Krüger & Krogh - Fredrikstad Animation Festival

Krüger & Krogh

Trioen Bjarte Agdestein, Ronald Kabíček og Endre Skandfer har lang fartstid fra animasjonsbransjen, bl.a fra Qvisten, Mikrofilm, Filmkameratene, Storm og Hyper. I 2014 debuterte de med første bind av tegneserien Krüger & Krogh.  

Anmelderne rullet strålende terninger. Tobakks-arving og Ferd-eier Johan H. Andresen kjøpte en hel palle (=1000 eks!) i ren begeistring. Forfatter og urbanist Erling Fossen skrev at “Norske tegneserier blir aldri det samme igjen”.Og Pondus-skaper Frode Øverli sa at det kanskje var det beste norske tegneserie-albumet siden 80-tallet. Boka kom i ikke mindre enn fire opplag, og ny utgave er på vei. Den vant både Pondus-prisen og Sproing-prisen. Og snart kom det opp svære Krüger & Krogh motiver som utsmykning langs Oslos nye havnepromenade.  

Skaperne annonserte tidlig at de allerede var på god vei med bok nr 2, og veien framover så ut til å ligge åpen. Noen spådde til og med at dette ville bli en eksportsuksess. Men så ble det plutselig stille.  

De tre skaperne ville gjøre det neste albumet bedre og større på alle måter. Men hvordan topper man en slik debut? Hvordan konkurrerer man med seg selv? “Det vanskelige andrealbumet” er et velkjent fenomen innen musikken, og ble fort merkbart for serieskaperne.  

Nå, fire år senere er de endelig klare med bok nr 2: Spøkelseståken. De kommer til Fredrikstad for å fortelle om den lange og noe kronglete prosessen

faf