Seminars Archive - Fredrikstad Animation Festival

Jérôme Combe & Franck Samuel – Animation Production Day Part I

På jakt etter eksellens 

Jérôme Combe – Fortiche Dette er en masterclass fra studioet bak Netflix-suksessen Arcane. Den vil ta for seg hvordan grunnleggerne har klart å etablere Fortiche som et referansepunkt som animasjonsstudio på globalt nivå, siden selskapet ble grunnlagt i 2009. 

Show me the Money

Franck Samuel – La Station Animation
En masterclass fra en av de mest produktive produsentene i Frankrike. Hvordan finansieres franske film- og TV-prosjekter? Lær alt om finansieringsmulighetene i Frankrike. 

Production Day organiseres av Animasjon Norge, en underavdeling av Virke Produsentforeningen, med Frank Mosvold og Thomas Malmonte som prosjektledere, i samarbeid med Fredrikstad Animation Festival. Dette arrangementet støttes av Norsk filminstitutt, Virke Produsentforeningen og Viken Filmsenter.

Charlotte de la Gournerie & Vladimir Kokh – Animation Production Day Part II

Nordisk-Fransk Co-Produksjon

Charlotte de la Gournerie – Sun Creature Masterclass fra co-produsenten og studioet bak Oscar-nominerte filmen Flee fra 2022, om hvordan man kan lykkes med en nordisk-fransk samproduksjon.

Nordic films in France

Vladimir Kokh – KMBO Masterclass fra en av de beste kinodistributørene for animerte langfilmer. Takket være deres erfaring med å lansere nordiske animasjonsfilmer, kan vi lære hvordan man lager en fransk kinosuksess.

Production Day organiseres av Animasjon Norge, en underavdeling av Virke Produsentforeningen, med Frank Mosvold og Thomas Malmonte som prosjektledere, i samarbeid med Fredrikstad Animation Festival. Dette arrangementet støttes av Norsk filminstitutt, Virke Produsentforeningen og Viken Filmsenter.

Vis din portfolio

Er du student og interessert i å få ditt arbeid vurdert av FAFs gjester og partnere? Er du ny i bransjen, søker arbeid, og vet ikke hvor du skal begynne? Å få tilbakemelding er en viktig del av å starte en karriere innen animasjon. Ta med deg porteføljen din og imponer vårt panel av dyktige kunstnere og fagfolk. Plassene er begrenset, så du må reservere billett før arrangementet.

Peter de Sève – Masterclass I

Hvem kjenner vel ikke karakterene til Peter de Sève fra filmer som Istid, Oppdrag Nemo og Zootopia? Peter de Sève regnes som en av de ypperste innen fagdisiplinen karakterdesign, og er en prisvinnende illustratør. De Sèves kunst er detaljrik og følsom, samtidig som han har en egen evne til å få frem karakterenes levd liv og historie i sin subtile strek. I sin master class under Fredrikstad Animation Festival vil han gå gjennom sin kreative prosess og vise frem arbeidsmetoder for å få frem det spesielle emosjonelle uttrykket som animasjonsfigurer krever for å få publikums oppmerksomhet.

Billetter

Symposium: Animert skrekk

Animasjon og skrekk har mange fellestrekk: de er begge popkulturelle uttrykksformer som reanimerer det tilsynelatende livløse, de er begge opptatt av å overskride grenser, og de tillater begge en grenseløs oppfinnsomhet i stiluttrykk.

Et premiss for symposiet er at skrekk er en sjanger som handler om å bearbeide frykt, og ikke bare en sjanger som handler om å skape frykt. Vi spør: Hva er unikt ved animasjonens evne til å behandle og uttrykke frykt?

Hovedtaler under symposiet er Stacey Abbott, professor i film- og TV-vitenskap. Abbott har publisert omfattende innenfor temaet skrekk. Hun vil drøfte de spennende synergieffektene mellom animasjon og skrekk. Førsteamanuensis Endre Eidsaa Larsen vil presentere teorier om verdien av å oppleve skrekkfilm, og foreslå hvordan animert skrekk kan forunderliggjøre det kjente. Til slutt vil Ray Whitcher, som er underviser ved avdeling for spilldesign i Uppsala, diskutere hvordan den såkalte Grimdark-sjangeren kan fungere som utgangspunkt for historiefortelling.

