Fredrikstad Animation Festival 2019 - Fredrikstad Animation Festival

Fredrikstad Animation Festival 2019

Fredrikstad Animation Festival 2020 gikk av stabelen fra 24. til 27. Oktober på Fredrikstad Kino og Litteraturhuset i Fredrikstad, som hovedarenaer. Festivalen er den ledende festivalen for animert film i Norden og presenterte et bredt spekter av animerte filmer med hovedfokus på den Nordisk-baltiske animasjonsscenen. Festivalen opplever en vekst i betalende publikum og er styrket sine tiltak både ovenfor publikum og bransje i 2019.

Nøkkeltall for Fredrikstad Animation Festival:

  • 120 filmer fordelt fra totalt 19 land på 29 forestillinger
  • 3700 publikummere
  • 17% økning i pass- og billettsalg
  • Totalt 17 seminarer og presentasjoner med filmskapere med internasjonale gjester fra 10 land

FILMPROGRAMMER

Nordisk-Baltisk Konkurranseprogram

Fredrikstad Animation Festival presenterer hvert år et eget konkurranseprogram for nordisk-baltisk animert film. I 2019 ble det også for første gang holdt en egne konkurranse for langfilm. Etter at man de siste ti årene har sett en utvikling i antallet langfilmer produsert fra Norden og Baltikum, var det naturlig at Nordens ledene animasjonsfilmfestival inkluderte langfilm i konkurranseprogrammet. Seks langfilmer, 20 kortfilmer, seks barnefilmer og 11 studentfilmer ble vist under festivalen.

Juryene som stod for utvelgelse og kåring av vinnerfilmene var:

Utvalgskomite: Festivalleder Anders Narverud Moen, filmskaper Malin Erixon (Sverige) og skribent og lektor innen animasjon Alexis Hunot (Frankrike)

Jury for Nordisk-baltisk student- og kortfilm: regissørene Rune Spaans, Michael Frei (Sveits) og Äggie Pak Yee Lee (Estland/ Sør-Korea)  

Jury for Nordisk-baltisk langfilm: Kurator og festivalprogrammerer Juliette Marchand (Frankrike/ Danmark), regissør Sarah Van Den Boom (Frankrike) og kinosjef Jørgen Søderberg Jansen
Jury for oppdragsfilm: Designer Yngve Aasen, regissør Sverre Fredriksen og regissør og designer Irene Sparre (Danmark)

Barnefilmjuryen bestod av lokale barn fra Fredrikstad.

Vinnere Golden Gunnar


I forbindelse med prisseremonien holdt på Litteraturhuset i Fredrikstad, lørdag 26. November ble følgende filmer vinnere av festivalens egen pris Golden Gunnar:

Grand Prix:
Nordisk-baltisk konkurranseprogram for
animert kortfilm:

Still Lives
Regi: Elli Vourinen
Finland, 2019

Juryen begrunnelse: Vinnerfilmen er både morsom, sakral og kontemplativ. Det danses mellom modernitet og historie, så filmen virker på samme tid rotfestet i virkeligheten og ikke. Vi liker det visuelle språket, humoren og den delikate tilnærmingen. Denne filmen etterlater oss med mange spørsmål, ettersom den har fått oss til å tenke over at det finnes liv også i det som virker stille.

Beste Nordisk-Baltiske kortfilm:
Nordisk-baltisk konkurranseprogram for
animert kortfilm:

Farse
Regi: Robin Jensen
Norge, 2019

Juryen skrev et dikt for anledningen: En film som fikk oss til å smile. Ikke for mye. Ikke for lite. Akkurat som et godt kyss som får deg til å småle av lykke.

Beste Nordisk-Baltiske Langfilm:
Nordisk-baltisk konkurranseprogram for
animert langfilm:

Topp 3
Sofie Edvardsson
Sverige, 2019

Juryens begrunnelse: En rørende og intelligent film med et originalt tema. Den viser mye humor og ømhet, uten å ty til klisjéer. Historien fortelles med minimalistisk animasjon, men rytmen og det fantastiske stemmeskuespillet gjør den emosjonell og relaterbar. Filmen får oss effektivt til å føle med karakterene og det de opplever.

