Fredrikstad Animation Festival 2021 - Fredrikstad Animation Festival

Fredrikstad Animation Festival 2021

  • 130 filmer vist i 13 programmer
  • Største billett- og pass-salg i festivalens historie
  • 5000 besøkende publikum på festivalens visninger og arrangementer
  • Arrangementer presentert på 8 kulturarenaer over hele Fredrikstad
  • 30 foredragsholdere presentert i 11 seminarprogramposter
  • Videreføring av festivalens digitale strømmetjeneste

Fredrikstad Animation Festival 2021 ble arrangert fra 21. til 24. oktober, med Fredrikstad Kino som hovedarena. Også TÆPS, hoi polloi, Gamlebyen Kino, Gamlebyen Kulturhus, Fredrikstad bibliotek og Klubselskapet Phønix ble benyttet som arenaer for visninger og arrangementer.

Fredrikstad Animation Festival 2021 er tidenes animasjon- og filmfestival arrangert i Fredrikstad, med 35% økning i publikumsoppslutning fra 2019, større program og opptil 100 filmskapere tilstede presentert enten med film i programmet eller som offisielle gjester. Festivalen hadde også et utvidet samarbeid med flere næringslivs- og kulturaktører i Fredrikstad.


Publikum

  • Antall publikum (totalt): 4922
  • Antall publikum – festival: 4074
  • Antall publikum – digital: 591
  • Antall publikum – arrangementer utenom festival: 257
  • Antall solgte pass: 261
  • Antall gratis pass: 180
  • Antall solgte enkeltbilletter: 320
  • Antall skolebilletter: 850

Fredrikstad Animation Festival har hatt en betydelig vekst de siste årene, med 2021 som rekordår. Festivalens utvikling av digitale plattformer har bidratt til at festivalen har kunnet holde på et publikum gjennom Corona-pandemien.

Festivalen har et godt grep om salg av festivalpass, som har økt vesentlig de siste årene. Enkeltbillettsalget var i 2021 nedadgående da man opplevede svikt i oppslutningen om familiedagen som tradisjonelt har vært det viktigste tiltaket ovenfor et lokalt publikum.


Program

  • 91 kortfilmer, 36 oppdragsfilmer og 4 langfilmer ble vist i løpet av festivalen.
  • 90% av filmutvalget var tilgjengelig for publikum på festivalens digitale plattform.
  • ­4 animerte VR verk var også en del av det offisielle festivalprogrammet.
  • 51 filmskapere, filmvitere og artister ble presentert i festivalens seminarer, arrangementer og møte med filmskapere.
  • 50% av filmene som ble presenter i festivalens kortfilmprogrammer hadde kvinnelig regissør. Kjønnsfordelingen er også lik i festivalens seminarprogram.

Festivalprogrammet for 2021 utgaven av Fredrikstad Animation Festival bød på et rekordstort antall filmer, seminarer og foredragsholdere, samtidig som festivalen hadde alternative formidlingsopplegg som animert konsert, møte med filmskapere og klubbnatt. Festivalen gir gjennom sitt unike program et innblikk i hvor animasjonsfilmen står i dag både på vår hjemlige scene, internasjonalt og på den nordiske arenaen. Festivalens program kunne både oppleves fysisk og digitalt.


Nordisk-baltisk konkurranseprogram

Fredrikstad Animation Festival presenterer hvert år et eget konkurranseprogram for nordisk-baltisk animert film, som er unik i festivalfloraen både nasjonalt og internasjonalt. Konkurranseprogrammet for kortfilm er blitt avholdt siden 1997 og i 2021 er det tredje året at langfilm er en del av konkurranseprogrammet. 16 kortfilmer, seks barnefilmer, 17 studentfilmer, 36 oppdragsfilmer og fire langfilmer kjempet om prisene som ble delt ut under en prisutdeling på Phønix lørdag 23. oktober.

