Fredrikstad Animation Festival 2011 - Fredrikstad Animation Festival

Fredrikstad Animation Festival 2011

Fredrikstad Animation Festival ble i 2011 arrangert fra 9. – 13. november, og kunne tilby 5 dager tettpakket med film, seminarer, workshops og utstillinger. Offisielle gjester ved festivalen var Don Hahn (USA), John Kricfalusi (Canada), Rosto (Nederland), Suzie Templeton, Alan Short og Seamus Malone (Storbrittania), Tod Polson (USA), Veronika Wallenberg (Sverige), Alexis De Jesus Costa (Frankrike), Elli Vuorinen (Finland), Hilmar Sigursson og Gunnar Karlsson (Island), Sverre Fredriksen (Norge/Nederland), Harald Fossen og Frank Mosvold (Norge).

Program

Fredrikstad Animation Festival 2011 ble offisielt åpnet med nordisk premiere på årets store julefilm Arthurs Julegaverace. Filmen er produsert av Sony Pictures, laget av Aadrman Animation Studios og regissert av Sarah Smith. Som den første offisielle visningen av filmen foruten førpremieren i London, var Seamus Malone og Alan Short, begge animasjonsregissører hos Aardman, tilstede på festivalen for å presentere filmen

Det ble i løpet av festivalen vist i overkant av 100 kortfilmer fordelt på 9 programmer, i tillegg til 12 animerte langfilmer og 2 dokumentarfilmer. Det var i år påmeldt omlag 200 filmer, hvorav 74 ble valgt ut til visning konkurranseprogrammene.

Golden Gunnar vinnere 2011

Lifetime Achievement Award

Gunnar Strøm, Norge

Årets Lifetime Achievement Award gikk til Gunnar Strøm for sitt livslange bidrag til animasjonsfilmen, blant annet gjennom opprettelsen av animasjonsutdanninga på Høgskulen i Volda, samt sitt utrettelige arbeid som ambassadør for norsk animasjon både nasjonalt og internasjonalt. Fredrikstad Animation Festivals Lifetime Achievement Award velges av styret i Norsk Animasjonsforum.

Nordisk-baltiske Kortfilmer

Jury: Frank Mosvold, Alexis De Jesus Costa og Elli Vuorinen

GRAND PRIX

Mankeli / The Mangel

Finland
Regi: Jan Andersson& Katja Kettu
Prod: Indie Films

Som vinner av Grand Prix, ble Mankeli/ The Mangel nominert til Cartoon d’or 2011.

BESTE KORTFILM

PL.ink

Norway
Regi: Anne Kristin Berge
Prod: Kristin Hellebust og Anja Nicolas Storm Studios

BESTE STUDENTFILM

Kuhina / Swarming

Finland
Regi: Joni Männistö
Prod: Eija Saarinen, Turku Arts Academy

HEDERLIG OMTALE:

The Backwater Gospel

Danmark
Regi: Bo Mathorne
Prod: Michelle Nardone, The Animation Workshop

Nordisk-baltisk Oppdragsfilmer

Jury: Tod Polson, Veronika Wallenberg og Harald Fossen

Beste oppdragsfilm

AIDES ‘Smutley’

Sverige
Regi: againstallodds
Prod: againstallodds

Hederlig omtale

The Pirate

Sverige
Regi: Olov Burman
Prod: Meinbender Animation Studio

Publikumsprisen

Escape of the Gingerbreadman!!!

Danmark
Regi: Tod Polson
Prod: Michelle Nardone, The Animation Workshop

Vinneren av publikumsprisen bestemmes av festivalens besøkende ved hjelp av stemmesedler som leveres inn etter filmvisningene.

Nordisk-Baltiske Barnefilmer

Jury: Balder Daae, 8 år
Mikkel Dalene Fossen, 7 år Madelen Søderberg Knudsen, 8 år Zeb Stenseng-Molven, 7 år
Ylva Langvik-Aasen, 6 år

Beste barnefilm

Captain Awesome: The Rumble in The Concrete Jungle

Danmark
Regi: Ercan Bozodgan
Prod: Michelle Nardone, The Animation Workshop

Hederlig omtale

Ziluks / Acorn Boy

Latvia
Regi: Dace Riduze
Prod: Film Studio Animacijas Brigade

Årets Animerte Langfilm

I 2011 versjonene av Fredrikstad Animaiton Festival ble det også gitt ut pris til årets animerte langfilm. I samarbeid med Fredrikstad Kino og Fredrikstad Blad ble syv filmer nominert, som leserne av Fredrikstad Blad så kunne stemme på l. Vinneren, På eventyr med Tintin, ble annonsert under avslutningen for barn og unge.