Symposiet inkluderer også filmvisninger, en diskusjon blant foredragsholderne og Q&A med publikum. Velkommen til et fredelig symposium om skrekk!

Mark Burton – Masterclass II

Manusforfatter, produsent og regissør Mark Burton har de siste 20 årene jobbet med store animasjonsstudioer som Aardman, Dream Works, og Warner Bros. Han er anerkjent som en av de beste manusforfatterne for animasjon i Europa og har bidratt på mange internasjonale kassasuksesser. I foredraget som han skal holde under Fredrikstad Animation Festival vil han dele all sin erfaring og ekspertise med å skrive manus for animerte spillefilmer og vil ta med deg på en oppkvikkende tur gjennom hans kreative prosess.

Billetter

ANIDOX

(test)

ANIDOX er en kreativ plattform for utvikling og produksjon av animerte dokumentarprosjekter. Den driver et laboratorium, et profesjonelt opplæringskurs, et bostedsprogram og masterclasses. Ved å samle internasjonale filmfagfolk til å delta på seminarer og praktiske kreative workshops, jobber ANIDOX for å fremme og utvikle samarbeid mellom animatører og dokumentarister, og hjelper dem med å komme videre med sine prosjekter.

Som en del av et samarbeid mellom festivalen, ANIDOX og Viken regionale filmsenter, vil det bli avholdt en to-dagers workshop som gir dokumentar- og animasjonsfilmskapere sjansen til å møtes og utvikle pitches for animerte dokumentarer eller dokumentarer som vil bruke animasjon som et verktøy for historiefortelling. Etter avslutning av workshopen, vil prosjektene bli presentert under en offentlig pitching session på Fredrikstad Kino.

Workshopen ledes av Cecilie Bjørnaraa og Uri Kranot.

Panel: Development of Norwegian animated features

De siste ti årene har den norske animasjonsfilmen hatt en stor utvikling, med jevnlige premierer av animert langfilmer på kino. En utvikling som også ser ut som vil fortsette inn i det neste tiåret. Bare i 2020 har og skal, fire norske animerte langfilmer premiere, i et år hvor spillefilmene generelt har dårlige kår.

Men er de norske animerte langfilmene gode nok? Hvor står den animerte langfilmen i dag, og hvilke utfordringer må animasjonsmiljøet ta tak i for å fortelle bedre historier?

Vi har spurt journalister og skribenter utenfor animasjonsmiljøet om å peke på styrker og svakheter i norske animerte langfilmer som er blitt utviklet de siste årene. Journalistene og kritikerne Oda Bahr og Aksel Kielland vil diskutere utviklingen av langfilm i Norge i en samtale moderert av leder for animasjonslinja ved Høgskolen i Volda Trygve Nielsen.

Panel: 100 years of Ivo Caprino

In connection with the anniversary of Ivo Caprino celebrated during the festival, we have gathered a group of experts to take a closer look at the legendary filmmakers’ career and discuss his legacy.

Caprino emerged as a creative and innovative filmmaker who, in collaboration with other creative souls, used a variety of techniques to create a magical universe.

These films’ special place in Norwegian popular culture and their historical significance are the starting point for the conversation between Remo Caprino, son of Ivo Caprino and professor emeritus at Volda University College, Gunnar Strøm.

New Nordic Animation

Et av FAFs hovedmål er å øke bevisstheten om hva som skjer i de enkelte nordisk-baltiske animasjonsscenene, og dermed oppmuntre til høyere grad av utveksling og samarbeid i regionen. «New Nordic Animation» er festivalens årlige bransjeforum, og har som mål å gi studioer og andre animasjonsfagfolk en plattform for å vise frem sine nyeste prosjekter, utveksle ideer og utvide sitt internasjonale nettverk.

I 2020-utgaven av New Nordic Animation vil den norske regissøren Yngvill Sve Flikke være til stede sammen med tegneserieskaper og animatør Inga Sætre, og holde en presentasjon av den kommende spillefilmen Ninjababy. Filmen kombinerer live action og animasjon og er basert på Sætres grafiske roman Fallteknikk.