Vinnere nordisk-baltisk konkurranseprogram for animert film

Grand Prix

konkurranseprogram for animert kortfilm

A Most Exquisite man

Regi: Jonas Taul
Estland, 2021

Juryens begrunnelse: Med sine fredelige bilder klarer filmen å bygge opp sitt eget univers på en delikat måte, og får seeren til å komme med indirekte, men uunngåelige spørsmål om meningen med livet.
Stedet er ikke et sted, men et mentalt forslag. Hvitt er ikke bare hvitt, og svart er ikke bare svart, men de er fulle av muligheter som bidrar til isolasjonen av karakteren som danner hans indre verden og åpner filmrommet for utsøkte muligheter.


Beste Nordisk-Baltisk Langfilm

konkurranseprogram for animert langfilm

FLEE

Regi: Jonas Poher Rasmussen
Danmark, Norge, 2021

Juryens begrunnelse: Flukt klarer på en usentimental måte å fortelle om de følelsesmessige kostnadene å flykte fra hjemlandet. Den viser oss skjønnheten i kjærligheten mellom en gutt og hans familie, men også oppvåkningen av en ung gutts seksualitet. Vi blir tatt med på reisen hvor en voksen mann forteller sine innerste hemmeligheter og følelser. Filmen rørte oss dypt! Den fine kraftfulle animasjonen, geniale historiefortellingen; med bruk av musikk, vakker design og dristig blanding av teknikker gjør dette til en virkelig vakker og viktig film.


Beste Nordisk-Baltisk Kortfilm

konkurranseprogram for animert kortfilm

The Landing

Regi: Kaisa Penttilä
Finland, 2021

 Juryens begrunnelse: Filmens slående kombinasjon av humor og hardhet portretterer vakkert, vårt samfunn sin store frykt og dømmekraft for det ukjente, og den umiddelbare nødvendigheten av å merke og tilpasse det ukjente til våre behov og forståelse.


Beste Nordisk-Baltisk Oppdragsfilm

konkurranseprogram for animert oppdragsfilm

Hjelp! Vi har en blind pasient

Regi: Robin Jensen
Norge, 2021

Juryens begrunnelse: I et veldig mangfoldig utvalg av animasjonssjangere, stiler og teknikker, alt fra musikkvideoer, informasjonsfilmer, trailere og reklamer, har juryen valgt en film som bruker en tradisjonell animasjonsteknikk på en vellykket måte. Filmen skildrer et seriøst tema på en varm og humoristisk måte. Filmen bruker hverdagslige situasjoner for å gjøre emnet til noe absurd unikt mens de bruker animasjonens fulle potensial som en kunstform.
Uttrykket og tonen i filmen oppmuntrer til latter samtidig som den respekterer temaet. Fantastisk arbeid.


Publikumsprisen

konkurranseprogram for animert kortfilm

Night of the Living Dread

Regi: Ida Melum
England, 2020

Filmen ble stemt frem av festivalens publikum


Beste Nordisk-Baltiske Studentfillm

konkurranseprogram for animert studentfilm

Favorittdatter

Regi: Susi Haaning
Danmark, 2020

Juryens begrunnelse: Denne bemerkelsesverdig finstemte filmen klarte å røre oss dypt med et poetisk bildespråk, stødig historiefortelling og en sterk følelsesmessig påvirkning. Det gjøres en imponerende jobb med å fange hvordan det er å ha en psykisk syk forelder, noe som noen ganger betyr at foreldre- og barnerollene er omvendt, i dette tilfellet en kjær far og hans favorittdatter (kalt Terminator).


Beste Nordisk-Baltiske Barnefilm

konkurranseprogram for animert kortfilm

Matilda and the Spare Head

Regi: Ignas Meilūnas
Litauen, 2021

Juryens begrunnelse: Årets beste barnefilm har veldig bra teknikk. Den er veldig «smooth». Det funker ikke å kjøpe et ekstra hode, man trenger ikke lære alt.

Barnejuryen ga også hederlig omtale til The Landing (regi: Kaisa Penttilä).


Andre filmprogrammer

Best of International 1 & 2

To programmer med tilsammen 14 filmer med høydepunkter fra den internasjonale animasjonsscenen. Filmene viste et vidt spekter av forskjellige teknikker innen animasjon og 50% av filmene hadde kvinnelig regissør.

