Fredrikstad Animation Festival 2013 - Fredrikstad Animation Festival

Fredrikstad Animation Festival 2013

2013-utgaven av Fredrikstad Animation Festival gikk av stabelen fra 7. til 10. November på Fredrikstad Kino og Litteraturhuset i Fredrikstad. Festivalen feiret norsk animasjons 100 årsjubileum og gjennomførte flere tiltak og arrangementer for å feire den stolte norske animasjonshistorien. Siden festivalen også er en av Norges største bransjefestivaler innenfor film, var festivalens seminarprogram og bransjetiltak i 2013 betydelig. Med flere internasjonale anerkjente seminargjester presenterte festivalen det ypperste innen det som skjer i det internasjonale animasjonsmiljøet.

Festivalen hadde gjester fra 19 land. Offisielle gjester under årets festival var Bill Plympton (USA), Tom Moore og Adrien Mérigeau (Irland), Benjamin Renner (Frankrike), Sefi Gayego (Israel), Eero Johannes og Elina Minn (Finland), Jonas Holmer (Sverige), Tom Lowe (Storbritannia), Naja Ankarfeldt (Danmark), Anita Killi, Trine Aadalen Lo, Endre Lund Eriksen, Rasmus A. Sivertsen og Thor Sivertsen (Norge)

Filmvisninger

Det ble vist til sammen 78 filmer i ni filmprogram, i tillegg ble det vist seks filmer i forbindelse med åpningen av festivalen. Det var påmeldt omlag 132 filmer til festivalens konkurranseprogram, hvorav 40 ble valgt ut til visning under festivalen. Herav 18 profesjonelle kortfilmer fordelt på to program, 14 studentfilmer og åtte oppdragsfilmer. Andre kortfilmprogram var Norsk animasjon 100 år retrospektiv, Cartoon d’or nominerte og Bob Godfrey retrospektiv. Det ble også vist syv langfilmer.

Golden Gunnar Vinnere 2013

Lifetime Achievement Award

Kine Aune og Thor Sivertsen
Tospannet Kine Aune og Thor Sivertsen fikk utmerkelsen Lifetime Achievement under festivalen for sitt livslange arbeid innen norsk animasjonsfilm. De var sammen sentrale skikkelser for norsk animasjon på 70- og 80-tallet. Kortfilmene som de lagde var noen av de første norske animerte kortfilmene som ble presentert på internasjonale festivaler. Thor Sivertsen og Kine Aune har begge hatt viktige roller i norsk animasjonshistorie.

Nordisk-baltisk kortfilm

Jury: Morten Skallerud, Dominique Setuin og Anna Mantzaris

Grand Prix

No Times for Toes
Finland
Regi: Kari Pieskä
Prod: Arts Academy of Turku University of Applied Sciences

Beste Nordisk-baltisk kortfilm

Du velger selv
Norge
Regi: Kajsa Næss
Prod: Mikrofilm A/S

Beste Nordisk-baltiske studentfilm

The Table is Set
Finland
Regi: Sini Pietiläinen, Anni Oja, Markus Tervola og Taru Riskilä
Prod: Arts Academy of Turku University of Applied Sciences

Hederlig Omtale

Electric Soul
Finland
Regi: Joni Mänistö
Prod: Joni Mänistö

Det var ikke jeg, det var fiskmåsen
Norge
Regi: Julie Engaas
Prod: True Fiction

Nordisk-baltisk barnefilm

Juryen: Andrea Berg (9 år), Synne Bongard (8 år), Benjamin Bjørnstad (8 år), Erik Friis (8år) og Ruben Sveen (10 år), alle fra Fredrikstad.

Beste barnefilm

The Cowboy – in Color
Norge
Regi: Trygve Nielsen
Prod: Raindog Studios AS

Barnejuryen valgte også å gi Hederlig omtale:

Ron’n’Rob
Danmark
Regi: Peter Schmidt og Magnus Møller
Prod: The Animation Workshop

Publikumspris

Det var ikke jeg, det var fiskmåsen
Norge
Regi: Julie Engaas
Prod: True Fiction

Vinneren av publikumsprisen bestemmes av festivalens besøkende ved hjelp av stemmesedler som leveres inn etter filmvisningene.

Seminarer

Festivalens seminarer hadde fokus på 2D-tegnet animasjon og animerte langfilmer. Seminarene presenterte filmskapere som er kjent for å skape uavhengige studioer utenfor mainstream industrien man finner i Hollywood. I alle seminarene ble det presentert arbeid med nye animerte langfilmer med sterkt fokus på artwork og den kreative prosessen. Moderator for seminarene var den nederlandske journalisten Peter Schavemaker.

BILL PLYMPTON

The Making of Cheatin
Festivalen hadde den glede å ha invitert den amerikanske regissøren og animatøren Bill Plympton, som er kjent for selv å tegne hvert bilde i sine filmer. Plympton presenterte arbeidet med sin nyeste langfilm Cheatin, med fokus på den kreative prosessen. Filmen hadde sin første norske visning under Fredrikstad Animation Festival.

