Fredrikstad Animation Festival (FAF) gikk av stabelen fra 9. til 12. november 2017 på Fredrikstad Kino og Litteraturhuset i Fredrikstad. Festivalen var den 21. utgaven, og har vært et årlig arrangement i Fredrikstad siden 2007. Festivalen arrangeres av Norsk Animasjonsforum som også arrangerte flere forskjellige visninger og seminarer gjennom hele 2017.
Oppsummering FAF 2017
102 filmer fordelt på 27 visninger.
71 kortfilmer, 24 oppdragsfilmer og 10 langfilmer.
10 seminarer, presentasjoner og Q&A med 16 foredragsholdere, fra Norge, Danmark, Sverige, Finland, England, Canada, Portugal og Spania.
50% kvinneandel både i konkurranseprogrammet for kortfilm og i seminarene.
10 av 21 offisielle gjester var kvinner.
Lokale innslag i oppdragsfilm og studentfilm programmene, med filmer laget i Fredrikstad eller av filmskapere fra Fredrikstad.
3 norske langfilmer, hvor av to førpremierer, 5 norske filmer i kortfilmprogrammet og 6 norske studentfilmer.
Filmer fra 20 land utenom Norge: Sverige, Finland, Danmark, Estland, Litauen, Latvia, Polen, Belgia, Spania, Japan, Frankrike, UK, Canada, Nederland, Slovenia, Sveits, Tyskland, Australia, USA og Romania.
Programposter
Nordisk-baltisk konkurranseprogram
17 animerte kortfilmer, 14 studentfilmer, 7 barnefilmer og 24 oppdragsfilmer ble vist i 5 forskjellige kortfilmprogrammer. Programmene inkluderte filmer fra Danmark, Estland, Finland, Latvia, Litauen, Norge og Sverige. Utvelgelsen av konkurranseprogrammet ble gjort i samarbeid med studentfestivalen Animation Volda i Volda.
Internasjonale kortfilmprogrammer
Festivaladministrasjonen hadde en utstrakt reisevirksomhet i 2017 på internasjonale animasjonsfestivaler, noe som resulterte i tre kortfilmprogrammer med 26 animerte kortfilmer fra 16 forskjellige land.
Per Åhlin retrospektivt program
Årets æresgjest, svenske Per Åhlin, ble hyllet med visning av flere av hans filmer i løpet av festivalen. Sagan om Karl-Bertil Jonssons Julafton, Resan till Melonia og en egen barnehagevisning med tre episoder fra TV-serien om Albert Åberg, som alle er regissert av Per Åhlin, ble vist under festivalen.
Langfilm
10 langfilmer ble vist under festivalen. Filmene ble kategorisert i tre; barnefilm, dokumentarisk langfilm og japansk anime.
Animert på Kulturhuset/Litteraturhuset
Under vignetten Animert på … gjennomførte festivalen i alt 8 visninger av animerte kortfilmer gjennom 2017, på henholdsvis Kulturhuset i Oslo og Litteraturhuset i Fredrikstad.
Masterclass og visning av Moana
26. januar var Fredrikstad Animation Festival medarrangør av en førpremiere av den siste disneyfilmen Moana. I forkant av visningen var det en Masterclass med regissørene John Musker og Ron Clements.
Visninger på utenlandske arenaer
Et ”Best of Fredrikstad Animation Festival 2017” program ble vist på den Litauiske animasjon- og spill-festivalen Blon i Klapeida, april 2017. Samme program ble vist på to spesialvisninger i Sverige samme måned; Zitabiografen i Stockholm, 18. april og Biograf Metropol i Eksjö, 21. April.
Vinnere av Golden Gunnar – Konkurranse for Nordisk-Baltisk Animert Kortfilm
Lørdag 11. november ble vinnerne fra årets konkurranseprogram for nordisk-baltisk kortfilm kåret under en prisseremoni på Litteraturhuset i Fredrikstad. Seremonimester var artisten Egil Olsen.
