Manusforfatter, produsent og regissør Mark Burton har de siste 20 årene jobbet med store animasjonsstudioer som Aardman, Dream Works, og Warner Bros. Han er anerkjent som en av de beste manusforfatterne for animasjon i Europa og har bidratt på mange internasjonale kassasuksesser. I foredraget som han skal holde under Fredrikstad Animation Festival vil han dele all sin erfaring og ekspertise med å skrive manus for animerte spillefilmer og vil ta med deg på en oppkvikkende tur gjennom hans kreative prosess.
Arkiver: Industry
Peter de Sève – Masterclass I
Hvem kjenner vel ikke karakterene til Peter de Sève fra filmer som Istid, Oppdrag Nemo og Zootopia? Peter de Sève regnes som en av de ypperste innen fagdisiplinen karakterdesign, og er en prisvinnende illustratør. De Sèves kunst er detaljrik og følsom, samtidig som han har en egen evne til å få frem karakterenes levd liv og historie i sin subtile strek. I sin master class under Fredrikstad Animation Festival vil han gå gjennom sin kreative prosess og vise frem arbeidsmetoder for å få frem det spesielle emosjonelle uttrykket som animasjonsfigurer krever for å få publikums oppmerksomhet.
Meet the Distributors
Hvordan skal du distribuere filmen din til et internasjonalt marked? Et evig spørsmål alle filmskapere forsøker å finne ut av. Under årets festival har FAF samlet forskjellige distributører som er spesialisert i kortfilm og uavhengige spillefilmer, og du kan møte dem i forbindelse med en lunsjpause på Blender Collective, en felles arbeidssted, som frestivalen deler med den kreative bransjen i Fredrikstad.
Live from London: FAF Masterclasses
Årets bransjeseminar vil bli sendt direkte fra til deg fra London. Tre utmerkede regissører og skapere av animasjonsfilm vil gjøre sine presentasjoner fra et profesjonelt studio, for å fortelle publikummet om sitt arbeid og sin tilnærming for produksjonen av animasjonsfilm. Så om du sitter hjemme i god sofaen eller følger med fra ditt forhåndsreserverte sete på Fredrikstad Kino, skal du også i år kunne få oppleve festivalens høyt aktede seminarer.
Oscarvinner for beste animert kortfilm og mesterregissøren Michäel Dudok de Wit vil i sin masterclass vise frem arbeidet han har gjort gjennom mange år som regissør, animatør og illustratør inkludert utviklingen av hans Oscar-nominerte langfilm The Red Turtle som ble produsert av det legendariske japanske animasjonsstudioet Studio Ghibli.
Kortfilmskaper Lizzy Hobbs, er en eksperimentell filmskaper som gjennom sin unike stil, forteller overaskende historier. Med hennes analoge teknikker, byr filmene hennes på et kreativt og fritt kunstnerisk syn på alt fra historiske hendelser til mytiske fortellinger. I Masterclassen hun skal holde som en del av seminarrekken vil hun diskutere hennes tilnærming for å lage filmene og vise hvordan hun går frem for å skape sitt unike uttrykk.
New Nordic Animation
Et av FAFs hovedmål er å øke bevisstheten om hva som skjer i de enkelte nordisk-baltiske animasjonsscenene, og dermed oppmuntre til høyere grad av utveksling og samarbeid i regionen. «New Nordic Animation» er festivalens årlige bransjeforum, og har som mål å gi studioer og andre animasjonsfagfolk en plattform for å vise frem sine nyeste prosjekter, utveksle ideer og utvide sitt internasjonale nettverk.
I 2020-utgaven av New Nordic Animation vil den norske regissøren Yngvill Sve Flikke være til stede sammen med tegneserieskaper og animatør Inga Sætre, og holde en presentasjon av den kommende spillefilmen Ninjababy. Filmen kombinerer live action og animasjon og er basert på Sætres grafiske roman Fallteknikk.
Det danske studioet Tumblehead og svenske Soja vil være med på arrangementet via nett og presentere sitt arbeid og nye prosjekter.
Educational
I seminaret for studenter torsdag morgen vil to nordiske prosjekter som på hvert sitt vis evner å male unike univers bli presentert.
Den finske suksess tegneserien Belzebubs, er i utvikling for å bli TV-serie og under Educational-seminaret vil serieskaperen JP Ahonen og regissør Samppa Kukkonen fortelle om adapsjonen fra tegneserie til animert TV-serie. Serien handler om medlemmene i metallbandet Belzebubs og deres hverdagslige utfordringer med å spille i band sammen, familieliv og det å hylle Satan.
