Fredrikstad Animation Festival 2015 - Fredrikstad Animation Festival

Fredrikstad Animation Festival 2015

Fredrikstad Animation Festival gikk av stabelen fra 12. til 15. november med Fredrikstad Kino og Litteraturhuset i Fredrikstad som hovedarenaer. Festivalen hadde et mangfoldig program med visning av kortfilm og seminarer som hovedaktiviteter.

Offisielle gjester under festivalen var: Richard Williams (ENG), Imogen Sutton (ENG), Ilja Bereznickas (LIT), Joanna Quinn (ENG), Les Mills (ENG), Eric Shaw (USA), Rebecca Smith (ENG), Jonas Odell (SVE), Sunit Parekh-Gaihede (DK), Metsämarja Aittokoski (FIN), Waltraud Grausgruber (ØST), Alan Holly (IRL), Uzi Geffenblad (SVE), Kristin Ulseth (NO), Mats Grorud (NO), Tine Kluth (ENG), Johan Edström (SVE), Dorte Bengtson (DK), Erin Handegard (NO), Arild Ørnholt (NO), Marius Stene (NO) og Jan Petter Aarskog (NO).

Filmprogrammer

Det ble vist 101 filmer i kategoriene animert langfilm, animert kortfilm og animert oppdragsfilm. Festivalens hovedprogram er festivalens konkurranseprogram for animert kortfilm fra de nordiske og baltiske landene.

Nordisk-Baltisk Konkurranseprogram

En sentral del av festivalen er konkurranseprogrammet for nordisk-baltisk kortfilm, og utdelingen av Golden Gunnar trofeet. Av 139 påmeldte filmer ble 19 profesjonelle kortfilmer valgt ut til å vises fordelt på to kortfilmprogrammer, i tillegg 15 studentfilmer, 27 oppdragsfilmer og 9 barnefilmer i egne kortfilmprogrammer. Utvelgelseskomitéen for profesjonell kortfilm- og oppdragsfilm bestod av Håvard Strand, Frank Mosvold og Camilla Selvon Abrahams. Komiteen for studentfilm bestod av Anita Killi, Kajsa Næss og Regina Pessoa.

Spesialvisninger

Det ble avholdt tre spesialvisninger dedikert personer eller tema, filmvisningene inneholdt også samtaler med filmskapere og kuratorer.

Richard Williams presenterer: The Thief and The Cobbler/ Prologue

Program dedikert til to mesterverk av regissør og animatør Richard Williams, med påfølgende samtale om animasjon, filmene og karrieren til Richard Williams.

Retrospektivt program: llja Bereznickas

Festivalens ”liftetime achivement” vinner Ilja Bereznickas ble hedret med et retrospektivt program viet hans liv og virke. 6 kortfilmer fra 80-tallet til i dag ble vist i programmet. Ilja Bereznickas var selv tilstede og holdt en innledning, og ble intervjuet etter filmvisningen.

Tricky Women

Spesialprogram kuratert av Waltraud Grausgruber, en av festivallederne for Tricky Women festivalen i Østerrike, verdens eldste animasjonsfestival for filmer utelukkende laget av kvinner. 8 filmer laget av kvinnelige regissører. Det ble i tillegg holdt en introduksjon om festivalens utvekslingsprogram

ANDRE KORTFILMPROGRAMMER

Qvisten Retrospektiv

Retrospektivt program dedikert 20 års-jubileet til animasjonsstudioet Qvisten. 7 kortfilmer, alle produsert av studioet.

Cartoon d’Or

De seks finalistene for Cartoon d’Or, en pan-europeisk animasjonspris for kortfilm. Fredrikstad Animation Festival er en av ti europeiske festivaler som nominerer film til prisen.

Golden Gunnar Vinnere 2016

Lifetime Achievement Award

Utdeles av festivalstyret i Norsk animasjonsforum: Ilja Bereznickas (Litauen)

Ilja Bereznickas er en sentral figur innen litauisk animasjon, og han har hatt en over førti år lang animasjonskarriere. Filmografien hans inkluderer flere kortfilmer, og han er en anerkjent lærer og tegnekunster. Foruten Litauen har han også jobbet i land som Israel, USA og Norge. Siden 1985 har han jobbet som regissør, animatør og manusforfatter ved det Nasjonale Litauiske Filmstudioet, og i 2002 startet Bereznickas animasjonslinjen ved Vilinius Academy of Art som en del av fakultetet for fotografi og media. Festivalstyret hedrer Ilja Bereznickas med denne Lifetime Award-prisen til anerkjennelse av hans livslange arbeid innen- og dedikasjon til animasjonsindustrien.

