Fredrikstad Animation Festival 2020 - Fredrikstad Animation Festival

Fredrikstad Animation Festival 2020

  • 102 filmer vist fordelt på 26 forestillinger
  • 96 filmer tilgjengelig på festivalens digitale plattform
  • Nest beste salg av pass noensinne
  • 2700 publikummere hvorav en tredjedel så film på festivalens digitale plattform
  • 17 seminarer, møte med filmskapere og andre arrangementer fysisk arrangert og strømmet på festivalens digitale plattform

2020 utgaven av Fredrikstad Animation Festival gikk av stabelen fra 22. til 25.oktober med Fredrikstad Kino, TÆPS og Hoipolloi som festivalarenaer. På grunn av utbruddet av koronaviruset var det sterke begrensninger på arrangementer og forsamlingen. Festivalen valgte dermed å utvikle også et digitalt tillegg som gjorde at publikum kunne få med seg mesteparten av programmet gjennom festivalens nettsider.

Barn opplever Kristin Günthers Hvalhaien som ble vist som instillasjon i kinohallen på Fredrikstad Kino

Program

  • 34 kortfilmer, 33 oppdragsfilmer og 7 filmer ble vist i det offisielle programmet
  • 94% av filmene som var valgt ut til festivalen var også tilgjengelig på festivalens digitale tillegg
  • 47 filmskapere presentert i festivalens forskjellige programposter som seminarer, workshop og møte med filmskapere
  • 50% av filmene i festivalens konkurranseprogram for kortfilm hadde kvinnelig regissør.

I løpet av Fredrikstad Animation Festival 2020 ble det presentert et mangfoldig program med filmer, seminarer og andre arrangementer i animasjonens tegn. Festivalens filmprogram gir et utmerket oversiktsbilde både over den hjemlige og den internasjonale animasjonsscenen slik den fremstår i dag. Også tilbakeblikk og retrospektive program er viktig når Fredrikstad Animation Festival lager sitt program. I 2020 markerte festivalen som eneste institusjon i Norge 100 års jubileet til Norges største filmkunstner Ivo Caprino. Programmet til Fredrikstad Animation Festival var både tilgjengelig på festivalens digitale plattform og fysisk i Fredrikstad, og er en av få festivaler som kunne gi publikum tilnærmet samme opplevelse om man var fysisk eller digitalt tilstede.

Regissør Ilze Burkovska Jakobsen og produsent Trond Jacobsen presenterer årets åpningsfilm My favorite War.

Digital Festival

Når Koronautbruddet gjorde at samfunnet stengte ned i mars 2020, valgte Fredrikstad Animation Festival raskt å satses på en digital festival plattform, som enten en forlengelse av den fysiske festivalen, eller hvis det var nødvendig, som eneste form man kunne arrangere en festival. Gjennom å bruke eventive.org og tilslutning av streaming og tv-produksjonskompetanse ønsket festivalen å sikre at programinnholdet kunne bli presentert på en god måte ovenfor publikum. Alle seminarer og presentasjoner ble filmet og streamet live på festivalens digitale plattform, i tillegg til storparten av filmprogrammet. Dette gjorde at man kunne gi publikum som var fra hindret til å reise til Fredrikstad en fullgod festivalopplevelse.

Teknisk crew under ”Meet the Filmmaker” på Tæps

Nordisk-baltisk konkurranseprogram

Fredrikstad Animation Festival presenterer hvert år et eget konkurranseprogram for nordisk-baltisk animert film. I 2019 ble det også for første gang holdt en egne konkurranse for langfilm, som ble avholdt i 2020 for andre gang. 20 kortfilmer, 14 studentfilmer, 33 oppdragsfilmer og 5 langfilmer konkurrerte om festivalens egen pris Golden Gunnar.

Juryene som stod for utvelgelse og kåring av vinnerfilmene var:
Utvalgskomite: Festivalleder Anders Narverud Moen, festivalprodusent Jonas Saabel og Informasjonskoordinator Marit Krogstad (på grunn av koronasituasjonen valgte man å ha en intern utvalgskomite i 2020)
Jury for Nordisk-baltisk student- og kortfilm: regissør Robin Jensen, fotograf Janne K. Hansen og filmviter Ieva Viese (Latvia)
Jury for Nordisk-baltisk langfilm: Programsjef Truls Foss, Art director og regissør Kristin Günther og journalist Vassilis Kroustallis (Hellas/ Estland)
Jury for oppdragsfilm: Manusforfatter Line Lockert, tegneserieforfatter og animatør Inga Sætre og regissør Will Ashurst
Barnefilmjuryen bestod av lokale barn fra Fredrikstad.

