Fredrikstad Animation Festival 2014 - Fredrikstad Animation Festival

Fredrikstad Animation Festival 2014

Fredrikstad Animation Festival 2014, gikk av stabelen 6. til 9. November 2014 med Fredrikstad Kino, Litteraturhuset i Fredrikstad og Visningsrommet Nebbet som arenaer. Festivalen feiret sitt 20-årsjubileum og hadde et utvidet faglig fokus. Festivalens bransjeseminarer hadde et særlig fokus på karakterer i animasjonsfilm, med anerkjente filmskapere fra store studioer i Amerika. Festivalens filmprogram inkluderte nye kort- og langfilmer. Festivalen hadde også et fokus på sjangeroverskridende animerte filmer, som animert dokumentarer og animerte kunstprosjekter.

Offisielle gjester under årets festival var Tamaki Okamoto (Jpn), Michal Makarewicz (Us), Wes Mandel (Us), Danny Antonucci (Can), Joonas Utti (Fin), Annegret Richter (Tys), Paul Mathot (Ned), Jürgen Hägler (Øst), Linda Hambäck (Sve), Camilla Larsson (Sve), Björn Verloh (Tys), Antonia Ringbom (Fin) Pii Bärg (Fin), Kine Aune (Nor), Kari Pieskä (Fin), Frederik Villumsen (Dk), Bjørn-Erik Aschim (Nor), Niki Lindroth Von Bahr (Sve), Ville Salervo (Fin), Anne Kristin Berge (Nor), Michelle Kranot (Isr/Dk), Uri Kranot (Isr/Dk) og Steven Sole (Eng)

Filmvisninger og prisvinnere

I alt ble det vist 140 filmer i kategoriene, animert langfilm, animert kortfilm og animert oppdragsfilm. Festivalens hovedprogram er festivalens konkurranseprogram for animert kortfilm fra de nordiske og baltiske landene. Programmet var også viet kortfilmprogrammer med temaer som animert dokumentar, expand animation og tidligere Grand Prix vinnere m.m.

GOLDEN GUNNAR VINNERE 2014

LIFETIME ACHIVEMENT AWARD:
Prisen deles ut av festivalstyre i Norsk Animasjonsforum.

Antonia Ringbom

Antonia Ringbom har jobbet som animatør, regissør og animasjonslærer i en årrekke. Hun har spilt en viktig rolle i finsk animasjon, og er en av pionerne i Finland, ofte omtalt som et av medlemmene i “The Girl Mafia” i finsk animasjon. Hun har mottatt priser for flere av sine filmer, blant annet for hennes film om kunstneren Ellen Thesleff, I Seek the Sun og Oppe och nere (Kettu-award / beste finske kortfilm 1994).

Grand Prix

Jury: Tamaki Okamoto (Japan), Kari Pieskä (Finland) og Kine Aune (Norge).

Lendurid Koduteel/Pilots on the way Home

Estland
Regi: Priit & Olga Pärn
Prod: Eesti Joonisfilm; The National Film Board of Canada

Beste Nordisk-Baltiske Kortfilm

Jury: Tamaki Okamoto (Japan), Kari Pieskä (Finland) og Kine Aune (Norge)

A Void

Norge
Regi: Joseph Hodgson
Prod: Racecar

Beste Nordisk-Baltiske Student Film

Jury: Tamaki Okamoto (Japan), Kari Pieskä (Finland) og Kine Aune (Norge).

Estland
Regi: Zane Oborenko
Prod: Atom Art / Estonian Academy of Arts

Beste Nordisk-Baltiske Barnefilm

Juryen: John Tobias Larsen, Sivert Finstad, Aksel Berg, Andrea Berg og Nico Stenseng-Molven, alle fra Fredrikstad

Bendik & Monsteret

Norge
Regi: Frank Mosvold
Prod: Kool Produktion AS

Hederlig Omtale Nordisk-Baltisk Barnefilm

Juryen: John Tobias Larsen, Sivert Finstad, Aksel Berg, Andrea Berg og Nico Stenseng-Molven, alle fra Fredrikstad

Kom ketchup så går vi!

Sverige
Regi: Staffan Erlandsson and Anna Erlandsson
Prod: Röda roboten animation AB

Publikumspris

Stemt frem av festivalens publikum.