Grand Prix

Nordisk-Baltisk konkurranse for animert kort- og studentfilm
Jury: Uzi Geffenblad, Kristin Ulseth & Alan Holly

Velodrool (2015)
Regi: Sander Joon (Estland)

Juryens begrunnelse: Dette er en ukonvensjonell film som stadig overrasket oss med sin imponerende, rå og ekspresjonistiske stil. En leken historiefortelling med en vilje til å bryte barrierer. Det er en provoserende, men morsom film med en fri sjel og kunstnerisk holdning som gjør at du sitter igjen med en rar lengsel etter å røyke en sigarett og slikke en kanin…

Beste kortfilm

Nordisk-Baltisk konkurranse for animert kortfilm
Jury: Uzi Geffenblad, Kristin Ulseth & Alan Holly

Life with Herman H Rott (2015)
Regi: Chintis Lundgren (Estland)

Juryens begrunnelse: Denne filmen har en fantastisk subtilitet og humor. Designet og animasjonen har en tydelig stil og god timing, og filmen gir en innsiktsfull beskrivelse av den følelsesrike dynamikken i et vanskelig forhold, også med bruk av vinnende humor.

I tillegg fikk Machine av Sunit Parekh-Gaihede hederlig omtale.

Beste studentfilm

Nordisk-Baltisk konkurranse for animert studentfilm
Jury: Uzi Geffenblad, Kristin Ulseth & Alan Holly

Parrot Away (2014)
Regi: Mads Meidner (Danmark)

Juryens begrunnelse: Denne studentfilmen er meget profesjonelt gjennomført. Filmskaperne viser et stort talent for historiefortelling og kombinerer karakterene, historien og designet på en stilfull og underholdningsfull måte.

Tsunami av Sofie Kampmark ble tildelt hederlig omtale av juryen.

Beste barnefilm

Nordisk-Baltisk konkurranse for barnekortfilm
Jury: Brage Odin Bull-Hansen (8), Agnes Billett (7), Mikkel Hurrød Nilsen (10), Amanda Søderberg Jansen (7) and Madelen Rimehaug (8), alle fra Fredrikstad.

Portrettet (2014)
Regi: Avgousta Zourelidi (Finland)

Juryens begrunnelse: “Vi liker historier om det gode og det onde. Årets beste barnefilm er også morsom. Det er kult at en liten fugl kan få til noe stort.”

Beste oppdragsfilm

Nordisk-Baltisk konkurranse for oppdragsfilm

Profilfilm for RVTS Sør (2015)
Regissør: Hanne Berkaak (Norge)

Juryens begrunnelse: Ved å bruke god design til å belyse et vanskelig tema og å fortelle historien via animerte metaforer, har filmskaperne laget både et nydelig kunstverk og et talerør for et viktig budskap.

Amnesty av Andreas J. Riiser mottok hederlig omtale av juryen.

Publikumsprisen

Nordisk-Baltisk konkurranseprogram for kort- og studentfilm.

The Reward – Tales of Alethrion (2014)
Regissør: Kenneth Ladekjaer og Mikkel Mainz Elkjær (Danmark)

Publikumsprisen ble valgt av festivalens publikum.

Seminarer og presentasjoner

BRANSJESEMINARER

Bransjeseminaret inneholdt to foredrag om hvordan mediet best kan utnyttes for historiefortelling. Det første foredraget var viet Joanna Quinn og Les Mills og arbeidet som frilansfilmskapere og animasjonsselskapet deres Berly Productions. Det andre foredraget handlet om manusskriving for TV-serier, hvor vi presenterte den anerkjente og prisvinnende manusforfatteren Eric Shaw, som er kjent fra TV-serien Svampebob Firkant.