Beste Nordisk-Baltiske Studentfilm
Nordisk-baltisk konkurranseprogram for
animert kortfilm:

Sounds Good
Regi: Sander Joon
Danmark, Estland, 2019

Juryens begrunnelse: Denne fantastisk lekne filmen oser av humor, gode observasjoner og kreative idéer. Filmen viser en sterk sans for timing, design og en sømløs kombinasjon av teknikker som imponerte juryen. Det er en enestående film som er en glede å se.

Beste Nordisk-Baltiske Barnefilm:
Nordisk-Baltisk Konkurranseprogram for barnefilm.

Teofrastus
Regi: Sergei Kibus
Estland, 2019

Rudy og Lynmonsteret av Endre Skandfer mottok hederlig omtale av barnejuryen.

Publikumsprisen:
Konkurranseprogrammet for Nordisk-baltisk animert kortfilm:

Menneskets opprinnelse
Regi: Pjotr Sapegin
Norge, 2019

Prisen ble stemt frem av publikum.

Andre kortfilmprogrammer

Festivalen viste i alt fem andre kortfilmprogrammer med filmer utvalgt av festivaladministrasjonen for å brede ut programmet og gi rom for de beste animerte filmene som finnes internasjonalt

Best of International short 1&2

To programmer á 80 minutter med tilsammen 17 animerte kortfilmer hentet fra andre Europeiske animasjonsfestivaler.

Animated Night: Comedy & Satire

7 animerte kortfilmer og serie-episoder innen tema for satire. Fire av filmene var av festivalens gjester.

Animerte kortfilmer for barnehagebarn

Fem animerte kortfilmer for de minste av oss.

Nordisk-baltisk studentfilmpanorama

Påmelding av studentfilm til festivalens nordisk-baltiske konkurranseprogram var rekordstor. Derfor ble også 10 studentfilmer vist utenfor konkurransen.

Visninger og andre arrangementer gjennom året

Animert på Kulturhuset og TÆPS

I alt 9 visninger av animerte kortfilmer på utestedene Kulturhuset i Oslo og TÆPS i Fredrikstad ble gjennomført. Programmene hadde ofte en tema som for eksempel studentfilm, Oscar nominasjoner og FAF-vinner.

Visning av vinnerfilmene – Nordiche Filmtage

I forbindelse med Nordiske filmdager i Lübeck i Tyskland ble to av vinnerfilmene fra Fredrikstad Animation Festival 2019 vist i en egen programpost.

Festivalkunstner: Kristian P på Månefestivalen

Fredrikstad Animation Festival inngikk produsent samarbeid med musikkfestivalen Månefestivalen om utstilling av verkene til kortfilmskaper Kristian Pedersen. Samtlige av filmskaperens kortfilmer ble vist i en utstilling i gamlebyen, Fredrikstad i perioden 24. til 28. Juli.

Gjester

Festivalen presenterte en rekke internasjonalt anerkjente filmskapere og animasjonseksperter i forskjellige programposter under festivalen og de offisielle gjestene var: Anna Tystad Aronsen, Dan Harmon (USA), Dino Stamatopoulos  (USA), Duke Johnson  (USA), Michael Frei (Sveits), Thorbjørn Christoffersen (Danmark), Neil Pymer (England), Terhi Väänänen (Finland), Mikael Lindbom (Sverige), Rasmus Sivertsen, Charlotte Sanchhez (Danmark), Kristian Pedersen, Uri Kranot (Danmark), Frode Søbstad, Nille Tystad, Jørgen Søderberg Jansen, Yngve Aasen, Rune Spaans, Äggie Pak Yee Lee (Estland/ Sør-Korea), Juliette Marchand (Frankrike, Danmark),Randi Liodden, Stig Morten Waage, Markus Gaupås Johansen, Marius Stene, Jan Petter Aarskog, Arlid Ørnholt, Sarah Van den Boom (Frankrike), Eirik Grønmo Bjørnsen og Irene Sparre (Danmark).