Golden Gunnar – Grand Prix
Jury: Sophie Koko Gate, Endre Eidsaa Larsen & Pedro Rivero
Min Börda/The Burden
Regi: Niki Lindroth Von Bahr
Sverige – 2016
Juryens begrunnelse:
Denne filmen er svært levende, atmosfærisk og dirrende takket være den taktile kvaliteten til de syngende og dansende dyrene, den velutviklede, solide verden de bebor, den vakre musikken og den bevisste rytmen. Fiskens uhyggelige øyne ser ikke bare på deg, de berører deg. Og de hårete apekatter kunne, hvis de ville, hoppe ut av rammen, mot oss, og trekke en ekte røverstrek. I sin musikalske form finner denne filmen en utmerket balanse mellom å trekke oss inn i en tragisk verden og humoristisk distansere oss fra denne verden. Det siste sporingsbildet oppsummerer denne kvaliteten, sakte beveger oss inn i universet, samtidig som vi føler med de merkelige skapningene i denne markedsplassen uten kunder.
Beste nordisk-baltisk kortfilm
Jury: Sophie Koko Gate, Endre Eidsaa Larsen & Pedro Rivero
Amalimbo
Regi: Juan Pablo Libossart
Sverige – 2016
Juryens begrunnelse:
Vinneren av denne kategorien viste oss en unik tilnærmelse til å håndtere sorg og tap. Sett i en episk utformet verden, fikk vi glimt inn i en spennende alternativ virkelighet som vi fullt ut trodde på og ønsket å være en del av. Et fint eksempel på en interessant filmfremstilling.
Det ble også gitt hederlig omtale til Nothing Happens av Michelle & Uri Kranot (Danmark – 2017).
Beste studentfilm
Jury: Sophie Koko Gate, Endre Eidsaa Larsen & Pedro Rivero
Monday, Tuesday, Wednesday
Regi: Riina Vílen
Finland – 2017
Juryens begrunnelse:
Det er på et vis modig å vektlegge stillhet og passivitet i en animasjonsfilm. Denne animasjonen ga oss tre parallelle synspunkter, og gir dybde til det konvensjonelle bildet gjennom tre lag av uro, og bruker en delt skjermteknikk for å lede oppmerksomheten til det vi kan kalle tommerom (empty spaces), samt til en ensom menneskelig figur fanget i et mønster av inaktivitet.
De velkjente leilighetene, foruten noen meningsfylt aktivitet, er fylt med spenninger og avgir en urovekkende tristhet. Den voldelige og merkelige avslutningen kommer som en kraftig kontrast til den stille tonen i resten av filmen. Samtidig føles det som en naturlig konklusjon til følelsen av krypende skjebne som går gjennom hele filmen. Som stil skaper stop-motion en følelse av ubevegelighet i bevegelsen, og tittelen får oss til å erindre en formulering fra Albert Camus’ The Myth of Sisyphos, den frembringer følelsen an en utmattende hverdagsrutine og dager som går oss forbi – forbi ”som en pakke sigaretter du røyker”, for å sitere Robert Mitchum i Out of the Past.
Vi ønsker å ære denne filmen for sine komposisjonelle prestasjoner, den velbegrunnede strukturen, målrettetheten, dets interessante perspektiv på tid og dens emosjonelle individualitet.
Cream (Danmark – 2016) av Lena Ólafsdottir mottok hederlig omtale.
Beste oppdragsfilm
Jury: Bo Juhl Nielsen, Torgeir Holm & Juliette Viger
Gutten som falt og mannen som hjalp ham opp igjen
Hanne Berkaak
Norge – 2017
Juryens begrunnelse:
Vinnerfilmen er en film som våger å røre ved et viktig og sårbart tema – gjort med respekt og på en rørende måte. Bruken av metaforer kombinert med musikk gjør at den føles lett til tross for det alvorlige temaet. Den gir deg gåsehud når du føler en tilknytning til både den som trenger hjelp og til hjelperen.
Stemmene i hodet (Norge – 2017) av Julian Vargas & Gunhild Fasting mottok hederlig omtale.
Beste barnefilm
Jury: Ask Fagerland-Taraldsen, Loke Fagerland-Taraldsen & Sander Konstantius Solbrække
Pigtail and Mr. Sleeplessness
Edmunds Jansons
Latvia – 2017
Juryens begrunnelse:
Morsom og fin historie. Bra lengde på filmen, med mange kule ting. Vi fikk tid til å sette oss inn i den lure planen med å sende bestemor og lillebror til månen. Og det var fine farger.
Verdens mellomste fisk av Cathinka Tanberg mottok hederlig omtale.
Golden Gunnar – Publikumsprisen
Min Börda/ The Burden
Regi: Niki Lindroth Von Bahr
Sverige – 2016
Publikumsprisen ble stemt frem av festivalens publikum.