Abstraction at hoi polloi

Åtte non-narrative filmer ble vist i samarbeid med utestedet hoi polloi. Filmprogrammet var dedikert filmer som har en mer abstrakt tilnærming, hvor filmskaperne gjennom kunstneriske uttrykk skaper unike filmverk.

Midnight Madness på TÆPS

Åtte kortfilmer passende for de sene nattetimer på utestedet TÆPS i Fredrikstad. Filmene har ofte en humoristisk eller sjokkerende tematikk og er en del av festivalens samarbeid med næringslivet om å skape andre fora for visning av animerte kortfilm.

Animated Scienes

Åtte kortfilmer satt sammen til et program, som en del av symposium om animasjon og vitenskap. Formålet med programmet er å vise gode eksempler på hvordan animasjon kan visualisere avansert (og ofte abstrakt) vitenskap.

Signinficant: The Animation Workshop

I forbindelse med kåring av årets Lifetime Achivement Award, til danske Morten Thorning, ble et utvalg av de viktigste kortfilmene som er produsert ved The Animation Workshop, vist på en utekino i Gamlebyen i Fredrikstad. Thorning som har vært sentral i oppbygning av skolen som har hatt stor betydning for den danske og europeiske animasjonsscenen de siste tiårene.

Barnehagevisning

Gratis visning av fire filmer egnet for de minst av oss.

Animert på TÆPS

Festivalen arrangerte også to visninger i løpet av høsten 2021 på TÆPS med animerte kortfilmer.  

Animert på SALT

Tre visninger av animerte kortfilmer på Kulturhuben SALT i Oslo, ble arrangert i løpet av 2021, utenom festivalperioden.

Barnehagebarn kritt-tegner i gågaten utenfor Fredrikstad Kino.

Gjester

Hvert år presenterer Fredrikstad Animation Festival anerkjente filmskapere og filmvitere i festivalens program, både som jurymedlemmer, seminargjester og i arrangementer som Meet the Filmmakers. Årets hedersgjest var danske Morten Thorning som også mottok festivalens Lifetime Achivement Award. Han ble hedret for sin innsats for den nordiske animasjonsbransje gjennom arbeidet han har gjort med etableringen og utviklingen av animasjonsskolen The Animation Workshop i Viborg, Danmark.

Offisielle gjester, juryer og foredragsholdere som var tilstede under festivalen fra 21. til 24. oktober var: Morten Thorning (Dk), Lizete Upìte (Lat), Ellie Land (UK), Samantha Moore (UK), Claus Toksvig Kjaer (Dk), Karin Vandenrydt (Be), Jala Maghout (Tys, Syria), Uri Kranot (Dk), Eirik Heggen, Kana Tankosa Nikolic (Dk), Kaisa Penttilä (Fin), Bee Grandinetti (Bra), Celia Kaspar (Tys), Christopher Ebeling (NZ), Gina Thorstensen, Lasse Person (Se), Margrethe Danielsen, Mats Grorud, Oda Bahr, Philip Lazebnik (US), Rasmus Sivertsen, Søren Fleng (Dk), Anna Mantzaris (Se), Andreas E. Lund, Death By Unga Bunga, August Vlden Skarra, Frederick Howard, Bjørn Morten Nerland, Joseph Langdon, Karla Von Bengtson (Dk) og Hilde K. Kjøs.

Følgende foredragsholdere holdt digitale seminarer: Abigail Addison (Uk), Don Hahn (US), Emma de Swaef (Be), Marc James Roels(Be), Matthew Luhn (US), Niki Lindroth Von Bahr (Se), Paloma Baez (Port) og Serge Mostowy (Uk).

Morten Thorning mottar Lifetime Achivement Award av styreleder Trine Vallevik Håbjørg.

Seminarer og foredrag

Fredrikstad Animation Festival jobbet aktivt med andre institusjoner og organisasjoner innen film og animasjon, for å utvide festivalens seminardel og videreutvikle festivalen. Under paraplyen FAF-Masterclass presenterer festivalen en foredragsrekke rettet mot animasjonsbransjen som helhet, hvor inspirerende filmskapere og animatører deler sine kunnskaper med festivalens bransjepublikum. Symposiumet har et mer akademisk tilsnitt og Production Day er mer spesifikk rettet mot produksjon og produsentrollen. New Nordic Animation er et utstillingsvindu for en felles nordisk animasjonsscene og viser hva som foregår av prosjekter i hele Norden.

