Fredrikstad Animation Festival 2016 - Fredrikstad Animation Festival

Fredrikstad Animation Festival 2016

Fredrikstad Animation Festival gikk av stabelen 10. til 13. november 2016. Festivalen hadde et mangfoldig program hvor hovedaktivitetene var kortfilmvisninger og seminarer, som ble holdt på festivalens hovedarenaer Fredrikstad Kino og Litteraturhuset i Fredrikstad.

Offisielle gjester under festivalen var: Gunnar Wille (Danmark), Konstantin Bronzit (Russland), Jericca Cleland (Canada), Mark Davies (Canada), Felix Massie (England), Kim Keukeleire (Frankrike), Max Mörtl (Tyskland), Niki Lindroth von Bahr (Sverige), Lorène Lescanne (Frankrike), Kim Helminen (Finland), Erik van Drunen (Nederland), Sander Joon (Estland), Mari-Liis Rebane (Estland), Tatu Metsätähti (Finland), Frida-Li Lövgren (Sverige), Daniel Wiklund (Sverige), Alexander Cederlund (Sverige), Daniel Eugene Lacey-McDermott (Norge), Mats Sivertsen (Norge), Kajsa Næss (Norge), Tonje Skar Reiersen (Norge), Lise Fearnley (Norge), Hans Gerhard Meier (Norge), Martine Grande (Norge), Elisabeth Aalmo (Norge), Cathinka Tanberg (Norge) og Kristine Knudsen (Norge).

Filmprogrammer

Det ble vist 98 filmer i kategoriene animert langfilm, animert kortfilm og animert oppdragsfilm. Festivalens hovedprogram er festivalens konkurranseprogram for animert kortfilm fra de nordiske og baltiske landene.

Nordisk-baltisk konkurranseprogram

En sentral del av festivalen er konkurranseprogrammet for nordisk-baltisk kortfilm, og utdelingen av Golden Gunnar trofeet. Av 161 påmeldte filmer ble 19 profesjonelle kortfilmer valgt ut til å vises fordelt på to kortfilmprogrammer, i tillegg ble 15 studentfilmer, 29 oppdragsfilmer og 6 barnefilmer vist i egne kortfilmprogrammer. Utvelgelseskomitéen for profesjonell kortfilm- og oppdragsfilm bestod av Maciek Szczerbowski, Joan Ashworth og Trygve Nielsen. Komiteen for studentfilm bestod av Pjotr Sapegin, Chris Lavis og Kjersti Nordmann.

Spesialvisninger

Det ble avholdt to spesialvisninger dedikert personer eller tema, filmvisningene inneholdt også samtaler med filmskapere og kuratorer.

Gunnars Wille Werden
Hedersgjest og ”liftetime achivement award” vinner Gunnar Wille gav et innblikk i sin verden i dette programmet gjennom visning av film- og TV-produksjoner han har tatt del i. Wille bidro selv med innledning og å sette tingene i eget perspektiv.

The World of Konstantin Bronzit
Program viet til Konstantin Bronzit hvor bl.a. to av hans filmer som var Oscar-nominerte ble vist, og hvor Bronzit selv fortalte om sin karriere og arbeidsprosess.

Andre kortfilmprogrammer

Mikrofilm retrospektiv
Retrospektivt program dedikert 20 års-jubileet til animasjonsstudioet Mikrofilm. 12 kortfilmer, alle produsert av studioet.

Mikrofilm barnefilm
Retrospektivt program for barn dedikert 20 års-jubileet til animasjonsstudioet Mikrofilm. 8 kortfilmer, alle produsert av studioet.

Cartoon d’Or
De fem finalistene for Cartoon d’Or, en pan-europeisk animasjonspris for kortfilm. Fredrikstad Animation Festival er en av ti europeiske festivaler som nominerer film til prisen.

Nordisk-baltisk panorama
Program viet til nordisk-baltiske filmer utenfor konkurranseprogrammet.

