Møte med John M. Jacobsen - Fredrikstad Animation Festival

Møte med John M. Jacobsen

John M. Jacobsen er mesteren innen norsk film, og står som den mest betydningsfulle produsenten gjennom flere tiår. Han har vært avgjørende for utviklingen av bransjen til det den er i dag. Mange av nøkkelpersonene innen nasjonal animasjon og visuelle effekter har startet sine karrierer i filmer og TV-serier utviklet av Jacobsen. Hans posisjon i filmindustrien er anerkjent for bidragene til animasjonsfilmindustrien, samt hans innsats for å heve betydningen av visuelle effekter og konseptkunst i norsk film. Dette har påvirket måten en blomstrende filmindustri arbeider på i dag og hvordan store filmer utvikler sitt visuelle uttrykk.

Som produsent har Jacobsen bidratt betydelig til etableringen av de internasjonalt anerkjente norske miljøene for CGI, animasjon og VFX. Hans arbeid har også videreutviklet betydningen av en sterk visuell språkbruk i store norske filmproduksjoner. I denne samtalen med veteranen innen norsk film vil du få bedre innsikt i hans tanker om hvordan norsk film bør framstå visuelt og hvordan den bør engasjere publikummet.

Participants

John M. Jacobsen

John M. Jacobsen startet i filmbransjen 15 år gammel som dørvakt og programansvarlig for en velkino i Oslos utkant.  Han avbrøt skolegangen som 17-åring for å begynne på lageret til Universal Pictures kontor i Oslo.

Gjennom en lang karriere som involverte filmimport og oppbygning av en gryende videobransje, er Jacobsen først og fremst kjent som en betydelig produsent. Siden debuten Prima Veras saga om Olav den Hellige i 1983, etterfulgt av Hard Asfalt (1986) og Veiviseren (1987) har Jacobsen produsert over 40 titler, over 4 tiår. I 1988 etablerte han det norske datterselskapet til Svensk Filmindustri, SF Norge AS, som raskt ble landet største distribusjonsselskap, før han i 1996 konsentrerte seg fullt og helt om filmproduksjon. I 1997 laget Jacobsen Norgeshistoriens første helaften tegnefilm Solan, Ludvig og Gurin med Reverompa og har i alt produsert fire helaftens animasjonsfilmer og over 50 animerte TV-episoder om Elias, den lille redningsskøyta og Blekkulf, førstnevnte ble nominert til Emmy. Han har også vært en pådriver for å ta i bruk CGI teknologi i norsk film bl.a. i den legendariske Jakten på Nyresteinen (1986) og ikke minst i fjorårets Vikingulven som endte opp på Netflix’ internasjonale 10-på-topp liste over deres mest sette ikke-engelskspråklige filmer.

Jacobsens filmer har vært nominert til både Oscar og International Emmy og de har vunnet både Amanda, Kanonprisen og Gullruten. Selv er han tildelt Æres Amanda, Kinosjefforbundets Gullstrimmelen, Film & Kinos pris Framtidens Kino og Kommunale Kinematografers ærespris Aamot-statuetten. Hans produksjon Max Manus (2008) med 1,2 millioner solgte billetter er den største norske publikumssuksess i moderne tid, og TV-serien Kampen om Tungtvannet (2015) er den mest sette dramaproduksjon i norsk TV-historie med 1.8 millioner seere i snitt pr. episode.

John M. Jacobsen er utnevnt til Kommandør av St. Olavs orden for sitt arbeid for norsk film.

faf