In production with Joanna Quinn and Les Mills

Prisbelønte Joanna Quinn og Les Mills har en over 30-års lang karriere i film og animasjon. I 1987 opprettet de animasjonsproduksjonsselskapet Beryl Productions International. De har produsert en rekke reklamefilmer for det nordamerikanske- og europeiske markedet i presentasjonen under fredagens bransjeseminar. Under Fredrikstad Animation Festival fikk publikum et innblikk i deres faglige bakgrunn og arbeidsprosesser, det ble også fokusert på deres kunstneriske utrykk som kortfilmskapere. – Antall deltagere: 113

Heart, Mind and Soul for television characters with Eric Shaw

Eric Shaw er tidligere manusforfatter for suksess-serien, Svampebob Firkant, og har vunnet en Emmy for ”Outstanding Writing in Animation” i 2013 for arbeidet han gjorde på den kritikerroste NBC-serien WordGirl. Under foredraget i Fredrikstad holdt Shaw et foredrag om etableringen av hjertet, sinnet og sjelen til en fjernsynskarakter. Eric ga også innsikt i produksjonsprosessen fra idé til det endelige manuset. – Antall deltagere: 113

Nordisk Animasjonsforum

Store deler av lørdagens program var dedikert fokus på den nordiske bransjen og presentasjoner av aktører fra Danmark, Finland, Norge og Sverige på Litteraturhuset i Fredrikstad. Fem utvalgte studioer viste deres showreel og fire filmskapere, en fra hvert landene, holdt presentasjoner av deres prosjekter og arbeider. Forumet var et samarbeid med andre nordiske lands organisasjoner for animasjon: Danske ANIS, Svenske SAAVA og finske Finnanimation, i tillegg til festivalorganisasjonen Norsk Animasjonsforum.

Lørdag 14.11 – Litteraturhuset i Fredrikstad

Mats Grorud: The Tower

Norske Mats Grorud er en regissør og animatør med flere prisvinnende kortfilmer bak seg. Han presenterte arbeidet han er i gang med langfilmen The Tower, som har premiere i 2016.

Jonas Odell: Storytelling in Animation

Jonas Odell er en prisvinnende regissør fra Sverige som kanskje er best kjent for sine musikkvideoer og kortfilmer. Odell var med å starte ”Filmtecknarna” i 1981, som var et av Sveriges mest legendariske studioer for animasjon. Jonas Odell fokuserte på historiefortelling i animasjon og presenterte sin mangeårige produksjon under nordisk bransjeforum.

Sunit Parekh-Gaihede: Hydralab

Sunit Parekh-Gaihede bor og virker i Danmark, og har mer en femten års erfaring innen animasjon og visuelle effekter fra tre kontinenter. I 2006 etablerte han studioet Hydralab, et multimedia studio som spesialiserer seg på animasjon og visuelle effekter. I presentasjonen under Nordisk animasjonsforum, presenterte Parekh-Gaihede studioets mange prosjekter.

Metsämarja Aittokoski: Pikkuli

Metsämarja Aittokoski er en barnebokforfatter, regissør, manusforfatter og produsent. Hun har regissert flere populære barneTV-serier som Pikkuli, Respect!Fire fairyog Leffatuutti Zurbaani. I det Nordiske forumet fokuserte presentasjonen hennes på TV-serien Pikkuli.

Andre seminarer og presentasjoner

Frokostseminar: Urban Projections

Multimediekunstner Rebecca Smith bor i East Midlands, Storbritannia. I 2005 grunnla Rebecca Urban Projections, et kreativt kollektiv av eksperimentelle multimedieartister som spesialiserer seg på å levere innovative ytelsesmuligheter og kreative prosjekter til både kunstnerisk- og kommersiell produksjon. Festivalen kickstartet torsdag morgen med et frokostseminar på Hydrogenfabrikken i Fredrikstad, med foredrag hvor Rebecca Smith snakket om sine prosjekter for den kreative bransjen tilknyttet Hydrogenfabrikken.

Torsdag 12.11 – Sted: Hydrogenfabrikken

Seminar for den videregående skole: Eric Shaw og Norske Grønnsaker

For fjerde år på rad holdt Fredrikstad Animation Festival i samarbeid med Viken Filmsenter, et seminar for medielinjene ved de videregående skolene i Østfold. 165 elever fikk servert to foredrag av manusforfatter Eric Shaw og animatørene bak internett-hiten Norske Grønnsaker. Et 50-minutters kortfilmprogram satt sammen av filmer fra festivalens kortfilmprogrammer gikk også inn i seminaret.

Torsdag 12.11 – Fredrikstad Kino

Illustrasjon og animasjon: Lisa Aisato og Øystein Dolmen

llustratør Lisa Aisato holdt en presentasjon om sin kommende kortfilm Odd er et egg, som har planlagt premiere i løpet av 2016. Odd er et egg vil være en adaptasjon av Lisa Aisatos egen bok med Kristin Ulseth som regissør. Aisato er produksjonsdesigner. Øystein Dolmen og Eric Vogel etterfulgte med en presentasjon av langfilmen Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin. Øystein Dolmen (også kjent som Knutsen) er idémannen bak filmen, mens Eric Vogel er filmens produsent. Sammen holdt de en presentasjon av filmens utvikling fra Dolmens (og makker Gustav Lorentsens) hode og strektegninger, til et 3D univers.