Golden Gunnar vinnere

Lifetime Achievement Award
Utdeles av festivalstyret i Norsk animasjonsforum.
Gunnar Wille (Danmark)

Styrets begrunnelse: Since the early seventies Gunnar Wille has played an important role for Danish animation. He has written, designed and directed several animated series, and is probably most known for his character “Skrumpen”. But he has not only worked with animation films; also with theatre, children books, television and he has developed and experimented with computer animation. We must characterise him as a multi-artist.

With his strong feel for the narrative he has also influenced the students at the National Film school of Denmark. We must say that, as head of the animation departement since 1992, he has really been a driving force for the success of Danish animation industry. A success that also has been important and inspiring for the rest of the Nordic and Baltic countries.

Grand Prix

Nordisk-Baltisk konkurranse for animert kort- og studentfilm.
Jury: Kim Keukeleire, Elisabeth Aalmo og Sander Joon
The Absence of Eddy Table(2016)
Regi: Rune Spaans

Juryens begrunnelse: Denne filmen er en intens miks av horror, kjærlighet og komedie. I et magisk univers hvor vi kjører en gal og energisk berg-og-dal-bane, og det er skummelt, så utrolig bisart og morsomt. Vi elsker den store kreativiteten i det kunstneriske uttrykket og den høye kvaliteten på animasjonen. For oss er dette et godt eksempel på hva animasjon kan gjøre.

Beste kortfilm

Nordisk-Baltisk konkurranse for animert kortfilm.
Jury: Kim Keukeleire, Elisabeth Aalmo og Sander Joon
Empty Space (2016)
Regi: Ülo Pikkov

Juryens begrunnelse: Kvaliteten i denne filmen ligger i den originale ideen med konseptet der filmskaperen bygger minner gjennom en blanding av sjangere. Det kan også sees som en hyllest av kunsten bak dukker og miniatyrer der alt arbeidet ligger i detaljene. Som publikum ble vi rørt av den nostalgiske følelsen og en lengsel etter en leken barndom.

Beste studentfilm

Nordisk-Baltisk konkurranse for animert studentfilm.
Jury: Kim Keukeleire, Elisabeth Aalmo og Sander Joon
Untamed (2016)
Regi: Juliette Viger

Juryens begrunnelse: Vinneren av beste studentfilm tar oss med til et mørk og øde univers der vi tar del i et sårende forhold. Grafikken, musikken og animasjonen formidle sterkt karakterenes humør og deres indre konflikter. En lovende start fra et nytt talent.

Beste barnefilm

Nordisk-Baltisk konkurranse for barnekortfilm.
Jury: Selma Wister Lier, Felix Weel Kreutz og Tilde-Johanne Klausen Apenes, alle fra Fredrikstad.
Dunder (2015)
Regi: Endre Skandfer

Juryens begrunnelse: Vi i barnejuryen har bestemt oss for beste barnefilm. Filmen er flere ting på en gang. Den er koselig, morsom og litt skummel, med fine og spesielle figurer.

Beste oppdragsfilm

Nordisk-Baltisk konkurranse for oppdragsfilm.
Jury: Hans Gerhard Meier, Martine Grande og Alexander Cederlund.
Gjensidige eventyr (2016)
Regissør: Harald Zwart

Juryens begrunnelse: Vinnerfilmen er et fantastisk håndtverk som har stor oppmerksomhet til detaljer og animert på et høyt nivå. Vinnerfilmen er et flott eksempel på hvordan CGI kan være ekte og dyptfølt. Vinnerfilmen har en historie med mye humor og varme. Vinnerfilmen mestere Den viktigste oppgaven for et bestillingsverk film; du ønsker å se det igjen, og igjen, og igjen.

Hederlig omtale oppdragsfilm

Nordisk-Baltisk konkurranse for oppdragsfilm.
Jury: Hans Gerhard Meier, Martine Grande og Alexander Cederlund.
Fuglekassa (2016)
Regissør: Kajsa Næss

Juryens begrunnelse: Denne filmen kommuniserer briljant til både voksne og barn. Det håndterer et følsomt tema på en klar og respektfull måte. Den samlede visuelle stil og bruk av subtil humor bidrar til en veldig leken og informativ opplevelse. Juryen har sendt tre venneforespørsler på Beekbook.