Tilstede var også en rekke filmskapere som ble presentert i forskjellige programposter, hvor formålet er å gi publikum innblikk i prosessen med å skape animasjonsfilmer. De tilstedeværende filmskaperne som deltok i programmet til festivalen var: Olga Stalev (Estland), Atle Blakseth, Isa Dussauge (Sverige), Martinus Klement (Estland), Thor Sivertsen, Tommi Malkki (Finland), Jan Otto Ertesvåg, Robin Jensen, Mikkel Mainz (Danmark), Pjotr Sapegin, Teddy Halkier Kristiansen (Danmark), Märt Kivi (Estland), Sofie Edvardson (Sverige), Simon Österhof (Sverige) og Jakob Nyström (Sverige).

Æresgjest og lifetime achivemnet vinner

Æresgjest under Fredrikstad Animation Festival 2019 var den norske grafiske designeren og animatøren Anna Tystad Aronsen. Med en karriere som streker seg over firetiår er Anna Tystad Aronsen en av de virkelig store pionerne innen animasjon i Norge. I flere tiår var hun ‘animatøren i NRK’. Hun fikk sine første oppdrag for NRK i 1963, hun ble fast ansatt 1979 og hun var leder for grafisk atelier fra 1993 til hun gikk av med pensjon. Under festivalens åpningsseremoni på Litteraturhuset i Fredrikstad, mottok Anna Tystad Aronsen festivalens Liftetime achivement pris for sitt livslange arbeid innen animasjon i Norge.

Anna Tystad Aronsen mottar Golden Gunnar for sitt livslange yrkesliv innen den norske animasjonsscenen av styreleder i festivalen Trine Vallevik Håbjørg.

Bransjeaktivteter

Festivalen er et viktig møtested for den nordiske animasjonsbransjen og presenterer hvert år internasjonale storheter i festivalens seminarprogrammer. Festivalen legger opp til en rekke tiltak for å fremme animasjonsbransjen, og bidrar til både vekst og kunstnerisk utvikling for bransjen.

Bransjeseminarer

Fredag 25. Oktober gikk festivalens høyt anerkjente bransjeseminarer av stabelen. 3 seminarer som presenterte fire topp navn innen den internasjonale animasjonsbransjen ble presentert på Fredrikstad Kino. Seminarene ble moderert av David Skaufjord.

Kids – Porting 2D animation to Interactive games

Michael Frei er en prisvinnende kortfilmregissør, som sammen med Mario von Rickenbach har utviklet sine 2D håndtegnde filmer til små interaktive spill. I seminaret som ble presentert fredag morgen under Fredrikstad Animation Festival 2019, viste Frei i detalj hvordan man arbeidet frem prosjektet, og den tekniske overføringen fra et medium til et annet, med spesielt fokus på de kunstneriske utfordringene som de kom over.

Making of Checkered Ninja

Rutete Ninja oppnådde stor suksess i både Norge og hjemlandet Danmark, og ble en kulthit med stor publikumsappell på tross av sitt mer voksne innhold enn vanligvis 3d-animerte har. Regissør Thorbjørn Christoffersen presenterte en ’maiking of’ av filmen under festivalens bransjeseminarer fredag morgen. Her viste han hvordan filmen ble til og produksjonsutviklingen av figurene og historien i filmen.

Starburn Industries: Animation and Writing for Satire and Comedy

Med deres høyt verdsatte Oscar®-nominerte stop motion langfilm Anomalisa, viste Starburns Industries seg som et innovativt og fantasifullt produksjonsselskap. Spesialisert i stop-motion, tradisjonell 2D og CG animasjon, så godt som live-action prosjekter, har studioet levert en vid rekke av produksjoner for film og tv. I en samtale med moderator David Skaufjord, fortalte Duke Johnson og Dino Stamatopoulos om hvordan de går frem for å skape animert innhold for film og tv, og ga sine av sin erfaring for hvordan utvikle animasjon for satire og komediesjangeren.

