Symposium: Animert skrekk - Fredrikstad Animation Festival

Symposium: Animert skrekk

Animasjon og skrekk har mange fellestrekk: de er begge popkulturelle uttrykksformer som reanimerer det tilsynelatende livløse, de er begge opptatt av å overskride grenser, og de tillater begge en grenseløs oppfinnsomhet i stiluttrykk.

Et premiss for symposiet er at skrekk er en sjanger som handler om å bearbeide frykt, og ikke bare en sjanger som handler om å skape frykt. Vi spør: Hva er unikt ved animasjonens evne til å behandle og uttrykke frykt?

Hovedtaler under symposiet er Stacey Abbott, professor i film- og TV-vitenskap. Abbott har publisert omfattende innenfor temaet skrekk. Hun vil drøfte de spennende synergieffektene mellom animasjon og skrekk. Førsteamanuensis Endre Eidsaa Larsen vil presentere teorier om verdien av å oppleve skrekkfilm, og foreslå hvordan animert skrekk kan forunderliggjøre det kjente. Til slutt vil Ray Whitcher, som er underviser ved avdeling for spilldesign i Uppsala, diskutere hvordan den såkalte Grimdark-sjangeren kan fungere som utgangspunkt for historiefortelling.

Symposiet inkluderer også filmvisninger, en diskusjon blant foredragsholderne og Q&A med publikum. Velkommen til et fredelig symposium om skrekk!

Participants

Stacey Abbott

Stacey Abbott er Professor Emerita i Film and Television (Roehampton University UK). Hun er en ledende forsker innen skrekkfilm og TV, med spesialisering på vampyrer og zombier. Hun har undervist i skrekkfilm og animasjonshistorie i over 15 år. Abbott er forfatter av “Celluloid Vampires” (2007),” “Undead Apocalypse: Vampires and Zombies in the 21st Century” (2016), BFI filmklassikeren om ”Near Dark” (2020), og medforfatter, sammen med Lorna Jowett, av “TV Horror” (2012). Hun jobber for øyeblikket med en ny bok som fletter sammen hennes kjærlighet til skrekk-sjangeren og animasjon, “Horror Animation: History, Aesthetics, and Genre “(kommer snart).

Ray Whitcher

Ray Witcher  underviser og utøver av animasjon fra Johannesburg i Sør Afrika, som nå underviser ved Uppsala Universitet i Sverige. Gjennom hans profesjonelle karriere har Ray animert lyric videoer for klienter som Marshmello, YoungBlud og Corey Taylor, illustrert tegneserier for Star Wars: Clone Wars Confidential i tillegg til forskjellige illustrative og design prosjekter. Ray underviser i 2D animasjon for videospill, konsept og utvikling, kritisk teori og profesjonell praksis (inkludert pitching). Han har også publisert vitenskapelige artikler om tegneserie-praksiser i Afrika, intermedium og kuratoriske praksis.

Endre Eidsaa Larsen

Endre Eidsaa Larsen er førsteamanuensis i film- og animasjonsstudier ved Høgskolen i Volda. Endre underviser i film- og animasjonshistorie, teori og analyse, og sentrerer sin forskning på spørsmål om estetikk, stil og persepsjon. I 2021 avsluttet han sin Ph.D. med avhandlingen Figures of Cinema: A Figural Approach to Film and Film Analysis (Larsen, 2021).

faf