Fredag 13.11 – Litteraturhuset i Fredrikstad

Møt filmskaperne

En samtale mellom filmskaperne fra festivalens konkurranseprogram for animert kortfilm, moderert av animasjonsblogger og journalist Nancy Denney Phelps (Belgia/USA). Kortfilmskapere som var tilstede under seansen var: Lise Fearnley, Thor Sivertsen, Sunit Parekh-Gaihede, Hanne Berkaak, Kajsa Næss og Dorte Bengtson.

Fredag 13.11 – Litteraturhuset i Fredrikstad

Utstillinger, andre arrangementer og tilsteldninger

ÅPNINGSEREMONI

Offisiell åpning av festivalen med taler av Kulturådsleder i Østfold Fylke, Andreas Lervik, Styreleder i Norsk animasjonsforum Trine Vallevik Håbjørg og festivalleder Anders Narverud Moen. Det lokale koret ”Båthuskoret” stod for underholdningen, samt to filmer av festivalens offisielle gjester; Britannia av Joanna Quinn og Newspaper Man av Ilja Bereznickas.

Torsdag 12.11. – Litteraturhuset i Fredrikstad

Illustrasjoner og storyboard: Ilja Bereznikas

24 illustrasjoner og tegninger av Ilja Bereznickas, ble utstilt på Litteraturhuset i Fredrikstad. Bildene var et utvalg av arbeid Bereznickas har gjort over fire tiår som illustratør og filmskaper. Utstillingen inneholdt også storyboard og skisser fra filmene til Bereznickas. Utvelgelsen av de viste bildene ble gjort av festivaladministrasjonen med festivalleder Anders Narverud Moen som ansvarlig. Utvelgelsesarbeidet ble gjort i samarbeid med kunstneren. Utstillingen var gratis og tilgjengelig i festivalperioden fra 12. november til 14. november. Det ble arrangert en mottakelse for utstillingen i forkant av festivalens åpningsseremoni torsdag 12. november, 200 personer var tilstede på åpningen.

Litteraturhuset i Fredrikstad

Qvisten 20 år – utstilling

En tredimensjonal tidsreise i form av 21 potetkasser som alle gir et glimt inn i Qvisten sin historie, i forbindelse med animasjonsstudioets 20-årsjubileum som ble feiret under festivalen. Åpning og mottakelse av utstillingen foregikk torsdag 12. november.

Fredrikstad Kino

Familiedag

I samarbeid med Fredrikstad Kino og E6 Medieverksted, ble det satt sammen filmprogram og aktiviteter for barnefamiliene i Fredrikstad. Åpent vegganimasjonsverksted, tegneverksted og lego bygging var noen av aktivitetene barn og deres familier kunne delta på. Filmprogrammet bestod av gratis kortfilmprogram for barn, samt tre animerte langfilmer.

Lørdag 14.11 – Fredrikstad Kino

Lisa Aisato leser fra Odd er et egg

Lørdag 14.11 – Litteraturhuset i Fredrikstad

Lisa Aisato, bosatt på Kråkerøy i Fredrikstad, leste høyt fra boken sin Odd er et egg. Hun viste også frem prosessen med å lage en animasjonsfilm av boken, og hvordan få Odd til å bevege seg.

Team

Fredrikstad Animation Festival drives av Norsk Animasjonsforum, med Anders Narverud Moen, som daglig leder og festivalleder. Marita Mayer var seminaransvarlig og Therese Øvergård som festivalkoordinator.

Samarbeidspartnere

Takk til alle samarbeidspartnere i 2015:

Amandus festivalen i Lillehammer, AnimationVolda, Arena Magica, Den Østeriske Ambassade i Oslo, E6 – Østfold Medieverksted, Film og Kino, Frame by Frame, Fritt Ord, Fredrikstad Kino, Fredrikstad Kommune, Hydrogenfabrikken, Karivold Film, Litteraturhuset i Fredrikstad, Nebbelux, Netron, Norsk Filminstitutt, Qulthus, Scandic City Hotell, Viken Filmsenter, Østfold Fylke og Østfold kulturproduksjoner.

faf