Programslipp: Høydepunkter 2018

04/10/2018

FREDRIKSTAD ANIMATION FESTIVAL 2018

Fredrikstad Animation Festival er Nordens største festival for animert film og en viktig bransjearena for den norske filmbransje. Festivalen går av stabelen fra 25 til 28. Oktober, med et omfattende film- og seminarprogram. Av høydepunkter i tillegg til over 130 filmer, kan nevnes festivalens bransjeseminarer med topp internasjonale navn, blant annet karakterdesigneren Carter Goodrich og Creative Director for Facebook Social VR Goro Fujita, som er en av verdens ledende eksperter på å lage kreativt innhold for Virtual Reality. Også flere filmskapere og produsenter fra den nordiske animasjonsscenen vil bli presentert under festivalen.

The-Breadwinner – Parvana-and-Shauzia

Vår nyeste gjestebekreftelse er Eric Daniels, tekno-trollmannen i Disney, som gjorde det mulig for Disney å fusjonere sine tradisjonelle tegneteknikker med den fremvoksende datateknologien fra slutten av 90-tallet. Hans teknologiske bidrag til animasjonsfilmen gjør ham til både en pioner og en levende legende.

 

HØYDEPUNKTER FAF 2018

 

OFFISIELL ÅPNING MED ÅPNINGSFILM: THE TOWER

Torsdag 25.10 kl.  20:00

 

Tårnet – fortellingen om elleve år gamle Wardi og hennes bestefar Sidi, som bor sammen med sin familie i et fireetasjes høyt «tårn», ett-romshus stablet oppå hverandre, i en flyktningeleir i Libanon, åpner årets festival. Statssekretær i Kulturdepartementet Frida Blomgren står for den offisielle åpningen

 

NORDISK-BALTISK KONKURRANSEPROGRAM

Program 1: Torsdag 25.10 kl. 16:30 & Lørdag 27.10 kl. 14:15

Program 2: Fredag 26.10 kl 16:15 & Lørdag 27.10 kl. 10:30

Studentfilmprogram: Torsdag 25.10 kl. 13:30 & Lørdag 27.10 14:15

Oppdragsfilmprogram: Fredag 26.10 kl 13:00

Festivalens hovedprogram for nordisk-baltisk animert kortfilm. Filmene i programmet konkurrer om festivalens helt egen pris Golden Gunnar i kategoriene beste kortfilm, beste studentfilm, beste oppdragsfilm og Grand Prix i tillegg til publikumsprisen.

 

BRANSJESEMINARER

Fredag 26.10 kl 10:00 – 16:00

 

Hvert år presenterer Fredrikstad Animation Festival et seminarprogram for den norske animasjon- og filmbransje med topp internasjonale aktører innen animasjon og filmproduksjon. Årets program presenterer anerkjente aktører fra den amerikanske animasjonsindustrien i Hollywood. Seminarprogrammet presenterer følgende foredragsholdere:

Goro Fujita er kunstnerisk leder i Facebooks Oculus Story Studio og en pionér innen animering og tegning for VR. Fujita kommer for å presentere hvordan de utvikler prosjekter innen VR.

Eric Daniels er tekniske leder i Disney og har stått bak den tekniske utviklingen av flere av studioets langfilmer. Han vil i sin presentasjon fokusere på hvordan nyutvikling av tekniske løsninger kan hjelpe den kreative prosessen i filmproduksjon.

Carter Goodrich er en av verdens beste innen faget for karakter design og har jobbet med figurer fra filmer som Oppdrag Nemo, Rottatoulie og Grusomme meg. Goodrich vil presentere arbeidet han har gjort gjennom sin over 30 år lange karriere som illustratør og designer.

 

RETROSPEKTIV: ROZE STIEBRA

Lørdag 27.10 kl. 16:00

Årets hedersgjest; en eksepsjonelt kreativ pådriver og en uvurderlig ressurs for utviklingen av animasjonen som medium i Baltikum. På tross av at hun utviklet seg og arbeidet som kunstner under en periode med sensur og ideologisk press, presset Roze Stiebra sin tids grenser for utviklingen av animasjon i Latvia hvor hun er et stort ikon for produksjon av animasjon. Festivalen viser et eget retrospektivt program dedikert til filmene Roze regisserte.

