Vinnerfilmer 2021 - Fredrikstad Animation Festival

Vinnerfilmer 2021

Årets prisutdeling ble holdt på selskapslokalet Phønix. Nå er årets prisutdeling over, og de nominerte konkurrerte om Golden Gunnar i totalt syv kategorier: Grand Prix-prisen, Beste Spillefilm, Beste Kortfilm, Beste Studentfilm, Beste oppdragsfilm, Publikumspris og Beste Barnefilm.

Tre juryer, sammensatt av et globalt team av bransjefolk, fikk jobben med å kåre vinnerne av årets Golden Gunnar.

I tillegg til fagjuryen har vi også hatt en barnejury for Beste Barnefilm. Denne juryen består av Aurora Nøkleby, Martin Gottfredsen og Patrick Ydse Bjørnnes.

Vi har også en pris som heter Publikumspris. Vinneren kåres av publikum.

 

Vinnerne er:
Grand prix
A Most Exquisite Man
Regissør: Jonas Taul

Motivasjon fra jury:
Med sine fredelige bilder klarer filmen å bygge opp sitt eget univers på en delikat måte, og får seeren til å komme med indirekte, men uunngåelige spørsmål om meningen med livet.
Stedet er ikke et sted, men et mentalt forslag.
Hvitt er ikke bare hvitt, og svart er ikke bare svart, men de er fulle av muligheter som bidrar til isolasjonen av karakteren som danner hans indre verden og åpner filmrommet for utsøkte muligheter.

Beste spillefilm:
Flukt
Regissør: Jonas Poher Rasmussen

Motivasjon fra jury:
Alle fire filmene i konkurransen er veldig godt utført med flotte karakterer, vakker animasjon og kunstverk og behandler på en måte det samme temaet: tilhørighet et sted. Vi synes imidlertid at den ene filmen skilte seg ut fra den andre.

Flukt” klarer på en usentimental måte å fortelle oss noe annet om de følelsesmessige kostnadene ved å flykte fra hjemlandet. Den viser oss skjønnheten i kjærligheten mellom en gutt og hans familiemedlemmer, men også oppvåkningen av en ung gutts seksualitet. Vi blir tatt med på reisen hans som en voksen mann som åpner seg, forteller sine innerste hemmeligheter og følelser – urolig eller skadet av fortiden hans.

Filmen rørte oss dypt! Den fine og kraftfulle animasjonen, måten historien er genialt fortalt på: bruk av musikk, et vakkert design og dristig blanding av teknikker gjør dette til en virkelig vakker og viktig film.

 

Beste kortfilm
The Landing
Regissør: Kaisa Pentrilä

Motivasjon fra jury:
Filmens slående kombinasjon av humor og hardhet portretterer vakkert vårt samfunn sin store frykt og dømmekraft for det ukjente, og den umiddelbare nødvendigheten av å merke og tilpasse det ukjente til våre behov og forståelse.

 

Beste Student film:
Favourite Daughter
Regissør: Susi Haaning

Motivasjon fra jury:
Denne bemerkelsesverdig finstemte filmen klarte å røre oss dypt med et poetisk bildespråk, stødig historiefortelling og en sterk følelsesmessig påvirkning. Det gjøres en imponerende jobb med å fange hvordan det er å ha en psykisk syk forelder, noe som noen ganger betyr at foreldre- og barnrollene er omvendt, i dette tilfellet en kjær far og hans favorittdatter (kalt Terminator).

 

Oppdragsfilm:
Help! We Have a Blind Patient
Regissør: Robin Jensen

Motivasjon fra jury:
I et veldig mangfoldig utvalg av animasjonssjangere, stiler og teknikker, alt fra musikkvideoer, infofilmer, trailere og reklamer, har juryen valgt en film som bruker en tradisjonell animasjonsteknikk på en vellykket måte. Filmen skildrer et seriøst tema på en varm og humoristisk måte. Filmen bruker hverdagslige situasjoner for å gjøre emnet til noe absurd unikt mens de bruker animasjonens fulle potensial som en kunstform.
Uttrykket og tonen i filmen oppmuntrer til latter samtidig som den respekterer temaet. Fantastisk arbeid!

 

Publikumspris
Night of the Living Dread
Director: Ida Melum

 

Beste barnefilm pris
Matilda and the Spare Head
Regissør: Ignas Meilūnas

Motivasjon fra jury:
Årets beste barnefilm har veldig bra teknikk. Den er veldig «smooth». Det funker ikke å kjøpe et ekstra hode, man trenger ikke lære alt.

 

Hederlige omtale fra Barnejuryen
The landing
Regissør: Kaisa Penttilä

Årets hederlige omtale går til en film som har veldig morsomme og detaljerte effekter. Den viser godt at man må behandle folk likt uansett hvordan man ser ut.

 

FAF gratulerer alle vinnerne!

faf