Arkiv for Filmvisninger - Fredrikstad Animation Festival

Trolljegeren

For å feire Lifetime Achievement Award-vinneren, John M. Jacobsen, viser vi den norske fantasythrilleren The Troll Hunter av André Øverdal, en internasjonal kultsuksess om de ekte norske trollene og hvordan man beseirer dem.

Shabholm

Satirekollektivet Gigi har hatt stor suksess i Danmark med sine grove animasjoner fra den fiktive danske ghettoen Blokhavn. I deres nyeste film, Shabholm, har en rik oljesheik kjøpt øya Bornholm og forvandlet den til et ferieparadis som i Midtøsten for utenlandske besøkende. Hassan, som er lei av Danmark og diskrimineringen, samler gjengen sin, hans «shabas,» og sammen drar de til solskinnsøya. Men er paradiset for godt til å være sant? Shabholm er en grenseløs, svart animert komedie om et brokete moderne samfunn, der ulike kulturer må lære å leve sammen.

Gigis er et banebrytende dansk kunstnerkollektiv som er ansvarlig for alle deler av produksjonen. Alt fra idé, manus, opptak, musikk og stemmer, design og animasjon.

Henry the Great

Etter å ha vendt tilbake til sitt hjemland avslører Henry Den Store, baconpaien fra Baltaine, at hjemlandet hans er blitt overtatt av de orientalske paiene under den grusomme ledelsen av Tsar Aivens, og det er ingenting annet å gjøre enn å begynne kampen for å befri hjemlandet.

Janis Cimmermanis (født 1950 i Riga, Latvia) studerte ved Leningrad Institute of Theater, Music, and Cinematography i 1980 og begynte å jobbe ved Latvian Puppet Theater som regissør for dukketeaterstykker for barn. Siden 1983 har han arbeidet ved Latvian puppet film studios som animatør og regissør. I 1993 ble han en av de viktigste filmregissørene for stop-motion dukke-animasjonsfilmer i Latvia da dukkefilmstudioet ble en uavhengig privat bedrift kalt Film Studio Animācijas Brigāde Ltd.

Folk og røvere i Kardemomme by

Dette er historien om de tre røverne Casper, Jasper og Jonathan, som bor utenfor Kardemomme by. De er ikke fornøyde med livene sine og ønsker å leve som vanlige mennesker. Etter å ha ranet byen flere ganger, blir de til slutt tatt og satt i fengsel. Når det bryter ut brann i byens tårn, kommer ranerne for å hjelpe og blir heltene for dagen. Basert på en av de viktigste norske barnebøkene gjennom tidene.

Rasmus A. Sivertsen (født 1972) studerte animasjon ved Høgskulen i Volda og er medeier av Qvisten Animation. Han er en veteran innen animasjonsfilmer og har regissert Kurt blir grusom (2008), to filmer med Pelle politibil (2010, 2013), Julenatt i Blåfjell (2013) og Månelyst i Flåklypa (2015) basert på Kjell Aukrusts univers. Han regisserte også Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin som hadde norsk premiere i 2015.

Roselil og stentrolden

Rosa er en liten, usikker blomsterfe som drømmer om å ha en venn. Når hennes eventyrlystne sommerfuglvenn Silke blir kidnappet av en ond stentroll, legger Rosa ut på en reise for å redde sin beste venn.

Askepott

Askepott er den 12. filmen i rekken av det som regnes som Disneyklassikerer og er basert på et eventyr av Chares Perrault. Filmen regnes som en av Disney sine største suksesser og det revitaliserte studioet er regnet som starten på Disney andre gullalder. Alle kjenner historien om jenta som blir synonymet på disney-prinsesse og hvordan man kaprer drømmeprinsen. Filmen vises i en helt ny digital kopi som er lansert denne høsten sammen med en rekke andre klassikere.

Norsk tale

Nordisk-baltisk konkurranse: Kortfilm 1

14 profesjonelle kortfilmer er valgt ut til FAFs tradisjonelle nordisk-baltiske konkurranseprogram. Filmene i det nordisk-baltiske konkurranseprogrammet konkurrerer om festivalens Grand Prix, Beste Nordisk-Baltiske Kortfilm og Publikumsprisen.

Programmet Nordic-Baltic Short Film 1 har en hastighet som er typisk for Norden. Vi starter rolig, men ender opp med opprørte fester både i grisegården og på favorittferiestedet Syden – som nordmenn liker kalle alt i Middelhavsområdet som kan tilby jevn solbading og billig drikke.

