Lifetime Achievement-prisvinner: Roze Stiebra

26/10/2018

Livet kan være utfordrende, overfylt med hindringer og barrierer som noen ganger kan virke for høye til å kunne overvinne, og likevel foregår det fremgang og fornyelse hver eneste dag. Men hvordan løser det seg? Hva gjør at verden beveger seg fremover?
Vel, mange faktorer spiller inn, men først og fremst er det disse:
Dedikasjon og utholdenhet.
Viljen til å fortsette, tross utfordringene.

Roze Stiebra er et slikt menneske; hennes imponerende produktivitet opp gjennom årene, etableringen av en utdanningslinje for animasjon, for å bedre andres muligheter, til tross for begrensningene som var pålagt de daværende borgerne av Sovjetunionen, gjør henne til en manifestasjon av en slik dedikasjon og utholdenhet.
Kanskje kan man finne en analogi til hennes reise i en av hennes hovedpersoner, hovedpersonen i Looking for the Northern Daughter: en gutt som jakter på sin sanne kjærlighet, til tross for at hun alltid forblir på kanten av horisonten. Men likevel reiser han med en sannferdighet mot seg selv og det han møter på underveis. Han fortsetter å søke.

Og det har Stiebra også gjort: kontinuerlig samarbeid med et bredt spekter av kunstnere førte til etableringen av nye uttrykk og følelser som var ganske nyskapende og eksperimenterende på hennes tid. Men hun søkte ikke bare etter nye uttrykk, men også etter de mer subtile og dyptgripende aspektene av livet, etter innsikt i hva det betyr å være. Flere av hennes filmer omhandler drømmeprosessen, forestillingens kraft, transformasjonen og det å bli til.

Og kanskje kan man til og med trekke en parallell mellom denne forestillings- og tilblivelsesprosessen, som har en så sterk tilstedeværelse i Stiebras verker, til utviklingen og styrkingen av den latviske identiteten i en tid hvor det bare var plass til det strømlinjeformede og ideologiske “Sovjetmennesket” – som vanligvis var en mann uansett. For å opprettholde en nasjonal identitet er det nødvendig med kulturelle tradisjoner, folkeeventyr og et felles metaforisk språk. Roze Stiebra var en av de som gav næring til disse viktige behovene.

 

Utdelingen

Når hun mottok prisen for Lifetime Achievement, sa hun at med hver film hun har skapt, har hun bare ønsket å se videre til det neste prosjektet, og spøkte jovialt at hun er en som alltid ønsker å forbedre animasjonen sin, men fortsatt ikke er sikker på om hun hun har forbedret seg særlig.

Hun fortalte også at hun aldri ville ha forestilt seg at hennes verker ville bli sett slik som de gjør i dag, at hun ville bli æret slik som dette. «You never know» gjentok hun.

Ved den senere mottakelsen til utstillingen dedikert til hennes arbeider, sa den latviske ambassadøren at Stiebras verker var av en slik viktighet for den Latviske nasjonen at hun allerede hadde blitt tildelt De Tre Stjerners Orden. Han understreket også at hennes filmer var innprentet i Latvias moderne kulturarv – hennes filmer blir fortsatt jevnlig sett av både barn og foreldre.

Dette er uttalelsen fra Trine Vallevik Håbjørg, leder av festivalstyret om utdelingen av Roze Stiebras pris:

 

“We are so happy to have our guest of honor here in Fredrikstad; Roze Stiebra from Latvia. And on behalf of the Norwegian Animation Forum who also are the board of the Fredrikstad Animation Festival we want to honor here lifelong dedication to the Latvian animation scene.

Since the 1960s, when systematic animation filmmaking began at the Riga Film Studio and at Latvian Television, two strong schools appeared: drawn animation and puppet animation.

Roze Stiebra and Ansis Bērziņš founded the creative team Telefilm at Latvian Television, and formed a productive animation studio using the techniques cut-out and drawn animation. They involved exceptional visual artists and composers in the filmmaking, cultivating a poetic and metaphoric style. For both, close ties with Latvian cultural traditions and folklore imagery is an essential element in their work; this has formed a unique form of expression.

In 1991, Roze Stiebra and Ansis Bērziņš created Studio Dauka, which operated until 2010.

After having created more than 30 films and received plenty of prices, Roze is one of the big stars in the Latvian and Baltic animation scene and she has been a great inspiration for many Baltic animation artists that are blooming today.

Therefore, we want to honor Roze with the Golden Gunnar for Lifetime Achievement.”