som noen ganger betyr at foreldre- og barnerollene er omvendt, i dette tilfellet en kjær far og hans favorittdatter (kalt Terminator).


Beste Nordisk-Baltiske Barnefilm

konkurranseprogram for animert kortfilm

Matilda and the Spare Head

Regi: Ignas Meilūnas
Litauen, 2021

Juryens begrunnelse: Årets beste barnefilm har veldig bra teknikk. Den er veldig «smooth». Det funker ikke å kjøpe et ekstra hode, man trenger ikke lære alt.

Barnejuryen ga også hederlig omtale til The Landing (regi: Kaisa Penttilä).


Andre filmprogrammer

Best of International 1 & 2

To programmer med tilsammen 14 filmer med høydepunkter fra den internasjonale animasjonsscenen. Filmene viste et vidt spekter av forskjellige teknikker innen animasjon og 50% av filmene hadde kvinnelig regissør.

Abstraction at hoi polloi

Åtte non-narrative filmer ble vist i samarbeid med utestedet hoi polloi. Filmprogrammet var dedikert filmer som har en mer abstrakt tilnærming, hvor filmskaperne gjennom kunstneriske uttrykk skaper unike filmverk.

Midnight Madness på TÆPS

Åtte kortfilmer passende for de sene nattetimer på utestedet TÆPS i Fredrikstad. Filmene har ofte en humoristisk eller sjokkerende tematikk og er en del av festivalens samarbeid med næringslivet om å skape andre fora for visning av animerte kortfilm.

Animated Scienes

Åtte kortfilmer satt sammen til et program, som en del av symposium om animasjon og vitenskap. Formålet med programmet er å vise gode eksempler på hvordan animasjon kan visualisere avansert (og ofte abstrakt) vitenskap.

Signinficant: The Animation Workshop

I forbindelse med kåring av årets Lifetime Achivement Award, til danske Morten Thorning, ble et utvalg av de viktigste kortfilmene som er produsert ved The Animation Workshop, vist på en utekino i Gamlebyen i Fredrikstad. Thorning som har vært sentral i oppbygning av skolen som har hatt stor betydning for den danske og europeiske animasjonsscenen de siste tiårene.

Barnehagevisning

Gratis visning av fire filmer egnet for de minst av oss.

Animert på TÆPS

Festivalen arrangerte også to visninger i løpet av høsten 2021 på TÆPS med animerte kortfilmer.  

Animert på SALT

Tre visninger av animerte kortfilmer på Kulturhuben SALT i Oslo, ble arrangert i løpet av 2021, utenom festivalperioden.

Barnehagebarn kritt-tegner i gågaten utenfor Fredrikstad Kino.

Gjester

Hvert år presenterer Fredrikstad Animation Festival anerkjente filmskapere og filmvitere i festivalens program, både som jurymedlemmer, seminargjester og i arrangementer som Meet the Filmmakers. Årets hedersgjest var danske Morten Thorning som også mottok festivalens Lifetime Achivement Award. Han ble hedret for sin innsats for den nordiske animasjonsbransje gjennom arbeidet han har gjort med etableringen og utviklingen av animasjonsskolen The Animation Workshop i Viborg, Danmark.

Offisielle gjester, juryer og foredragsholdere som var tilstede under festivalen fra 21. til 24. oktober var: Morten Thorning (Dk), Lizete Upìte (Lat), Ellie Land (UK), Samantha Moore (UK), Claus Toksvig Kjaer (Dk), Karin Vandenrydt (Be), Jala Maghout (Tys, Syria), Uri Kranot (Dk), Eirik Heggen, Kana Tankosa Nikolic (Dk), Kaisa Penttilä (Fin), Bee Grandinetti (Bra), Celia Kaspar (Tys), Christopher Ebeling (NZ), Gina Thorstensen, Lasse Person (Se), Margrethe Danielsen, Mats Grorud, Oda Bahr, Philip Lazebnik (US), Rasmus Sivertsen, Søren Fleng (Dk), Anna Mantzaris (Se), Andreas E. Lund, Death By Unga Bunga, August Vlden Skarra, Frederick Howard, Bjørn Morten Nerland, Joseph Langdon, Karla Von Bengtson (Dk) og Hilde K. Kjøs.

Følgende foredragsholdere holdt digitale seminarer: Abigail Addison (Uk), Don Hahn (US), Emma de Swaef (Be), Marc James Roels(Be), Matthew Luhn (US), Niki Lindroth Von Bahr (Se), Paloma Baez (Port) og Serge Mostowy (Uk).

Morten Thorning mottar Lifetime Achivement Award av styreleder Trine Vallevik Håbjørg.

Seminarer og foredrag

Fredrikstad Animation Festival jobbet aktivt med andre institusjoner og organisasjoner innen film og animasjon, for å utvide festivalens seminardel og videreutvikle festivalen. Under paraplyen FAF-Masterclass presenterer festivalen en foredragsrekke rettet mot animasjonsbransjen som helhet, hvor inspirerende filmskapere og animatører deler sine kunnskaper med festivalens bransjepublikum. Symposiumet har et mer akademisk tilsnitt og Production Day er mer spesifikk rettet mot produksjon og produsentrollen. New Nordic Animation er et utstillingsvindu for en felles nordisk animasjonsscene og viser hva som foregår av prosjekter i hele Norden.

FAF-Masterclass: Chris Ebeling
Fredag 22.10 kl. 10.00
Deltagere fysisk: 105
Digitale digitalt: 49

Chris Ebeling er animatør, digital kunstner og pedagog, med flere års bransjeerfaring innenfor spillefilm, animasjon, VFX, spill, TV og fremvoksende teknologiproduksjon. Under hans seminar var fokuset; «Hva Blokkjede-teknologi betyr for spill». Han gikk gjennom hva en NFT (Non Fungable Token) er, og hvordan blokkjede kan brukes på nye måter, for innholdsprodusenter.

FAF-Masterclass: Bee Gardnietti
Fredag 22.10 kl. 11:00
Deltagere fysisk: 119
Deltagere digitalt: 49

Bee Grandinetti er animasjonsregissør, designer og animatør. Hun har lang erfaring med å lage 2D-figurer fulle av personlighet og varme. På dette seminaret vil hun fortelle oss om prosessen og opplevelsen hun har i den kommersielle siden av bransjen. Hun delte sin kunnskap med å utvikle prosjekter for store og små kunder, og vil gi oss innsikt i hvordan hennes tilnærming utviklet seg gjennom årene.

FAF Masterclass: Morten Thorning
Fredag 22.10 kl. 14:30
Deltagere fysisk: 148
Deltagere digitalt: 29

Hedersgjest Morten Thorning har utrettet mye i karrieren, men mest merkbart skapte han utdanningsprogrammer som revitaliserte den danske og nordiske animasjonsindustrien gjennom skolen The Animation Workshop. I seminaret Morten Thorning holdt under animasjonsfestivalen snakket han både om den kunstneriske og kommersielle siden ved å utvikle en animasjonsskole og dyrke animasjonsscenen i det lille produksjonslandet Danmark.

FAF-Masterclass: Uri Kranot
Fredag 22.10 kl. 15:30
Deltagere fysisk: 123
Deltagere digitalt: 23

Uri Kranot og hans partner Michelle Kranot sitt arbeid har utvidet seg utover den tradisjonelle animasjonen. Kunsten deres strekker seg over i eksperimentelle sjangere og ukjente medier, og smelter håndlagde bilder og nye teknologier inn i samtidens opplevelser. I foredraget Uri Kranot holdt under Fredrikstad Animation Festival, delte Uri Kranot sine erfaringer med imersive historiefortellinger med publikum.

Symposium: Animated Science
Torsdag 21.10 kl. 15:30
Deltagere fysisk: 58
Deltagere digitalt: 30

I samarbeid med Høgskolen i Volda, ble det avholdt et symposium under Fredrikstad Animation Festival 2021. Symposiet har som formål å heve den akademiske tilnærmingen for animasjonsfilm i Norge, og ble første gang avholdt i 2020. Symposiet var dedikert bruk av animasjon for å beskrive og illustrere avansert vitenskap. Årets paneldeltagere var kortfilmskapere og professor ved Royal Academy of Arts i London, Samatha Moore, kortfilmskaper og senior foreleser i animasjon Ellie Land, produsent Abigaill Addison og senior forsker i fysikk og mikrobiologi Serge Mostowy som alle har erfaring med å lage filmer som forklarer avansert forskning.

Panelsamtale etter Symposium under Fredrikstad Animation Festival.

New Nordic Animation
Lørdag 23.10 kl. 11:00
Deltagere fysisk: 92
Deltagere digitalt: 28

New Nordic Animation er et samarbeid mellom ulike foreninger for animasjon i de forskjellige nordiske landene og har som formål å være et utstillingsvindu for nordisk animasjon og vise frem nye prosjekter. 2021 utgaven av forumet var delt i to hvor del én presenterte forskjellige filmskapere fra Sverige, Finland og Danmark, mens del to tok for seg nye animerte VR prosjekter i Norge.

Fra Finland presenterer filmskaper Kaisa Penttilä arbeidet hun er i gang med i sin kommende langfilm Bear Park, produsent Søren Fleng fra Danmark presenterte sitt produksjonsselskap HappyFlyfish og produksjonene de har jobbet med de siste årene, og fra Sverige fortalte Lasse Person om sin karriere som uavhengig animatør og filmskaper. I delen om nye norske VR produksjoner presenterte Gina Thorstensen arbeidet om sitt kommende prosjekt Kabaret, mens August Volden Skarra fortalte om de tekniske utviklingene han gjorde i forbindelse med sitt stop-motion VR-prosjekt Et møte mellom Ibsen og Munch. Seansen ble avsluttet av Bjørn Morten Nerland og Hilde Kjøs som fortalte om Stargate studio og arbeidet de gjør med det kommende prosjektet Finding Frida.

Animation Production Day – Animasjonskonvent
Lørdag 23.10 kl. 14:00
Deltagere fysisk: 135
Deltagere digital: 21

I samarbeid med Virke Produsentforening og Kool Production, arrangerte festivalen et animasjonskonvent, med fokus på de kreative sidene ved produksjon av animasjonsfilm. Konventet var delt i tre deler og presenterte syv foredragsholdere.

Del én hadde fokus på produksjoner i Norge og samproduksjoner med større produksjonsmiljøer. Regissør Rasmus Sivertsen presenterte sin kommende langfilm Helt Super, som han og animasjonsstudioet Qvisten Animation er i produksjon med, og produsent Tonje Skar Reiersen holdt en presentasjon om animasjonsstudioet Mikrofilm sin kommende langfilm Titina. Den danske produsenten Claus Toksvig Kjaer ga en innsikt i hvordan han og produksjonsselskapet hans Nørlum utvikler samarbeidsprosjekter med andre land, og Frederick Howard fra Storm Film snakket om sine erfaringer med å samarbeide med større amerikanske studioer.

Del to og tre presenterte tre foredragsholdere med erfaring fra den amerikanske animasjonsscenen. Philip LaZebnik er en erfaren manusforfatter og har arbeidet med både produksjoner i Hollywood og i Europa, inkludert filmer som Pocahontas og The Prince of Egypt. I sitt foredrag fokuserte han på manusprosessen som utgangspunkt for kreativ filmproduksjon og hvordan gå frem for å skape gode manus for animasjonsfilm.

På videolink deltok Disney-produsent Don Han og filmskaper Matthew Luhn som har jobbet for Pixar og TV-serien The Simpson. De delte med det norske produksjonsmiljøet erfaringer de har med store Hollywood produksjoner og viktigheten av å søke kreative løsninger for historiefortellingen i animasjonsfilm.


Digital festival

For å sikre formidlingen av filmprogrammet og seminarene i Corona-pandemien utviklet Fredrikstad Animation Festival i 2020 et digitalt tillegg, slik at festivalen kunne avholdes uavhengig av de gjeldene smittevernstiltakene. Tiltaket ble videreutviklet og fortsatte i 2021, hvor man bygget et eget streamingstudio i sal 3 på Fredrikstad Kino.

90 % av filmene som festivalen hadde i programmet og samtlige seminarer kunne oppleves på den digitale festivalplattformen. I tillegg holdt festivalen tre digitale seminarer i løpet av 2021 som en del av det digitale tilbudet. Seminarene ble tatt opp slik at publikum kunne se dem i etterkant:

Making of Wolfwalkers

Sammen med to andre Europeiske animasjonsfestivaler, Kaboom Animation Festival i Nederland og tsjekkiske Anifilm samarbeidet Fredrikstad Animation Festival om tre digitale seminarer om den Oscar nominerte animasjonsfilmen Wolfwalkers. I seminaret Fredrikstad Animation Festival var ansvarlig for holdt festivalleder Anders Narverud Moen, en Q&A seanse med sentrale medlemmer av teamet bak filmen, inkludert regissørene Tomm Moore og Ross Stewart.

WIP: The House

I et digitalt seminar i forbindelse med 2021 utgaven av Fredrikstsad Animation Festival, ble det holdt en Q&A seanse med de fire regissørene av den kommende Netflix serien The House, som vil bli lansert januar 2022. Regissørene som var med var Emma de Swaef, Marc James Roels, Niki Lindroth Von Bahr og Paloma Baeza.

Digital Q&A: NFB short

I en digital Q&A seanse i samarbeid med Kaboom Animation Festival, Anifilm og det kanadiske produksjonshuset National Film Board of Canada, presenterte fire kortfilmskapere som har produsert kortfilmer de siste årene sine tanker og ideer rundt det å skape unike animerte kortfilmer.


Barn og unge

Edufest: Gina Thorstensen & Anna Mantzaris
Torsdag 21.10 kl. 10:00
Deltagere fysisk: 198
Deltagere digital: 28

Edufest er to foredrag tilpasset aldersgruppen unge fra 16 år og oppover. Anna Mantzaris og Gina Thortensen er to erfarne animatører, visuelle kunstnere og filmskapere med hver sin unike stil. I foredragene de holdt fokuserte de på arbeidet de har gjort innen animasjonsfilm og hvordan de har bygget karrierene sine, for å inspirere unge til å kunne ta karrierevei innen animasjon og film.

Visning av workshopfilmer og prisutdeling for beste barnefilm
Lørdag 23.10 kl. 15:30
Antall publikummere: 10

I en uformell seremoni ble årets vinner av best nordisk-baltiske animerte barnefilm kåret på Fredrikstad Kino, av en lokal barnejury. I forbindelse med seremonien ble også en rekke filmer produsert ved E6 – Østfold medieverksted vist.

Portfolieseanse
Torsdag 21.10 kl. 17:00
Antall deltagere: 10

En portefolioseanse ble holdt på TÆPS, hvor studenter og unge animatører kunne delta og få deres arbeider vurdert av profesjonelle produsenter. I panelet satt Claus Toksvig Kjaer fra det danske produksjonsselskapet Nørlum og Christine Burmeister fra Københavnbaserte SunCreature Studio.

Familiedag
Søndag 24.10

Siste festivaldag var dedikert barnefamilier med et tilpasset program med barne- og familiefilmer. Også aktiviteter tilpasset målgruppen, som åpne animasjonsverksteder i regi av festivalens samarbeidspartnere E6 – Østfold medieverksted og Qlthus. Kinoprogrammet bestod blant annet av førpremiere med Mamma Mø – Finner hjem som festivalens hovedsponsor OBOS delte ut gratis billetter til.

Workshop for unge
Lørdag 23.10 & Søndag 24.10
Antall deltagere: 5

En to dagers workshop for unge ble holdt på E6 – Østfold medieverksted, med animatøren og filmskaperen Margrethe Danielsen. Workshopen er et resultat av samarbeid mellom Fredrikstad Animation Festival, Amandusfestivalen og E6. Deltagerne som var i alderen fra 16 til 20 år fikk kjennskap til grunnleggende teknikker for animasjon og fikk mulighet til å lage sine egne små filmsnutter. Tiltaket var støttet av Viken Ung.

Karakterworkshop: Celia Kaspar
Lørdag 23.10 kl. 11.00
Antall deltagere: 14

Celia Kaspar er en anerkjent illustratør og karakterdesigner, og var leder for designteamet på den siste My Little Pony-filmen som ble lansert høsten 2021. Hun holdt en workshop hvor barn i alderen 9 til 14 fikk mulighet til å lage sine egne karakterer. Arrangementet ble holdt på Fredrikstad bibliotek som var samarbeidspartner for workshopen.

Celia Kaspar instruerer workshopdeltagere på Fredrikstad Bibliotek.

Seremonier, møte med filmskapere og andre arrangementer

Åpningsseremoni
Torsdag 21.10 kl. 21:00
Antall publikummere: 121

I forbindelse med Norsk kinopremiere på den dansk-norske animerte dokumentarfilmen Flukt (regi: Jonas Poher Rasmussen) ble det holdt en kort seremoni i forkant av visningen. Under åpningen hadde kortfilmen Flames (regi: Marja Viitahuhta) sin festivalpremiere og den norske kortfilmen Frisørsalongen på Frydenlund (regi: Hanne Berkaak) verdenspremiere. Åpningstale ble holdt av avdelingsdirektør Julie Ova ved Norsk filminstitutt. Under åpningen ble også Morten Thorning hedret med festivalens Lifetime Achivement Award.

Animated Live: Death by UngaBunga
Fredag 22.10 kl. 21:00
Antall publikummer: 163

Animert konsert på Gamlebyen Kulturhus med rockebandet Death By Unga Bunga i samarbeid med animatør og illustratør Andreas E. Lund.

Quiz-o-rama
Torsdag 21.10 kl. 19:00

Som en del av festivalen holdt samarbeidspartnerne TÆPS en spesialutgave av sin tradisjonsrike torsdagsquiz med tilrettelagte spørsmål om film og animasjon.

Meet the Filmmakers
Fredag 22.10 kl. 19:30
Antall publikummere: 57

I en Q&A seanse på Gamlebyen Kulturhus fikk publikum et innblikk i prosessene med å lage filmene i konkurranseprogrammet for nordisk-baltisk animert kortfilm. Filmskapere som var tilstede med film i programmet og ble presentert i forskjellige møte med filmskapere seanser: Eirik Heggen, Uri Kranot (Dk), Kaisa Penttilä (Fin) Marja Viitahuhta (Fin), Martinus Klemet (Est), Anna Erlandson (Se), Hanne Berkaak, Jakob Borrits, Skov Sabra (Dk) og Carolina Sandvik (Se). Tilstedeværende filmskapere i konkurransekategoriene for langfilm og kortfilm fikk betalt hotellopphold under festivalen. Seansen ble ledet av journalist Oda Bahr som også satt i utvalgskomiteen for konkurranseprogrammet.

VR- Exhibited
Torsdag 21.10 – lørdag 23.10

Fire VR-verk var del av det offisielle programmet for Fredrikstad Animation Festival 2021. Festivalen lagde ulike installasjoner rundt verkene for å formidle verkene utover opplevelsen med VR-briller på grunn av brillenes begrensede distribusjon. Dessverre var det svikt i den tekniske gjennomføringen av prosjektet slik at det svært begrenset hvor mange som opplevde verkene. Prosjektet var også sterkt underfinansiert.

Prisutdeling og avslutningsfest
Lørdag 23.10 kl. 22:00

Prisutdelingen ble avholdt på Klubselskapet Phønix hvor vinnerfilmene ble kåret. I etterkant av prisutdelingen ble det avholdt en avslutningsfest i samarbeid med det lokale DJ-kollektive Klubbkollektivet.


Organisering og produksjon

Fredrikstad Animation Festival 2021 ble produsert av Norsk Animasjonsforum, med Anders Narverud Moen som festivalleder og daglig leder. Moen hadde ansvar for program, økonomi og produksjon av festivalen. Han er den eneste fast ansatte i festivalorganisasjonen. Som festivalprodusent var Clara Saetren ansatt i seks måneder fra mai til november, Jonas Saabel fungerte som ansvarlig for digital festival i en 20% stilling fra mai til og med desember. Johanne Larsen som er student ved Høgskolen i Østfold hadde praksis som en del av sin bachelor utdanning innen innovasjon og prosjektledelse og fungerte som kommunikasjonsassistent for festivalen.

Festivalstyre i Norsk animasjonsforum består av Trine Vallevik Håbjørg (leder), Søren Fleng, Yaprak Morali, Lise Fearnley, Johannes Hafrnor og Endre Eidså Larsen.

Festivalens teknikker var Mette Durban Andreassen og ansvarlig for videoproduksjonen av streamerne var Jonas Siro. Design er gjort ved Parabol Studio og festivaltrailer ble laget av James Martin ved TRY Motion. Katrin Caspar ved Polynor er ansvarlig for festivalens nettsider. Festivalen hadde utover dette 10 frivillige.

Festivalen hadde to programråd; en utvalgskomité for festivalens nordisk-baltiske konkurranseprogram, og et programråd som rådfører festivalens administrasjon i seminargjester og foredragsholdere. For å sikre kjønnsbalanse i festivalens program, har festivalen et prinsipp om også å ha kjønnsbalanse i festivalens programråd, blant annet slik sikrer man ulike perspektiver på animasjonsfilm. I utvalgskomiteen satt foruten festivalleder Anders Narverud Moen, filmskaper Eirin Handegaard og journalist Oda Bahr. Programrådet bestod av Yaprak Morali, Nina Bergström, Kim Holm og Sigurd Kristiansen.

For å sikre oppfølgingen av festivalens miljøplan og arbeidet med å bli en klimanøytral festival har Fredrikstad Animation Festival inngått samarbeid med Accend.no som er ansvarlig for klimaregnskapet for festivalen.

Dagens festivaladministrasjon er stabil og flere av medarbeiderne har vært med over flere år, som sikrer at festivalen har god vekst, med godt grep om formidling av animert film til sitt publikum. Festivalen har allikevel begrensede lønnsmidler som gjør at rekrutering er vanskelig og kan få konsekvenser for festivaladministrasjonen for fremtidige festivalutgaver.


Resultat og økonomi

Fredrikstad Animation Festival 2021 hadde den største publikumsoppslutning siden festivalen etablerte seg i Fredrikstad i 2000. Festivalen hadde også det mest omfattende programmet på mange år og inkluderte et rekordstort antall arrangementssteder. Festivalens aktivitetsnivå er på et ønsket nivå og samsvarer med festivalens ambisjon om å være den foretrukne festivalen for animasjon i Norden og en betydelig aktør på kulturscenen i Fredrikstad.

Så godt som alle visninger og arrangementer som var planlagt ble gjennomført i 2021 festivalutgaven, og festivalen er i god vekst. Allikevel var ikke gjennomføringen av enkelte arrangementer tilstrekkelig, på grunn av manglende mannskap og finansering av enkeltprosjekter. Det er særdeles viktig at festivalen sikrer en bemanning og finansering for gjennomføringen av enkeltarrangementer.

Selv om inntektene for 2021 utgaven av Fredrikstad Animation Festival var høyere enn normal, gikk festivalen på et underskudd som dekkes inn av Norsk Animasjonsforums egenkapital. Dette skyldes både en vanskelig planleggingshorisont i forbindelse med Coronapandemien og at programambisjonene var skrudd opp fra 2020. Også arbeidet med videreutviklingen av digital festival, gjøre festivalen klimanøytral og utvidelsen av antall festivalarenaer var med på å øke festivalens utgifter.

Festivalen opplever stabil finansiering fra de offentlige tilskuddsordninger for festivaler; Norsk filminstitutt, Viken fylke og Fredrikstad kommune, uten at det har vært en vesentlig økning de siste årene. Hovedsponsor OBOS valgte å øke sitt støttebeløp og festivalen inngikk samarbeid med flere aktører om programinnhold som også gjorde at finanseringen økte. Festivalens gode relasjon med animasjonsbransjen muliggjør mange prosjekter, gjennom egeninnsats fra studioer og enkeltpersoner i miljøet.


Samarbeidspartnere

Accend, Amandus – Lillehammer Internasjonale Studentfilmfestival, Animation Volda, The Animation Workshop, ANIS – Animasjonssammenslutningen, Blender Collective, Chow Burgers, Gran Domino, E6 – Østfold medieverksted, Frame by Frame, Fredrikstad bibliotek , Fredrikstad Kino, Fredrikstad kommune, Finnanimation, Grafill Animasjon, Gamlebyen Kino, Gamlebyen Kulturhus, hoi polloi, Høgskolen i Volda, Norsk filminstitutt, Norsk Folkehjelp – Fredrikstad , OBOS, Klubselskapet Phønix, Qulthus, Røverkaffe, SALT Art and Music, SAAVA, Saint Raw Sushi, Scandic City Hotel, Try Motion, TV Paint, TÆPS, Viken Filmsenter ,Viken Fylkeskommune, Villa Paradiso og Wex Hotel.

Fredrikstad Animation Festival 2020

  • 102 filmer vist fordelt på 26 forestillinger
  • 96 filmer tilgjengelig på festivalens digitale plattform
  • Nest beste salg av pass noensinne
  • 2700 publikummere hvorav en tredjedel så film på festivalens digitale plattform
  • 17 seminarer, møte med filmskapere og andre arrangementer fysisk arrangert og strømmet på festivalens digitale plattform

2020 utgaven av Fredrikstad Animation Festival gikk av stabelen fra 22. til 25.oktober med Fredrikstad Kino, TÆPS og Hoipolloi som festivalarenaer. På grunn av utbruddet av koronaviruset var det sterke begrensninger på arrangementer og forsamlingen. Festivalen valgte dermed å utvikle også et digitalt tillegg som gjorde at publikum kunne få med seg mesteparten av programmet gjennom festivalens nettsider.

Barn opplever Kristin Günthers Hvalhaien som ble vist som instillasjon i kinohallen på Fredrikstad Kino

Program

  • 34 kortfilmer, 33 oppdragsfilmer og 7 filmer ble vist i det offisielle programmet
  • 94% av filmene som var valgt ut til festivalen var også tilgjengelig på festivalens digitale tillegg
  • 47 filmskapere presentert i festivalens forskjellige programposter som seminarer, workshop og møte med filmskapere
  • 50% av filmene i festivalens konkurranseprogram for kortfilm hadde kvinnelig regissør.

I løpet av Fredrikstad Animation Festival 2020 ble det presentert et mangfoldig program med filmer, seminarer og andre arrangementer i animasjonens tegn. Festivalens filmprogram gir et utmerket oversiktsbilde både over den hjemlige og den internasjonale animasjonsscenen slik den fremstår i dag. Også tilbakeblikk og retrospektive program er viktig når Fredrikstad Animation Festival lager sitt program. I 2020 markerte festivalen som eneste institusjon i Norge 100 års jubileet til Norges største filmkunstner Ivo Caprino. Programmet til Fredrikstad Animation Festival var både tilgjengelig på festivalens digitale plattform og fysisk i Fredrikstad, og er en av få festivaler som kunne gi publikum tilnærmet samme opplevelse om man var fysisk eller digitalt tilstede.

Regissør Ilze Burkovska Jakobsen og produsent Trond Jacobsen presenterer årets åpningsfilm My favorite War.

Digital Festival

Når Koronautbruddet gjorde at samfunnet stengte ned i mars 2020, valgte Fredrikstad Animation Festival raskt å satses på en digital festival plattform, som enten en forlengelse av den fysiske festivalen, eller hvis det var nødvendig, som eneste form man kunne arrangere en festival. Gjennom å bruke eventive.org og tilslutning av streaming og tv-produksjonskompetanse ønsket festivalen å sikre at programinnholdet kunne bli presentert på en god måte ovenfor publikum. Alle seminarer og presentasjoner ble filmet og streamet live på festivalens digitale plattform, i tillegg til storparten av filmprogrammet. Dette gjorde at man kunne gi publikum som var fra hindret til å reise til Fredrikstad en fullgod festivalopplevelse.

Teknisk crew under ”Meet the Filmmaker” på Tæps

Nordisk-baltisk konkurranseprogram

Fredrikstad Animation Festival presenterer hvert år et eget konkurranseprogram for nordisk-baltisk animert film. I 2019 ble det også for første gang holdt en egne konkurranse for langfilm, som ble avholdt i 2020 for andre gang. 20 kortfilmer, 14 studentfilmer, 33 oppdragsfilmer og 5 langfilmer konkurrerte om festivalens egen pris Golden Gunnar.

Juryene som stod for utvelgelse og kåring av vinnerfilmene var:
Utvalgskomite: Festivalleder Anders Narverud Moen, festivalprodusent Jonas Saabel og Informasjonskoordinator Marit Krogstad (på grunn av koronasituasjonen valgte man å ha en intern utvalgskomite i 2020)
Jury for Nordisk-baltisk student- og kortfilm: regissør Robin Jensen, fotograf Janne K. Hansen og filmviter Ieva Viese (Latvia)
Jury for Nordisk-baltisk langfilm: Programsjef Truls Foss, Art director og regissør Kristin Günther og journalist Vassilis Kroustallis (Hellas/ Estland)
Jury for oppdragsfilm: Manusforfatter Line Lockert, tegneserieforfatter og animatør Inga Sætre og regissør Will Ashurst
Barnefilmjuryen bestod av lokale barn fra Fredrikstad.

Vinnere Golden Gunnar

I forbindelse med prisseremonien holdt på TÆPS i Fredrikstad, lørdag 24. oktober ble følgende filmer vinnere av festivalens egen pris Golden Gunnar

Grand Prix

konkurranseprogram for animert kortfilm:

Freeze Frame

Regi: Soetkin Verstegen
Finland, Belgia, Tyskland, 2019

Juryens begrunnelse: Teknikken i Freeze Frame matcher historien og avslører kontrasten mellom standhaftighet og skjørhet. Juryen ser denne filmen som en dystopisk fortelling om menneskets grådighet og tankeløshet i møte med en verden vi alle er en del av.