 

INTERNASJONALE KORTFILMPROGRAMMER

Best of International 1: Fredag 26.10 kl. 18:00 & Søndag 27.10.kl. 15:00
Best of International 2: Lørdag 27.10 kl. 10:00 & Søndag 27.10 kl. 11:00
Animated Night: Fredag 26.10 kl. 23:00

Programmer med de beste filmene fra den internasjonale animasjonsscenen nå for tiden. Satt sammen av festivaladministrasjonen med de beste filmer fra andre internasjonale animasjonsfestivaler i Europa. Årets natt-program på Litteraturhuset er dedikert sex og erotikk.

 

UTDANNINGSSEMINAR: GHOST & TWINTRASH

Torsdag 25.10 kl. 11:30

I samarbeid med Viken filmsenter AS presenteres et seminar tilpasset elever og studenter på kunst og medielinjer. To foredrag skal gi et innblikk i områder innen animasjon, visuelle effekter, design og filmproduksjon. Seminaret er også åpent for andre interesserte. Fra Danmark kommer Ivan Kondrup Jensen fra Ghost VFX, hvor han jobber som VFX supervisor. Han vil presentere arbeidet studioet har gjort for kjente produksjoner som Rouge One, Black Panther og mindre nordiske produksjoner. I 2016 utmerket tvillingene Tommy og Markus Vad Flaaten seg med filmen BlueBarry i studentprogrammet under festivalen. I dag regisserer de sin egen animerte TV serie for Disney. Twintrash som guttene kaller seg kommer til Fredrikstad for å fortelle om sin vei fra gutterommet i Tønsberg til å regissere en global TV-produksjon.

 

MEET THE FILMMAKER

Studentfilmskapere: torsdag 25.10 kl. 15:15
Kortfilmskapere: fredag 26.10 kl. 21:30

Møt filmskaperne fra konkurranseprogrammene for kortfilm. I en Q&A vil de som konkurrer om Golden Gunnar for beste kortfilm og studentfilm snakke om filmene de har laget, hvorfor og hvordan det foregikk.

 

NEW NORDIC ANIMATION

Lørdag 27.10 kl. 18:30

I det nordiske forumet vil regissører, produsenter og studioer presentere hva de har gjort og hva de jobber med for tiden. Forumet fungerer som en samlingsarena for den nordiske animasjonsbransjen og filmskapere får en plattform for å vise hva de holder på med for tiden. Bekreftet foredragsholdere er:

Frank Mosvold er Norges representant i forumet og vil vise frem arbeidet han er i gang med en langfilm om Elleville Ellfrid.

Lana Tankosa Nikolic er produsent i det ny-oppstartede danske produksjonsselskapet Late Love Production. Nikolic vil vise frem prosjekter de nettopp har lansert og hvilke de er i gang med.

Christian Rytelnius – regissør fra svenske Slugger film, vil presentere sitt nyeste langfilmproduksjon
The finske produksjonshuset MRP Matila Röhr Productions vil presentere de siste produksjonene de arbeider med

SELECTED FEATURE FILM SCREENING

The Breadwinner
Lørdag 27.10 12:00
Fredrikstad Kino

Oscar nominert langfilm fra det irske studioet Cartoon Saloon. Etter visning vil det være en  Q&A med Art director Ciaran Duffy.

This Magnificent Cake! 
Torsdag 25.10 23:00
Litteraturhuset

En filmantologi tilbake i de Belgiske koloniene på slutten av det 19. århundre, hvor historien til fem forskjellige karakterer utspiller seg; en plaget konge, en middelaldrende pygme som jobber på et luksushotell, en mislykket forretningsmann på en ekspedisjon, en bortkommen portør og en ung desertør

Seder-Masochism 
Søndag 28.10 13:15
Fredrikstad Kino

Løst etter en tradisjonell historie fortalt ved det jødiske sedermåltidet, blir hendelser fra Exodus boken gjenfortalt av Moses, Aharon, Dødsengelen, Jesus og regissørens egen far.

Tehran Taboo
Søndag 28.10 17:00
Fredrikstad Kino

Livene til tre sterke kvinner og en ung musiker krysser hverandre i Teherans schizofrene samfunn hvor sex, utroskap, korrupsjon, prostitusjon og dop sameksisterer med strenge religiøse lover.