Gjester
Offisielle gjester under festivalen var: Per Åhlin (Sverige), Samantha Moore (England), Nathan Jurevicius (Canada), Regina Pessoa (Portugal), Pedro Rivero (Spania), Sophie Koko Gate (England) Endre Eidsaa Larsen (Norge), Bo Juhl Nielsen (Danmark), Torgeir Holm (Norge), Juliette Viger (Frankrike), Claes Dietmann (Sverige), Julian Vargas (Norge), Anne Magnussen (Norge), Marika Makaroff (Finland), Frederick Howard (Norge), Malin Erixon (Sverige), Aya Suzuki (England/ Japan), Elisabeth Lysander (Sverige), Chris Robinson (Canada), Anne Winberg (Danmark) og Egil Olsen (Norge).
Æresgjest
Årets æresgjest var Per Åhlin som også mottok festivalens ”Lifetime achievement” utmerkelse. Det er festivalstyret i Norsk Animasjonsforum som deler ut festivalens ”Lifetime achievement” for å hedre en person som gjennom et livsløp har arbeidet for den nordisk-baltiske animasjonen.
For nesten 50 år siden debuterte den svenske regissøren, animatøren og illustratøren Per Åhlin med filmen I huvet på en gammal gubbe. Siden den gang har Per Åhlin vært en av hovedpersonene i den svenske animasjonsscenen og har hatt en stor betydning for animasjonsbransjen i både Norge og Sverige. Filmene hans inkluderer flere klassikere innen film og tv, som Reisen til Melonia, TV-serien om Albert Åberg og Karl-Bertils Jonssons Julaften. Per Åhlin har vært en viktig brikke i den svenske filmindustrien og var en drivkraft i etableringen av animasjonsbransjen i Sverige. Hans filmer blir i dag regnet som viktige bidrag til svensk filmhistorie og har blitt populære i både Sverige og resten av de nordiske landene. I dag fremstår Åhlin som en av de fremste animasjons-filmskaperne i vår del av verden. Per Åhlin ble hedret med utstilling, retrospektivt program og en samtale om hans virke som animasjonsregissør gjennom nesten 50 år.
Presentasjoner, Møter med filmskapere og seminarer
Bransjeseminar
Fredrikstad Kino, Fredag 10. november
Visuelle svar til tilfeldige ideer: Nathan Jurevicius
Australske Nathan Jurevicius, bor og virker i Canada som illustratør, regissør, leketøysdesigner, forfatter og kunstner. Hans mest kjente prosjekt til dags dato er Scarygirl, en multimedia-verden av forskjellige karakterer som stadig utvikles i tegneserier, leketøy, spill og animasjon. Nathan sitt siste prosjekt inkluderer hans prisvinnende film/nettserie Peleda basert på nytolkning av Litauens mytologi, bøkene Birthmark og Junction for Koyama Press og en IKEA x Målerås glasskolleksjon.
Research og praktisk gjennomføring av eksperimentell animasjon: Samantha Moore
Samantha Moore er en animatør og dokumentarfilmskaper som gjennom sin karriere har vært opptatt av å lage filmer om temaer som ikke lar seg forklare ved bruk av live action. I sin undervisning som hovedlærer ved Universitet i Wolverhampton, har Samantha Moore fokusert på ideutvikling, eksperimentell og innovativ animasjon, i tillegg til kombinasjonen mellom forskning og praktisk gjennomføring. Hun har viet hele sin karriere til å overføre kompleks informasjon til animasjon på nye og interessante måter. I sine prisvinnende animerte dokumentarer arbeider hun med forskere og andre innen det vitenskapelige miljøet, som arkeologer, nevrologer og mikrobiologer.
Min kreative prosess – Regina Pessoa
Regina Pessoa er en prisvinnende kortfilmregissør, animatør og kunstner. Hun startet med animasjon og regi av animert kortfilm tilbake i 1999, med filmen The Night. Hennes siste film Kali – the little Vampire ble en stor suksess internasjonalt og vant mange priser på festivaler over hele verden, blant annet Grand Prix både på den internasjonale animasjonsfestivalen i Annecy og Grand Prix animated short ved SXSW i 2007. Filmen var også på kortlista til Oscar nominasjon for beste animerte kortfilm. Regina Pessoa fremstår som en unik kunstner og filmskaper og har gjennom karrieren dyrket unike utrykk gjennom sine filmer. I sin presentasjon under Fredrikstad Animation Festival fokuserte Regina Pessoa på den kreative prosessen som hun legger til grunn for sine animerte kortfilmer.