Beste Nordisk-Baltiske Kortfilm

konkurranseprogram for animert kortfilm

Yes-People

Regi: Gísli Darri Halldórsson
Iceland, 2019

Juryens begrunnelse: Filmens effektive bruk av tid rytme og visuelle informasjon gjør den til en gjenoppdagelse ved gjensyn. Filmen er uvanlig letthjertet for den Nordisk-Baltiske animasjonscenen, og fanger juryens velvilje med mye av den samme humoren og ydmykheten som karakterene deler seg imellom.

Beste Nordisk-Baltisk Langfilm

konkurranseprogram for animert langfilm

Knutsen & Ludvigsen 2: Det Store Dyret

Regi: Gunhild Enger & Rune Spaans
Norge 2020

Juryens begrunnelse: Vinnerfilmen feirer en rikhet av ideer, og gleden ved å finne mening i noe meningsløst, i en tid hvor vi steder for å finne mening ved absolutt alt. Filmen er leken i sine referanser, både universelt og lokalt. Animasjonen er godt håndverk og speiler historien på en elegant måte som gjør hele den glade og fargerike turen treffer hos alle aldersgrupper.

Beste Nordisk-Baltisk Studentfilm

konkurranseprogram for animert studentfilm

Pearl Diver

Regi: Margrethe Danielsen
Norge 2020

Juryens begrunnelse: En vakker film om umuligheter. Den godt strukturerte historien utforsker motsatsen mellom karakterene og deres muligheter. Karakterene belyser et paradoks av menneskelige tilstander. Juryene anerkjenner filmens presisjon og klarhet kombinert med den rike symbolske verdien elementene bærer med seg.

Beste Nordisk-Baltisk Barnefilm

konkurranseprogram for animert kortfilm:

Reven og Nissen

Regi: Yaprak Morali og Are Austnes
Norge 2019

Juryens begrunnelse: Dette er en god fortelling. En kjempebra film som viser at man kan stole på nissen. Musikken er veldig bra, og den er fin animert.

Publikumspris

konkurranseprogram for animert kortfilm:

Tales from the Multiverse

Regi: Magnus Igland Møller, Mette Tange, Peter Smith
Danmark 2020

Filmen ble stemt frem av publikum på festivalens digitale plattform.

Beste Nordisk-Baltisk Oppdragsfilm

konkurranseprogram for animert oppdragsfilm

FOR

Regi: Kim Holm
Norge 2020

Juryens begrunnelse: Et tiltalende asketisk design hvor hver ramme er et kunnstverk med sterk teknisk dyktighet som utfyller fortellingen uten å spore bort fra det slående designvalget.

Hederlig omtale

Langfilm: Old Man Movie
(Mikk Mägi & Oskar Lahemaa)

Studentfilm: A Room with a Sea View
(Leonid Shmelkov, Estland 2020)

Oppdragsfilm: Basic Self Disturbance
(Julian Nazario Vargas, Norge 2020)


Andre filmprogrammer

Festivalen viste også fem andre kortfilmprogrammer med i alt 31 kortfilmer og to langfilmer som en del av det omfattende filmprogrammet som festivalen presenterer. Festivaladministrasjonen er delaktig på andre internasjonale animasjonsfestivaler for å hente filmer til filmprogrammet. I 2020 har festivalene, som man har deltatt på foregått i hovedsak online, noe som gjorde at man kunne dekke fler festivaler enn tidligere. Følgende filmprogrammer ble vist i forbindelse med Fredrikstad Animation Festival 2020:

Best of International 1 & 2

To programmer med tilsammen 12 filmer med høydepunkter fra den internasjonale animasjonsscenen. Filmene viste et vidt spekter av forskjellige teknikker innen animasjon og 50% av filmene hadde kvinnelig regissør.

Friday Nightmare at Tæps

Seks filmer innen skrekk og gore-sjangeren vist i samarbeid med utestedet TÆPS i Fredrikstad. Visningen er en del av festivalens utvikling av visning av animert kortfilmer for et mer ordinært publikum som ikke nødvendigvis oppsøker kinosaler for å se kortfilm.

Abstraction at hoipolloi

Syv non-narrative filmer ble vist i samarbeid med utestedet hoipolloi. Filmprogrammet var dedikert filmer som har en mer abstrakt tilnærming, hvor filmskaperne gjennom kunstneriske uttrykk skaper unike filmverk.

Ivo Caprino 100 år

Seks av Ivo Caprino sine eventyrfilmer ble vist I anledningen markering av 100 årsjubileet siden filmskaperne var født. Kortfilmprogrammet ble etterfulgt av en panelsamtale mellom Remo Caprino, direktør i Caprino studios og animasjonsekspert Gunnar Strøm. Også klassikeren Flåklypa Grand Prix ble vist under festivalen, som en del av markering

Publikum koser seg med ”Friday nightmare”  programmet på TÆPS

Gjester

Festivalen presenterte en rekke internasjonalt anerkjente filmskapere og animasjonseksperter i forskjellige programposter under festivalen. På grunn av sterke begrensninger i reiserestriksjoner ble alle de internasjonale gjestene presentert på videolink til arrangementsstedet og på den digitale festivalplattformen. Gjester, juryer og foredragsholdere som ble presentert i programmet til festivalen var: Michaël Dudok de Wit (NL/UK), Lizzy Hobbs (UK), Tim Allen (UK), JP Ahonen (FI), Samppa Kukkonen (FI), Peter Smith (DK), Inga Sætre, Yngvill Sve Flikke, Rune Spaans, Alex Dudok de Wit (UK), Simon Österhof (Se), Remo Caprino, Robin Jensen, Janne K. Hansen, Will Ashurst, Ieva Viese, Line Lockert, Vassilis Kroustallis, Oda Barh, Aksel Kielland og Truls Foss.

I tillegg ble følgende filmskapere presentert i forskjellige ”Meet the filmmakers” seanser: Kristian Pederdsen, Bjørn Sortland, Nils Johan Lund, Jöns Mellgren (Se), Dominyka Adomaityté (Lit), Vykintas Labanauskas (Lit), Gísli Darri Halldórsson (Isl), Jacob Stålhammer (Se), Anita Killi, Yaprak Morali, Sofie Edvardson (Se), Gunhild  Enger, Malin Erixon (Se), Kaspar Janics (Est), Star Bazancir(Tys/ Se), Anu-Laura Tuttelberg (Est), Niina Suominen (Fin) og Riho Unt (Est).


Seminarer og presentasjoner

 Fredrikstad Animation Festival er internasjonalt anerkjent for sine seminarer med topp internasjonale aktører fra animasjonscenen. I forbindelse med koronautbruddet i 2020, var det sterke reiserestriksjoner som vanskeligjorde å presentere filmskapere fra andre land i festivalprogrammet. Gjennom live-streaminger og audiovisuelle produksjoner i utlandet evnet man å presenter et seminarprogram som ikke stod tilbake for tidligere års programmer. For Masterclassene leide festivalen et eget studio i London hvor animasjonsekspert og journalist Alex Dudok de Wit (Cartoonbrew.com) intervjuet tre forskjellige filmskapere med en tilsammen bred tilnærming til animasjonens verden. Sendingene ble både sendt live i en av salene på Fredrikstad Kino og på festivalens digitale plattform.


Alex Dudok de Wit i samtale med filmskaperne Michäel Didok de Wit og Lizzy Hobbs i studio i London

FAF-Masterclass: Michaël Dudok de Wit

Fredag 23. Oktober kl. 10:30
Deltagere fysisk: 61
Digitale stream: 37

Oscarvinner for beste animert kortfilm og mesterregissøren Michaäel Dudok de Wit presenterte i sin masterclass frem arbeidet han har gjort gjennom mange år som regissør, animatør og illustratør inkludert utviklingen av hans Oscar-nominerte langfilm The Red Turtle, som ble produsert av det legendariske japanske animasjonsstudioet Studio Ghibli.

FAF-Masterclass: Lizzy Hobbs

Fredag 23. Oktober kl 11:15
Deltagere fysisk: 61
Digitale stream: 37

Kortfilmskaper Lizzy Hobbs, er en eksperimentell filmskaper som gjennom sin unike stil, forteller overaskende historier. Med hennes analoge teknikker, byr filmene hennes på et kreativt og fritt kunstnerisk syn på alt fra historiske hendelser til mytiske fortellinger. I Masterclassen diskuterte hun tilnærmingen hun har for å lage filmene og viste hvordan hun går frem for å skape sitt unike uttrykk.

FAF-Masterclass: Tim Allen

Fredag 23. Oktober kl. 12:00
Deltagere fysisk: 50
Digitale stream: 37

Tim Allen har over 20 års erfaring som stop-motion animatør hvor han har jobbet med store langfilmproduksjoner over hele verden. Filmene han har vært involvert i inkluderer langfilmer som Wes Andersons Isle of Dog og Tim Burtons Frankenweenie. I sin masterclass som ble sendt fra London, fortalte han om hvordan han som animatør tar i mot regi, når han skal skape liv i dukkene i de produksjonene han er en del av. Allen viste frem forskjellige klipp av animasjoner han har gjort, og analyserte hvordan han går frem som animatør.

New Nordic Animation

Fredag 23. Oktober kl. 15:00
Deltagere fysisk: 73
Digitale streams: 20

Et av animasjonsfestivalens hovedmål er å øke bevisstheten om hva som skjer i nordisk –baltiske område innen animasjonsfilmens verden, og dermed øke utvekslingen av erfaring og samarbeid i Nord-Europa. Hvert år inviterer festivalen studioer og filmskapere fra de nordiske landene til å presentere seg og sitt arbeid i et forum kalt New Nordic Animation. I 2020 utgaven av forumet presenterte regissør Yngvill Sve Flikke og animatør og tegneserieskaper Inga Sætre arbeidet de gjør med hybridfilmen Ninjababy, som er basert på tegneserieromanen Fallteknikk av sistnevnte. Simen Österhof produsent og manusforfatter i det svenske animasjonsstudioet Soja presenterte deres arbeider inkludert den prisvinnende filmen Top 3, som vant Fredrikstad Animation Festival første langfilmpris i 2019. Seansen ble avsluttet med en studiopresentasjon av det danske studioet Tumblehead. De to sistnevnte studiopresentasjonene var forhånds innspilt og sendt over nettet.

Anidox workshop og presentasjon

Torsdag 22. Oktober kl. 18:15
Deltagere fysisk: 30
Digitale streams: 14

Anidox er en kreativ plattform for utvikling og produksjon av animert dokumentarprosjekter basert i Viborg i Danmark. Ved å samle internasjonale filmskapere og videreutvikle samarbeid mellom animatører og dokumentarister ønsker prosjektet å utvikle sjangeren for animerte dokumentarer. Fredrikstad Animation Festival har de siste to årene inngått partnerskap med ANIDOX om en workshop i forbindelse med festivalen. Med støtte fra Viken Filmsenter deltok seks nye prosjekter innen animasjon, dokumentar og vr på et to dagers workshop, med en påfølgende Pitch presentasjon under åpningsdagen for festivalen. Prosjektene som ble presentert og var en del av workshopen var:

Adil – Regi: Julian Vargas
Gjemte Spor – Regi: Eirin Handegård og Gitte Ous
The Mind is Lonely Place – Regi: Eva Dam-Hein og Wenche Helleskås
The Wolf and the Lamb – Regi: Jennifer Varino
Finding Frida – Regi: Hilde K- Kjøs
Sick Child – Regi: Ellen Lande

Eva Gam-Hein og Wenche Helleskås presenterer sitt prosjekt The Mind is a Lonely Place.

Meet the Filmmakers

Torsdag 22. Oktober kl. 17:30, Fredag 23. Oktober kl. 18:00, Lørdag 24. Oktober kl 18:00

Tre Q&A seanser med filmskaperne som hadde filmer i festivalens konkurranseprogram for nordisk-baltisk animert kort- og langfilm. Seansene fulgte de første visningen av de forskjellige programmene. Seansene ble ledet av Cecilie Stranger-Thorsen (Young Audience), Tonje Skar Reisersen (short film) og Anders Narverud Moen (feature films). Filmskapere som var fra hindret å delta fysisk, deltok over videolink.

Meet the Distributors

Fredag 23. Oktober
Digitale stream: 17

I en videokonferanse som ble streamet til festivalens digitale plattform, modererte festivalleder Anders Narverud Moen en samtale med sentrale distributører fra europeiske animasjonsscenen. Marcin Lucjaz fra New Europe Film Sale og Nicolas Schmerkin fra Autor de Minute ble presenter for den norske animasjonsbransjen, hvor de snakket om hvordan de jobber med distribusjon av animert kortfilm på det internasjonale markedet.  

Educational: Belzebubs & Knutsen og Ludvigsen 2

Torsdag 22. Oktober kl. 12:00
Deltagere fysisk: 112
Digitale streams: 28

Fredrikstad har siden 2012 hatt et sterkt fokus på unge gjennom flere tiltak rettet mot publikumsgruppen. På grunn av koronasituasjonen var tiltakene redusert i 2020 da de ikke kunne la seg gjennomføre på grunn av smittevernstiltak. Men et av de tiltakene som kunne gjennomføres var er et seminar for videregående skole, hvor filmskapere innen animasjon holder foredrag for elever. I seminaret holdt de finske skaperne av Tv-serien Belzebubs en ”Work in progress” presentasjon av den kommende Tv-serien basert på tegneserien med samme navn. Regissør Samppa Kukkonen og serieskaper JP Ahonen holdt seminaret over videolink fra dere studio i Helsinki i Finland. Tilstede i Fredrikstad var en av to regissører for den siste filmen om Knutsen og Ludvigsen, Rune Spaans for å fortelle om prosessen med å lage publikumssuksessen Knutens og Ludvigsen 2: Det store Dyret.

Workshop for unge talenter

Lørdag 24. Oktober og Søndag 25. Oktober
Antall deltagere: 10

Et annet tiltak for unge er et workshop som festivalen holder for unge, som viser særlig interesse for animasjonsfilm og medieproduksjon. I samarbeid med Amandusfestivalen og Mediverksted E6, setter animasjonsfestivalen sammen et workshop med formål om å utvikle unge talenter sine evner i animasjon, eller andre relaterte disipliner som animasjonsfilm benytter seg av. Som leder for workshopen var den anerkjente illustratøren og art director Gina Thorstensen, som har hatt en sterk internasjonale karriere innen animasjonsfilm. Hun var sentral i designteamet for den prisbelønnede langfilmen Morna’s Fantastic Tale og har regi på flere musikkvideoer blant annet for den australske artisten Gotye. I workshopen fokuserte Thorstensen på den kreative fasen bak design i animasjonsfilmen og hvordan man kreativt jobber med filmens kunstneriske utrykk. Gina ga også innføring i forskjellige teknikker innen illustrasjon og animasjon.


BARNE, FAMILIE OG ÅPNING

Åpning

Torsdag 22. Oktober kl 21:00

I forbindelse med visning av festivalens åpningsfilm My Favorite War av Ilze Burkovska Jacobsen ble det holdt en kort åpningseremoni på Fredrikstad Kino, med åpningstale av den Latviske ambassadøren Judite Dobele.

Videoinstallasjon av Hvalhai-film

Torsdag 22. – Søndag 25. Oktober

I kinofoajeen installerte festivalen i samarbeid med produksjonsselskapet Fabelfjord og produsent av projektorer Barco, en gulvprosjektering av Kristin Günther sin filminstallasjon Hvalhaien, som lar publikum og særlig barn kan interagere med filmens handling og tematikk. Filmen er ment for isprosjektering men på grunn av manglende finansiering og feil årstid var det ikke mulig å få til isbane i kinofoajeen.

Familiedag

Søndag 25. Oktober

Siste festivaldag var dedikert barnefamilier med et tilpasset program med familiefilmer på programmet. Det ble også holdt diverse tiltak tilpasset publikumsgruppen, for å spre gleden om animasjonsfilmen. I kinofoajeen holdt det animasjons- og zoetropeverksted arrangert av festivalens samarbeidspartnere E6 – Østfold Mediverksted og barnekulturhuset Qlthus. Kinoprogramet bestod også en førpremiere av den norske filmen Jul på Kutoppen og den irske animasjonsfilmen Wolfwalkers. Også i forbindelse med visningen av Jul på Kutoppen var det sang og danseshow med karakterer fra filmen. Familiedagen er det viktigste tiltaket som festivalen gjør for ovenfor barnefamiliene og filmene som vises har god oppslutning. Aktivitetene var noe begrenset på grunn av smittevernhensyn.

Fredrikstad Animation Festival 2019

Fredrikstad Animation Festival 2020 gikk av stabelen fra 24. til 27. Oktober på Fredrikstad Kino og Litteraturhuset i Fredrikstad, som hovedarenaer. Festivalen er den ledende festivalen for animert film i Norden og presenterte et bredt spekter av animerte filmer med hovedfokus på den Nordisk-baltiske animasjonsscenen. Festivalen opplever en vekst i betalende publikum og er styrket sine tiltak både ovenfor publikum og bransje i 2019.

Nøkkeltall for Fredrikstad Animation Festival:

  • 120 filmer fordelt fra totalt 19 land på 29 forestillinger
  • 3700 publikummere
  • 17% økning i pass- og billettsalg
  • Totalt 17 seminarer og presentasjoner med filmskapere med internasjonale gjester fra 10 land

FILMPROGRAMMER

Nordisk-Baltisk Konkurranseprogram

Fredrikstad Animation Festival presenterer hvert år et eget konkurranseprogram for nordisk-baltisk animert film. I 2019 ble det også for første gang holdt en egne konkurranse for langfilm. Etter at man de siste ti årene har sett en utvikling i antallet langfilmer produsert fra Norden og Baltikum, var det naturlig at Nordens ledene animasjonsfilmfestival inkluderte langfilm i konkurranseprogrammet. Seks langfilmer, 20 kortfilmer, seks barnefilmer og 11 studentfilmer ble vist under festivalen.

Juryene som stod for utvelgelse og kåring av vinnerfilmene var:

Utvalgskomite: Festivalleder Anders Narverud Moen, filmskaper Malin Erixon (Sverige) og skribent og lektor innen animasjon Alexis Hunot (Frankrike)

Jury for Nordisk-baltisk student- og kortfilm: regissørene Rune Spaans, Michael Frei (Sveits) og Äggie Pak Yee Lee (Estland/ Sør-Korea)  

Jury for Nordisk-baltisk langfilm: Kurator og festivalprogrammerer Juliette Marchand (Frankrike/ Danmark), regissør Sarah Van Den Boom (Frankrike) og kinosjef Jørgen Søderberg Jansen
Jury for oppdragsfilm: Designer Yngve Aasen, regissør Sverre Fredriksen og regissør og designer Irene Sparre (Danmark)

Barnefilmjuryen bestod av lokale barn fra Fredrikstad.

Vinnere Golden Gunnar


I forbindelse med prisseremonien holdt på Litteraturhuset i Fredrikstad, lørdag 26. November ble følgende filmer vinnere av festivalens egen pris Golden Gunnar:

Grand Prix:
Nordisk-baltisk konkurranseprogram for
animert kortfilm:

Still Lives
Regi: Elli Vourinen
Finland, 2019

Juryen begrunnelse: Vinnerfilmen er både morsom, sakral og kontemplativ. Det danses mellom modernitet og historie, så filmen virker på samme tid rotfestet i virkeligheten og ikke. Vi liker det visuelle språket, humoren og den delikate tilnærmingen. Denne filmen etterlater oss med mange spørsmål, ettersom den har fått oss til å tenke over at det finnes liv også i det som virker stille.

Beste Nordisk-Baltiske kortfilm:
Nordisk-baltisk konkurranseprogram for
animert kortfilm:

Farse
Regi: Robin Jensen
Norge, 2019

Juryen skrev et dikt for anledningen: En film som fikk oss til å smile. Ikke for mye. Ikke for lite. Akkurat som et godt kyss som får deg til å småle av lykke.

Beste Nordisk-Baltiske Langfilm:
Nordisk-baltisk konkurranseprogram for
animert langfilm:

Topp 3
Sofie Edvardsson
Sverige, 2019

Juryens begrunnelse: En rørende og intelligent film med et originalt tema. Den viser mye humor og ømhet, uten å ty til klisjéer. Historien fortelles med minimalistisk animasjon, men rytmen og det fantastiske stemmeskuespillet gjør den emosjonell og relaterbar. Filmen får oss effektivt til å føle med karakterene og det de opplever.

Beste Nordisk-Baltiske Studentfilm
Nordisk-baltisk konkurranseprogram for
animert kortfilm:

Sounds Good
Regi: Sander Joon
Danmark, Estland, 2019

Juryens begrunnelse: Denne fantastisk lekne filmen oser av humor, gode observasjoner og kreative idéer. Filmen viser en sterk sans for timing, design og en sømløs kombinasjon av teknikker som imponerte juryen. Det er en enestående film som er en glede å se.

Beste Nordisk-Baltiske Barnefilm:
Nordisk-Baltisk Konkurranseprogram for barnefilm.

Teofrastus
Regi: Sergei Kibus
Estland, 2019

Rudy og Lynmonsteret av Endre Skandfer mottok hederlig omtale av barnejuryen.

Publikumsprisen:
Konkurranseprogrammet for Nordisk-baltisk animert kortfilm:

Menneskets opprinnelse
Regi: Pjotr Sapegin
Norge, 2019

Prisen ble stemt frem av publikum.

Andre kortfilmprogrammer

Festivalen viste i alt fem andre kortfilmprogrammer med filmer utvalgt av festivaladministrasjonen for å brede ut programmet og gi rom for de beste animerte filmene som finnes internasjonalt

Best of International short 1&2

To programmer á 80 minutter med tilsammen 17 animerte kortfilmer hentet fra andre Europeiske animasjonsfestivaler.

Animated Night: Comedy & Satire

7 animerte kortfilmer og serie-episoder innen tema for satire. Fire av filmene var av festivalens gjester.

Animerte kortfilmer for barnehagebarn

Fem animerte kortfilmer for de minste av oss.

Nordisk-baltisk studentfilmpanorama

Påmelding av studentfilm til festivalens nordisk-baltiske konkurranseprogram var rekordstor. Derfor ble også 10 studentfilmer vist utenfor konkurransen.

Visninger og andre arrangementer gjennom året

Animert på Kulturhuset og TÆPS

I alt 9 visninger av animerte kortfilmer på utestedene Kulturhuset i Oslo og TÆPS i Fredrikstad ble gjennomført. Programmene hadde ofte en tema som for eksempel studentfilm, Oscar nominasjoner og FAF-vinner.

Visning av vinnerfilmene – Nordiche Filmtage

I forbindelse med Nordiske filmdager i Lübeck i Tyskland ble to av vinnerfilmene fra Fredrikstad Animation Festival 2019 vist i en egen programpost.

Festivalkunstner: Kristian P på Månefestivalen

Fredrikstad Animation Festival inngikk produsent samarbeid med musikkfestivalen Månefestivalen om utstilling av verkene til kortfilmskaper Kristian Pedersen. Samtlige av filmskaperens kortfilmer ble vist i en utstilling i gamlebyen, Fredrikstad i perioden 24. til 28. Juli.

Gjester

Festivalen presenterte en rekke internasjonalt anerkjente filmskapere og animasjonseksperter i forskjellige programposter under festivalen og de offisielle gjestene var: Anna Tystad Aronsen, Dan Harmon (USA), Dino Stamatopoulos  (USA), Duke Johnson  (USA), Michael Frei (Sveits), Thorbjørn Christoffersen (Danmark), Neil Pymer (England), Terhi Väänänen (Finland), Mikael Lindbom (Sverige), Rasmus Sivertsen, Charlotte Sanchhez (Danmark), Kristian Pedersen, Uri Kranot (Danmark), Frode Søbstad, Nille Tystad, Jørgen Søderberg Jansen, Yngve Aasen, Rune Spaans, Äggie Pak Yee Lee (Estland/ Sør-Korea), Juliette Marchand (Frankrike, Danmark),Randi Liodden, Stig Morten Waage, Markus Gaupås Johansen, Marius Stene, Jan Petter Aarskog, Arlid Ørnholt, Sarah Van den Boom (Frankrike), Eirik Grønmo Bjørnsen og Irene Sparre (Danmark).

Tilstede var også en rekke filmskapere som ble presentert i forskjellige programposter, hvor formålet er å gi publikum innblikk i prosessen med å skape animasjonsfilmer. De tilstedeværende filmskaperne som deltok i programmet til festivalen var: Olga Stalev (Estland), Atle Blakseth, Isa Dussauge (Sverige), Martinus Klement (Estland), Thor Sivertsen, Tommi Malkki (Finland), Jan Otto Ertesvåg, Robin Jensen, Mikkel Mainz (Danmark), Pjotr Sapegin, Teddy Halkier Kristiansen (Danmark), Märt Kivi (Estland), Sofie Edvardson (Sverige), Simon Österhof (Sverige) og Jakob Nyström (Sverige).

Æresgjest og lifetime achivemnet vinner

Æresgjest under Fredrikstad Animation Festival 2019 var den norske grafiske designeren og animatøren Anna Tystad Aronsen. Med en karriere som streker seg over firetiår er Anna Tystad Aronsen en av de virkelig store pionerne innen animasjon i Norge. I flere tiår var hun ‘animatøren i NRK’. Hun fikk sine første oppdrag for NRK i 1963, hun ble fast ansatt 1979 og hun var leder for grafisk atelier fra 1993 til hun gikk av med pensjon. Under festivalens åpningsseremoni på Litteraturhuset i Fredrikstad, mottok Anna Tystad Aronsen festivalens Liftetime achivement pris for sitt livslange arbeid innen animasjon i Norge.

Anna Tystad Aronsen mottar Golden Gunnar for sitt livslange yrkesliv innen den norske animasjonsscenen av styreleder i festivalen Trine Vallevik Håbjørg.

Bransjeaktivteter

Festivalen er et viktig møtested for den nordiske animasjonsbransjen og presenterer hvert år internasjonale storheter i festivalens seminarprogrammer. Festivalen legger opp til en rekke tiltak for å fremme animasjonsbransjen, og bidrar til både vekst og kunstnerisk utvikling for bransjen.

Bransjeseminarer

Fredag 25. Oktober gikk festivalens høyt anerkjente bransjeseminarer av stabelen. 3 seminarer som presenterte fire topp navn innen den internasjonale animasjonsbransjen ble presentert på Fredrikstad Kino. Seminarene ble moderert av David Skaufjord.

Kids – Porting 2D animation to Interactive games

Michael Frei er en prisvinnende kortfilmregissør, som sammen med Mario von Rickenbach har utviklet sine 2D håndtegnde filmer til små interaktive spill. I seminaret som ble presentert fredag morgen under Fredrikstad Animation Festival 2019, viste Frei i detalj hvordan man arbeidet frem prosjektet, og den tekniske overføringen fra et medium til et annet, med spesielt fokus på de kunstneriske utfordringene som de kom over.

Making of Checkered Ninja

Rutete Ninja oppnådde stor suksess i både Norge og hjemlandet Danmark, og ble en kulthit med stor publikumsappell på tross av sitt mer voksne innhold enn vanligvis 3d-animerte har. Regissør Thorbjørn Christoffersen presenterte en ’maiking of’ av filmen under festivalens bransjeseminarer fredag morgen. Her viste han hvordan filmen ble til og produksjonsutviklingen av figurene og historien i filmen.

Starburn Industries: Animation and Writing for Satire and Comedy

Med deres høyt verdsatte Oscar®-nominerte stop motion langfilm Anomalisa, viste Starburns Industries seg som et innovativt og fantasifullt produksjonsselskap. Spesialisert i stop-motion, tradisjonell 2D og CG animasjon, så godt som live-action prosjekter, har studioet levert en vid rekke av produksjoner for film og tv. I en samtale med moderator David Skaufjord, fortalte Duke Johnson og Dino Stamatopoulos om hvordan de går frem for å skape animert innhold for film og tv, og ga sine av sin erfaring for hvordan utvikle animasjon for satire og komediesjangeren.

Nordisk Animasjonsforum

Et eget seminar med fokus på den Nordiske animasjonsbransjen ble holdt i løpet av festivalen. Seminaret er et samarbeid mellom forskjellige bransjeorganisasjoner fra Nordiske land som  ANIS – animasjonssammensluttningen (Danmark) og SAAVA (Sverige) i tillegg til festivalorganisasjonene Norsk Animasjonsforum. Hoveddelen av seminaret er en presentasjon av forskjellige filmskapere, produsenter og studioer fra Norge, Finland, Danmark og Sverige, med en påfølgende paneldebatt etterpå. Under forumet ble følgende foredragsholdere presentert:

Studiopresentasjon: Pyjama Studios

Foredragsholder: Terhi Väänänen (Finland)

Terhi Väänänen er administrerende direktør og med-grunnlegger av Pyjama Film, et Finsk animasjonstudio som fokuserer på 2D animasjon. Theri er ansvarlig for IP-utvikling og partnerskap. Under seminaret presentert hun studioet produksjoner, inkludert diverse animerte kortfilmer og animasjonsseriene Belzebub og Planet Z.