Publikumsprisen

Nordisk-Baltisk konkurranseprogram for kort- og studentfilm.
The Absence of Eddy Table(2016)
Regi: Rune Spaans

Publikumsprisen ble valgt av festivalens publikum.

Seminarer

Felix Massie og Mark Davies: 360° VR kortfilm Rain or Shine

11. nov, 14:00, Sal 3, Fredrikstad Kino

Regissør Felix Massie og prosjektleder Mark Davies fra Nexus Studios i London fortalte om de kunstneriske og tekniske utfordringene de opplevde da de lagde deres interaktive 360° VR kortfilm Rain or Shine, på oppdrag fra Google som en del av deres prosjekt, Spotlight Stories VR.

Jericca Cleland: Visual Storytelling

11. nov, 10:00, Sal 3, Fredrikstad Kino

Ved bruk av klipp fra live action, viste Jericca Cleland styrken som ligger i bildebruk som utgangspunkt for oppbygning av en fortelling, kontekst og følelser, og presenterte praktiske teknikker for å strukturere bildebruk for å underbygge den filmatiske fortellingen. Seminarets innhold skulle gi direkte erfaringer relevant for arbeid med ethvert medium innen lineær visuell historiefortelling.

Nordisk animasjonsforum

11. nov, 17:30, Litteraturhuset

I samarbeid med svenske SAAVA, Finske Finnanimation, og danske ANIS ble det under festivalen holdt et forum med mål om å øke interaksjonen innen den nordiske animasjonsbransjen. Under forumet ble det holdt prensentasjoner av Niki Lindroth von Bahr en prisvinnende regissør for kortfilm, Kim Helminen regissør fra Cartoon-serien om Angry Birds og produsent Lorène Lescanne fra det danske produksjonstudioet SØNC.

Øvrige seminar

  • Frokostseminar av Max Mörtl: Visual Beat: Interaktiv musikkvideo
    10. nov, 09:00, Hydrogenfabrikken

I den interaktive musikkvideoen Visual Beat, fjerner regissør og animatør Max Mörtl grensen mellom et tilsynelatende passivt publikum og aktive, kreative regissører og musikere, og utfordrer disse rollene. I presentasjonen snakket Max om de kreative og tekniske aspektene ved å produsere appen.

Seminar for videregående skole

11. nov, 12:00, Sal 3, Fredrikstad Kino

I år presenterte Felix Massie og Mark Davies sin 360° VR kortfilm Rain or Shine, og Cathinka Tanberg fra Mikrofilm presenterte både studioets og eget arbeid under seminaret for videregående skoler i Østfold. I tillegg ble det vist kortfilmer hentet fra festivalens kortfilmprogram.

Mikrofilm: Personlige historier

11. nov, 19:00, Litteraturhuset

Mikrofilm har i 20 år vært et av de viktigste studioene for animert kortfilm i Norge, og har høstet mange priser og utmerkelser i inn- og utlandet. Studioet er særlig kjent for sine tegnefilmer i klassisk 2D stil, hvor man ofte lar regissørene fortelle sine helt egne, personlige historier. Seminaret ble holdt som en panelsamtalen mellom produsent Lise Fearnley og regissørene Toril Kove og Kajsa Næss.

Møt filmskaperne

11. nov, 20:00, Litteraturhuset

Møt filmskaperne var muligheten til å møte folkene bak filmene i konkurranseprogrammet. Filmskapere og gjester fra inn- og utland var samlet til et uformelt møte der festivalpublikummet kunne bli bedre kjent med profesjonelle aktører innen animasjonsfeltet. Hans Gerhard Meier ledet samtalen. Arrangementet ble arrangert i samarbeid med Viken Filmsenter.