Nordic Animation Forum
Litteraturhuset i Fredrikstad, Lørdag 11. November 2017
Bo Juhl Nielsen; Sun Creature Studio
Etter utdannelsen fra The Animation Workshop i 2013 startet Bo Juhl Nielsen Sun Creature Studio. Som administrerende direktør og kreativ leder, arbeider Bo kontinuerlig med å oppnå selskapets visjoner og mål. En av selskapets største suksess var å samle inn 300.000 dollar i en kickstarter-kampanje med kortfilmen The Reward (som forøvrig vant publikumsprisen under FAF 2013), og er i hovedsak med på å realisere alle studioets prosjekter. Ved siden av å være en administrator og beslutningstaker, har han regissert og tatt del i den kreative delen av flere filmproduksjoner.
Malin Erixon: Work in progress
Malin Erixon jobber med illustrasjon og animert film, både på oppdrag og med frie kunstneriske produksjoner. Filmene hennes har vært vist på filmfestivaler over hele verden, inkludert Sundance Film Festival og Ottawa International Animation Festival. Filmene har også mottatt flere nominasjoner og priser. I 2015 var Malin nominert for Swedish Film Academy Award for beste kortfilm. Hennes siste filmer inkluderer filmer som Benjamin’s Flowers, But You Are a Dog og Sleep Incidents. For tiden jobber hun med to nye animerte prosjekter, White Male 40 og Garden of Eden, som hun viste frem arbeidet med under det nordiske forumet.
Marika Marakoff: MoominValley
Marika Makaroff er en prisbelønnet innholdsprodusent og kreativ regissør fra Finland. Hun er direktør og grunnlegger av Gutsy Animations. Marika har arbeidet med media i over 20 år, i hovedsak i utøvende roller. Hun har vært kreativ leder i Fremantle Media og Filmlance International og administrerende direktør i Fremantle Media Finland og Friday TV. Marika er for tiden kreativ leder og produsent for en ny og innovativ animert tv-serie kalt Moominvalley, basert på finske Tove Jansons bøker og tegneserier om Mummifamilien. Serien er produsert og distribuert av Gutsy Animations og regissert av Steve Box, som vant Oscar for beste animerte spillefilm med Wallace and Gromit: Curse of the Were-Rabbit i 2006.
Frederick Howard: Vikingskool
Frederick Howard er utdannet både fra Westerdals School of Arts, Communication and Technology og Den Norske Filmskolen. Nylig var han hovedprodusent i SF Norge AS, men ble med Storm Group i 2012, og har siden blitt medeier i Storm Films. I tillegg er han også styremedlem i distribusjonsselskapet Euforia Film. Frederick har vært leder for Produsentforeningens avdeling for langfilm og medlem i styret i foreningen. Produksjonene hans inkluderer Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama, Den unge Fleksnes, Tv-serien om Kaptein Sabeltann, og langfilmene Amors baller og Julekongen – Full rustning. Under det nordiske forumet presenterte Fredererick Howard tv-serie prosjektet Vikingskool, som han i co-produksjon med irske Cartoon Saloon arbeider med å lansere som en animert TV-serie.
Nordiske forumet ble presentert i samarbeid med svenske SAAVA, Den danske animasjonssammenslutningen ANIS og finske Animaatioklinikka.
Frokostseminar
Hydrogenfabrikken, Torsdag 9. November
Som en kickstart på FAF17 arrangerte festivalen i samarbeid med den kreative bransjen i Fredrikstad og Blender Collective et frokostseminar på Hydrogenfabrikken i Fredrikstad. Temaet var digitale visuelle effekter og foredragsholder var Claes Dietmann fra det anerkjente svenske VFX og animasjonsstudioet Goodbye Kansas. Studioet er kjent for prisvinnende visuell effekter, CGI, motion capture og animasjons arbeider, som har spilt en definerende rolle innen TV, filmer, spill og reklame. Studioet har arbeidet med visuelle effekter for blant annet TV-serien The Walking Dead, karakterdesign for kortfilmen Adam, et Unity prosjekt, og sist med de visuelle effektene på gullpalmevinneren Rutan av Ruben Östlund.
