Den 23. utgaven av Fredrikstad Animation Festival gikk av stabelen fra 25. til 28. oktober på Fredrikstad Kino, Litteraturhuset i Fredrikstad og TÆPS, som festivalens arenaer. Festival opplevde en sterk publikumsoppslutning med over 70% økning i pass-salg fra 2017. Fredrikstad Animation Festival er arrangert av Norsk Animasjonsforum.
Oppsummering av FAF 2018
129 filmer vist på 31 forestillinger.
86 kortfilmer, 33 oppdragsfilmer og 10 langfilmer.
11 seminarer og panelsamtaler med tilsammen 30 filmskapere fra 7 land.
55% kvinnelige regissører i festivalens konkurranseprogram for Nordisk-Baltisk kortfilm. 7 av 10 langfilmer vist under festivalen har kvinnelig regissør.
Filmer fra totalt 26 land inkludert Norge, Sverige, Finland, Danmark, Estland, Latvia, Storbritannia, Frankrike, Belgia, Nederland, Portugal, Tyskland, Sveits, Polen, Japan, USA, Ungarn, Serbia, Slovakia, Slovenia, Canada, Kroatia, Sør-Korea, Russland, Irland, Luxemburg.
Filmprogrammer
Åpningsfilm
The Tower
Norge – 2018, Regi: Mats Grorud
Den norske spillefilmen The Tower var festivalens åpningsfilm. Regissør Mats Grorud og produsent Frode Søbstad var tilstede under filmvisningen. Festival ble offisielt åpnet av Statssekretær fra Kulturdepartementet Frida Blomgren i forbindelse med åpningsseremoni før filmvisningen.
Nordisk-baltisk konkurranseprogram for animert kortfilm
Festivalens hovedprogram er konkurranseprogrammet for Nordisk-baltisk animert kortfilm i kategoriene for profesjonell kortfilm, barnefilm, studentfilm og oppdragsfilm. Konkurranseprogrammet sikrer et sterkt filmmangfold både lokalt og på et nasjonalt plan. 144 filmer var påmeldt, av disse ble 19 kortfilmer, 8 barnefilmer, 16 studentfilmer og 33 oppdragsfilmer valgt ut. Utvelgelsesjuryen bestod av Pil Cappelen Smith (Norge), Laura Almantaité (Litauen) og festivalleder Anders Narverud Moen.
Golden Gunnar vinnere 2018
Den internasjonale juryen for Nordisk-baltisk student- og kortfilm bestod av programdirektør Christin Berg (Norge), regissør David Doutel (Portugal) og kunstner og filmskaper Riina Viilén (Finland). Oppdragsfilmjuryen bestod av Nick Simons (Norge/England), Lena Ólafsdottir (Danmark/ Island) og Mats Grorud (Norge). En lokal barnejury ga ut prisen for beste barnefilm.
Grand Prix:
Night Walks (Lizete Upite, Latvia – 2018)
Juryens begrunnelse:
Årets Grand Prix-vinner ble valgt for sin evne til å ta oss med inn i en mystisk atmosfære med enkle, men nøye utførte visuelle uttrykk, sin spektakulære lyddesign og den vakre dialogen som fikk oss til å vandre sammen med figurene.
Beste Nordisk-baltiske kortfilm:
Quiet (Marianne Bundgaard Nielsen, Norge – 2018)
Juryens begrunnelse:
Vinneren av årets konkurranseprogram er en film som er konsekvent i sin form og skildrer en smertelig hverdag på en usentimental måte. Gjennom sine animerte og originale tablåer viser filmen de stille barna som på hvert sitt vis blir ofre for sine foreldres kamper i tilværelsen. Filmens tematikk er dessverre svært universell og aktuell, og filmen makter å snakke barnas sak på et rørende og stillferdig vis. Dette er et imponerende debutarbeid!
Hederlig omtale Nordisk Baltisk kortfilm: Little Boy (Kristian Pedersen, Norge – 2018)
Beste Nordisk-Baltiske studentfilm:
Muteum (Äggie Pak Yee Lee, Estland – 2017)
Juryens begrunnelse:
Vi har valgt å gi prisen til en film som makter å begeistre på flere plan, dette er en film med humor og overskudd. Filmen er uhøytidelig og fargerik og harselerer med den etablerte kunstens seriøsitet mot barns umiddelbare lekenhet. Animasjonen er presis og streken er elegant, leken og gjennomført.
Beste Nordisk-Baltiske Barnefilm:
Julenissens Fall (Robert Depuis, Norge – 2018)
Juryens begrunnelse:
Årets beste barnefilm er veldig kul. Vi liker sånn den er satt sammen. Den bare tar deg. En utrolig morsom julenisse.