Rune Spaans, regissør av Knutsen og Ludvigsen 2: Det store dyret vil fortelle om hvordan de har gått frem i utviklingen av den nye spillefilmen basert på universet til Øystein Dolmen og Gustav Lorentzen. Filmen som oppnådde kritikerhyllest og hadde den beste åpningshelgen av samtlige norske filmer i 2020, er med i Fredrikstad Animation Festivals konkurranseprogram.
ANIDOX
ANIDOX er en kreativ plattform for utvikling og produksjon av animerte dokumentarprosjekter. Den driver et laboratorium, et profesjonelt opplæringskurs, et bostedsprogram og masterclasses. Ved å samle internasjonale filmfagfolk til å delta på seminarer og praktiske kreative workshops, jobber ANIDOX for å fremme og utvikle samarbeid mellom animatører og dokumentarister, og hjelper dem med å komme videre med sine prosjekter.
Som en del av et samarbeid mellom festivalen, ANIDOX og Viken regionale filmsenter, vil det bli avholdt en to-dagers workshop som gir dokumentar- og animasjonsfilmskapere sjansen til å møtes og utvikle pitches for animerte dokumentarer eller dokumentarer som vil bruke animasjon som et verktøy for historiefortelling. Etter avslutning av workshopen, vil prosjektene bli presentert under en offentlig pitching session på Fredrikstad Kino.
Workshopen ledes av Cecilie Bjørnaraa og Uri Kranot.
Panel: Development of Norwegian animated features
De siste ti årene har den norske animasjonsfilmen hatt en stor utvikling, med jevnlige premierer av animert langfilmer på kino. En utvikling som også ser ut som vil fortsette inn i det neste tiåret. Bare i 2020 har og skal, fire norske animerte langfilmer premiere, i et år hvor spillefilmene generelt har dårlige kår.
Men er de norske animerte langfilmene gode nok? Hvor står den animerte langfilmen i dag, og hvilke utfordringer må animasjonsmiljøet ta tak i for å fortelle bedre historier?
Vi har spurt journalister og skribenter utenfor animasjonsmiljøet om å peke på styrker og svakheter i norske animerte langfilmer som er blitt utviklet de siste årene. Journalistene og kritikerne Oda Bahr og Aksel Kielland vil diskutere utviklingen av langfilm i Norge i en samtale moderert av leder for animasjonslinja ved Høgskolen i Volda Trygve Nielsen.
Panel: 100 years of Ivo Caprino
In connection with the anniversary of Ivo Caprino celebrated during the festival, we have gathered a group of experts to take a closer look at the legendary filmmakers’ career and discuss his legacy.
Caprino emerged as a creative and innovative filmmaker who, in collaboration with other creative souls, used a variety of techniques to create a magical universe.
These films’ special place in Norwegian popular culture and their historical significance are the starting point for the conversation between Remo Caprino, son of Ivo Caprino and professor emeritus at Volda University College, Gunnar Strøm.
Show your portfolio
Ønsker du å vise frem arbeidet dit til en av festivalens gjester eller partnere? Ser du etter arbeid, men vet ikke hvor du skal starte? Noe ganger kan det være bra å få tilbakemeldinger på arbeidet du gjør. TA med deg portofolien din og imponer vårt panel med filmskapere og bransjefolk. I 2019 utgaven av festivalen består panelet av
Neil Pymer
– Regissør, Aardman Animations
Charlotte Sanchez
– Line Producer, SunCreature Studios
Industry Area
I samarbeid med Blender Collective, inviterer vi festivalakkrediterte med gyldig Industry pass til å bruke fasilitetene tilhørende co-workningen i Nygaardsgaten 33. Gratis kaffe, Wi-Fi og tilgang på møtelokaler kan benyttes for å gjøre festivaloppholdet noe enklere å kombinere med jobb og møter, og byr på muligheten til å ta en liten pause fra programmet. Spennende frokostseminarer er planlagt torsdag og fredag morgen, og det er mulighet for å benytte seg av festivalens videobibliotek hvis du gikk glipp av en visning. Flere aktiviteter vil bli annonsert senere.
Frokost Seminar: Paper Prototyping
I samarbeid med den kreative bransjen i Fredrikstad og Blender Collective, vil vi presentere et frokostseminar som en kick start av festivalen torsdagmorgen. Kreativ regissør fra Aardman sin interaktive avdeling, Neil Pymer, kommer for å holde en workshop, som han vanligvis gjør for Aardman Academy. Workshopen tar for seg hvordan studioet jobber med idedugnad og kreative prosesser, som skal hjelpe å så unike frø med originale og spennende ideer, for å skape en fri idestrøm i de tidligste fasene av et prosjekt, hvor man ikke skal være redd for å feile. Gjennom å arbeide i grupper og eksperimentell læring ved bruk av praktiske verktøy skal det inspirere til fremtidig kreativitet. I løpet av kurset, som også vil ta for seg interaktiv design, vil deltagerne dissekere en fortelling, idemyldre forskjellige formater, og bli godt kjent med den kreative prosessen for å skape en interaktiv opplevelse.