Panelsamtale: Animasjon i Dokumentarfilm
Litteraturhuset i Fredrikstad, Fredag 10. November
Den siste tiden har vi sett flere dokumentarproduksjoner som benytter animasjon som teknikk og virkemiddel for å fortelle en historie. I en paneldiskusjon diskuterte regissør og dokumentarist Anne Magnussen og animasjonsregissør Julian Vargas hvilke muligheter, men også hvilke utfordringer som ligger i å bruke animasjon i dokumentarer. Det ble også vist frem arbeider de to filmskaperne hadde gjort med henholdsvis langfilmen Mannen som kunne 75 språk og TV-serien Stemmene i Hodet, som begge ble vist i det offisielle filmprogrammet for festivalen.
Scandinavian Master: Per Åhlin
Litteraturhuset i Fredrikstad, Lørdag 11. November
Per Åhlin er en av de mest markante skandinaviske regissørene innen animasjon, og har laget flere langfilmer og TV-serier som nå regnes som klassikere. Som mottaker av festivalens ”Lifetime Achievement” pris var det naturlig for festivalen å presentere en samtale om hans filmografi og kunstnerliv. I dag fremstår Åhlin som en av de fremste animasjonsfilmskaperne i vår del av verden, som med en sterk visuell stil sentrer rundt spørsmål som å bevare naturen og det medmenneskelige. Under lørdagens program hadde Per Åhlin en samtale med Elisabeth Lysander, forfatteren av biografien om Åhlin, hvor de sammen presenterte hele hans arbeid med illustrasjon, tegninger og filmene som Åhlin har laget siden 60-tallet.
Meet the Filmmakers
Litteraturhuset i Fredrikstad, Fredag 10. November
Under en spørsmål og svar seanse på Litteraturhuset i Fredrikstad kunne publikum bli bedre kjent med filmskaperne fra festivalens konkurranseprogram for nordisk-baltisk animert kortfilm. Moderator for seansen var Chris Robinson fra nettstedet Animation World Network (AWN.com, som er en av de mest betydningsfulle internasjonale nettstedene for animasjon). Robinson er også kunstnerisk leder for Ottawa International Animation Festival. Filmskaperne som var tilstede var produsent Lise Fearnley med filmen Tråder, regissørene Cathinka Tandberg med filmen Verdens Mellomste Fisk, Julie Engaas med filmen In a Few Years Everything will be Different, Maja Arnekleiv med filmen Mammas Hår og Erika Weite & Reeta Neittaanmäki med filmen Reminiscences.
Q&A med filmskapere av langfilmer
I forbindelse med visningene av langfilmene Mannen som kunne 75 språk og Psiconautas: The Forgotten Children foregikk det en Q&A seanse med regissørene Anne Magnussen og Pedro Rivero, hvor publikum hadde mulighet til å stille spørsmål og filmskaperne kunne fortelle om filmene sine.
Barn og Unge
Familiedag
Fredrikstad Kino, Lørdag 10. November
I samarbeid med Fredrikstad Kino, Qlthus og Fredrikstad Kino ble det arrangert en familiedag på Fredrikstad kino, med filmvisninger og aktiviteter i animasjonens tegn. Aktiviteter som ble arrangert under familiedagen var barnedisko, åpent animasjonsverksted for barn, tegneverksted og VR-opplevelser av animerte kortfilmer. Det ble også holdt en egen prisutdeling for beste barnefilm, hvor en barnejury fra Fredrikstad ga ut prisen for beste barnefilm. Under prisutdelingen ble Sagan om Carl-Bertils Jonnsons Julafton og filmer fra E6 – Østfold medieverksted vist, i tillegg til vinner av Golden Gunnar for beste barnefilm.
Workshop for unge talenter
E6 – Østfold Medieverksted, Lørdag 11. & Søndag 12. November
I samarbeid med Amandus Internasjonale studentfilm festival og E6 – Østfold medieverksted ble det holdt et to dagers workshop i digital 2D animasjon for 11 utvalgte ungdommer. Workshopleder var den internasjonal anerkjente animatøren Aya Suzuki, som har jobbet med flere store internasjonale produksjoner blant annet i Japan og Storbritannia, inkludert Hayao Miyazakis Oscar-nominerte The Wind Rises og Sylvain Chomets Oscar-nominerte The Illusionist.
Workshopen foregikk på E6 – medieverksted Østfold, hvor Aya Suzuki ga deltagerne innføring i grunnleggende animasjonsteknikk og la opp øvelser som deltagerne skulle gjennomføre i løpet av de to dagene workshopen varte. Deltagerne gjennomførte egne arbeider, hvor de fikk veiledning underveis. Ungdommene som deltok var plukket ut etter en obligatorisk søknadsrunde, hvor ungdommene måtte skrive om motivasjon, interesser og tidligere erfaringer med animasjon og beslektede temaer som tegning, medieproduksjon eller design.
