Animerte Dager 2001 - Fredrikstad Animation Festival

Animerte Dager 2001

Animerte Dager ble arrangert for åttende gang 2.-6. mai 2001. Dette var det andre året festivalen ble arrangert i Fredrikstad, og en publikumsøkning på 30% viste at festivalen nå virkelig hadde satt seg til rette i den nye byen. 122 filmer var påmeldt i konkurranseprogrammet for nordisk og baltisk kortfilm, noe som tilsa at Animerte Dager var det viktigste animasjonsrelaterte arrangementet i denne regionen.

Filmprogram og visninger

200 filmer fra 15 land ble delt inn i 26 programmer og vist under festivalen i 2001. I fem dager så 3248 tilskuere disse filmene på Fredrikstad Kino.

En del av programmet ble brukt til å hedre Ivo Caprino med et retrospektiv. Dette besto av ulike kortfilmer, samt Flåklypa Grand Prix.

Musikkvideoer fra MTV ble presentert i et eget program for å vise hvor viktig av en visningsarena musikkvideoer er for animerte uttrykk.

Av de 122 påmeldte filmene i konkurranseprogrammet, valgte pre-selection juryen ut 61 filmer til å delta. Denne juryen bestod av Siggi Brunjulfsson (Estland), Dennis deVisscher (Norge), and Eva Lindström (Sverige). Kategoriene var inndelt i: beste film, beste studentfilm, beste bruk av animasjon i en reklamefilm, og beste barnefilm. Hovedjuryen var i 2001 delt inn i to grupper: den internasjonale juryen, bestående av Paul Bush (U.K.), Magnus Carlsson (Sverige), Garri Bardine (Russland), Anta Killi (Norge), og Helena von Bergen, fra Fredrikstad. Den andre juryen var barnejuryen, med Jonas Pettersen, Fredrik Fischer og Jeanine Hoel, alle fra Fredrikstad.

I to programmer dedikert til internasjonale høydepunkter ble 27 av verdens beste kortfilmer presentert. En av disse var årets Oscar-vinner Father and Daughter av Michael Doduk de Wit. Europeiske animerte kortfilmer ble godt representert ved å vise tidligere vinnere av Cartoon d’Or.

En del av festivalprogrammet omhandlet den klassiske tegneserieskaperen Frederick Bean ”Tex” Avery, kjent for å stå bak karakterer som Droopy, Snurre Sprett, og Daffy Duck. Programmet ble presentert av den franske Tex Avery-eksperten Pierre Floquet.

Ekspert på russisk animasjon, Natalja Loukinykh, satt sammen to program dedikert til animerte russiske filmer. Programmet ”From Russia with Love” var en blanding av både nyere og klassiske russiske animasjonsfilmer, mens ”Russians on the Run” var et tour de force av filmer laget av russiske animatører som jobber utenfor Russland. Disse programmene ble presentert i samarbeid med Institusjonen Fritt Ord.


Golden Gunnar Vinnere 2001

I 2001 valgte den internasjonale juryen å gi tre av fire priser til studentfilmer.

Beste Nordiske-Baltiske Kortfilm

Lovebirds

Regi: Trylle Vilstrup
Danmark
Prod: The Danish Filmschool

Beste Nordiske-Baltiske Studenfilm

Lovebirds

Regi: Trylle Vilstrup
Danmark
Prod: The Danish Filmschoo

Best bruk av animasjon i reklame

Båtråd

Regi: Jan Otto Ertesvåg
Norge

Juryens Spesialpris

A Week in Hell

Regi: Ziska Szemes
Danmark

Publikumsprisen

To trøtte typer og søstra til Audrey

Regi:  Christopher Nielsen
Norge

Beste Barnefilm

Up and Down

Regi: Dace Riduze
Latvia

Det var mange forandringer og nyheter blant prisene i 2001. Nytt var blant annet prisen for beste barnefilm, som ble utvalgt av barnejuryen. For å hedre Ivo Caprino som gikk bort tidligere i 2001, fikk prisen navnet Il Tempo Gigante. Prisen ble laget av Ivonne Caprino, datter av Ivo. 2001 var også året Golden Gunnar kom til festivalen. Statuetten er oppkalt etter en av Animerte Dagers grunnlegere, Gunnar Strøm, og blir gitt til vinneren av festivalens Grand Prix.

Festivalen fikk også sponsede pengepremier de gledelig kunne gi til vinnerne av flere av kategoriene.


Gjester

Rundt 60 filmskapere besøkte festivalen i 2001. Tre ”møt din animatør”-samlinger ga filmskapere en anledning til å møte og ha diskusjoner med folk i industrien. Studenter fra nordiske filmskoler fikk mingle med filmskaperne, samt møte profesjonelle fra det internasjonale filmmiljøet.


Konferanser

3. og 4. mai holdt festivalen konferansen ­­t.i.m.e for animation, med omlag 85 deltakere. Konferansen tok opp spørsmålene rundt animasjon i den digitale verden. Blant de inviterte deltakerne var Mickey Stretton og Marlin Nation fra MTV, og Paul Deane fra Aardman Animations. Konferansen fungerte som en møteplass for animatører, produsenter, programmerere, web- og grafisk-designere.

Andre konferanser fant også sted under 2001-festivalen. Det ble holdt en arbeiderkonferanse om ny medieteknologi for kreativ ungdom, et norsk kulturforum, og norsk filmforbund og Grafills animasjonsgruppe inviterte til en åpen diskusjon om intellektuelle.

faf