Prisvinnere 2022 - Fredrikstad Animation Festival

Prisvinnere 2022

For å markere avslutningen av FAF 2022 og for å feire den fantastiske nordisk-baltiske animasjonen ble prisutdelingen holdt på Quality Hotel lørdag kveld. Den redesignede FAF-prisen ble tildelt de fortjenende vinnerne av beste nordisk-baltiske spillefilm, beste nordisk-baltiske kortfilm, beste nordisk-baltiske studentfilm, beste nordisk-baltiske oppdragsfilm, beste nordisk-baltiske barnefilm – den nye beste nordisk-baltiske ungdomsfilm – og festivalen ville selvfølgelig ikke vært komplett uten publikumsprisen, og sist men sikkert ikke minst Grand Prix-prisen.

Tre juryer, sammensatt av et internasjonalt team av bransjefolk, hadde den utfordrende oppgaven med å velge 2022-prisvinnerne:

Kortfilmjuryen som deler ut prisen for Grand Prix, beste kortfilm og beste studentfilm er Ida Melum, Gísli Darri Halldórsson og Aneta Ozorek.

Prisvinneren for spillefilm er valgt ut av en jury bestående av Johan Edström, Maria Anestopoulou og Maria Mac Dalland.

For oppdragsfilm er juryen som velger prisvinneren Tobias Rud, Katz Plunkett og Jens Jonathan Gulliksen.

I tillegg til fagjuryen har vi også hatt en barnejury for beste barnefilm. Denne juryen består av Aron Luvi Forsetlund, Johan Gudesen, and Sofie Holme Hardeng.

Nytt av året er programmet for ungdom, som har en egen jury med barn i alderen 12 til 15 år. Årets jury består av Oscar Riley Williams, Sverre Qvale Friis og Håvard Solum Larsen. De har valgt vinneren for den første prisen for beste ungdomsfilm. 

Og vi har også prisen der hele publikum er med i juryen ved å stemme – publikumsprisen.

Her er vinnerne!

Grand Prix-prisen

Sierra

Regissør: Sander Joon

Juryens motivasjon: Det er ikke ofte vi opplever en så supersonisk og bombastisk film om familiedynamikk. Denne kortfilmen er fortalt med klarhet, visuell nerve og energi. 


Publikumspris

Havnesjefen

Regissør: Mia Ludvigsen Henriksen & Konrad Hjemli


Beste spillefilm

My Love affair with marriage

Regissør: Signe Baumane

Juryens motivasjon: Denne helt unike animasjonsfilmen, der myter og symboler konfronterer nevrologi og hormoner, lykkes på en veldig dristig måte å forvandle en personlig til en universell historie.


Beste kortfilm

I’ll be your kettle

Regissør: Tobias Rud

Juryens motivasjon: Du vil sette pris på denne filmen hvis du tvangsmessig prøver å fikse relasjonene dine ved å bli et elektrisk apparat. Juryen likte denne lekene og surrealistiske kortfilmen om de alvorlige utfordringene med medavhengighet. Det lunefulle designet passer filmens tone perfekt. Prisen for beste nordiske baltiske kortfilm går til I’ll be your kettle av Tobias Rud.


Beste studentfilm

Cowboy Kevin

Regissør: Anna Lund Konnerup

Juryens motivasjon: Det er ikke lett å snakke om kjærlighet, og det er enda vanskeligere å ikke bli sentimental og cheesy når du gjør det. Regissøren av vinnerfilmen lykkes i å fortelle en leken og oppriktig kjærlighetshistorie i perfekt tempo, ytterligere hevet av en bemerkelsesverdig prestasjon fra stemmeskuespilleren. Prisen for beste studentfilm går til Cowboy Kevin av Anna Lund Konnerup. 


Beste barnefilm

Tales of Zale – Flickering lights

Regissør: Sif Savery

Juryens motivasjon: Årets beste barnefilm er kjempebra, amazing. Handlingen og tegningene var veldig fine. Årets vinner er Tales of Zale – Flickering lights.


Hederlig omtale barnefilm

Hjemme Hos Sinna

Regissør: Tommy Vad Funderud & Markus Vad Flaaten

Juryens motivasjon: En annen film vi likte veldig godt var Hjemme Hos Sinna. Den var bra, morsom og litt rar.


Beste ungdomsfilm

Troublemaker Tommy

Regissør: Rao Heidmets & Pauline Heidmets

Juryens motivasjon: Årets beste ungdomsfilm er sjarmerende med dritbra musikk. Barnslig, men gøy. Årets vinner er Troublemaker Tommy.


Hederlig omtale ungdomsfilm

Bear Hug

Regissør: Margrethe Danielsen

Juryens motivasjon: En annen bra film på programmet er Bear Hug. Veldig bra animasjon med en uventa bra plot twist.


Beste oppdragsfilm

Toleransevinduet

Regissør: Julia Torjak

Juryens motivasjon: Etter mye om og men har vi landet på Toleransevinduet. Dette er en film som nærmer seg temaet med klarhet og er i øyehøyde med målgruppen. Det er en stilsikker film med et veldig tiltalende design.


Hederlig omtale oppdragsfilm

Welcome to Hell-Black Midi

Regissør: Gustaf Holtenäs & Sevi Iko Dømochevsky

Poster

Juryens motivasjon: Spesiell omtale går til Welcome to Hell-Black Midi. Det var kult og vakkert kaotisk, og det var så fint å se musikkvideoer lagt inn i utvalget.


Lifetime Achievement Award

Heikki Prepula

Heikki Prepula, født i 1939 i Finland, startet sin karriere innen animasjon allerede i 1965. I Finland har animasjon historisk vært småskala og individuell, som i Norge og de andre nordiske landene. Men på 1960- og 1970-tallet hadde cut-out animasjon sin storhetstid i offentlig fjernsyn, og Heikki Prepula produserte sammen med andre fantasifulle verk for barneprogrammer.

I begynnelsen jobbet Prepula for TV og laget lange animerte seriefilmer for barn. Senere begynte han å produsere sine egne kortfilmer og har laget totalt 29 animasjonsfilmer gjennom sin karriere! Produksjonene hans er ikke-kommersielle lavbudsjett-kortfilmer, hovedsakelig for barn, og Prepula har produsert, regissert, skrevet, designet og animert selv. Heikki Prepula har også tegnet en rekke illustrasjoner og tegneserier for bøker og blader. Foruten animasjonsfilmer utgjør publiserte illustrasjoner 4700 stykker og 360 tegneserier. Han har vært en ekstremt produktiv kunstner.

Kenguruen Kössi er den mest populære karakteren som ble brakt til skjermen av ham, og den regnes som en klassiker innen finsk animasjon. Prepulas lineære, todimensjonale tegninger har blitt vist på festivaler rundt om i verden. Noen av hans mest kjente kortfilmer, som The Locomotive (La Locomotive) (1978),  Le Navet (1982), The magic hat (Le Chapeau magique) (1987) og The flying pig (Le Cochont volant) (1994) har vunnet stor popularitet i Frankrike og filmene hans har til og med blitt vist på Centre Charles Pompidou.

Prepula påvirker også yngre generasjoner i Finland. Når det finske selskapet Haruworks presenterer sitt animasjonsverk snakker de om å bli inspirert av den legendariske finske animatøren Prepula.

Prepula tildeles denne prisen for sin livslange dedikasjon til den finske animasjonsscenen.


FAF gratulerer alle vinnerne!

faf