Fredrikstad Animation Festival 2010 - Fredrikstad Animation Festival

Fredrikstad Animation Festival 2010

Fredrikstad Animation Festival ble i 2010 holdt fra 10. –14. november, og kunne tilby 5 dager tettpakket med film, seminarer, workshops og utstillinger. Offisielle gjester ved festivalen var Nick Fletcher og Isaac Kerlow (USA), Paul Dutton, Maciek Szczerbowski og Chris Lavis (Canada) Eddie White (Australia) Alexey Alexeev (Russland/Ungarn), Dave King (England), Nik og Nancy Phelps (USA/Belgia), Jan Rahbek og Sarita Christensen (Danmark), Jessica Lauren (Sverige) Tom Carpelan (Finland) og Ingrid Rommetveit og Bård Eker (Norge).

Fredrikstad Animation Festival 2010 ble offisielt åpnet av statssekretær Lotte Grepp Knutsen fra  Kulturdepartementet. Som åpningsfilm kunne vi stolt presentere årets store norske animasjonsfilm Elias og jakten på havets gull. Filmen er produsert av Filmkameratene og regissert av Lise I. Osvoll. Dette var den første offisielle visningen av filmen, som ble introdusert av produksjonsleder Tor Anders Voldsund.

Det ble i løpet av festivalen vist i overkant av 100 kortfilmer fordelt på 9 programmer, i tillegg til 8 animerte langfilmer.

DEN NORDISK-BALTISKE KONKURRANSEN

Det var i 2010 påmeldt over 200 filmer, til festivalens tradisjonsrike konkurranseprogram, hvorav 72 ble valgt ut til visning i konkurranseprogrammene. I 2010 ble et eget program dedikert oppdragsfilmer og egen konkurranse for barnefilmer introdusert

VINNERE OG JURYER

Lifetime Achievement Award:
Børge Ring og Kaj Pindal

Årets Lifetime Achievement ble gitt til de danske animatørene Børge Ring og Kaj Pindal for deres livslange arbeid med animasjon. Prisen ble overrakt under en æresmiddag for Ring og Pindal ved Ribe Animasjonsfestival i Danmark, og dette ble overført live via videolink under prisutdelingen i Fredrikstad.

Fredrikstad Animation Festivals Lifetime Achievement Award velges av styret i Norsk Animasjonsfond

NORDISK-BALTISKE KORTFILMER
Jury: Jan Rahbek, Eddie White og Ingrid Rommetveit

Grand Prix

Tord & Tord
Sverige
Regi: Niki Lindroth von Bahr
Prod: Niki Lindroth von Bahr

Juryens begrunnelse:
“Vi ble fullstendig oppslukt av dette underlige universet med dets merkelig atmosfære, sterke regigrep og produksjonsdesign, og satt igjen med følelsen av å ha sett en virkelig «komplett» film”.
Beste kortfilm:

Divers in the Rain
Estland
Regi: Priit & Olga Pärn
Prod: Kalev Tamm, Eesti Joonisfilm Studio

Juryens begrunnelse:
“Med en særegen evne til å finne skjønnhet i det stygge, supplert med et engasjerende lydbilde, ga filmen oss en unik opplevelse som gjorde inntrykk lenge etter filmens slutt.”

Hederlig omtale:
Grandma Grasshopper
Danmark/Bolivia
Regi: Denis Chapon
Prod: Tim Leborgne, The Animation Workshop

Juryens begrunnelse:
“Filmen gjorde bruk av frisk musikk samt en lekker og iøynefallende design, for å formidle en sterk historie om undertrykkelse og utnytting.”
Beste studentfilm:
Benigni
Finland
Regi: Elli Vuorinen, Jasmiini Ottelin, Pinja Partanen
Prod: Eija Saarinen, Turku Arts Academy

Juryens begrunnelse:
“Filmen tar oss med på en følelsesmessig reise med uventede vrier og vendinger, og snur noe frastøtende til å bli morsomt, trist og vakkert på en og samme tid. Og overraskende viser filmen oss et vennskap vi aldri har sett før.”

Nominert til ANOBA-prisen:

Julenilssen
Norge

Regi: Mats Grorud, Robin Jensen

Prod: Ape&Bjørn AS
Juryens begrunnelse:
“En visuelt engasjerende film som forteller oss den virkelige historien til en kjent mytisk figur»

NORDISK-BALTISK OPPDRAGSFILMER
Jury: Dave King, Sarita Christensen og Bård Eker

Beste oppdragsfilm

VG Fredagsbilag
Norge
Regi: Martin Engh
Prod: Animasjonsdepartementet

Juryens begrunnelse:
“God animasjon, timing og humor. Men enda viktigere er det at filmen har en klar kobling mellom den visuelle stilen og filmens budskap.”

Hederlig omtale:
When I am King
Norge/Nederland
Regi: Sverre Fredriksen

Juryens begrunnelse:
“Meget sterkt konsept og kreativ bruk av visuell stil”.
Hederlig omtale:
Jakob & Neikob
Norge
Regi: Martine Grande
Prod: Høydal Fjernsynsproduksjon

Juryens begrunnelse:
“Sterk forståelse av timing og humor i kombinasjon med en særegen designstil”.