FAF-Masterclass: Chris Ebeling
Fredag 22.10 kl. 10.00
Deltagere fysisk: 105
Digitale digitalt: 49

Chris Ebeling er animatør, digital kunstner og pedagog, med flere års bransjeerfaring innenfor spillefilm, animasjon, VFX, spill, TV og fremvoksende teknologiproduksjon. Under hans seminar var fokuset; «Hva Blokkjede-teknologi betyr for spill». Han gikk gjennom hva en NFT (Non Fungable Token) er, og hvordan blokkjede kan brukes på nye måter, for innholdsprodusenter.

FAF-Masterclass: Bee Gardnietti
Fredag 22.10 kl. 11:00
Deltagere fysisk: 119
Deltagere digitalt: 49

Bee Grandinetti er animasjonsregissør, designer og animatør. Hun har lang erfaring med å lage 2D-figurer fulle av personlighet og varme. På dette seminaret vil hun fortelle oss om prosessen og opplevelsen hun har i den kommersielle siden av bransjen. Hun delte sin kunnskap med å utvikle prosjekter for store og små kunder, og vil gi oss innsikt i hvordan hennes tilnærming utviklet seg gjennom årene.

FAF Masterclass: Morten Thorning
Fredag 22.10 kl. 14:30
Deltagere fysisk: 148
Deltagere digitalt: 29

Hedersgjest Morten Thorning har utrettet mye i karrieren, men mest merkbart skapte han utdanningsprogrammer som revitaliserte den danske og nordiske animasjonsindustrien gjennom skolen The Animation Workshop. I seminaret Morten Thorning holdt under animasjonsfestivalen snakket han både om den kunstneriske og kommersielle siden ved å utvikle en animasjonsskole og dyrke animasjonsscenen i det lille produksjonslandet Danmark.

FAF-Masterclass: Uri Kranot
Fredag 22.10 kl. 15:30
Deltagere fysisk: 123
Deltagere digitalt: 23

Uri Kranot og hans partner Michelle Kranot sitt arbeid har utvidet seg utover den tradisjonelle animasjonen. Kunsten deres strekker seg over i eksperimentelle sjangere og ukjente medier, og smelter håndlagde bilder og nye teknologier inn i samtidens opplevelser. I foredraget Uri Kranot holdt under Fredrikstad Animation Festival, delte Uri Kranot sine erfaringer med imersive historiefortellinger med publikum.

Symposium: Animated Science
Torsdag 21.10 kl. 15:30
Deltagere fysisk: 58
Deltagere digitalt: 30

I samarbeid med Høgskolen i Volda, ble det avholdt et symposium under Fredrikstad Animation Festival 2021. Symposiet har som formål å heve den akademiske tilnærmingen for animasjonsfilm i Norge, og ble første gang avholdt i 2020. Symposiet var dedikert bruk av animasjon for å beskrive og illustrere avansert vitenskap. Årets paneldeltagere var kortfilmskapere og professor ved Royal Academy of Arts i London, Samatha Moore, kortfilmskaper og senior foreleser i animasjon Ellie Land, produsent Abigaill Addison og senior forsker i fysikk og mikrobiologi Serge Mostowy som alle har erfaring med å lage filmer som forklarer avansert forskning.

Panelsamtale etter Symposium under Fredrikstad Animation Festival.

New Nordic Animation
Lørdag 23.10 kl. 11:00
Deltagere fysisk: 92
Deltagere digitalt: 28

New Nordic Animation er et samarbeid mellom ulike foreninger for animasjon i de forskjellige nordiske landene og har som formål å være et utstillingsvindu for nordisk animasjon og vise frem nye prosjekter. 2021 utgaven av forumet var delt i to hvor del én presenterte forskjellige filmskapere fra Sverige, Finland og Danmark, mens del to tok for seg nye animerte VR prosjekter i Norge.