Vinnere Golden Gunnar

I forbindelse med prisseremonien holdt på TÆPS i Fredrikstad, lørdag 24. oktober ble følgende filmer vinnere av festivalens egen pris Golden Gunnar

Grand Prix

konkurranseprogram for animert kortfilm:

Freeze Frame

Regi: Soetkin Verstegen
Finland, Belgia, Tyskland, 2019

Juryens begrunnelse: Teknikken i Freeze Frame matcher historien og avslører kontrasten mellom standhaftighet og skjørhet. Juryen ser denne filmen som en dystopisk fortelling om menneskets grådighet og tankeløshet i møte med en verden vi alle er en del av.

Beste Nordisk-Baltiske Kortfilm

konkurranseprogram for animert kortfilm

Yes-People

Regi: Gísli Darri Halldórsson
Iceland, 2019

Juryens begrunnelse: Filmens effektive bruk av tid rytme og visuelle informasjon gjør den til en gjenoppdagelse ved gjensyn. Filmen er uvanlig letthjertet for den Nordisk-Baltiske animasjonscenen, og fanger juryens velvilje med mye av den samme humoren og ydmykheten som karakterene deler seg imellom.

Beste Nordisk-Baltisk Langfilm

konkurranseprogram for animert langfilm

Knutsen & Ludvigsen 2: Det Store Dyret

Regi: Gunhild Enger & Rune Spaans
Norge 2020

Juryens begrunnelse: Vinnerfilmen feirer en rikhet av ideer, og gleden ved å finne mening i noe meningsløst, i en tid hvor vi steder for å finne mening ved absolutt alt. Filmen er leken i sine referanser, både universelt og lokalt. Animasjonen er godt håndverk og speiler historien på en elegant måte som gjør hele den glade og fargerike turen treffer hos alle aldersgrupper.

Beste Nordisk-Baltisk Studentfilm

konkurranseprogram for animert studentfilm

Pearl Diver

Regi: Margrethe Danielsen
Norge 2020

Juryens begrunnelse: En vakker film om umuligheter. Den godt strukturerte historien utforsker motsatsen mellom karakterene og deres muligheter. Karakterene belyser et paradoks av menneskelige tilstander. Juryene anerkjenner filmens presisjon og klarhet kombinert med den rike symbolske verdien elementene bærer med seg.

Beste Nordisk-Baltisk Barnefilm

konkurranseprogram for animert kortfilm:

Reven og Nissen

Regi: Yaprak Morali og Are Austnes
Norge 2019

Juryens begrunnelse: Dette er en god fortelling. En kjempebra film som viser at man kan stole på nissen. Musikken er veldig bra, og den er fin animert.

Publikumspris

konkurranseprogram for animert kortfilm:

Tales from the Multiverse

Regi: Magnus Igland Møller, Mette Tange, Peter Smith
Danmark 2020

Filmen ble stemt frem av publikum på festivalens digitale plattform.

Beste Nordisk-Baltisk Oppdragsfilm

konkurranseprogram for animert oppdragsfilm

FOR

Regi: Kim Holm
Norge 2020

Juryens begrunnelse: Et tiltalende asketisk design hvor hver ramme er et kunnstverk med sterk teknisk dyktighet som utfyller fortellingen uten å spore bort fra det slående designvalget.

Hederlig omtale

Langfilm: Old Man Movie
(Mikk Mägi & Oskar Lahemaa)

Studentfilm: A Room with a Sea View
(Leonid Shmelkov, Estland 2020)

Oppdragsfilm: Basic Self Disturbance
(Julian Nazario Vargas, Norge 2020)


Andre filmprogrammer

Festivalen viste også fem andre kortfilmprogrammer med i alt 31 kortfilmer og to langfilmer som en del av det omfattende filmprogrammet som festivalen presenterer. Festivaladministrasjonen er delaktig på andre internasjonale animasjonsfestivaler for å hente filmer til filmprogrammet. I 2020 har festivalene, som man har deltatt på foregått i hovedsak online, noe som gjorde at man kunne dekke fler festivaler enn tidligere. Følgende filmprogrammer ble vist i forbindelse med Fredrikstad Animation Festival 2020:

Best of International 1 & 2

To programmer med tilsammen 12 filmer med høydepunkter fra den internasjonale animasjonsscenen. Filmene viste et vidt spekter av forskjellige teknikker innen animasjon og 50% av filmene hadde kvinnelig regissør.