Våbenbrødre

Danmark
Regi: Cav Bøgelund
Prod:  Film Maker ApS

Seminarer, workshop og presentasjoner

Festivalens seminarer i 2014 hadde karaterutvikling, -design og –animasjon som tema og ga til sammen et godt bilde av de forskjellige stadiene til utvikling av karakterbasert animasjon. Michal Makarewicz, karakteranimatør fra Pixar holdt et foredrag om karakteranimasjon, Wes Mandel, animasjons supervisor for The Book of Life holdt en ”maiking of” presentasjon av filmen og Danny Antonucci, skaper av Ed, Edd’n Eddy holdt foredrag om karakterdesign. Moderator for seminaret var den svenske journalisten Camilla Larsson.

Karakteranimasjon med Michal Makarewicz

Michal Makarewicz holdt et foredrag om karakteranimasjon. Makarewicz er tilknyttet Pixar studio, USA, et av verdens mest anerkjente animasjonsstudioer med store suksesser som Toy Story, Biler og Oppdrag Nemo. I Makarewicz’ foredrag fikk publikum se arbeidsmetoder og oppbygninger av animasjoner. Han viste også frem skisser og eksklusive bakenom filmklipp som viste hvordan et av verdens største animasjonsstudioer jobber.

”Maiking of The Book of Life” med Wes Mandell, Animasjon Supervisor, ReelFX Studio.

Del to av bransjeseminaret fokuserte på produksjonen av en helt fersk 3D animasjonsfilm, med tittelen The Book of Life. Animasjons Supervisor Wes Mandell viste frem arbeidet han og studioet ReelFX gjorde med filmen. I seminaret ble det vist bakenom-materiale fra produksjonen av filmen, oppbygningen av karakterer og design, samt hvordan filmens animasjons ble gjennomført.

Karakterdesign med Danny Antonucci.

Avslutningsvis holdt produsent og regissør av TV-serien Ed, Edd’n Eddy, en presentasjon om karakterdesign. Antonucci er en legende i det internasjonale animasjonsmiljøet og en av de sentrale serieskaperne tilknyttet Cartoon Network. I seminaret fortalte Antonucci om sin rikholdige karriere og utviklingen av de mange karakterene som er skapt ut fra hans penn.

Andre serminarer, workshop og foredrag

Creative Mornings: Tamaki Okamoto

Torsdag morgen kickstartet festivalen med et frokostseminar med den japanske produsenten Tamaki Okamoto. Okamoto driver distribusjon- og produskjonselskapet Carte Blanche som spesialiserer seg på kortfilmer laget av anerkjente japanske animasjon- og kunstfilmskapere.

Animated Docs

I programseksjonen om animerte dokumentarer holdt Annegret Richter fra Doc:Leipzig en innledning om sjangere og det ble vist 10 filmer med fokus på personlige fortalte historier. Etter filmvisningen holdt Michelle og Uri Kranot en presentasjon om Anidox:Lab et internasjonal workshop og bibliotek, hvor dokumentarister og animatører samler krefter. Prosjektets formål er å utvikle nye retninger og tilnærminger ved å dele kunnskap basert på de to sjangerne. Michelle og Uri er ANiDox:Lab instruktører og produsenter, og vil snakke om deres læringsprosesser og resultatet av de siste to års arbeid.

Nordisk Animasjonsforum

Lørdagen under festivalen hadde et spesielt fokus på den nordiske animasjonsmiljøet, og under vignetten Nordisk Animasjonsforum ble det presentert tre produsenter og produksjonsmiljøer fra Sverige, Danmark og Finland. Disse var Lee Film, Animaboutique og Nørlum, som hver holdt en 20 minutters presentasjon.

Ars Electronica – Expanded Animation

Presentasjon av festival for digital kunst Ars Electornica, med festivalens kunstneriske leder Jürgen Hägler. Festivalens prisvinnere fra de siste årene ble vist.

Dukkelaging for Stop-Motion

Paul Mathot fra Pedri Animation, holdt et foredrag om hvilke utfordringer og hensyn man må ta når man skal lage dukker til stop-motion produksjoner. Pedri Animation er et nederlandsk firma som spesialiserer seg på å lage dukker til store dukkefilmproduksjoner og har blant annet laget dukkene til Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa.

