Høydepunkter i årets program
Fransk fokus i bransjeprogrammet, nederlandsk animatørlegende og norsk nestor er noen av de mange høydepunktene som står på plakaten når årets Fredrikstad Animation Festival går av stabelen fra 19. til 22. oktober. Et omfattende konsert- og klubbprogram, og en mengde film komplimenterer også programmet. Her er en oversikt over noe av det du kan glede deg over å ta del i dag for dag.
Torsdag 19. oktober
Edufest: Building Neo-Tokyo, the world of Akira
12:00, Fredrikstad Kino
Første del av Edufest – seminarer for elever og studenter – byr på foredrag med ekspert på anime bakgrunnskunst, Stefan Riekeles. Han vil fortelle om den unike kunsten bak den klassiske anime filmen Akira. Riekeles har publisert en rekke bøker om arkitekturen i animefilmer og regnes som en av de største ekspertene på området. Seminaret vil også inneholde presentasjoner av sentrale utdanninger innen animasjon, film og VFX.
New Nordic Animation
16:00, Fredrikstad Kino
Hvert år samler FAF noen av de fremste produsentene, filmskaperne og studioene fra hele Norden til et eget forum hvor formålet er å sette søkelyset på all nyskapingen som skjer innen animasjon i vår del av verden. Forumet er et samarbeid mellom flere nordiske organisasjoner fra animasjonsfeltet, og i år presenteres spennende prosjekter fra hele Norden. Qvisten Animation ved regissør Will Ashurst vil gjøre en Work-In-Progress av Bukkene Bruse på Badeland, som skal opp på norske kinoer i desember. Fra Sverige vil Nordisk Film og produsent Anna Warfvinge presentere studioets arbeid med å utvikle animerte TV-serier, mens Magnus Igland Møller fra det danske animasjonsstudioet Tumblehead kommer og forteller om studioets suksess med kortfilmer som Svinedrængen, og hvordan de fremskaffer sin unike 3D-stil.
Offisiell Åpning
21:00, Fredrikstad Kino
FAFs offisielle åpning på Fredrikstad Kino, vil inneholde både visning av det første konkurranseprogrammet for nordisk-baltisk animert kortfilm, underholdning og offisielle taler.
Under åpningen presenteres danseforestillingen Grow, hvor surrealisme møter klima og miljø gjennom videoprojeksjon, dans og musikk – i samspill reiser de spørsmål og ettertanke om hvordan verden ser ut i dag. Et stadig foranderlig og drømmelignende scenebilde skaper et rom hvor publikum får anledning til å reflektere rundt noen av vår tids største utfordringer.
I forkant av festivalåpningen vil en AR-utstilling med den danske animasjonskunstneren Sara Koppel holdes i Nygaardsgata 37.
Fredag 20. oktober
Production Day
10:00 – 16:30, Fredrikstad Kino
Virke Produsentforeningen har tredje året på rad valgt å legge sitt animasjonskonvent til Fredrikstad i forbindelse med animasjonsfestivalen. Programmet har fransk fokus og byr på spennende foredrag med storheter innen det franske animasjonsmiljøet. Les mer om programmet her.
Meet the Filmmakers
19:30, St.Croix Huset
Møt filmskaperne bak filmene i festivalens konkurranseprogram for nordisk-baltisk kortfilm og lær mer om både filmene og filmskaperne. I en Q&A-runde har du mulighet til å spørre de spørsmålene du brenner inne med, få mer informasjon om filmene direkte fra de som har laget dem, og få innsikt i idéene, prosessene og teknikken bak de ferdige verkene. Det hele foregår i en avslappet atmosfære på St. Croix huset. Filmskaperne som deltar blir intervjuet av animasjonsekspert, nestor og journalist Nancy Denney-Phelps.
Animated Live: Ánnámáret
21:00, St.Croix Huset
For tredje festival på rad presenterer FAF sitt Animated Live konsept. I år presenteres den finsk-samiske artisten Ánnámáret i samarbeid med den visuelle kunstneren og animatøren Marja Viitahuhta en konsert med live musikk og videokunst. Filmen deres Flames kan være kjent for tidligere festivalpublikum, da den ble vist som en del av åpningen av animasjonsfestivalen i 2021. Les mer om konserten her.
Animated Club: Snorre Magnar Solberg & Ola Lysgaard
22:00, St.Croix Huset
For å toppe fredagen, tas danseskoene på når festivalen presenterer et unikt konsept med retro heltene Snorre Magnar Solberg og Ola Lysgaard. Tospannet har samarbeidet om en rekke spektakulære lyd og video total-opplevelser på blant annet Østre i Bergen.