Hederlig omtale Nordisk-Baltisk Barnefilm: The Robot and the Whale (Jonas Forsman, Sverige 2018)
Beste Nordisk-Baltiske Oppdragsfilm:
Når Knoklene blir til Gelé (Kristian Pedersen, Norge – 2018)
Juryens begrunnelse:
Vi følte at vi så talentfulle, instinktive og virtuose kunstnere som virkelig fremviste godt animasjonshåndverk innenfor rammene av et kommersielt oppdrag for en klient. Regissøren er et diskret geni, som har satt sammen detaljer, subtilitet, rytme og forskjellige stiler til en organisk helhet. Filmen er ikke den første til å vise sangtekster på skjermen, men dette var både herlig retro og genuint originalt. Et sterkt konsept, musikalitet i animeringen og sømløst samspill satte prikken over i-en.
Publikumsprisen:
Vittelo får en Klam Kæreste (Dorte Bengtson, Danmark – 2017)
Best of International Short
To programmer med kortfilmer valgt ut fra andre Europeiske animasjonsfestival av festivaladministrasjon. 18 filmer fra totalt 15 land ble vist i programmene.
Andre kortfilmprogrammer og retrospektive programmer
Totalt 26 filmer ble vist i tre forskjellige sideprogrammer under festivalen. Disse var
- Barnehageprogram: fem filmer passenende for aldersgruppen 0 til 5
- Roze Stiebra Retrospektiv: filmprogram dedikert festivalens æresgjest, den latviske filmskaperen Roze Stiebra
- Animert nattprogram: Sex, kjærlighet og erotikk.
Langfilmer
10 langfilmer ble vist under festivalen. Seks av filmene var en del av festivalens familiedag, hvor fem av filmene i ordinær kinodistribusjon hadde førpremiere under festivalen.
Barne- og familiefilmer:
Gordon & Paddy (Linda Hambäck, Sverige 2017)
Nabospionen (Karla Von Bengtson, Danmark 2016)
KuToppen (Lise Osvoll, Norge 2018)
Vitello (Dorte Bengtson, Danmark 2018)
Troll – Kongens Hale (Kevin Munroe & Kristian Kamp, Norge, Canada & Kina 2018)
Tårnet (Mats Grorud, Norge, Frankrike & Sverige 2018)
Spesialimporterte langfilmer:
The Breadwinner (Nora Twomey, Irland, Canada & Luxemburg 2017)
This Magnifique Cake! (Marc James Roels & Emma De Swaef, Belgia, Frankrike & Nederland 2018)
Seder-Masochism (Nina Paley, USA 2018)
Tehran Taboo (Ali Soozandeh, Tyskland 2017)
VR Kortfilm
Det ble vist to VR filmer i foajeen til Fredrikstad Kino. Nothing Happens og Beyond the Fence. Sistnevnte er laget av festivalens gjest Goro Fujita.
Gjester
Festivalen presenterte en rekke internasjonalt anerkjente filmskapere og animasjonseksperter i forskjellige programposter under festivalen og de offisielle gjestene var: Roze Stiebra (Latvia), Carter Goodrich (USA), Eric Daniels (USA), Goro Fujita (USA), Ciaran Duffy (Irland), Lana Tankosa Nikolic (Danmark), Christian Ryltenius (Sverige) Kari Juusonen (Finland), Hanna Järvinen (Finland), Petter Lindblad (Sverige), Ivan Kondrup Jensen (Danmark), David Doutel (Portugal), Lena Olafsdottir (Danmark), Riina Viileén (Finland), Hefang Wei (Frankrike), Fraser Maclean (Skotland), Laura Almantaite (Litauen), Ieva Viese-Vigula (Latvia), Mats Grorud (Norge), Christin Berg (Norge), Nick Simons (Norge), Endre Skandfer (Norge), Ronald Kabícek (Norge), Frank Mosvold (Norge), Twintrash (Norge) og Pil Cappelen Smith (Norge).
Også en rekke kortfilmskapere fra konkurranseprogrammet var tilstede og ble presentert i «Meet the Filmmakers» programpostene. Disse var: Marianne Bundgaard Nielsen (Norge), Lizete Upīte (Latvia), Kristian Pedersen (Norge), Kaisa Penttilä (Finland), Jonas Forsman (Sverige), Dorte Bengtson (Danmark), Robert Depuis (Norge), Astrid Pfefferkorn Øverli (Norge), Claudia Munksgaard-Palmqvist (Danmark) og Ola Angelman (Sverige).