Nordisk Animasjonsforum

Et eget seminar med fokus på den Nordiske animasjonsbransjen ble holdt i løpet av festivalen. Seminaret er et samarbeid mellom forskjellige bransjeorganisasjoner fra Nordiske land som  ANIS – animasjonssammensluttningen (Danmark) og SAAVA (Sverige) i tillegg til festivalorganisasjonene Norsk Animasjonsforum. Hoveddelen av seminaret er en presentasjon av forskjellige filmskapere, produsenter og studioer fra Norge, Finland, Danmark og Sverige, med en påfølgende paneldebatt etterpå. Under forumet ble følgende foredragsholdere presentert:

Studiopresentasjon: Pyjama Studios

Foredragsholder: Terhi Väänänen (Finland)

Terhi Väänänen er administrerende direktør og med-grunnlegger av Pyjama Film, et Finsk animasjonstudio som fokuserer på 2D animasjon. Theri er ansvarlig for IP-utvikling og partnerskap. Under seminaret presentert hun studioet produksjoner, inkludert diverse animerte kortfilmer og animasjonsseriene Belzebub og Planet Z.

Work in Progress: Helt Super

Foredragsholder: Rasmus Sivertsen

Qvisten Animasjon og regissør Rasmus Sivertsen er i produksjon med en helt ny spillefilm kalt Helt Super. Under det nordiske forumet ble det for første gang vist frem hvilket arbeid studioet har gjort med filmen, som har premiere i 2021.

Studiopresentasjon: Dockhus Animation

Foredragsholder: Mikael Lindbom (Sverige)

Mikael Lindbom driver det svenske animasjonsstudioet Dockhus animation, et av de viktigste animasjonsstudioene i vårt naboland. Studioet har vært en sentral del av viktige lang- og kortfilmer som har kommet fra Sverige de siste årene.

Studiopresentasjon: Sparre Production

Foredragsholder: Irene Sparre

Det danske konsept- og utviklingshuset Sparre Productions’ kreative leder Irene Sparre viste frem sine arbeider som de gjør for sine internasjonale klienter.

Andre bransjetiltak

Industry Area

Co-workningstedet Blender Collective åpnet dørene for akkrediterte med bransjeakkreditering, hvor man kunne benytte seg av kontor- og møtefasilitetene tilknyttet stedet. Forskjellige aktiviteter som portofolieseanse, foredrag og videobibliotek var en del av tilbudet.

Frokostseminar: Paper Prototyping workshop

I samarbeid med Blender Colletive presenterte festivalen en workshop ledet av kreativ regissør fra Aardman, Neil Pymer, som tok for seg hvordan studioet jobber med idedugnad og kreative prosesser. Gjennom gruppearbeid ble deltagerne utfordret til eksperimentell læring ved bruk av praktiske verktøy som kunne inspirere til fremtidig kreativitet.

Ani:Dox Workshop

Festivalen holdt i samarbeid med danske ANI:DOX, en workshop for filmskapere som arbeider i feltet mellom animasjon og dokumentar. Seks filmskapere som er i arbeid med filmer deltok for å få direkte tilbakemeldinger på prosjektene sine fra produsent Frode Søbstad og kortfilmskaper Uri Kranot. Workshopen kulminerte i en presentasjon på Litteraturhuset i Fredrikstad, torsdag 24. Oktober, hvor alle deltagerne presenterte sine prosjekter, med de tilbakemeldingene de hadde fått i løpet av workshopen.

Frokostsnakk: Fredrikstad Show and tell.

For å fremme den lokale film- og designbransjen, ble det holdt et frokostseminar på Blender Collective, hvor lokale aktører som jobber innen animasjon, film og design fikk presentere arbeidene sine innen feltet.