Det danske studioet Tumblehead og svenske Soja vil være med på arrangementet via nett og presentere sitt arbeid og nye prosjekter.

Live from London: FAF Masterclasses

Årets bransjeseminar vil bli sendt direkte fra til deg fra London. Tre utmerkede regissører og skapere av animasjonsfilm vil gjøre sine presentasjoner fra et profesjonelt studio, for å fortelle publikummet om sitt arbeid og sin tilnærming for produksjonen av animasjonsfilm. Så om du sitter hjemme i god sofaen eller følger med fra ditt forhåndsreserverte sete på Fredrikstad Kino, skal du også i år kunne få oppleve festivalens høyt aktede seminarer.

Oscarvinner for beste animert kortfilm og mesterregissøren Michäel Dudok de Wit vil i sin masterclass vise frem arbeidet han har gjort gjennom mange år som regissør, animatør og illustratør inkludert utviklingen av hans Oscar-nominerte langfilm The Red Turtle som ble produsert av det legendariske japanske animasjonsstudioet Studio Ghibli.

Kortfilmskaper Lizzy Hobbs, er en eksperimentell filmskaper som gjennom sin unike stil, forteller overaskende historier. Med hennes analoge teknikker, byr filmene hennes på et kreativt og fritt kunstnerisk syn på alt fra historiske hendelser til mytiske fortellinger. I Masterclassen hun skal holde som en del av seminarrekken vil hun diskutere hennes tilnærming for å lage filmene og vise hvordan hun går frem for å skape sitt unike uttrykk.

Educational

I seminaret for studenter torsdag morgen vil to nordiske prosjekter som på hvert sitt vis evner å male unike univers bli presentert.

Den finske suksess tegneserien Belzebubs, er i utvikling for å bli TV-serie og under Educational-seminaret vil serieskaperen JP Ahonen og regissør Samppa Kukkonen fortelle om adapsjonen fra tegneserie til animert TV-serie. Serien handler om medlemmene i metallbandet Belzebubs og deres hverdagslige utfordringer med å spille i band sammen, familieliv og det å hylle Satan.

Rune Spaans, regissør av Knutsen og Ludvigsen 2: Det store dyret vil fortelle om hvordan de har gått frem i utviklingen av den nye spillefilmen basert på universet til Øystein Dolmen og Gustav Lorentzen. Filmen som oppnådde kritikerhyllest og hadde den beste åpningshelgen av samtlige norske filmer i 2020, er med i Fredrikstad Animation Festivals konkurranseprogram.

Meet the Filmmakers: Feature Film

Møt filmskaperne bak filmene i festivalens konkurranseprogram for nordisk-baltiske langfilmer og få svar på dine spørsmål. I en Q&A kan du stille de spørsmålene du har lurt på, få mer informasjon om filmene direkte fra de som lagde dem, og få innsikt i idéene, prosessene og teknikkene bak filmene. Alt dette skjer på TÆPS, der filmskaperne blir intervjuet av preseleksjonsjury-medlem og festivalsjef, Anders Narverud Moen.

Meet the Filmmakers: Short Film

Møt filmskaperne bak filmene i festivalens konkurranseprogram for Nordisk-Baltisk kort film og få svar på hva du lurer på. I en spørsmål og svar runde har du mulighet til å spørre de spørsmålene du må brenne inne med, få mer informasjon om filmene direkte fra de som har laget dem og få innsikt i ideene, prosessene og teknikken bak filmene. Det hele foregår i en avslappet atmosfære p St. Croix huset, når filmskaperne fra Nordisk-baltisk kortfilm programmene blir intervjuet av Nancy Denney-Phelps.

Meet the Financiers

Ofte kommer ikke prosjekter lengre enn til idéfasen på grunn av manglende finansiering. Som filmskaper eller produsent er det viktig å vite hvor man skal starte for å finansiere prosjektet. Under festivalen vil noen av de viktigste filmfondene delta og presentere seg selv. På festivalens industri-arena Blender Collective kan du møte representantene i lørdagens lunsjpause.

New Nordic Animation

Hvert år samler FAF noen av de fremste produsentene, filmskaperne og studioene fra hele Norden til et eget forum hvor formålet er å sette søkelyset på all nyskapingen som skjer innen animasjon i vår del av verden. Forumet er et samarbeid mellom flere nordiske organisasjoner fra animasjonsfeltet, og i år presenteres spennende prosjekter fra hele Norden.