Fra Finland presenterer filmskaper Kaisa Penttilä arbeidet hun er i gang med i sin kommende langfilm Bear Park, produsent Søren Fleng fra Danmark presenterte sitt produksjonsselskap HappyFlyfish og produksjonene de har jobbet med de siste årene, og fra Sverige fortalte Lasse Person om sin karriere som uavhengig animatør og filmskaper. I delen om nye norske VR produksjoner presenterte Gina Thorstensen arbeidet om sitt kommende prosjekt Kabaret, mens August Volden Skarra fortalte om de tekniske utviklingene han gjorde i forbindelse med sitt stop-motion VR-prosjekt Et møte mellom Ibsen og Munch. Seansen ble avsluttet av Bjørn Morten Nerland og Hilde Kjøs som fortalte om Stargate studio og arbeidet de gjør med det kommende prosjektet Finding Frida.

Animation Production Day – Animasjonskonvent
Lørdag 23.10 kl. 14:00
Deltagere fysisk: 135
Deltagere digital: 21

I samarbeid med Virke Produsentforening og Kool Production, arrangerte festivalen et animasjonskonvent, med fokus på de kreative sidene ved produksjon av animasjonsfilm. Konventet var delt i tre deler og presenterte syv foredragsholdere.

Del én hadde fokus på produksjoner i Norge og samproduksjoner med større produksjonsmiljøer. Regissør Rasmus Sivertsen presenterte sin kommende langfilm Helt Super, som han og animasjonsstudioet Qvisten Animation er i produksjon med, og produsent Tonje Skar Reiersen holdt en presentasjon om animasjonsstudioet Mikrofilm sin kommende langfilm Titina. Den danske produsenten Claus Toksvig Kjaer ga en innsikt i hvordan han og produksjonsselskapet hans Nørlum utvikler samarbeidsprosjekter med andre land, og Frederick Howard fra Storm Film snakket om sine erfaringer med å samarbeide med større amerikanske studioer.

Del to og tre presenterte tre foredragsholdere med erfaring fra den amerikanske animasjonsscenen. Philip LaZebnik er en erfaren manusforfatter og har arbeidet med både produksjoner i Hollywood og i Europa, inkludert filmer som Pocahontas og The Prince of Egypt. I sitt foredrag fokuserte han på manusprosessen som utgangspunkt for kreativ filmproduksjon og hvordan gå frem for å skape gode manus for animasjonsfilm.

På videolink deltok Disney-produsent Don Han og filmskaper Matthew Luhn som har jobbet for Pixar og TV-serien The Simpson. De delte med det norske produksjonsmiljøet erfaringer de har med store Hollywood produksjoner og viktigheten av å søke kreative løsninger for historiefortellingen i animasjonsfilm.


Digital festival

For å sikre formidlingen av filmprogrammet og seminarene i Corona-pandemien utviklet Fredrikstad Animation Festival i 2020 et digitalt tillegg, slik at festivalen kunne avholdes uavhengig av de gjeldene smittevernstiltakene. Tiltaket ble videreutviklet og fortsatte i 2021, hvor man bygget et eget streamingstudio i sal 3 på Fredrikstad Kino.

90 % av filmene som festivalen hadde i programmet og samtlige seminarer kunne oppleves på den digitale festivalplattformen. I tillegg holdt festivalen tre digitale seminarer i løpet av 2021 som en del av det digitale tilbudet. Seminarene ble tatt opp slik at publikum kunne se dem i etterkant:

Making of Wolfwalkers

Sammen med to andre Europeiske animasjonsfestivaler, Kaboom Animation Festival i Nederland og tsjekkiske Anifilm samarbeidet Fredrikstad Animation Festival om tre digitale seminarer om den Oscar nominerte animasjonsfilmen Wolfwalkers. I seminaret Fredrikstad Animation Festival var ansvarlig for holdt festivalleder Anders Narverud Moen, en Q&A seanse med sentrale medlemmer av teamet bak filmen, inkludert regissørene Tomm Moore og Ross Stewart.