Med filmer fra hele Skandinavia setter kortfilmprogram 1 det nordiske perspektivet i førersetet for festivalens nordisk-baltiske program. Med både sterke animerte dokumentarer og fantastiske eventyr, har filmene i programmet et ønske om å fortelle historier som føles viktige å se for publikum, og viktige å presentere for filmskaperne. Heldigvis er de fleste filmskaperne til stede og kan dele sine visjoner og drivkrefter for å lage animerte kortfilmer.

Original versjon, engelsk tekst

Lundefjell – egget som forsvant

Regissør: Jeremy Purcell
Ireland – 2023
Lengde: 80 min

OBOS ønsker alle aldre velkommen til denne førpremieren på den magiske Puffin Rock and the New Friends. Billettene er gratis, så sørg for å skaffe deg din før de er utsolgt.

Lundefuglene Una og Baba bor på en fredelig øy langt ute i havet. En sommer får de besøk av noen fremmede fugler som har flyktet nordover på grunn av klimaendringene. Una, Baba og de andre fastboende får nye venner, men også nye utfordringer. Ekstra spennende blir det når et egg forsvinner på mystisk vis. Klarer de små fuglene å finne egget før stormen rammer øya?

Lundefjell – egget som forsvant er en vidunderlig film fra det irske animasjonsstudioet Cartoon Saloon som tidligere har gitt oss Sangen fra havet og Ulvevandrerne. Filmens univers er allerede godt kjent fra NRK Barne-TV og filmen kommer på kino med både norsk og samisk tale.

Snøbarnas Juletime

Her får du ekte julemagi fra flere av Nordens kjæreste forfattere. Bli med på en eventyrlig reise med Solan og Ludvig, Reven og Nissen, Mummitrollet og Snøbarna. Snøbarnas Juletime er en samnordisk produksjon hvor kjente animasjonsstudioer gir deg kjente og kjære julehistorier fra alle de nordiske landene.

Løvenes konge

Løvenes konge er kanskje en av Disneys største suksesser noensinne og er en av filmene som markerte Disneys tredje gullalder, som fant sted på 1990-tallet. Filmen som ble basert på Hamlet av William Shakespeare, har gjennom sin engasjerende historie, fantastiske animasjon og musikk etablert seg som en av de største tegnefilmene som er lansert gjennom tidene.

Norsk tale

Nordisk-baltisk konkurranseprogam: Kortfilm 2

14 profesjonelle kortfilmer ble valgt ut for FAFs tradisjonelle nordisk-baltiske konkurranseprogram. Filmene i det nordisk-baltiske konkurranseprogrammet konkurrerer om festivalens Grand Prix, beste nordisk-baltiske kortfilm og publikumsprisen.

Programmet Nordic-Baltic Short Film 2 er sterkt preget av stop-motion og et østlig perspektiv på det nordlige Europa – og resultatet er utmerket. Sterke og veletablerte kortfilmskapere presenterer sine nyeste arbeid i dette programmet, og underveis har de fått stor anerkjennelse og/eller nye innsikter. For vårt publikum gir filmene et flerplanet perspektiv som tar deg med på en reise i rom, historie, tid, identitet og til slutt død – alt det du forventer av gode filmer og animerte kortfilmer.

Original versjon, engelsk tekst.

Mavka -Skogens sjel

Dypt inne i de ukrainske skogene finnes det hemmeligheter som lenge har vært skjult for menneskene. Her lever skogsåndene som beskytter de eldgamle trærne og alt som bor blant dem. Her får du møte den unge, naive skogsånden Mavka. Men hvem skulle tro at hun skulle bli valgt som skogens nye vokter? Hun lover å beskytte skogens sjel mot alt som truer. Særlig mot de grådige menneskene. Men hva skjer når hun forelsker seg i musikeren Lukas – et menneske?

Original tale, engelsk tekst

Bambi

Med sin fantastiske animasjon, er den elskede klassikeren tilbake på kino i anledning av Disney sitt 100 års jubileum. Bambi blir med vennene Trampe og Blomst for å utforske skogens utfordringer og vidundre, og for å oppfylle sin skjebne som skogens prins.