Hederlig omtale:
Kirkens SOS
Norge
Regi: Cathinka Tanberg
Prod: Mikrofilm AS

Juryens begrunnelse:
“Ved hjelp av enkle teknikker og virkemidler ga denne filmen oss en sterk følelsesmessig reaksjon”.

PUBLIKUMSPRISEN

Julenilssen
Norge
Regi: Mats Grorud, Robin Jensen
Prod: Fredrik Pål Røed og Ruben Thorkildsen, Ape&Bjørn AS

Vinneren av publikumsprisen bestemmes av festivalens besøkende ved hjelp av stemmesedler leveres inn etter filmvisningene.

NORDISK-BALTISKE BARNEFILMER

Beste barnefilm:
Magic Water
Latvia
Regi: Maris Brinkmanis
Prod: Maris Putnins, Film Studio ’’Animacijas brigade”

Juryens begrunnelse:
“Dinosauren var morsom. Smart. Kule figurer.”

Hederlig omtale:
Jakob og Neikob
Norge
Regi: Martine Grande
Prod: Høydal Fjernsynsproduksjon

Juryens begrunnelse:
“Morsom. Gode enkle figurer. Jakob sa «ja» til mye dumt, men var flink til å finne løsninger.”

Jury: Malene Preutz (10 år),Henrik Erlingsen (9 år), Andrea Berg (6 år), Sindre Andre Bilet (10 år) & Ruben Oliver Sigurdsson Sveen (7 år).

SEMINARER

Story in Animation
Produsert i samarbeid med Norsk Filminstitutt

Bransjeseminaret ved Fredrikstad Animation Festival 2010 ble arrangert fredag 12.november,

Under bransjeseminar ble prosessen fra manus til ferdig film i animasjon drøftet. Gjennom ulike vinklinger og presentasjon av utvalgte filmer var intensjonen å gi et bredt perspektiv på den story-relaterte utviklingsprosessen i en animert filmproduksjon.
Nick Fletcher, hovedansvarlig for klipp på Shrek Forever After, ga i sin presentasjon et innblikk i ulike deler av utviklingsprosessen for en animert langfilm i DreamWorks systemet. Ved hjelp av animatics og ulike klippversjoner ga han et mer spesifikt innblikk i utviklingen av storyline og karakterer i Shrek Forever After.

Paul Dutton, medregissør på The Illusionist ga i sin presentasjon en gjennomgang av produksjonsvilkår, animasjon og storyutvikling i denne særegne produksjonen, som er basert på en urealisert manusskisse av Jacques Tati, og regissert av den franske auteuren Sylvain Chomet.
Til sist presenterte Chris Lavis og Maciek Szczerbowski sine tanker og refleksjoner rundt ide- og manusutvikling. Dette gjennom en presentasjon av arbeidet med sin Oscar-nominerte kortfilm, Madame Tutli-Putli, samarbeidet med Spike Jonze og Meryl Streep på Higglety-Pigglety Pop, samt deres nye independent produksjon L´Anneé de L´Os.

ANDRE PRESENTASJONER OG EVENTS
Storytelling Trends in Computer Animation
Professor Isaac Kerlow presenterte i sitt foredrag nye trender innen historiefortelling, stil og temaer i  den animerte filmen, og ga en oversikt over nye animasjonsteknikker og tilnærminger til faget.

Alexey Alexeev Special
Alexey Alexeev ga i sin presentasjone innblikk i sitt humoristiske  og særegne univers. Han la særlig vekt på sin største suksess, Log Jam, en serie av korte animasjoner, kjøpt inn av Nickelodeon International og Canal Plus France . Under festivalen var det også en egen utstilling med bilder fra hans produksjoner på vår festivalkafé Verdensspeilet.

”Four Elements”

Før og under Fredrikstad Animation Festival hadde musikkelver fra Kulturskolen i Fredrikstad en ukes workshop i improvisasjon med jazzmusikeren Nik Phelps. Lørdag 13. november ble arbeidet framført til filmen  ”Four Elements”, en animasjon laget av elever fra skoler i distriktet under ledelse av animatørene Gitte Ous og Katz Plunkett, fra E6 Østfold Medieverksted.

NYHETER OG BLOGGER OM FREDRIKSTAD ANIMATION FESTIVAL 2010

Team & Samarbeidspartnere

Fredrikstad Animation Festival 2010 ble produsert av Norsk animasjonsforum med festivalleder Trond Ola Mevassvik og festivalkoordinator Magnus Eide. Festivalen smarbeidspartnere var:

Fredrikstad Animation Festival er produsert av Norsk Animasjonsforum i samarbeid med Animation Volda, Animation Conversation, E6 Østfold Medieverksted, 4R Media, Film & Kino, Frame by frame, Fredrikstad Kino, Fredrikstad Kommune, Karivold Film, Netron, Norsk Filminstitutt, Rica City Hotel, Verdensspeilet Kaffebar, Øsfold Fylkeskommune, Østfold Kulturproduksjon. Fredrikstad Animation Festival er en Cartoon d’Or festival.

faf