Friday Nightmare at Tæps

Seks filmer innen skrekk og gore-sjangeren vist i samarbeid med utestedet TÆPS i Fredrikstad. Visningen er en del av festivalens utvikling av visning av animert kortfilmer for et mer ordinært publikum som ikke nødvendigvis oppsøker kinosaler for å se kortfilm.

Abstraction at hoipolloi

Syv non-narrative filmer ble vist i samarbeid med utestedet hoipolloi. Filmprogrammet var dedikert filmer som har en mer abstrakt tilnærming, hvor filmskaperne gjennom kunstneriske uttrykk skaper unike filmverk.

Ivo Caprino 100 år

Seks av Ivo Caprino sine eventyrfilmer ble vist I anledningen markering av 100 årsjubileet siden filmskaperne var født. Kortfilmprogrammet ble etterfulgt av en panelsamtale mellom Remo Caprino, direktør i Caprino studios og animasjonsekspert Gunnar Strøm. Også klassikeren Flåklypa Grand Prix ble vist under festivalen, som en del av markering

Publikum koser seg med ”Friday nightmare”  programmet på TÆPS

Gjester

Festivalen presenterte en rekke internasjonalt anerkjente filmskapere og animasjonseksperter i forskjellige programposter under festivalen. På grunn av sterke begrensninger i reiserestriksjoner ble alle de internasjonale gjestene presentert på videolink til arrangementsstedet og på den digitale festivalplattformen. Gjester, juryer og foredragsholdere som ble presentert i programmet til festivalen var: Michaël Dudok de Wit (NL/UK), Lizzy Hobbs (UK), Tim Allen (UK), JP Ahonen (FI), Samppa Kukkonen (FI), Peter Smith (DK), Inga Sætre, Yngvill Sve Flikke, Rune Spaans, Alex Dudok de Wit (UK), Simon Österhof (Se), Remo Caprino, Robin Jensen, Janne K. Hansen, Will Ashurst, Ieva Viese, Line Lockert, Vassilis Kroustallis, Oda Barh, Aksel Kielland og Truls Foss.

I tillegg ble følgende filmskapere presentert i forskjellige ”Meet the filmmakers” seanser: Kristian Pederdsen, Bjørn Sortland, Nils Johan Lund, Jöns Mellgren (Se), Dominyka Adomaityté (Lit), Vykintas Labanauskas (Lit), Gísli Darri Halldórsson (Isl), Jacob Stålhammer (Se), Anita Killi, Yaprak Morali, Sofie Edvardson (Se), Gunhild  Enger, Malin Erixon (Se), Kaspar Janics (Est), Star Bazancir(Tys/ Se), Anu-Laura Tuttelberg (Est), Niina Suominen (Fin) og Riho Unt (Est).


Seminarer og presentasjoner

 Fredrikstad Animation Festival er internasjonalt anerkjent for sine seminarer med topp internasjonale aktører fra animasjonscenen. I forbindelse med koronautbruddet i 2020, var det sterke reiserestriksjoner som vanskeligjorde å presentere filmskapere fra andre land i festivalprogrammet. Gjennom live-streaminger og audiovisuelle produksjoner i utlandet evnet man å presenter et seminarprogram som ikke stod tilbake for tidligere års programmer. For Masterclassene leide festivalen et eget studio i London hvor animasjonsekspert og journalist Alex Dudok de Wit (Cartoonbrew.com) intervjuet tre forskjellige filmskapere med en tilsammen bred tilnærming til animasjonens verden. Sendingene ble både sendt live i en av salene på Fredrikstad Kino og på festivalens digitale plattform.


Alex Dudok de Wit i samtale med filmskaperne Michäel Didok de Wit og Lizzy Hobbs i studio i London

FAF-Masterclass: Michaël Dudok de Wit

Fredag 23. Oktober kl. 10:30
Deltagere fysisk: 61
Digitale stream: 37

Oscarvinner for beste animert kortfilm og mesterregissøren Michaäel Dudok de Wit presenterte i sin masterclass frem arbeidet han har gjort gjennom mange år som regissør, animatør og illustratør inkludert utviklingen av hans Oscar-nominerte langfilm The Red Turtle, som ble produsert av det legendariske japanske animasjonsstudioet Studio Ghibli.