Norsk tale

Nordisk-baltisk konkurranseprogram: Student Film

12 studentprosjekter har funnet veien til 2023-utgaven av FAFs konkurranseprogram. Filmer fra Danmark, Estland, Sverige og Norge representerer det nye talentet fra nord. Studentfilmprogrammet for 2023 bærer preg av pandemiperioden, med sterke personlige filmer der filmskaperen viser en utrolig innsats for å bære en kompleks produksjon på egne skuldre. Studentene viser unikt mangfold av tilnærminger og teknikker innen animasjon. Fra kunst til håndverk varierer filmene like mye som animasjonsscenen selv. Studentfilmene i det nordisk-baltiske konkurranseprogrammet konkurrerer om festivalens priser for Beste Studentfilm, Grand Prix og Publikumsprisen.

Original versjon, engelsk tekst

Nordisk-baltisk konkurranseprogram: Oppdragsfilm

Bli forbløffet! Fest sikkerhetsbeltet og dykk ned i 24 filmer på mindre enn 60 minutter. Her er konkurranseprogrammet Nordisk-Baltiske Oppdragsfilm som inkluderer reklamer, musikkvideoer, informasjonsfilmer, identitetsarbeid og ett eller to utstillingsstykker. Med andre ord, all moroa bransjen lager for kunder. Et mangfoldig, men svært kommersielt program som juryen kommer til å ha en tøff jobb med å vurdere, og som vil være morsomt å se på for resten av oss.
Filmene konkurrerer om festivalens pris for beste Oppdragsfilm.

Original versjon, engelsk tekst

Nordisk-baltiske konkurranseprogram: Barnefilm

Seks filmer ble valgt ut til å konkurrere om prisen beste Nordisk-baltiske Barnefilm under FAF 2023. Seks filmer som på hver sin måte forteller magiske historier, hvor animasjonen skaper en mytisk verden hvor historien kan utvikle seg.

Original versjon, engelsk tekst

Nordisk-baltisk konkurranseprogram: Young Audience

Ungdomsprogrammet er dedikert til nordisk-baltiske filmer, som passer for barn i et litt eldre segment, fra ni og oppover. Fire filmer konkurrerer i denne konkurransen og er kandidater til prisen for beste Nordisk-baltiske Barnefilm – bedømt av den lokale barnejuryen. Filmene som presenteres i dette programmet representerer mangfold og forteller fire historier med ulik visuell tilnærming, som tar hensyn til et yngre publikums perspektiv og utforsker mer varierte temaer og intime sfærer.

Original versjon, engelsk tekst

Barnehageprogrammet

Animasjon skaper en magisk verden for alle aldre, og Barnehageprogrammet er kanskje det mest magiske stedet du kan besøke. Som det viktigste publikumssegmentet for Fredrikstad Animation Festival, er det kuratert et program for de minste av oss som imøtekommer deres krav om gode kvalitetshistorier og kunstneriske animerte filmer.

Barnehageprogrammet kan også utfordre grensene for det voksne publikum og gir et kunstnerisk perspektiv på temaer som inkludering, morskap og identitet. Store spørsmål hvor diskusjonen aldri avsluttes, så hvorfor ikke starte tidlig?

Best of International Short 1

Program en av to med det beste som den internasjonale animasjonsscenen har å by fra de siste årene. 12 filmer er valgt ut av festivalorganisasjonen fra andre internasjonale festivaler for animasjon og kortfilmer. Best of International Short 1 representerer noen nye klassikere som har hatt stor innvirkning på den internasjonale scenen, med Flóra Anna Buda’s Palme d’Or-vinner 27 som et virkelig høydepunkt fra animasjonsscenen i 2023. Men resten av programmet står ikke tilbake når det gjelder kreativ tilnærming og viljen til å bruke animasjon som et medium for å fortelle viktige historier.

Original versjon, Engelsk teksting

Best of International Short 2

Best of International Short-program 2 inneholder noen av det beste som den internasjonale animasjonsscenen har å by på de siste årene. Og det er bra! Med alvorlige, humoristiske og en flott humanistisk tilnærming er filmene i programmet et must å se. I tillegg har kvaliteten på LBTQ+ filmer de siste årene økt i ambisjoner og kvalitet, noe Christopher at Sea er et godt eksempel på (hvis du er mer interessert i emnet, finnes det flere skjulte perler i mange av FAFs ulike programmer, inkludert Nordic-Baltic Children’s Films og Best of International 1). Filmene i programmet går grundig inn i ulike animasjonsteknikker, fra svært digitale formater til analog stop-motion, og til og med pin screen, noe som gir innsikt i utviklingen av animasjon som et middel for å fortelle flotte historier i 2023.

Original versjon, engelsk tekst

faf