ÆRESGJEST OG LIFETIME ACHIEVEMENT VINNER
Æregjesten under Fredrikstad Animation Festival 2018 var den latviske regissøren Roze Stiebra, som også mottok festivalens hederspris ’Lifetime Achivement’ for sin livslange innsats for animasjon i Norden og Baltikum. Stiebra studerte ved Leningrads Statlige Institutt for Teater, Musikk og Kino og i 1964 ble hun uteksaminert med diplom som regissør i dukkeanimasjon. Til tross for mange hindringer klarte hun å starte en animasjonsavdeling og er en pioner i både cut-out animasjon (1969 – 1983) og i tegnet animasjon (fra 1983) i Latvia. Hun har skapt mer enn 30 filmer, og mottatt nasjonale og internasjonale priser.
Bransjeseminarer
Painting and animating in VR – Goro Fujita
Goro Fujita er en del av Oculus Story Studio-teamet i San Francisco, hvor han arbeider som art director for flere VR-prosjekter. Han konsentrerte sitt foredrag om sin karrierevei helt fra sine første arbeider i filmindustrien, til han nå skaper VR-innhold. Ved å bruke reisen som et eksempel, diskuterte Goro de forskjellige måtene å lykkes og vise hvordan man kan forbedre dine ferdigheter. Presentasjonen ble fulgt av en live Quill VR-illustrasjonsdemo.
Disney: How tech can solve artistic challenges – Eric Daniels
Eric Daniels, som kan se tilbake på en lang og vellykket karriere på den internasjonale animasjonsscenen, delte med publikum innsikt og ferdigheter han har oppnådd gjennom å jobbe med en rekke store produksjoner. Med en bakgrunn som tradisjonell animatør, programmerer og oppfinner, og nå som EFX-animatør hos Disney, har Eric en lang historie med å finne nye måter å bygge bro mellom kunst og teknologi. Eric viste publikum prosessene som gjorde det mulig for ham å løse noen av de mer interessante utfordringene han har møtt hos Disney.
Character Design – Carter Goodrich
Carter Goodrich er mannen bak ikoniske figurer fra filmer som Ratatouille, Coco, Oppdrag Nemo, Shrek og Grusomme meg. Under bransjeseminaret fortalte Carter om sitt arbeid og metodene han bruker til å skape ikoniske figurer fra moderne klassikere fra studioer som Pixar og Dreamworks. Carter Goodrich regnes som en av de største i sitt felt, og har en tydelig og lett gjenkjennelig stil som setter et unikt og fantasifullt spinn på alle hans figurer. I foredraget delte han sine erfaringer som figurdesigner og illustratør.
Nordisk Animasjonsforum
Som en viktig del av Fredrikstad Animation Festival sitt fokus på den nordiske animasjonsbransjen har festivalen, i samarbeid med andre nordiske organisasjoner for animasjon, satt sammen en faglig bolk i løpet av festivalen med fokus på en samlet nordisk animasjonsbransje, kalt Nordic Animation Forum. I denne delen av festivalprogrammet presenterer forskjellige filmskapere, studioer og produsenter sine produksjoner og kommende prosjekter. Under 2018 forumet var det finske produksjonshuset Matila-Röhr, den danske produsenten Lana Tankosa Nikolic, regissør Christian Ryltenius fra Sverige og norske Frank Mosvold invitert som foredragsholdere for å presentere sitt arbeid.
Forumet inneholdt også en panelsamtale med eksperter, produsenter og aktører fra den nordiske animasjonsscenen for å diskutere tilstanden for nordisk animasjon i dag. Under vignetten ’The State of Nordic Animation’ diskuterte produsent Lise Fearnley (Mikrofilm, Norge) Morten Thorning (Animation Workshop, Danmark), Liisa Vähäkylä (Finnanimation, Finland) og Anne Winberg (Void festival, Danmark) temaer som hvilke samarbeidsplattformer det finnes og tilstanden til animasjonsfilmen i vår del av verden. Moderator var Laura Almantaite fra Blon festival i Litauen.
Andre seminarer og presentatsjoner
Frokostseminar: Petter Lindblad
Under et frokostseminar på TÆPS arrangert i samarbeid med Blender Collective, presenterte den svenske filmskaperen arbeidet med et nytt VR-prosjekt kalt Lifegiver. Seminaret fungerer som en kickstart og skal reflektere emner som opptar kreative næringer i Fredrikstad. Målet for frokostseminaret er å kombinere innovasjon, animasjon og kreativ utvikling, som kan inspirere det lokale næringsliv.
Krüger & Krogh
Herrene bak tegneserien Krüger & Krogh, Bjarte Agdestein, Ronald Kabicek og Endre Skandfer har lang fartstid i animasjons- og filmbransjen, ogd har de siste årene jobbet med sitt tegneserieprosjekt. Høsten 2018 kom album nummer to ut og det var helt naturlig å invitere skaperne til Fredrikstad Animation Festival for å presentere prosjektet.
