Golden Gunnar Vinnere 2017

11/01/2018

På Fredrikstad Animation Festivals tredje dag er vi glade for å kunne annonsere vinnerne av Golden Gunnar 2017.

 

GRAND PRIX

Vi kan aldri kjenne ensomheten til en fisk, men takket være animasjon kan en fisk gi utrykk for sine dype lengsler gjennom sang. Det kan også, som i denne strålende musikalske, påpeke latterligheten i oss selv.

Denne filmen er svært levende, atmosfærisk og dirrende takket være den taktile kvaliteten til de syngende og dansende dyrene, den velutviklede, solide verden de bebor, den vakre musikken og den bevisste rytmen. Fiskens uhyggelige øyne ser ikke bare på deg, de berører deg. Og de hårete apekatter kunne, hvis de ville, hoppe ut av rammen, mot oss, og trekke en ekte røverstrek.

I sin musikalske form finner denne filmen en utmerket balanse mellom å trekke oss inn i en tragisk verden og humoristisk distansere oss fra denne verden. Det siste sporingsbildet oppsummerer denne kvaliteten, sakte beveger oss inn i universet, samtidig som vi lar oss empati med de merkelige skapningene i denne markedsplassen uten kunder.

Vinneren av Grand Prix goes to THE BURDEN av Niki Lindroth von Bahr.

 

HEDERLIG OMTALE BESTE KORTFILM

Filmens estetikk er like striks og kjølig som kråkene. Dens synspunkt fratar oss en synsvidde. Ingenting skjer. Kanskje er filmen i slekt med Hitchcock, ikke hovedsakelig på grunn av dets fugler, men på grunn av måtene som den leker med blikket vårt og tematiserer voyerisme og mange andre ting knyttet til det å se og syn, så viktig i film. Det er en film som på en måte synes å latterliggjøre oss som tilskuere.

Fordi dette er gjort på en så flott måte, vil vi gjerne gi hederlig omtale til NOTHING HAPPENS av Uri and Michelle Kranot.

 

BESTE KORTFILM

Vinneren av denne kategorien viste oss en unik tilnærmelse til å håndtere sorg og tap. Sett i en episk utformet verden fikk vi glimt inn i en spennende alternativ virkelighet som vi fullt ut trodde på og ønsket å være en del av. Et jævla fint eksempel på interessant filmfremstilling.

Vinneren av beste kortfilm er AMALIMBO av Juan Pablo Libossart.

 

HEDERLIG OMTALE BESTE STUDENTFILM

Denne filmen vant nesten studentprisen, og var en personlig favoritt til ett av våre jurymedlemmer. På under 5 minutter gjennomgår vi fødsel, død, og den plagefulle biten mellom de to. Den foruroligende karakterdesignen og uhyggelig timing forlot oss i en tilstand av eksistensiell fortvilelse, som satt igjen i margen og bakhodet hele festivalen. Livet er rart, og så er denne filmen. Vi syns den fortjener skryt i denne kategorien.

Hederlig omtale går til CREAM by Lena Ólafsdottir.

 

BESTE STUDENTFILM

Det er på et vis modig å vektlegge stillhet og passivitet i en animasjonsfilm. Denne animasjonen ga oss tre parallelle synspunkter, og gir dybde til det konvensjonelle bildet gjennom tre lag av uro, bruker filmen en delt skjermteknikk for å lede oppmerksomheten til det vi kan kalle tommerom (empty spaces), samt til en ensom menneskelig figur fanget i et mønster av inaktivitet.

De velkjente leilighetene, foruten noen meningsfylt aktivitet, er fylt med spenninger og avgir en urovekkende tristhet. Den voldelige og merkelige avslutningen kommer som en kraftig kontrast til den stille tonen i resten av filmen. Samtidig føles det som en naturlig konklusjon til følelsen av krypende skjebne som går gjennom hele filmen.

Som stil skaper stop-motion en følelse av ubevegelighet i bevegelse, og tittelen får oss til å erindre en formulering fra Albert Camuses The Myth of Sisyphos, den frembringer følelsen an en utmattende hverdagsrutine og dager som går oss forbi – forbi “som en pakke sigaretter du røyker”, For å sitere Robert Mitchum i Out of the Past.

Vi ønsker å ære denne filmen for sine komposisjonelle prestasjoner, den velbegrunnede strukturen, målrettetheten, dets interessante perspektiv på tid og dens emosjonelle individualitet.

Prisen for beste studentfilm går til  MONDAY, TUESDAY, WEDNESDAY av Riina Vilén.

 

HEDERLIG OMTALE BESTE BARNEFILM

Bra laget med morsom prat.
Sølvplassen går til VERDENS MELLOMSTE FISK av Cathinka Tanberg.
BESTE BARNEFILM

Morsom og fin historie. Bra lengde på filmen med mange kule ting. Vi fikk tid til å sette oss inn i den lure planen med å sende bestemor og lillebror til månen. Og det var fine farger.

Vinneren av beste barnefilm er PIGTAIL AND MR: SLEEPLESSNESS av Edmunds Jansons.

 

HEDERLIG OMTALE OPPDRAGSFILM

Filmen lykkes med å bruke  animasjon til å visualisere ekte indre kamper på en måte som ville være vanskelig å gjøre i noe annet medium.

Hederlig omtale går til STEMMENE I HODET av Julian Vargas & Gunhild Asting.

 

BESTE OPPDRAGSFILM

Vinnerfilmen er en film som våger å røre ved et viktig og sårbart tema – gjort med respekt og på en rørende måte. Bruken av metaforer kombinert med musikk gjør at den føles lett til tross for det alvorlige temaet. Den gir deg gåsehud når du føler en tilknytning til både den som trenger hjelp og til hjelperen.

Vinneren av beste oppdragsfilm er GUTTEN SOM FALT OG MANNEN SOM HJALP HAM OPP IGJEN av Hanne Berkaak.

 

PUBLIKUMSPRISEN

Publikumsprisen går til filmen som har fått flest publikumsstemmer under festivalen. Filmene i student- og kortfilm-programmet er med i avstemningen.

Vinneren av publikumsprisen er MIN BÖRDA av Niki Lindroth von Bahr.