WIP: The House

I et digitalt seminar i forbindelse med 2021 utgaven av Fredrikstsad Animation Festival, ble det holdt en Q&A seanse med de fire regissørene av den kommende Netflix serien The House, som vil bli lansert januar 2022. Regissørene som var med var Emma de Swaef, Marc James Roels, Niki Lindroth Von Bahr og Paloma Baeza.

Digital Q&A: NFB short

I en digital Q&A seanse i samarbeid med Kaboom Animation Festival, Anifilm og det kanadiske produksjonshuset National Film Board of Canada, presenterte fire kortfilmskapere som har produsert kortfilmer de siste årene sine tanker og ideer rundt det å skape unike animerte kortfilmer.


Barn og unge

Edufest: Gina Thorstensen & Anna Mantzaris
Torsdag 21.10 kl. 10:00
Deltagere fysisk: 198
Deltagere digital: 28

Edufest er to foredrag tilpasset aldersgruppen unge fra 16 år og oppover. Anna Mantzaris og Gina Thortensen er to erfarne animatører, visuelle kunstnere og filmskapere med hver sin unike stil. I foredragene de holdt fokuserte de på arbeidet de har gjort innen animasjonsfilm og hvordan de har bygget karrierene sine, for å inspirere unge til å kunne ta karrierevei innen animasjon og film.

Visning av workshopfilmer og prisutdeling for beste barnefilm
Lørdag 23.10 kl. 15:30
Antall publikummere: 10

I en uformell seremoni ble årets vinner av best nordisk-baltiske animerte barnefilm kåret på Fredrikstad Kino, av en lokal barnejury. I forbindelse med seremonien ble også en rekke filmer produsert ved E6 – Østfold medieverksted vist.

Portfolieseanse
Torsdag 21.10 kl. 17:00
Antall deltagere: 10

En portefolioseanse ble holdt på TÆPS, hvor studenter og unge animatører kunne delta og få deres arbeider vurdert av profesjonelle produsenter. I panelet satt Claus Toksvig Kjaer fra det danske produksjonsselskapet Nørlum og Christine Burmeister fra Københavnbaserte SunCreature Studio.

Familiedag
Søndag 24.10

Siste festivaldag var dedikert barnefamilier med et tilpasset program med barne- og familiefilmer. Også aktiviteter tilpasset målgruppen, som åpne animasjonsverksteder i regi av festivalens samarbeidspartnere E6 – Østfold medieverksted og Qlthus. Kinoprogrammet bestod blant annet av førpremiere med Mamma Mø – Finner hjem som festivalens hovedsponsor OBOS delte ut gratis billetter til.

Workshop for unge
Lørdag 23.10 & Søndag 24.10
Antall deltagere: 5

En to dagers workshop for unge ble holdt på E6 – Østfold medieverksted, med animatøren og filmskaperen Margrethe Danielsen. Workshopen er et resultat av samarbeid mellom Fredrikstad Animation Festival, Amandusfestivalen og E6. Deltagerne som var i alderen fra 16 til 20 år fikk kjennskap til grunnleggende teknikker for animasjon og fikk mulighet til å lage sine egne små filmsnutter. Tiltaket var støttet av Viken Ung.

Karakterworkshop: Celia Kaspar
Lørdag 23.10 kl. 11.00
Antall deltagere: 14

Celia Kaspar er en anerkjent illustratør og karakterdesigner, og var leder for designteamet på den siste My Little Pony-filmen som ble lansert høsten 2021. Hun holdt en workshop hvor barn i alderen 9 til 14 fikk mulighet til å lage sine egne karakterer. Arrangementet ble holdt på Fredrikstad bibliotek som var samarbeidspartner for workshopen.

Celia Kaspar instruerer workshopdeltagere på Fredrikstad Bibliotek.

