Fredrikstad Animation Festival 2012 - Fredrikstad Animation Festival

Fredrikstad Animation Festival 2012

2012 utgaven av Fredrikstad Animation Festival gikk av stabelen fra 8.-11. November. Fire dager fylt med seminarer, filmvisninger og workshop for alle aldersgrupper.

Programmet hadde mange forestillinger for et bredt spekter av forskjellige publikumsgrupper. Barnehagebarna fikk møte Elleville Elfrid, film- og animasjonsbransjen hadde seminarer med flere prisvinnende filmskapere, og det musikkinteresserte publikum kunne få konsert på St. Croix

Filmvisninger

filmer i ulike lengder og sjangere var del av festivalprogrammet. 75 kortfilmer ble vist i to konkurranseprogram, et studentfilmprogram, et barnefilmprogram og fire spesialprogram. Fra konkurranseprogrammene ble det delt ut seks priser for Beste kortfilm, Beste barnefilm, Publikumsprisen, Beste studentfilm, Beste animerte oppdragsfilm og hovedprisen Grand Prix.

Hovedjuryen for Beste kortfilm og Beste studentfilm bestod av Lise Fearnley, Heiki Ernits og Marina Rosset. Juryen for Beste oppdragsfilm bestod av Christen Bach, Cornelia Boysen og Jérémy Clapin. Kategorien Beste barnefilm ble delt ut av en lokal barnejury, utvalgt i samarbeid med barnekultursenteret Qlthus.

Golden Gunnar vinnere 2012:

Grand prix

Breakfast on the grass
Regissør: Erik Alunurm, Mihkel Reha, Mari-Liis Rebane, Mari Pakkas
Land: Estland

Beste kortfilm

Ursus
Regissør: Reinis Pētersons
Land: Latvia

Beste studentfilm

But milk is important
Regissør: Eirik Grønmo Bjørnsen and Anna Mantzaris
Land: Norge

Beste barnefilm

(utdelt av barnejuryen)

The Secret of the Ice Flower (Isblomstens hemmelighed)
Regissør: Jacob Ley
Land: Danmark

Beste oppdragsfilm

Trollus Netticus
Regissør: Magne Hage
Land: Norge

Publikumsprisen

The Secret of the Ice Flower (Isblomstens hemmelighed)
Regissør: Jacob Ley
Land: Danmark

Lifetime achievement award

Rein Raamat
- Estland

Rein Raamat anses som grunn­leg­ge­ren av den estiske sko­len innen ani­ma­sjon. Raamat var som kunst­ner en av de første som benyt­tet seg av hånd­teg­net ani­ma­sjon som et eget medium som han utvik­let og beskyt­tet som en kunst­form. Raamats beste fil­mer utgjør noe av det beste som har blitt laget av estisk animasjon.

Lifetime Achievement award deles ut av styret i Norsk Animasjonsforum som er stiftelsen bak festivalen.

Seminarer og Workshop

Hvert år samler festivalen store deler av animasjons- og VFX-bransjen for faglig input, med seminarer og workshop. Under 2012 var det tre seminarer: North American Producers med Nelson Lowry, (produksjonsdesigneren av Paranorman (2012)) og Marcy Page fra Canadiske National Film Board (NFB). I produksjon presenterte Torill Kove produksjonen av langfilmen ”Hokus pokus, Albert Åberg”, og Rasmus A. Sivertsen viste frem den nyeste Flåklypa-filmen basert på de folkekjære figurene til Kjell Aukrust (Solan og Ludvig). I seminaret om digital VFX holdt Juri Stanossek, fra VFX-selskapet Pixomonodo i Stuttgart Tyskland, en presentasjon om arbeidet med den prisvinnende tv-serien Games of Thrones. Etterfulgt av norske Storm Studio som har gjort visuelle effekter for den Oscarnominerte filmen Kon-Tiki. I tillegg hadde Adam Wright et Animatronics Workshop og franske Jeremy Clapin og Franck Dion hadde en presentasjon av animasjonsstudioet Papy3d og produksjonene av deres siste filmer.

Moderator og konferansier for seminarene var franske Christophe Erbes.

Andre arrangementer

Festivalen bød også på andre forestillinger og festligheter. Blant annet en konsert med bandet Masselys, med visuelt av Christopher Nielsen og Matt Willis-Jones i performance-forestillingen Jimmy Polaris. Åpningsseremonien ble holdt torsdag 8. November i Fredrikstad Kino, med fest på Café Verdensspeilet etter seremonien.
Prisseremonien med heldige vinnere ble avholdt på Café Verdenspeilet, ledet av artist og underholder Richard Bowers.

Nyheter og blogger om Fredrikstad Animation Festival 2012

But Milk is Important Blog
Filmweb
norskanimasjon.no om vinnerfilmene

Team

Årets festivaladministrasjon var ny av året og bestod av Anders Narverud Moen (Festivalleder), Kjersti Solbakken (festivalkoordinator) og Marita Mayer (seminaransvarlig). Den tekniske gjennomføringen ble gjort i samarbeid med Fredrikstad Kino.

I 2012 endret festivalen sin grafiske profil og redesignet sin logo. Festivalen gjorde også en visuell oppdatering av nettsidene. Festivalens profil og design ble produsert av Anna Mikkola og Bjørnar Pedersen.

Samarbeidspartnere

Festivalen ble produsert av Norsk Animasjonsforum. Festivalens samarbeidspartnere var: Animation Volda, Arena Magica, Autodesk ved Betech Data AS, E6 Østold Medieverksted, Film & Kino, Frame by frame, Fredrikstad Kino, Fredrikstad Kommune, Institut français de Norvège, Karivold Film, Netron 2.0, Norsk Filminstitutt, Qulthus, Rica City Hotel, Verdensspeilet Kaffebar, Viken Filmsenter og Østfold Fylkeskommune.

faf