Work in Progress: Helt Super

Foredragsholder: Rasmus Sivertsen

Qvisten Animasjon og regissør Rasmus Sivertsen er i produksjon med en helt ny spillefilm kalt Helt Super. Under det nordiske forumet ble det for første gang vist frem hvilket arbeid studioet har gjort med filmen, som har premiere i 2021.

Studiopresentasjon: Dockhus Animation

Foredragsholder: Mikael Lindbom (Sverige)

Mikael Lindbom driver det svenske animasjonsstudioet Dockhus animation, et av de viktigste animasjonsstudioene i vårt naboland. Studioet har vært en sentral del av viktige lang- og kortfilmer som har kommet fra Sverige de siste årene.

Studiopresentasjon: Sparre Production

Foredragsholder: Irene Sparre

Det danske konsept- og utviklingshuset Sparre Productions’ kreative leder Irene Sparre viste frem sine arbeider som de gjør for sine internasjonale klienter.

Andre bransjetiltak

Industry Area

Co-workningstedet Blender Collective åpnet dørene for akkrediterte med bransjeakkreditering, hvor man kunne benytte seg av kontor- og møtefasilitetene tilknyttet stedet. Forskjellige aktiviteter som portofolieseanse, foredrag og videobibliotek var en del av tilbudet.

Frokostseminar: Paper Prototyping workshop

I samarbeid med Blender Colletive presenterte festivalen en workshop ledet av kreativ regissør fra Aardman, Neil Pymer, som tok for seg hvordan studioet jobber med idedugnad og kreative prosesser. Gjennom gruppearbeid ble deltagerne utfordret til eksperimentell læring ved bruk av praktiske verktøy som kunne inspirere til fremtidig kreativitet.

Ani:Dox Workshop

Festivalen holdt i samarbeid med danske ANI:DOX, en workshop for filmskapere som arbeider i feltet mellom animasjon og dokumentar. Seks filmskapere som er i arbeid med filmer deltok for å få direkte tilbakemeldinger på prosjektene sine fra produsent Frode Søbstad og kortfilmskaper Uri Kranot. Workshopen kulminerte i en presentasjon på Litteraturhuset i Fredrikstad, torsdag 24. Oktober, hvor alle deltagerne presenterte sine prosjekter, med de tilbakemeldingene de hadde fått i løpet av workshopen.

Frokostsnakk: Fredrikstad Show and tell.

For å fremme den lokale film- og designbransjen, ble det holdt et frokostseminar på Blender Collective, hvor lokale aktører som jobber innen animasjon, film og design fikk presentere arbeidene sine innen feltet.

Arrangementer og utstillinger

Åpning

Festivalen ble offisielt åpnet på Litteraturhuset i Fredrikstad av fylkesråd for kultur og integrering i Viken, Camilla S. Eidsvold. På programmet stod utdeling av Liftetime achivement prisen til Anna Tystad Aronsen, presentasjon av festivalens program og visning av filmene Human Nature, av Sverre Fredriksen, Menneskets Opprinnelse av Pjotr Sapegin og Moral Orel: Help av Duke Johnson.

Meet the Filmmakers

To spørsmål og svar seanser ble holdt med filmskaperne fra konkurranseprogrammet i løpet av festivalen. Samtalene ble moderert av Alexis Hunot som også var en del av utvalgskomiteen for den nordisk-baltiske konkurranseporgrammet. Det ble også holdt lignende samtaler i etterkant av langfilmene Topp 3 og Rutete Ninja.

Meeting with Dan Harmon, Creator of Community and Co-Creator of Rick and Morty

Festivalens hovedgjest var den amerikanske manusforfatteren og serieskaperen Dan Harmon. Han er mannen bak komediesuksesser som Community og Rick and Morty. I en samtalemed moderator David Skaufjord presenterte de hans kreative virke og tilnærminger for det skape gode tv-show og serier, med fokus på manusprosessen. I forbindelse med arrangementet ble også to episoder fra TV-serien Rick and Morty vist.

Festivalens hovedgjest Dan Harmon i samtale med moderator David Skaufjord

True Pioneer of Norwegian Animation: Anna Tystad Aronsen

I en samtale med animasjonsekspert Gunnar Strøm ble liv og virke for festivalens æresgjest Anna Tystad Aronsen presentert for festivalens publikum. Nille Tystad deltok også i samtalen, som sentrete rundt de tidligste tider av den norske animasjonshistorien og hvordan animasjon gjorde seg gjeldene i nyhetsbilde fra tidlig av.

Satiriks

Som en del av fokuset som festivalen hadde på komedie og satiresjangerne, holdt NRK-redaksjonen Satriks en presentasjon av hvordan de lager programserien sin, som har holdt det gående på NRK i en årrekke. Programmet benytter seg av animasjon som en av elementene for sin satireproduksjon, noe som både har skapt begeistring og skapt kontroverser.

Utstilling: Kristian P.

Som en forlengelse av sommerens utstilling med verker av Kristian Pedersen, gjenåpnet utstillingen i ny form på Fredrikstad Kino under festivaluken. Utstillingen var viet arbeidet til den lokale filmskaperen og kunstnerne Kristian Pedersen og viste frem filmskaperens unike stil.

Utstilling: Human Nature

Utstillingen som fant sted på Litteraturhuset under festivaluken var dedikert en av filmene som var i konkurranseprogrammet. Utstillingen viste de 30 dukkene som er brukt i den 2 minutters lange filmen Human Nature.   

Utstilte dukker fra Human Nature av Sverre Fredriksen

Barn, unge og familier

Festivalen har en rekke arrangementer og tiltak som retter seg mot barn og unge. Festivalens familiedag er et viktig publikumstiltak, spesielt ovenfor lokale barnefamilier. Også en rekke tiltak som retter seg mot unge med interesse for film, animasjon og medieproduksjon foregår under festivalen.

Tiltak for unge

Educational: Kristian P. & Suncreature Studio

Et eget seminar for animasjon-, medie- og kunstfag elever i den videregående skole og studenter på høyere utdanning, ble presentert på åpningsdagen av festivalen. Gjennom to foredrag med filmskapere fra animasjonsverden får elevene og studentene innblikk i hvordan man lager animasjonsfilm. Foredragsholderne var den prisbelønnede kortfilmskaperen Kristian Pedersen, som viste sin metodikk for å komme frem til sine unike abstrakte kortfilmer, og linjeprodusent Charlotte Schanzes fra det danske studioet SunCreature Studio, som viste frem utviklingsarbeidet de hadde gjort med den Netflix-serien The Heroic Quest of the Valiant Prince Ivandoe. Foredragsholdernefortalte også om hvordan de har kommet seg dit de er i dag.

Portofolievurdering

I forbindelse med første visning av studentfilmene og ’Educational’ seminaret under Fredrikstad Animation Festival, ble det også satt sammen et portofolie panel som vurderte unge filmskaperes og studenters arbeid, samtidig som man kunne møte sentrale aktører fra film- og animasjonsbransjen.

Utdanningsstand

Som en del av fokuset på unge, inviterte festivalen tre sentrale utdanningsinstitusjoner innen animasjon- og medieproduksjon i forbindelse med besøk av over 300 skoleelver fra medieutdanningene på videregående skoler i Viken distriktet.

Workshop for unge talenter

En to-dagers workshop for unge i alderen 16 til 20 år ble arrangert under festivalhelga på E6 – Østfold medieverksted. Workshopen hadde fokus på forskjellige variasjoner innen stop-motion animasjon, og lot deltagerne få lage sine egne korte prosjektfilmer.

Workshopleder var den anerkjente regissøren og animatøren Eirik Grønmo Bjørnsen. Han er tidligere elev fra animasjonslinjen i Høgskolen i Volda og gikk ut i året 2012 med bachelorfilmen But Milk Is Important. Han har senere jobbet på flere langfilmer som Solan & Ludvig filmene og Hakkebakkeskogen. Deltagerne som deltok ble rekruttert gjennom de forskjellige samarbeidsorganisasjonens nettverk, og ble valgt ut etter å ha sendt inn søknad som ble vurdert av festivallederne i animasjonsfestivalen og Amandus.

Workshopleder Eirik Grønmo Bjørnsen veileder deltagerne i workshop for unge talenter

Barn og familier

Zoetrope-konkurranse og utstilling

I samarbeid med barnekultursenteret Qlthus, ble alle 3. klassene i Fredrikstad invitert til å bidra med å lage en 12 ruters zoetrope-stripe, hvor de beste bidragene ble stilt ut i foajeen på Fredrikstad Kino. To vinnere ble kåret og forstørret slik at de kunne oppleves i en større zoetrope som var en del av utstillingen. 

Kritt-tegning i Gågata

I forbindelse med visning av et eget filmprogram for barnehagene i Fredrikstad, fikk barnehagebarna i Fredrikstad anledning til å tegne med kritt i Gågata utenfor Fredrikstad Kino.

Familiedag

Lørdagen under Fredrikstad Animation Festival, er dedikert familiene, med et tilpasset program med familiefilmer, aktiviteter og underholdning.  Av aktiviteter som ble gjenomført var åpent animasjonsverksted og tegneverksted. I forbindelse med visning av Kaptein Sabeltann og den magiske diamant var det Kaptein Sabeltann show i forkant av visningen.

Populært besøk av Kaptein Sabeltann i forbindelse av visningen av Kaptein Sabeltann og den magiske diamant

Organisering

Fredrikstad Animation Festival er produsert av Norsk Animasjonsforum.  Festivalen ledes av Anders Narverud Moen som fungere både som daglig leder for festivalen og dens kunstneriske leder. Moen hadde studiepermisjon 50% våren 2018, noe som ga mulighet for å utvide andre deler av organisasjonen. Festivalkoordinator var Jonas Saabel, som var ansatt fra mai til november.

Samarbeidspartnere

Amandusfestivalen i Lillehammer, AnimationVolda, ANIS – Animasjonssamenslutningen, Blender Collective, E6 Østfold Medieverksted, Frame by Frame, Fredrikstad Kino, Fredrikstad Kommune, Grafill Animasjon, Litteraturhuset i Fredrikstad, Netron Film, Norsk Filminstitutt, OBOS, Qulthus, SAAVA, Scandic City Hotel, The Cure Foodtruck, US Embassy of Norway,  Viken Filmsenter og Østfold Fylkeskommune

Fredrikstad Animation Festival 2018

Den 23. utgaven av Fredrikstad Animation Festival gikk av stabelen fra 25. til 28. oktober på Fredrikstad Kino, Litteraturhuset i Fredrikstad og TÆPS, som festivalens arenaer. Festival opplevde en sterk publikumsoppslutning med over 70% økning i pass-salg fra 2017. Fredrikstad Animation Festival er arrangert av Norsk Animasjonsforum.

Oppsummering av FAF 2018

129 filmer vist på 31 forestillinger.
86 kortfilmer, 33 oppdragsfilmer og 10 langfilmer.
11 seminarer og panelsamtaler med tilsammen 30 filmskapere fra 7 land.
55% kvinnelige regissører i festivalens konkurranseprogram for Nordisk-Baltisk kortfilm. 7 av 10 langfilmer vist under festivalen har kvinnelig regissør.
Filmer fra totalt 26 land inkludert Norge, Sverige, Finland, Danmark, Estland, Latvia, Storbritannia, Frankrike, Belgia, Nederland, Portugal, Tyskland, Sveits, Polen, Japan, USA, Ungarn, Serbia, Slovakia, Slovenia, Canada, Kroatia, Sør-Korea, Russland, Irland, Luxemburg.

Filmprogrammer

Åpningsfilm

The Tower
Norge – 2018, Regi: Mats Grorud

Den norske spillefilmen The Tower var festivalens åpningsfilm. Regissør Mats Grorud og produsent Frode Søbstad var tilstede under filmvisningen. Festival ble offisielt åpnet av Statssekretær fra Kulturdepartementet Frida Blomgren i forbindelse med åpningsseremoni før filmvisningen.

Nordisk-baltisk konkurranseprogram for animert kortfilm

Festivalens hovedprogram er konkurranseprogrammet for Nordisk-baltisk animert kortfilm i kategoriene for profesjonell kortfilm, barnefilm, studentfilm og oppdragsfilm. Konkurranseprogrammet sikrer et sterkt filmmangfold både lokalt og på et nasjonalt plan. 144 filmer var påmeldt, av disse ble 19 kortfilmer, 8 barnefilmer, 16 studentfilmer og 33 oppdragsfilmer valgt ut. Utvelgelsesjuryen bestod av Pil Cappelen Smith (Norge), Laura Almantaité (Litauen) og festivalleder Anders Narverud Moen.

Golden Gunnar vinnere 2018

Den internasjonale juryen for Nordisk-baltisk student- og kortfilm bestod av programdirektør Christin Berg (Norge), regissør David Doutel (Portugal) og kunstner og filmskaper Riina Viilén (Finland). Oppdragsfilmjuryen bestod av Nick Simons (Norge/England), Lena Ólafsdottir (Danmark/ Island) og Mats Grorud (Norge). En lokal barnejury ga ut prisen for beste barnefilm.

Grand Prix:

Night Walks (Lizete Upite, Latvia – 2018)

Juryens begrunnelse:
Årets Grand Prix-vinner ble valgt for sin evne til å ta oss med inn i en mystisk atmosfære med enkle, men nøye utførte visuelle uttrykk, sin spektakulære lyddesign og den vakre dialogen som fikk oss til å vandre sammen med figurene.

Beste Nordisk-baltiske kortfilm:

Quiet (Marianne Bundgaard Nielsen, Norge – 2018)

Juryens begrunnelse:
Vinneren av årets konkurranseprogram er en film som er konsekvent i sin form og skildrer en smertelig hverdag på en usentimental måte. Gjennom sine animerte og originale tablåer viser filmen de stille barna som på hvert sitt vis blir ofre for sine foreldres kamper i tilværelsen. Filmens tematikk er dessverre svært universell og aktuell, og filmen makter å snakke barnas sak på et rørende og stillferdig vis. Dette er et imponerende debutarbeid!

Hederlig omtale Nordisk Baltisk kortfilm: Little Boy (Kristian Pedersen, Norge – 2018)

Beste Nordisk-Baltiske studentfilm:

Muteum (Äggie Pak Yee Lee, Estland – 2017)

Juryens begrunnelse:
Vi har valgt å gi prisen til en film som makter å begeistre på flere plan, dette er en film med humor og overskudd. Filmen er uhøytidelig og fargerik og harselerer med den etablerte kunstens seriøsitet mot barns umiddelbare lekenhet. Animasjonen er presis og streken er elegant, leken og gjennomført.

Beste Nordisk-Baltiske Barnefilm:

Julenissens Fall (Robert Depuis, Norge – 2018)

Juryens begrunnelse:
Årets beste barnefilm er veldig kul. Vi liker sånn den er satt sammen. Den bare tar deg. En utrolig morsom julenisse.

Hederlig omtale Nordisk-Baltisk Barnefilm: The Robot and the Whale (Jonas Forsman, Sverige 2018)

Beste Nordisk-Baltiske Oppdragsfilm:

Når Knoklene blir til Gelé (Kristian Pedersen, Norge – 2018)

Juryens begrunnelse:
Vi følte at vi så talentfulle, instinktive og virtuose kunstnere som virkelig fremviste godt animasjonshåndverk innenfor rammene av et kommersielt oppdrag for en klient. Regissøren er et diskret geni, som har satt sammen detaljer, subtilitet, rytme og forskjellige stiler til en organisk helhet. Filmen er ikke den første til å vise sangtekster på skjermen, men dette var både herlig retro og genuint originalt. Et sterkt konsept, musikalitet i animeringen og sømløst samspill satte prikken over i-en.

Publikumsprisen:

Vittelo får en Klam Kæreste (Dorte Bengtson, Danmark – 2017)

Best of International Short

To programmer med kortfilmer valgt ut fra andre Europeiske animasjonsfestival av festivaladministrasjon. 18 filmer fra totalt 15 land ble vist i programmene.

Andre kortfilmprogrammer og retrospektive programmer

Totalt 26 filmer ble vist i tre forskjellige sideprogrammer under festivalen. Disse var

  • Barnehageprogram: fem filmer passenende for aldersgruppen 0 til 5
  • Roze Stiebra Retrospektiv: filmprogram dedikert festivalens æresgjest, den latviske filmskaperen Roze Stiebra
  • Animert nattprogram: Sex, kjærlighet og erotikk.

Langfilmer

10 langfilmer ble vist under festivalen. Seks av filmene var en del av festivalens familiedag, hvor fem av filmene i ordinær kinodistribusjon hadde førpremiere under festivalen.

Barne- og familiefilmer:
Gordon & Paddy (Linda Hambäck, Sverige 2017)
Nabospionen (Karla Von Bengtson, Danmark 2016)
KuToppen (Lise Osvoll, Norge 2018)
Vitello (Dorte Bengtson, Danmark 2018)
Troll – Kongens Hale (Kevin Munroe & Kristian Kamp, Norge, Canada & Kina 2018)
Tårnet (Mats Grorud, Norge, Frankrike & Sverige 2018)

Spesialimporterte langfilmer:
The Breadwinner (Nora Twomey, Irland, Canada & Luxemburg 2017)
This Magnifique Cake! (Marc James Roels & Emma De Swaef, Belgia, Frankrike & Nederland 2018)
Seder-Masochism (Nina Paley, USA 2018)
Tehran Taboo (Ali Soozandeh, Tyskland 2017)

VR Kortfilm

Det ble vist to VR filmer i foajeen til Fredrikstad Kino. Nothing Happens og Beyond the Fence. Sistnevnte er laget av festivalens gjest Goro Fujita.

Gjester

Festivalen presenterte en rekke internasjonalt anerkjente filmskapere og animasjonseksperter i forskjellige programposter under festivalen og de offisielle gjestene var: Roze Stiebra (Latvia), Carter Goodrich (USA), Eric Daniels (USA), Goro Fujita (USA), Ciaran Duffy (Irland), Lana Tankosa Nikolic (Danmark), Christian Ryltenius (Sverige) Kari Juusonen (Finland), Hanna Järvinen (Finland), Petter Lindblad (Sverige), Ivan Kondrup Jensen (Danmark), David Doutel (Portugal), Lena Olafsdottir (Danmark), Riina Viileén (Finland), Hefang Wei (Frankrike), Fraser Maclean (Skotland), Laura Almantaite (Litauen), Ieva Viese-Vigula (Latvia), Mats Grorud (Norge), Christin Berg (Norge), Nick Simons (Norge), Endre Skandfer (Norge), Ronald Kabícek (Norge), Frank Mosvold (Norge), Twintrash (Norge) og Pil Cappelen Smith (Norge).

Også en rekke kortfilmskapere fra konkurranseprogrammet var tilstede og ble presentert i «Meet the Filmmakers» programpostene. Disse var: Marianne Bundgaard Nielsen (Norge), Lizete Upīte (Latvia), Kristian Pedersen (Norge), Kaisa Penttilä (Finland), Jonas Forsman (Sverige), Dorte Bengtson (Danmark), Robert Depuis (Norge), Astrid Pfefferkorn Øverli (Norge), Claudia Munksgaard-Palmqvist (Danmark) og Ola Angelman (Sverige).

ÆRESGJEST OG LIFETIME ACHIEVEMENT VINNER

Æregjesten under Fredrikstad Animation Festival 2018 var den latviske regissøren Roze Stiebra, som også mottok festivalens hederspris ’Lifetime Achivement’ for sin livslange innsats for animasjon i Norden og Baltikum. Stiebra studerte ved Leningrads Statlige Institutt for Teater, Musikk og Kino og i 1964 ble hun uteksaminert med diplom som regissør i dukkeanimasjon. Til tross for mange hindringer klarte hun å starte en animasjonsavdeling og er en pioner i både cut-out animasjon (1969 – 1983) og i tegnet animasjon (fra 1983) i Latvia. Hun har skapt mer enn 30 filmer, og mottatt nasjonale og internasjonale priser.

Bransjeseminarer

Painting and animating in VR – Goro Fujita

Goro Fujita er en del av Oculus Story Studio-teamet i San Francisco, hvor han arbeider som art director for flere VR-prosjekter. Han konsentrerte sitt foredrag om sin karrierevei helt fra sine første arbeider i filmindustrien, til han nå skaper VR-innhold. Ved å bruke reisen som et eksempel, diskuterte Goro de forskjellige måtene å lykkes og vise hvordan man kan forbedre dine ferdigheter. Presentasjonen ble fulgt av en live Quill VR-illustrasjonsdemo.

Disney: How tech can solve artistic challenges – Eric Daniels

Eric Daniels, som kan se tilbake på en lang og vellykket karriere på den internasjonale animasjonsscenen, delte med publikum innsikt og ferdigheter han har oppnådd gjennom å jobbe med en rekke store produksjoner. Med en bakgrunn som tradisjonell animatør, programmerer og oppfinner, og nå som EFX-animatør hos Disney, har Eric en lang historie med å finne nye måter å bygge bro mellom kunst og teknologi. Eric viste publikum prosessene som gjorde det mulig for ham å løse noen av de mer interessante utfordringene han har møtt hos Disney.

Character Design – Carter Goodrich

Carter Goodrich er mannen bak ikoniske figurer fra filmer som Ratatouille, Coco, Oppdrag Nemo, Shrek og Grusomme meg. Under bransjeseminaret fortalte Carter om sitt arbeid og metodene han bruker til å skape ikoniske figurer fra moderne klassikere fra studioer som Pixar og Dreamworks. Carter Goodrich regnes som en av de største i sitt felt, og har en tydelig og lett gjenkjennelig stil som setter et unikt og fantasifullt spinn på alle hans figurer. I foredraget delte han sine erfaringer som figurdesigner og illustratør.

Nordisk Animasjonsforum

Som en viktig del av Fredrikstad Animation Festival sitt fokus på den nordiske animasjonsbransjen har festivalen, i samarbeid med andre nordiske organisasjoner for animasjon, satt sammen en faglig bolk i løpet av festivalen med fokus på en samlet nordisk animasjonsbransje, kalt Nordic Animation Forum. I denne delen av festivalprogrammet presenterer forskjellige filmskapere, studioer og produsenter sine produksjoner og kommende prosjekter. Under 2018 forumet var det finske produksjonshuset Matila-Röhr, den danske produsenten Lana Tankosa Nikolic, regissør Christian Ryltenius fra Sverige og norske Frank Mosvold invitert som foredragsholdere for å presentere sitt arbeid.
Forumet inneholdt også en panelsamtale med eksperter, produsenter og aktører fra den nordiske animasjonsscenen for å diskutere tilstanden for nordisk animasjon i dag. Under vignetten ’The State of Nordic Animation’ diskuterte produsent Lise Fearnley (Mikrofilm, Norge) Morten Thorning (Animation Workshop, Danmark), Liisa Vähäkylä (Finnanimation, Finland) og Anne Winberg (Void festival, Danmark) temaer som hvilke samarbeidsplattformer det finnes og tilstanden til animasjonsfilmen i vår del av verden. Moderator var Laura Almantaite fra Blon festival i Litauen.

Andre seminarer og presentatsjoner

Frokostseminar: Petter Lindblad

Under et frokostseminar på TÆPS arrangert i samarbeid med Blender Collective, presenterte den svenske filmskaperen arbeidet med et nytt VR-prosjekt kalt Lifegiver. Seminaret fungerer som en kickstart og skal reflektere emner som opptar kreative næringer i Fredrikstad. Målet for frokostseminaret er å kombinere innovasjon, animasjon og kreativ utvikling, som kan inspirere det lokale næringsliv.

Krüger & Krogh

Herrene bak tegneserien Krüger & Krogh, Bjarte Agdestein, Ronald Kabicek og Endre Skandfer har lang fartstid i animasjons- og filmbransjen, ogd har de siste årene jobbet med sitt tegneserieprosjekt. Høsten 2018 kom album nummer to ut og det var helt naturlig å invitere skaperne til Fredrikstad Animation Festival for å presentere prosjektet.

Møte med Filmskapere

Meet the Filmmakers

Fredag kveld var det duket for spørsmål og svar runde med filmskapere fra konkurranseprogrammet for Nordisk-Baltisk kortfilm. Samtalen ble ledet av Pil Cappelen Smith, som også var en del av utvelgelseskomiteen for kort- og studentfilm.

Meet the future

I en samtale med filmskaperne fra konkurranseprogrammet for Nordisk-Baltisk studentfilm fikk publikum mulighet til å høre tankene bak filmene laget av de fremste talentene innen animasjon i Norden. Samtalen ble ledet av Laura Almantaite som også hadde vært med i utvelgelseskomiteen.

The Breadwinner: Q&A med Ciaran Duffy

Etter visning av den Oscar-nominerte langfilmen The Breadwinner, ble det holdt en samtale mellom moderator Fraser Maclean og art director for filmen Ciaran Duffy. Dette ga publikum innblikk i produksjonen av filmen og det visuelle utrykket som er skapt for filmen.

Roze Stiebra Q&A

I forbindelse med visning av et retrospektivt program dedikert festivalens æresgjest, ble det holdt en Q&A seanse med Roze Stiebra. Moderator for seanse var forfatter og animasjonsekspert Ieva Viese-Vigula, som har skrevet en bok om Roze Stiebra.

Barn og unge

Educational: Seminar for skoler og utdanningsinstitusjoner

Festivalen har i en årrekke, med støtte fra Viken Filmsenter, tilrettelagt for et seminar for elever i videregående skole. Årets seminar bød på to foredrag med skandinaviske aktører som jobber med store internasjonale produksjoner:

Ghost VFX: Ivan Kondrup Jensen

Ghost VFX er Nordens største byrå for VFX og har stått bak visuell effekter til storproduksjoner som Star Wars, Walking Dead og Kontiki. Ivan Kondrup Jensen har over ti-års erfaring fra studioet som VFX supervisor.

Twintrash

Twintrash er tvillingene Markus og Tommy Vad Flaaten fra Tønsberg. På tross av sin unge alder har de allerede etablerert seg på den internasjonale animasjonsscenen og holder regi på den nye Disney-DX serien Space Chickens in Spac.

Workshop for unge talenter

I samarbeid med Amandus – Lillehammer internasjonale studentfilm festival og E6 – Østfold Medieverksted ble det arrangert en workshop for unge talenter innen animasjon under festivalen. Workshopleder var Hefang Wei, som er en prisvinnende kortfilmskaper og også var Animation Supervisor for festivalens åpningsfilm The Tower.

Seremonier og utstillinger

PRISUTDELING

Litteraturhuset i Fredrikstad, 27. oktober

Festivalen holdt sin tradisjonsrike prisutdeling lørdag kveld, hvor juryene delte ut prisene for beste kortfilm, studentfilm og oppdragsfilm. Også Grand Prix og Publikumsprisen ble delt ut. Konferansier for utdeling var Nabi Yeon Geisha.

UTSTILLINGER

Utstilling: The Tower
Byhallen – Fredrikstad Kino, 25. – 28.oktober
En utstilling med bilder, sett og dukker fra festivalens åpningsfilm The Tower ble satt sammen i samarbeid mellom festivalen og filmskaperne. Her fikk publikum mulighet til å iaktta nærmere det enorme arbeidet som ligger bak en helaftens animasjonsfilm.

Utstilling: Roze Stiebra
Litteraturhuset i Fredrikstad, 25. – 28.oktober.
Årets æresgjest ble hyllet med en egen utstilling på Litteraturhuset i Fredrikstad med bilder fra hennes årelange produksjon. Representant fra den Latviske ambassade sto for den offisielle åpningen.

Team

Festivalens administrasjon bestod av festivalleder Anders Narverud Moen, festivalkoordinator Therese Øvergård, gjeste- og seminarkoordinator Jonas Saabel og informasjonskoordinator Martin Bjølstad.

SAMARBEIDSPARTNERE

Amandusfestivalen i Lillehammer, Animaatioklinikka, Animation Volda, ANIS – Animasjonssamenslutningen, Blender Collective, E6 Østfold Medieverksted, Fabel, Finnanimation, Frame by Frame, Fredrikstad Kino, Fredrikstad Kommune, Grafill Animasjon, Karivold Film, Litteraturhuset i Fredrikstad, Nebbet, Netron, Nordisk Film & TV Fond, Norsk Filminstitutt, OBOS, Qulthus, SAAVA, Scandic City Hotel, The Cure Foodtruck, Viken Filmsenter og Østfold Fylkeskommune.

Fredrikstad Animation Festival 2017

Fredrikstad Animation Festival (FAF) gikk av stabelen fra 9. til 12. november 2017 på Fredrikstad Kino og Litteraturhuset i Fredrikstad. Festivalen var den 21. utgaven, og har vært et årlig arrangement i Fredrikstad siden 2007. Festivalen arrangeres av Norsk Animasjonsforum som også arrangerte flere forskjellige visninger og seminarer gjennom hele 2017.

Oppsummering FAF 2017

102 filmer fordelt på 27 visninger.
71 kortfilmer, 24 oppdragsfilmer og 10 langfilmer.
10 seminarer, presentasjoner og Q&A med 16 foredragsholdere, fra Norge, Danmark, Sverige, Finland, England, Canada, Portugal og Spania.
50% kvinneandel både i konkurranseprogrammet for kortfilm og i seminarene.
10 av 21 offisielle gjester var kvinner.
Lokale innslag i oppdragsfilm og studentfilm programmene, med filmer laget i Fredrikstad eller av filmskapere fra Fredrikstad.
3 norske langfilmer, hvor av to førpremierer, 5 norske filmer i kortfilmprogrammet og 6 norske studentfilmer.
Filmer fra 20 land utenom Norge: Sverige, Finland, Danmark, Estland, Litauen, Latvia, Polen, Belgia, Spania, Japan, Frankrike, UK, Canada, Nederland, Slovenia, Sveits, Tyskland, Australia, USA og Romania.