Arrangementer og utstillinger

Åpning

Festivalen ble offisielt åpnet på Litteraturhuset i Fredrikstad av fylkesråd for kultur og integrering i Viken, Camilla S. Eidsvold. På programmet stod utdeling av Liftetime achivement prisen til Anna Tystad Aronsen, presentasjon av festivalens program og visning av filmene Human Nature, av Sverre Fredriksen, Menneskets Opprinnelse av Pjotr Sapegin og Moral Orel: Help av Duke Johnson.

Meet the Filmmakers

To spørsmål og svar seanser ble holdt med filmskaperne fra konkurranseprogrammet i løpet av festivalen. Samtalene ble moderert av Alexis Hunot som også var en del av utvalgskomiteen for den nordisk-baltiske konkurranseporgrammet. Det ble også holdt lignende samtaler i etterkant av langfilmene Topp 3 og Rutete Ninja.

Meeting with Dan Harmon, Creator of Community and Co-Creator of Rick and Morty

Festivalens hovedgjest var den amerikanske manusforfatteren og serieskaperen Dan Harmon. Han er mannen bak komediesuksesser som Community og Rick and Morty. I en samtalemed moderator David Skaufjord presenterte de hans kreative virke og tilnærminger for det skape gode tv-show og serier, med fokus på manusprosessen. I forbindelse med arrangementet ble også to episoder fra TV-serien Rick and Morty vist.

Festivalens hovedgjest Dan Harmon i samtale med moderator David Skaufjord

True Pioneer of Norwegian Animation: Anna Tystad Aronsen

I en samtale med animasjonsekspert Gunnar Strøm ble liv og virke for festivalens æresgjest Anna Tystad Aronsen presentert for festivalens publikum. Nille Tystad deltok også i samtalen, som sentrete rundt de tidligste tider av den norske animasjonshistorien og hvordan animasjon gjorde seg gjeldene i nyhetsbilde fra tidlig av.

Satiriks

Som en del av fokuset som festivalen hadde på komedie og satiresjangerne, holdt NRK-redaksjonen Satriks en presentasjon av hvordan de lager programserien sin, som har holdt det gående på NRK i en årrekke. Programmet benytter seg av animasjon som en av elementene for sin satireproduksjon, noe som både har skapt begeistring og skapt kontroverser.

Utstilling: Kristian P.

Som en forlengelse av sommerens utstilling med verker av Kristian Pedersen, gjenåpnet utstillingen i ny form på Fredrikstad Kino under festivaluken. Utstillingen var viet arbeidet til den lokale filmskaperen og kunstnerne Kristian Pedersen og viste frem filmskaperens unike stil.

Utstilling: Human Nature

Utstillingen som fant sted på Litteraturhuset under festivaluken var dedikert en av filmene som var i konkurranseprogrammet. Utstillingen viste de 30 dukkene som er brukt i den 2 minutters lange filmen Human Nature.   

Utstilte dukker fra Human Nature av Sverre Fredriksen

Barn, unge og familier

Festivalen har en rekke arrangementer og tiltak som retter seg mot barn og unge. Festivalens familiedag er et viktig publikumstiltak, spesielt ovenfor lokale barnefamilier. Også en rekke tiltak som retter seg mot unge med interesse for film, animasjon og medieproduksjon foregår under festivalen.

Tiltak for unge

Educational: Kristian P. & Suncreature Studio

Et eget seminar for animasjon-, medie- og kunstfag elever i den videregående skole og studenter på høyere utdanning, ble presentert på åpningsdagen av festivalen. Gjennom to foredrag med filmskapere fra animasjonsverden får elevene og studentene innblikk i hvordan man lager animasjonsfilm. Foredragsholderne var den prisbelønnede kortfilmskaperen Kristian Pedersen, som viste sin metodikk for å komme frem til sine unike abstrakte kortfilmer, og linjeprodusent Charlotte Schanzes fra det danske studioet SunCreature Studio, som viste frem utviklingsarbeidet de hadde gjort med den Netflix-serien The Heroic Quest of the Valiant Prince Ivandoe. Foredragsholdernefortalte også om hvordan de har kommet seg dit de er i dag.

