Oppsummering: Torsdag 24/10, Fredag 25/10

Torsdag 24/10

Torsdag markerte den offisielle åpningen av den 23. Fredrikstad Animation Festival, samt 25-års jubileet siden festivalen ble startet i Oslo i ‘94.

Det hele startet med et frokostseminar ledet av Neil Pymer, kreativ regissør tilknyttet den interaktive avdelingen ved Aardman, som holdt en workshop i hvordan jobbe med papirprototyper for å finne frem til nye, kreative ideer.

Kortfilmskaper Kristian Pedersen og linjeprodusent Charlotte Sanchez fra det kritikerroste animasjonsstudioet Suncreature gav innblikk i arbeidet sitt, de kreative prosessene bak og sine egne karrierer i industriforedraget Educational.

For studenter var det satt opp flere stands i kinofoajéen der de kunne lære mer om animasjon. I tillegg fikk de den spennende muligheten til å presentere sine egne porteføljer for profesjonelle bransjefolk og få tilbakemelding.

Anidoxworkshopen, ledet av Frode Søbstad og Uri Kranot, gav dokumentar- og animasjonsfilmskapere muligheten til å møtes og utvikle pitches for animerte dokumentarer eller andre produksjoner som bruker animasjon. Workshopen ble avsluttet med en pitch-seanse på Litteraturhuset i Fredrikstad.

Torsdags program inneholdt også en rekke kortfilmvisninger: barnehagefilmer, den nordisk-baltiske studentfilmkonkurransen, nordisk-baltisk kortfilm 1 og barnefilmkategorien.

I etterkant kunne publikum møte filmskaperne i Litteraturhuset i Fredrikstad, der de delte sine tanker og inspirasjonskilder og mottok spørsmål fra publikum.

Langfilmene som ble vist var Kaptein Sabeltann og Den Magiske Diamant og Away.

Den offisielle åpningsseremonien ble holdt i Litteraturhuset i Fredrikstad. Seremoniens høydepunkt var utdelingen av Lifetime Achievement Award, som dette året ble tildelt Anna Tystad Aronsen for sin lange karriere innen og dedikasjon til nordisk animasjon. Filmene som ble vist under åpningsseremonien var Moral Orel: Help, Menneskets Opprinnelse og Human Nature.

Fredag 25/10

Fredag startet med Fredrikstad: Show and Tell-seminaret, der de lokale animasjonsstudioene Netron og Provinsen presenterte seg og arbeidet sitt.

I sin presentasjon Kids – Porting 2D animation to interactive games, fortalte kortfilmregissør Michael Frei om hvordan han og spilldesigner Mario von Rickenbach adapterte Freis kortfilmer Plug and Play og Kids til interaktive spill.

Thorbjørn Christoffersen, regissør for Rutete Ninja, holdt en presentasjon der publikum fikk vite mer om hvordan kultfilmen ble til og hvordan det hele startet, med innsikt i utviklingsprosessen av figurene og historien. Filmen ble også vist senere på dagen.

Regissør Duke Johnson og manusforfatter og ansvarlig produsent Dino Stamatopoulos fra det anerkjente animasjonsstudioet Starburns Industries fortalte om sine erfaringer med å animere og skrive for satire og komedie i deres bransjeseminar.

På Litteraturhuset i Fredrikstad var flere dukker fra kortfilmen Human Nature av Sverre Fredriksen og Zaou Vaughan utstilt, slik at festivalgjestene kunne se nærmere på dukkene og alt det harde arbeidet som ligger bak dem.

Årets hovedgjest, Dan Harmon, er kjent som skaperen av populære komedieserier som Community og Rick og Morty (skapt sammen med Justin Roiland). I seminaret Meeting with Dan Harmon diskuterte Dan sin karriere, inspirasjonskilder og prosessen bak å lage et TV-show. Arrangementet ble moderert av David Skaufjord og inkluderte også en spørsmålsrunde fra publikum samt en visning av episoder fra Rick og Morty.

Kortfilmprogram vist på Fredrikstad kino inkluderte Nordic-Baltic Shorts 2, Commissioned Films, Best of International Shorts 1 og Animated Night: Satire and Comedy.