Multikunstner og dj-sjaman Snorre Magnar Solberg har gjennom sitt eget klubbkonsept Club No-No og Ambient Garden, og sine samarbeids-utgivelser med Berlin baserte Sex Tags Mania, over det siste tiåret markert seg som en av landets mest drivende, særegne og erfarne techno dj´s. Solberg bygger opp og improviserer sine beats hele natta med lange lyd-reiser gjennom et nøye utvalgt og utprøvd eklektisk materialet av ambient, techno, acid, elektro og eksperimentell elektronisk musikk, til en pønkete, unik, hardt dansbar mashup stil, ofte iblandet egne komposisjoner.
Multikunstner Ola Lysgaard jobber med alt fra egen tegneserie og kunstmateriale, til 2D-dataspillgrafikk, og avansert 3D-animasjon og blander inn teknikker fra oldschool hypnotic lightshow og rave-visuals kultur, til en helt særegen live-video stil basert på fraktaler, spillgrafikk og digitale ormehull.
Lørdag 21. oktober
Masterclass: Hisko Hulsing
10:00, Fredrikstad Kino
Hisko Hulsing, den nederlandske regissøren bak prisbelønte og vidt anerkjente verk som Undone, Seventeen og Junkyard, deltar på festivalen med en masterclass. Hulsing er kjent for sine dystopiske visuelle uttrykk og bruk av rotoskoping. I verk som Junkyard fletter han mesterlig inn sine egne livserfaringer i filmens fortelling, noe som resulterer i en film som treffer publikum. Hulsing er en allsidig kunstner som ikke bare regisserer, men også skriver, maler og komponerer musikk for sine egne filmer/serie. Under masterclassen vil Hulsing snakke om sine metoder, hvordan han komponerer scener og animasjon, samt høydepunkter fra sin karriere.
Guest of Honor: John M. Jacobsen
12:30, Fredrikstad Kino
I forbindelse med FAF 2023 hedres John M. Jacobsen for sin innsats både for animasjonsfilmen og for arbeidet han har lagt ned for å øke betydningen av visuelle effekter i norsk spillefilm. Som produsent har John M. Jacobsen bidratt vesentlig til etablering av det internasjonalt anerkjente miljøet innen CGI, animasjon og VFX i Norge. Hans arbeid har økt forståelsen for betydningen av et sterkt visuelt formspråk i store norske filmproduksjoner. I dette møte med nestoren innen norsk film vil du bli bedre kjent med hans tanker om hvordan norsk film skal fremstå visuelt, og i møte med publikum.
Symposium: Animert Skrekk
15:30, Fredrikstad Kino
Animasjon og skrekk har mange fellestrekk: de er begge popkulturelle uttrykksformer som reanimerer det tilsynelatende livløse, de er begge opptatt av å overskride grenser, og de tillater begge en grenseløs oppfinnsomhet i stiluttrykk.
Et premiss for symposiet er at skrekk er en sjanger som handler om å bearbeide frykt, og ikke bare en sjanger som handler om å skape frykt. Vi spør: Hva er unikt ved animasjonens evne til å behandle og uttrykke frykt?
Hovedtaler under symposiet er Stacey Abbott, professor i film- og TV-vitenskap. Abbott har publisert omfattende innenfor temaet skrekk. Hun vil drøfte de spennende synergieffektene mellom animasjon og skrekk. Førsteamanuensis Endre Eidsaa Larsen vil presentere teorier om verdien av å oppleve skrekkfilm, og foreslå hvordan animert skrekk kan forunderliggjøre det kjente. Til slutt vil Ray Whitcher, som er underviser ved avdeling for spilldesign i Uppsala, diskutere hvordan den såkalte Grimdark-sjangeren kan fungere som utgangspunkt for historiefortelling.
Animated Live: Center of the Universe/ Kristoffer Lislegaard
22:00, Østfold Internasjonale Teater (ØIT)
Årets avslutningsfest holdes på Østfold Internasjonale Teater etter prisutdelingen. Center of the Universe er kjent for å lage videoer til nesten alle sangene sine, med beryktet bruk av grønn skjerm, B-filmtriks og morsomme animasjoner. For FAF presenterer han en ny audiovisuell forestilling i samarbeid med VJ Kristoffer Lislegaard, med live videoeffekter og forsøk på å ta konseptet animert live bokstavelig! Center of the Universe har nylig gitt ut albumet “COU”, der alle sangene er akronymer, og et album med elektronisk norsk folkemusikk sammen med Kenneth Lien, som har mottatt mange gode anmeldelser og mediedekning. Nå er albumet “Long Player” på vei. Du kan danse til denne musikken som er inspirert av house, disco, orientalsk og ulike folkemusikkstiler.