FAF-Masterclass: Lizzy Hobbs

Fredag 23. Oktober kl 11:15
Deltagere fysisk: 61
Digitale stream: 37

Kortfilmskaper Lizzy Hobbs, er en eksperimentell filmskaper som gjennom sin unike stil, forteller overaskende historier. Med hennes analoge teknikker, byr filmene hennes på et kreativt og fritt kunstnerisk syn på alt fra historiske hendelser til mytiske fortellinger. I Masterclassen diskuterte hun tilnærmingen hun har for å lage filmene og viste hvordan hun går frem for å skape sitt unike uttrykk.

FAF-Masterclass: Tim Allen

Fredag 23. Oktober kl. 12:00
Deltagere fysisk: 50
Digitale stream: 37

Tim Allen har over 20 års erfaring som stop-motion animatør hvor han har jobbet med store langfilmproduksjoner over hele verden. Filmene han har vært involvert i inkluderer langfilmer som Wes Andersons Isle of Dog og Tim Burtons Frankenweenie. I sin masterclass som ble sendt fra London, fortalte han om hvordan han som animatør tar i mot regi, når han skal skape liv i dukkene i de produksjonene han er en del av. Allen viste frem forskjellige klipp av animasjoner han har gjort, og analyserte hvordan han går frem som animatør.

New Nordic Animation

Fredag 23. Oktober kl. 15:00
Deltagere fysisk: 73
Digitale streams: 20

Et av animasjonsfestivalens hovedmål er å øke bevisstheten om hva som skjer i nordisk –baltiske område innen animasjonsfilmens verden, og dermed øke utvekslingen av erfaring og samarbeid i Nord-Europa. Hvert år inviterer festivalen studioer og filmskapere fra de nordiske landene til å presentere seg og sitt arbeid i et forum kalt New Nordic Animation. I 2020 utgaven av forumet presenterte regissør Yngvill Sve Flikke og animatør og tegneserieskaper Inga Sætre arbeidet de gjør med hybridfilmen Ninjababy, som er basert på tegneserieromanen Fallteknikk av sistnevnte. Simen Österhof produsent og manusforfatter i det svenske animasjonsstudioet Soja presenterte deres arbeider inkludert den prisvinnende filmen Top 3, som vant Fredrikstad Animation Festival første langfilmpris i 2019. Seansen ble avsluttet med en studiopresentasjon av det danske studioet Tumblehead. De to sistnevnte studiopresentasjonene var forhånds innspilt og sendt over nettet.

Anidox workshop og presentasjon

Torsdag 22. Oktober kl. 18:15
Deltagere fysisk: 30
Digitale streams: 14

Anidox er en kreativ plattform for utvikling og produksjon av animert dokumentarprosjekter basert i Viborg i Danmark. Ved å samle internasjonale filmskapere og videreutvikle samarbeid mellom animatører og dokumentarister ønsker prosjektet å utvikle sjangeren for animerte dokumentarer. Fredrikstad Animation Festival har de siste to årene inngått partnerskap med ANIDOX om en workshop i forbindelse med festivalen. Med støtte fra Viken Filmsenter deltok seks nye prosjekter innen animasjon, dokumentar og vr på et to dagers workshop, med en påfølgende Pitch presentasjon under åpningsdagen for festivalen. Prosjektene som ble presentert og var en del av workshopen var:

Adil – Regi: Julian Vargas
Gjemte Spor – Regi: Eirin Handegård og Gitte Ous
The Mind is Lonely Place – Regi: Eva Dam-Hein og Wenche Helleskås
The Wolf and the Lamb – Regi: Jennifer Varino
Finding Frida – Regi: Hilde K- Kjøs
Sick Child – Regi: Ellen Lande

Eva Gam-Hein og Wenche Helleskås presenterer sitt prosjekt The Mind is a Lonely Place.

Meet the Filmmakers

Torsdag 22. Oktober kl. 17:30, Fredag 23. Oktober kl. 18:00, Lørdag 24. Oktober kl 18:00

Tre Q&A seanser med filmskaperne som hadde filmer i festivalens konkurranseprogram for nordisk-baltisk animert kort- og langfilm. Seansene fulgte de første visningen av de forskjellige programmene. Seansene ble ledet av Cecilie Stranger-Thorsen (Young Audience), Tonje Skar Reisersen (short film) og Anders Narverud Moen (feature films). Filmskapere som var fra hindret å delta fysisk, deltok over videolink.