Programposter

Nordisk-baltisk konkurranseprogram

17 animerte kortfilmer, 14 studentfilmer, 7 barnefilmer og 24 oppdragsfilmer ble vist i 5 forskjellige kortfilmprogrammer. Programmene inkluderte filmer fra Danmark, Estland, Finland, Latvia, Litauen, Norge og Sverige. Utvelgelsen av konkurranseprogrammet ble gjort i samarbeid med studentfestivalen Animation Volda i Volda.

Internasjonale kortfilmprogrammer

Festivaladministrasjonen hadde en utstrakt reisevirksomhet i 2017 på internasjonale animasjonsfestivaler, noe som resulterte i tre kortfilmprogrammer med 26 animerte kortfilmer fra 16 forskjellige land.

Per Åhlin retrospektivt program

Årets æresgjest, svenske Per Åhlin, ble hyllet med visning av flere av hans filmer i løpet av festivalen. Sagan om Karl-Bertil Jonssons Julafton, Resan till Melonia og en egen barnehagevisning med tre episoder fra TV-serien om Albert Åberg, som alle er regissert av Per Åhlin, ble vist under festivalen.

Langfilm

10 langfilmer ble vist under festivalen. Filmene ble kategorisert i tre; barnefilm, dokumentarisk langfilm og japansk anime.

Animert på Kulturhuset/Litteraturhuset

Under vignetten Animert på … gjennomførte festivalen i alt 8 visninger av animerte kortfilmer gjennom 2017, på henholdsvis Kulturhuset i Oslo og Litteraturhuset i Fredrikstad.

Masterclass og visning av Moana

26. januar var Fredrikstad Animation Festival medarrangør av en førpremiere av den siste disneyfilmen Moana. I forkant av visningen var det en Masterclass med regissørene John Musker og Ron Clements.

Visninger på utenlandske arenaer

Et ”Best of Fredrikstad Animation Festival 2017” program ble vist på den Litauiske animasjon- og spill-festivalen Blon i Klapeida, april 2017. Samme program ble vist på to spesialvisninger i Sverige samme måned; Zitabiografen i Stockholm, 18. april og Biograf Metropol i Eksjö, 21. April.

Vinnere av Golden Gunnar – Konkurranse for Nordisk-Baltisk Animert Kortfilm

Lørdag 11. november ble vinnerne fra årets konkurranseprogram for nordisk-baltisk kortfilm kåret under en prisseremoni på Litteraturhuset i Fredrikstad. Seremonimester var artisten Egil Olsen.

Golden Gunnar – Grand Prix

Jury: Sophie Koko Gate, Endre Eidsaa Larsen & Pedro Rivero

Min Börda/The Burden
Regi: Niki Lindroth Von Bahr
Sverige – 2016

Juryens begrunnelse:
Denne filmen er svært levende, atmosfærisk og dirrende takket være den taktile kvaliteten til de syngende og dansende dyrene, den velutviklede, solide verden de bebor, den vakre musikken og den bevisste rytmen. Fiskens uhyggelige øyne ser ikke bare på deg, de berører deg. Og de hårete apekatter kunne, hvis de ville, hoppe ut av rammen, mot oss, og trekke en ekte røverstrek. I sin musikalske form finner denne filmen en utmerket balanse mellom å trekke oss inn i en tragisk verden og humoristisk distansere oss fra denne verden. Det siste sporingsbildet oppsummerer denne kvaliteten, sakte beveger oss inn i universet, samtidig som vi føler med de merkelige skapningene i denne markedsplassen uten kunder.

Beste nordisk-baltisk kortfilm

Jury: Sophie Koko Gate, Endre Eidsaa Larsen & Pedro Rivero

Amalimbo
Regi: Juan Pablo Libossart
Sverige – 2016

Juryens begrunnelse:
Vinneren av denne kategorien viste oss en unik tilnærmelse til å håndtere sorg og tap. Sett i en episk utformet verden, fikk vi glimt inn i en spennende alternativ virkelighet som vi fullt ut trodde på og ønsket å være en del av. Et fint eksempel på en interessant filmfremstilling.

Det ble også gitt hederlig omtale til Nothing Happens av Michelle & Uri Kranot (Danmark – 2017).

Beste studentfilm

Jury: Sophie Koko Gate, Endre Eidsaa Larsen & Pedro Rivero

Monday, Tuesday, Wednesday
Regi: Riina Vílen
Finland – 2017

Juryens begrunnelse:
Det er på et vis modig å vektlegge stillhet og passivitet i en animasjonsfilm. Denne animasjonen ga oss tre parallelle synspunkter, og gir dybde til det konvensjonelle bildet gjennom tre lag av uro, og bruker en delt skjermteknikk for å lede oppmerksomheten til det vi kan kalle tommerom (empty spaces), samt til en ensom menneskelig figur fanget i et mønster av inaktivitet.
De velkjente leilighetene, foruten noen meningsfylt aktivitet, er fylt med spenninger og avgir en urovekkende tristhet. Den voldelige og merkelige avslutningen kommer som en kraftig kontrast til den stille tonen i resten av filmen. Samtidig føles det som en naturlig konklusjon til følelsen av krypende skjebne som går gjennom hele filmen. Som stil skaper stop-motion en følelse av ubevegelighet i bevegelsen, og tittelen får oss til å erindre en formulering fra Albert Camus’ The Myth of Sisyphos, den frembringer følelsen an en utmattende hverdagsrutine og dager som går oss forbi – forbi ”som en pakke sigaretter du røyker”, for å sitere Robert Mitchum i Out of the Past.
Vi ønsker å ære denne filmen for sine komposisjonelle prestasjoner, den velbegrunnede strukturen, målrettetheten, dets interessante perspektiv på tid og dens emosjonelle individualitet.

Cream (Danmark – 2016) av Lena Ólafsdottir mottok hederlig omtale.

Beste oppdragsfilm

Jury: Bo Juhl Nielsen, Torgeir Holm & Juliette Viger

Gutten som falt og mannen som hjalp ham opp igjen
Hanne Berkaak
Norge – 2017

Juryens begrunnelse:
Vinnerfilmen er en film som våger å røre ved et viktig og sårbart tema – gjort med respekt og på en rørende måte. Bruken av metaforer kombinert med musikk gjør at den føles lett til tross for det alvorlige temaet. Den gir deg gåsehud når du føler en tilknytning til både den som trenger hjelp og til hjelperen.

Stemmene i hodet (Norge – 2017) av Julian Vargas & Gunhild Fasting mottok hederlig omtale.

Beste barnefilm

Jury: Ask Fagerland-Taraldsen, Loke Fagerland-Taraldsen & Sander Konstantius Solbrække

Pigtail and Mr. Sleeplessness
Edmunds Jansons
Latvia – 2017

Juryens begrunnelse:
Morsom og fin historie. Bra lengde på filmen, med mange kule ting. Vi fikk tid til å sette oss inn i den lure planen med å sende bestemor og lillebror til månen. Og det var fine farger.

Verdens mellomste fisk av Cathinka Tanberg mottok hederlig omtale.

Golden Gunnar – Publikumsprisen

Min Börda/ The Burden
Regi: Niki Lindroth Von Bahr
Sverige – 2016

Publikumsprisen ble stemt frem av festivalens publikum.

Gjester

Offisielle gjester under festivalen var: Per Åhlin (Sverige), Samantha Moore (England), Nathan Jurevicius (Canada), Regina Pessoa (Portugal), Pedro Rivero (Spania), Sophie Koko Gate (England) Endre Eidsaa Larsen (Norge), Bo Juhl Nielsen (Danmark), Torgeir Holm (Norge), Juliette Viger (Frankrike), Claes Dietmann (Sverige), Julian Vargas (Norge), Anne Magnussen (Norge), Marika Makaroff (Finland), Frederick Howard (Norge), Malin Erixon (Sverige), Aya Suzuki (England/ Japan), Elisabeth Lysander (Sverige), Chris Robinson (Canada), Anne Winberg (Danmark) og Egil Olsen (Norge).

Æresgjest

Årets æresgjest var Per Åhlin som også mottok festivalens ”Lifetime achievement” utmerkelse. Det er festivalstyret i Norsk Animasjonsforum som deler ut festivalens ”Lifetime achievement” for å hedre en person som gjennom et livsløp har arbeidet for den nordisk-baltiske animasjonen.

For nesten 50 år siden debuterte den svenske regissøren, animatøren og illustratøren Per Åhlin med filmen I huvet på en gammal gubbe. Siden den gang har Per Åhlin vært en av hovedpersonene i den svenske animasjonsscenen og har hatt en stor betydning for animasjonsbransjen i både Norge og Sverige. Filmene hans inkluderer flere klassikere innen film og tv, som Reisen til Melonia, TV-serien om Albert Åberg og Karl-Bertils Jonssons Julaften. Per Åhlin har vært en viktig brikke i den svenske filmindustrien og var en drivkraft i etableringen av animasjonsbransjen i Sverige. Hans filmer blir i dag regnet som viktige bidrag til svensk filmhistorie og har blitt populære i både Sverige og resten av de nordiske landene. I dag fremstår Åhlin som en av de fremste animasjons-filmskaperne i vår del av verden. Per Åhlin ble hedret med utstilling, retrospektivt program og en samtale om hans virke som animasjonsregissør gjennom nesten 50 år.

Presentasjoner, Møter med filmskapere og seminarer

Bransjeseminar

Fredrikstad Kino, Fredag 10. november

Visuelle svar til tilfeldige ideer: Nathan Jurevicius
Australske Nathan Jurevicius, bor og virker i Canada som illustratør, regissør, leketøysdesigner, forfatter og kunstner. Hans mest kjente prosjekt til dags dato er Scarygirl, en multimedia-verden av forskjellige karakterer som stadig utvikles i tegneserier, leketøy, spill og animasjon. Nathan sitt siste prosjekt inkluderer hans prisvinnende film/nettserie Peleda basert på nytolkning av Litauens mytologi, bøkene Birthmark og Junction for Koyama Press og en IKEA x Målerås glasskolleksjon.

Research og praktisk gjennomføring av eksperimentell animasjon: Samantha Moore
Samantha Moore er en animatør og dokumentarfilmskaper som gjennom sin karriere har vært opptatt av å lage filmer om temaer som ikke lar seg forklare ved bruk av live action. I sin undervisning som hovedlærer ved Universitet i Wolverhampton, har Samantha Moore fokusert på ideutvikling, eksperimentell og innovativ animasjon, i tillegg til kombinasjonen mellom forskning og praktisk gjennomføring. Hun har viet hele sin karriere til å overføre kompleks informasjon til animasjon på nye og interessante måter. I sine prisvinnende animerte dokumentarer arbeider hun med forskere og andre innen det vitenskapelige miljøet, som arkeologer, nevrologer og mikrobiologer.

Min kreative prosess – Regina Pessoa
Regina Pessoa er en prisvinnende kortfilmregissør, animatør og kunstner. Hun startet med animasjon og regi av animert kortfilm tilbake i 1999, med filmen The Night. Hennes siste film Kali – the little Vampire ble en stor suksess internasjonalt og vant mange priser på festivaler over hele verden, blant annet Grand Prix både på den internasjonale animasjonsfestivalen i Annecy og Grand Prix animated short ved SXSW i 2007. Filmen var også på kortlista til Oscar nominasjon for beste animerte kortfilm. Regina Pessoa fremstår som en unik kunstner og filmskaper og har gjennom karrieren dyrket unike utrykk gjennom sine filmer. I sin presentasjon under Fredrikstad Animation Festival fokuserte Regina Pessoa på den kreative prosessen som hun legger til grunn for sine animerte kortfilmer.

Nordic Animation Forum

Litteraturhuset i Fredrikstad, Lørdag 11. November 2017

Bo Juhl Nielsen; Sun Creature Studio
Etter utdannelsen fra The Animation Workshop i 2013 startet Bo Juhl Nielsen Sun Creature Studio. Som administrerende direktør og kreativ leder, arbeider Bo kontinuerlig med å oppnå selskapets visjoner og mål. En av selskapets største suksess var å samle inn 300.000 dollar i en kickstarter-kampanje med kortfilmen The Reward (som forøvrig vant publikumsprisen under FAF 2013), og er i hovedsak med på å realisere alle studioets prosjekter. Ved siden av å være en administrator og beslutningstaker, har han regissert og tatt del i den kreative delen av flere filmproduksjoner.

Malin Erixon: Work in progress
Malin Erixon jobber med illustrasjon og animert film, både på oppdrag og med frie kunstneriske produksjoner. Filmene hennes har vært vist på filmfestivaler over hele verden, inkludert Sundance Film Festival og Ottawa International Animation Festival. Filmene har også mottatt flere nominasjoner og priser. I 2015 var Malin nominert for Swedish Film Academy Award for beste kortfilm. Hennes siste filmer inkluderer filmer som Benjamin’s Flowers, But You Are a Dog og Sleep Incidents. For tiden jobber hun med to nye animerte prosjekter, White Male 40 og Garden of Eden, som hun viste frem arbeidet med under det nordiske forumet.

Marika Marakoff: MoominValley
Marika Makaroff er en prisbelønnet innholdsprodusent og kreativ regissør fra Finland. Hun er direktør og grunnlegger av Gutsy Animations. Marika har arbeidet med media i over 20 år, i hovedsak i utøvende roller. Hun har vært kreativ leder i Fremantle Media og Filmlance International og administrerende direktør i Fremantle Media Finland og Friday TV. Marika er for tiden kreativ leder og produsent for en ny og innovativ animert tv-serie kalt Moominvalley, basert på finske Tove Jansons bøker og tegneserier om Mummifamilien. Serien er produsert og distribuert av Gutsy Animations og regissert av Steve Box, som vant Oscar for beste animerte spillefilm med Wallace and Gromit: Curse of the Were-Rabbit i 2006.

Frederick Howard: Vikingskool
Frederick Howard er utdannet både fra Westerdals School of Arts, Communication and Technology og Den Norske Filmskolen. Nylig var han hovedprodusent i SF Norge AS, men ble med Storm Group i 2012, og har siden blitt medeier i Storm Films. I tillegg er han også styremedlem i distribusjonsselskapet Euforia Film. Frederick har vært leder for Produsentforeningens avdeling for langfilm og medlem i styret i foreningen. Produksjonene hans inkluderer Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama, Den unge Fleksnes, Tv-serien om Kaptein Sabeltann, og langfilmene Amors baller og Julekongen – Full rustning. Under det nordiske forumet presenterte Fredererick Howard tv-serie prosjektet Vikingskool, som han i co-produksjon med irske Cartoon Saloon arbeider med å lansere som en animert TV-serie.
Nordiske forumet ble presentert i samarbeid med svenske SAAVA, Den danske animasjonssammenslutningen ANIS og finske Animaatioklinikka.

Frokostseminar

Hydrogenfabrikken, Torsdag 9. November

Som en kickstart på FAF17 arrangerte festivalen i samarbeid med den kreative bransjen i Fredrikstad og Blender Collective et frokostseminar på Hydrogenfabrikken i Fredrikstad. Temaet var digitale visuelle effekter og foredragsholder var Claes Dietmann fra det anerkjente svenske VFX og animasjonsstudioet Goodbye Kansas. Studioet er kjent for prisvinnende visuell effekter, CGI, motion capture og animasjons arbeider, som har spilt en definerende rolle innen TV, filmer, spill og reklame. Studioet har arbeidet med visuelle effekter for blant annet TV-serien The Walking Dead, karakterdesign for kortfilmen Adam, et Unity prosjekt, og sist med de visuelle effektene på gullpalmevinneren Rutan av Ruben Östlund.

Panelsamtale: Animasjon i Dokumentarfilm

Litteraturhuset i Fredrikstad, Fredag 10. November

Den siste tiden har vi sett flere dokumentarproduksjoner som benytter animasjon som teknikk og virkemiddel for å fortelle en historie. I en paneldiskusjon diskuterte regissør og dokumentarist Anne Magnussen og animasjonsregissør Julian Vargas hvilke muligheter, men også hvilke utfordringer som ligger i å bruke animasjon i dokumentarer. Det ble også vist frem arbeider de to filmskaperne hadde gjort med henholdsvis langfilmen Mannen som kunne 75 språk og TV-serien Stemmene i Hodet, som begge ble vist i det offisielle filmprogrammet for festivalen.

Scandinavian Master: Per Åhlin

Litteraturhuset i Fredrikstad, Lørdag 11. November

Per Åhlin er en av de mest markante skandinaviske regissørene innen animasjon, og har laget flere langfilmer og TV-serier som nå regnes som klassikere. Som mottaker av festivalens ”Lifetime Achievement” pris var det naturlig for festivalen å presentere en samtale om hans filmografi og kunstnerliv. I dag fremstår Åhlin som en av de fremste animasjonsfilmskaperne i vår del av verden, som med en sterk visuell stil sentrer rundt spørsmål som å bevare naturen og det medmenneskelige. Under lørdagens program hadde Per Åhlin en samtale med Elisabeth Lysander, forfatteren av biografien om Åhlin, hvor de sammen presenterte hele hans arbeid med illustrasjon, tegninger og filmene som Åhlin har laget siden 60-tallet.

Meet the Filmmakers

Litteraturhuset i Fredrikstad, Fredag 10. November

Under en spørsmål og svar seanse på Litteraturhuset i Fredrikstad kunne publikum bli bedre kjent med filmskaperne fra festivalens konkurranseprogram for nordisk-baltisk animert kortfilm. Moderator for seansen var Chris Robinson fra nettstedet Animation World Network (AWN.com, som er en av de mest betydningsfulle internasjonale nettstedene for animasjon). Robinson er også kunstnerisk leder for Ottawa International Animation Festival. Filmskaperne som var tilstede var produsent Lise Fearnley med filmen Tråder, regissørene Cathinka Tandberg med filmen Verdens Mellomste Fisk, Julie Engaas med filmen In a Few Years Everything will be Different, Maja Arnekleiv med filmen Mammas Hår og Erika Weite & Reeta Neittaanmäki med filmen Reminiscences.

Q&A med filmskapere av langfilmer

I forbindelse med visningene av langfilmene Mannen som kunne 75 språk og Psiconautas: The Forgotten Children foregikk det en Q&A seanse med regissørene Anne Magnussen og Pedro Rivero, hvor publikum hadde mulighet til å stille spørsmål og filmskaperne kunne fortelle om filmene sine.

Barn og Unge

Familiedag

Fredrikstad Kino, Lørdag 10. November

I samarbeid med Fredrikstad Kino, Qlthus og Fredrikstad Kino ble det arrangert en familiedag på Fredrikstad kino, med filmvisninger og aktiviteter i animasjonens tegn. Aktiviteter som ble arrangert under familiedagen var barnedisko, åpent animasjonsverksted for barn, tegneverksted og VR-opplevelser av animerte kortfilmer. Det ble også holdt en egen prisutdeling for beste barnefilm, hvor en barnejury fra Fredrikstad ga ut prisen for beste barnefilm. Under prisutdelingen ble Sagan om Carl-Bertils Jonnsons Julafton og filmer fra E6 – Østfold medieverksted vist, i tillegg til vinner av Golden Gunnar for beste barnefilm.

Workshop for unge talenter

E6 – Østfold Medieverksted, Lørdag 11. & Søndag 12. November

I samarbeid med Amandus Internasjonale studentfilm festival og E6 – Østfold medieverksted ble det holdt et to dagers workshop i digital 2D animasjon for 11 utvalgte ungdommer. Workshopleder var den internasjonal anerkjente animatøren Aya Suzuki, som har jobbet med flere store internasjonale produksjoner blant annet i Japan og Storbritannia, inkludert Hayao Miyazakis Oscar-nominerte The Wind Rises og Sylvain Chomets Oscar-nominerte The Illusionist.
Workshopen foregikk på E6 – medieverksted Østfold, hvor Aya Suzuki ga deltagerne innføring i grunnleggende animasjonsteknikk og la opp øvelser som deltagerne skulle gjennomføre i løpet av de to dagene workshopen varte. Deltagerne gjennomførte egne arbeider, hvor de fikk veiledning underveis. Ungdommene som deltok var plukket ut etter en obligatorisk søknadsrunde, hvor ungdommene måtte skrive om motivasjon, interesser og tidligere erfaringer med animasjon og beslektede temaer som tegning, medieproduksjon eller design.

Barnehagevisning og utendørstegning

Fredrikstad Kino, Torsdag 8. November

300 barnehagebarn var invitert til visning av tre episoder av tv-serien om Albert Åberg fra 1979, som festivalens æresgjest Per Åhlin regisserte. Etter visningen ble alle barna med på å tegne flere store Albert Åberg tegninger i Nygårdsgata utenfor Fredrikstad Kino.

Seminar for videregående skole

Fredrikstad Kino, Torsdag 9. November

Under åpningsdagen ble det holdt en fagdag for de videregående skolene i Østfold. Programmet bestod av to foredrag. Foredragsholderne var britiske Sophie Koko Gate og Julian Vargas fra det Oslo-baserte animasjonsstudioet Animaskin.

Julian Vargas er utdannet i klassisk animasjon ved Høgskulen i Volda og har siden 2007 laget over 200 TV-vignetter og levert spesialeffekter til noen av Norges største og mest sette produksjoner. Arbeidene hans har blitt vist på flere festivaler over hele verden og har vunnet flere priser. I dag jobber han som kreativ regissør ved Animaskin, et animasjonsstudio han etablerte i 2011.

Sophie Koko Gate er opprinnelig fra Bath men utdannet i London ved Royal Academy of Art. Eksamensfilmen hennes Half Wet gjorde sterk internasjonal suksess. Nå jobber hun fra sitt eget studio i London, hvor hun har regissert animasjonsfilmer for blant annet MTV, The Guardian, Airbnb, Vox og Lena Dunham. Hun har holdt foredrag på universiteter og festivaler flere steder i verden og filmene hennes har vært vist på over 100 festivaler.

Seremonier og andre arrangementer

Offisiell Åpning

Litteraturhuset i Fredrikstad , Torsdag 9. November

Festivalen ble åpent under en offisiell åpning på Litteraturhuset i Fredrikstad med taler, underholdning og filmvisninger. Offisiell åpningstaler var stortingsrepresentant for Østfold og medlem av stortingets kultur- og familiekomite Freddy André Øvstegård. Filmene som ble vist var Sagan om Carl-Bertil Jonsons Julafton av Per Åhlin og Kali, the Little Vampire av Regina Pessoa.

Utstilling: Per Åhlin

Byhallen ,Torsdag 9. November – Søndag 12. November

For å hedre festivalens Lifetime achievement vinner Per Åhlin satte festivalen i stand en utstilling med verker fra hans livslange karriere. Utstillingen foregikk i Byhallen, som også fungerer som foajeen for Fredrikstad kino, og var gratis for publikum.

Vis frem din portfolio

Litteraturhuset i Fredrikstad, Lørdag 11. November

Arbeidssøkende og studenter fikk mulighet til å vise frem sitt arbeid og portfolio til regissører, produsenter og studiosjefer, både for å kunne få tilbakemelding og eventuelt knytte kontakt for ansettelse. De som ble presentert i seansen var Julian Vargas (regissør og kreativ leder for Animaskin), Bo Juhl Nielsen (produsent og administrerende direktør fra danske studio Sun Creature) og Fraser Maclean (designer og lærer i animasjon).

VR Kortfilmer

Byhallen, 11. november

Publikum fikk mulighet til å oppleve to Virtual Reality kortfilmer fra Google Spotlight. De to filmene var Son of Jaguar av Jorge R. Gutiérrez og Sonaria av Scot Stafford & Chromosphere.

Samarbeidspartnere

Samarbeidspartnere for festivalen var: Amandusfestivalen i Lillehammer, Animaatioklinikka, Animation Volda, ANIS – Animasjonssamenslutningen, Blender Collective, Coffevan, E6 Østfold Medieverksted, Fabel, Frame by Frame, Fredrikstad Kino, Fredrikstad Kommune, Fritt Ord, Grafill Animasjon, Karivold Film, Litteraturhuset i Fredrikstad, Nebbet, Netron, Nordisk Film & TV Fond, Norsk Filminstitutt, OBOS, Qulthus, SAAVA, Scandic City Hotel, Sparebankstiftelsen 1 Østfold Akershus, The Cure Foodtruck, Viken Filmsenter, Østfold Fylkeskommune.

Fredrikstad Animation Festival 2016

Fredrikstad Animation Festival gikk av stabelen 10. til 13. november 2016. Festivalen hadde et mangfoldig program hvor hovedaktivitetene var kortfilmvisninger og seminarer, som ble holdt på festivalens hovedarenaer Fredrikstad Kino og Litteraturhuset i Fredrikstad.

Offisielle gjester under festivalen var: Gunnar Wille (Danmark), Konstantin Bronzit (Russland), Jericca Cleland (Canada), Mark Davies (Canada), Felix Massie (England), Kim Keukeleire (Frankrike), Max Mörtl (Tyskland), Niki Lindroth von Bahr (Sverige), Lorène Lescanne (Frankrike), Kim Helminen (Finland), Erik van Drunen (Nederland), Sander Joon (Estland), Mari-Liis Rebane (Estland), Tatu Metsätähti (Finland), Frida-Li Lövgren (Sverige), Daniel Wiklund (Sverige), Alexander Cederlund (Sverige), Daniel Eugene Lacey-McDermott (Norge), Mats Sivertsen (Norge), Kajsa Næss (Norge), Tonje Skar Reiersen (Norge), Lise Fearnley (Norge), Hans Gerhard Meier (Norge), Martine Grande (Norge), Elisabeth Aalmo (Norge), Cathinka Tanberg (Norge) og Kristine Knudsen (Norge).

Filmprogrammer

Det ble vist 98 filmer i kategoriene animert langfilm, animert kortfilm og animert oppdragsfilm. Festivalens hovedprogram er festivalens konkurranseprogram for animert kortfilm fra de nordiske og baltiske landene.

Nordisk-baltisk konkurranseprogram

En sentral del av festivalen er konkurranseprogrammet for nordisk-baltisk kortfilm, og utdelingen av Golden Gunnar trofeet. Av 161 påmeldte filmer ble 19 profesjonelle kortfilmer valgt ut til å vises fordelt på to kortfilmprogrammer, i tillegg ble 15 studentfilmer, 29 oppdragsfilmer og 6 barnefilmer vist i egne kortfilmprogrammer. Utvelgelseskomitéen for profesjonell kortfilm- og oppdragsfilm bestod av Maciek Szczerbowski, Joan Ashworth og Trygve Nielsen. Komiteen for studentfilm bestod av Pjotr Sapegin, Chris Lavis og Kjersti Nordmann.

Spesialvisninger

Det ble avholdt to spesialvisninger dedikert personer eller tema, filmvisningene inneholdt også samtaler med filmskapere og kuratorer.

Gunnars Wille Werden
Hedersgjest og ”liftetime achivement award” vinner Gunnar Wille gav et innblikk i sin verden i dette programmet gjennom visning av film- og TV-produksjoner han har tatt del i. Wille bidro selv med innledning og å sette tingene i eget perspektiv.

The World of Konstantin Bronzit
Program viet til Konstantin Bronzit hvor bl.a. to av hans filmer som var Oscar-nominerte ble vist, og hvor Bronzit selv fortalte om sin karriere og arbeidsprosess.

Andre kortfilmprogrammer

Mikrofilm retrospektiv
Retrospektivt program dedikert 20 års-jubileet til animasjonsstudioet Mikrofilm. 12 kortfilmer, alle produsert av studioet.

Mikrofilm barnefilm
Retrospektivt program for barn dedikert 20 års-jubileet til animasjonsstudioet Mikrofilm. 8 kortfilmer, alle produsert av studioet.

Cartoon d’Or
De fem finalistene for Cartoon d’Or, en pan-europeisk animasjonspris for kortfilm. Fredrikstad Animation Festival er en av ti europeiske festivaler som nominerer film til prisen.

Nordisk-baltisk panorama
Program viet til nordisk-baltiske filmer utenfor konkurranseprogrammet.

Golden Gunnar vinnere

Lifetime Achievement Award
Utdeles av festivalstyret i Norsk animasjonsforum.
Gunnar Wille (Danmark)

Styrets begrunnelse: Since the early seventies Gunnar Wille has played an important role for Danish animation. He has written, designed and directed several animated series, and is probably most known for his character “Skrumpen”. But he has not only worked with animation films; also with theatre, children books, television and he has developed and experimented with computer animation. We must characterise him as a multi-artist.

With his strong feel for the narrative he has also influenced the students at the National Film school of Denmark. We must say that, as head of the animation departement since 1992, he has really been a driving force for the success of Danish animation industry. A success that also has been important and inspiring for the rest of the Nordic and Baltic countries.

Grand Prix

Nordisk-Baltisk konkurranse for animert kort- og studentfilm.
Jury: Kim Keukeleire, Elisabeth Aalmo og Sander Joon
The Absence of Eddy Table(2016)
Regi: Rune Spaans

Juryens begrunnelse: Denne filmen er en intens miks av horror, kjærlighet og komedie. I et magisk univers hvor vi kjører en gal og energisk berg-og-dal-bane, og det er skummelt, så utrolig bisart og morsomt. Vi elsker den store kreativiteten i det kunstneriske uttrykket og den høye kvaliteten på animasjonen. For oss er dette et godt eksempel på hva animasjon kan gjøre.

