Fredrikstad Animation Festival 2007 - Fredrikstad Animation Festival

Fredrikstad Animation Festival 2007

Etter tre år i dvale ble det på nytt arrangert animasjonsfestival i Fredrikstad 7. –11. november, 2007. Det ble arrangert visninger av norsk og internasjonal animasjon, bransjeseminar og workshops.

Konkurranse og prisvinnere

Det ble i løpet av festivalen vist om lag 70 kortfilmer fordelt på 8 programmer. Det ble også vist 4 langfilmer i tillegg til spesielt sammensatte skoleprogrammer. Kjernen i Fredrikstad Animation Festival er konkurranseprogrammene og utdeling av, Golden Gunnar. I år hadde festivalen kategorier for norsk kort- og oppdragsfilm, i tillegg til nordisk-baltisk studentkonkurranse. Forhåndjuryering ble arrangert i samarbeid med Animation Volda.

Golden Gunnar Vinnere

Internasjonal jury var Terje Rangnes, Midhat ”Ajan” Ajanovic og Sylvie Bringas.

Norsk Kortfilm

Snill

Regi: Astrid Aakra

Hederlig omtale

Asylsøkere

Regi: Kaja Wright Polmar

Nordiske-Baltiske Studentfilm

Janus

Regi: Linda Fagerli Sæthren

Norsk Oppdragsfilm

Gutten og Torsken

Regi: Bjørn Fast Nagell

Publikumsprisen

Janus

Regi: Linda Fagerli Sæthren

Publikumsprisen ble stemt frem av festivalens publikum.

Life time achievement

Erling Ericson

Golden Gunnar for Life time Achievement gikk i 2007 til svenske Erling Ericsson for hans årelange og verdensomspennede arbeide med barn og animasjon. Denne utmerkelsen blir utpekt av styret i Norsk Animasjonsforum.


ANOBA-prisen

I tillegg til prisene i de ordinære konkurranseprogrammene hadde Fredrikstad Animation Festival også æren av å dele ut ANOBA-Award 2007

ANOBA står for Animation Nordic & Baltic, og var et nettverkssammarbeid mellom de ulike nordisk-baltiske animasjonsfestivalene. Filmene som er nominert til ANOBA-prisen er gjennom året plukket ut ved hver av de ulike festivalenes internasjonale jury.

Vinneren av ANOBA prisen vil også gå videre i konkurransen om Cartoon D’Or, prisen til Den europeiske organisasjonen for animert film.

ANOBA-Award 2007 gikk til INSTITUTE OF THE DREAM Regi: Mati Kütt, Estland

ANOBA jury:

Valentas Askinis (Tindirindis, Litauen), Heilika Vosu (Animated Dreams, Estland), Saara Konttinen (Animatricks, Finland), Kasper Rasmussen Andreasen (Cosmic Zoom Animation Festival, Danmark), Alexander Mood (Animotion, Sverige), Anne Lise Andreasen (Fredrikstad Animation Festival, Norge)

Toril Kove´s DEN DANSKE DIKTEREN ble nominert til ANOBA-award 2008 av vår internasjonale jury.


Seminar

Animert dokumentar; fakta eller fiksjon?

Under Animerte Dager/Oslo Animation Festival i 1998 ble det for første gang i verden presentert en stor retrospektiv med animerte dokumentarfilmer. Under FAF 2007 ønsket vi å følge opp fokuset på animerte dokumentarer med et eget fagseminar om emnet. Seminaret ble ledet av Gunnar Strøm, som også programmerte retrospektiven i 1998. 

Innledere:

  • Gunnar Strøm: førsteamanuensis i film og fjernsyn ved Høgskulen i Volda. Han har skrevet flere artikler om emnet og       programmerte retrospektiven med animerte dokumentarer i 1998.
  • Kajsa Næss: norsk regissør og animatør og har blant annet laget filmene Filmen om meg (2000) og Leonoidestorm (2004).
  • Jonas Odell: svensk animatør og en av grunnleggerne av “Filmtecknarna”. Hans animerte dokumentar “Aldrig som första gången” vant gullbjørnen for beste kortfilm under Berlin Film Festival i 2006.
  • Paul Wells: leder for animasjonstudiet ved School of Art and Design, Loughborough University, og er en av de fremste teoretikerene på området animert dokumentar i dag.

Utstilling

Nukufilm 50 år

I anledning 50-års jubileet til det estiske animasjonsstudioet Nukufilm satte festivalen opp deres utstilling Having Soul i byhallen ved Fredrikstad Kino. Utstillingen består av mer enn hundre dukker fra deres enorme produksjon, og gir i tillegg en innføring i stop-motion animasjon. Nukufilm er et av de eldste dukkefilmstudioer i verden i dag

Presentasjoner

Qvisten Animation – langfilmen Kurt

Qvisten Animation er godt i gang med å lage animert langfilm basert på Erlend Loes og Kim Hiortøys bøker om truckføreren Kurt. Dette er selvsagt et prosjekt det det knytter seg store forventninger til. Det var derfor gledelig for oss at Ovisten Animation ved produsent Ove Heiborg og regissør Rasmus Sivertsen for første gang kunne presentere klipp fra den kommende produksjonen.

Jonas Odell – kortfilmer og musikkvideoer:

Jonas Odell har de siste årene vært en meget ettertraktet regissør for musikkvideo og har laget videoer for blant annet Erasure, Goldfrapp og U2. Under festivalen presenterte han et eget sammensatt program, med hovedvekt på musikkvideoer.

Sylvie Bringas – Silence

Fransk/britiske Sylvie Bringas er regissør og produsent i selskapet Animus Films. Hun presenterte arbeidet med sin animerte dokumentar Silence som ble laget i samarbeid med Orly Yadin.


Fredrikstad Animation Festival ble produsert av Norsk Animasjonsforum med festivalleder Trond Ola Mevassvik, i samarbeid med:

Fredrikstad Kino, Kulturhuset Blå Grotte, St. Croix, E6 Medieverksted, Delta K Østfold, Fredrikstad Blad, Animation Volda, Nordisk-baltisk filmfond, Fond for lyd og bilde, Norsk Filmvederlagsfond, Norsk Filmutvikling, Film & Kino, Det norske filminstitutt, Fredrikstad Kommune

faf