Seremonier, møte med filmskapere og andre arrangementer

Åpningsseremoni
Torsdag 21.10 kl. 21:00
Antall publikummere: 121

I forbindelse med Norsk kinopremiere på den dansk-norske animerte dokumentarfilmen Flukt (regi: Jonas Poher Rasmussen) ble det holdt en kort seremoni i forkant av visningen. Under åpningen hadde kortfilmen Flames (regi: Marja Viitahuhta) sin festivalpremiere og den norske kortfilmen Frisørsalongen på Frydenlund (regi: Hanne Berkaak) verdenspremiere. Åpningstale ble holdt av avdelingsdirektør Julie Ova ved Norsk filminstitutt. Under åpningen ble også Morten Thorning hedret med festivalens Lifetime Achivement Award.

Animated Live: Death by UngaBunga
Fredag 22.10 kl. 21:00
Antall publikummer: 163

Animert konsert på Gamlebyen Kulturhus med rockebandet Death By Unga Bunga i samarbeid med animatør og illustratør Andreas E. Lund.

Quiz-o-rama
Torsdag 21.10 kl. 19:00

Som en del av festivalen holdt samarbeidspartnerne TÆPS en spesialutgave av sin tradisjonsrike torsdagsquiz med tilrettelagte spørsmål om film og animasjon.

Meet the Filmmakers
Fredag 22.10 kl. 19:30
Antall publikummere: 57

I en Q&A seanse på Gamlebyen Kulturhus fikk publikum et innblikk i prosessene med å lage filmene i konkurranseprogrammet for nordisk-baltisk animert kortfilm. Filmskapere som var tilstede med film i programmet og ble presentert i forskjellige møte med filmskapere seanser: Eirik Heggen, Uri Kranot (Dk), Kaisa Penttilä (Fin) Marja Viitahuhta (Fin), Martinus Klemet (Est), Anna Erlandson (Se), Hanne Berkaak, Jakob Borrits, Skov Sabra (Dk) og Carolina Sandvik (Se). Tilstedeværende filmskapere i konkurransekategoriene for langfilm og kortfilm fikk betalt hotellopphold under festivalen. Seansen ble ledet av journalist Oda Bahr som også satt i utvalgskomiteen for konkurranseprogrammet.

VR- Exhibited
Torsdag 21.10 – lørdag 23.10

Fire VR-verk var del av det offisielle programmet for Fredrikstad Animation Festival 2021. Festivalen lagde ulike installasjoner rundt verkene for å formidle verkene utover opplevelsen med VR-briller på grunn av brillenes begrensede distribusjon. Dessverre var det svikt i den tekniske gjennomføringen av prosjektet slik at det svært begrenset hvor mange som opplevde verkene. Prosjektet var også sterkt underfinansiert.

Prisutdeling og avslutningsfest
Lørdag 23.10 kl. 22:00

Prisutdelingen ble avholdt på Klubselskapet Phønix hvor vinnerfilmene ble kåret. I etterkant av prisutdelingen ble det avholdt en avslutningsfest i samarbeid med det lokale DJ-kollektive Klubbkollektivet.


Organisering og produksjon

Fredrikstad Animation Festival 2021 ble produsert av Norsk Animasjonsforum, med Anders Narverud Moen som festivalleder og daglig leder. Moen hadde ansvar for program, økonomi og produksjon av festivalen. Han er den eneste fast ansatte i festivalorganisasjonen. Som festivalprodusent var Clara Saetren ansatt i seks måneder fra mai til november, Jonas Saabel fungerte som ansvarlig for digital festival i en 20% stilling fra mai til og med desember. Johanne Larsen som er student ved Høgskolen i Østfold hadde praksis som en del av sin bachelor utdanning innen innovasjon og prosjektledelse og fungerte som kommunikasjonsassistent for festivalen.

Festivalstyre i Norsk animasjonsforum består av Trine Vallevik Håbjørg (leder), Søren Fleng, Yaprak Morali, Lise Fearnley, Johannes Hafrnor og Endre Eidså Larsen.

Festivalens teknikker var Mette Durban Andreassen og ansvarlig for videoproduksjonen av streamerne var Jonas Siro. Design er gjort ved Parabol Studio og festivaltrailer ble laget av James Martin ved TRY Motion. Katrin Caspar ved Polynor er ansvarlig for festivalens nettsider. Festivalen hadde utover dette 10 frivillige.