Beste kortfilm

Nordisk-Baltisk konkurranse for animert kortfilm.
Jury: Kim Keukeleire, Elisabeth Aalmo og Sander Joon
Empty Space (2016)
Regi: Ülo Pikkov

Juryens begrunnelse: Kvaliteten i denne filmen ligger i den originale ideen med konseptet der filmskaperen bygger minner gjennom en blanding av sjangere. Det kan også sees som en hyllest av kunsten bak dukker og miniatyrer der alt arbeidet ligger i detaljene. Som publikum ble vi rørt av den nostalgiske følelsen og en lengsel etter en leken barndom.

Beste studentfilm

Nordisk-Baltisk konkurranse for animert studentfilm.
Jury: Kim Keukeleire, Elisabeth Aalmo og Sander Joon
Untamed (2016)
Regi: Juliette Viger

Juryens begrunnelse: Vinneren av beste studentfilm tar oss med til et mørk og øde univers der vi tar del i et sårende forhold. Grafikken, musikken og animasjonen formidle sterkt karakterenes humør og deres indre konflikter. En lovende start fra et nytt talent.

Beste barnefilm

Nordisk-Baltisk konkurranse for barnekortfilm.
Jury: Selma Wister Lier, Felix Weel Kreutz og Tilde-Johanne Klausen Apenes, alle fra Fredrikstad.
Dunder (2015)
Regi: Endre Skandfer

Juryens begrunnelse: Vi i barnejuryen har bestemt oss for beste barnefilm. Filmen er flere ting på en gang. Den er koselig, morsom og litt skummel, med fine og spesielle figurer.

Beste oppdragsfilm

Nordisk-Baltisk konkurranse for oppdragsfilm.
Jury: Hans Gerhard Meier, Martine Grande og Alexander Cederlund.
Gjensidige eventyr (2016)
Regissør: Harald Zwart

Juryens begrunnelse: Vinnerfilmen er et fantastisk håndtverk som har stor oppmerksomhet til detaljer og animert på et høyt nivå. Vinnerfilmen er et flott eksempel på hvordan CGI kan være ekte og dyptfølt. Vinnerfilmen har en historie med mye humor og varme. Vinnerfilmen mestere Den viktigste oppgaven for et bestillingsverk film; du ønsker å se det igjen, og igjen, og igjen.

Hederlig omtale oppdragsfilm

Nordisk-Baltisk konkurranse for oppdragsfilm.
Jury: Hans Gerhard Meier, Martine Grande og Alexander Cederlund.
Fuglekassa (2016)
Regissør: Kajsa Næss

Juryens begrunnelse: Denne filmen kommuniserer briljant til både voksne og barn. Det håndterer et følsomt tema på en klar og respektfull måte. Den samlede visuelle stil og bruk av subtil humor bidrar til en veldig leken og informativ opplevelse. Juryen har sendt tre venneforespørsler på Beekbook.

Publikumsprisen

Nordisk-Baltisk konkurranseprogram for kort- og studentfilm.
The Absence of Eddy Table(2016)
Regi: Rune Spaans

Publikumsprisen ble valgt av festivalens publikum.

Seminarer

Felix Massie og Mark Davies: 360° VR kortfilm Rain or Shine

11. nov, 14:00, Sal 3, Fredrikstad Kino

Regissør Felix Massie og prosjektleder Mark Davies fra Nexus Studios i London fortalte om de kunstneriske og tekniske utfordringene de opplevde da de lagde deres interaktive 360° VR kortfilm Rain or Shine, på oppdrag fra Google som en del av deres prosjekt, Spotlight Stories VR.

Jericca Cleland: Visual Storytelling

11. nov, 10:00, Sal 3, Fredrikstad Kino

Ved bruk av klipp fra live action, viste Jericca Cleland styrken som ligger i bildebruk som utgangspunkt for oppbygning av en fortelling, kontekst og følelser, og presenterte praktiske teknikker for å strukturere bildebruk for å underbygge den filmatiske fortellingen. Seminarets innhold skulle gi direkte erfaringer relevant for arbeid med ethvert medium innen lineær visuell historiefortelling.

Nordisk animasjonsforum

11. nov, 17:30, Litteraturhuset

I samarbeid med svenske SAAVA, Finske Finnanimation, og danske ANIS ble det under festivalen holdt et forum med mål om å øke interaksjonen innen den nordiske animasjonsbransjen. Under forumet ble det holdt prensentasjoner av Niki Lindroth von Bahr en prisvinnende regissør for kortfilm, Kim Helminen regissør fra Cartoon-serien om Angry Birds og produsent Lorène Lescanne fra det danske produksjonstudioet SØNC.

Øvrige seminar

  • Frokostseminar av Max Mörtl: Visual Beat: Interaktiv musikkvideo
    10. nov, 09:00, Hydrogenfabrikken

I den interaktive musikkvideoen Visual Beat, fjerner regissør og animatør Max Mörtl grensen mellom et tilsynelatende passivt publikum og aktive, kreative regissører og musikere, og utfordrer disse rollene. I presentasjonen snakket Max om de kreative og tekniske aspektene ved å produsere appen.

Seminar for videregående skole

11. nov, 12:00, Sal 3, Fredrikstad Kino

I år presenterte Felix Massie og Mark Davies sin 360° VR kortfilm Rain or Shine, og Cathinka Tanberg fra Mikrofilm presenterte både studioets og eget arbeid under seminaret for videregående skoler i Østfold. I tillegg ble det vist kortfilmer hentet fra festivalens kortfilmprogram.

Mikrofilm: Personlige historier

11. nov, 19:00, Litteraturhuset

Mikrofilm har i 20 år vært et av de viktigste studioene for animert kortfilm i Norge, og har høstet mange priser og utmerkelser i inn- og utlandet. Studioet er særlig kjent for sine tegnefilmer i klassisk 2D stil, hvor man ofte lar regissørene fortelle sine helt egne, personlige historier. Seminaret ble holdt som en panelsamtalen mellom produsent Lise Fearnley og regissørene Toril Kove og Kajsa Næss.

Møt filmskaperne

11. nov, 20:00, Litteraturhuset

Møt filmskaperne var muligheten til å møte folkene bak filmene i konkurranseprogrammet. Filmskapere og gjester fra inn- og utland var samlet til et uformelt møte der festivalpublikummet kunne bli bedre kjent med profesjonelle aktører innen animasjonsfeltet. Hans Gerhard Meier ledet samtalen. Arrangementet ble arrangert i samarbeid med Viken Filmsenter.

Eventer

Åpning

10. nov, 21:30, Litteraturhuset

Festivalen starter med brask og bram med åpningsseremoni på Litteraturhuset. Et utvalg kortfilmer fra våre gjester og vår æresgjest Gunnar Wille ble vist. Årets offisielle åpningstale ble holdt av Direktør i Norsk Filminstitutt, Sindre Guldvåg.

Animert klubb

11. nov, 22:30, Litteraturhuset

Fredag kveld var viet et musikk- og animasjonsprosjekt, som kun vil bli fremført under festivalen. Tre musikkartister teamet opp med tre visuelle kunstnere for å skape en unik klubbkveld hvor ekspansiv elektronisk musikk ble kombinert med nyskapende animert visuell kunst. Artistene var valgt ut i samarbeid med prosjektets kunstneriske ansvarlig Henrik Langgård, og var på musikksiden Captain Credible, Mesak og Quiltland, mens Mari-Liis Rebane, Mats Sivertsen og Daniel Wiklund stod for den visuelle kunsten.

Familiedagen

12. nov, 12:00, Fredrikstad Kino

Under familiedagen ble det arrangert aktiviteter og vist film for hele familien. Animasjonsverksted holdt av E6 Medieverksted Østfold, og mulighet til å oppleve 360° VR kortfilmen Rain or Shine laget av Felix Massie og Mark Davies fra Nexus productions, var noen av dagens aktiviteter.

Prisutdeling

13. nov, 21:00, Litteraturhuset

Som avslutning av den Nordisk-Baltiske konkurransen ble det holdt en ærverdig prisutdeling hvor Golden Gunnar ble delt ut til de heldige vinnerne av kategoriene; beste kortfilm, beste oppdragsfilm, beste studentfilm, beste barnefilm, publikumsprisen og Grand Prix. Sermonimester for kvelden var Emile The Duke som også bidro med musikalsk underholdning.

Utstillinger

Mikrofilm 20 år

10.-13. nov, Fredrikstad Kino

Årets festivalutstilling i foajeen på Fredrikstad Kino var viet til Mikrofilm og deres 20-års jubileum. Utstillingen ble satt sammen av kreftene bak studioet i samarbeid med festivalen, og viste skisser, tegninger og ferdig artwork fra filmene og produksjonene til Mikrofilm, og regissørene som er og har vært tilknyttet studioet.

Gunnar Wille

10.-12. nov, Litteraturhuset

Under festivalen holdt Gunnar Wille en utstilling på Litteraturhuset i Fredrikstad, med illustrasjoner og malerier han har gjort gjennom en livslang karriere som multikunstner. Utstillingen var i stor grad sentrert rundt Willes arbeider med Skrumpen, en meget kjent og kjær barne-tv-figur i Danmark, som også har figurert i flere barnebøker.

Pressedekning

TV

NRK Østfold: ”Distriktsnyhetene Østfold” (10.11.2016)

Radio

NRK Østfold : ”Etter to – før fem” (9.11.2016)

Aviser og internettsider

Fredrikstad Animation Festival drives av Norsk Animasjonsforum, med Anders Narverud Moen, som daglig leder og festivalleder. Marita Mayer var seminaransvarlig, Therese Øvergård festivalkoordinator og Marit Krogstad presse- og informasjonskoordinator.

Takk til alle samarbeidspartnere i 2016: Amandus festivalen in Lillehammer, Animation Volda, ANIS – Animasjonssammenslutning, Arena Magica, Dansk Filminstitutt, E6 – Østfold Medieverksted, Fabel, FinnAnimation, Film og Kino, Frame by Frame, Fredrikstad Kino, Fredrikstad Kommune, Karivold Film, Litteraturhuset i Fredrikstad, Nebbet, Netron, Norsk Filminstitutt, Norsk Kulturråd, Qulthus, Racecar, SAAVA, Scandic City Hotell, Svensk Filminstitutt, Tricky Women, Viken Filmsenter and Østfold Fylkeskommune.

Fredrikstad Animation Festival 2015

Fredrikstad Animation Festival gikk av stabelen fra 12. til 15. november med Fredrikstad Kino og Litteraturhuset i Fredrikstad som hovedarenaer. Festivalen hadde et mangfoldig program med visning av kortfilm og seminarer som hovedaktiviteter.

Offisielle gjester under festivalen var: Richard Williams (ENG), Imogen Sutton (ENG), Ilja Bereznickas (LIT), Joanna Quinn (ENG), Les Mills (ENG), Eric Shaw (USA), Rebecca Smith (ENG), Jonas Odell (SVE), Sunit Parekh-Gaihede (DK), Metsämarja Aittokoski (FIN), Waltraud Grausgruber (ØST), Alan Holly (IRL), Uzi Geffenblad (SVE), Kristin Ulseth (NO), Mats Grorud (NO), Tine Kluth (ENG), Johan Edström (SVE), Dorte Bengtson (DK), Erin Handegard (NO), Arild Ørnholt (NO), Marius Stene (NO) og Jan Petter Aarskog (NO).

Filmprogrammer

Det ble vist 101 filmer i kategoriene animert langfilm, animert kortfilm og animert oppdragsfilm. Festivalens hovedprogram er festivalens konkurranseprogram for animert kortfilm fra de nordiske og baltiske landene.

Nordisk-Baltisk Konkurranseprogram

En sentral del av festivalen er konkurranseprogrammet for nordisk-baltisk kortfilm, og utdelingen av Golden Gunnar trofeet. Av 139 påmeldte filmer ble 19 profesjonelle kortfilmer valgt ut til å vises fordelt på to kortfilmprogrammer, i tillegg 15 studentfilmer, 27 oppdragsfilmer og 9 barnefilmer i egne kortfilmprogrammer. Utvelgelseskomitéen for profesjonell kortfilm- og oppdragsfilm bestod av Håvard Strand, Frank Mosvold og Camilla Selvon Abrahams. Komiteen for studentfilm bestod av Anita Killi, Kajsa Næss og Regina Pessoa.

Spesialvisninger

Det ble avholdt tre spesialvisninger dedikert personer eller tema, filmvisningene inneholdt også samtaler med filmskapere og kuratorer.

Richard Williams presenterer: The Thief and The Cobbler/ Prologue

Program dedikert til to mesterverk av regissør og animatør Richard Williams, med påfølgende samtale om animasjon, filmene og karrieren til Richard Williams.

Retrospektivt program: llja Bereznickas

Festivalens ”liftetime achivement” vinner Ilja Bereznickas ble hedret med et retrospektivt program viet hans liv og virke. 6 kortfilmer fra 80-tallet til i dag ble vist i programmet. Ilja Bereznickas var selv tilstede og holdt en innledning, og ble intervjuet etter filmvisningen.

Tricky Women

Spesialprogram kuratert av Waltraud Grausgruber, en av festivallederne for Tricky Women festivalen i Østerrike, verdens eldste animasjonsfestival for filmer utelukkende laget av kvinner. 8 filmer laget av kvinnelige regissører. Det ble i tillegg holdt en introduksjon om festivalens utvekslingsprogram

ANDRE KORTFILMPROGRAMMER

Qvisten Retrospektiv

Retrospektivt program dedikert 20 års-jubileet til animasjonsstudioet Qvisten. 7 kortfilmer, alle produsert av studioet.

Cartoon d’Or

De seks finalistene for Cartoon d’Or, en pan-europeisk animasjonspris for kortfilm. Fredrikstad Animation Festival er en av ti europeiske festivaler som nominerer film til prisen.

Golden Gunnar Vinnere 2016

Lifetime Achievement Award

Utdeles av festivalstyret i Norsk animasjonsforum: Ilja Bereznickas (Litauen)

Ilja Bereznickas er en sentral figur innen litauisk animasjon, og han har hatt en over førti år lang animasjonskarriere. Filmografien hans inkluderer flere kortfilmer, og han er en anerkjent lærer og tegnekunster. Foruten Litauen har han også jobbet i land som Israel, USA og Norge. Siden 1985 har han jobbet som regissør, animatør og manusforfatter ved det Nasjonale Litauiske Filmstudioet, og i 2002 startet Bereznickas animasjonslinjen ved Vilinius Academy of Art som en del av fakultetet for fotografi og media. Festivalstyret hedrer Ilja Bereznickas med denne Lifetime Award-prisen til anerkjennelse av hans livslange arbeid innen- og dedikasjon til animasjonsindustrien.

Grand Prix

Nordisk-Baltisk konkurranse for animert kort- og studentfilm
Jury: Uzi Geffenblad, Kristin Ulseth & Alan Holly

Velodrool (2015)
Regi: Sander Joon (Estland)

Juryens begrunnelse: Dette er en ukonvensjonell film som stadig overrasket oss med sin imponerende, rå og ekspresjonistiske stil. En leken historiefortelling med en vilje til å bryte barrierer. Det er en provoserende, men morsom film med en fri sjel og kunstnerisk holdning som gjør at du sitter igjen med en rar lengsel etter å røyke en sigarett og slikke en kanin…

Beste kortfilm

Nordisk-Baltisk konkurranse for animert kortfilm
Jury: Uzi Geffenblad, Kristin Ulseth & Alan Holly

Life with Herman H Rott (2015)
Regi: Chintis Lundgren (Estland)

Juryens begrunnelse: Denne filmen har en fantastisk subtilitet og humor. Designet og animasjonen har en tydelig stil og god timing, og filmen gir en innsiktsfull beskrivelse av den følelsesrike dynamikken i et vanskelig forhold, også med bruk av vinnende humor.

I tillegg fikk Machine av Sunit Parekh-Gaihede hederlig omtale.

Beste studentfilm

Nordisk-Baltisk konkurranse for animert studentfilm
Jury: Uzi Geffenblad, Kristin Ulseth & Alan Holly

Parrot Away (2014)
Regi: Mads Meidner (Danmark)

Juryens begrunnelse: Denne studentfilmen er meget profesjonelt gjennomført. Filmskaperne viser et stort talent for historiefortelling og kombinerer karakterene, historien og designet på en stilfull og underholdningsfull måte.

Tsunami av Sofie Kampmark ble tildelt hederlig omtale av juryen.

Beste barnefilm

Nordisk-Baltisk konkurranse for barnekortfilm
Jury: Brage Odin Bull-Hansen (8), Agnes Billett (7), Mikkel Hurrød Nilsen (10), Amanda Søderberg Jansen (7) and Madelen Rimehaug (8), alle fra Fredrikstad.

Portrettet (2014)
Regi: Avgousta Zourelidi (Finland)

Juryens begrunnelse: “Vi liker historier om det gode og det onde. Årets beste barnefilm er også morsom. Det er kult at en liten fugl kan få til noe stort.”

Beste oppdragsfilm

Nordisk-Baltisk konkurranse for oppdragsfilm

Profilfilm for RVTS Sør (2015)
Regissør: Hanne Berkaak (Norge)

Juryens begrunnelse: Ved å bruke god design til å belyse et vanskelig tema og å fortelle historien via animerte metaforer, har filmskaperne laget både et nydelig kunstverk og et talerør for et viktig budskap.

Amnesty av Andreas J. Riiser mottok hederlig omtale av juryen.

Publikumsprisen

Nordisk-Baltisk konkurranseprogram for kort- og studentfilm.

The Reward – Tales of Alethrion (2014)
Regissør: Kenneth Ladekjaer og Mikkel Mainz Elkjær (Danmark)

Publikumsprisen ble valgt av festivalens publikum.

Seminarer og presentasjoner

BRANSJESEMINARER

Bransjeseminaret inneholdt to foredrag om hvordan mediet best kan utnyttes for historiefortelling. Det første foredraget var viet Joanna Quinn og Les Mills og arbeidet som frilansfilmskapere og animasjonsselskapet deres Berly Productions. Det andre foredraget handlet om manusskriving for TV-serier, hvor vi presenterte den anerkjente og prisvinnende manusforfatteren Eric Shaw, som er kjent fra TV-serien Svampebob Firkant.

In production with Joanna Quinn and Les Mills

Prisbelønte Joanna Quinn og Les Mills har en over 30-års lang karriere i film og animasjon. I 1987 opprettet de animasjonsproduksjonsselskapet Beryl Productions International. De har produsert en rekke reklamefilmer for det nordamerikanske- og europeiske markedet i presentasjonen under fredagens bransjeseminar. Under Fredrikstad Animation Festival fikk publikum et innblikk i deres faglige bakgrunn og arbeidsprosesser, det ble også fokusert på deres kunstneriske utrykk som kortfilmskapere. – Antall deltagere: 113

Heart, Mind and Soul for television characters with Eric Shaw

Eric Shaw er tidligere manusforfatter for suksess-serien, Svampebob Firkant, og har vunnet en Emmy for ”Outstanding Writing in Animation” i 2013 for arbeidet han gjorde på den kritikerroste NBC-serien WordGirl. Under foredraget i Fredrikstad holdt Shaw et foredrag om etableringen av hjertet, sinnet og sjelen til en fjernsynskarakter. Eric ga også innsikt i produksjonsprosessen fra idé til det endelige manuset. – Antall deltagere: 113

Nordisk Animasjonsforum

Store deler av lørdagens program var dedikert fokus på den nordiske bransjen og presentasjoner av aktører fra Danmark, Finland, Norge og Sverige på Litteraturhuset i Fredrikstad. Fem utvalgte studioer viste deres showreel og fire filmskapere, en fra hvert landene, holdt presentasjoner av deres prosjekter og arbeider. Forumet var et samarbeid med andre nordiske lands organisasjoner for animasjon: Danske ANIS, Svenske SAAVA og finske Finnanimation, i tillegg til festivalorganisasjonen Norsk Animasjonsforum.

Lørdag 14.11 – Litteraturhuset i Fredrikstad

Mats Grorud: The Tower

Norske Mats Grorud er en regissør og animatør med flere prisvinnende kortfilmer bak seg. Han presenterte arbeidet han er i gang med langfilmen The Tower, som har premiere i 2016.

Jonas Odell: Storytelling in Animation

Jonas Odell er en prisvinnende regissør fra Sverige som kanskje er best kjent for sine musikkvideoer og kortfilmer. Odell var med å starte ”Filmtecknarna” i 1981, som var et av Sveriges mest legendariske studioer for animasjon. Jonas Odell fokuserte på historiefortelling i animasjon og presenterte sin mangeårige produksjon under nordisk bransjeforum.

Sunit Parekh-Gaihede: Hydralab

Sunit Parekh-Gaihede bor og virker i Danmark, og har mer en femten års erfaring innen animasjon og visuelle effekter fra tre kontinenter. I 2006 etablerte han studioet Hydralab, et multimedia studio som spesialiserer seg på animasjon og visuelle effekter. I presentasjonen under Nordisk animasjonsforum, presenterte Parekh-Gaihede studioets mange prosjekter.

Metsämarja Aittokoski: Pikkuli

Metsämarja Aittokoski er en barnebokforfatter, regissør, manusforfatter og produsent. Hun har regissert flere populære barneTV-serier som Pikkuli, Respect!Fire fairyog Leffatuutti Zurbaani. I det Nordiske forumet fokuserte presentasjonen hennes på TV-serien Pikkuli.

Andre seminarer og presentasjoner

Frokostseminar: Urban Projections

Multimediekunstner Rebecca Smith bor i East Midlands, Storbritannia. I 2005 grunnla Rebecca Urban Projections, et kreativt kollektiv av eksperimentelle multimedieartister som spesialiserer seg på å levere innovative ytelsesmuligheter og kreative prosjekter til både kunstnerisk- og kommersiell produksjon. Festivalen kickstartet torsdag morgen med et frokostseminar på Hydrogenfabrikken i Fredrikstad, med foredrag hvor Rebecca Smith snakket om sine prosjekter for den kreative bransjen tilknyttet Hydrogenfabrikken.

Torsdag 12.11 – Sted: Hydrogenfabrikken

Seminar for den videregående skole: Eric Shaw og Norske Grønnsaker

For fjerde år på rad holdt Fredrikstad Animation Festival i samarbeid med Viken Filmsenter, et seminar for medielinjene ved de videregående skolene i Østfold. 165 elever fikk servert to foredrag av manusforfatter Eric Shaw og animatørene bak internett-hiten Norske Grønnsaker. Et 50-minutters kortfilmprogram satt sammen av filmer fra festivalens kortfilmprogrammer gikk også inn i seminaret.

Torsdag 12.11 – Fredrikstad Kino

Illustrasjon og animasjon: Lisa Aisato og Øystein Dolmen

llustratør Lisa Aisato holdt en presentasjon om sin kommende kortfilm Odd er et egg, som har planlagt premiere i løpet av 2016. Odd er et egg vil være en adaptasjon av Lisa Aisatos egen bok med Kristin Ulseth som regissør. Aisato er produksjonsdesigner. Øystein Dolmen og Eric Vogel etterfulgte med en presentasjon av langfilmen Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin. Øystein Dolmen (også kjent som Knutsen) er idémannen bak filmen, mens Eric Vogel er filmens produsent. Sammen holdt de en presentasjon av filmens utvikling fra Dolmens (og makker Gustav Lorentsens) hode og strektegninger, til et 3D univers.

Fredag 13.11 – Litteraturhuset i Fredrikstad

Møt filmskaperne

En samtale mellom filmskaperne fra festivalens konkurranseprogram for animert kortfilm, moderert av animasjonsblogger og journalist Nancy Denney Phelps (Belgia/USA). Kortfilmskapere som var tilstede under seansen var: Lise Fearnley, Thor Sivertsen, Sunit Parekh-Gaihede, Hanne Berkaak, Kajsa Næss og Dorte Bengtson.

Fredag 13.11 – Litteraturhuset i Fredrikstad

Utstillinger, andre arrangementer og tilsteldninger

ÅPNINGSEREMONI

Offisiell åpning av festivalen med taler av Kulturådsleder i Østfold Fylke, Andreas Lervik, Styreleder i Norsk animasjonsforum Trine Vallevik Håbjørg og festivalleder Anders Narverud Moen. Det lokale koret ”Båthuskoret” stod for underholdningen, samt to filmer av festivalens offisielle gjester; Britannia av Joanna Quinn og Newspaper Man av Ilja Bereznickas.

Torsdag 12.11. – Litteraturhuset i Fredrikstad

Illustrasjoner og storyboard: Ilja Bereznikas

24 illustrasjoner og tegninger av Ilja Bereznickas, ble utstilt på Litteraturhuset i Fredrikstad. Bildene var et utvalg av arbeid Bereznickas har gjort over fire tiår som illustratør og filmskaper. Utstillingen inneholdt også storyboard og skisser fra filmene til Bereznickas. Utvelgelsen av de viste bildene ble gjort av festivaladministrasjonen med festivalleder Anders Narverud Moen som ansvarlig. Utvelgelsesarbeidet ble gjort i samarbeid med kunstneren. Utstillingen var gratis og tilgjengelig i festivalperioden fra 12. november til 14. november. Det ble arrangert en mottakelse for utstillingen i forkant av festivalens åpningsseremoni torsdag 12. november, 200 personer var tilstede på åpningen.

Litteraturhuset i Fredrikstad

Qvisten 20 år – utstilling

En tredimensjonal tidsreise i form av 21 potetkasser som alle gir et glimt inn i Qvisten sin historie, i forbindelse med animasjonsstudioets 20-årsjubileum som ble feiret under festivalen. Åpning og mottakelse av utstillingen foregikk torsdag 12. november.

Fredrikstad Kino

Familiedag

I samarbeid med Fredrikstad Kino og E6 Medieverksted, ble det satt sammen filmprogram og aktiviteter for barnefamiliene i Fredrikstad. Åpent vegganimasjonsverksted, tegneverksted og lego bygging var noen av aktivitetene barn og deres familier kunne delta på. Filmprogrammet bestod av gratis kortfilmprogram for barn, samt tre animerte langfilmer.

Lørdag 14.11 – Fredrikstad Kino

Lisa Aisato leser fra Odd er et egg

Lørdag 14.11 – Litteraturhuset i Fredrikstad

Lisa Aisato, bosatt på Kråkerøy i Fredrikstad, leste høyt fra boken sin Odd er et egg. Hun viste også frem prosessen med å lage en animasjonsfilm av boken, og hvordan få Odd til å bevege seg.

Team

Fredrikstad Animation Festival drives av Norsk Animasjonsforum, med Anders Narverud Moen, som daglig leder og festivalleder. Marita Mayer var seminaransvarlig og Therese Øvergård som festivalkoordinator.

Samarbeidspartnere

Takk til alle samarbeidspartnere i 2015:

Amandus festivalen i Lillehammer, AnimationVolda, Arena Magica, Den Østeriske Ambassade i Oslo, E6 – Østfold Medieverksted, Film og Kino, Frame by Frame, Fritt Ord, Fredrikstad Kino, Fredrikstad Kommune, Hydrogenfabrikken, Karivold Film, Litteraturhuset i Fredrikstad, Nebbelux, Netron, Norsk Filminstitutt, Qulthus, Scandic City Hotell, Viken Filmsenter, Østfold Fylke og Østfold kulturproduksjoner.

Fredrikstad Animation Festival 2014

Fredrikstad Animation Festival 2014, gikk av stabelen 6. til 9. November 2014 med Fredrikstad Kino, Litteraturhuset i Fredrikstad og Visningsrommet Nebbet som arenaer. Festivalen feiret sitt 20-årsjubileum og hadde et utvidet faglig fokus. Festivalens bransjeseminarer hadde et særlig fokus på karakterer i animasjonsfilm, med anerkjente filmskapere fra store studioer i Amerika. Festivalens filmprogram inkluderte nye kort- og langfilmer. Festivalen hadde også et fokus på sjangeroverskridende animerte filmer, som animert dokumentarer og animerte kunstprosjekter.

Offisielle gjester under årets festival var Tamaki Okamoto (Jpn), Michal Makarewicz (Us), Wes Mandel (Us), Danny Antonucci (Can), Joonas Utti (Fin), Annegret Richter (Tys), Paul Mathot (Ned), Jürgen Hägler (Øst), Linda Hambäck (Sve), Camilla Larsson (Sve), Björn Verloh (Tys), Antonia Ringbom (Fin) Pii Bärg (Fin), Kine Aune (Nor), Kari Pieskä (Fin), Frederik Villumsen (Dk), Bjørn-Erik Aschim (Nor), Niki Lindroth Von Bahr (Sve), Ville Salervo (Fin), Anne Kristin Berge (Nor), Michelle Kranot (Isr/Dk), Uri Kranot (Isr/Dk) og Steven Sole (Eng)

Filmvisninger og prisvinnere

I alt ble det vist 140 filmer i kategoriene, animert langfilm, animert kortfilm og animert oppdragsfilm. Festivalens hovedprogram er festivalens konkurranseprogram for animert kortfilm fra de nordiske og baltiske landene. Programmet var også viet kortfilmprogrammer med temaer som animert dokumentar, expand animation og tidligere Grand Prix vinnere m.m.

GOLDEN GUNNAR VINNERE 2014

LIFETIME ACHIVEMENT AWARD:
Prisen deles ut av festivalstyre i Norsk Animasjonsforum.