Praktisk info: Begrenset antal plasser – første mann til mølla!
Tid: Torsdag 24. Oktober kl 09.30 – 11:00
Sted: Blender Collective
Påmelding: sabine@blenderco.no for medlemmer før 8.10
Workshopen er gratis for medlemmer av Blender. Andre deltagere må ha gyldig festivalpass for torsdagen (Industry pass, Student pass eller torsdagpass).
Educational: Kristian Pedersen & Sun Creature Studio
Suksessfull kortfilmskaper og prisvinnende humor-serie er foredragene som blir presentert i festivalens Educational seminar, som retter seg mot elever og studenter. Torsdag 24. oktober presenterer kortfilmskaper Kristian Pedersen og linjeprodusent Charlotte Sanchez fra det kritikerroste animasjonsstudioet Suncreature sitt arbeid for publikum.
Kristian Pedersen har markert seg som en av Fredrikstads fremste filmregissører. Han har gjort stor suksess med sine abstrakte animerte kortfilmer på en rekke internasjonale film festivaler. Han vil i seminaret presentere hvordan han går frem for å visualiserer kompliserte temaer, alt fra poesi og mytiske figurer til atombomben. Han vil også dele sine erfaringer med å skape prisvinnende kortfilmer og fortelle hvordan han som filmskaper har skapt sin karriere.
Fra det anerkjente studioet Sun Creature kommer linjeprodusent Charlotte Sanchez som vil fortelle om studioets arbeid med TV-serien The Heroic Quest of the Valiant Prince Ivandoe, som vant fire priser under den europeiske animasjonsprisen Emilie-awards i fjor. Tv-serien går på Netflix og har oppnådd stor suksess innen humorsjangeren.
Anidox Workshop Pitch
ANIDOX er en kreativ plattform for utvikling og produksjon av animerte dokumentarprosjekter. Plattformen gjennomfører forskjellige prosjekter som utviklingslaboratorium, kurs for profesjonelle, residency program og mesterklasser. Hovedmålet for ANIDOX er å samle internasjonale filmskapere til å utvikle samarbeid mellom animasjonsscenen og dokumentarfilmskapere, og hjelpe dem med videreutvikling av prosjekter.
Som en del av samarbeidet mellom festivalen, ANIDOX og Viken filmsenter skal det holdes en todagers workshop i forkant av festivalen, hvor dokumentarfilmskapere og animasjonsfilmskapere har en mulighet til å møtes og utvikle pitches for animerte dokumentarer eller andre kryss media produksjoner som bruker animasjon. Som en avslutning av workshopen vil det bli holdt en pitch-seanse på Litteraturhuset i Fredrikstad.
Workshopen blir ledet av Frode Søbstad og Uri Kranot.
Les mer om workshopen her.
Breakfast seminar: Fredrikstad Show and Tell
Fredrikstads kreative bransje er i stadig vekst. Kjent for byens optimisme er Fredrikstad hjembyen til flere attraktive studioer og byråer innen animasjon, design og film. Under fredagens frokostseminar på festivalens ‘Industry Area’ på Blender Collective kan du møte noen av de viktigste fra den lokale bransjen og bli med på to presentasjoner av to av studioene som holder hus her.
Netron er et digitalt kreativ byrå, som spesialiserer seg på film, animasjon og interaktive medier. Arbeidet deres omfatter alt fra motion graphics, via 2D animasjon til fullskapa 3D animasjon og live-action film prosjekter. De er et lite men kompetent lag med en vid visuell stil som gjør dem i stand til velge teknikk og stil som passer det budskapet som prosjektet skal presentere.
Provinsen er et design studio som arbeider med prosjekter relatert til visuell identitet og branding, men også innen film og animasjon. Studioet jobber tett med filmskaper Harald Fossen, og de har fusjonert design prosessen med klassisk filmskapning. Deres mål er å bevege mennesker med design.
Kids – Porting 2D animation to interactive games
Kortfilmregissør Michael Freis prisvinnende kortfilmer er laget med tradisjonell 2D håndtegnet animasjon i svart-hvit. I samarbeid med spilldesigner Mario von Rickenbach har han utviklet kortfilmene Plug and Play og Kids til små interaktive spill. I sistnevnte ble animasjonen satt sammen, composited og koreografert gjennom en spill-engine med et spesiallaget animasjonssystem satt i forbindelse med en fysikksimulasjon. I seminaret torsdag morgen vil Michael Frei vise i detalj hvordan han og Mario von Rickenbach arbeidet frem prosjektet fra et medium til et annet, med fokus på løsninger mellom de tekniske og de kunstneriske utfordringene som de kom over på deres vei.
