Prisvinnerne FAF 2023 - Fredrikstad Animation Festival

Prisvinnerne FAF 2023

For å markere avslutningen av festivalen i 2023 og for å feire den fremragende nordisk-baltiske animasjonen, ble FAFs prisseremoni avholdt på Beach Club i Fredrikstad. 

Tre juryer, bestående av et internasjonalt team av bransjeprofesjonelle, hadde den utfordrende oppgaven med å velge vinnerne av FAFs festivalpris 2023. 

Kortfilmjuryen, ansvarlig for å velge vinnerne av Grand Prix, Beste Nordisk-Baltiske Kortfilm og Beste Nordisk-Baltiske Studentfilm, besto av Niels Putman, Sara Koppel og Konrad Hjemli. 

Vinneren av prisen for Beste Nordisk-Baltiske Langfilm ble valgt av Laura Almantaité og Frank Mosvold. 

Juryen som var ansvarlig for å velge vinneren av Beste Nordisk-Baltiske Oppdragsfilm bestod av Peter Smith, James Martin og Martine Andersen. 

I tillegg til den profesjonelle juryen hadde vi også en barnejury for Beste Nordisk-Baltiske Barnefilm. Denne juryen besto av Audun Roaldseth Fuglesang og Arian Hawrez Lund. 

Juryen for barn og ungdom i alderen 9 – 15 år bestod av Edgar Simons, Ellis King og Linnea Melby. De valgte vinneren av prisen for Best Nordic-Baltic Youth Film. 

Og sist, men ikke minst er det Publikumsprisen som skal deles ut, der hele publikum fungerte som jury ved å stemme. 

Her er vinnerne! 

GRAND PRIX 

Juryens begrunnelse: Denne modige filmen blander smidig det sirkulære narrativet med en sterkt, kunstnerisk og poetisk visuell språkbruk, og presenterer effektivt noe både abstrakt og ekspressivt. I denne surrealistiske verdenen støttes de vidunderlige, fargerike penselstrøkene som møter nyanser av grått av et meditativt og like sterkt lydlandskap – og til slutt dynker oss som om vi selv danser i regnet. 

Grand Prix går til THE EASTERN RAIN av Milly Yencken. 

PUBLIKUMSPRISEN 

Publikumsprisen går til NUN OR NEVER! regissert av Heta Jäälinoja. 

BESTE NORDISK-BALTISKE KORTFILM 

Juryens begrunnelse: Av alle kortfilmene fra Norden og Baltikum har denne virkelig noe spesielt. Fra de egenproduserte håndverksmessige visuelle elementene, til den smarte bruk av metaforer og dokumentarisk dialog, skriker alle aspekter av denne filmen autentisitet. Mens den på overflaten er en dypt personlig skildring av et sjarmerende vennskap, forteller filmen også en større historie om samfunnets fordommer, og den gjør det med stil. 

Prisen for Beste Nordisk-Baltiske Kortfilm går til BLUSH – AN EXTRAORDINARY VOYAGE av regissør Iiti Yli-Harja. 

BESTE NORDISK-BALTISKE LANGFILM 

Juryens begrunnelse: Vi er henrykte over å kunngjøre vinneren av beste animerte langfilm ved Fredrikstad Animation Festival, en hjertevarm film som feirer kraften i vennskap og motet til å gi slipp på frykten. Filmen, med sine vakre bakgrunner, transporterer seerne til en magisk verden av undring og fantasi. Den medfølgende musikken hever ytterligere fortellingen og engasjerer publikum i karakterenes emosjonelle reise. 

Vinneren av prisen for Beste Nordisk-Baltiske Langfilm ved Fredrikstad Animation Festial er ROSA AND THE STONETROLL regissert av Karla Nor Holmbäck. 

BESTE NORDISK-BALTISKE STUDENTFILM 

Juryens begrunnelse: Ved hjelp av minimalistiske midler skaper denne filmen en fullstendig troverdig verden på bare noen få minutter. Fortalt gjennom en intens atmosfære og imponerende karakterdesign, brukes de narrative tropene for dysfunksjonelle familier klokt for å feire broderlig styrke, noe som virkelig er verdt å kjempe for. Om bare vi kunne ha vært sammen med disse brødrene litt lenger. 

Prisen for Beste Nordisk-Baltiske Studentfilm går til MANO av Toke Madsen. 

BESTE NORDISK-BALTISK BARNEFILM 

Juryens begrunnelse: En veldig kul film. Morsom med 3D, og bildene var veldig livlige. 

Prisen for Beste Nordisk-Baltiske Barnefilm går til THE MUSIC FACTORY regissert av Alf Martin Løvvold og Cina Espejord. 

HEDERLIG OMTALE 

Juryens begrunnelse: Tull og tøys og kult. 

Hederlig omtale går til THE SWINEHERD regissert av Magnus Igland Møller og Peter Smith. 

BEST NORDIC-BALTIC YOUTH FILM 

Juryens begrunnelse: Svært kreativ. Skummel, kul, skummel, kul og morsom. En flott historie om å våge å prøve nye ting. 

Prisen for Best Nordic-Baltic Youth Film går til THE PHOTO THAT CAME TO LIFE regissert av Mikk Magi. 

HEDERLIG OMTALE 

Juryens begrunnelse: En svært viktig og god historie. Ta vare på naturen og familien. 

Hederlig omtale går til PADDLE BOAT regissert av Samppa Kukkonen. 

BESTE NORDISK-BALTISK OPPDRAGSFILM 

Juryens begrunnelse: Vi fokuserte på både god historiefortelling og teknisk utførelse (I tillegg er det alltid wow-effekter å vurdere). Filmen skilte seg virkelig ut fordi den brukte en 90-talls videospillstil til å fortelle en følelsesladet historie med vakre abstrakte visuelle elementer. En musikkvideo med en god fortellingskurve, noe som kan være en vanskelig balanse i musikkvideoer. En nostalgisk og mystisk stil som passer perfekt til lyden (med en kul driv). 

Prisen for Beste Nordisk-Baltiske Oppdragsfilm går til THEO MYLING – MY HEART IS IN LIMBO regissert av Håvard Skeide Glad. 

HEDERLIG OMTALE 

En supermorsom kommersiell film som er ekstremt velutført både teknisk og kunstnerisk. 

Hederlig omtale går til TROLLI GOONIVERSE regissert av Renee Zehan og Lars Ellingbø. 

LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD

En av Norges største produsenter innen film hedres med festivalens Lifetime Achievement pris. John M. Jacobsen hedres for sin innsats både for animasjonsfilmen, men også for arbeidet han har lagt ned for å øke betydningen av visuelle effekter i Norsk spillefilm.

Gratulerer til alle!

faf