Møte med Filmskapere
Meet the Filmmakers
Fredag kveld var det duket for spørsmål og svar runde med filmskapere fra konkurranseprogrammet for Nordisk-Baltisk kortfilm. Samtalen ble ledet av Pil Cappelen Smith, som også var en del av utvelgelseskomiteen for kort- og studentfilm.
Meet the future
I en samtale med filmskaperne fra konkurranseprogrammet for Nordisk-Baltisk studentfilm fikk publikum mulighet til å høre tankene bak filmene laget av de fremste talentene innen animasjon i Norden. Samtalen ble ledet av Laura Almantaite som også hadde vært med i utvelgelseskomiteen.
The Breadwinner: Q&A med Ciaran Duffy
Etter visning av den Oscar-nominerte langfilmen The Breadwinner, ble det holdt en samtale mellom moderator Fraser Maclean og art director for filmen Ciaran Duffy. Dette ga publikum innblikk i produksjonen av filmen og det visuelle utrykket som er skapt for filmen.
Roze Stiebra Q&A
I forbindelse med visning av et retrospektivt program dedikert festivalens æresgjest, ble det holdt en Q&A seanse med Roze Stiebra. Moderator for seanse var forfatter og animasjonsekspert Ieva Viese-Vigula, som har skrevet en bok om Roze Stiebra.
Barn og unge
Educational: Seminar for skoler og utdanningsinstitusjoner
Festivalen har i en årrekke, med støtte fra Viken Filmsenter, tilrettelagt for et seminar for elever i videregående skole. Årets seminar bød på to foredrag med skandinaviske aktører som jobber med store internasjonale produksjoner:
Ghost VFX: Ivan Kondrup Jensen
Ghost VFX er Nordens største byrå for VFX og har stått bak visuell effekter til storproduksjoner som Star Wars, Walking Dead og Kontiki. Ivan Kondrup Jensen har over ti-års erfaring fra studioet som VFX supervisor.
Twintrash
Twintrash er tvillingene Markus og Tommy Vad Flaaten fra Tønsberg. På tross av sin unge alder har de allerede etablerert seg på den internasjonale animasjonsscenen og holder regi på den nye Disney-DX serien Space Chickens in Spac.
Workshop for unge talenter
I samarbeid med Amandus – Lillehammer internasjonale studentfilm festival og E6 – Østfold Medieverksted ble det arrangert en workshop for unge talenter innen animasjon under festivalen. Workshopleder var Hefang Wei, som er en prisvinnende kortfilmskaper og også var Animation Supervisor for festivalens åpningsfilm The Tower.
Seremonier og utstillinger
PRISUTDELING
Litteraturhuset i Fredrikstad, 27. oktober
Festivalen holdt sin tradisjonsrike prisutdeling lørdag kveld, hvor juryene delte ut prisene for beste kortfilm, studentfilm og oppdragsfilm. Også Grand Prix og Publikumsprisen ble delt ut. Konferansier for utdeling var Nabi Yeon Geisha.
UTSTILLINGER
Utstilling: The Tower
Byhallen – Fredrikstad Kino, 25. – 28.oktober
En utstilling med bilder, sett og dukker fra festivalens åpningsfilm The Tower ble satt sammen i samarbeid mellom festivalen og filmskaperne. Her fikk publikum mulighet til å iaktta nærmere det enorme arbeidet som ligger bak en helaftens animasjonsfilm.
Utstilling: Roze Stiebra
Litteraturhuset i Fredrikstad, 25. – 28.oktober.
Årets æresgjest ble hyllet med en egen utstilling på Litteraturhuset i Fredrikstad med bilder fra hennes årelange produksjon. Representant fra den Latviske ambassade sto for den offisielle åpningen.
Team
Festivalens administrasjon bestod av festivalleder Anders Narverud Moen, festivalkoordinator Therese Øvergård, gjeste- og seminarkoordinator Jonas Saabel og informasjonskoordinator Martin Bjølstad.
SAMARBEIDSPARTNERE
Amandusfestivalen i Lillehammer, Animaatioklinikka, Animation Volda, ANIS – Animasjonssamenslutningen, Blender Collective, E6 Østfold Medieverksted, Fabel, Finnanimation, Frame by Frame, Fredrikstad Kino, Fredrikstad Kommune, Grafill Animasjon, Karivold Film, Litteraturhuset i Fredrikstad, Nebbet, Netron, Nordisk Film & TV Fond, Norsk Filminstitutt, OBOS, Qulthus, SAAVA, Scandic City Hotel, The Cure Foodtruck, Viken Filmsenter og Østfold Fylkeskommune.