Starburns Industries: Animating and writing for Satire and Comedy
Med deres høyt verdsatte Oscar®-nominerte stop motion langfilm Anomalisa, viste Starburns Industries seg som et innovativt og fantasifullt produksjonsselskap. Spesialisert i stop-motion, tradisjonell 2D og CG animation så godt som live-action prosjekter, har studioet levert en vid rekke av produksjoner for film og tv.
To av studioets kreative drivkrefter, regissør Duke Johnson og manusforfatter og utøvende produsent Dino Stamatopoulos, har gjennom årene produsert mange prisvinnende produksjoner som Moral Orel, Mary Shelley’s Frankenhole, Beforel Orel og den Emmy-vinnende julespesialen for NBCs Community: Abed’s Uncontrollable Christmas. De to kreative filmskaperne vil gi en bred innsikt i hvordan animere og skrive for satire og komedie, samt å vise frem fremtidige produksjoner de er involvert.
Making of Rutete Ninja
Den hysteriske satire og komedie hiten Rutete Ninja (“Ternet Ninja”), er en av få cross-Nordiske sukseer som har blitt sett av flere hundre tusen både i Norge så vel som hjemlandet Danmark. Rutete Ninja er en utypisk 3D animert film, som fokuserer på et litt mer voksent publikumsegment enn det man kanskje forventer av en film med et myk kosedyr i tittelrollen. I denne ‘making of’ presentasjonen vil regissør Thorbjørn Christoffersen gi publikum mulighet til å lære mer om hvordan kultfilmen ble til og hvordan det hele startet. Christoffersen vil også vise publikum hvordan animasjonen ble til og utviklingen av figurene og historien.
ANIDOX WORKSHOP PITHC
Filmskapere med prosjekter innen animasjon og doukemetarfilm har nå mulighet til å delta på Anidox workshop i forbindelse med årets animasjonsfestival i Fredrikstad. Workshopen vil finne sted i Fredrikstad onsdag 23. og torsdag 24. oktober.
ANIDOX er en kreativ plattform for utvikling og produksjon av animerte dokumentar prosjekter. Plattformen gjennomfører forskjellige prosjekter som utviklings laboratorium, kurs for profesjonelle, residency program og mesterklasser. Hovedmålet for ANIDOX er å samle internasjonale filmskapere til å utvikle samarbeid mellom animasjonscenen og dokumentarfilmskapere, og hjelpe dem med videreutvikling av prosjekter.
Som en del av samarbeide mellom animasjonsfestivalen, ANIDOX og Viken filmsenter vil det bli holdt et to-dagers workshop hvor filmskapere både fra animasjonsscenen og innen dokumentarfilm en mulighet til å møtes og utvikle en pitch for animerte dokumentarer eller animasjon som et verktøy for historefortelling. Som en avslutning av workshopen vil prosjketene bli presentert i løpet av en åpen pitch presentasjon på Litteraturhuset i Fredrikstad.
I løpet av denne workshopen vil du få tilbakemeldinger på ditt prosjekt av anerkjente filmskapere innen animasjon og dokumentarfilm.
Workshopen er åpen for profesjonelle filmskapere fra animasjon og dokumentar. Studenter med et animert dokumentarprosjekt kan også søke, men profejsonelle filmskapere vil bli prioritert.
Workshopen er ledet av Frode Søbstad og Uri Kranot
New Nordic Animation
Hva skjer i de forskjellige nordiske landene?
Festivalen har invitert fire foredragsholdere fra Danmark, Finland, Sverige og Norge for å presentere deres siste prosjekter. Animasjonsbransjen i alle disse landene er i god vekst og i dette forumet vil de hotteste regissørene, produsentene og studioene fra Norden bli presentert.
Forumet er et samarbeid mellom forskjellige nordiske sammenslutninger for animation i de nordiske landene: SAAVA – den svenske sammenslutningen for animasjon og VFX, ANIS – Animasjonssamenslutningen i Danmark og Finnanimation, en non-profit organisasjon dedikert til promotering av den finske animasjonsbransjen.
Årets foredragsholdere er:
Regissør Rasmus Sivertsen fra Qvisten Animatio, det største animasjonsstudioet i Norge, som vil presentere deres kommende langfilm Helt Super, som er i utvikling. Fra Sverige kommer Mikael Lindbom som leder Dockhus Animation som vil presentere studioet og hva de er involvert i for tiden. Terhi Väänänen er Administrerende Direktør og med-grunnlegger av det finske Turku-baserte studioet Pyjama Films. Hun vil snakke om utviklingen de er i gang med, som seriene Belzebubs og Planet Z. Sist men ikke minst kommer Irene Sparre, Administrerende direktør og kreativ leder for det danske konsept-, utviklings- og produksjonshuset Sparre Production.