Festivalen er i gang! - Fredrikstad Animation Festival

Festivalen er i gang!

I dag har tidenes animasjonsfestival i Fredrikstad! Når den 25. utgaven av Fredrikstad Animasjon Festival går av stabelen i dag, og frem til 24. oktober, og vi kan love dere et rekordstort program. Festivalen har aldri opplevd større passalg, med nærmere 400 akkrediterte. Torsdag åpner festivalen på Fredrikstad Kino, med hele tre filmpremierer hvor hovedattraksjonen er kinopremiere på den dansk-norske animerte dokumentaren FLUKT (regi: Jonas Poher Rassmussen).

Åpningsseremoni
Åpningsfilmen er den norske premieren på den dansk-norske spillefilmen FLUKT regissert av Jonas Poher Rasmussen. FLUKT forteller den ekstraordinære sanne historien om en mann, Amin, på randen av ekteskap som tvinger ham til å avsløre sin skjulte fortid for første gang. Fortiden omhandler å flykte fra landet sitt.

Verdenspremieren Frisørsalongen på Frydenlund er den nyeste kortfilmen, fra det Oscar-vinnende norske studioet, Mikrofilm, regissert av Hanne Berkaak. Denne blir vist som film nummer to, hvor vi får følge 17 år gamle Anna mens livet hennes blir satt på vent – akkurat når det skal begynne. Kortfilmen er basert på sanne historier fra andre verdenskrig.

Til slutt vil den finske kortfilmen Flames regissert av Maja Viitahuhta, ha festivalpremiere under åpningsseremonien. Flames er roten til menneskelig kultur, som et verktøy og som et sted for sosiale sammenkomster og historiefortelling. Joiken og det visuelle materialet i videoen er basert på dens symbolikk og kraft.

Kjøp billetter til åpningsseremonien her.

Etter åpningen ønsker TÆPS og hoi polloi festivalpublikum velkommen til sine barer.

Masterclasses
Fredag vil bestå av blant annet fire spektakulære seminarer. Foredragsholderne er Chris Ebeling, Bee Grandinetti, Morten Thorning og Uri Kranot.

Chris Ebeling er animatør, digital kunstner og pedagog, med flere års bransjeerfaring innenfor spillefilm, animasjon, Vfx, spill, TV og fremvoksende teknologiproduksjon. Under hans seminar vil fokuset være på temaet; «Hva Blokkjede -teknologi betyr for spill.» Han vil diskutere hva en NFT er, og hvordan blokkjede kan brukes på nye måter. Kjøp billetter her.

Bee Grandinetti er animasjonsregissør, designer og animatør. Hun har lang erfaring med å lage 2D -figurer fulle av personlighet og varme. På dette seminaret vil hun fortelle oss om prosessen og opplevelsen hun har i den kommersielle siden av bransjen. Hun vil dele sin kunnskap med å utvikle prosjekter for store og små kunder, og vil gi oss innsikt i hvordan hennes tilnærming utviklet seg gjennom årene. Kjøp billetter her.

Hedersgjest Morten Thorning har utrettet mye i karrieren, men mest merkbart skapte han utdanningsprogrammer som revitaliserte den danske og nordiske animasjonsindustrien. På dette seminaret vil Morten Thorning dekke både den kunstneriske og kommersielle siden ved å utvikle en animasjonsskole og dyrke animasjonsscenen i det lille produksjonslandet Danmark. Kjøp billetter her.

Uri Kranot og hans partner Michelle Kranot sitt arbeid har utvidet seg utover det tradisjonelle. Kunsten deres strekker seg over eksperimentelle sjangere og ukjente medier, og smelter håndlagde bilder og nye teknologier inn i samtidens opplevelser. I dette foredraget vil Uri diskutere sine erfaringer med oppslukende historiefortelling. Kjøp billetter her.

Nordisk-baltisk kortfilmprogram
Etter rekordstor påmelding er nå konkurranseprogrammet for Nordisk-baltisk animert kortfilm til Fredrikstad Animasjon Festival endelig klart. Pre-selection juryen som bestod av festivalleder Anders Narverud Moen, animatør og filmskaper Eirin Handegaard og journalist og kritiker Oda Bhar hadde en vanskelig oppgave med å velge ut de beste filmene som vil bli vist under Fredrikstad Animasjon Festival. Hele 73 filmer vil bli vist i de fire konkurranseprogrammene for kortfilm, studentfilm, oppdragsfilm og barnefilm. Filmene representerer de fleste teknikker, og alle land i Norden og Baltikum er representert. I hovedprogrammet for Nordisk animert kortfilm har 10 av 16 filmer kvinnelig regissør. Kjøp billetter her, her, her, her og her. 

faf