Festivalen hadde to programråd; en utvalgskomité for festivalens nordisk-baltiske konkurranseprogram, og et programråd som rådfører festivalens administrasjon i seminargjester og foredragsholdere. For å sikre kjønnsbalanse i festivalens program, har festivalen et prinsipp om også å ha kjønnsbalanse i festivalens programråd, blant annet slik sikrer man ulike perspektiver på animasjonsfilm. I utvalgskomiteen satt foruten festivalleder Anders Narverud Moen, filmskaper Eirin Handegaard og journalist Oda Bahr. Programrådet bestod av Yaprak Morali, Nina Bergström, Kim Holm og Sigurd Kristiansen.

For å sikre oppfølgingen av festivalens miljøplan og arbeidet med å bli en klimanøytral festival har Fredrikstad Animation Festival inngått samarbeid med Accend.no som er ansvarlig for klimaregnskapet for festivalen.

Dagens festivaladministrasjon er stabil og flere av medarbeiderne har vært med over flere år, som sikrer at festivalen har god vekst, med godt grep om formidling av animert film til sitt publikum. Festivalen har allikevel begrensede lønnsmidler som gjør at rekrutering er vanskelig og kan få konsekvenser for festivaladministrasjonen for fremtidige festivalutgaver.


Resultat og økonomi

Fredrikstad Animation Festival 2021 hadde den største publikumsoppslutning siden festivalen etablerte seg i Fredrikstad i 2000. Festivalen hadde også det mest omfattende programmet på mange år og inkluderte et rekordstort antall arrangementssteder. Festivalens aktivitetsnivå er på et ønsket nivå og samsvarer med festivalens ambisjon om å være den foretrukne festivalen for animasjon i Norden og en betydelig aktør på kulturscenen i Fredrikstad.

Så godt som alle visninger og arrangementer som var planlagt ble gjennomført i 2021 festivalutgaven, og festivalen er i god vekst. Allikevel var ikke gjennomføringen av enkelte arrangementer tilstrekkelig, på grunn av manglende mannskap og finansering av enkeltprosjekter. Det er særdeles viktig at festivalen sikrer en bemanning og finansering for gjennomføringen av enkeltarrangementer.

Selv om inntektene for 2021 utgaven av Fredrikstad Animation Festival var høyere enn normal, gikk festivalen på et underskudd som dekkes inn av Norsk Animasjonsforums egenkapital. Dette skyldes både en vanskelig planleggingshorisont i forbindelse med Coronapandemien og at programambisjonene var skrudd opp fra 2020. Også arbeidet med videreutviklingen av digital festival, gjøre festivalen klimanøytral og utvidelsen av antall festivalarenaer var med på å øke festivalens utgifter.

Festivalen opplever stabil finansiering fra de offentlige tilskuddsordninger for festivaler; Norsk filminstitutt, Viken fylke og Fredrikstad kommune, uten at det har vært en vesentlig økning de siste årene. Hovedsponsor OBOS valgte å øke sitt støttebeløp og festivalen inngikk samarbeid med flere aktører om programinnhold som også gjorde at finanseringen økte. Festivalens gode relasjon med animasjonsbransjen muliggjør mange prosjekter, gjennom egeninnsats fra studioer og enkeltpersoner i miljøet.


Samarbeidspartnere

Accend, Amandus – Lillehammer Internasjonale Studentfilmfestival, Animation Volda, The Animation Workshop, ANIS – Animasjonssammenslutningen, Blender Collective, Chow Burgers, Gran Domino, E6 – Østfold medieverksted, Frame by Frame, Fredrikstad bibliotek , Fredrikstad Kino, Fredrikstad kommune, Finnanimation, Grafill Animasjon, Gamlebyen Kino, Gamlebyen Kulturhus, hoi polloi, Høgskolen i Volda, Norsk filminstitutt, Norsk Folkehjelp – Fredrikstad , OBOS, Klubselskapet Phønix, Qulthus, Røverkaffe, SALT Art and Music, SAAVA, Saint Raw Sushi, Scandic City Hotel, Try Motion, TV Paint, TÆPS, Viken Filmsenter ,Viken Fylkeskommune, Villa Paradiso og Wex Hotel.

faf