Qvisten Animation ved regissør Will Ashurst vil gjøre en Work-In-Progress av Bukkene Bruse på Badeland, som skal opp på norske kinoer i desember. Fra Sverige vil Nordisk Film og produsent Anna Warfvinge presentere studioets arbeid med å utvikle animerte TV-serier, mens Magnus Igland Møller fra det danske animasjonsstudioet Tumblehead kommer og forteller om studioets suksess med kortfilmer som Svinedrængen, og hvordan de fremskaffer sin unike 3D-stil. I tillegg vil Liisa Vähäkylä presenterer sin bok om nordisk animasjon, som ble lansert tidligere i år.

Show your portfolio

Ønsker du å vise frem arbeidet dit til en av festivalens gjester eller partnere? Ser du etter arbeid, men vet ikke hvor du skal starte? Noe ganger kan det være bra å få tilbakemeldinger på arbeidet du gjør. TA med deg portofolien din og imponer vårt panel med filmskapere og bransjefolk. I 2019 utgaven av festivalen består panelet av

Neil Pymer
– Regissør, Aardman Animations

Charlotte Sanchez
– Line Producer, SunCreature Studios

 

Industry Area

I samarbeid med Blender Collective, inviterer vi festivalakkrediterte med gyldig Industry pass til å bruke fasilitetene tilhørende co-workningen i Nygaardsgaten 33. Gratis kaffe, Wi-Fi og tilgang på møtelokaler kan benyttes for å gjøre festivaloppholdet noe enklere å kombinere med jobb og møter, og byr på muligheten til å ta en liten pause fra programmet. Spennende frokostseminarer er planlagt torsdag og fredag morgen, og det er mulighet for å benytte seg av festivalens videobibliotek hvis du gikk glipp av en visning. Flere aktiviteter vil bli annonsert senere.

Anidox Workshop Pitch

ANIDOX er en kreativ plattform for utvikling og produksjon av animerte dokumentarprosjekter. Plattformen gjennomfører forskjellige prosjekter som utviklingslaboratorium, kurs for profesjonelle, residency program og mesterklasser. Hovedmålet for ANIDOX er å samle internasjonale filmskapere til å utvikle samarbeid mellom animasjonsscenen og dokumentarfilmskapere, og hjelpe dem med videreutvikling av prosjekter.

Som en del av samarbeidet mellom festivalen, ANIDOX og Viken filmsenter skal det holdes en todagers workshop i forkant av festivalen, hvor dokumentarfilmskapere og animasjonsfilmskapere har en mulighet til å møtes og utvikle pitches for animerte dokumentarer eller andre kryss media produksjoner som bruker animasjon. Som en avslutning av workshopen vil det bli holdt en pitch-seanse på Litteraturhuset i Fredrikstad.

Workshopen blir ledet av Frode Søbstad og Uri Kranot.

Les mer om workshopen her. 

Møte med John M. Jacobsen

John M. Jacobsen er mesteren innen norsk film, og står som den mest betydningsfulle produsenten gjennom flere tiår. Han har vært avgjørende for utviklingen av bransjen til det den er i dag. Mange av nøkkelpersonene innen nasjonal animasjon og visuelle effekter har startet sine karrierer i filmer og TV-serier utviklet av Jacobsen. Hans posisjon i filmindustrien er anerkjent for bidragene til animasjonsfilmindustrien, samt hans innsats for å heve betydningen av visuelle effekter og konseptkunst i norsk film. Dette har påvirket måten en blomstrende filmindustri arbeider på i dag og hvordan store filmer utvikler sitt visuelle uttrykk.

Som produsent har Jacobsen bidratt betydelig til etableringen av de internasjonalt anerkjente norske miljøene for CGI, animasjon og VFX. Hans arbeid har også videreutviklet betydningen av en sterk visuell språkbruk i store norske filmproduksjoner. I denne samtalen med veteranen innen norsk film vil du få bedre innsikt i hans tanker om hvordan norsk film bør framstå visuelt og hvordan den bør engasjere publikummet.

faf