CARTOON SALOON

Work in progress
Seminarets andre bolk inneholdt en presentasjon med Tom Moore og Adrian
Merigéau fra det anerkjente irske animasjonstudioet Cartoon Saloon. Presentasjonen hadde fokus på deres nye film Song of the Sea, som for tiden er i produksjon. Det ble vist artwork og prosessen bak filmens utrykk og stil.

BENJAMIN RENNER

The Maing of Ernest & Celestine
Benjamin Renner er en av tre regissører på den internasjonal anerkjente langfilmen Ernest & Celestine, som er basert på en rekke barnebøker av den belgiske forfatteren og illustratøren Gabrielle Vincent. I seminaret, som foregikk på Litteraturhuset i Fredrikstad, presenterte Benjamin Renner produksjonen med filmen og oppgaven med å adaptere filmen fra bøkene til film.

Andre seminarer og presentasjoner

Visuelt Fredrikstad

Festivalen gjennomførte et prosjekt med visning av visuell kunst som benytter animasjon som teknikk. Fire kunstnere fra Sverige, Danmark og Finland var invitert til å skape ny visuelle kunst med den hensikt å lyse opp bygninger i Fredrikstad. De fire kunstnerne var Eero Pitkännen, Elina Minn, Jonas Holmer og Naja Ankarfeldt.

Norwegian News

Anita Killi presenterte i programseksjonen Norwegian news arbeidet med sitt påbegynte langfilmprosjekt Nissen på Dovre. Etter presentasjonen var det debatt om manusarbeid for barnefilm. I panelet satt regissør Rasmus Sivertsen (Pelle Politibil, Jul i Flåklypa), Produsent Trine Aadalen Lo (De tøffeste Gutta, Nissen på Dovre) og forfatter Endre Lund Eriksen (Pittbullterje, Dunderly).

Sefi Gayego

Q&A med Animation supervisor – The Congress
Etter visningen av The Congress var Animation Supervisor Sefi Gayego tilstede for å presentere arbeidet med filmen og var tilgjengelig for spørsmål fra publikum.

Norsk Animasjon 100 år

I forkant av det retrospektive filmprogrammet Norsk Animasjon 100 år var det en presentasjon med flere av de sentrale aktørene innen norsk animasjon, inkludert Thor Sivertsen, Gunnar Strøm, Anita Killi og Lise Fearnley.

Bob Godfrey presentasjon

Sønnesønnen til Bob Godfrey, Tom Lowe presenterte Bob Godfrey leven og virke før visningen av kortfilmprogrammet dedikert til Bob Godfrey.

Andre arrangementer

Festivalens offisielle åpning var dedikert til norsk animasjon på Litteraturhuset i Fredrikstad. Offisielle talere var Varaordfører i Fredrikstad Kari Agerup og skuespiller Trond Høvik. Filmer som ble vist var Året gjennom Børfjord, Kevin Saves the World og et kortfilmprogram bestående av de tidligste norske animasjonsfilmene som er bevart. Pianist Morten Gunnar Larsen holdt en stumfilmkonsert mens kortfilmprogrammet ble vist.

Festivalen var også delaktig i en førpremiere på Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa, som åpnet festivalens publikumsdel.

I samarbeid med Norsk animasjonssenter i Volda, lagde festivalen en utstilling med om norsk animasjonshistorie, der fokuset var rettet mot den rike kortfilmtradisjonen som eksisterer innenfor sjangeren. Utstillingen er en del av norsk animasjonssenter sitt arbeid med bevaring og utstilling av materiale benyttet i norske animasjonsfilmer opp igjennom tiden. Fredrikstad Animation Festival har siden oppstarten vært en støttespiller og har et nært samarbeid med senteret. Utstillingen ble holdt i Byhallen i Fredrikstad.

Festivalen hadde også en betydelig satsning på barn og unge. Parade og familiedag på Blomstertorget, Workshop for unge talenter og seminar for videregående elever.

Nyhetter og blogger om Fredrikstad Animation Festival 2013

Team

Fredrikstad Animation Festival 2013 var produsert av Stiftelsen Norsk Animasjonsforum, med festivalleder Anders Narverud Moen, programprodusent Marita Mayer og informasjon- og eventkoordinator Lene Juliussen som festivalens administrasjon.

Samarbeidspartnere

Festivalens samarbeidspartnere var: Amandus festivalen i Lillehammer , Animation Volda, Arena Magica, Betech Data, E6 Østfold Medieverksted, Fabel, Film og Kino, Frame by Frame, Fritt Ord, Fredrikstad Kino, Fredrikstad Kommune, Grafill, Karivold Film, Kulturkontakt Nord, Litteraturhuset i Fredrikstad, Netron, Norsk Animsjonssenter, Norsk Filminstitutt, Qulthus, Rica City Hotell, Verdensspeilet Kaffebar, Viken Filmsenter, Østfold fylkeskommune og Østfold kulturutvikling.

faf