Portofolievurdering

I forbindelse med første visning av studentfilmene og ’Educational’ seminaret under Fredrikstad Animation Festival, ble det også satt sammen et portofolie panel som vurderte unge filmskaperes og studenters arbeid, samtidig som man kunne møte sentrale aktører fra film- og animasjonsbransjen.

Utdanningsstand

Som en del av fokuset på unge, inviterte festivalen tre sentrale utdanningsinstitusjoner innen animasjon- og medieproduksjon i forbindelse med besøk av over 300 skoleelver fra medieutdanningene på videregående skoler i Viken distriktet.

Workshop for unge talenter

En to-dagers workshop for unge i alderen 16 til 20 år ble arrangert under festivalhelga på E6 – Østfold medieverksted. Workshopen hadde fokus på forskjellige variasjoner innen stop-motion animasjon, og lot deltagerne få lage sine egne korte prosjektfilmer.

Workshopleder var den anerkjente regissøren og animatøren Eirik Grønmo Bjørnsen. Han er tidligere elev fra animasjonslinjen i Høgskolen i Volda og gikk ut i året 2012 med bachelorfilmen But Milk Is Important. Han har senere jobbet på flere langfilmer som Solan & Ludvig filmene og Hakkebakkeskogen. Deltagerne som deltok ble rekruttert gjennom de forskjellige samarbeidsorganisasjonens nettverk, og ble valgt ut etter å ha sendt inn søknad som ble vurdert av festivallederne i animasjonsfestivalen og Amandus.

Workshopleder Eirik Grønmo Bjørnsen veileder deltagerne i workshop for unge talenter

Barn og familier

Zoetrope-konkurranse og utstilling

I samarbeid med barnekultursenteret Qlthus, ble alle 3. klassene i Fredrikstad invitert til å bidra med å lage en 12 ruters zoetrope-stripe, hvor de beste bidragene ble stilt ut i foajeen på Fredrikstad Kino. To vinnere ble kåret og forstørret slik at de kunne oppleves i en større zoetrope som var en del av utstillingen. 

Kritt-tegning i Gågata

I forbindelse med visning av et eget filmprogram for barnehagene i Fredrikstad, fikk barnehagebarna i Fredrikstad anledning til å tegne med kritt i Gågata utenfor Fredrikstad Kino.

Familiedag

Lørdagen under Fredrikstad Animation Festival, er dedikert familiene, med et tilpasset program med familiefilmer, aktiviteter og underholdning.  Av aktiviteter som ble gjenomført var åpent animasjonsverksted og tegneverksted. I forbindelse med visning av Kaptein Sabeltann og den magiske diamant var det Kaptein Sabeltann show i forkant av visningen.

Populært besøk av Kaptein Sabeltann i forbindelse av visningen av Kaptein Sabeltann og den magiske diamant

Organisering

Fredrikstad Animation Festival er produsert av Norsk Animasjonsforum.  Festivalen ledes av Anders Narverud Moen som fungere både som daglig leder for festivalen og dens kunstneriske leder. Moen hadde studiepermisjon 50% våren 2018, noe som ga mulighet for å utvide andre deler av organisasjonen. Festivalkoordinator var Jonas Saabel, som var ansatt fra mai til november.

Samarbeidspartnere

Amandusfestivalen i Lillehammer, AnimationVolda, ANIS – Animasjonssamenslutningen, Blender Collective, E6 Østfold Medieverksted, Frame by Frame, Fredrikstad Kino, Fredrikstad Kommune, Grafill Animasjon, Litteraturhuset i Fredrikstad, Netron Film, Norsk Filminstitutt, OBOS, Qulthus, SAAVA, Scandic City Hotel, The Cure Foodtruck, US Embassy of Norway,  Viken Filmsenter og Østfold Fylkeskommune

faf