Meet the Distributors

Fredag 23. Oktober
Digitale stream: 17

I en videokonferanse som ble streamet til festivalens digitale plattform, modererte festivalleder Anders Narverud Moen en samtale med sentrale distributører fra europeiske animasjonsscenen. Marcin Lucjaz fra New Europe Film Sale og Nicolas Schmerkin fra Autor de Minute ble presenter for den norske animasjonsbransjen, hvor de snakket om hvordan de jobber med distribusjon av animert kortfilm på det internasjonale markedet.  

Educational: Belzebubs & Knutsen og Ludvigsen 2

Torsdag 22. Oktober kl. 12:00
Deltagere fysisk: 112
Digitale streams: 28

Fredrikstad har siden 2012 hatt et sterkt fokus på unge gjennom flere tiltak rettet mot publikumsgruppen. På grunn av koronasituasjonen var tiltakene redusert i 2020 da de ikke kunne la seg gjennomføre på grunn av smittevernstiltak. Men et av de tiltakene som kunne gjennomføres var er et seminar for videregående skole, hvor filmskapere innen animasjon holder foredrag for elever. I seminaret holdt de finske skaperne av Tv-serien Belzebubs en ”Work in progress” presentasjon av den kommende Tv-serien basert på tegneserien med samme navn. Regissør Samppa Kukkonen og serieskaper JP Ahonen holdt seminaret over videolink fra dere studio i Helsinki i Finland. Tilstede i Fredrikstad var en av to regissører for den siste filmen om Knutsen og Ludvigsen, Rune Spaans for å fortelle om prosessen med å lage publikumssuksessen Knutens og Ludvigsen 2: Det store Dyret.

Workshop for unge talenter

Lørdag 24. Oktober og Søndag 25. Oktober
Antall deltagere: 10

Et annet tiltak for unge er et workshop som festivalen holder for unge, som viser særlig interesse for animasjonsfilm og medieproduksjon. I samarbeid med Amandusfestivalen og Mediverksted E6, setter animasjonsfestivalen sammen et workshop med formål om å utvikle unge talenter sine evner i animasjon, eller andre relaterte disipliner som animasjonsfilm benytter seg av. Som leder for workshopen var den anerkjente illustratøren og art director Gina Thorstensen, som har hatt en sterk internasjonale karriere innen animasjonsfilm. Hun var sentral i designteamet for den prisbelønnede langfilmen Morna’s Fantastic Tale og har regi på flere musikkvideoer blant annet for den australske artisten Gotye. I workshopen fokuserte Thorstensen på den kreative fasen bak design i animasjonsfilmen og hvordan man kreativt jobber med filmens kunstneriske utrykk. Gina ga også innføring i forskjellige teknikker innen illustrasjon og animasjon.


BARNE, FAMILIE OG ÅPNING

Åpning

Torsdag 22. Oktober kl 21:00

I forbindelse med visning av festivalens åpningsfilm My Favorite War av Ilze Burkovska Jacobsen ble det holdt en kort åpningseremoni på Fredrikstad Kino, med åpningstale av den Latviske ambassadøren Judite Dobele.

Videoinstallasjon av Hvalhai-film

Torsdag 22. – Søndag 25. Oktober

I kinofoajeen installerte festivalen i samarbeid med produksjonsselskapet Fabelfjord og produsent av projektorer Barco, en gulvprosjektering av Kristin Günther sin filminstallasjon Hvalhaien, som lar publikum og særlig barn kan interagere med filmens handling og tematikk. Filmen er ment for isprosjektering men på grunn av manglende finansiering og feil årstid var det ikke mulig å få til isbane i kinofoajeen.

Familiedag

Søndag 25. Oktober

Siste festivaldag var dedikert barnefamilier med et tilpasset program med familiefilmer på programmet. Det ble også holdt diverse tiltak tilpasset publikumsgruppen, for å spre gleden om animasjonsfilmen. I kinofoajeen holdt det animasjons- og zoetropeverksted arrangert av festivalens samarbeidspartnere E6 – Østfold Mediverksted og barnekulturhuset Qlthus. Kinoprogramet bestod også en førpremiere av den norske filmen Jul på Kutoppen og den irske animasjonsfilmen Wolfwalkers. Også i forbindelse med visningen av Jul på Kutoppen var det sang og danseshow med karakterer fra filmen. Familiedagen er det viktigste tiltaket som festivalen gjør for ovenfor barnefamiliene og filmene som vises har god oppslutning. Aktivitetene var noe begrenset på grunn av smittevernhensyn.

faf