Antonia Ringbom

Antonia Ringbom har jobbet som animatør, regissør og animasjonslærer i en årrekke. Hun har spilt en viktig rolle i finsk animasjon, og er en av pionerne i Finland, ofte omtalt som et av medlemmene i “The Girl Mafia” i finsk animasjon. Hun har mottatt priser for flere av sine filmer, blant annet for hennes film om kunstneren Ellen Thesleff, I Seek the Sun og Oppe och nere (Kettu-award / beste finske kortfilm 1994).

Grand Prix

Jury: Tamaki Okamoto (Japan), Kari Pieskä (Finland) og Kine Aune (Norge).

Lendurid Koduteel/Pilots on the way Home

Estland
Regi: Priit & Olga Pärn
Prod: Eesti Joonisfilm; The National Film Board of Canada

Beste Nordisk-Baltiske Kortfilm

Jury: Tamaki Okamoto (Japan), Kari Pieskä (Finland) og Kine Aune (Norge)

A Void

Norge
Regi: Joseph Hodgson
Prod: Racecar

Beste Nordisk-Baltiske Student Film

Jury: Tamaki Okamoto (Japan), Kari Pieskä (Finland) og Kine Aune (Norge).

Estland
Regi: Zane Oborenko
Prod: Atom Art / Estonian Academy of Arts

Beste Nordisk-Baltiske Barnefilm

Juryen: John Tobias Larsen, Sivert Finstad, Aksel Berg, Andrea Berg og Nico Stenseng-Molven, alle fra Fredrikstad

Bendik & Monsteret

Norge
Regi: Frank Mosvold
Prod: Kool Produktion AS

Hederlig Omtale Nordisk-Baltisk Barnefilm

Juryen: John Tobias Larsen, Sivert Finstad, Aksel Berg, Andrea Berg og Nico Stenseng-Molven, alle fra Fredrikstad

Kom ketchup så går vi!

Sverige
Regi: Staffan Erlandsson and Anna Erlandsson
Prod: Röda roboten animation AB

Publikumspris

Stemt frem av festivalens publikum.

Våbenbrødre

Danmark
Regi: Cav Bøgelund
Prod:  Film Maker ApS

Seminarer, workshop og presentasjoner

Festivalens seminarer i 2014 hadde karaterutvikling, -design og –animasjon som tema og ga til sammen et godt bilde av de forskjellige stadiene til utvikling av karakterbasert animasjon. Michal Makarewicz, karakteranimatør fra Pixar holdt et foredrag om karakteranimasjon, Wes Mandel, animasjons supervisor for The Book of Life holdt en ”maiking of” presentasjon av filmen og Danny Antonucci, skaper av Ed, Edd’n Eddy holdt foredrag om karakterdesign. Moderator for seminaret var den svenske journalisten Camilla Larsson.

Karakteranimasjon med Michal Makarewicz

Michal Makarewicz holdt et foredrag om karakteranimasjon. Makarewicz er tilknyttet Pixar studio, USA, et av verdens mest anerkjente animasjonsstudioer med store suksesser som Toy Story, Biler og Oppdrag Nemo. I Makarewicz’ foredrag fikk publikum se arbeidsmetoder og oppbygninger av animasjoner. Han viste også frem skisser og eksklusive bakenom filmklipp som viste hvordan et av verdens største animasjonsstudioer jobber.

”Maiking of The Book of Life” med Wes Mandell, Animasjon Supervisor, ReelFX Studio.

Del to av bransjeseminaret fokuserte på produksjonen av en helt fersk 3D animasjonsfilm, med tittelen The Book of Life. Animasjons Supervisor Wes Mandell viste frem arbeidet han og studioet ReelFX gjorde med filmen. I seminaret ble det vist bakenom-materiale fra produksjonen av filmen, oppbygningen av karakterer og design, samt hvordan filmens animasjons ble gjennomført.

Karakterdesign med Danny Antonucci.

Avslutningsvis holdt produsent og regissør av TV-serien Ed, Edd’n Eddy, en presentasjon om karakterdesign. Antonucci er en legende i det internasjonale animasjonsmiljøet og en av de sentrale serieskaperne tilknyttet Cartoon Network. I seminaret fortalte Antonucci om sin rikholdige karriere og utviklingen av de mange karakterene som er skapt ut fra hans penn.

Andre serminarer, workshop og foredrag

Creative Mornings: Tamaki Okamoto

Torsdag morgen kickstartet festivalen med et frokostseminar med den japanske produsenten Tamaki Okamoto. Okamoto driver distribusjon- og produskjonselskapet Carte Blanche som spesialiserer seg på kortfilmer laget av anerkjente japanske animasjon- og kunstfilmskapere.

Animated Docs

I programseksjonen om animerte dokumentarer holdt Annegret Richter fra Doc:Leipzig en innledning om sjangere og det ble vist 10 filmer med fokus på personlige fortalte historier. Etter filmvisningen holdt Michelle og Uri Kranot en presentasjon om Anidox:Lab et internasjonal workshop og bibliotek, hvor dokumentarister og animatører samler krefter. Prosjektets formål er å utvikle nye retninger og tilnærminger ved å dele kunnskap basert på de to sjangerne. Michelle og Uri er ANiDox:Lab instruktører og produsenter, og vil snakke om deres læringsprosesser og resultatet av de siste to års arbeid.

Nordisk Animasjonsforum

Lørdagen under festivalen hadde et spesielt fokus på den nordiske animasjonsmiljøet, og under vignetten Nordisk Animasjonsforum ble det presentert tre produsenter og produksjonsmiljøer fra Sverige, Danmark og Finland. Disse var Lee Film, Animaboutique og Nørlum, som hver holdt en 20 minutters presentasjon.

Ars Electronica – Expanded Animation

Presentasjon av festival for digital kunst Ars Electornica, med festivalens kunstneriske leder Jürgen Hägler. Festivalens prisvinnere fra de siste årene ble vist.

Dukkelaging for Stop-Motion

Paul Mathot fra Pedri Animation, holdt et foredrag om hvilke utfordringer og hensyn man må ta når man skal lage dukker til stop-motion produksjoner. Pedri Animation er et nederlandsk firma som spesialiserer seg på å lage dukker til store dukkefilmproduksjoner og har blant annet laget dukkene til Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa.

Phonotrope Workshop

Under workshopen om Phontrope fikk deltagerne mulighet til å lage en zoetrope basert på en platespiller. Björn Verloh, leder for animasjonsavdelingen ved Universitetet for anvendt vitenskap i Hamburg, holdt workshopen og hjalp deltagerne med å lage en serie av 33 animasjonselementer som er plassert på en platespiller og spinner ved 45rpm. Sett gjennom et kamera, spalter, strobelys eller speil, ble animasjonen synlig.

Utstilling

Festivalen inviterte 3 utstillere til å lage utstilling basert på sin egen film/media produksjon, under festivalen. Prosjektet hadde som formål å sette animerte kortfilmer inn i en utstillingskontekst hvor fokus på artwork, karakterdesign og kunsthåndverk er hovedtemaet.

The Hollow Land Experience

Ekteparet Michelle og Uri Kranot, har hatt stor suksess med deres kortfilm The Hollow Land. På Litteraturhuset i Fredrikstad presenterte de sin installasjon basert på filmen som er vist på et utall festivaler verden over. Gjennom prosjektering på dagligdagse objekter og visning av bilder ønsket filmskaperne med utstillingen at publikum selv skal oppleve filmens univers og tematikken til filmen i en ikke-lineær narrativ fortelling.

Hermans Hjerte

Animatør, illustratør og regissør Anne Kristin Berge har siden hun vant pris under festivalen i 2011 for kortfilmen Pl:ink, jobbet med en ny kortfilm som ble vist i barnefilmprogrammet under festivalen. Hermans Hjerte er en film som utforsker barns sjalusi og kjærlighet. Filmen er en data-generert 3D-film som benytter fysiske dukker og kulisser som utgangspunkt for animasjonen. I utstillingen ble materiellet som er benyttet i filmen stilt ut, og filmens kulisser ble montert opp slik at den filmens univers kunne oppleves og tas del i. Utstillingen var montert slik at særlig barn kunne delta.

AnimaBoutique Studio

Isteden for å fokusere på en film eller et prosjekt ville finske Anima Boutique heller flytte hele sitt arbeidsrom og studio til Fredrikstad for anledningen. Studioet har gjennom årene opparbeidet seg en stor arbeidsportofolie noe utstillingen bar preg av, gjennom mangfold av arbeider som ble montert og utsilt. Utstillingen hadde et noe anarkistisk preg med fokus på kreativiteten som legges ned i de mange prosjektene studioet presenterte, Ansvarlig for utstillingen er Kreativ leder for Anima Boutique Ville Salervo. Andre som var involvert I prosjektet fra Animaboutique sin side var Joonas Utti, Elli Hellis og Anntu Harlin.

Nyheter & Blogger Om Fredrikstad Animation 2014

Rushprint om Michal Makarewicz
Mer om programmet hos rushprint.no
norskanimasjon.no om Michal Makarewicz
norskanimasjon.no om konkurranseprogrammet norskanimasjon.no om vinnerfilmene
norskanimasjon.no om programmetRushprint intervju med Bjørn-Erik AschimEstonia World om Grand Prix vinner Pilots on the Way Home
fvn.no om beste barnefilm-vinner Bendik & Monsteret
Blikk.no om beste barnefilm-vinner Bendik og Monsteret

Team

Fredrikstad Animation Festival 2014 var produsert av Norsk Animasjonsforum ved festivalleder Anders Narverud Moen, Seminaransvarlig Marita Mayer, Informasjons- og festivalkoordinator Therese Øvergård og Utstillingskoordinator Ida Grimsgård

Samarbeidspartnere

Årets samarbeidspartnere var: Amandus festivalen i Lillehammer, AnimationVolda, Arena Magica, Creative Mornings – Oslo, Den Østeriske Ambassade i Oslo, Den Tyske Ambassaden i Oslo, Doc: Leipzig, E6 – Østfold Medieverksted, Film og Kino, Frame by Frame, Fritt Ord, Fredrikstad Kino, Fredrikstad Kommune, Grafill, Karivold Film, Kulturkontakt Nord, Litteraturhuset i Fredrikstad, Nebbelux, Netron, Norsk Filminstitutt, Qulthus, Rica City Hotell, Viken Filmsenter og Østfold kulturproduksjoner.

Fredrikstad Animation Festival 2013

2013-utgaven av Fredrikstad Animation Festival gikk av stabelen fra 7. til 10. November på Fredrikstad Kino og Litteraturhuset i Fredrikstad. Festivalen feiret norsk animasjons 100 årsjubileum og gjennomførte flere tiltak og arrangementer for å feire den stolte norske animasjonshistorien. Siden festivalen også er en av Norges største bransjefestivaler innenfor film, var festivalens seminarprogram og bransjetiltak i 2013 betydelig. Med flere internasjonale anerkjente seminargjester presenterte festivalen det ypperste innen det som skjer i det internasjonale animasjonsmiljøet.

Festivalen hadde gjester fra 19 land. Offisielle gjester under årets festival var Bill Plympton (USA), Tom Moore og Adrien Mérigeau (Irland), Benjamin Renner (Frankrike), Sefi Gayego (Israel), Eero Johannes og Elina Minn (Finland), Jonas Holmer (Sverige), Tom Lowe (Storbritannia), Naja Ankarfeldt (Danmark), Anita Killi, Trine Aadalen Lo, Endre Lund Eriksen, Rasmus A. Sivertsen og Thor Sivertsen (Norge)

Filmvisninger

Det ble vist til sammen 78 filmer i ni filmprogram, i tillegg ble det vist seks filmer i forbindelse med åpningen av festivalen. Det var påmeldt omlag 132 filmer til festivalens konkurranseprogram, hvorav 40 ble valgt ut til visning under festivalen. Herav 18 profesjonelle kortfilmer fordelt på to program, 14 studentfilmer og åtte oppdragsfilmer. Andre kortfilmprogram var Norsk animasjon 100 år retrospektiv, Cartoon d’or nominerte og Bob Godfrey retrospektiv. Det ble også vist syv langfilmer.

Golden Gunnar Vinnere 2013

Lifetime Achievement Award

Kine Aune og Thor Sivertsen
Tospannet Kine Aune og Thor Sivertsen fikk utmerkelsen Lifetime Achievement under festivalen for sitt livslange arbeid innen norsk animasjonsfilm. De var sammen sentrale skikkelser for norsk animasjon på 70- og 80-tallet. Kortfilmene som de lagde var noen av de første norske animerte kortfilmene som ble presentert på internasjonale festivaler. Thor Sivertsen og Kine Aune har begge hatt viktige roller i norsk animasjonshistorie.

Nordisk-baltisk kortfilm

Jury: Morten Skallerud, Dominique Setuin og Anna Mantzaris

Grand Prix

No Times for Toes
Finland
Regi: Kari Pieskä
Prod: Arts Academy of Turku University of Applied Sciences

Beste Nordisk-baltisk kortfilm

Du velger selv
Norge
Regi: Kajsa Næss
Prod: Mikrofilm A/S

Beste Nordisk-baltiske studentfilm

The Table is Set
Finland
Regi: Sini Pietiläinen, Anni Oja, Markus Tervola og Taru Riskilä
Prod: Arts Academy of Turku University of Applied Sciences

Hederlig Omtale

Electric Soul
Finland
Regi: Joni Mänistö
Prod: Joni Mänistö

Det var ikke jeg, det var fiskmåsen
Norge
Regi: Julie Engaas
Prod: True Fiction

Nordisk-baltisk barnefilm

Juryen: Andrea Berg (9 år), Synne Bongard (8 år), Benjamin Bjørnstad (8 år), Erik Friis (8år) og Ruben Sveen (10 år), alle fra Fredrikstad.

Beste barnefilm

The Cowboy – in Color
Norge
Regi: Trygve Nielsen
Prod: Raindog Studios AS

Barnejuryen valgte også å gi Hederlig omtale:

Ron’n’Rob
Danmark
Regi: Peter Schmidt og Magnus Møller
Prod: The Animation Workshop

Publikumspris

Det var ikke jeg, det var fiskmåsen
Norge
Regi: Julie Engaas
Prod: True Fiction

Vinneren av publikumsprisen bestemmes av festivalens besøkende ved hjelp av stemmesedler som leveres inn etter filmvisningene.

Seminarer

Festivalens seminarer hadde fokus på 2D-tegnet animasjon og animerte langfilmer. Seminarene presenterte filmskapere som er kjent for å skape uavhengige studioer utenfor mainstream industrien man finner i Hollywood. I alle seminarene ble det presentert arbeid med nye animerte langfilmer med sterkt fokus på artwork og den kreative prosessen. Moderator for seminarene var den nederlandske journalisten Peter Schavemaker.

BILL PLYMPTON

The Making of Cheatin
Festivalen hadde den glede å ha invitert den amerikanske regissøren og animatøren Bill Plympton, som er kjent for selv å tegne hvert bilde i sine filmer. Plympton presenterte arbeidet med sin nyeste langfilm Cheatin, med fokus på den kreative prosessen. Filmen hadde sin første norske visning under Fredrikstad Animation Festival.

CARTOON SALOON

Work in progress
Seminarets andre bolk inneholdt en presentasjon med Tom Moore og Adrian
Merigéau fra det anerkjente irske animasjonstudioet Cartoon Saloon. Presentasjonen hadde fokus på deres nye film Song of the Sea, som for tiden er i produksjon. Det ble vist artwork og prosessen bak filmens utrykk og stil.

BENJAMIN RENNER

The Maing of Ernest & Celestine
Benjamin Renner er en av tre regissører på den internasjonal anerkjente langfilmen Ernest & Celestine, som er basert på en rekke barnebøker av den belgiske forfatteren og illustratøren Gabrielle Vincent. I seminaret, som foregikk på Litteraturhuset i Fredrikstad, presenterte Benjamin Renner produksjonen med filmen og oppgaven med å adaptere filmen fra bøkene til film.

Andre seminarer og presentasjoner

Visuelt Fredrikstad

Festivalen gjennomførte et prosjekt med visning av visuell kunst som benytter animasjon som teknikk. Fire kunstnere fra Sverige, Danmark og Finland var invitert til å skape ny visuelle kunst med den hensikt å lyse opp bygninger i Fredrikstad. De fire kunstnerne var Eero Pitkännen, Elina Minn, Jonas Holmer og Naja Ankarfeldt.

Norwegian News

Anita Killi presenterte i programseksjonen Norwegian news arbeidet med sitt påbegynte langfilmprosjekt Nissen på Dovre. Etter presentasjonen var det debatt om manusarbeid for barnefilm. I panelet satt regissør Rasmus Sivertsen (Pelle Politibil, Jul i Flåklypa), Produsent Trine Aadalen Lo (De tøffeste Gutta, Nissen på Dovre) og forfatter Endre Lund Eriksen (Pittbullterje, Dunderly).

Sefi Gayego

Q&A med Animation supervisor – The Congress
Etter visningen av The Congress var Animation Supervisor Sefi Gayego tilstede for å presentere arbeidet med filmen og var tilgjengelig for spørsmål fra publikum.

Norsk Animasjon 100 år

I forkant av det retrospektive filmprogrammet Norsk Animasjon 100 år var det en presentasjon med flere av de sentrale aktørene innen norsk animasjon, inkludert Thor Sivertsen, Gunnar Strøm, Anita Killi og Lise Fearnley.

Bob Godfrey presentasjon

Sønnesønnen til Bob Godfrey, Tom Lowe presenterte Bob Godfrey leven og virke før visningen av kortfilmprogrammet dedikert til Bob Godfrey.

Andre arrangementer

Festivalens offisielle åpning var dedikert til norsk animasjon på Litteraturhuset i Fredrikstad. Offisielle talere var Varaordfører i Fredrikstad Kari Agerup og skuespiller Trond Høvik. Filmer som ble vist var Året gjennom Børfjord, Kevin Saves the World og et kortfilmprogram bestående av de tidligste norske animasjonsfilmene som er bevart. Pianist Morten Gunnar Larsen holdt en stumfilmkonsert mens kortfilmprogrammet ble vist.

Festivalen var også delaktig i en førpremiere på Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa, som åpnet festivalens publikumsdel.

I samarbeid med Norsk animasjonssenter i Volda, lagde festivalen en utstilling med om norsk animasjonshistorie, der fokuset var rettet mot den rike kortfilmtradisjonen som eksisterer innenfor sjangeren. Utstillingen er en del av norsk animasjonssenter sitt arbeid med bevaring og utstilling av materiale benyttet i norske animasjonsfilmer opp igjennom tiden. Fredrikstad Animation Festival har siden oppstarten vært en støttespiller og har et nært samarbeid med senteret. Utstillingen ble holdt i Byhallen i Fredrikstad.

Festivalen hadde også en betydelig satsning på barn og unge. Parade og familiedag på Blomstertorget, Workshop for unge talenter og seminar for videregående elever.

Nyhetter og blogger om Fredrikstad Animation Festival 2013

Team

Fredrikstad Animation Festival 2013 var produsert av Stiftelsen Norsk Animasjonsforum, med festivalleder Anders Narverud Moen, programprodusent Marita Mayer og informasjon- og eventkoordinator Lene Juliussen som festivalens administrasjon.

Samarbeidspartnere

Festivalens samarbeidspartnere var: Amandus festivalen i Lillehammer , Animation Volda, Arena Magica, Betech Data, E6 Østfold Medieverksted, Fabel, Film og Kino, Frame by Frame, Fritt Ord, Fredrikstad Kino, Fredrikstad Kommune, Grafill, Karivold Film, Kulturkontakt Nord, Litteraturhuset i Fredrikstad, Netron, Norsk Animsjonssenter, Norsk Filminstitutt, Qulthus, Rica City Hotell, Verdensspeilet Kaffebar, Viken Filmsenter, Østfold fylkeskommune og Østfold kulturutvikling.

Fredrikstad Animation Festival 2012

2012 utgaven av Fredrikstad Animation Festival gikk av stabelen fra 8.-11. November. Fire dager fylt med seminarer, filmvisninger og workshop for alle aldersgrupper.

Programmet hadde mange forestillinger for et bredt spekter av forskjellige publikumsgrupper. Barnehagebarna fikk møte Elleville Elfrid, film- og animasjonsbransjen hadde seminarer med flere prisvinnende filmskapere, og det musikkinteresserte publikum kunne få konsert på St. Croix

Filmvisninger

filmer i ulike lengder og sjangere var del av festivalprogrammet. 75 kortfilmer ble vist i to konkurranseprogram, et studentfilmprogram, et barnefilmprogram og fire spesialprogram. Fra konkurranseprogrammene ble det delt ut seks priser for Beste kortfilm, Beste barnefilm, Publikumsprisen, Beste studentfilm, Beste animerte oppdragsfilm og hovedprisen Grand Prix.

Hovedjuryen for Beste kortfilm og Beste studentfilm bestod av Lise Fearnley, Heiki Ernits og Marina Rosset. Juryen for Beste oppdragsfilm bestod av Christen Bach, Cornelia Boysen og Jérémy Clapin. Kategorien Beste barnefilm ble delt ut av en lokal barnejury, utvalgt i samarbeid med barnekultursenteret Qlthus.

Golden Gunnar vinnere 2012:

Grand prix

Breakfast on the grass
Regissør: Erik Alunurm, Mihkel Reha, Mari-Liis Rebane, Mari Pakkas
Land: Estland

Beste kortfilm

Ursus
Regissør: Reinis Pētersons
Land: Latvia

Beste studentfilm

But milk is important
Regissør: Eirik Grønmo Bjørnsen and Anna Mantzaris
Land: Norge

Beste barnefilm

(utdelt av barnejuryen)

The Secret of the Ice Flower (Isblomstens hemmelighed)
Regissør: Jacob Ley
Land: Danmark

Beste oppdragsfilm

Trollus Netticus
Regissør: Magne Hage
Land: Norge

Publikumsprisen

The Secret of the Ice Flower (Isblomstens hemmelighed)
Regissør: Jacob Ley
Land: Danmark

Lifetime achievement award

Rein Raamat
- Estland

Rein Raamat anses som grunn­leg­ge­ren av den estiske sko­len innen ani­ma­sjon. Raamat var som kunst­ner en av de første som benyt­tet seg av hånd­teg­net ani­ma­sjon som et eget medium som han utvik­let og beskyt­tet som en kunst­form. Raamats beste fil­mer utgjør noe av det beste som har blitt laget av estisk animasjon.

Lifetime Achievement award deles ut av styret i Norsk Animasjonsforum som er stiftelsen bak festivalen.

Seminarer og Workshop

Hvert år samler festivalen store deler av animasjons- og VFX-bransjen for faglig input, med seminarer og workshop. Under 2012 var det tre seminarer: North American Producers med Nelson Lowry, (produksjonsdesigneren av Paranorman (2012)) og Marcy Page fra Canadiske National Film Board (NFB). I produksjon presenterte Torill Kove produksjonen av langfilmen ”Hokus pokus, Albert Åberg”, og Rasmus A. Sivertsen viste frem den nyeste Flåklypa-filmen basert på de folkekjære figurene til Kjell Aukrust (Solan og Ludvig). I seminaret om digital VFX holdt Juri Stanossek, fra VFX-selskapet Pixomonodo i Stuttgart Tyskland, en presentasjon om arbeidet med den prisvinnende tv-serien Games of Thrones. Etterfulgt av norske Storm Studio som har gjort visuelle effekter for den Oscarnominerte filmen Kon-Tiki. I tillegg hadde Adam Wright et Animatronics Workshop og franske Jeremy Clapin og Franck Dion hadde en presentasjon av animasjonsstudioet Papy3d og produksjonene av deres siste filmer.

Moderator og konferansier for seminarene var franske Christophe Erbes.

Andre arrangementer

Festivalen bød også på andre forestillinger og festligheter. Blant annet en konsert med bandet Masselys, med visuelt av Christopher Nielsen og Matt Willis-Jones i performance-forestillingen Jimmy Polaris. Åpningsseremonien ble holdt torsdag 8. November i Fredrikstad Kino, med fest på Café Verdensspeilet etter seremonien.
Prisseremonien med heldige vinnere ble avholdt på Café Verdenspeilet, ledet av artist og underholder Richard Bowers.

Nyheter og blogger om Fredrikstad Animation Festival 2012

But Milk is Important Blog
Filmweb
norskanimasjon.no om vinnerfilmene

Team

Årets festivaladministrasjon var ny av året og bestod av Anders Narverud Moen (Festivalleder), Kjersti Solbakken (festivalkoordinator) og Marita Mayer (seminaransvarlig). Den tekniske gjennomføringen ble gjort i samarbeid med Fredrikstad Kino.

I 2012 endret festivalen sin grafiske profil og redesignet sin logo. Festivalen gjorde også en visuell oppdatering av nettsidene. Festivalens profil og design ble produsert av Anna Mikkola og Bjørnar Pedersen.

Samarbeidspartnere

Festivalen ble produsert av Norsk Animasjonsforum. Festivalens samarbeidspartnere var: Animation Volda, Arena Magica, Autodesk ved Betech Data AS, E6 Østold Medieverksted, Film & Kino, Frame by frame, Fredrikstad Kino, Fredrikstad Kommune, Institut français de Norvège, Karivold Film, Netron 2.0, Norsk Filminstitutt, Qulthus, Rica City Hotel, Verdensspeilet Kaffebar, Viken Filmsenter og Østfold Fylkeskommune.

Fredrikstad Animation Festival 2011

Fredrikstad Animation Festival ble i 2011 arrangert fra 9. – 13. november, og kunne tilby 5 dager tettpakket med film, seminarer, workshops og utstillinger. Offisielle gjester ved festivalen var Don Hahn (USA), John Kricfalusi (Canada), Rosto (Nederland), Suzie Templeton, Alan Short og Seamus Malone (Storbrittania), Tod Polson (USA), Veronika Wallenberg (Sverige), Alexis De Jesus Costa (Frankrike), Elli Vuorinen (Finland), Hilmar Sigursson og Gunnar Karlsson (Island), Sverre Fredriksen (Norge/Nederland), Harald Fossen og Frank Mosvold (Norge).

Program

Fredrikstad Animation Festival 2011 ble offisielt åpnet med nordisk premiere på årets store julefilm Arthurs Julegaverace. Filmen er produsert av Sony Pictures, laget av Aadrman Animation Studios og regissert av Sarah Smith. Som den første offisielle visningen av filmen foruten førpremieren i London, var Seamus Malone og Alan Short, begge animasjonsregissører hos Aardman, tilstede på festivalen for å presentere filmen

Det ble i løpet av festivalen vist i overkant av 100 kortfilmer fordelt på 9 programmer, i tillegg til 12 animerte langfilmer og 2 dokumentarfilmer. Det var i år påmeldt omlag 200 filmer, hvorav 74 ble valgt ut til visning konkurranseprogrammene.

Golden Gunnar vinnere 2011

Lifetime Achievement Award

Gunnar Strøm, Norge

Årets Lifetime Achievement Award gikk til Gunnar Strøm for sitt livslange bidrag til animasjonsfilmen, blant annet gjennom opprettelsen av animasjonsutdanninga på Høgskulen i Volda, samt sitt utrettelige arbeid som ambassadør for norsk animasjon både nasjonalt og internasjonalt. Fredrikstad Animation Festivals Lifetime Achievement Award velges av styret i Norsk Animasjonsforum.

Nordisk-baltiske Kortfilmer

Jury: Frank Mosvold, Alexis De Jesus Costa og Elli Vuorinen

GRAND PRIX

Mankeli / The Mangel

Finland
Regi: Jan Andersson& Katja Kettu
Prod: Indie Films

Som vinner av Grand Prix, ble Mankeli/ The Mangel nominert til Cartoon d’or 2011.

BESTE KORTFILM

PL.ink

Norway
Regi: Anne Kristin Berge
Prod: Kristin Hellebust og Anja Nicolas Storm Studios

BESTE STUDENTFILM

Kuhina / Swarming

Finland
Regi: Joni Männistö
Prod: Eija Saarinen, Turku Arts Academy

HEDERLIG OMTALE:

The Backwater Gospel

Danmark
Regi: Bo Mathorne
Prod: Michelle Nardone, The Animation Workshop

Nordisk-baltisk Oppdragsfilmer

Jury: Tod Polson, Veronika Wallenberg og Harald Fossen

Beste oppdragsfilm

AIDES ‘Smutley’

Sverige
Regi: againstallodds
Prod: againstallodds

Hederlig omtale

The Pirate

Sverige
Regi: Olov Burman
Prod: Meinbender Animation Studio

Publikumsprisen

Escape of the Gingerbreadman!!!

Danmark
Regi: Tod Polson
Prod: Michelle Nardone, The Animation Workshop

Vinneren av publikumsprisen bestemmes av festivalens besøkende ved hjelp av stemmesedler som leveres inn etter filmvisningene.

Nordisk-Baltiske Barnefilmer

Jury: Balder Daae, 8 år
Mikkel Dalene Fossen, 7 år Madelen Søderberg Knudsen, 8 år Zeb Stenseng-Molven, 7 år
Ylva Langvik-Aasen, 6 år

Beste barnefilm

Captain Awesome: The Rumble in The Concrete Jungle

Danmark
Regi: Ercan Bozodgan
Prod: Michelle Nardone, The Animation Workshop

Hederlig omtale

Ziluks / Acorn Boy

Latvia
Regi: Dace Riduze
Prod: Film Studio Animacijas Brigade

Årets Animerte Langfilm

I 2011 versjonene av Fredrikstad Animaiton Festival ble det også gitt ut pris til årets animerte langfilm. I samarbeid med Fredrikstad Kino og Fredrikstad Blad ble syv filmer nominert, som leserne av Fredrikstad Blad så kunne stemme på l. Vinneren, På eventyr med Tintin, ble annonsert under avslutningen for barn og unge.