Barnehagevisning og utendørstegning
Fredrikstad Kino, Torsdag 8. November
300 barnehagebarn var invitert til visning av tre episoder av tv-serien om Albert Åberg fra 1979, som festivalens æresgjest Per Åhlin regisserte. Etter visningen ble alle barna med på å tegne flere store Albert Åberg tegninger i Nygårdsgata utenfor Fredrikstad Kino.
Seminar for videregående skole
Fredrikstad Kino, Torsdag 9. November
Under åpningsdagen ble det holdt en fagdag for de videregående skolene i Østfold. Programmet bestod av to foredrag. Foredragsholderne var britiske Sophie Koko Gate og Julian Vargas fra det Oslo-baserte animasjonsstudioet Animaskin.
Julian Vargas er utdannet i klassisk animasjon ved Høgskulen i Volda og har siden 2007 laget over 200 TV-vignetter og levert spesialeffekter til noen av Norges største og mest sette produksjoner. Arbeidene hans har blitt vist på flere festivaler over hele verden og har vunnet flere priser. I dag jobber han som kreativ regissør ved Animaskin, et animasjonsstudio han etablerte i 2011.
Sophie Koko Gate er opprinnelig fra Bath men utdannet i London ved Royal Academy of Art. Eksamensfilmen hennes Half Wet gjorde sterk internasjonal suksess. Nå jobber hun fra sitt eget studio i London, hvor hun har regissert animasjonsfilmer for blant annet MTV, The Guardian, Airbnb, Vox og Lena Dunham. Hun har holdt foredrag på universiteter og festivaler flere steder i verden og filmene hennes har vært vist på over 100 festivaler.
Seremonier og andre arrangementer
Offisiell Åpning
Litteraturhuset i Fredrikstad , Torsdag 9. November
Festivalen ble åpent under en offisiell åpning på Litteraturhuset i Fredrikstad med taler, underholdning og filmvisninger. Offisiell åpningstaler var stortingsrepresentant for Østfold og medlem av stortingets kultur- og familiekomite Freddy André Øvstegård. Filmene som ble vist var Sagan om Carl-Bertil Jonsons Julafton av Per Åhlin og Kali, the Little Vampire av Regina Pessoa.
Utstilling: Per Åhlin
Byhallen ,Torsdag 9. November – Søndag 12. November
For å hedre festivalens Lifetime achievement vinner Per Åhlin satte festivalen i stand en utstilling med verker fra hans livslange karriere. Utstillingen foregikk i Byhallen, som også fungerer som foajeen for Fredrikstad kino, og var gratis for publikum.
Vis frem din portfolio
Litteraturhuset i Fredrikstad, Lørdag 11. November
Arbeidssøkende og studenter fikk mulighet til å vise frem sitt arbeid og portfolio til regissører, produsenter og studiosjefer, både for å kunne få tilbakemelding og eventuelt knytte kontakt for ansettelse. De som ble presentert i seansen var Julian Vargas (regissør og kreativ leder for Animaskin), Bo Juhl Nielsen (produsent og administrerende direktør fra danske studio Sun Creature) og Fraser Maclean (designer og lærer i animasjon).
VR Kortfilmer
Byhallen, 11. november
Publikum fikk mulighet til å oppleve to Virtual Reality kortfilmer fra Google Spotlight. De to filmene var Son of Jaguar av Jorge R. Gutiérrez og Sonaria av Scot Stafford & Chromosphere.
Samarbeidspartnere
Samarbeidspartnere for festivalen var: Amandusfestivalen i Lillehammer, Animaatioklinikka, Animation Volda, ANIS – Animasjonssamenslutningen, Blender Collective, Coffevan, E6 Østfold Medieverksted, Fabel, Frame by Frame, Fredrikstad Kino, Fredrikstad Kommune, Fritt Ord, Grafill Animasjon, Karivold Film, Litteraturhuset i Fredrikstad, Nebbet, Netron, Nordisk Film & TV Fond, Norsk Filminstitutt, OBOS, Qulthus, SAAVA, Scandic City Hotel, Sparebankstiftelsen 1 Østfold Akershus, The Cure Foodtruck, Viken Filmsenter, Østfold Fylkeskommune.