Eventer

Åpning

10. nov, 21:30, Litteraturhuset

Festivalen starter med brask og bram med åpningsseremoni på Litteraturhuset. Et utvalg kortfilmer fra våre gjester og vår æresgjest Gunnar Wille ble vist. Årets offisielle åpningstale ble holdt av Direktør i Norsk Filminstitutt, Sindre Guldvåg.

Animert klubb

11. nov, 22:30, Litteraturhuset

Fredag kveld var viet et musikk- og animasjonsprosjekt, som kun vil bli fremført under festivalen. Tre musikkartister teamet opp med tre visuelle kunstnere for å skape en unik klubbkveld hvor ekspansiv elektronisk musikk ble kombinert med nyskapende animert visuell kunst. Artistene var valgt ut i samarbeid med prosjektets kunstneriske ansvarlig Henrik Langgård, og var på musikksiden Captain Credible, Mesak og Quiltland, mens Mari-Liis Rebane, Mats Sivertsen og Daniel Wiklund stod for den visuelle kunsten.

Familiedagen

12. nov, 12:00, Fredrikstad Kino

Under familiedagen ble det arrangert aktiviteter og vist film for hele familien. Animasjonsverksted holdt av E6 Medieverksted Østfold, og mulighet til å oppleve 360° VR kortfilmen Rain or Shine laget av Felix Massie og Mark Davies fra Nexus productions, var noen av dagens aktiviteter.

Prisutdeling

13. nov, 21:00, Litteraturhuset

Som avslutning av den Nordisk-Baltiske konkurransen ble det holdt en ærverdig prisutdeling hvor Golden Gunnar ble delt ut til de heldige vinnerne av kategoriene; beste kortfilm, beste oppdragsfilm, beste studentfilm, beste barnefilm, publikumsprisen og Grand Prix. Sermonimester for kvelden var Emile The Duke som også bidro med musikalsk underholdning.

Utstillinger

Mikrofilm 20 år

10.-13. nov, Fredrikstad Kino

Årets festivalutstilling i foajeen på Fredrikstad Kino var viet til Mikrofilm og deres 20-års jubileum. Utstillingen ble satt sammen av kreftene bak studioet i samarbeid med festivalen, og viste skisser, tegninger og ferdig artwork fra filmene og produksjonene til Mikrofilm, og regissørene som er og har vært tilknyttet studioet.

Gunnar Wille

10.-12. nov, Litteraturhuset

Under festivalen holdt Gunnar Wille en utstilling på Litteraturhuset i Fredrikstad, med illustrasjoner og malerier han har gjort gjennom en livslang karriere som multikunstner. Utstillingen var i stor grad sentrert rundt Willes arbeider med Skrumpen, en meget kjent og kjær barne-tv-figur i Danmark, som også har figurert i flere barnebøker.

Pressedekning

TV

NRK Østfold: ”Distriktsnyhetene Østfold” (10.11.2016)

Radio

NRK Østfold : ”Etter to – før fem” (9.11.2016)

Aviser og internettsider

Fredrikstad Animation Festival drives av Norsk Animasjonsforum, med Anders Narverud Moen, som daglig leder og festivalleder. Marita Mayer var seminaransvarlig, Therese Øvergård festivalkoordinator og Marit Krogstad presse- og informasjonskoordinator.

Takk til alle samarbeidspartnere i 2016: Amandus festivalen in Lillehammer, Animation Volda, ANIS – Animasjonssammenslutning, Arena Magica, Dansk Filminstitutt, E6 – Østfold Medieverksted, Fabel, FinnAnimation, Film og Kino, Frame by Frame, Fredrikstad Kino, Fredrikstad Kommune, Karivold Film, Litteraturhuset i Fredrikstad, Nebbet, Netron, Norsk Filminstitutt, Norsk Kulturråd, Qulthus, Racecar, SAAVA, Scandic City Hotell, Svensk Filminstitutt, Tricky Women, Viken Filmsenter and Østfold Fylkeskommune.

faf