Phonotrope Workshop

Under workshopen om Phontrope fikk deltagerne mulighet til å lage en zoetrope basert på en platespiller. Björn Verloh, leder for animasjonsavdelingen ved Universitetet for anvendt vitenskap i Hamburg, holdt workshopen og hjalp deltagerne med å lage en serie av 33 animasjonselementer som er plassert på en platespiller og spinner ved 45rpm. Sett gjennom et kamera, spalter, strobelys eller speil, ble animasjonen synlig.

Utstilling

Festivalen inviterte 3 utstillere til å lage utstilling basert på sin egen film/media produksjon, under festivalen. Prosjektet hadde som formål å sette animerte kortfilmer inn i en utstillingskontekst hvor fokus på artwork, karakterdesign og kunsthåndverk er hovedtemaet.

The Hollow Land Experience

Ekteparet Michelle og Uri Kranot, har hatt stor suksess med deres kortfilm The Hollow Land. På Litteraturhuset i Fredrikstad presenterte de sin installasjon basert på filmen som er vist på et utall festivaler verden over. Gjennom prosjektering på dagligdagse objekter og visning av bilder ønsket filmskaperne med utstillingen at publikum selv skal oppleve filmens univers og tematikken til filmen i en ikke-lineær narrativ fortelling.

Hermans Hjerte

Animatør, illustratør og regissør Anne Kristin Berge har siden hun vant pris under festivalen i 2011 for kortfilmen Pl:ink, jobbet med en ny kortfilm som ble vist i barnefilmprogrammet under festivalen. Hermans Hjerte er en film som utforsker barns sjalusi og kjærlighet. Filmen er en data-generert 3D-film som benytter fysiske dukker og kulisser som utgangspunkt for animasjonen. I utstillingen ble materiellet som er benyttet i filmen stilt ut, og filmens kulisser ble montert opp slik at den filmens univers kunne oppleves og tas del i. Utstillingen var montert slik at særlig barn kunne delta.

AnimaBoutique Studio

Isteden for å fokusere på en film eller et prosjekt ville finske Anima Boutique heller flytte hele sitt arbeidsrom og studio til Fredrikstad for anledningen. Studioet har gjennom årene opparbeidet seg en stor arbeidsportofolie noe utstillingen bar preg av, gjennom mangfold av arbeider som ble montert og utsilt. Utstillingen hadde et noe anarkistisk preg med fokus på kreativiteten som legges ned i de mange prosjektene studioet presenterte, Ansvarlig for utstillingen er Kreativ leder for Anima Boutique Ville Salervo. Andre som var involvert I prosjektet fra Animaboutique sin side var Joonas Utti, Elli Hellis og Anntu Harlin.

Nyheter & Blogger Om Fredrikstad Animation 2014

Rushprint om Michal Makarewicz
Mer om programmet hos rushprint.no
norskanimasjon.no om Michal Makarewicz
norskanimasjon.no om konkurranseprogrammet norskanimasjon.no om vinnerfilmene
norskanimasjon.no om programmetRushprint intervju med Bjørn-Erik AschimEstonia World om Grand Prix vinner Pilots on the Way Home
fvn.no om beste barnefilm-vinner Bendik & Monsteret
Blikk.no om beste barnefilm-vinner Bendik og Monsteret

Team

Fredrikstad Animation Festival 2014 var produsert av Norsk Animasjonsforum ved festivalleder Anders Narverud Moen, Seminaransvarlig Marita Mayer, Informasjons- og festivalkoordinator Therese Øvergård og Utstillingskoordinator Ida Grimsgård

Samarbeidspartnere

Årets samarbeidspartnere var: Amandus festivalen i Lillehammer, AnimationVolda, Arena Magica, Creative Mornings – Oslo, Den Østeriske Ambassade i Oslo, Den Tyske Ambassaden i Oslo, Doc: Leipzig, E6 – Østfold Medieverksted, Film og Kino, Frame by Frame, Fritt Ord, Fredrikstad Kino, Fredrikstad Kommune, Grafill, Karivold Film, Kulturkontakt Nord, Litteraturhuset i Fredrikstad, Nebbelux, Netron, Norsk Filminstitutt, Qulthus, Rica City Hotell, Viken Filmsenter og Østfold kulturproduksjoner.

faf