Titina Åpner FAF 2022 - Fredrikstad Animation Festival

Titina Åpner FAF 2022

Når den 26. utgaven Fredrikstad Animation Festival åpner dørene 20. oktober, er det med premiere på tidenes mest storslåtte norske tegnefilm: Titina av Kajsa Næss. Filmen er den norske Oscar-vinnende animasjonsstudioet Mikrofilm, første helaftens spillefilm som hovedprodusent og er co-produsert med belgiske Vivi film. Filmen går opp på kino fra 21. oktober.

Titina forteller den (nesten) sanne historien om den lille terrieren som oppdaget Nordpolen. Sammen med polarsuperhelten Roald Amundsen og den italienske luftskipingeniøren Umberto Nobile, drar den tidligere gatehunden på en ferd til et ugjestmildt miljø som ikke er skapt for en liten terrier. Filmen er en del av Fredrikstad Animation Festival sitt konkurranseprogram for Nordisk-baltisk animert langfilm, og filmens animasjonsregissør vil holde en Masterclass om animasjonsstilen i filmen under festivalen.

  • At Titna får sin premiere i kommunen hvor Roald Amundsen er født, i 150 års-jubileumsåret for polarhelten, er jo selvfølgelig en ære. Titina er en flott familiefilm, hvor animasjonen og filmens visuelle fortelling er helt unik og er akkurat det Fredrikstad Animation Festival, ønsker å presentere under festivalåpningen. Mikrofilm og festivalen har fulgt hverandre tett det er derfor svært gledelig å presentere deres første langfilm, sier festivalleder Anders Narverud Moen.

Regissør Kajsa Næss er en av grunnleggerne av Mikrofilm, sammen med en av filmens produsenter Lise Fearnley. Næss studerte animasjon ved Høgskolen i Volda og har de siden midten av nitti-tallet vært en sentral del av animasjonsscenen i Norge og etablert seg som en anerkjent og prisvinnende regissør. Filmene hennes er presentert på en rekke internasjonale festivaler, og i tillegg til en rekke filmpriser har  Næss blitt tildelt Kulturdepartementets Menneskerettighetspris for filmen Du velger selv, som også vant pris for beste nordisk-baltiske kortfilm på FAF. Titina er Kajsa Næss’ spillefilmdebut.

  • Fredrikstad Animation Festival har vært ekstremt viktig for norsk animasjonsbransje, for Mikrofilm og for meg som regissør. Allerede i 1994 viste FAFs forløper Animerte Dager vår første kortfilm Pussig, under det som var festivalens aller første årgang. Siden har vi fulgt hverandre tett. Så det er stor stas å komme med min spillefilmdebut nesten 30 (sic!) år senere og dele den med gode bransjekollegaer, studenter og publikum i Fredrikstad, sier regissør Kajsa Næss.

Åpningen er foreløpig kun tilgjengelig for publikum med festivalpass, både 4-dagers, torsdagspass er gyldig. Bestill pass i dag!

Enkeltbilletter vil eventuelt bli tilgjengelig senere.

faf