Årets animerte langfilm

På eventyr med Tintin

USA
Regi: Steven Spielberg
Prod: Peter Jackson

Bransjeseminar

Bransjeseminaret ved Fredrikstad Animation Festival 2011 ble arrangert fredag 11.november og hadde Master of Animation som tema.

Under årets bransjeseminar presenterer vi tre regissører med hvert sitt unike ståsted innenfor animasjonskunsten. Animasjonslegenden bak Ren & Stimpy, John Kricfalusi, regissør og designer Tod Polson, samt den uavhengige nederlandske animatøren Rosto.

John Kricfalusi – The fundamental elements of cartooning

John Kricfalusi er er regnet som en mester innen tegnet karakteranimasjon. I sin presentasjon fortalte han om sine inspirasjonskilder, med eksempler fra både kjente animasjonsfilmer, men også klassisk hollywoodfilm som han mener er en like god inspirasjon for tegnefilm som klassisk animasjonfilm.

Tod Polson – The Noble Approach

Tod Polson arbeidet i mange år tett med designer og illustratør Maurice Noble, og skriver for tiden en bok om mannen som var Chuck Jones’ fremste layout og bakgrunnsdesigner. Under bransjeseminaret ga han oss et nær bilde av Noble og hans arbeide med design og film.

Rosto – making of The Monster of Nix

Den nederlandske kunstneren Rosto er blant de mest spennende animasjonsskaperne for tiden. På sin siste film The Monster of Nix har Tom Waits og Terry Gilliam bidratt med stemmer og i tillegg har The Residents en av låtene på lydsiden. I samtale med animasjonsekspert Joakim Pedersen fikk er vi et innblikk i arbeidet med filmen og hjernen bak den fantastiske verdenen Nix.

Andre presentasjoner og spesialvisninger

«Hva skjer a?» – Nordisk bransjeforum

Årets bransjeforum fortsatte suksessen med å vise det brede spenn i nordisk animasion. Under årets forum var Island for første gang representert ved Hilmar Sigurdsson og Gunnar Karlsson fra CAOZ, aktuelle med Islands første animerte 3D langfilm Legend of Valhalla: Thor. Det var også presentasjoner fra Norske Qvisten Animasjon, den nederlandbaserte norske animatøren Sverre Fredriksen, samt Fredrikstads egen Kristian Pedersen

Making of Arthur Christmas

I forbindelse med åpningen og premieren på Arthurs Julegaverace var animasjonsregissørene Seamus Malone og Alan Short tilstede ved festivalen og holdt et foredrag om hvordan de skapte sin moderne versjon av Julenissens nordpolen. Malone og Short var sentrale i produksjonen av filmen og har arbeidete i en årrekke hos Aardman.

Rosto retrospektiv

I tillegg til sin deltakelse på seminaret dukket Rosto også opp for å introdusere sin filmografi som ble vist i sin helhet torsdag kveld.

Don Hahn Presentasjon

Den legendariske Disneyprodusenten Don Hahn gjestet festivalen og ga et eksklusivt foredrag som kickstartet festivalen onsdag 9. November. Hahn står bak klassikere som Hvem Lurte Roger Rabbit, Skjønnheten og Udyret og Løvenes Konge, og presenterte her hemmeligheten bak suksessen Disney hadde med sine langfilmer på 80- og 90-tallet.

John K Special

Etter en maratonøkt hvor John Kricfalusi tegnet karikaturer av nesten alle som var innom byhallen lørdag, presenterte han et helt spesielt program med sjeldne perler fra sin filmografi.

Nyheter og blogger om Fredrikstad Animation Festival 2011

Team

Festivalen ble produsert av Norsk Animasjonsforum og festivalens administrasjon bestod av Festivalleder Trond Ola Mevassvik og Festivalkoordinator Magnus Eide.

Samarbeidspartnere

Samarbeidspartnere for festivalen 2011 var: Animation Volda, Arena Magica, Ars Baltica,E6 Østfold Medieverksted, Film & Kino, Frame by frame, Fredrikstad Blad, Fredrikstad Kino, Fredrikstad Kommune, GrensEraser, Karivold Film, Norsk Filminstitutt, Norsk Animasjon, Qulthus, Rica City Hotel, Verdensspeilet Kaffebar, Øsfold Fylkeskommune, Østfold Kulturproduksjon.

Fredrikstad Animation Festival er en Cartoon d’Or festival.

Fredrikstad Animation Festival 2010

Fredrikstad Animation Festival ble i 2010 holdt fra 10. –14. november, og kunne tilby 5 dager tettpakket med film, seminarer, workshops og utstillinger. Offisielle gjester ved festivalen var Nick Fletcher og Isaac Kerlow (USA), Paul Dutton, Maciek Szczerbowski og Chris Lavis (Canada) Eddie White (Australia) Alexey Alexeev (Russland/Ungarn), Dave King (England), Nik og Nancy Phelps (USA/Belgia), Jan Rahbek og Sarita Christensen (Danmark), Jessica Lauren (Sverige) Tom Carpelan (Finland) og Ingrid Rommetveit og Bård Eker (Norge).

Fredrikstad Animation Festival 2010 ble offisielt åpnet av statssekretær Lotte Grepp Knutsen fra  Kulturdepartementet. Som åpningsfilm kunne vi stolt presentere årets store norske animasjonsfilm Elias og jakten på havets gull. Filmen er produsert av Filmkameratene og regissert av Lise I. Osvoll. Dette var den første offisielle visningen av filmen, som ble introdusert av produksjonsleder Tor Anders Voldsund.

Det ble i løpet av festivalen vist i overkant av 100 kortfilmer fordelt på 9 programmer, i tillegg til 8 animerte langfilmer.

DEN NORDISK-BALTISKE KONKURRANSEN

Det var i 2010 påmeldt over 200 filmer, til festivalens tradisjonsrike konkurranseprogram, hvorav 72 ble valgt ut til visning i konkurranseprogrammene. I 2010 ble et eget program dedikert oppdragsfilmer og egen konkurranse for barnefilmer introdusert

VINNERE OG JURYER

Lifetime Achievement Award:
Børge Ring og Kaj Pindal

Årets Lifetime Achievement ble gitt til de danske animatørene Børge Ring og Kaj Pindal for deres livslange arbeid med animasjon. Prisen ble overrakt under en æresmiddag for Ring og Pindal ved Ribe Animasjonsfestival i Danmark, og dette ble overført live via videolink under prisutdelingen i Fredrikstad.

Fredrikstad Animation Festivals Lifetime Achievement Award velges av styret i Norsk Animasjonsfond

NORDISK-BALTISKE KORTFILMER
Jury: Jan Rahbek, Eddie White og Ingrid Rommetveit

Grand Prix

Tord & Tord
Sverige
Regi: Niki Lindroth von Bahr
Prod: Niki Lindroth von Bahr

Juryens begrunnelse:
“Vi ble fullstendig oppslukt av dette underlige universet med dets merkelig atmosfære, sterke regigrep og produksjonsdesign, og satt igjen med følelsen av å ha sett en virkelig «komplett» film”.
Beste kortfilm:

Divers in the Rain
Estland
Regi: Priit & Olga Pärn
Prod: Kalev Tamm, Eesti Joonisfilm Studio

Juryens begrunnelse:
“Med en særegen evne til å finne skjønnhet i det stygge, supplert med et engasjerende lydbilde, ga filmen oss en unik opplevelse som gjorde inntrykk lenge etter filmens slutt.”

Hederlig omtale:
Grandma Grasshopper
Danmark/Bolivia
Regi: Denis Chapon
Prod: Tim Leborgne, The Animation Workshop

Juryens begrunnelse:
“Filmen gjorde bruk av frisk musikk samt en lekker og iøynefallende design, for å formidle en sterk historie om undertrykkelse og utnytting.”
Beste studentfilm:
Benigni
Finland
Regi: Elli Vuorinen, Jasmiini Ottelin, Pinja Partanen
Prod: Eija Saarinen, Turku Arts Academy

Juryens begrunnelse:
“Filmen tar oss med på en følelsesmessig reise med uventede vrier og vendinger, og snur noe frastøtende til å bli morsomt, trist og vakkert på en og samme tid. Og overraskende viser filmen oss et vennskap vi aldri har sett før.”

Nominert til ANOBA-prisen:

Julenilssen
Norge

Regi: Mats Grorud, Robin Jensen

Prod: Ape&Bjørn AS
Juryens begrunnelse:
“En visuelt engasjerende film som forteller oss den virkelige historien til en kjent mytisk figur»

NORDISK-BALTISK OPPDRAGSFILMER
Jury: Dave King, Sarita Christensen og Bård Eker

Beste oppdragsfilm

VG Fredagsbilag
Norge
Regi: Martin Engh
Prod: Animasjonsdepartementet

Juryens begrunnelse:
“God animasjon, timing og humor. Men enda viktigere er det at filmen har en klar kobling mellom den visuelle stilen og filmens budskap.”

Hederlig omtale:
When I am King
Norge/Nederland
Regi: Sverre Fredriksen

Juryens begrunnelse:
“Meget sterkt konsept og kreativ bruk av visuell stil”.
Hederlig omtale:
Jakob & Neikob
Norge
Regi: Martine Grande
Prod: Høydal Fjernsynsproduksjon

Juryens begrunnelse:
“Sterk forståelse av timing og humor i kombinasjon med en særegen designstil”.

Hederlig omtale:
Kirkens SOS
Norge
Regi: Cathinka Tanberg
Prod: Mikrofilm AS

Juryens begrunnelse:
“Ved hjelp av enkle teknikker og virkemidler ga denne filmen oss en sterk følelsesmessig reaksjon”.

PUBLIKUMSPRISEN

Julenilssen
Norge
Regi: Mats Grorud, Robin Jensen
Prod: Fredrik Pål Røed og Ruben Thorkildsen, Ape&Bjørn AS

Vinneren av publikumsprisen bestemmes av festivalens besøkende ved hjelp av stemmesedler leveres inn etter filmvisningene.

NORDISK-BALTISKE BARNEFILMER

Beste barnefilm:
Magic Water
Latvia
Regi: Maris Brinkmanis
Prod: Maris Putnins, Film Studio ’’Animacijas brigade”

Juryens begrunnelse:
“Dinosauren var morsom. Smart. Kule figurer.”

Hederlig omtale:
Jakob og Neikob
Norge
Regi: Martine Grande
Prod: Høydal Fjernsynsproduksjon

Juryens begrunnelse:
“Morsom. Gode enkle figurer. Jakob sa «ja» til mye dumt, men var flink til å finne løsninger.”

Jury: Malene Preutz (10 år),Henrik Erlingsen (9 år), Andrea Berg (6 år), Sindre Andre Bilet (10 år) & Ruben Oliver Sigurdsson Sveen (7 år).

SEMINARER

Story in Animation
Produsert i samarbeid med Norsk Filminstitutt

Bransjeseminaret ved Fredrikstad Animation Festival 2010 ble arrangert fredag 12.november,

Under bransjeseminar ble prosessen fra manus til ferdig film i animasjon drøftet. Gjennom ulike vinklinger og presentasjon av utvalgte filmer var intensjonen å gi et bredt perspektiv på den story-relaterte utviklingsprosessen i en animert filmproduksjon.
Nick Fletcher, hovedansvarlig for klipp på Shrek Forever After, ga i sin presentasjon et innblikk i ulike deler av utviklingsprosessen for en animert langfilm i DreamWorks systemet. Ved hjelp av animatics og ulike klippversjoner ga han et mer spesifikt innblikk i utviklingen av storyline og karakterer i Shrek Forever After.

Paul Dutton, medregissør på The Illusionist ga i sin presentasjon en gjennomgang av produksjonsvilkår, animasjon og storyutvikling i denne særegne produksjonen, som er basert på en urealisert manusskisse av Jacques Tati, og regissert av den franske auteuren Sylvain Chomet.
Til sist presenterte Chris Lavis og Maciek Szczerbowski sine tanker og refleksjoner rundt ide- og manusutvikling. Dette gjennom en presentasjon av arbeidet med sin Oscar-nominerte kortfilm, Madame Tutli-Putli, samarbeidet med Spike Jonze og Meryl Streep på Higglety-Pigglety Pop, samt deres nye independent produksjon L´Anneé de L´Os.

ANDRE PRESENTASJONER OG EVENTS
Storytelling Trends in Computer Animation
Professor Isaac Kerlow presenterte i sitt foredrag nye trender innen historiefortelling, stil og temaer i  den animerte filmen, og ga en oversikt over nye animasjonsteknikker og tilnærminger til faget.

Alexey Alexeev Special
Alexey Alexeev ga i sin presentasjone innblikk i sitt humoristiske  og særegne univers. Han la særlig vekt på sin største suksess, Log Jam, en serie av korte animasjoner, kjøpt inn av Nickelodeon International og Canal Plus France . Under festivalen var det også en egen utstilling med bilder fra hans produksjoner på vår festivalkafé Verdensspeilet.

”Four Elements”

Før og under Fredrikstad Animation Festival hadde musikkelver fra Kulturskolen i Fredrikstad en ukes workshop i improvisasjon med jazzmusikeren Nik Phelps. Lørdag 13. november ble arbeidet framført til filmen  ”Four Elements”, en animasjon laget av elever fra skoler i distriktet under ledelse av animatørene Gitte Ous og Katz Plunkett, fra E6 Østfold Medieverksted.

NYHETER OG BLOGGER OM FREDRIKSTAD ANIMATION FESTIVAL 2010

Team & Samarbeidspartnere

Fredrikstad Animation Festival 2010 ble produsert av Norsk animasjonsforum med festivalleder Trond Ola Mevassvik og festivalkoordinator Magnus Eide. Festivalen smarbeidspartnere var:

Fredrikstad Animation Festival er produsert av Norsk Animasjonsforum i samarbeid med Animation Volda, Animation Conversation, E6 Østfold Medieverksted, 4R Media, Film & Kino, Frame by frame, Fredrikstad Kino, Fredrikstad Kommune, Karivold Film, Netron, Norsk Filminstitutt, Rica City Hotel, Verdensspeilet Kaffebar, Øsfold Fylkeskommune, Østfold Kulturproduksjon. Fredrikstad Animation Festival er en Cartoon d’Or festival.

Fredrikstad Animation Festival 2009

Fredrikstad Animation Festival ble i 2009 arrangert i perioden 11. –15. november, og kunne tilby 5 dager tettpakket med film, seminarer, workshops og utstillinger. Offisielle gjester ved festivalen var Annti Laakso (Finland), Jessica Laurén (Sverige) Max Hattler (Tyskland/England)) Ralph Eggleston (USA), Tarik Saleh (Sverige) Philip Hunt (England), Noriko Okaku (Japan/England), Nik og Nancy Phelps (USA/Belgia), Ivan Maximov (Russland), Tim Leborgne (Danmark/Frankrike), Joakim Pedersen (Danmark/Norge), Michel Ocelot (Frankrike) og Inni Karine Melbye (Norge).

Fredrikstad Animation Festival 2009 ble åpnet med skandinavisk premiere på den svenske animerte langfilmen Metropia. Vincent Gallo og Juliette Lewis har gitt stemmer til filmens hovedpersoner. Filmen er co-produsert av norske Tordenfilm og må betegnes som den store nordiske animasjonsfilmen i 2009. Under premieren ble filmen presentert av regissør Tarik Saleh og norsk co-produsent Eric Vogel.

NYHETER OG BLOGGER OM FREDRIKSTAD ANIMATION FESTIVAL 2009

Den Nordisk-Baltiske Konkurransen

I 2009 var over 150 filmer påmeldt til konkurransen og ved en forhåndsjuryering arrangert i samarbeid med Animation Volda, ble 58 av disse ble valgt ut til visning til festivalens konkurranseprogram.

Golden Gunnar Vinnere

Medlemmer av den internajonale juryen ved årets festival Anti Laakso (Finland) Jessica Laurén (Sverige) and Max Hattler (Tyskland)

Grand Prix

Krokodill

Regi: Kaspar Janics
Estland – 2009
Prod: Kalv Tamm, Eesti Joonisfilm

Juryens begrunnelse : “A fun film about loss and pain with a reptile theme. The innovative animation takes the every day life to a higher level.”

Lifetime Achievement Award

Inni Karine Melbye, Norge

Festivalstyre i Norsk animasjonsforum sin begrunnelse: “As a modern Niels Klim you have explored the worlds of Nazar. You have been essential in bringing international animation to the Nordic countries and Nordic animation to the world. And your art and films have pleased us all for decades.”

Beste Nordisk-Baltiske Kortfilm

Sinna Mann

Regi: Anita Killi
Norge – 2009

Juryens begrunnelse: “A heavy subject told in a naive but very wise way. An important film for all ages that gives a solution.”

BESTE NORDISK-BALTISK STUDENTFILM

Space Monkeys

Regi: Jan Rahbek m.fl. ,
Danmark – 2009

Juryens begrunnelse: ”Action packed, full of humor and with a warm ending. A really impressing student film!”

BESTE NORDISK-BALTISK OPPDRAGSFILM

Jenkka Professional Tooth

Regi: Jalmari Helander
Finland – 2009

Juryens begrunnelse: ”A fun and sympathetic commercial about taking care of your teeth as if they were your pets For an original idea and and good execution.”

SPECIAL MENTION

Birth

Regi: Signe Baumane
Latvia – 2009

Juryens begrunnelse: “Thoughts and fears of giving birth and motherhood illustrated by clever use of animation.”

Consoul

Regi: Lasse Gjertsen
Norge 2009

Juryensbegrunnelse “Counsol deverly used the limitations and conventions of 8-bit computer games to reflect on the limitations and conventtions of life itself. Funny and poignant throughout, the film gives a new meaning to multiple lives and other dimensions.”

Publikumsprisen

Sinna Mann

Regi: Anita Killi
Norge – 2009

Publikumsprisen stemmes frem av festivalens publikum.

Innovation Award

Fanthomas

Prod: Qvisten Animation
Norge -2009

Norsk Animasjonsforums valgte å dele ut en innovation Award med begrunnelsen: ”A new Norwegian animated series have inspired the board of Norwegian Animation Forum to hand out an award for innovation in animation. The prize goes to Qvisten Animation for the webserie Fanthomas.”


Bransjeseminar: Stil og design i ny animasjon

Bransjeseminaret ved Fredrikstad Animation Festival 2009 ble arrangert fredag 13. november på Fredrikstad Kin

Tema for seminaret var stil og design i nyere animasjon. Hovedinnledere var stjernedesigner Ralph Eggleston fra fra Pixar, ‘Metropia’-regissør Tarik Saleh fra svenske Atmo, og kreativ sjef og regissør Philip Hunt fra britiske Studio AKA.

Ralph Eggleston ga i sin presentasjon gi en generell introduksjon til produksjonsdesign i film i tillegg til å gi et levende innblikk i Pixar Animation Studios produksjoner. Han viste eksmpler fra ulike stadier i designprosessen, spesielt med vekt på filmene Finding Nemo, Wall-E og Up.

Den svenske animerte langfilmen Metropia har fått mye oppmerksomhet innenfor animasjonsmiljøet for sin særegne visuelle stil. Under seminaret presenterte regissør Tarik Saleh ideen bak den særegne stilen og ulike stadier i designprosessen. I tillegg hold filmens norske hovedanimatør, Isak Gjertsen en presentasjon av den ny- og egenutviklede teknikken/programvaren som ble brukt for å gi filmen dens egenartede stil.

Annecy-vinner Philip Hunt fra det velrenomerte britiske animasjonsstudioet Studio AKA, ga en introduksjon til Studio AKA´s arbeider og deres tilnærming til produksjonsdesign, og viste pitch- og preproduksjonsarbeider tilknyttet noen av studioets viktigste prosjekter.


ANDRE PRESENTASJONER OG VERKSTEDER

”History of Animation Through Music” ved Nik Phelphs

En halvannetimes gjennomgang av animasjonshistorien fra Flesher brothers og fram til i dag, med utgangspunkt i musikk og lydbruk. Ved hjelp av utvalgte filmer og filmklipp ga musiker og filmkomponist Nik Phelps sin versjon av mediets historie og utvikling

”/// – performance med Max Hattler & Noriko Okaku”

Max Hattler og Noriko Okaku møttes da de studerte sammen ved Royal College of Art. Selv om deres arbeider er svært ulike, har de noen klare paralleller i sin eksperimentelle, semi-narrative, dialogfri tilnærming til animasjon.

Deres nye produksjon ”///” er en live performace, der Hattler og Okaku tar i bruk en helt spesiell 3-skjerms teknikk. Performancen hadde verdenspremiere under festivalen og ble produsert på oppdrag av Fredrikstad Animation Festival.

”The making of Lost and Found”

I forbindelse med visningen av sin nye og prisvinnende film Lost and Found, ga Philip Hunt en presentasjon av prosessen bak. Filmen er basert på Oliver Jeffers kritikerroste barnebok ved samme navn.

”Ivan Maximov retrospektiv”

Den prisbelønte russiske animasjonskunstneren Ivan Maximov presenterte en retrospektiv av sin produksjon. Under visningen av Maximovs siste film, The Additional Capabilities of the Snout ble filmmusikken framført live av filmens komponist, Nik Phelps.

Sniktitt på Pelle Politibil

Den første filmen om Pelle Politibil ble lansert i 2002. Nå kommer oppfølgeren Pelle Politibil går i vannet. Ved Fredrikstad Animation Festival presenterte filmens produsent Aage Aaberge ferske klipp fra den kommende filmen, i tillegg til å fortelle litt om hvordan Pelle Politibil går i vannet har blitt til.

Premiere: Animert komposisjon

– et prosjekt der musikk møter animasjon

Som et samarbeid mellom Det Norske Blåseensemble og E6 Østfold Medieverksted ble fem komponister fra Østfold invitert til å delta med sine musikalske verk til prosjektet Animert komposisjon. Barn og unge fra Østfold har vært med å lage animert musikkvideo til de musikalske verkene i samarbeid med profesjonelle animatører og komponister. På festivalens avslutningsdag hadde prosjektet premiere og de ferdige filmene ble vist akkompagnert av levende musikk framført av Blåseensemblet.


Fredrikstad Animation Festival ble produsert av Norsk Animasjonsforum og festivalleder Trond Ola Mevassvik, samarbeidspartnere var:

Animation Volda, E6 Østfold Medieverksted, Film & Kino, Fredrikstad Blad, Fredrikstad Kino, Fredrikstad Kommune, Karivold Film, Kulturhuset Blå Grotte, Norsk filminstitutt, Norsk filmvederlagsfond, Verdensspeilet Kaffebar, Quality Hotel Fredrikstad, Østfold fylkeskommune, Østfold kulturproduksjon

Fredrikstad Animation Festival 2008

I 2008 gjorde den nordisk-baltiske konkurransen en comeback, og festivalen ble arrangert fra 22. til 26. oktober. Offiselle gjester var: Andreas Deja , Snobar Avani, Peter Hausner, Sarah Phelps, Amid Amidi, Gene Deitch, Zdenka Deitchova, Celia Bullwinkel, Pes, og Biljana Labovic

Det ble i løpet av festivalen vist ca. 150 kortfilmer fordelt på 11 programmer. I tillegg ble det vist 10 langfilmer i ulike sjangre.

Den Nordisk-Baltiske Konkurransen

Kjernen i Fredrikstad Animation Festival er vårt konkurranseprogram med festivalens egen pris, Golden Gunnar. Etter noen års fravær kunne festivalen i 2008 igjen by på en nordisk-baltisk konkurranse i full skala. Påmeldingen var rekordstor, med over 200 innsendte kortfilmer. Ved en forhåndsjuryering arrangert i samarbeid med AnimationVolda, ble 58 av disse ble valgt ut til visning i våre konkurranseprogram.

Vinnere og Jury

Internasjonal jury under årets festival var Linda Fagerli Sæthren (Norge), Peter Hausner (Danmark) og Amid Amidi (USA).

Grand Prix

Inherent Obligations

Regi: Rao Heidmets
Estland -2008
Prod:Nukufilm

Lifetime Achivement Award

Lejf Marcussen

Den danske eksperimentelle animatøren  Lejf Marcussen ble hedret med festivalens Lifetime Achievement Award, utdelt av festivalstyret i Norsk Animasjonsforum.

Beste Nordisk-Baltisk Kortfilm

Min Bestemor Bejing

Regi: Mads Grorud
Norge -2008

Hederlig Omtale

Sagan om den lilla dockpojken 

Regi Johannes Nyholm
Sverige – 2008

Lydskygger 

Regi: Julie Engaas
Norge -2008

Beste Nordiske-Baltiske Studentfilm

The Last Elephant

Regi: Antti Laakso
Finland – 2008

Beste Nordiske-Baltiske Oppdragsfilm

En reise i Vannets Fremtid

Regi: Susanne Flender
Norge – 2008

Publikumsprisen

Eat Shit and Die

Regi: Anders Morgenthaler
Danmark – 2008

Publikumsprisen stemmes frem av festivalpublikummet.


Kurt Blir Grusom – Premiere og utstilling

Under festivalen i 2008 var langfilmen Kurt blir grusom åpningsfilm. I forbindelse med premieren på Kurt blir grusom presenterte vi også en utstilling som tar for seg prosessen fra bok til film. Utstillingen ble produsert i samarbeid med Qvisten Animation, Fredrikstad Kino, og ble støttet av Film & Kino.

Spesialfokus: Amerikansk Animasjon

Med bakgrunn i at 2008 var valgår i USA valgte vi å sette et særskilt fokus på amerikansk animasjon. I tillegg til et variert utvalg av filmer, kunne vi under årets festival by på et meget sterkt program av gjester og innledere. Størst interesse fanget kanskje Disneys stjerneanimatør Andreas Deja som er respektert over hele verden for sine bidrag til moderne Disney-klassikere som Løvenens Konge, Skjønnheten og Udyret osv. I tillegg hadde vi besøk av forfatter og Cartoon Brew-grunder Amid Amidi, UPA-legende og Oscar-vinner Gene Detich, animasjonsfenomenet Pes og Bill Plymptons produsent, Biljana Labovic.

Andre presentasjoner og verksteder

“HVA SKJER A?

“Hva skjer a?” var et nytt konsept av året der ulike studio, regissører og andre aktører fra bransjen fikk mulighet til å presentere nye og aktuelle prosjekter. I tillegg til å gi et bilde på hva som rører seg innenfor norsk animasjon, fungerte dette konseptet også som et ypperlig møtested for bransjen. Deltakere var blant annet NRK grafisk, Storm studios, Qvisten Animation, Tilnærmet Lik, Earthtree, Netron, Mikrofilm, Pang Produksjoner, samt det svenske studioet Alphaville.

Animasjonsverksted

I samarbeid med E6 Østfold Mediverksted kunne festivalen tilby et animasjonsverksted for barn. På avslutningsdagen ble de ferdige filmene viet en egen premierevisning ved Fredrikstad Kino.


Fredrikstad Animation Festival 2008 ble produsert av norsk animasjonsforum med festivalelder Trond Ola Mevassvik, i samarbeid med:

AnimationVolda, Dean Bar, Den amerikanske ambassaden, Den danske ambassaden, Earthtree Media, E6 Østfold Medieverksted, Film & Kino, Fond for lyd og bilde, Fredrikstad Blad, Fredrikstad Kino, Fredrikstad Kommune,, Hotel Fontenen, Karivold Film, Kulturhuset Blå Grotte, Norsk filminstitutt, Norsk filmvederlagsfond, Nordisk film, SAS Radisson, Verdensspeilet, Qvisten Animation, Østfold fylkeskommune, Østfold kulturproduksjon

Fredrikstad Animation Festival 2007

Etter tre år i dvale ble det på nytt arrangert animasjonsfestival i Fredrikstad 7. –11. november, 2007. Det ble arrangert visninger av norsk og internasjonal animasjon, bransjeseminar og workshops.

Konkurranse og prisvinnere

Det ble i løpet av festivalen vist om lag 70 kortfilmer fordelt på 8 programmer. Det ble også vist 4 langfilmer i tillegg til spesielt sammensatte skoleprogrammer. Kjernen i Fredrikstad Animation Festival er konkurranseprogrammene og utdeling av, Golden Gunnar. I år hadde festivalen kategorier for norsk kort- og oppdragsfilm, i tillegg til nordisk-baltisk studentkonkurranse. Forhåndjuryering ble arrangert i samarbeid med Animation Volda.

Golden Gunnar Vinnere

Internasjonal jury var Terje Rangnes, Midhat ”Ajan” Ajanovic og Sylvie Bringas.

Norsk Kortfilm

Snill

Regi: Astrid Aakra

Hederlig omtale

Asylsøkere

Regi: Kaja Wright Polmar

Nordiske-Baltiske Studentfilm

Janus

Regi: Linda Fagerli Sæthren

Norsk Oppdragsfilm

Gutten og Torsken

Regi: Bjørn Fast Nagell

Publikumsprisen

Janus

Regi: Linda Fagerli Sæthren

Publikumsprisen ble stemt frem av festivalens publikum.