Årets animerte langfilm

På eventyr med Tintin

USA
Regi: Steven Spielberg
Prod: Peter Jackson

Bransjeseminar

Bransjeseminaret ved Fredrikstad Animation Festival 2011 ble arrangert fredag 11.november og hadde Master of Animation som tema.

Under årets bransjeseminar presenterer vi tre regissører med hvert sitt unike ståsted innenfor animasjonskunsten. Animasjonslegenden bak Ren & Stimpy, John Kricfalusi, regissør og designer Tod Polson, samt den uavhengige nederlandske animatøren Rosto.

John Kricfalusi – The fundamental elements of cartooning

John Kricfalusi er er regnet som en mester innen tegnet karakteranimasjon. I sin presentasjon fortalte han om sine inspirasjonskilder, med eksempler fra både kjente animasjonsfilmer, men også klassisk hollywoodfilm som han mener er en like god inspirasjon for tegnefilm som klassisk animasjonfilm.

Tod Polson – The Noble Approach

Tod Polson arbeidet i mange år tett med designer og illustratør Maurice Noble, og skriver for tiden en bok om mannen som var Chuck Jones’ fremste layout og bakgrunnsdesigner. Under bransjeseminaret ga han oss et nær bilde av Noble og hans arbeide med design og film.

Rosto – making of The Monster of Nix

Den nederlandske kunstneren Rosto er blant de mest spennende animasjonsskaperne for tiden. På sin siste film The Monster of Nix har Tom Waits og Terry Gilliam bidratt med stemmer og i tillegg har The Residents en av låtene på lydsiden. I samtale med animasjonsekspert Joakim Pedersen fikk er vi et innblikk i arbeidet med filmen og hjernen bak den fantastiske verdenen Nix.

Andre presentasjoner og spesialvisninger

«Hva skjer a?» – Nordisk bransjeforum

Årets bransjeforum fortsatte suksessen med å vise det brede spenn i nordisk animasion. Under årets forum var Island for første gang representert ved Hilmar Sigurdsson og Gunnar Karlsson fra CAOZ, aktuelle med Islands første animerte 3D langfilm Legend of Valhalla: Thor. Det var også presentasjoner fra Norske Qvisten Animasjon, den nederlandbaserte norske animatøren Sverre Fredriksen, samt Fredrikstads egen Kristian Pedersen

Making of Arthur Christmas

I forbindelse med åpningen og premieren på Arthurs Julegaverace var animasjonsregissørene Seamus Malone og Alan Short tilstede ved festivalen og holdt et foredrag om hvordan de skapte sin moderne versjon av Julenissens nordpolen. Malone og Short var sentrale i produksjonen av filmen og har arbeidete i en årrekke hos Aardman.

Rosto retrospektiv

I tillegg til sin deltakelse på seminaret dukket Rosto også opp for å introdusere sin filmografi som ble vist i sin helhet torsdag kveld.

Don Hahn Presentasjon

Den legendariske Disneyprodusenten Don Hahn gjestet festivalen og ga et eksklusivt foredrag som kickstartet festivalen onsdag 9. November. Hahn står bak klassikere som Hvem Lurte Roger Rabbit, Skjønnheten og Udyret og Løvenes Konge, og presenterte her hemmeligheten bak suksessen Disney hadde med sine langfilmer på 80- og 90-tallet.

John K Special

Etter en maratonøkt hvor John Kricfalusi tegnet karikaturer av nesten alle som var innom byhallen lørdag, presenterte han et helt spesielt program med sjeldne perler fra sin filmografi.

Nyheter og blogger om Fredrikstad Animation Festival 2011

Team

Festivalen ble produsert av Norsk Animasjonsforum og festivalens administrasjon bestod av Festivalleder Trond Ola Mevassvik og Festivalkoordinator Magnus Eide.

Samarbeidspartnere

Samarbeidspartnere for festivalen 2011 var: Animation Volda, Arena Magica, Ars Baltica,E6 Østfold Medieverksted, Film & Kino, Frame by frame, Fredrikstad Blad, Fredrikstad Kino, Fredrikstad Kommune, GrensEraser, Karivold Film, Norsk Filminstitutt, Norsk Animasjon, Qulthus, Rica City Hotel, Verdensspeilet Kaffebar, Øsfold Fylkeskommune, Østfold Kulturproduksjon.

Fredrikstad Animation Festival er en Cartoon d’Or festival.

faf