Life time achievement

Erling Ericson

Golden Gunnar for Life time Achievement gikk i 2007 til svenske Erling Ericsson for hans årelange og verdensomspennede arbeide med barn og animasjon. Denne utmerkelsen blir utpekt av styret i Norsk Animasjonsforum.


ANOBA-prisen

I tillegg til prisene i de ordinære konkurranseprogrammene hadde Fredrikstad Animation Festival også æren av å dele ut ANOBA-Award 2007

ANOBA står for Animation Nordic & Baltic, og var et nettverkssammarbeid mellom de ulike nordisk-baltiske animasjonsfestivalene. Filmene som er nominert til ANOBA-prisen er gjennom året plukket ut ved hver av de ulike festivalenes internasjonale jury.

Vinneren av ANOBA prisen vil også gå videre i konkurransen om Cartoon D’Or, prisen til Den europeiske organisasjonen for animert film.

ANOBA-Award 2007 gikk til INSTITUTE OF THE DREAM Regi: Mati Kütt, Estland

ANOBA jury:

Valentas Askinis (Tindirindis, Litauen), Heilika Vosu (Animated Dreams, Estland), Saara Konttinen (Animatricks, Finland), Kasper Rasmussen Andreasen (Cosmic Zoom Animation Festival, Danmark), Alexander Mood (Animotion, Sverige), Anne Lise Andreasen (Fredrikstad Animation Festival, Norge)

Toril Kove´s DEN DANSKE DIKTEREN ble nominert til ANOBA-award 2008 av vår internasjonale jury.


Seminar

Animert dokumentar; fakta eller fiksjon?

Under Animerte Dager/Oslo Animation Festival i 1998 ble det for første gang i verden presentert en stor retrospektiv med animerte dokumentarfilmer. Under FAF 2007 ønsket vi å følge opp fokuset på animerte dokumentarer med et eget fagseminar om emnet. Seminaret ble ledet av Gunnar Strøm, som også programmerte retrospektiven i 1998. 

Innledere:

  • Gunnar Strøm: førsteamanuensis i film og fjernsyn ved Høgskulen i Volda. Han har skrevet flere artikler om emnet og       programmerte retrospektiven med animerte dokumentarer i 1998.
  • Kajsa Næss: norsk regissør og animatør og har blant annet laget filmene Filmen om meg (2000) og Leonoidestorm (2004).
  • Jonas Odell: svensk animatør og en av grunnleggerne av “Filmtecknarna”. Hans animerte dokumentar “Aldrig som första gången” vant gullbjørnen for beste kortfilm under Berlin Film Festival i 2006.
  • Paul Wells: leder for animasjonstudiet ved School of Art and Design, Loughborough University, og er en av de fremste teoretikerene på området animert dokumentar i dag.

Utstilling

Nukufilm 50 år

I anledning 50-års jubileet til det estiske animasjonsstudioet Nukufilm satte festivalen opp deres utstilling Having Soul i byhallen ved Fredrikstad Kino. Utstillingen består av mer enn hundre dukker fra deres enorme produksjon, og gir i tillegg en innføring i stop-motion animasjon. Nukufilm er et av de eldste dukkefilmstudioer i verden i dag

Presentasjoner

Qvisten Animation – langfilmen Kurt

Qvisten Animation er godt i gang med å lage animert langfilm basert på Erlend Loes og Kim Hiortøys bøker om truckføreren Kurt. Dette er selvsagt et prosjekt det det knytter seg store forventninger til. Det var derfor gledelig for oss at Ovisten Animation ved produsent Ove Heiborg og regissør Rasmus Sivertsen for første gang kunne presentere klipp fra den kommende produksjonen.

Jonas Odell – kortfilmer og musikkvideoer:

Jonas Odell har de siste årene vært en meget ettertraktet regissør for musikkvideo og har laget videoer for blant annet Erasure, Goldfrapp og U2. Under festivalen presenterte han et eget sammensatt program, med hovedvekt på musikkvideoer.

Sylvie Bringas – Silence

Fransk/britiske Sylvie Bringas er regissør og produsent i selskapet Animus Films. Hun presenterte arbeidet med sin animerte dokumentar Silence som ble laget i samarbeid med Orly Yadin.


Fredrikstad Animation Festival ble produsert av Norsk Animasjonsforum med festivalleder Trond Ola Mevassvik, i samarbeid med:

Fredrikstad Kino, Kulturhuset Blå Grotte, St. Croix, E6 Medieverksted, Delta K Østfold, Fredrikstad Blad, Animation Volda, Nordisk-baltisk filmfond, Fond for lyd og bilde, Norsk Filmvederlagsfond, Norsk Filmutvikling, Film & Kino, Det norske filminstitutt, Fredrikstad Kommune

Fredrikstad Animation Festival 2004

Fredrikstad Animation Festival gikk av stabelen 5. – 14. november og feiret sitt 10 årsjubileum i 2004.

Jubileumsfestivalen var en feiring av nordisk og baltisk animation. Det ble vist 69 kortfilmer og 10 spillefilmer fra regionen, med blant annet retrospektive programmer av prisbelønte regissører og en kavalkade av tidligere Grand Prix vinnere fra festivalens historie. Offisielle gjester var: Priit Pärn, Jannik Hastrup, Per Åhlin, Stefan Fjeldmark og Thorbjørn Christoffersen.

NYHETER & BLOGGER OM FREDRIKSTAD ANIMATION FESTIVAL 2004

Filmklubb.no


Priser

Il Tempo Gigante Award – en ærespris

Jannik Hastrup fra Danmark, Per Åhlin fra Sverige og Priit Pärn fra Estland.

Innova Award – for fornyelse innen animasjonsteknikk

Stefan Fjelmark, Thorbjørn Christoffersen, Kresten Vestbjerg Andersen

Beste Nordiske-Baltiske Studentfilm

Jury: Ove Watne, Kajsa Næss, Bjørn Heidenstrøm & Jon Gisle

Nightshift

Regi: Sara Wahl, Samppa Kukkonen og Simo Koivunen
Prod: Turku Arts Academy, Finland

Hederlig Omtale Studentfilm

Jury: Ove Watne, Kajsa Næss, Bjørn Heidenstrøm & Jon Gisle

Bjørno & Bingo

Regi: Sabine Ravn
Prod: Den Danske Filmskole, Danmark

Medieparken Special Award – for best debut

Jury:  Odd C Hagen,  Siw Amina Bech, Sten J Helberg

Et nyfødt mareritt/A Newborn Nightmare

Regi: Anne Elvedal & Lise Osvoll
Norge


Seminarer

Terkel i Knibe – seminar og bransjetreff

Festivalens seminar for animasjonsbransjen ble viet til den danske filmen ”Terkel i Knipe” regissert av Stefan Fjelmark, Thorbjørn Christoffersen og Kresten Vestbjerg Andersen, som mottok festivalens Innova Award for deres film.

To av regissørene fortalte om sine erfaringer med oppfinnelsen av en 3D teknikk som reduserte produksjonskostnadene betydelig.

Leder av Svensk Filmindustris animasjonsavdeling, Peter Gustafsson, holdt seminar om mulighetene som 3D teknikken gir.


Barn og unge

Et eget nordisk og baltisk filmprogram ble – i samarbeid med turnéorganisasjonen Delta K – tilbudt til 9000 skolebarn fra Fredrikstad og omegn.

På et animasjonsverksted, drevet av E6 – Østfold Medieverksted, ble det over to ettermiddager mulighet for å prøve animasjonens kunst.

“Klikk et spill” ga barn og unge en idé om hvordan interaktivitet fungerer, med mulighet for både å spille et spill på kinolerretet, styrt av stemmekraft, og lage sine egne spill.

En computerspill-konkurranse koblet opp på kinolerretet tiltrakk seg masser av barn og unge.


Film og Jazz

En cocktail av levende jazzmusikk og animert jazz på film ble tilbudt et publikum av jazzelskere. Fredrikstad Storband spilte live til Birdland no.1 av Jannik Hastrup i byhallen ved kinoen. En pakke av musikalske kortfilmer – Musikk for Øyet – og live jazz kunne kjøpes på én billett. Jazzkonsertene ble oppført av: Olga Konkova Trio, Speak Low og Bilington Trio.


Fredrikstad Animation Festival 2004 ble produsert av Norsk Animasjonsforum, med Anne Lise Andreasen som festival leder, i samarbeid med Fredrikstad Kino, Animajonsskolen i Volda, Mikrofilm og Delta K.

Festivalen ble støttet av: Fredrikstad Kommune, Østfold Fylke, Ars Baltica, Det Norske Filminstitutt, Filmvederlagsfonden, Nordisk Film og TV Fond, Grensekomiteen, British Council og sponset av: Cartoon Network, Projection Design, Café Malenkij og Omnipax

Animerte Dager 2001

Animerte Dager ble arrangert for åttende gang 2.-6. mai 2001. Dette var det andre året festivalen ble arrangert i Fredrikstad, og en publikumsøkning på 30% viste at festivalen nå virkelig hadde satt seg til rette i den nye byen. 122 filmer var påmeldt i konkurranseprogrammet for nordisk og baltisk kortfilm, noe som tilsa at Animerte Dager var det viktigste animasjonsrelaterte arrangementet i denne regionen.

Filmprogram og visninger

200 filmer fra 15 land ble delt inn i 26 programmer og vist under festivalen i 2001. I fem dager så 3248 tilskuere disse filmene på Fredrikstad Kino.

En del av programmet ble brukt til å hedre Ivo Caprino med et retrospektiv. Dette besto av ulike kortfilmer, samt Flåklypa Grand Prix.

Musikkvideoer fra MTV ble presentert i et eget program for å vise hvor viktig av en visningsarena musikkvideoer er for animerte uttrykk.

Av de 122 påmeldte filmene i konkurranseprogrammet, valgte pre-selection juryen ut 61 filmer til å delta. Denne juryen bestod av Siggi Brunjulfsson (Estland), Dennis deVisscher (Norge), and Eva Lindström (Sverige). Kategoriene var inndelt i: beste film, beste studentfilm, beste bruk av animasjon i en reklamefilm, og beste barnefilm. Hovedjuryen var i 2001 delt inn i to grupper: den internasjonale juryen, bestående av Paul Bush (U.K.), Magnus Carlsson (Sverige), Garri Bardine (Russland), Anta Killi (Norge), og Helena von Bergen, fra Fredrikstad. Den andre juryen var barnejuryen, med Jonas Pettersen, Fredrik Fischer og Jeanine Hoel, alle fra Fredrikstad.

I to programmer dedikert til internasjonale høydepunkter ble 27 av verdens beste kortfilmer presentert. En av disse var årets Oscar-vinner Father and Daughter av Michael Doduk de Wit. Europeiske animerte kortfilmer ble godt representert ved å vise tidligere vinnere av Cartoon d’Or.

En del av festivalprogrammet omhandlet den klassiske tegneserieskaperen Frederick Bean ”Tex” Avery, kjent for å stå bak karakterer som Droopy, Snurre Sprett, og Daffy Duck. Programmet ble presentert av den franske Tex Avery-eksperten Pierre Floquet.

Ekspert på russisk animasjon, Natalja Loukinykh, satt sammen to program dedikert til animerte russiske filmer. Programmet ”From Russia with Love” var en blanding av både nyere og klassiske russiske animasjonsfilmer, mens ”Russians on the Run” var et tour de force av filmer laget av russiske animatører som jobber utenfor Russland. Disse programmene ble presentert i samarbeid med Institusjonen Fritt Ord.


Golden Gunnar Vinnere 2001

I 2001 valgte den internasjonale juryen å gi tre av fire priser til studentfilmer.

Beste Nordiske-Baltiske Kortfilm

Lovebirds

Regi: Trylle Vilstrup
Danmark
Prod: The Danish Filmschool

Beste Nordiske-Baltiske Studenfilm

Lovebirds

Regi: Trylle Vilstrup
Danmark
Prod: The Danish Filmschoo

Best bruk av animasjon i reklame

Båtråd

Regi: Jan Otto Ertesvåg
Norge

Juryens Spesialpris

A Week in Hell

Regi: Ziska Szemes
Danmark

Publikumsprisen

To trøtte typer og søstra til Audrey

Regi:  Christopher Nielsen
Norge

Beste Barnefilm

Up and Down

Regi: Dace Riduze
Latvia

Det var mange forandringer og nyheter blant prisene i 2001. Nytt var blant annet prisen for beste barnefilm, som ble utvalgt av barnejuryen. For å hedre Ivo Caprino som gikk bort tidligere i 2001, fikk prisen navnet Il Tempo Gigante. Prisen ble laget av Ivonne Caprino, datter av Ivo. 2001 var også året Golden Gunnar kom til festivalen. Statuetten er oppkalt etter en av Animerte Dagers grunnlegere, Gunnar Strøm, og blir gitt til vinneren av festivalens Grand Prix.

Festivalen fikk også sponsede pengepremier de gledelig kunne gi til vinnerne av flere av kategoriene.


Gjester

Rundt 60 filmskapere besøkte festivalen i 2001. Tre ”møt din animatør”-samlinger ga filmskapere en anledning til å møte og ha diskusjoner med folk i industrien. Studenter fra nordiske filmskoler fikk mingle med filmskaperne, samt møte profesjonelle fra det internasjonale filmmiljøet.


Konferanser

3. og 4. mai holdt festivalen konferansen ­­t.i.m.e for animation, med omlag 85 deltakere. Konferansen tok opp spørsmålene rundt animasjon i den digitale verden. Blant de inviterte deltakerne var Mickey Stretton og Marlin Nation fra MTV, og Paul Deane fra Aardman Animations. Konferansen fungerte som en møteplass for animatører, produsenter, programmerere, web- og grafisk-designere.

Andre konferanser fant også sted under 2001-festivalen. Det ble holdt en arbeiderkonferanse om ny medieteknologi for kreativ ungdom, et norsk kulturforum, og norsk filmforbund og Grafills animasjonsgruppe inviterte til en åpen diskusjon om intellektuelle.

Oslo Animation Festival 1998

Den femte internasjonale Oslo Animation Festival (OAF) ble holdt på Filmens Hus 22. til 26. april 1998, med offisiell åpning og premieutdeling på Soria Moria Kino. Festivalen viste over 200 filmer, delt inn i ulike programmer: Nordisk-Baltisk konkurranseprogram, internasjonalt program, juryens program, og tema-programmer. Blant årets temaer var tysk animasjon og animerte dokumentarer. OAF 1998 feiret også Donald Duck & Co’s 50-årsjubileum i Norge, med et foredrag holdt av professor Robin Allen, en utstilling, og visninger av klassiske Disneyfilmer.

Festivalen hadde i 1998 ca 5000 besøkende. Det var også en glede å registrere at årets festival, mye sterkere enn tidligere, klarte å samle store deler av den nordiske animasjonsindustrien. Dette kan sees i sammenheng med det faktum at årets festival også arrangerte et finansieringsforum for animerte TV-serier.

Hovedarena: Filmens Hus

I 1998 flyttet OAF fra Kulturslottet Soria Moria til Filmens Hus. Det var flere fordeler i forbindelse med dette trekket: De utmerkede visningsforholdene på Filmens Hus var et klart pluss, og det var nødvendig for en festival som viser 200 filmer å kjøre filmene så bra som mulig. Det nære forholdet til Norsk Filminstitutt og kontakten med resten av den norske filmbransjen var også en fortjeneste oppnådd ved å være lokalisert på Filmens Hus. Dette trekket forbedret festivalens synlighet både innenfor og utenfor den norske filmbransjen.

Hedersgjest

OAF, med støtte fra Institusjonen Fritt Ord, inviterte den tsjekkiske animatøren Jan Svankmajer som årets æresgjest. Dette var første gang Svenkmajer, sammen med sin kone Eva, besøkte de nordiske landene. I animasjonsbransjen er han ansett for å være en levende legende, og det var derfor en ære at han valgte å delta OAF. I forbindelse med Svenkmajers besøk ble det vist et retrospektivt program med hans kortfilmer, sammen med en visning av Svenkmajers første spillefilm Alice (1987).

Det nordiske-baltiske konkurranseprogrammet

Det nordisk-baltiske konkurranseprogrammet er svært viktig for festivalen. I 1998 ble over 100 filmer påmeldt til konkurransen, hvorav juryen valgte 46 filmer for det offisielle konkurranseprogrammet. Årets jury besto av Tonje Bjander (NO), Johan Hagelbäck (SE) og Heikki Jokinen (FIN). Priser ble utdelt i fem kategorier: Beste film/Grand Prix, Beste debut, Beste bruk av animasjon i en reklamefilm, Juryens spesialpris og Publikumsprisen .

OAF, med støtte fra Ars Baltica, inviterte tre baltiske animatører til årets festival. Dette ga baltiske animatører en unik mulighet til å bli kjent med den nordiske animasjonsindustrien. De baltiske animatørene Jurate Leikaite (LIT) , Mati Kütt (EST) og Riho Unt (EST), som alle var representert med filmer i konkurranseprogrammet, var gjester på festivalen.

Juryen og vinnerfilmer

Juryen besto av Hege Ellingsrud (NO), Martin Galton (UK), Gil Alkabetz (TYS) og Paul Berry (UK). Dessverre måtte det femte jurymedlemet, Carole Paulus, kansellere grunnet sykdom.

Beste film/Grand Prix

One Day a Man Bought a House

Pjotr Sapegin, Norge

Prisen for beste film ble presentert av NRK2s Trond Viggo Torgersen.

Juryens uttalelse: «Juryen mener valget om beste film var enkelt. Filmen vi har valgt sto høyt over de 46 andre filmene i konkurranseprogrammet.»

Beste debutfilm

Sigh!

Julie Engaas, Norge

Juryens uttalelse: «Vi mener filmen viser et smart og originalt syn på et merkelig tema. Filmen hadde dybde og jobbet på flere nivåer. Vi følte at det var modig og smart gjort av animatøren å ikke komme i veien for ideen, og ideen fikk lov til å leve.”

Beste oppdragsfilm

Locomacbeth 

Jonas Odell, Sverige

Juryens uttalelse: «…vinnerfilmen er for oss nyskapende i sin fremgangsmåte. Den har klart å skape sin egen merkelige, men attraktive verden, og i tillegg klarer filmen å dra oss inn i den. Animasjonen har et fantastisk design, og de ulike stilene satte et interresant preg på filmen, og skapte sterke følelser hos seeren. Det er en veldig sterk film og velfortjent vinner.»

Publikumsprisen

One Day a Man Bought a House 

Pjotr Sapegin, Norge

Prisen ble overrakt av Tuborg Norge.


Cartoon

Nytt i 1998 var at OAF hadde blitt en av fem partnerfestivaler i Cartoon d’Or-nettverket. Cartoon, med støtte fra Media, er EUs plattform for europeisk animasjon. OAF nominerer filmer fra det nordiske-baltiske konkurranseprogrammet til Cartoon d’Or – en pris gitt innen Europa. I 1998 ble One Day a Man Bought a House og Sigh! nominert av OAF. Vinneren fra 1997, Sylvain Chomets La Vielle Dame et les Pigeons ble vist under OAF’98.

Tysk Animasjon

Det har blitt en tradisjon for OAF å hvert år fokusere på et lands animasjonsproduksjon. I 1998 var Tyskland i rampelyset. OAF jobbet tett med Goethe-Institut Oslo for å sette sammen de tyske programmene. To programmer ble komponert i forbindelse med det tyske fokuset: Götz Gruner presenterte et program bestående av høydepunkter fra de siste årene med tysk animasjon. Førsteamanuensis ved Høgskolen i Volda, Gunnar Strøm, presenterte et program som fokuserte på eksperimentell animasjon fra Tyskland i 1920-årene, samt norske reklamefilmer produsert i Tyskland i samme periode.

Animert Dokumentar

Det var store forventninger og mye spenning knyttet til visningene av animerte dokumentarfilmer. Aldri før hadde det vært en så grundig presentasjon animert dokumentarfilm som sjanger. Under festivalen ble animerte dokumentarer presentert i tre programmer. Filmene i programmene viste variasjoner i utførelse samt i innhold. Det var også store forskjeller i produksjonsårene; Winsor McCay The Sinking of the Lusitania ble produsert i 1918, mens Mikaela Pavlatovas …Forever and Ever var fra 1998.

Donald Duck & Co 50 år i Norge

I 1998 feiret Donald Duck & Co sitt 50-årsjubileum i Norge, noe som ble markert under festivalen. En utstilling av Lasse Åberg og Sture Hegefors, bestående av originale verker av de mest kjente Disney-kunstnerne, samt moderne kunst inspirert av Disney-universet. Utstillingen inkluderte verk av Carl Barks, Floyd Gottfredson, Keith Harring, Erro og Andy Warhol. Utstillingen ble offisielt åpnet av Lasse Åberg og Sture Hegefors. Ph.d. Robin Allen holdt et foredrag for et utsolgt publikum om europeisk innflytelse i Disneys tidligere filmer. OAF fulgte opp dette med en visning av Disneyklassiskeren Fantasia, og et program med Disney-kortfilmer, inkludert Donalds aller første opptreden i The Wise Little Hen (1934).

Mackinnon & Saunders Ltd.

Den andre utstillingen under 1998-festivalen besto av dukkene fra en av verdens ledende marionetteprodusenter; Mackinnon & Saunders Ltd. Dukker fra noen av de mest berømte animerte filmene produsert på 90-tallet ble utstilt, som Barry Purves Next og Achilles, og Tim Burtons Mars Attacks!. Utstillingen ble supplert med dukker fra Paul Berrys private samling; inkludert dukkene fra James and the Giant Peach og The Nightmare Before Christmas. Georgina Hayns fra Mackinnon og Saunders Ltd stod for den offisielle åpningen av utstillingen.

Barnas Workshop

Hvert år arrangerer OAF barneverksted, holdt av Heidi Bach Dahl. I likhet med de foregående årene, var interessen for workshopen stor, spesielt på lørdag da barna ble tilbudt en tur i en replika av Donald Ducks bil. Workshopen ga barna en innføring i ulike animasjonsteknikker, og en mulighet til å lage sin egen animasjonsfilm. I 1998 ble resultatet av barnas verksted vist under prisutdelingen, som fikk stor applaus fra publikum.

Alien Abduction Party

Etter prisutdelingen på Soria Moria Kino ble det holdt et Alien Abduction Party på den gamle trikkestasjonen på Torshov i samarbeid med Tuborg Norge og Bydel Sagene-Torshov. Festen ble en stor suksess med ca 1000 gjester. Filmen The Year Along the Abandoned Road ble vist sammen med en rekke andre animerte høydepunkter, blant annet vinneren av Grand Prix og publikumsprisen, One Day a Man Bought a House. SISU åpnet festen med sin blanding av moderne musikk, humor og rytmer.

Pressedekning

Pressedekningen i løpet av 1998-festivalen var meget bra. På anmodning fra OAF det ble det gjort en festivalvignett av Mikrofilms Ronald Kabicek Hansen og Jan Knutsen. Vignetten ble vist på alle kinoene i Oslo før og under festivalen. Nesten alle norske TV-kanaler var til stede under festivalen; NRK1, NRK2, TV2, Østlandssendinga og Canal+. Både NRK1s kulturelle program Gydas Vei og NRK2s Filmkontrollen presenterte spesielle programmer med festivalens gjester og filmer. Aviser som Aftenposten, Dagsavisen, VG og Dagbladet, sammen med radiostasjoner NRK P1, P2 og P3, dekket festivalen.

Animerte Dager 1996

Oslo Animation Festival/ Animerte dager ble arrangert for tredje gang 25.-28. april 1996 på Sentrum Scene og Cinemateket. Festivaladministrasjonen bestod av festivalsjef Vibeke Christensen, Arna Marie Bersaas, Hilde Herming, og Anne Katrine Rognerud. Nytt av året var konkurransen for nordisk og baltisk animasjon, og filmvisningene på Cinemateket i samarbeid med Filmens Hus og Barnefilmfestivalen i bydel 3. Til sammen 3000 mennesker besøkte festivalen i løpet av de fire dagene, det er omtrent tre ganger så mange som fjorårets festival. I tillegg til 44 nordiske og baltiske konkurransefilmer, ble det vist spesialprogrammer fra jurymedlemmene og deres studioer, internasjonale programmer, to historiske programmer og to langfilmer. Oslo Animation Festival viste fire av årets fem Oscarnominasjoner, inkludert vinneren A Close Shave.

Filmene

Rundt 150 filmer ble vist i løpet av festivalens fire dager. Filmene kan fordeles i fem hovedgrupper:

Nordiske og baltiske filmer i konkurranse

De nordiske og baltiske landene ble invitert til å delta i konkurransen med filmer produsert mellom 1. januar 1995 og 1. februar 1996. Disse filmene utgjorde i antall omtrent en tredel av hele festivalprogrammet.

Filmprogrammer fra jurymedlemmer

Fem av de seks jurymedlemmene viste egne filmprogrammer fra studioene de representerer. Bettina Björnberg, Marv Newland, Paul Driessen og Alexander Tatarsky er selv animatører, mens Abby Terkuhle viste klipp av MTV-produksjoner. Jurymedlemmene holdt innledninger til sine egne programmer, noe som ble godt mottatt av publikum.

Internasjonale filmer

Programkomiteen plukket ut høydepunkter fra andre festivaler, og filmene ble satt sammen til tre internasjonale programmer. Disse programmene inneholdt mange prisvinnere, og viste et bredt utvalg av teknikker og ideer. Etter at katalogen var ferdig, kom det to nye filmer som også bidro til det høye nivået; Carrotblanca fra Warner Bros. (USA), og Oscarnominerte The End fra Alias Wavefront / Silicon Graphics (Canada).

Historisk program

De historiske programmene ble presentert av filmsamleren Dennis Nyback, og utgjorde to svært forskjellige dokumenter fra filmhistorien. Russeren Wladyslaw Starewicz er en legende innen stop-motion animasjon, og fem av hans sjeldne og makabre melodramaer fra perioden 1911-1933 ble vist.

Det andre programmet Sex, Jazz & War besto av politisk ukorrekte cartoons med kjente tegnefilmfigurer, laget i USA før og under 2. verdenskrig. Disse filmene er laget før sensuren kom, og med et innhold som de store studioene ikke vil være bekjent av i dag.

Langfilmer

To svært ulike langfilmer fikk plass i festivalprogrammet: Toy Story som verdens første helaftens computeranimerte film, og Crumb som en sterk dokumentarfilm om den kontroversielle tegneserieskaperen. Begge filmene var selvsagte deltagere på festivalen, og har på hver sin måte markert seg som viktige filmer internasjonalt.

Konkurranse og prisvinnere

Som Nordens eneste animasjonsfestival vil Oslo Animation Festival legge vekt på å vise filmer fra de nordiske landene. Årets konkurranse bidro til å etablere festivalen som et samlingspunkt for nordiske og baltiske animatører. Over 70 filmer ble påmeldt, og av disse valgte pre-selection komiteen ut 45 til å delta i konkurransen.

Prisen for beste film gikk til Priit Pärn fra Estland, for 1895. Jan Otto Ertesvåg fra Norge fikk debutantprisen for Prosessor. Beste reklamefilm ble Linetest av svenskene Jonas Dalbeck og Stig Bergquist fra Filmtecknarna. Cristopher Nielsen fra Norge vant publikumsprisen, og juryens spesialpris gikk til estiske Mati Kütt for Little Lilly.

Jury og gjester

Juryen besto av seks personer; Bettina Björnberg (Finland), Alexander Tatarsky (Russland), Marv Newland (Canada), Abby Terkuhle (USA), Paul Driessen (Nederland) og Turid Øversveen (Norge). Jurymedlemmene ble plukket ut både med tanke på faglig bredde og at noen av de skulle vise sine egne filmer i festivalprogrammet. Det var viktig å ha nordiske representanter i juryen sammen med internasjonalt anerkjente animatører.

I tillegg til jurymedlemmene hadde festivalen besøk av animatøren Piotr Dumala (Polen) karikaturtegneren Khalil Abu Arafeh (Det palestinske området) og filmsamleren Dennis Nyback (USA).

Utstillinger og stands

Khalil abu Arafeh

I samarbeid med NORAD stilte Oslo Animation Festival ut 18 karikaturtegninger fra den politiske situasjonen i Det palestinske området. Arafeh, født i Jerusalem i 1957, er utdannet arkitekt og har vært avistegner i tre dagsaviser. Med støtte fra NORAD ble de utstilte tegningene også utgitt i bokform. På grunn av den politiske situasjonen i Midt-Østen er avistegnere i en utsatt posisjon. Arafeh sier at ”mens den israelske sensuren forbyr tegninger som kan oppfattes som provokasjon overfor Israel eller landets okkupasjon, publiserer ikke den palestinske redaktøren tegninger som kan oppfattes som kritikk av Palestinas egne styresmaker eller president. Overtredelser av sensuren kan føre til avstraffelse av avisen eller tegneren selv”.

Christopher Nielsen

Utstillingen til Nielsen besto av tegneserietegninger samt celler fra filmen Narverfredag. Filmen vant Publikumsprisen på festivalen.

Silicon Graphics

Under hele festivalen hadde Silicon Graphics stand med demonstrasjon av det nyeste innen dataanimasjon og programvare. Selskapet Alias Wavefront (eid av Silicon Graphics) ble nominert til Oscar for computeranimasjonen The End. Filmen be vist i det internasjonale programmet i tillegg til at det også ble brukt som demonstrasjonsfilm på standen. Silicon Graphics var gjenstand for stor interesse både fra fagfolk og andre.

faf